Hirdetés
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- Facebook és Messenger
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- macOS PC-re
- Milyen routert?
- Windows 10
- Milyen switch-et vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZsanKLÓD2
csendes tag
válasz WonderCSabo #134 üzenetére
Csak annyi, hogy az ubit menet közben át lehet lehet váltani elég sok nyelvre, és az összes felpakolt program menüje is átveszi a kívánt nyelvet, ezenkívül van benne egy beépített felolvasó aminek még a kiejtése is.. tehát a kívánt nyelven olvassa fel a képernyőn történő dolgokat.
-
törölt tag
Tényleg nem kötözöködésképp, de mire teljesen átálltak (át mertek állni?!), már bőven volt 10 éves az NT-vonal.
"München mióta is áll át...?">Szerintem München teljes értéke (házakkal, földdel, BMW-vel, mindennel) együtt nincs annyi, amennyi hasznot az MS termel. Nemhogy a müncheni önkormányzatnak...Szvsz.
-
dabadab
titán
Nagy, ámde üres szavak Azt a részt, ami konkrétan kiszolgálta a usereket, valahogy sikerült egy év alatt átrakni Windowsra. Egyébként láttam már közelről ennél jóval nagyobb projekteket is, szóval valamennyire meg tudom saccolni, hogy mennyire reális az, hogy tényleg öt-hat évig molyoltak volna az átállással: semennyire.
DRM is theft
-
dabadab
titán
"kicsit lassan haladt, több évig. van ilyen. München mióta is áll át...?"
Moonman, értem én, hogy a MS a szíved csücske, de azt azért te sem gondolhatod teljesen komolyan, hogy egyetlen nyamvadt webmailszolgáltatás tényleg olyasvalami, aminek a migrációját több, mint egy fél évtizedig csinálják, meg azt se, hogy bármennyire is össze lehetne hasonlítani egy olyan projekttel, ahol 14000, mindenféle szoftvert futtató desktopot plusz a hozzájuk tartozó usereket raknak át egy tök új rendszerre.
DRM is theft
-
moonman
titán
válasz #40553216 #242 üzenetére
Windows 2000 nem tíz évvel a 3.1 után volt. most tényleg nem értem, mi olyan hatalmas dolog ebben. megvették a Hotmail-t, ami alapból Unix/BSD-n futott, a 2000-re elérkezettnek látták az időt, hogy bepróbálják alá a saját technológiájukat, csak kicsit lassan ment a dolog, majd mire kijött a 2003 amúgy is újraírták az egészet, így végül sikerült 100%-osan áttenni minden szolgáltatást. ennyi a történet.
biztosan voltak nehézségek, még olyan belső doksi is kikerült, ahol az MS rendszergazdák érveltek a *nix mellett az akkori Winnel szemben, de azért "besült" átállási kísérletről nincs szó. kicsit lassan haladt, több évig. van ilyen. München mióta is áll át...?
[ Szerkesztve ]
-
moonman
titán
válasz #40553216 #240 üzenetére
egyreszt mert 94 ota van egyaltalan Hotmail, meg gondolom nem akartak rogton radobni az elso NT-re, ha mar jol mukodott. meg akkoriban ez nem volt ekkora presztizskerdes. manapsag mindenbol ugyet csinalnak, pl. buszken hirdettek, hogy Google licencelte toluk az EAS-t vagy hogy meg beta koraban attettek a teljes MS portalrendszert 2008-ra, annyira megbizhato volt...
-
törölt tag
-
moonman
titán
Ennyit találtam:
"A Microsoft spokesperson told Reuters yesterday that Hotmail is the only Microsoft system that runs on *nix, and that the migration is still in progress. A check with Netcraft shows that Hotmail's front edge servers do indeed run Windows 2000, so Microsoft can faithfully claim that the "web site runs Windows" but the infrastructure is still stored on BSD kit.
gondolom a Windows Team Blogban arról írnak, amikor befejeződött a projekt.
[ Szerkesztve ]
-
-
moonman
titán
az úgy történt, hogy a migrálás befejeződött, de a szemfülesek észrevették, hogy a DNS kiszolgálók továbbra is BSD-n futnak, ebből lett a "sajtóhír". MS meg kicsit félreérthetően nyilatkozta le, ezért kellett később "magyarázkodni", hogy milyen rendszereket nem érintett az átállás.
ez ugyanolyan dolog, minthogy MS a mai napig az Akamai-nál üzemelteti a Download Center és ha jól tudom a Windows Update egyes részeit is, azok meg Linux gateway-eken megy keresztül, azt az okosok meg röhögnek, hogy lám "Linuxon fut" a Windows Update is.
persze az idő megszépít minden emléket.
