Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Tapsi

  addikt

  válasz Giovan! #225 üzenetére

  De ez nem így működik, ha van választása a usernek, akkor nincs monopólium.

  Szerencsére a versenyjog nem így működik. Mondok egy egyszerű példát: ha a világon csak egyetlen búzatermelő van, akkor az monopólium. Pedig zabliszt is létezik, ami többé-kevésbé helyettesítő terméke a búzának. A gabonák piacán a búzatermelő nem monopol, de a búza piacán igen.

  Nagyjából erről van szó itt is. Van a mobiltelefonok piaca, ami 2 nagy részre tagolódik: IOS, és Android. Mindkettőt 1-1 nagy gyártó uralja, ez már önmagában oligopol helyzetet teremt. Viszont a részpiacokon önmagukban monopóliumot képeznek.

  IOS esetében a legnagyobb gond a zártsággal van. Ha te be akarsz lépni a saját alkalmazásoddal erre a platformra, akkor az Apple keményen lesápol. 30% marzs pedig semmivel sem igazoható, ez egyszerű monopol árazás. Az meg nagyjából a 3. Mikroökonómia órán kiderül, hogy ez miért káros.

  (#226) Busterftw

  A fenti neked is szól, de akkor tételesen.

  Ha monopolim lenne, akkor az Epicnek nem kene ezt birosagon bizonyitani, illetve az azzal valo visszaelest.

  Azért, mert a világ normálisabbik felén a hatóságok nem fogadnak el dolgokat bemondásra, azokat bizonyítani kell. A kérdés ennek nehézsége.

  Ezt mar felhoztak itt, akkor is megkerdeztem, tehat mindenki, minden ceg aki sajat proprietary software-t fejleszt es azt felugyeli, tulajdonolja az monopolium?

  Nem alapból a monopóliummal van baj, hanem azzal, hogy visszaélnek vele. Ha te felépítesz egy céget, ami jelentős piaci erőre tesz szert, akkor téged is keményen regulázni fog a hatóság.

  Miert olnenek a cegek idot es milliardokat egy sajat platform kifejlesztesebe, ha azt a tulajdont barki birosagon kenyszerbol lerombolhatja?

  Senki sem akarja lerombolni, az EPIC sem. Attól, hogy t.f. nem csak App Store-ból lehetne alkalmazást telepíteni, még nem omlana össze az Apple. Csak az extraprofitja egy kis részétől esne el.

  Akkor a Google-t miert pereli?

  Azért, mert a saját a piacán a Google Play kvázi monopol helyzetben van, és ezt ugyanúgy kihasználja, mint az Apple. Ha nem lenne, akkor a Huawei nem lenne akkora szarban nélküle.

  [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák