- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Proxmox VE
- Milyen NAS-t vegyek?
- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
adalbert1
veterán
Erről a mi az irányítószámod szövegről a Diszkópatkányok ugrott be, abból is az ismerkedő szövegük: -Mi a körzetszámod? -Vidéki vagy?
-
joey04
titán
Egyszer tőlem is kérték, mondjuk és nem csináltam belőle ekkora ügyet, megadtam és kész.
-
OlegG
tag
szerintem azer kell iranyitoszam,mer jonnek azt olnek...
-
hemaka
nagyúr
A Saturn-ban is elkérik, de csak a vásárlás végén...
-
RexpecT
addikt
válasz
fordfairlane #36 üzenetére
És a szórólapozáshoz, mert ahonnan ugysem jönnek vásárolni oda minek vigyenek szórólapot(környező településekre gondolok főleg)...
-
g@bo
nagyúr
Engem a mediamarktban követett egy biztonsági őr, kevés vevő volt, unatkozott ( nem, nem trógerül nézek ki...
) odaléptem hozzá, és kértem a főnökét, vagy hogy takarodjon innen.... messziről láthatóan lesett tovább.
Na, ez az undorító.
Amúgy több náluk a lesőgép néha, mint a vevő, és nem túl diszkrétek... szinte hangosan mondogatja a rádiójába, ki, mien értékesebb cuccot vett le a polcról, utána a szerencsésebb a fizetésnél még hallhatja a másik kukkerót, ahogy közli a cimbivel, megjött a pénztárhoz a tahó, és kifizette....
-
törölt tag
Kedves cikkíró,
ha ennyire mocskosul unatkozol, hogy az idődet ilyen cikk írásával töltöd, javaslom, hogy inkább annak a megoldásán törd a fejed, hogy hogyan lehetne a prohardver főoldalról a reklámozott it.cafe cikkhez pontosan linkelni.
Bár nem tudom, hogy ez bug, vagy feature, de annyi bizonyos, hogy baromi idegesítő, hogy amennyiben egy cikk felkelti az ember érdeklődését, és kattint, akkor nem a cikkhez, hanem az it.cafe főoldalához navigáljátok, ahol aztán lehet vadászni a cikket.
Jó is ez, mert így kénytelen ránézni a júzer a főoldalra is, csak egy idő után a júzer azt fogja mondani, hogy elmegy az it.cafe a búsba. És még igaza is lesz.
Üdv
-
tzsolesz
nagyúr
Én a hétvégén voltam az OBI-ban, 25méter kábelcsatornát vettem. A pénztárnál tőlem is megkérdezte a pénztáros csaj, hogy mi az irányítószámom, de már csak miután fizettem. Kérdem tőle hogy az meg mihez kell, statisztikához? Mondja igen, felmérés folyik, hogy még is mekkora a vonzáskörzetük. Mondom neki OK. 5235. Félperc múlva már nem is emlékeztem rá.
szerintem azért ez nem akkora gáz....
-
FTeR
addikt
jómúltkorán édesanyámat kísértem el a metro áruházba, h megújítsák a kártyáját és feltűnt, h reflexből diktálja az új telefonszámát, amit azért cseréltünk le, h ne hívogassák reklámokkal. erre megkérdeztem, h mennyire kötelező adat, majd mondtam a csajszinak, h sürgősen satírozza ki.
sztem úgy lenne normális, h felhívja rá a figyelmet, h nem kötelező adat.az, h addig nem enged tovább míg nem adod meg az irányítószámot, sztem is problémás (az nem gond, h utólag rákérdez).