-
dabadab
titán
"lehet, hogy szépen megy előre, de akkor biztos véletlenül vásároltak be még gyorsan Windowsból. gondolom a Quake nem ment máson."
Mert a linuxos átállás (ami a projekt legutolsó lépcsője) még nem fejeződött be.
"Starting in 2004, the Hotmail engineering team completely rewrote the Backend system, moving it off of an expensive and dedicated Unix-based storage system and onto a system that uses Windows Server and Windows SQL Server"
Nem erről, hanem az első, sikertelen kísérletről írtam: 2001-ben már egyszer nekifutottak, hogy átrakják Win2k-ra, aztán be is jelentették, hogy már teljesen átálltak Windowsra, de elég gyorsan kiderült, hogy igazából nem
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
floatr
veterán
Az gondolom lejött a müncheni ügyletről, hogy nem egyik napról a másikra váltottak, hanem a több tízezres gépparkot folyamatosan migrálják, így most is vannak még bőven ezres nagyságrendben windowsos gépek. Ezeket nyilván nem akarták úgy működtetni tovább, hogy win95...2k szaladgál rajtuk. Ezért "bírom" a csákó cikkeit, mert semmi érdemi értelmet nem keres a dolgok mögött.
Bécsben volt egy nevezetes megfúrás, amikor a migrációt orbitálisan elkúrták, és az éppen változó összetételű önkormányzat hirtelen rátalált egy jószándékú tanulmányra... szintén politika, a mocskosabb fajtából. Aztán volt még valami svájci manőver is, amiről nem sikerült sokat megtudnom. Ezen kívül Norvégiában, Finnországban, Hollandiában, Brazíliában, Franciaországban bőven voltak az oroszhoz hasonló migrációk, és nem mellesleg hazai önkormányzatok is egyre inkább OOo-t használnak -- gondolom mert úgy szar nekik. (Mazochisták: amikor szar nekik, akkor jó, amikor meg jó nekik, akkor szar, tehát jó.)
Én ebben az egészben csak javarészt a politikát, a pénzt, meg a migráció megtervezésének a minőségét látom. Van pár hely, ahol ez elcsesződött -- szerintem egyáltalán nem tömeges -- van ahol nem. Nem kellene ez alapján egyből azt feltételezni, hogy hülyék, vagy hogy el fogják cseszni.
-
moonman
titán
"München nem állt vissza, a LiMux projekt szépen megy előre."
lehet, hogy szépen megy előre, de akkor biztos véletlenül vásároltak be még gyorsan Windowsból. gondolom a Quake nem ment máson."gondolom, te is emlékszel arra, amikor a MS-nak nem sikerült BSD-ről NT-re migrálnia a Hotmailt"
"Starting in 2004, the Hotmail engineering team completely rewrote the Backend system, moving it off of an expensive and dedicated Unix-based storage system and onto a system that uses Windows Server and Windows SQL Server to exploit inexpensive, commodity computers and disk drives so we can provide users with far greater storage limits than had ever before been possible."
-
dabadab
titán
"München és egyéb visszaállt városok"
Szerintem eléggé el vagy tévedve, München nem állt vissza, a LiMux projekt szépen megy előre. Arról meg aztán végképp nem tudok, hogy bárhol is történt olyan, hogy anyagi okokra hivatkozva álltak volna vissza Linuxról Windowsra (a migrációknak meg mindig van kockázata, gondolom, te is emlékszel arra, amikor a MS-nak nem sikerült BSD-ről NT-re migrálnia a Hotmailt ).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
dabadab
titán
-
moonman
titán
az volt a téma, hogy Windowst azért nem jó állami hivatalokban meg nemzetbiztonságnál használni, mert ki tudja, milyen csúfgonosz backdoor van a kódban. erre reagáltam, hogy ilyen, vagyis biztonsági szempontból a Windows is akár "nyílt forrásúnak" (külön írva, idézőjelben, remélem így már okés) számít, mert ezeknek a szerveknek több szinten is biztosítva van a betekintés, tehát ha valami, akkor ez nem indok.
mondom, ha az egészet úgy kezdték volna, hogy olcsóbb, akkor egy szót sem szólok, de folyton a nyíltsággal meg a szabványokkal jönnek, aminek semmi köze ahhoz, hogy Windows vagy Linux vagy BélaOS.
-
dabadab
titán
"állami szinten a Windows is "nyíltforrásúnak" számít."
Tehat barmikor nyugodtan mondhatja barmelyik allami szerv a MS-nak, hogy koszonik a kozremukodesuket, de ezutan egy masik fejlesztore biznak az altaluk hasznalt Windows-verzio tovabbi kalapalasat? Sot, elerhetove teszik a forrast mindenki szamara, arra biztatva oket, hogy hibajavitasokat es ujitasokat eszkozoljenek benne es azokat osszak meg mindenkivel?
Valahogy ezt ketlem.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
ddekany
veterán
Maga a kiterjesztés egy rém primitív dolog, egy őskövület hagyaték ami régen talán praktikus kompromisszum volt. De ez már bizonyára örökké megmarad, mert annyira beleégett már mindenbe... Elvileg a fájloknak magukkal kellene cipelni meta-információt a típusukról, és erre egy globális egyediséget biztostó hierarchikus elnevezés kéne, pl. "com.microsoft.office.word". Erre semmiféle univerzális rendszer nem létezik... a UN*X-féle "Magic number" legalább olyan randa gányolás mint a kiterjesztés... egyik sem egységesen alkalmazott, egyik sem veszi elejét az ütközéseknek, és mindkettő rossz helyen van tárolva (az egyik a fájl nevét, a másik a tartalmát szennyezi). De ez már örökké így marad, és nem látom az MS vagy bárki hogy tudna ezen javítani a folytonosság megtartása mellett.
-
törölt tag
""Az Exchange ActiveSync pedig nekem úgy jött át, hogy az inkább csak a mobil készülékekre van, kvázi okostelefon only, tehát notebookon nem műx. Vagy de?"
de.">Még: ha másik gépen nézem meg, akkor is? Tehát 2 vagy több gépem van, de több helyen, és mindenhol kell a levelezés? Ha igen, akkor jó. -
bobsys
veterán
moonmant ideznem
ha így állsz hozzá, akkor minek szólsz egy szót is? tudod a szoftvereket nem kisujjból kiszopva programozzák, hanem igényekre reagálva. gondolom, te az az ember vagy, aki szavazni sem megy el, aztán négy évig szidja a rendszert.Az, hogy a TCben mi a beallitas nehogyma a windows hibaja legyen, konyorgom igy programoztak le. Nalad, mert masnal meg normalisan mukodik (en nem hasznalom).
Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
DJS
tag
"> Ez a figyelmeztetés letiltható, lásd TC."
Lasd 3rd pary alkalmazas, sok koze nincs a windowshoz>Persze, majd megírom az MS-nek, hogy találja fel a meleg vizet
Gratulalok, sirni azert tudsz"Egyszerűen megdöbbentőnek tartom ezt a hozzáállást.
Az operációs rendszer arra való, hogy hozzáférést adjon a third party appoknak a hardver erőforrásaihoz. Legalábbis nekem még így tanították. Az, hogy "third party app, sorry", ebben az esetben nem válasz, mert a rendszer lényege lenne, hogy third party appokkal is kezelhető legyen. Erről szól a WIndows. Nem arról szól, hogy most örökre be legyünk betonozva a Windows Explorerbe, mert különben jajistenemmilesz, hanem a kezelhetőségről.
Nyilván az MS nem felelős a külső fejlesztők által elkövetett hibákért, de tőle függ, mekkorát hibázhatnak a külső fejlesztők, mit enged és mit nem enged meg nekik. Most legközelebb valami third party app a BitLockert fogja letiltani, vagy mi?
De jól van, felőlem engedje meg, ha technikailag úgy jobb, a fájlkiterjesztések össze-vissza módosítgatását. De akkor legalább adjon valami segítséget ahhoz, hogy ha összekutyulom, akkor ki tudjam javítani.
Ez nem egy bug report kérdése, ez a hibalehetőség a rendszer alapvető felépítéséből következik. Erről bugreportolni olyan lenne, mint kijelenteni, hogy hát a pisztollyal ölni is lehet. Nem csak nekem kínos, hanem a fejlesztőnek is. Mert ha egy fejlesztő ennyire nem látja át a programját, akkor kérdés, hogy egyáltalán mennyit fog fel belőle? Nem hiszem, hogy a Microsoftnál annyira hozzá nem értők dolgoznak, hogy egy bug reporttal ezen segíteni lehetne. Attól még, hogy a felhasználók 99%-a nem panaszkodik a kiterjesztésekre, attól még ez egy borzasztó primitív hibalehetőség, amit már csak megelőzésképpen is ki kellene iktatni.
Legalábbis ez az én véleményem. Nyilván az MS nagyon jól lavírozik az ilyen igények között, mert ő gyártja a világ legkedveltebb rendszerét. De azt valószínűnek tartom, hogy ez a technikai megoldás hosszú távon nem marad meg, valamikor a jövőben majd kitalálnak és bevezetnek egy, a kiterjesztéseknél sokkal jobb eszközt.
-
Syl
nagyúr
Nem azt mondtam, hogy übeszuperjó ez a hotmail-féle AS, hanem hogy Outlookkal egyszerű beüzemelni. Nyilván a fő e-mail címem nem ingyenes helyen van. Saját domain, külföldi szolgáltatónál, IMAP-pal kezelve.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
floatr
veterán
Bár lehet h elsőre nem volt érthető, akkor megvilágítom: a TB beállításaihoz nekem sem kellett tudnom a MX recordról Megjegyzem ez egy elég ősi módja a domain legális feltérképezésének, és aki mail szervert üzemeltet, annak (elvileg) alapszintű készség a beállítása, aki meg klienst írna, annak kutyakötelessége ennek utánanézni, de még a gugli is ezer példát dob a query-re. Megjegyzem, hogy mindennek dacára féllábbal a sírban eddigi pályafutásom során sem voltam rászorulva arra, hogy ilyen klienst kelljen önkezűleg faragni.
Mindenesetre ez is egy elég jó példa a tulajdonosi szoftvertől való függésre -- bár nem tudom h ezzel kapcsolatban mennyire nyitott a forrás/protokoll/licensz. Az említett módszer pl ietf-alapú, és bárki implementálhat saját kódot, ha nagyon rászorulna, míg az AS tudtommal le van stipistopizva, és a szavaidból is azt veszem ki, hogy a legtöbben fekete dobozként kezelik (~ ".aszom tudja, hogy mi hogy működik belül"). Te pl ha függetlenedni szeretnél melyiket választanád...? (költői a kérdés)
-
veterán
"konkrétan űrtechnika volt 3.1 után. ME-t meg megbeszéltük már párszor, ugyanúgy járt, mint a Vista."> es ez milyen igaz! Tenyleg! (egyikket sem hasznaltam megelgedessel Fujitsu Siemens gepen lassu volt a Vista, de nagyon A Win7 meg szarnyal, adatlapomon rajta a gep ha erdekel )
-
törölt tag
Az XP-n nekem sem ilyen kretén (ott csak a lassú duplaklikkre csinálja), csak a Win7RC-n.
Az Exchange ActiveSync pedig nekem úgy jött át, hogy az inkább csak a mobil készülékekre van, kvázi okostelefon only, tehát notebookon nem műx. Vagy de?
Az rg fiókot meg lehet, nem ajánlotta, viszont sajnos soha semmi lépést nem tett annak irányába, hogy a júzereket (és programírókat) leszoktassa eme rossz gyakorlatról. De az UAC végre jó.
(#203) Syl
De akkor messze nem vagy hétköznapi júzer.
Amúgy milyen sikerrel? Nekem volt olyan, akit az IE6-t lecserélendő az E8 telepítésére is nehéz volt rávenni.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz #40553216 #201 üzenetére
Nem mozgok IT körökben, csak 14 éve hivatalosan tesztelem a Microsoft operációs rendszereit és van szemem
És természetesen az ismerőseimet, barátaimat igyekszem pozitív irányban befolyásolni.(#202) moonman
És milyen jó ez a "hotmail megkötés"! Az Outlook magától leszedi és telepíti a Connectort és nem kell vesződni a mail szerverek meg portok beállításával.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
moonman
titán
válasz #40553216 #198 üzenetére
maga a Hotmail használ "Exchange ActiveSync" protokollt, tehát de, mindenkinek van. (ezt licenceli egyébként a Google is a Gmail-hez, csak sajnos nem teljes kiörlésűt, hanem butított változatot.) én két programról tudok, ami kompatibilis vele: Outlook, Windows Live Mail, de nem kizárt, hogy mások is tudják. igen, ez egy megkötés, de ezzel együtt én nagyon szeretem.
TC-vel nem tudom, mi van, XP-s gépemen egy párral régebbi van, itt meg 7.55 és úgy működik, ahogy írtam, csak a fájlnevet jelöli ki.
a rendszergazda fiók használatát sosem ajánlotta az MS, de most őszintén, egy otthoni user fog nekiállni best practices doksikat olvasgatni? feldobja azt jóvan. egyébként most pont ez van, admin fiókot kapsz, de az UAC miatt "admin approval mode"-ban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest