Új hozzászólás Aktív témák

 • Tapsi

  addikt

  válasz twofatcat #449 üzenetére

  Azt nem lehetne Epic honlapján megveszed a cuccokat, iPhone-on csak bejelentkezel a játékba és ott van a cumó? Ahogy a Spotify és Netflix csinálja? Vagy játék esetében ezt nem engedi az Apple? Nem tudom, azért kérdezem.

  Pont ezen megy a balhé, hogy az EPIC kiszervezte a fizetést az IAP-ból (a 30% fee miatt), erre az Apple kidobta a Store-ból.

 • MeszesKPT

  őstag

  Tim Sweeney bevállalós, ezt meg kell hagyni. A Valve/Steam ellen könnyű volt fellépni, mert csak még egy boltot kellett nyitni. Itt azért jóval nagyobb oroszlánok bajszát cibálja. Kíváncsian várom az ügy végkifejletét, bár gondolom ez sokára lesz.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Ezekiell #445 üzenetére

  Én nem hasonlítottam össze semmit, csak azt mondtam, hogy ha tényleg ennyire elkötelezettek az Epicnél a zárt rendszerekkel szembeni harcban, akkor éppenséggel van példa a piacon arra, hogy egy játékban sem muszáj ám a fejlesztőnek monopóliummal rendelkeznie az IAP-ek tekintetében.
  A kolléga állítása, hogy Sweeney egy hipokrita, ennek tekintetében abszolút igaz, bár ez nem befolyásolja a perben kialakított véleményemet. Ha teszem azt a CS:GO lenne jelen iOS-en és a Valve perelné az Apple-t úgy ahogy most az Epic teszi, az ő keresetükről is hasonló véleménnyel lennék, mint most az Epicéről.

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #451 üzenetére

  :U Nem. Tényleg fogalom nélkül írsz. Az Epic beletette az appba a saját fizetési módszerét, ami elfogadott ToS ellenes, ezért rakták ki, az Apple és a bíró is mondta nekik csinálják vissza adott napig és mehet tovább a játék, de az Epic nem tette.

  A Spotify és a Netflix betartják az Apple feltételeit: nincs az appban saját fizetési módszer, nincs is kidobva.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Tapsi #451 üzenetére

  Az Apple szabályzata nem tiltja, hogy ne rakj IAP-t az appodba. Azt tiltja, hogy alternatív megoldást tegyél bele. Az Epic szabályt szegett, a Netflix és a Spotify meg nem. Ők is kiszervezték a fizetést IAP-ből, de úgy hogy ne ütközzenek az Apple szabályzatával. Simán weboldalról tették csak elérhetővé a fizetést, amit iPhone-okról is el lehet érni, és az így lebonyolított vásárlások után az Apple nem kap semmit. Ezt nem tiltotta az Epicnek sem senki.

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz twofatcat #449 üzenetére

  Nem Apple sheep mindenki. Persze elég sokan ;] De nem mindenkit, nyilván. Le se szarom az Epic PRját őszintén szólva, felőlem csődbe is mehetnek, gané egy cég. Itt kivételesen (az IAP szempontjából) jó oldalon állnak, ennyi a történet. Az az oldal pedig a fejlesztők (mint én) oldala. Vszeg véletlenül, de az engem nem érdekel, az érdekeink egyeznek, ennyi. Nem minden fekete-fehér ám, egyes ügyekben igenis lehet egyérteni ganékkal is (mint az Epic - vagy az Apple).

  Az Apple üzleti modelljét ne bántsák, de te szívesen változtatnál másokén? Az nem kicsi kettős mérce.

  Fizetés: ott lenne az Apple pay még mindig, senki se akar elvenni semmit, csak hozzáadni.

  (#450) Busterftw
  Amint az Epic megnyitja a Fortniteot 3rd partyk előtt, lehet hisztizni, hogy miért nincs több appstore, meg payment processor, meg akármi. Addig viszont értelmetlen ezzel jönni, hisz nem kötelező megnyitnia. Ha megnyitja, akkor lehet problémázni.
  Az Applenek se volt kötelező megnyitnia. Megnyitotta, önként. Innentől nem zárt.
  Azért ezt szerintem nem olyan rohadt nehéz megérteni, hogy mi a különbség egy TELJESEN zárt rendszer (Fortnite) és egy önként NEM TELJESEN zárt rendszer (iOS között), és miért ökörség innentől ez a szalmabáb. Engedjük már el...

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • Busterftw

  addikt

  válasz Tapsi #446 üzenetére

  "Ennek az ellenkezőjét senki sem állította."
  Dehogynem allitottad. Azt mondtad, a Fortnitenak elobb ki kell nonie magat, ugyanugy mint az iOSnak, hogy monopolium legyen. En meg erre irtam, hogy az Applenak a kezdetektol fogva monopoliuma van az iOSban, ahogy a Fortniteban az Epicnek.

  Nem szamit, hogy a Fortniteal elso napon 5-en jatszottak, vagy most 350 millioan.
  Az Apple "monopoliuma" nem valtozott iOS storeban 12 eve.

  "Az van, hogy ez nem egy valós igény."
  En ezt neked elhiszem, becsszo, csak elobb hozzal bizonyitekot.

  Pl en csak a Play Store-t hasznalom, nekem ebbol rengeteg elonyom szarmazik.
  1 helyen van es 1 helyen tudom kezelni az alkalmazasokat, azok frissiteset, 1 helyen van a banki adataim. Kezelhetem a tobbi Google elofizetesemet is.
  Sok apphoz jatekhoz ferek hozza, amihez mas Andoidos Storeban nem.

  "Ha a Fortnite skinek piaca akkorává válik, hogy az ott lévő monopólium káros, akkor azt is vizsgálni fogják, biztos lehetsz benne."
  Ez nekem karos, mert nem tudom az Epic altal felepitett userbaset megfejni, ingyen.
  Definiciod szerint mar most is monopolium van.
  Ha az Epic most ezert harcol, magat miert nem perli be?

  "Itt nem lerombolásról van szó, az Apple nem jutna koldusbotra."
  De arrol van szo. Az Applet olyanra akarnak kenyszeriteni amit o maga nem tenne meg es az Epic sem tesz meg a Fortnite-ban.
  Az Epic sem jutna koldusbotra, ha tovabb fizetne a 30%-ot.
  A ket ev iOS-on toltott ido (es az ott megszedett love) bizonyitja.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Giovan! #453 üzenetére

  De ez az érvelés hülyeség, már ne is haragudj. Az Apple rendszere nem zárt minden felé, akármennyire is ezt írjátok. Nem az. 3rd partyk fejleszthetnek rá programot. Feléjük nyitott. A Fortnite mindenki felé zárt.

  Komolyan, ne már srácok, szakmai portálon értsük már meg az alap különbségeket.

  [ Szerkesztve ]

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • Busterftw

  addikt

  válasz Ezekiell #456 üzenetére

  Az Applenak sem kotelezo megnyitnia, csak ha birosag kotelezi.

  Az Apple meg mindig nem nyitott meg semmit. Az Apple altal tulajdonolt zart platformra fejleszthetsz appot, amit az Apple jovahagy.
  Az iOS-hoz ezzel semmi kozuk a fejlesztoknek es nem lesz nyitott.

  Itt te kevered a kettot. Van a zart szoftver, ahol a szofter kodja nem elerheto mas szamara, viszont nalad a fejlesztok fele "nyitas" jelenti a nyilt szoftvert. A ketto nem ugyanaz.
  Source model Closed

  [ Szerkesztve ]

 • Giovan!

  addikt

  válasz Ezekiell #458 üzenetére

  De ki állította ennek az ellenkezőjét? Én értem, hogy az iOS nem zárt teljesen, de az Epic szerint még így is túl zárt, és a user nem tud részesülni a platformon belüli veseny rengeteg sok előnyéből. A fortnite esetén ez ugyanúgy megáll, a user ott sem részesedik a platformon belüli verseny előnyeiből. Én értem hogy mit mondasz, de itt nem a fejlesző szemszögéből kell nézni a dolgot, hanem a felhasználóéból, ugyanis Sweeney nem csak a pert viszi, hanem mellette egy igen komoly lejáratókampányt is folytat a médiában, amiben egy szabadságharc vezéreként állítja be magát és a cégét. Ezért hipokrita, hiszen technikai korlátja a fortnite megnyitásának sem lenne.

  De mondom, ez semmit sem változtat a perhez való hozzáállásomon, nem hiszek benne hogy az állító személyével szembeni ellenérzéseknek befolyásolniuk kellene az állítása megítélését.

  [ Szerkesztve ]

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Tapsi

  addikt

  válasz Busterftw #457 üzenetére

  Azt mondtad, a Fortnitenak elobb ki kell nonie magat, ugyanugy mint az iOSnak, hogy monopolium legyen.

  Nem ezt mondtam. Az triviális, hogy monopólium a 0. perctől. A kérdés, hogy ez káros-e, illetve szabályozni kell-e. Kis piaci részesedésnél leszarják, nagynál meg szabályozzák. Ennyi.

  En ezt neked elhiszem, becsszo, csak elobb hozzal bizonyitekot.

  Neked App fejlesztőként (mert erről a nézőpontról volt szó) milyen konkrét károd keletkezne abból, ha nem csak App store lenne, hanem még 5 azon kívül? Tényleg érdekel.

  De arrol van szo. Az Applet olyanra akarnak kenyszeriteni amit o maga nem tenne meg es az Epic sem tesz meg a Fortnite-ban.

  Tudod, ez most olyan érvelés, mint a környezetvédelmi kérdésekben. Például van egy gyár, ami rommá szennyezi a környezetet. Akkor te milyen alapon akarod arra kényszeríteni, hogy ezt ne tegye?

  Az EPIC-et, és a Fortnite-ot felejtsd már el, kérlek! Most az Apple magatartásáról van szó, és az nem érv, hogy de bezzeg a Fortnite is ezt csinálja! Egyrészt nem ezt csinálja, másrészt irreleváns.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Busterftw #459 üzenetére

  Nem én keverem össze, hanem itt az érvelésekben sikerül összekeverni azoknak, akik az Epicnél kérik számon, hogy mégis miért nem árulhat más is skint a Fortniteban.

  Az Apple saját maga engedte, hogy lehessen appot fejleszteni iOSre. Szíve joga, de ezzel azért járnak problémák is, lásd a mostani per. ha nem engedte volna, senki se szólna semmit. Az Epic nem engedi, hogy bárki más is csináljon bármit a Fortniteban, szóval fogalmam nincs, milyen jogon akarnak itt egyesek Fortnite skint árulni, és kérik számon ennek a nem létező lehetőségét az Epicen...

  (#460) Giovan! a PR kompányt pontosan annyira kell figyelembe venni, amennyire te is írod: semennyire.

  [ Szerkesztve ]

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #456 üzenetére

  Én nem változtatnék másén, csak mondom ha az IAP olyan botrány ahogy mondod, akkor nem csak IAP modell létezik. Ez nem kettős mérce, inkább az amit ti ismételgettek a szabad verseny és piaci önszabályozás jegyében erővel szétverni egy sikeres modellt.

  Azt értem te magadból indulsz ki, de nem minden fekete-fehér ám, nem biztos egy azonos véleményen lévő egységként lehet kezelni mind a 20 millió fejlesztőt. Mert ugye elméletileg azonos játékszabályok mellett jelentkezett minden fejlesztő az Apple-nél, akinek megfelel a megszokott modell, annak nem sérülne az érdeke, ha erővel megváltoztatnák?

  (Mit fejlesztesz amúgy? Ha érdeklődési körömbe vág és jó, lehet megvenném.)

  "Fizetés: ott lenne az Apple pay még mindig, senki se akar elvenni semmit, csak hozzáadni."

  Az App Store üzemeltetési költsége pedig csak maradjon az Apple vállán?

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #462 üzenetére

  :F

  "Az Epic nem engedi, hogy bárki más is csináljon bármit a Fortniteban, szóval fogalmam nincs, milyen jogon akarnak itt egyesek Fortnite skint árulni, és kérik számon ennek a nem létező lehetőségét az Epicen..."

  Az Apple nem engedi, hogy bárki más is csináljon bármit az iOS-ben, szóval fogalmam nincs, milyen jogon akarnak itt egyesek 3rd party áruházat, más fizetést és kérik számon ennek a nem létező lehetőségét az Apple-ön.

 • Tapsi

  addikt

  válasz twofatcat #463 üzenetére

  A store egy önálló alkalmazásbolt, annak a költségeit kitermeli az ott eladott alkalmazások bevétele. Egy másik alkalmazásboltnál ezek a költségek ugyanúgy jelen vannak.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz twofatcat #463 üzenetére

  A most megfelel, és a lehetne jobb között van különbség :) Nyilván ami most van, is megfelel, különben az ember nem csinálná. De lehetne jobb, fairebb megoldás. Ennyi pusztán, amit szeretnék. Ha pedig egy developer úgy gondolja, hogy ő biza nem akar más IAPot, csak az Appleét, akkor nem integrál másikat.
  Plusz opciók hozzáadásával nem sérülne semmelyik fejlesztő érdekes se. A usereké se. Egyedül az Appleé sérülne, ezért küzdenek ellene izomból. Mondom, megértem őket, én is ezt tenném. Ettől még (a per ezen részében, és kb csak ezen részében) az Epic győzelmét szeretném. Hogy ez lehetséges-e (egyátalán a győzelem, és CSAK ez a győzelem), azt senki se tudja.

  Amennyiben Skóciában bankolsz az egyik (nálunk kék-fehér csíkos kereskedelmi hipermarketként ismert) szolgáltatónál, vagy az északi régióban a 3 fő nagy bank egyékénél, akkor használod a termékeinket, egyébként érdektelen :)
  Ebből nyilván az is kiderül, hogy nálunk nincs IAP, szóval nem kifejezett saját anyagi érdek miatt állok azon az állásponton, amin.

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Tapsi #465 üzenetére

  Illetve a developer account díja.

  Eleve: az első pár évben nem volt IAP, nem is akart az Apple ilyesmit.

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • floatr

  veterán

  válasz twofatcat #464 üzenetére

  Pedig elég egyszerű a képlet: különálló termékekről van szó. Telefon, OS, bolt, account management, alkalmazáscsomag... akárcsak az android esetében. A MS-nél már önmagában az per alapot képezett, hogy hozzácsapott egy terméket - a böngészőt - egy másikhoz - a windowshoz. Ha nagyon akarnák pedzegetni a dolgot, még abba is bele lehetne ezen az alapon kötni, hogy a legális/natív fejlesztőkörnyezethez szükség van egy mac-re, ami szintén termékkapcsolás.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Ezekiell #466 üzenetére

  Az a baj hogy ez nem ilyen egyszerű, hogy a két dolgot külön mérlegeli a bíróság és akkor az egyikben az egyiknek adnak igazat, a másikban meg a másiknak (lásd a fenti hozzászólásomat). Ebben a perben az Apple rendeszerének zártsága a tét, vagyis hogy van-e joga az Apple-nek ilyen rendszert fejleszteni. Ezzel mindkét fél tisztában van.

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Giovan!

  addikt

  válasz floatr #468 üzenetére

  Az Apple szerint meg az van, hogy ez mind egybe tartozik: HW, OS, bolt, account management, meg minden egyébb. Ez a lényege az egész üzletpolitikájuknak, hogy minden egyben van, és mindent ellenőriznek (és igazából ez az egyik fő titka a sikerüknek is szerintem). Pont nem úgy, mint az android esetén :N

  [ Szerkesztve ]

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Busterftw

  addikt

  válasz Tapsi #461 üzenetére

  "Kis piaci részesedésnél leszarják, nagynál meg szabályozzák. Ennyi."
  25%, pipa. De Battle Royalok piacan a Fortnitenak is kb ekkora a reszesedese, a top 5 jatek alapjan.

  "Neked App fejlesztőként (mert erről a nézőpontról volt szó) milyen konkrét károd keletkezne abból, ha nem csak App store lenne, hanem még 5 azon kívül? Tényleg érdekel."
  Nem a fejlesztok nezopontjabol megy a drama, hanem az userek szemszogebol.
  Veluk takarozik az Epic es hordja a veres kardot az interneten.

  John, az Epic app fejleszto is biztos orul majd, hogy 1 platform helyett 5 store-ra kell fejleszteni, karbantartani.
  Miert akarnal fejlesztokent fragmentalt iOS userbaset? Igy tudod, hogy az Apple Store-n keresztul elersz masfel milliard embert.

  "Tudod, ez most olyan érvelés, mint a környezetvédelmi kérdésekben. Például van egy gyár, ami rommá szennyezi a környezetet. Akkor te milyen alapon akarod arra kényszeríteni, hogy ezt ne tegye?"
  Elobb bizonyitani kell, hogy az a gyar romma szennyezi a kornyezetet.
  A moralitast pedig jo lenne nem idekeverni, mert az minden csak nem objektiv.

  "Egyrészt nem ezt csinálja, másrészt irreleváns."
  Attol, hogy nem felelsz a kerdesre, meg nem tunik el.
  Tehat elismered, hogy a Fortnite piacan az Epicnek monopoliuma van es kepmutato modon probal mast perelni azert, amit o maga nem tesz meg?

  Te meg az Apple monopoliumat felejtsd el, legalabbis amig az biro nem ugy dont.

 • aprokaroka87

  nagyúr

  válasz twofatcat #423 üzenetére

  Ez még mindig nem érv :)

  Az igaz hogy vehet mást is, de miután megvette a terméket, onnantól kezdve elvárja hogy normálisan müködjön.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Giovan! #469 üzenetére

  Hááát, szerintem ennél azért árnyaltabb a dolog. De értem és elfogadom az érvelésedet.

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • Giovan!

  addikt

  válasz aprokaroka87 #472 üzenetére

  Normálisan működik, pont úgy, ahogy az Apple ígérte, senkit nem ér semmiféle meglepetés. Akinek a droid a normális működés, az akkor rosszul döntött, mikor iPhone-t választott, de ez már nem az Apple hibája, ő tájékoztatott mindenkit, hogy milyen rendszert működtet, egy pillanatig sem akarta azt a benyomást kelteni hogy amit fejleszt az a droidhoz hasonlóan nyílt lenne.

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Tapsi

  addikt

  válasz Busterftw #471 üzenetére

  25%, pipa. De Battle Royalok piacan a Fortnitenak is kb ekkora a reszesedese, a top 5 jatek alapjan.

  Tehat elismered, hogy a Fortnite piacan az Epicnek monopoliuma van es kepmutato modon probal mast perelni azert, amit o maga nem tesz meg?

  De most ezzel mit akarsz elérni? Egy szóval sem mondtam, hogy az EPIC a saját piacán ne lenne sáros. Nem ismerem a Fortnite-ot, nem tudom, hogy ott hogy megy ez a skin biznisz. Ha csak rajta keresztül lehet megvenni, akkor monopol helyzetben van, de ezt nem tagadtam egyszer sem. Most viszont az Apple-ről van szó, és az ő alkalmazásboltjáról.

  Nem a fejlesztok nezopontjabol megy a drama, hanem az userek szemszogebol.

  Bocs, de korábban fejlesztői szemszögről beszéltünk. Fogyasztóként még egyszerűbb a dolog. Ha több a store, akkor beindul az árverseny, és olcsóbbak lesznek az alkalmazások. Szerintem innentől egyértelmű, hogy a fogyasztó jól jár.

  Elobb bizonyitani kell, hogy az a gyar romma szennyezi a kornyezetet.

  Értsd az analógiáját. Nem moralizáltam szerintem.

  Te meg az Apple monopoliumat felejtsd el, legalabbis amig az biro nem ugy dont.

  Ez egy fórum, nem a bíróság. Felhoztunk érveket azzal kapcsolatban, hogy szerintünk miért van monopol helyzetben az Apple az IOS alkalmazásboltban, és hogy ez miért gáz. Ezt senkinek sem sikerült megcáfolnia. Te is már csak annyit tudsz felhozni, hogy debezzeg az EPIC is. Ok, de ez nem menti fel az Apple-t.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Tapsi #475 üzenetére

  Bocs, de korábban fejlesztői szemszögről beszéltünk. Fogyasztóként még egyszerűbb a dolog. Ha több a store, akkor beindul az árverseny, és olcsóbbak lesznek az alkalmazások. Szerintem innentől egyértelmű, hogy a fogyasztó jól jár.

  Ez még mindig csak neked (és természtesen a hozzád hasonlóan gondolkodóknak) egyértelmű a te preferenciáid alapján, amik nem univerzálisak. Ha olvasnád is amit a topikban a többiek írnak, láthatnád, hogy sokak egyáltalán nem igénylik a külső forrásból származó appokat, és nem is akarják, hogy kényszerítve legyenek a használatukra. Egyeseknek ez inkább hátrány mint előny, nem tudom hogy ez miért nem akarod megérteni. Aki igényli a platformon belüli versenyt, az használhat más rendszert most is, az iOS puszta léte nem korlátozza őt ebben.

  Az sem egyértelmű ráadásul, hogy az árverseny tényleg beindulna. Simán lehet hogy a fejlesztők benyelnék a 30% eltűnését, mint az áfacsökkentések, amiket nem érzékel a fogyasztó. Vagy ott van az Epic store példája PC-n, aminek nem sikerült lenyomnia az árakat, ugyanannyiba kerül ott is minden, mint steam-en.

  Felhoztunk érveket azzal kapcsolatban, hogy szerintünk miért van monopol helyzetben az Apple az IOS alkalmazásboltban, és hogy ez miért gáz. Ezt senkinek sem sikerült megcáfolnia.

  Az elejét (vagyis hogy az Apple monopol helyzetben van az iOS-en) nem is akarta cáfolni senki, a gázos résszel van itt a baj. Azt nem sikerült bizonyítani, hogy törvénytelen lenne amit csinálnak (hiszen a piac nagy, tele alternatívával, nem kell iOS-t használnia annak aki nem akarja, vagyis még mindig nincs kényszerítés), sem arra hogy a zárt rendszer kivégzése milyen jó lenne a usernek (akit senki sem kérdezett meg mellesleg, hogy akarja-e a változást. Illetve de, az Apple megkérdezte a vásárláskor, hogy megfelel-e neki az ajánlata, és a user igent mondott, hiszen megvette a terméket).

  [ Szerkesztve ]

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Tapsi

  addikt

  válasz Giovan! #476 üzenetére

  Ha te 30 dollár helyett 20-ért megkapnád az adott appot, akkor nem váltanál store-t? Nem hiszek neked!

  A másik részre nem reagálok, még mindig nem érted, hogy nem IOS-ről van szó, hanem alkalmazásboltról, ami 2 külön dolog. Vagy nem akarod megérteni, mindegy is.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Tapsi #477 üzenetére

  ami 2 külön dolog
  Jelenleg nem, épp erről (is) szól a per, szóval tényként ezt ne jelentsük így ki.

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • Giovan!

  addikt

  válasz Tapsi #477 üzenetére

  Szerkesztettem, de bemásolom akkor ide is:

  Az sem egyértelmű ráadásul, hogy az árverseny tényleg beindulna. Simán lehet hogy a fejlesztők benyelnék a 30% eltűnését, mint az áfacsökkentések, amiket nem érzékel a fogyasztó. Vagy ott van az Epic store példája PC-n, aminek nem sikerült lenyomnia az árakat, ugyanannyiba kerül ott is minden, mint steam-en.

  A másik részre nem reagálok, még mindig nem érted, hogy nem IOS-ről van szó, hanem alkalmazásboltról, ami 2 külön dolog.

  Azt nem vagy hajlandó megérteni, hogy az Apple koncepciója szerint meg ez nem két külön dolog. Elhiszem hogy pl. droidon ez két külön dolog, de az iOS más logikát követ, mivel zárt rendszer, amit az Apple kontrollál. Akinek nem tetszik ez, az meg még mindig szabadon dönthet más platform mellett, mivel az iOS-nek a 2000-es évek elejének Windows-ával szemben van valós alternatívája, ami az átlag fogyasztó minden igényét kielégíti, nincs olyan ami miatt muszáj lenne iOS-t használnia, és az sem igaz rá, ami a Windowsra igaz volt anno, hogy 90% fölötti részesedéssel bírna a piacán.

  [ Szerkesztve ]

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Tapsi

  addikt

  válasz Giovan! #480 üzenetére

  2 szereplő esetén nem biztos, de ha lenne 4-5 bolt, akkor egészen biztosan.

  Azt nem vagy hajlandó megérteni, hogy az Apple koncepciója szerint meg ez nem két külön dolog.

  Csakhogy a bíróság leszarja az Apple koncepcióját. Erről beszéltem korábban, hogy nincs valós technológiai érv e mellett. Csakis gazdasági.

 • Busterftw

  addikt

  válasz Tapsi #477 üzenetére

  Ez ennél sokkal bonyolultabb.
  Az Apple nem csak egy telefon és egy mobilOS.
  Az Apple 1000 dolláros designer monitor állvány és magic is.

  Ennek a vásárlói réteg többségének aztán töknyóc, hogy az Apple Magical Calculator Plus az 10 dollar, miután 2500 dollárt kicsengetett imacre és 1200 dollárt iPhonera.

  Aki olcsóbban akarja mindezt, az max jailbreakel vagy megy androidra és magának 1000 dollárral olcsóbban összedobja ugyanazt a PC-t.
  Ezt is felépítette az Apple és ezért is költenek többen az Apple Storeban.
  Ezt az user bázist akarja az Epic is megfejni, csak nem 30%-ért.

  "Csakhogy a bíróság leszarja az Apple koncepcióját."
  Egyelőre az Applenak áll a zászló és a bíróság nem döntött.

  [ Szerkesztve ]

 • Giovan!

  addikt

  válasz Tapsi #481 üzenetére

  2 szereplő esetén nem biztos, de ha lenne 4-5 bolt, akkor egészen biztosan.

  Lol, PC-n se csak ez a két store van ám, sőt, kb. minden nagyobb kiadónak lesz lassan saját store-ja. De az árak csak nem csökkennek valamiért.

  Csakhogy a bíróság leszarja az Apple koncepcióját.

  A bíróság már hozott ítéletet? Lemaradtam volna valamiről?

  Erről beszéltem korábban, hogy nincs valós technológiai érv e mellett. Csakis gazdasági.

  A user kényelmének és biztonságának (ugyanis ha elveszik az Apple-től az ellenőrzés jogát, akkor ez is megy a levesbe) védelme is egy érv, szóval nem lehet azt mondani, hogy csak gazdasági érvek szólnának a koncepciója mellett. De ezt is írtam már korábban is...

  Még mindig úgy teszel mintha a zárt rendszert egyedül az Apple akarata tartaná fenn a piacon, és a userek kényszerítve lennének a használatára, de ezt alátámasztani már nem tudod.

  [ Szerkesztve ]

  All have their worth and each contributes to the worth of the others.

 • Polllen

  nagyúr

  válasz Tapsi #481 üzenetére

  Ez másik topikban is volt téma. A PC-s digitális piac nagyon szépen bebizonyította, hogy egyáltalán nem számít hány bolt van. Az AAA címek kb. egy áron jelennek meg és sokáig sehol sem kapnak akciót.

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz Ezekiell #436 üzenetére

  "Én teljesen értem, hogy te semmi változást nem akarsz, mert így a secure meg mittudomén, de azt nem tudom megérteni, hogyan képes bárki józan ésszel alternatív IAP fizetési módok ellen érvelni... Megmaradna a kedves Apple IAP, lehetne használni, köttelező is lenne mindenhova betenni, hurrá, használhatod, semmi bajod se lesz semmivel, minden ugyanaz, mint most - aki meg nem akarja, az nem használja, és fizet más módon, és a developerek se szopnak akkorát, mint most. A usereknek ez csak jó lenne, de vannak akik önzetlenül inkább az Apple érdekeit nézik "

  Azért, mert így az IAP kiskapuként működne a teljes appstore rendszer megkerüléséhez. Feltölt egy ingyenes appot, a valódi tartalom meg ott lesz külső linken 30%-al olcsóbban. Így gyakorlatilag az Apple ingyen biztosítaná a teljes infrastruktúrát és az egész jutalékrendszer csak egy könnyen kijátszható adminisztratív kényelmetlenséggé válna (amiért szintén az Apple-t b..szogatnák, hogy akkor meg minek, így csak a szegény userek életét nehezíti, legyen inkább hivatalosan is ingyenes az egész). Azaz egy cég peres úton kényszeríthetővé válna, hogy ingyen szolgáltasson másoknak. Ez olyan precedenst teremtene az iparágban, hogy nem csak a mobilplatformok, de az összes zárt rendszer (pl. konzolok) piacát is szétverné, az innováció megtorpanásáról nem is beszélve, elvégre ki fektetne olyan fejlesztésbe, amit később külső kényszer hatására ingyenessé kell tenni?

  "FIgyelj, azt nézel, amit akarsz, de a perben CSAK az iPhone halmazon belüli Appstore monopóliumról van szó, így minden más tökéletes irreleváns. "

  Ezért fog a per csúnyán elbukni, mert az Epicnek bizonyítania kellene, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy önálló iOS appstore piac és nem csak mobil platform piac van.

  "Összehasonlítani egy mobilplatformot egy játékkal nevetséges, teljesen más versenyjogi szabályok vonatkoznak rá."

  És pontosan ugyanezen logika mentén nevetséges összehasonlítani egy mobilplatformot egy mobilplatform részét képező szolgáltatással.

  #404 Tapsi:

  "Érett piacra szinte lehetetlen belépni, azt mindig, minden esetben az állam szabályozza, amennyiben ehhez komoly társadalmi érdek fűződik. Itt ez egyértelműen megáll."

  Ha létezik a világon érett piac, akkor az a személygépkocsiké, mégis állami beavatkozás és pereskedés nélkül volt képes belépni rá a Tesla az innovációnak (és az ügyesen felépített hype-nak) köszönhetően. Márpedig valamivel komolyabb társadalmi érdek fűződik a CO2 kibocsátás visszaszorításához, mint egy 15%-os piaci részesedésű mobil platform appstrore jutalékrendszerének reformjához. Így azt kell hogy mondjam, hogy nem, a társadalmi érdekre hivatkozás nagyon nem áll meg.

  "De azt elismered, hogy az IOS alkalmazások területén az App Store-nak monopóliuma van?"

  Tudom, hogy nem nekem szólt a kérdés, de azért válaszolnék, hogy én nem ismerem el, mert ennyi erővel a mosógépek mikrokontrollerének kódját is értelmezhetnénk önálló piacnak és beperelhetnénk a Whirlpoolt, hogy nem enged alternatív mosógépirányító kódot feltölteni a mosógépeire és ezzel visszaél a monopóliumával.
  Tehát előbb tisztázni kellene, hogy egyáltalán mit lehet önálló piacnak tekinteni és utána lehet azt tárgyalni, hogy van-e ott bárkinek is monopóliuma és hogy visszaél-e vele.

  "Amúgy engem személy szerint nem zavar az App Store jelenléte. Az viszont igen, hogy nincs alternatívája. Arra nincs semmilyen technológiai érv, hogy miért nem enged be az Apple más alkalmazásboltokat. Csakis a saját üzleti érdeke."

  Van technológiai érv: ha több apstore van (és most nem csak elméleti lehetőségről beszélünk, mint a droidon, hanem nagyjából hasonló részesedéssel bíró 3-4 boltról, mert kb. ez esetben van egyáltalán értelme az egész műsornak), akkor a fejlesztők ki tudnák játszani egymással szemben a különböző boltokat, hogy lazítsanak a biztonsági előírásaikon. Ha az egyik visszautasítja az alkalmazást, akkor átmehet a másikba, amelyik megengedőbb. Így a fejlesztők nem lennének érdekeltek a biztonsági rések befoltozásában, az Apple pedig nem tehetne semmit az iOS biztonságosabbá tétele érdekében.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • aujjobba

  addikt

  válasz Busterftw #482 üzenetére

  A monitor állvány olyan dolog amit szinte senki nem vesz meg, mert ilyen monitorokat stúdióba vesznek, ahol általában adott a kompatibilis szabvány szerinti (egyébként talán ettől is drágább) állvány.

  Nah az 1000 dolláros görgőkerekek az iMacPro alá, nah az már döfi :)

  [ Szerkesztve ]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  válasz Ezekiell #365 üzenetére

  Számunkra igen. Ha az Apple lenne az árcsökkentős dzsoni, akkor őket támogatnám. De nem azok. Az hogy ez a 2 cég közül melyiknek lesz jobb, nem nagyon izgat. Max az hogy szopjon a köcsögebbik, mert megérdemli. :)

  "Tegyük fel, hogy 100 millió dollár esett ki az Applenek (teljesen abszurd, annál sokkal kevesebb). Szerinted megérzik? :)"

  A cikk alapján igen, ezért perelnek. Azt meg pláne megéreznék ha mindegyik fejlesztő így járna el velük. Maradnának a 3 fős indie csapatok, akiknek tényleg nagyobb tétel egy saját áruház összetákolása, de azoknak a 30%-ából nem is fogják vadiújra cserélni a céges Ferrarikat.

 • Busterftw

  addikt

  válasz Dr. Akula #487 üzenetére

  A narrativa az, hogy az usereknek jo legyen, legyen verseny es szivarvany.
  Az Applenak nem kell arat csokkenteni, nem ad el semmit az usernek.

  O eladja a telot, azzal az iOS-t. Ha olcsobb arakat akartok, akkor szoljatok az Epicnek, ket kattintasbol 8 dollaros lehet a vbucks a meglevo storeokban.