-
FTeR
addikt
tehát úgy kell alakítanunk a pontozást, hogy ez meglegyen.
ebben nem látom a problémát. a ponthatárt ahhoz képest határozzák meg, hogy mennyi üres hely van. jobb helyeken azért magasabb a ponthatár, mert oda többen jelentkeznek. -
törölt tag
vajon mit szolna a penztarosneni ha közlöm vele a valos, 5 szamjegyu iranyitoszamomat? ha az mm környeken jarok, talan kiprobalom
az mm-mel kapcsolatban engem sokkal inkabb felhaboritott az amikor nem engedtek be hatizsakkal, vagy maga a "hulye azert nem vagyok" szlogen ami azt probalja az emberek agyaba vesni hogy aki nem ott vasarol az mind hulye.
a harmadik verzio gondolom az lett volna, hogy valahonnan egeszen fentröl jött az utasitas hogy "kötelezö" az ir.szam bemondatasa, csak mivel ez nem egeszen szabalyos, igy nem is vallaljak fel, rafogjak az alkalmazottakra. nem is tudom hogy juthatott ilyen, a valosagtol teljesen elrugaszkodott elkepzeles
azt nem egeszen ertem, mit keres ez egy IT cafe nevu oldalon. sokkal inkabb temabavago lehetne pl. a google (vagy mas szoftverceg) adatagyujteseröl irni, amiben szinten kötelezö reszt venni, ugy hogy az egyszeri felhasznalo nem is nagyon tud rola.
-
CWorm
aktív tag
Tényleg jobb lett volna, ha ez a cikk meg sem születik... az íróját minősíti. Szombaton tőlem is kérdezték a Saturnban, meglepődtem, de aztán bemondtam a valósat. Oszt akkor mivan? Geez...
-
leviske
veterán
Tartsatok pofátlannak, de szerintem ez a cikk sikeresebb lett volna a logout-on...
-
Kobe
veterán
én személy szerint esélyesnek tartom, hogy felhasználják valamilyen "értelmes" akcióra az adatokat. X százalék bemondja a valós adatot, összeméri korábbi statisztikával, ú bazze mucsaröcsögéről 3an kevesebben gyüttek mint korábban, dupla adag hülyeazénemvagyok szórólapot nekik
-
Gondwana
addikt
Extrem Digital vásárlás Szegeden: HTC Polaris PDAfon.
Mondanom sem kellett, bedöglött, a számlát pedig sikeresen elkavartam.
Speedshopban számla nélkül érvényesítették a garanciát.
IBM/Lenovo garanciához még garanciaszelvény se kell, nem komplett önéletrajz, mint 1es helyeken! -
Zofren
aktív tag
majd mm-be és direkt németul fogok beszélni. ekkor is elkérik az irányitoszámot vagy ez már megtévesztés?
-
Renwick
őstag
Az 50-es villamos vonalán közlekedő hannoveri szerelvényeknek nem nyílik ki az ajtajuk, ha én kötelező jelleggel (!) nem nyomom meg az ajtónyitó gombot. És mi van, ha a mögöttem állók lepuskázzák a gombnyomási technikámat?
Ez vérlázító!
üdv
R.
-
keopsz
HÁZIGAZDA
tőlem a cora-ban kérdeztek nevet és várost szombaton, amikor vettem egy laptopot.. spec. utána kártyával fizettem, amit alá is írtam, így nem lett volna sok értelme bediktálni, h bús valér - mezőszemere..
-
Belba
őstag
Én meg úgy gondolom, hogy a számítógépes programokat emberek írják (jól vagy rosszul), ha a számlakészítő program ROSSZ, akkor ki kell javítani!
Egy JÓ számlakészítő programnak fel kell készülnie a hatályos törvények betartására, tehát a Vevő lehet Magánvásárló és lehet Céges vásárló.
A Céges vásárlónál kötelező kitölteni a cég nevét, székhelyét, adószámát, stb.
A Magánvásárlónál (a törvények szerint) nem kérhet nevet, lakcímet!Amúgy meg : minden boltnak kötelező számlát adnia!
A számlaadásnak meg vannak előírt szabályai. (Mit kell tartalmaznia a számlának.)Tehát az informatikai boltok számlakészítő programjai ROSSZAK!
-
Belba
őstag
"... A különböző áruházláncok hűségkártyái (Smart, Super-shop, Ikea-family, Libri, Hervis, stb.) is hasonló adatgyűjétésre szolgálnak ..."
Igen, ez lenne a következő, amiről szintén érdemes lenne írni!
Ezek a cégek már rafináltabb módon gyűjtik be a nevünket, címünket, garantáltan nem adhatsz meg kamu címet (mézesmadzag kedvezményeket lengetnek meg a cél érdekében).
