Hirdetés

2018. szeptember 21., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) bteebi


bteebi
(PH! addikt)

Szóval van 2 lemezes NAS-uk 400 euróért. Hát persze, a hülyéknek is megéri :P. Vagyis hát pláne nekik... Egy "valamire való" NAS szerintem nagyon alsó hangon 4 lemeznél kezdődik. De ha már 2 lemezes (tulajdonképp 1-2 kisebb dologra az is lehet elég), akkor meg ne 400 euróba kerüljön. Persze tudom, azért cserébe már a hálózati csatlakozó és egy Ethernet kábel ára is benne van, a LED-ekről nem is beszélve, meg gyönyörű lányok üzemelik be, és biztosítják a 0-24h supportot 10 percen belül az ügyfél lakásán, de még ezzel együtt is túl sok 400 euró egy 2 lemezes NAS-ért...

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#2) akom


akom
(senior tag)

http://akom.hu/hirdeteseim/

(#3) hemaka


hemaka
(PH! nagyúr)

Aki fogalmatlan es nem tud maganak ossze ganyolni egy ilyet, az kiperkalja ugy latom rendesen a hulyek adojat. :D

☀️"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!"☀️ Alienware Aurora R7 💙 specs: http://pici.tk/e/

(#4) blackrulz válasza bteebi (#1) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Pedig ezen a piacon -sajnos- ez így néz ki. Mondjuk vitán felül áll, hogy pl hamarabb vennék 400 eur magasságban egy 716+II-t intel procival mint ezekből a kétlemezesekből, de ez kezdő ár az meg nem. Majd ez is beesik ahova kell neki igazából elég hamar.

Egy nas igazából csak egy hálózati adattároló ugye. Ha virtualizálni akarsz rajta, mailserver, weblapok, etc kéne egyszerre, a teljes mag anyagát tartanád seedben, akkor persze megint más téma, de azért egy átlag háztartásba minek a 4 lemez? Raidnek? Nézz szét a nagyobb nas topikokban, időről időre jönnek a kérdések, hogy megborult a filrerendszer, nem indul a nas, akármi, nekem meg csak azon vannak az értékes adatok, mit tegyek? Sírj.... Otthoni körülmények között egy normál háztartásban kiszolgálni pár eszközt, mentés, dlna, fileshare szinten szerintem bőven elég ez is. Aki 4k-s gopro meg más videókkal dolgozik, tárolna, az vegyen olyat ami rackelhető aztán hajrá.

" és biztosítják a 0-24h supportot 10 percen belül az ügyfél lakásán"

Azt azért nem, de pl amikor a freenas alatt széthullott minden, akkor fórumtúrás se segített nálam, a syno-nál meg írt egy másik lapon a gyerek a supportnak, és összekendácsolták az adatait. Azért az nem mindegy.

Ezek a cuccok azoknak készültek akik nem értenek hozzá és nem is akarnak. Nézd meg az átlag syno topikot pl. Bakker egy sima fix ip beállítás + portfw se megy. Mégis be tudja üzemelni, és tudja használni arra, amire neki kell. Ott nem alternatíva az építés, és freenas, nas4free, omv és társai. Én is futottam vele köröket, de többet szívtam és hergeltem mint használtam. Rohadtul nem érdekel mi fáj a lelkének este ha csak bekapcsolnám a tv-t és plexet izzítanék... Ezt viszont meg kell -sajnos- fizetni. Ez van, akinek van ideje, kedve, pro linuxos, annak van alternatíva. Akinek erre nincs ideje, nincs tisztában a mélylélektannal, nem is akar áldozni rá időt mert akármi, nos nekik alacsony fogyival, készre szerelt szögegyszerű ossel, mi más? Ezért annyi amennyi.

De én se véletlenül futtatok hp gen8 micro+xpen-t, de van gyári syno is, teljesen meg tudom érteni azt, akinek az ideje többe kerül mint 400 eur amire működő gépet taknyol össze, és akkor se tud vele mit kezdeni ha széthányja majd magát. Mert szét fogja. A syno is. A Qnap is. Csak azokat egy fokkal kényelmesebben tudod rendbe tenni.

hemaka: És aki nem gányolni akar ilyet? Ne viccelj egy freenasban a jogosultságok kiosztásáig nem jutna a társaság 90%-a se, és ha behány valami akkor mi? Fórumtúrás, misztikus parancsok másolgatása?. Jah... Persze lehet win is futtatni, és úgy mókolni ezt azt, de azért valljuk be az nem lesz olyan. Én pl köszi de összegányolásban nem is tudom hol kéne kezdjem hogy pl a syno szintjén legyen nekem funkció, ill pl androidos/ios-es natív appok filekezelőnek, torrentnek, kamerakezelőnek, akárminek. Értem én, csak igazából megint a brand vs phaprós legózás szint, ami ugye nem egy kategória.

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#5) akosf


akosf
(PH! kedvence)

A TS-431X2-nél van olcsóbb 4 lemezes, 10GbE NAS?

szerk.: Ezt 140-150 kHUF-ért látni a boltokban. ( ~500 EUR )

[ Szerkesztve ]

(#6) blackrulz válasza akosf (#5) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Nem nagyon... Mondjuk amazonon spec az 400 körül lenne, de az gondolom nem melegít... Ez is valamiért az smb vonal sajátja, soho-ba nem tesznek bele, pedig a technológia már adott, otthon is épp elférne ha kicsit vágnának az árakon -ami technikailag szerintem bőven megoldható lenne- de az se ma lesz...

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#7) kvarc


kvarc
(tag)

Én sokszor szidtam a Syno-t és QNAP-ot az ára miatt. Amikor össze akartam tenni ugyan azt amit ők kész termékként árulnak mindig rá kellet jönnöm nem is olyan egyszerű minden szolgáltatást megcsinálni Linuxon vagy win gépen. Van egy pár saját program is amit nagyon nehéz kiváltani ingyenes appal. például a felhős mentés. Vagy a cloud drive-ok mentése NAS-ra. KVM web elérés se a legegyszerűbb csinálni ami a qnap-ban benne van. Windows alatt a raid kártya se árt. Igy bár nagyon drága eszközök a hardverhez képest mégis azt kell mondanom megéri az árát. Nekem is fáj hogy egy virtualizációra is alkalmas QNAP újonnan megfizethetetlen számomra.

(#8) enginev3.0


enginev3.0
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Azért csak haladnak ezek a nasok, 1-2 éve még erősen 1magos procik voltak hasonló áron

[ Szerkesztve ]

És anyagilag úgy megvagyunk viselve, hogy még lábazatot se tuttunk csináni, mer nincs mibül ll Logitech <3 ll Xiaomi Mi 8

(#9) Dr.FantastiK válasza kvarc (#7) üzenetére


Dr.FantastiK
(őstag)

Normalis joo minosegu {intel Procis} Pc -re nyomsz XPenology-t oszt pontosan GYARI NAS -t kapsz .!. minden funkcioval ! :C

4x 4x olcsobban ! ! !

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#10) blackrulz válasza Dr.FantastiK (#9) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Kivéve a supportot, az shr-t, a syno féle ddns-t amit nat mögül is elérsz, a paramentes frissítéseket, és még pár apróságot mint a bővítőkeretek használatát esetenként, és ilyesmiket ;]

Jó is az xpen, nincs vele baj, de azért az se mindenható, viszont cserébe pl ha nem lett volna nekem, akkor nem is gondolkozok el 200k kiadásán gyári nasra, mert így is kellett egy-másfél együtt töltött év amire beláttam, hogy ez bizony jóság.

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#11) kvarc válasza Dr.FantastiK (#9) üzenetére


kvarc
(tag)

Legjobb tudomásom szerint a synology nem tud virtualizaciot. Igy a XPenology nem segit rajtam.

(#12) blackrulz válasza kvarc (#11) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

De tud, úgy hívják hogy Virtual Machine Manager. Bár még "béta" üzemmódban fut, de nekem nem volt még vele bajom. Bár xpen-en pl nem megy. Meg a legtöbb soho modellen eleve sem.

Egyébként sokkal egyszerűbb virtualizálni valami rendes keret alatt a dsm-et, meg amit akarsz mellé ;]

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#13) zetor2000


zetor2000
(fanatikus tag)

Azért szerintem az összerakott NAS meg ez árban ugyanott lesz. Az összerakottnál tolod a szopórollert, ha IP kamerát akasrz rögzíteni, itt meg gyári feature. 4 kameráig, utána licensz díjas.
A Kivehető keretes, cserélhető merevlemezes okosságok is jóárban mennek, aztán ott a Raid tömb, meg a 10gébic, ami alaplapon még nincs, a one touch copy, ami leránt mindent a pendrájvról magára 1 gombnyomásra, ésatöbbi.
Én is agyaltam házi NASon, de mire összerakom, meg rendszer, meg távelérés, meg távfelügyelet, meg jogozás meg a satöbbi, ez készreszerelve alámtolva érkezik. A kényelemnek meg ára van. Ennyi.

Angolórákat adok-veszek...

(#14) kvarc válasza blackrulz (#12) üzenetére


kvarc
(tag)

Csak kicsit beteg egy qnap NAS-al iscsi keresztül tárhelyet biztositani egy VMware ESXi-nek amin XPenology fut.
HP microserver gen8-ba a 1230v2 cpu meg szeret melegedni az aktív hűtés nem elég. :W

(#15) Sanya válasza hemaka (#3) üzenetére


Sanya
(PH! nagyúr)

Akinek nincs ideje szopni az xpenologyval, az miért ne vegyen? Akinek van caládja és fontos az ideje, az megveszi.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#16) Dr.FantastiK válasza Sanya (#15) üzenetére


Dr.FantastiK
(őstag)

mit Szopni ? ?

kiirsz egy filet Pendrajvra, bedugod , telepited UGYANAZT a Gyari DSM-t. ;)

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#17) blackrulz válasza Dr.FantastiK (#16) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Ha nem vennék a synot xpen sem lenne sokkal több ;)

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#18) atok666 válasza hemaka (#3) üzenetére


atok666
(őstag)

Es akinek esze agaban sincs ganyolni, csak kivenni a dobozbol egy gombnyomasra mukodo NAS-t? O pont ezt keresi...

Atok

(#19) ribizly válasza atok666 (#18) üzenetére


ribizly
(PH! addikt)

Bizony. Arról nem is beszélve, hogy ekkora méretben meg főleg nem olyan egyszerű homemade csinálni egy NAS-t.
Persze, ha valakinek van hozzá helye meg ideje, akkor én is annak a pártján volnék, hogy egyépített PC sokkal jobb tud lenni, mint a kész megoldások, de azért ezeknek is megvan az előnyük.

|•| [Eladó] A WORD elszáll, az írás megmarad |•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#20) Timer válasza blackrulz (#4) üzenetére


Timer
(őstag)

"Ezek a cuccok azoknak készültek akik nem értenek hozzá és nem is akarnak. "

Hát, ez azért így erős. Van olyan is - igen, például én - aki simán összeröffentene egy fájlszervert, de minek? Akarok én szopni széthulló RAID kötettel, mert a RAID kártya aznap úgy gondolta, hogy bekaphatom? Akarok én szoftveres RAID megoldásokkal taknyolni? Nem. Használni akarom, az otthoni adataimat biztonságban tudni, arra pedig egy internettől elzárt, kétlemezes, 2*2 TB-os diszkekkel 80 ezer forintból kihozható QNAP teljesen megfelelő. Aki nem hiszi, járjon utána.

Egyébként egy ideje már iSCSI targetként, illetve klasszikus backup célpontként is egy-egy QNAP-et használunk, ez ugyanis megfelelő sebességet ad, és még csak szét sem hullik rajta a szoftver, mint korábban az ilyen-olyan NAS disztribúcióknál.

[ Szerkesztve ]

(#21) blackrulz válasza Timer (#20) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

"Akinek erre nincs ideje, nincs tisztában a mélylélektannal, nem is akar áldozni rá időt mert akármi, nos nekik alacsony fogyival, készre szerelt szögegyszerű ossel, mi más?"

Ha tovább olvasod kicsit árnyaltam a képet. ;)

Alapvetően maximálisan egyetértünk, van akinek az a hobbija hogy hergeli a vasakat, kísérletezget, tanulgat, fórumokat túr és élvezi hogy a problémákat megoldja. Meg van aki nem ért hozzá, nem is akar, nincs rá ideje, nem érez késztetést a konzol túráshoz, configok szerkesztgetéséhez, etc. Kollégának lepasszoltam a régi gen 7 hp micro-t, ő meg egyből giumentes ubi szervert tett rá, és minden rezdülését és funkcióját az igényeihez és ízléséhez szabta. A felének se álltam volna neki. Pont mint a telefonoknál. Van aki a mókolt romot is mókolja, nekem meg eszembe se jut ilyennel foglalkozni, számomra nem hobbi, nem az önkifejezés eszköze, nem érzem a késztetést, nem akarok küzdeni a bootloopokkal meg ez nem megy az nem megy hogy oldjam meg körökkel. Használni akarom. Ki hol köt kompromisszumot. Aki kész nast vesz az teljesítményben és/vagy árban köti azt jellemzően. Ez van, ilyen a popszakma.