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Dr. Akula #487 üzenetére

  Nem, nem a pénzért perelnek valójában. Ez a per csak nyomásgyakorlás az Epicre, semmi más. Az Apple le se tojja, hogy mennyit ítélnek meg neki (ha nyernek), nekik a lényeg, hogy az Epicet minél inkább lekössék jogi harcokba, és a perekben tudjanak hivatkozni a másik perekre, mint erősítő hatás a saját érvelésükben.

  Nekünk, usereknek (de főleg a fejlesztőknek) persze, hogy a pénzről szól ez az egész történet, de nem arról volt szó a kommentben, amire válaszoltam :)

  [ Szerkesztve ]

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • Ryu

  tag

  Piacgazdaságban profitábilis igényeket elégítenek ki, illetve jelen állás szerint generálnak. Utóbbi esetben, nem beszélhetünk valós keresletről.

  Reflektálva a jelenre; egyik cég szerint szükséges a negyedmilliós telefon, ilyen-olyan szolgáltatási díj, a másik szerint a digitális javak vásárlása hozza el a napi boldogság adagot. Lehet tapsikolni, hogy A, vagy B cég számára születik ítélet, a lényeg nem változik; kifacsarják a profitot a vásárlóból.

  Akkor most minek kellene örülni és kinek kellene szurkolni?

 • Dr. Akula

  nagyúr

  válasz Busterftw #488 üzenetére

  Ha nem ad el semmit, minek tartja a markát? Ha autót veszek, akkor se a beszállítókkal kell lerendeznem a gariztatást...

 • Dr. Akula

  nagyúr

  válasz Ezekiell #489 üzenetére

  Az Epic se a 30%-ra megy, hanem hogy megszűnjön az Apple store monopóliuma. De ettől még nekünk jó a zárcsökkentés (és a tánc).

 • Ezekiell

  veterán

  válasz Dr. Akula #492 üzenetére

  De, az Epic a 30%ra megy :)

  "Ha a covidtól sem féltél, ettől (3. VH) miért félnél? szarabb megfulladni, mint felrobbanni" - Parci, Ukrajnai háború topic

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz Dr. Akula #492 üzenetére

  Pont fordítva: az Epic az Appstore-t támadja, hogy a végén peren kívül kicsikarhasson némi kedvezményt, az Apple meg az elmaradt jutaléká(nak a többszörösét) követeli, hogy legyen honnan alkudni.
  Az egész még csak nem is a per kimeneteléről szól, hogy most kinek van igaza, hanem hogy meddig tudják elhúzni a pert, hogy a másik félnek magasabbak legyenek a perköltségi, mint a pertől várt nyeresége és kénytelen legyen tárgyalóasztalhoz ülni. Amint elérik ezt a szintet, el is ássák a csatabárdot.
  Ezért nincs értelme az Epic balhéját szabadságharcnak vizionálni.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #465 üzenetére

  Az iOS App Store nem egy önálló dolog és a piac (fejlesztők, userek) jelentős része úgy döntött több mint egy évtizede már, hogy jól van ez így. Írtuk többen többször a PC több bolt forgatókönyvet, mit ad Isten a legtöbbnél hasonlóan 30% a commission fee.

  (#466) Ezekiell
  "Plusz opciók hozzáadásával nem sérülne semmelyik fejlesztő érdekes se. A usereké se."

  Ebben én nem vagyok biztos. Ha akkora igazságtalanság folyik tíz éve, és erről ekkora egyetértés a fejlesztők között, a 20 millió fejlesztőből akár csak 100 ezer vagy 1 millió miért miért nem állt össze akár tüntetésként egy hónapra levenni minden appot az áruházból és akkor 100 ezer vagy 1 millió hiányzó app nyomást érezné talán az Apple, média is kapna rá. Ehelyett azt látni évente növekszik az üzlet, az Apple-é is és a fejlesztőké is. Nem kis garázs indie fejlesztők fogtak össze class action suit formában, ha ügyvédre sajnálják a pénzt, akkor nem látom az ingyenes milliós nagyságú netes kampányt se közös hashtaggel, hanem a milliárdos kínai részvényes Epic akarja borítani az asztalt.

  (Be lehet nézni a fuckepic és TimCriticizesTim subredditbe, milyen user élményekkel gazdagodtak a játékosok az Epic csodálatos áruházában.)

  Userként a plusz opciók kapcsán: egyrészt PC játékboltoknál látjuk a plusz opciók nem eredményezték azt az óriási elképzelt árcsökkenést, tök hasonló árakat látni a nagy címeknél, másrészt például most film és sorozat streaming ügyben sem érzem userként a plusz opciók áldásos hatását: jó is, rossz is, eléggé vegyes a kép az én szememben, félek kábeltévé sztori ismétlődik. Előbb volt pl. a Netflix, HBO GO, nagyjából lefedték sok user ízlését, kényelmesen. Aztán mindenki más is elkezdte a saját platformját csinálni, elvileg usernek jó azt mondjátok, véletlenül hasonló árakat látni mégis, közben beindult a sajátgyártású film dolog is természetes módon további exkluzívokhoz vezet, közben userként kényelmetlenül nekem kell folyton máshova regisztrálni, és vadászni mi hol van, mert XY sorozat most lekerült a Netflixről, mert éppen az Amazonhoz került a joga vagy éppen sehol nincs. Ez megint odavezet, hogy a virágbolt lesz a legkényelmesebb. Mert a nagy szabadság fragmentációt is okoz

  "Eleve: az első pár évben nem volt IAP, nem is akart az Apple ilyesmit."

  Mert az első évek után kiderült a fejlesztőknek és az Apple-nek is, hogy az 1 dollár/app vagy reklámokkal telerakott modell nem elég, még úgysem az Androidhoz képest nagyobb a fizetési hajlandóság az iOS táborban. Divatba jött az évi, havi díjas modell és az IAP is az extra funkciókra. Egyes appoknál indokolt, másoknál csak lehúzás.