Néhánynak én is beugrottam, de egyre inkább látom, hogy az egész csak a Cégeknek jó, én meg dobálhatom ki a postaládámból a millió reklámlevelet, rághatom a kefét, hogy begyűjtik mikor mennyiért vásároltam (mindehhez még a nevem lakcímem is megadtam).
-
Na jó, ez a cikk talán már a az itcafe legalja, ennél lejjebb szerencsére nem süllyedhetünk. Egy irányítószám miatt cikket írni, ráadásul fel nem tudom fogni, hogy miért baj ha megkérdezik...
-
Stehe
aktív tag
Igen, ezzel egyetértek veled, viszont (sajnos) én is úgy tudom, hogy az informatikai termékekről a boltnak KÖTELEZŐ számlát adni. Ha nem cég nevére veszel, akkor is ki kell állítaniuk. Ha nem kérsz, akkor általában a boltos a saját nevére állítja ki a számlát (ezzel ha magánvállakozó akkor ugye le tudja írni), viszont a raktár/számlarendszer miatt nem lehet kikerülni. Adhatsz meg természetesen fals nevet is, ami őket sem érdekli, de legalább benne van a rendszerben...
-
Belba
őstag
Mint tudjuk, a Saturn üzletek is ugyanehhez az áruházlánchoz tartoznak : én itt vásárolok már évek óta...
Évek óta itt is kérik az irányítószámom, de ez egészen pontosan úgy zajlik, hogy a pénztáros beüti az összeget, elveszi a pénzt, visszaad és EKKOR (fizetés után!) kéri az irányítószámom, hozzáfűzve, hogy csupán statisztikai adatgyűjtés miatt kellene...
El kell mondjam, hogy évek óta a valódi irányítószámom adom meg ilyenkor, mert biztos vagyok benne, hogy a jövőben nekem is kényelmesebb lesz a vásárlásom, ha azt tapasztalják, hogy több közeli lakos vásárol a boltjukban, mint pl. vidékiek.
(Az irányítószámom nem személyes adat, ezzel semmilyen módon nem tudnak visszaélni, semmi bajom nem származhat belőle, ha a valódi irányítószámom adom meg.)Amúgy azt is szükségesnek tartom most leírni, hogy én nagyon vigyázok a személyes adataimra (gyerekeim szerint ez már beteges mértékű), több boltban is vitatkoztam már félórákat, ahol 1-1 vásárlást a nevem, lakcímem, telefonszámom megadásához akarnak kötni!
Én inkább erről írnék cikket!
Kiemelném az Extrém Digital Mammutban található boltját, ahol évek óta nem képesek erről leszokni : azt hazudják, hogy a vásárolt készülék garanciája CSAK AKKOR érvényesíthető, ha vásárláskor megadom nekik a nevem, lakcímem, telefonszámom!
Viszont a Kereskedelmi Törvényben az van, hogy a készülékek garanciája a KÉSZÜLÉKRE érvényes, és független a vásárló személyétől.
Vásárláskor NEM KÉRHETIK a Vevő személyes adatait!!!
Garanciális javításnál max. a vásárlási számlámat kérhetik (név nélkül! bizonyítandó, hogy a cucc X-boltban lett megvásárolva), de ott sincs közük a vásárló személyes adataihoz.Ott, ahol 50-100ezer Ft-os termékeket vásárolok, semmi kedvem megadni a nevem, lakcímem. A számlák, vevők adatai millió ügyintéző kezén mennek át, bárki bármikor kimentheti a címjegyzéket magának és bármire felhasználhatja...
Sajnos, ezt nem csak a fenti boltban tapasztalom, hanem szinte mindegyik számítástechnikai- vagy elektromos üzletben! (A bolt alkalmazottai azzal magyarázzák az adatkérést, hogy a számlaadási rendszerük követeli tőlük az adatokat. Ezt megértem, ha Áfás számlát kérek a cégemnek, de a magánvásárlóktól nem kérhetnének személyes adatokat.)