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22) -Skylake- válasza Dr.FantastiK (#16) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

Nyugi majd egyszer te is kinovod. Nem ertem mi folyik itt a fejekbe, nehez neked elfogadni hogy valaki egy kesz megoldasert penzt ad ? Raadasul mintha a 150ezret allitamad szembe a semmivel, de a takolt nast is meg kell am venni szerintem. Blackrulz-nak teljesen igaza van, takolni akkor kell ha valakinek nem felel meg a gyari. Elhiszed, hogy engem nem erdekel, hogy ugyan olyat kapok ? Ha syno nast akarok venni akkor nem ugyan az kell, hanem az. Arrol nem is beszelve, hogy nem ugyan az, csak te valamiert azt gondolod. Kezdve azzal, hogy tok mas a hw alatta. Egyertelmuem olcsobbra jon ki egy takolt nas, mint egy rendes syno vagy qnap, csak nem erted meg hogy nem mindenkinek ez kell. Nekem is syno vam es nem, nem hulye vagyok hanem csak leszarom. Nem fogok napokig meg hetekig forumot olvasgatni ha gyikom van, mert leszarom. Nekem az kell, hogy mikor felvagom a dobozt akkor mar mukodjon ahogy kell. Teljesiti ezt a syno ? Igen. A freenas ? Nem. Ennyi. Most nagyon jofej leszek es azt veszem alapnak, hogy "hasonlot" (szolgaltatasra, nem minosegre!) epithetsz mondjuk 75kert, ami fel ar. Na innentol ha mondjuk osszvissz 20 ora szopasod van vele (ami ugye nagyon sulyos alabecsles) akkor meg is kapod, hogy 3500-as oraber felett ez neked koltseg konkretan. Probaljatok mar meg elengedni, vagy legalabbis helyen kezelni a dolgokat. Tudom , enis ilyen voltam regen hogy jajjajj csak a legozott a pc a brand egy szar. Ja, csak a brand mikor osszehanyja magat a cad alatt es megsemmisul a vilag is, akkor hozzak a cseregepemet a rakovetkezo 3 oraban. Mikor meg akkora csaszar voltam, hogy osszelegoztam feleannyibol ugyanazt, akkor meg varhattam 25 munkanapot egy gyari hibas deszka miatt. Erzed a kulonbseget ? Osszegezve : NEM a hw-t fizeted ki a syno nassal hanem a szoftvert es a supportot. Epithetsz te nekem akarmilyen nast, ha ezeket nem teljesiti akkor nem jatszik, ennyi. Remelem sikerul elfogadni, hogy nem hozzaertes kerdese a legozas, hanem prioritas kerdese. Akinek fontos hogy mukodjon es ha baj van, akkor legyen megoldas is, az kifizet 2szer annyit. Vagy X-szer, amit nekem sikerult vennem az kozel sem csak 150k volt, megsem erzem magam olyan nagyon hulyen miatta.

Ui: egyebkent nem csak itt, nagyon sok mas temakorben is eszrevettem azt a paradoxont, hogy emberek azt gondoljak hogy meg lehet venni ugyan azt, csak sokkal olcsobban. El tudnad nekem mondani igy zaraskent, hogy ha ugyan az lenne, akkor megis miert lenne olcsobb ? Tehat ja egy termek tudasa X es ara Y akkor egy masik termek aminek a tudasa szinten ugyan az az X, az ara megis miert lenne Y/3 ? Sose gondolkodtal/gondolkodtatok meg azon, hogy talan azert sokkal dragabb, mert nyujt olyan szolgaltatast amit a sokkal olcsobb esetleg nem ? (Megsugom, ez a titok a dologban.)

[ Szerkesztve ]

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#23) ivana válasza -Skylake- (#22) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Itt nem legózásról van szó, ennél egy rendes HP microserver ECC rammal meg minden jósággal is olcsóbb, és az nyílt x86 alapú platform, 4 maggal, virtualizáció támogatással. Azért egy FreeNAS nem nagy kunszt installálni. De nulláról felkonfigolni yastból egy opensuse-t se annyira nehéz. De amúgy felrakhatsz rá egy windowst is :)

Na innentol ha mondjuk osszvissz 20 ora szopasod van vele (ami ugye nagyon sulyos alabecsles)
20 óra? :Y Ennyit a custom linux alapú full custom nasommal nem foglalkoztam összesen 5 év alatt, pedig azon aztán tényleg fut minden féle cucc, és kézzel konfigoltam fel. A freenas kb. kulcsra kész.