  (#468) floatr:
  "Pedig elég egyszerű a képlet: különálló termékekről van szó. Telefon, OS, bolt, account management, alkalmazáscsomag... akárcsak az android esetében."

  Tévedés. Az Apple a kezdetektől az ismert feltételekkel árulja, az iPhone-on csak iOS lehet, az iOS-en csak az App Store, külön nem árulja egyik terméket sem.

  "MS-nél már önmagában az per alapot képezett, hogy hozzácsapott egy terméket - a böngészőt - egy másikhoz - a windowshoz."

  Ne keverd a szezont a fazonnal, a Windows és Internet Explorer esetében desktop számítógépek piacán 90% MS részesedés volt, ez volt a per alapja. Az Apple az okostelefonok piacán sehol nincs ehhez, többször el lett mondva USA fej-fej mellett az iOS és Android, világszerte pedig 25-75 az Android javára. Egy app fejlesztő dönthet hova akar csinálni. Ha nem tetszik neki a 100 dollár fejlesztői díj, ha nem tetszik neki xcode mac masina is kell, ha nem tetszik neki az áruház működése stb.

  (#481) Tapsi
  "Csakhogy a bíróság leszarja az Apple koncepcióját."

  Forrás erre az állításra? Mert egyrészt még tárgyalás, ítélet sem volt, másrészt egyelőre igazából pont az volt, hogy a bíró az Epic-re dörgölt rá a per végéig csinálják vissza a status quo-t, mert ők szegtek szerződést userekre való tekintet nélkül, magyarul a bíró nem vette be a szabadságharc userekért küzdés mesét.

  Továbbá koncepció kapcsán egy idézet a bírótól:

  Epic brings ten claims for violations of Sherman Act, the California Cartwright Act, and California Unfair Competition. Based on a review of the current limited record before the Court, the Court cannot conclude that Epic has met the high burden of demonstrating a likelihood of success on the merits, especially in the antitrust context.

  Aláhúzott rész azt jelenti már most szóltak az Epic-nek, hogy az antitröszt részben nem érveltek elfogadhatóan. A 30% kapcsán belenéznek, ott lehet keresnivaló, de annál is a bíró mondta az kizárt ingyen be kelljen engedni akárkinek bárkit a platformjára, ahogy az Epic sem teszi ezt a saját háza táján.

  "Erről beszéltem korábban, hogy nincs valós technológiai érv e mellett."

  Van egy rakás technológiai érv, többen többször leírták, az a te dolgod, ha nem érted. Valamint ahogy másik példával említettem a számítógépeiknél most fognak majd váltani Intel processzorról, mert kb. Skylake óta elegük lett az Intel elszúrt ütemtervvel, lassabb fejlesztéssel, és inkább azt mondták csinálnak ők maguk processzort. Amivel a Mac userek döntő többsége csak nyerni fog, ha megnézed a technikai okát. Ki kell lépni abból a "csak nyílt rendszer lehet jó, zárt rossz" buborékból.

 • twofatcat

  addikt

  Közben mai Apple hírek:

  Apple One bundle: There are three types of bundles: Individual, Family, and Premier. The Individual plan gives subscribers Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, and iCloud storage (50GB) for $14.95 a month. The Family plan includes the same apps but with 200GB of iCloud storage for $19.95 a month. The Premier plan gives subscribers Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, 2TB of iCloud storage, Apple News Plus, and the newly announced Apple Fitness Plus for $29.95 a month. Fitness Plus is a new subscription service launching before the end of the year that includes training for yoga, cycling, running, core, and strength exercises, among other types of workouts. It’s $9.99 a month by itself.

  Na most erre mit szóltok? :) User nyer mert olcsóbbak a cuccok (ugye mindenki ezt akarja itt) egy előfizetéssel, vagy visszaél az Apple a helyzetével és a Deezer, Spotify mehet a bíróságra mondván nem igazság az Apple Music összekapcsolva mással, ami náluk nincs? Hiszen miért fizetne a versenyben a felhasználó 10 dollárt a Spotify-nak csak zenéért, amikor 15-ért Apple-nél kap zenét és még három dolgot?

  [ Szerkesztve ]

 • Polllen

  nagyúr

  válasz twofatcat #496 üzenetére

  A vicc az, hogy igen, ezért már perelhetnek. Árukapcsolás szerintem.

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • twofatcat

  addikt

  válasz Polllen #497 üzenetére

  És ha nem összekapcsolva azt mondják 5 dollár az Apple Music, 5 dollár az Apple TV+, 4 dollár az Arcade és 1 dollár 50 GB iCloud? Akkor nincs árukapcsolás, és Apple Music app van Androidon is, viszont megint ott tart a dolog user jól jár 5 dollárral olcsóbb az almás zene, mint a Spotify. Ez most akkor szerintetek pozitív a versenyben, hiszen user jól jár olcsóbban, ezért kiabál mindenki vagy visszaélés mert a Spotify nem igen akar, tud 10 dollár alá menni. Lehet elmélkedni. :D

  [ Szerkesztve ]

 • Busterftw

  addikt

  válasz Dr. Akula #491 üzenetére

  Miert ne?
  Elad iphone-t IOS-al, hogy a fejlesztok tobb es tobb usert erjenek el egyszeruen.
  Az Applenak nem dolga onnantol kezdve, hogy a fejleszto mennyiert adja.

  Ha az Epic olcsobb skint akar arulni, adja olcsobban.

 • Polllen

  nagyúr

  válasz twofatcat #498 üzenetére

  Persze, ha megteszi, nincs rajta fogás. De amúgy ezt biztosan átrágta az Apple. És mivel bárkit kitilthat indoklás nélkül, nem fognak vele arcoskodni a bíróságon.

  [ Szerkesztve ]

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

Új hozzászólás Aktív témák