Ezúton biztatok mindenkit : nyugodtan kérje ki magának, ha vasaló, porszívó, TV, számítógép, fényképezőgép, bármi vásárlásakor a nevét és lakcímét kérnék a számlázáshoz! Közölni kell az Eladóval : ilyen adatok kérésére nincs joga. Ha mégis ragaszkodik a névhez, lakcímhez, akkor nyilvánvalóan kamu adatokat kell megadni (én ezt kihívóan a szemébe röhögve szoktam megtenni).
Én pl. a Kovács Lujza vagy Kovács Mancika nevet szoktam megadni, 1026 Nárcisz utca valahány (ami épp eszembe jut).
(Azért azt is hozzáteszem, hogy sok esetben sajnálom a bolt alkalmazottait, mert őnekik a Főnök utasításait kell betartaniuk, pedig gyakran ők sem értenek egyet az előírásokkal. Ilyenkor hozzá szoktam tenni a mondanivalómhoz, hogy nem őt akarom csesztetni, sajnálom, hogy ő az, akinek panaszkodnom kell.)
-
modd3r
őstag
Az, hogy nem tud továbblépni a programban hülyeség.
Az irányítószám egyébként az ún. "regiocash" vizsgálathoz kell, ebből derül ki (elvileg), honnan jönnek a vásárlók. -
Kriza
őstag
Azért én nem hagynám ki a ziccert, amikor a Tescóban a több mázsa áru a futószalagon, a pénztáros meg azt mondja, hogy nem vásárolhatok, amíg nem adom meg az irányítószámomat. Lehet, hogy előjönne belőlem a kisördög, amit a Tescó iránti undorom szült, és mondanám a pénztárosnak, hogy akkor tartsa meg az árut, és pakolja vissza a polcokra, mert én nem mondok számot.
-
dajkopali
addikt
nyilván ez így is van, semmi bajom ezzel, csinálják; de ahogy nem kötelezhetnek, hogy elvegyem az utcán a szórólapot, arra sem kötelezhetnek, hogy akármilyen kérdésre válaszoljak, ha vásárolni akarok
ennyi
inkább azon érdemes elgondolkodni, hogy ha ezt nem így tervezték, hanem hibáztak, az milyen jelenségekre világíthat rá
például arra a belsővé tett, hogy is mondjam, elvárásrendszerre(?), melynek hatását itt több megszólaló esetében is tapasztalom
ez a blogbejegyzés az önkéntes adatszolgáltatásról szól
most arról nem is beszélve, hogy akkor az a megoldás, hogy életünk folyásának könnyebbsége mián simán bevállaljuk, hogy ezekben az egyre szaporodó esetekben simán, naponta, rutinszerűen hazudjunk?
ja, hiszen egyébként sem csinálunk mást, ilyen az élet... -
fabicska
tag
Szisztok.
Tőlem ezt tegnap a Soroksári Tesco áruházba kérdezték meg, és a rend kedvéért megmondtam a valósat, ami: 1201... ÉÉÉÉÉS?? Most mivan? Tényleg Budapesten, azon belül Pesterzsébeten lakok. Szerintem a kutya se fog emlékezni erre egy nap múlva. Nem vagyok kötözkődős fajta, de szerintem ettől most nem dől össze a világ.
A pénztárba mögöttem meg senki se figyelt rám, mikor mondtam, az elöttem lévőét nem figyeltem, észre se vettem, hogy kérdezték tőle, és mögöttem se figyelte senki az enyémet.
Na mind1, hát nem vagyunk egyformák.
Elköszönök, nem osztom tovább az észt. Sziasztok. -
Vamp
senior tag
Az senkinek nem jut eszébe, ez mire jó? Mondjuk kapcsolt piackutatás, vagy minek is nevezzem. Te eljössz mucsáról, és bediktálod az irányító számodat. Ugyanonnan jön még millió másik vevő, és bemondják ők is. Hogy-hogynem, következő évben megnyílik egy MM ott, mucsán. Miért? Mert sokan mondták a helyet, tehát onnan érkeztek, ebből következik, hogy valamiféle igényük támadt az MM-ben.