[ Szerkesztve ]

(#24) TBMC válasza blackrulz (#10) üzenetére


TBMC
(PH! addikt)
LOGOUT blog

+1 :K

markbellus.hu  2018 15" CTO MacBook Pro (i9,32gb,560X,512) , iPhone X, LG OLED55B7V | Xbox ONE GT: marko eg

(#25) kekegsm válasza ivana (#23) üzenetére


kekegsm
(őstag)

És rá mernéd bízni minden fontos adatod?

(Megsúgom tapasztalatból: nem. Én próbáltam már. Köszönöm, többet nem.)

Lépj ki, lépj be, próbáld meg újra...

(#26) hemaka válasza atok666 (#18) üzenetére


hemaka
(PH! nagyúr)

Felolem, mindenki oda herdalja a penzet ahova szeretne. En inkabb ra aldoznek kb 2 orat, aztan megusztam jo par deakkal olcsobban, de megertem, hogy nem mindenkinek van kedve/tudasa hozza. De akkor is jo nagy lahuzas ez, de hat ez van. :D

☀️"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!"☀️ Alienware Aurora R7 💙 specs: http://pici.tk/e/

(#27) iMaverick


iMaverick
(PH! addikt)

Szerintem mindenkinek azt kell megvizsgálnia, hogy mire is akarja majd használni a cuccot... Kell 4 lemez? Milyen feladatokra akarom majd használni? Stb. Lehet "építeni" is, de minek, ha nincsenek különleges elvárások. Az idő pénz... Tudom, hogy közhely, de pl. régebben én is szerettem "szüttyögni" az otthoni gépeimmel (pl. tuning). Manapság meg nagy-néha rászánom magamat, hogy kiportalanítsam őket, aztán menjen tovább. Ilyen emberkéknek is jó lehet az ilyen "instant" NAS.

Nálunk melóban 4db Synology NAS van, alapvetően fájlszervernek és backup szervernek használjuk őket. Évek óta darálnak, eddig merevlemez meghibásodáson kívül (bad sector) nem volt semmi baj.

Odahaza viszont 1db AMD Kabini alapú Windows 10-es (SICC!) masina van: Deluge, FTP szerver, média lejátszás feladatkörökkel. Otthonra ennyi is elég. (Pedig már többször nekifutottam, hogy veszek egy kis 1 lemezes Syno-t, de aztán mindig lebeszéltem magamat róla.) Ez megy 0-24-be. (picoPSU-val természetesen.)

Amikor Bruce Banner bepöccen, átalakul Hulk-ká. Amikor Hulk bepöccen, átalakul Chuck Norris-szá.

(#28) blackrulz válasza ivana (#23) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Jah a freenas király. Tudod mi nem az? Hogy egy óra gugli volt a lemezkezeles erintoleges felfogása, a jogosultságok beállítása, és még egy csomó szpó volt hatra, a jailek kezelése már az a dimenzió amibe bele se kezdtem. Tök jó cucc ez tény, ha ismered, vagy van időd lehetőséged, kedved. Egy hét után se tudta a rendszer azt amit szerettem volna, nekem meg erre se kedv se idő. Te ügyes vagy, de ez a tudás nem általános. Mint látjuk a kész nasok piacáról.

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#29) GadgetMAN


GadgetMAN
(újonc)

Én viszonylag ritkán veszem rá magam, hogy kommentet írjak valamihez. Majd aktivizálom magam :) Viszont többetek hozzászólása szerintem nem helyes.
Otthonra nem nagyon hiszem, hogy bárki többlemezes NAS-t fog venni. Miért? Mert egyszerűen értelmetlen. Ha valaki vesz egy 6TB-os IronWolfot párban, az bőven elég a fényképek tárolására. Ha meg ennél több tárhely kell neki, az azért nem otthon felhasználó, ebben ugye egyetértünk. Ő meg a számára tetsző NAS-t fogja megvenni, de akár azt is megkockáztatom, hogy Thunderboltosat...
Ezek a NAS-ok az áraik alapján teljes korrektek. Megveszed, hazaviszed, belerakod a HDD-t és működik. És van hozzá support, mobil appok, egy kész megoldás. Nekem is volt FreeNAS-om, nem is tudtam használni! Egyszerűen nem ér meg kb. 10-20% spórolást az, hogy utána nekem kelljen szórakoznom a beállításokkal, mobil appok fejlesztésével és még sorolhatnám.
Ugyancsak ne feledkezzünk meg arról, hogy egy NAS-ba szánt lap az ASRocktól pl 140K. Ez nagyon drága. Persze van olcsóbb, kb 9HUF-ért, de az nem is NAS-ba való. Tehát valami belépő izé, amire én tuti nem bíznám rá az adataim. Veszek bele procit, ramot, hűtőt meg mindent, ezeket össze sem számolom, talán nézzük inkább a fogyasztást. Hm. Ugye nem 8W lesz...
Illetve az, hogy a NAS csak adattároló, szerintem már rég' nem igaz. Bár kétség kívül adatok vannak rajta, de én is számtalan más dologra használom. Mondjuk 30-40%-ban a klasszikus "onnan dolgozom", a többi esetén virtualizációra, stream nézésére a TV-n, zenehallgatásra az autóban, mert mi a francnak cipeljem magammal a zenéket, ha a telefonomon keresztül is tudom hallgatni, stb...
Persze akinek megéri és programozó zseni, annak biztosan van ideje összedobni valamit.

(#30) iMaverick válasza GadgetMAN (#29) üzenetére


iMaverick
(PH! addikt)

Amiben vitatnám a hsz. tartalmát
- a 2 lemez kellhet egy raid1-hez
- a nas-hoz való alaplappal annyi a gond, amit írtak is a kollégák: venni kell egy ilyen HP MicroServert. Abban már benne van a vas (kivéve HDD) és 80 rugó.

A bajom már csak annyi, hogy 2 lemezes Syno-t kapok 60 alatt (+HDD) és mentesülök a beállításos játékoktól.

[ Szerkesztve ]

Amikor Bruce Banner bepöccen, átalakul Hulk-ká. Amikor Hulk bepöccen, átalakul Chuck Norris-szá.

(#31) blackrulz válasza iMaverick (#30) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Nagyon kevés esetben van értelme a raid 1-nek otthon. Már minden nas tud kötetek közötti mappa szinkront, és akkor minek duplikalni mindent ha megoldja magától a fontos adatok athuzasat :)

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#32) Timer válasza iMaverick (#30) üzenetére


Timer
(őstag)

Nem mellesleg, a microserver-ben tudtommal ugyanolyan f*s szoftveres RAID van, mint egy Z-s alaplapban. Használtam egy ideig, de nem bírta a terhelést. Azt a terhelést, amit simán visz másfél éve egy négylemezes QNAP, megállás és egyéb para nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#33) ivana válasza Timer (#32) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

(#31) blackrulz && (#32) Timer Otthoni környezetben RAID-ből csak szoftveres jöhet szóba, lassan ez már nem csak otthoni környezetre igaz. ZFS vagy btrfs natív checksum és RAID supporttal való ilyenekre.

(#25) kekegsm Simán persze backup kell, de egy általam beállított linuxban jobban bízok mint bármilyen másban...

[ Szerkesztve ]

(#34) iMaverick válasza Timer (#32) üzenetére


iMaverick
(PH! addikt)

Nem mellesleg, a microserver-ben tudtommal ugyanolyan f*s szoftveres RAID van, mint egy Z-s alaplapban.

Ezt nem tudtam! Hát akkor ez így tényleg eléggé gáz...

(#31) blackrulz: értem már! "Elbeszélünk" egymás füle mellett! :DDD Tehát Te azt mondod, hogy elegendő az 1 lemez, hiszen a PC-ken/laptop-okon, stb. tárolt cuccok szinkronizálódnak oda. Én meg arra gondoltam, hogy már eleve ott tárolod központilag a fotókat/videókat/stb. és minden eszközödön, mint egyfajta felhőből nyitogatod meg őket.

De mint már korábban is írtam más topic-okban: ebben az IT-s témában az a legszebb, hogy mindenki a saját magának/pénztárcájának/tudásának megfelelő eszközt választja! :))

[ Szerkesztve ]

Amikor Bruce Banner bepöccen, átalakul Hulk-ká. Amikor Hulk bepöccen, átalakul Chuck Norris-szá.

(#35) blackrulz válasza Timer (#32) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Mit csináltál vele hogy nem bírta? Otthoni körülmények között. Xpen is a syno sw raid megoldását használja, a gen 8 ön unatkozik minden. Pedig kap az arcára nem picit.

Mellesleg a qnap is soft raidet használ fyi. Hw raid az még smb vonalon se gyakori, brutál storage mellé ilyen enterprice grade vonalon mehet.

iMaverick: nem. Én azt mondom, hogy ha két lemezed van, pl 2x6 tb, akkor ne raid 1 et használj, csak ha minden adatot tutira potolhatatlannak minositesz. Pl 1. Lemez képek mappát automatikusan tudod szinkronizálni 2.lemez képek mappaval. Ami fontos duplikalhatod, ami nem azt nem. Így nem buksz automatikusan 6tbt:)

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#36) blackrulz


blackrulz
(PH! nagyúr)

Egyébként fura, hogy a syno újdonságokat meg nem hozták még le a srácok.

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#37) Dr.FantastiK válasza blackrulz (#35) üzenetére


Dr.FantastiK
(őstag)

'' Így nem buksz automatikusan 6tbt:)
''

..neeem, az a RAID1 abszolute nem bukas ! sot inkabb nyereseg az adataid biztonsaganak a 200 % ! :K

> es a RAID1 soha NEM ''esik szet'' {mint pl a RAID5 }.., ha kifingik egy lemez akkor meg mindig akarmilyen Linux -al beolvashatod a tartalmat ! :))

[ Szerkesztve ]

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#38) kvarc válasza Dr.FantastiK (#37) üzenetére


kvarc
(tag)

Lehet csak szerencsem volt, de syno es qnap alatt is hasznaltam raid5-ot, de soha nem eset meg szet csak ha a disk meghalt. Most raid6 tervezek beuzmelni. Cpu biztos nagyobb terhelest fog kapni mint a raid5 eseteben.

(#39) Timer válasza blackrulz (#35) üzenetére


Timer
(őstag)

Semmi extra. 0/24-ben ment rá a mentés kliensekről és szerverről, szimpla SMB alapon. Ebbe heti egyszer tuti belefagyott, ha pedig meghalt egy lemez, szétesett a kötet, és lehetett játszani vele, hogy visszakapjam a mentéseket. Na, ebbe untam bele. Ugyanezt a QNAP nulla fagyás, probléma mellett viszi a hátán, immáron másfél éve. Plusz, érdekes módon lemezek sem csattannak el benne, pedig ugyanaz a márka / sorozat van ebben is.

A hardveres RAID vezérlés az olcsóbb QNAP-ből tényleg hiányzik, a rackesekből viszont tudtommal nem. Használok mindkét fajtát, és a sima, 150 ezer forintos, nem rackes kiszerelésű sorozat is teljesen stabilan kezeli a RAID5-öt, nulla kieséssel, szintén már jó 1 éve. Napi szinten küldök rá 100-110 GB-ot, heti egyszer full mentésnél meg 2 TB-ot. Itt jön ki a célszoftver, célprocesszor, optimalizálás előnye, többek között.

(#40) interstate76 válasza Dr.FantastiK (#37) üzenetére


interstate76
(PH! addikt)

Az a 200% szerintem messze van a 200%-tól, amikkor egy adott eszközben lévő 2 lemezről beszélünk.

Én a fontos dolgaimat külső vinyóra mentem, és ezt a vinyót csak a mentés idejéig pörgetem, a legfontosabbakat, amikről azonnali mentés kell, azokat pedig felhőbe szinkronizálom, és még ezt sem érzem 200%-os biztosításnak.

Eladó lemezes játékok: Fifa16 és Batman XBO-ra, ill. Minecraft Xbox360-ra - http://hardverapro.hu/tag/interstate76

(#41) Sanya válasza Dr.FantastiK (#37) üzenetére


Sanya
(PH! nagyúr)

a raid 1 nem mentés. A raid 5 sem mentés.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#42) Sanya válasza ivana (#23) üzenetére


Sanya
(PH! nagyúr)

support? garancia? upgrade? biztonsági frissítés? távsegítség? Emiatt drágább. Ha munkanélküli vagy és van időd, akkor nyugodtan. Ha munkád és családod van, akkor kifizeted azt a kis plusz pénzt, amivel a saját idődet veszed meg.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#43) ivana válasza Sanya (#42) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

upgrade? biztonsági frissítés? Előbb és gyakrabban jön egy rendes distróra, mint egy akármilyen NAS-ra.

garancia? Ha új vasat veszel arra van garancia.

support? távsegítség? Ilyen nincs, de ebből még nem láttam olyan szintűt ami ha valódi gáz van azzal bármit is tudna kezdeni.

Kb. úgy csináltok mint ha nagyobb munka lenne felkonfigolni egy linuxos otthoni szervert mint telepíteni egy windowst, pedig a driver vadászat sokkal tovább tart mint fellőni az NFS-t meg a sambát :U

[ Szerkesztve ]

(#44) Timer válasza ivana (#43) üzenetére


Timer
(őstag)

Az a baj, hogy egy NAS nem csak fájlszerver. Amit még tud, csak a teljesség igénye nélkül:

RSYNC, iSCSI target, VPN host, VPN server, DLNA / UPNP szerver, IFTT agent, DVR kameráknak, plusz ugye torrent kliens. Na, ezt kattintsd össze néhány óra alatt. Mobilról, dedikált klienssel elérhető minden szolgáltatása, akár távolról is, mert az árában van dyndns szolgáltatás is.

A biztonságról meg annyit, hogy a QNAP szinte havonta frissül.

[ Szerkesztve ]

(#45) blackrulz válasza ivana (#43) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Én igen. Szerhullott kötetet, filerendszer hibát javitottak pl synoek a fórum visszajelzése alapján...

Timer: fura, mert xpen topikban sőt nekem sincs évek óta ilyen gondom, pedig gen 7 gen8 is volt, a tiednel jelentősen nagyobb terhelessel... A rackelheto az más tészta. Ne keverjük ide, ott kell is... De a soho eszközökön nincs, úgyhogy ez ennyi;)

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#46) Timer válasza blackrulz (#45) üzenetére


Timer
(őstag)

Nem tudom, de ugyanez a gép WIn7-tel sem bírta terhet, pedig volt alatta kraft (i5 2500K, 8 GB RAM, SSD).

(#47) blackrulz válasza Timer (#46) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Valszeg szarul volt valami belove. Simán lehet ettől függetlenül, csak jeleztem hogy ilyet nem láttam nem kevés gen7-8 alatt amit telepítettem, vagy ismerősök használják ;)

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#48) ivana válasza Timer (#44) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Egyáltalán nem olyan nehéz ezeket belőni linuxon. Főleg egy yast-tal SUSE-en, ezekre mind van yast module meg ezeken kívül két tonna dologra, a yast meg ssh-n is elérhető.
Torrentre ott a transmission fel kell rakni és engedélyezni a service-t, ha kamerák kellenének arra is van több web felület is (mondjuk én nem élek ilyenekkel).

(#46) Timer Fake RAID-et sose szabad használni, nem is értem miért rakják még bele az eszközökbe. SW raid kell az esetek 99%-ában.

(#49) GadgetMAN válasza iMaverick (#30) üzenetére


GadgetMAN
(újonc)

A két lemezt nem is vitatom, de azért otthoni használatra, ha valaki tényleg adatbiztonságot akar a RAID1 tökéletesen megfelelő.
Igen, kipróbáltam azt is, őszintén szólva meg sem közelíti egy dedikált NAS szintjét. Tudom, mert folyamatosan széthullott a RAID. De azért a HP ugye nem otthoni felhasználóknak szól, ahogy a cikkben lévő QNAP-ok többsége viszont igen. Vagy kisebb irodáknak. És a QNAP-hoz nincs szükséged folyamatos karbantartásra, míg a HP-hez igen. Arról nem is beszélve, hogy azok a fránya appok, amik pontosan azért vannak, hogy megkönnyítsék a munkát, a HP-ra ugye neked kell valahogy megoldani. Én viszont nem szeretném az időm nagy részét programozással, hibakereséssel és ehhez kapcsolód dolgokkal tölteni.

A QNAP-ból is kapsz 60 alatt: http://www.argep.hu/product_2443743.html A TS-228 otthoni használatra bőven, de tényleg bőven elég. Ha már valaki nagyon tutit akar HDMI-vel, akkor is 70 körül van a TS-251... És akkor aztán mehet a multimédia center...
Ha jól tudom, a Synonak nincs HDMI-je... Pl.

Megjegyzem, szerencsére volt alkalmam a családban Synot kipróbálni, kedves édesanyám munkahelyén folyamatosan cserélik, mivel a rendigazdi ragaszkodik hozzá. Egy dolgot nem tud, a teljes HP környezetet (HP workstation) lementeni. És megoldás persze nincs rá. Ez azért nagyon dühítő...

(#50) blackrulz válasza GadgetMAN (#49) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)

Adatbiztonság és raid 1? Tényleg ne eroltessuk már ezt pls. Az kizárólag akkor nyújt némi védelmet, ha egy vinyo megborul. Ezen kívül 25 más dolog történhet, a taphibatol a betoresen át a zsaroló virusig, amire 0 azaz 0 megoldást kapsz tőle. Ezerszer írtuk mindenhol, hogy az adatbiztonság nem a raid. Az esetleg egy első lépés ez irányban. Semmi más. Cloud/+offsite+/offline mentés verziokovetes, és társai együttes használatával már lehet beszélni sok mindenről. Egy bármilyen raid 1 önmagában nem adatbiztonság, hanem nettó lofsz.

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.