Lehet pici összeesküvés-elmélet, és egy ilyen dologhoz azért több kell, de hirtelen ez jutott eszembe.
-
törölt tag
Csatlakozom velemenyedhez.
Egyebkent- ez nem otthoni ujitas, nemet MM-ek, Saturnok rendszeresen kerik. Ha nem modnasz semmit, bekohogik a helyi, uzleti iranyitoszamot. Ha kulfoldikent bediktalsz egy magyar iranyitoszamot, akkor megitn a sajatot utik be. Vagyis lehet a dolgot okosan, ertelmesen csinalni.Alternativak iranyitoszamnak: 1001, 1111, 9999, stb. De lehet keresni mondjuk postafiok iranyitoszamokat is, had vakarjak a fejuket a statisztika keszitesekor. Ilyenkor en szertek getzi lenni.
-
Siera
senior tag
szerintem azt szeretnék megtudni,hogy hány tévoli városból érkező vásárló van és ,hogy ebből megtudják hol kéne felépíteni a következő f0s üzletüket
-
Kriza
őstag
"...az idősebbek és a naivabbak szépen bediktálták a valódi irányítószámukat." Miért naaívság ez. Kérdeznek, válaszolok. Ha akar, mondhat azu illető fals adatot, ha fél attól, hogy a "hálózatba" kerül. Hátrányom nem származik belőle (igaz előnyöm sem). A különböző áruházláncok hűségkártyái (Smart, Super-shop, Ikea-family, Libri, Hervis, stb.) is hasonló adatgyűjétésre szolgálnak (ott legalább vannak kedvezmények), sokkal aggályosabb, hiszen pl. az adóhatóság egy vizsgálat során bekérheti róla a vásárlási információkat. Erről is lehetne írni az IT Cafén (nem is egészen értem, hogy került ez a cikk ide).
-
ujoimro
tag
A második esetben természetesen nem az alkalmazott a felelős, hanem a közvetlen főnök,
Az alkalmazott igenis felelos, ha megserti a torvenyt. Ha holnap parancsba kapja, hogy zsebeljen ki, akkor is artatlan, mert csak a fonokre hallgatott?
-
finest
addikt
Miért nem mondta, h 1-2-3-4-5?
Most komolyan érdemes erről két oldalban értekezni? Eléggé öngól, h nem adja ki az árut a pénztáros, amíg nem mond a vásárló valamit...én Dajkó Pali helyében otthagytam volna a cuccost és arról írtam volna cikket, h nem engednek vásárolni az MM-ben. Viszont ő beszállt a játékba, akkor meg mire a fölháborodás?
-
Vladi
nagyúr
Persze hülye azért nem vagy...
-
Stehe
aktív tag
Kedves kis cikk volt, de szerintem pontosan ez a sz*rrágás tipikus esete. Kinek lehet problémája abból, ha megadja az irányítószámát? Amúgy ez nem MM unikum, a Tesconál is meg szokták kérdezni. Ha belegondolsz mondjuk egy bankkártyás fizetésbe, ott a kártyán a neved, az sokkal személyesebb, mint egy szimpla irányítószám, ahol kamuzhatsz is akármit. Ezentúl talán takarjuk le a bankkártyán a nevet is? Nem a személyid kérték el ellenőrzés céljából... Egy irányítószám statisztika meg nem egy nagy kunszt. Persze a jogait minden magyar ismeri, hogy személyes adatok megadását nem tehetik kötelezővé. Viszont a kötelességeit kevésbé...
-
infectedmann
őstag
Hát most erre mit mondjak?
Én akkor dobtam volna el az agyamat ha azt írod, hogy az utánnad lévőktől meg nem kért írányítószámot. Komolyan nem lepődtem volnam meg rajta.Azért ezek után arra a harmadik esetre is kíváncsi lennék, de megértem ha nem akarod megírni.
Új hozzászólás Aktív témák
it Egyszerű kis eset, de sok mindent elárul a mai magyar kereskedelmi kultúra egy szegmenséről.
- Futás, futópályák
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- sziku69: Szólánc.
- Home server / házi szerver építése
- Proxmox VE
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LG LCD és LED TV-k
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest