Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz janeszgol #43 üzenetére
Szerintem viszont az a baj, hogy a nem gondolkodó tömeg aránya nem változott (sőt, szerintem még nőtt is), így most sem jobb a helyzet. Sajnos mivel elmaradt a valódi rendszerváltás, így most egy a 90 előttihez hasonló (persze más működésű és más felépítésű) rendszer üzemel, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy nagyon jól szabályozza az önálló, gondolkodni képes népességet. Leegyszerűsítve: a butább embert könnyebb félrevezetni és megvezetni, így könnyebb irányítani is, pláne, ha egy olyan hagyományban nevelkedett, ahol az volt az alapszabály, hogy ne is akarj gondolkodni, mert majd jól megmondják, hogy hogyan lesz jó neked.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
GoldhandRent
őstag
& #22ROBOTER
idénymunkáról volt szó.. Az hol ápoló, meg tömegközlekedés ?Mezőgazdaságban pont el tudom képzelni, hogy az ároksepregetés helyett, amit azért találnak, hogy legyen valamit csinálni, otthonmaradsz a gyászba, és átlagolod lefelé a túlórádat, amit 2 nap 2 éjszaka kellett ledolgoznod a szántásvetés/aratáskor.
Ez még csak sima csúsztatásnak is elmehet.. Ha nem havi vagy heti szinten van kezelve.
valamint 'asszem a FLEXI pont az, hogy adott egy feladat, meghatároznak rá egy időt, és ha te 2 perc alatt csinálod meg 2 nap helyett, akkor van 2 nap "szabid"-
-
Silverboy
aktív tag
válasz janeszgol #43 üzenetére
Teljes mértékbe egyetértek, minden generációnak van problémája, Apám és köztem is cirka 38 év van, nagyon késői gyerek vagyok [27 múltam pár napja], és mint végig a kádár korban élőként, ő mondja, hogy a világ elment mellette, mint a 6:20-as gyors, hiába próbál lépést tartani (elsők között volt mobilja, elsők között volt internet, külföldre (érsd. nyugatra) járkált anno stb.) rengeteg dolgot nem ért már bevallása szerint, bár szerintem az, hogy kicsit régi vágású csak, de agyér görcsöt kap az olyanoktól akiket említettél, pedig ő is sokat nosztalgiázik (MÁV és Katonai tisztségviselő nagy és dédszülők-nek hála, nagyobb mozgástere volt)
(60)-70-80 éves örök életében a vörös csepelben igát húzó, hűtőgépet szerelt gyári munkásnak kb. esélytelen beadni, hogy van más igazi munka is mint manufaktúrában történő T54-es szerelés (bújtatott viccért sorry). Az első mobil is idehaza 32 éve jelent meg, az már fél emberöltő, és még mindig tele van postkáderekkel az ország alsóbb és felsőbb szinten... (amire természetesen a cirkuszi törvényhozás is marha nagy szerepet játszik)
#46aprokaroka87
Nálunk minden nap a nyugalom napja szerintük... szerintem meg minden nap tűzoltó-főparancsnokot játszok[ Szerkesztve ]
„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
aprokaroka87
nagyúr
Azért amikor olyan embernek mondják ezt aki már lényegében A-Z-ig ismeri oda vissza a munkafolyamatokat, mert már vagy 10 éve benne dolgozik, az tényleg gáz.
Nálunk amikor nem volt annyi rendelés, akkor jött a főnőkség, hogy 6 órára szeretnék csökkenteni a munkaidőt, nyilván el fogadták a helyzetet, ugyanis volt egy olyan döntés is a munkáltató részéről, hogy akkor le építés következik, de igazából azt nem akarják, mert az ott dolgozók jó része már ott dolgozik 5-10 éve, így azokat nem akarják el engedni, mert amúgy meg nincs velük gond.
-
-
janeszgol
félisten
válasz Silverboy #42 üzenetére
Őszinte leszek én örülök ennek a generációnak. Igaz idehaza - ahogy írtad - kevés sikerrel járnak még... De már a tököm tele van a Kádár-szökevényekkel. Ez az ország szellemileg halott már évek óta. A múltkor volt egy cikk egy énekesnőről, akinek még étterme is van, és panaszkodott a járvány sújtotta állapotok miatt. (Őt duplán érintette, bár inkább az étterme szenvedett hátrányt.) Erre jöttek ezek a Kádár-szökevények. "Menjen el dolgozni!"
Tájékoztattuk (többed magammal) az említett olvasni és írni nem tudó szocipalántát, hogy van munkája, kettő is. "Menjen el gyárba." Jött a lottó ötös reagálás. Írtuk is, hogy ő a kettő szakmájából szeretne megélni, és igenis az állam feladata egy járványkezelésben ezek kártalanítása. "De a gyárban megtanulná, hogyan is kell dolgozni." Erre már én nem írtam semmit, élőholtakkal nem beszélgetek.Ilyen vademberek között nehéz meglenni.
-
Silverboy
aktív tag
válasz janeszgol #32 üzenetére
Ott ahol folyamatos a túlóra, ott emberhiány van ráadásul. Legyen 250 vagy 400 a túlóra, de nem csúsztathatja le max 10%-át és 3x szorzó van rajta, vasárnapra 5x... rögtön vagy 2 millió álláshirdetés lenne fent a neten idehaza.
#33 Narxis
"ha nem tetszik akkor el lehet menni" +1 és el is megy, és akkor WTF van.---
Meg felnőtt egy olyan generáció időközben, amelyik nem áll be a szolgasorba, amelyik már a neten nőt kvázi fel és ön megvalósítani akar (vajmi kevés sikerrel idehaza) [más gond is van ezzel, de nem témába vágó - ofc tudom.]Én üdvözölendőnek tartom, napi 1,5 óra nem sok, azért az 1 teljes napért, Péntek amúgy is az alibizésről szól, mikor reggel a kávémmal végig sétálok a folyosón látom. Áhhhh rövid nap, áhhh majd hétfőn... nem sürgős. Amúgy is 5-6-7 órakor mit tudsz intézni? Semmit maximum a bevásárlást, Bank, Hivatal, Közmű meg már zárva amúgy meg internet és netbank.
[ Szerkesztve ]
„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”
-
janeszgol
félisten
Azért azt hozzátenném, hogy a négy nap alatt kell ledolgozni a 38 órát, az napi átlagban 9.5 óra. Tehát a tipikus esetet nézve ez 9.5, 9.5, 9.5 és 9.5 a 8, 8, 8, 8, 6 helyett.
Akinek a gyerekért kell menni délután, az nem sokra megy a 4 nappal.
Mondjuk az nem volt megemlítve a cikkben, hogy a kormány az iskola és óvoda részéről hogyan segít be ebbe a folyamatba. -
bambano
titán
a céggel teszel jót, ha véges a munkaidő, mert a pihenő időben gyakorlatilag a munkavégző képességedet építed újjá, amitől a másnapi munka hatékonyabb lesz.
csak ezt a managgák nem szeretik belátni. másrészt meg vannak a botcsinálta managgák, akik elérték a karrierükben a kompetencia szintjük csúcsát, így marad nekik a fontoskodás.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
kisfurko
senior tag
A többség nem karrierista. Szeretjük teljesen különválasztani a munkát a magánéletünktől. Van családunk, jobb dolgunk is van, mint mások cégének élni. Érdekes módon, itt Nyugat-Európában nem omlik össze a világ, mert az emberek tényleg annyit dolgoznak, mint amit vállaltak. Akit meg fel lehet hívni, az éppen ügyeletes, ami szintén fizetett idő. Ez nem leszaromság, hanem felnőtt hozzáállás.
-
vzsryl
nagyúr
Aki multinál dolgozik vezető pozícióban, az megérti miről beszélsz. Ha nem teszel hozzá egy kis pluszt a munkádhoz, akkor nem várhatod el, hogy feljebb kerülj. Ez így természetes. Kezd már ez is átmenni túlérzékenybe, mint minden/ki más.
Ha csak abból lehetne válogatni, akik alig várják, hogy leteljen a 4 napjuk, aztán tojnak az egész munkára, akkor cudar világ jönne el. Összeomlana minden cég, mert csak leszarom emberek dolgoznának ott, és azok irányítanák.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
Narxis
nagyúr
válasz arnyekxxx #35 üzenetére
Jól tippelted, én pótlékot emeltem volna. Kapjon tripla annyit aki vasárnap dolgozik és majd bezár vasárnap az akinek nem éri meg így nyitva tartani. Kecske is is jól lakik, káposzta is megmarad.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
Nagyon helyes, hogy kínlódnak, szállóige volt, hogy ha nem tetszik akkor el lehet menni, van más a helyére. Na most visszanyalt a fagyi. Meg kell becsülni azt aki ebben az országban dolgozni akar.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Samott
addikt
Attol, hogy teged nem szivatnak vele, meg egy csomo ember rafazott. Nem az a nagy ujdonsag benne hogy lehet 400 ora is a tulora, hanem hogy nem kell kifizetni, eleg ha a ceg lecsusztatja 3 ev alatt. Ez a nagy baj vele.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
aginor
veterán
Nem csak az a probléma, hogy a képzések szétmentek. Ott volt a 90-es években a mondás, hogy diploma kell fiam, akkor leszel valaki. Abban az időben nagyon sokat eset a szakmunka renoméja, és kialakult egy generációs munkaerőhiány, amire rájött, hogy a környező németajkú országok a hazai bér két-háromszorosával csábítottak, így a hiányszakmákban dolgozni tudó és akarók tömege vonult ki jobb pénzért dolgozni, itt pedig jobbára az idősebb családosok és a kóklerek maradtak (és ezekből az első kategória kezd kiöregedni sajnos).
"semmilyen érdemi utóhatása nem lett." - ez sajnos nem teljesen igaz. Gyári munkásból sincs elég, ÉRTELMES dolgozni tudó és akaró betanított munkásból sem, és nézd meg a szakképzettséget igénylő szakmákat (orvos, ápoló, óvónő, vízvezetékszerelő, autószerelő, stb.) kritikus a hiány és a törvény által is mutatott mentalitás az egyik oka (a pénztelenség a másik, amik aztán szépen erősítik egymást).
[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
ROBOTER
addikt
Én pár napja voltam egy nagy építőipari beszállító cégnél, szó szerint kínlódnak (betanított jellegű munka).
Azokat a képzéseket, ami miatt egyes szakterületeken brutális hiány alakult ki, nem az utóbbi 5 évben cseszték el, hanem 1990..95 között. Leállt egy rakás szakmunkás és szakközépiskolai képzés. Hiába tesznek rengeteget, minimális az eredmény. Én a saját területemen (törvényileg előírt pozíciók és végzettség) 8% körüli hiánnyal (fizikai területen 20%) tartottam életben a rendszert, és a 300 óra volt a lélegeztetőgép.
#26 aginor: Ez az automatizmus működött is. Sokan nem vállalták a továbbit. Kötelezni nem lehet senkit, mert elmegy. Én sem kényszerítettem soha senkit erre. Ahogyan be is igazolódott a nagy hisztiből nem lett semmi, a törvénynek semmilyen érdemi utóhatása nem lett.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
Ez tök igaz, de nem is a meglévő emberek kizsigerelése a megoldás. Alaklomszerűen működik, rövidtávon még szintén működhet, de erre ne építsünk már fel iparágakat, mert ezzel csak adunk a sza**ak egy pofont és csak eszkaláljuk a problémát. Én pl. szeretek időt tölteni a szeretteimmel, barátaimmal és egy szint felett nm fog érdekelni, hogy mennyit fizetnek, ha cserébe ezt a megfizethetetlen erőforrást kérik el (és akkor az énidőről és gyerekekről még nem is beszéltem).
Tény, hogy az lenne az ideális, ha lenne elég ember mindenhol, de ez sajnos sokszor ilyen-olyan körülmények miatt nem kivitelezhető és akkor átmeneti megoldásnak megfelelhet a túlóra, de ettől még nem biztos, hogy természetesnek kellene vennünk.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
bambano
titán
a kombájn akkor is áll szezonon kívül, ha egy műszakban dolgozol vele, meg akkor is, ha kettőben.
erre vannak egyébként a mezőgazdasági szolgáltató cégek, akiktől lehet kombájnt bérelni aratásra.
másrészt az aratás napon belüli ütemezését nem az határozza meg, hogy mennyi embered van, hanem az, hogy milyenek az időjárási körülmények. elkezdhetsz napkeltekor aratni, akkor rá fogod költeni a gatyádat is a szárításra. vagy spórolsz a szárítóval, ebben az esetben akkor kezded az aratást, amikor a harmat már felszáradt.de még mindig a teljes munkaidőnél vagy leragadva, miközben a mezőgazdaság tipikusan idénymunka. télen max. telephely őrzés van, semmi más.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
nem nagyon hiszek benne, hogy általános munkaerő hiány lenne.
strukturális munkaerő hiány van, ami azt jelenti, hogy nem ott és nem annyiért van jelen a munkaerő.
tehát ha az átlagbér feléért hirdetsz munkát, akkor ott munkaerő hiány látszata mutatkozik.de az sem normális, hogy aki még dolgozik, azt még jobban kizsákmányolja a munkaadó, mert akkor ő is le fog lépni.
-
vicze
félisten
Egy kombájn vezetés nem almaszedés nem iskolás gyerekek csinálják.
Az akit erre felveszel nem idénymunkás lesz... Illetve mivel megint csak időablakról van szó mindenki egyszerre csinálja, így elérhetőség elég kérdéses, harmadrészt kell hozzá konkrétan egy +jármű is, ami máskülönben csak áll.250óra akkor probléma, ha teljes munkaidőben foglalkoztatsz valakit és év közben néha néha van azért túlóra és jön a hajtás és abban a rövid időszakokban nagyon könnyen összejön a 250.
Én esetemben a munkaadó mire vett volna fel ember? Hogy ne csináljon semmit az idő 99%-ában? Nyilván te is ezt tennéd gond nélkül.
-
ROBOTER
addikt
"fel kell venni még embert"
Ezt az egészségügyben vagy a tömegközlekedésben hogyan hozod össze? Leakasztasz a szögről pár ápolót vagy szolgálattevőt? Van halvány gőzöd a munkaerő-hiányról? Nem gondolod, hogy a probléma picit mélyebben gyökerezik? Az utánpótlás, képzés, pályaelhagyás stb. problémáját nem a kórházigazgató fogja megoldani. De ha pont akkor nem lesz ott orvos, amikor a te szeretteidet viszik be, és ki lesz írva, hogy "túlórakeret elérése miatt zárva", akkor azért lenne felháborodás.
Ha nem lenne ilyen mértékű túlóra lehetőség, leállt volna rengeteg szolgáltatás már az országban.
Ne hidd, hogy vannak kivételezett szakmai területek. A vendéglátóipar és a mezőgazdaság is pont ilyen, egyszerűen nem akarnak dolgozni az emberek, mert jól eltartja őket a rendszer. Még.
-
KROK640
nagyúr
válasz GoldhandRent #18 üzenetére
" aztán mikor semmi dolgod, nem mész be dolgozn" - a legtöbb munkahelyen ilyen nincs, ha nincs dolgod találnak lehet, egy pillanatra sem lehetsz csakúgy lazán semmit se téve ott.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Kiváncsi vagyok ez mikor érne ide... de ahogy ismerem a magyarokat ők tiltakoznának ez ellen!
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
aginor
veterán
válasz GoldhandRent #18 üzenetére
+1, pont erre gondoltam én is. A túlóra miatt senki sem boldog. A cég mert pótlékokkal ki kell fizetni, de a munkavállaló sem, mert amíg ő vetőmagot szitál a tsz-ben, addig más reszeli az asszonyt helyette..
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
először is a törvény az nem arról szól, hogy neked mi éri meg, hanem arról, hogy mik a tisztességes foglalkoztatás feltételei.
másodszor nem kell felvenni egy egész évre, esetleg csak érdemes. a gyümölcsszedés is idénymunka, azt is meg tudják oldani idénymunkások felvételével.
harmadrészt lehet teljesítménybért is fizetni, vagy alapbér + teljesítménybér rendszerű fizetést adni.hogy a te munkahelyed nem elég innovatív, ezért te 400 órákat túlórázol, az a te problémád. máshol ezt meg tudják oldani. mellesleg ha szerinted 3-4 hétnyi munkáról van szó, 4 hét alatt hogy szedsz össze 400 óra túlórát? sem a vetés, sem az aratás nem 3-4 hét.
-
Narxis
nagyúr
Meg kell fizetni az idénymunkát is vagy robotizálni amit csak lehet persze sokan csak arra tartanak termőföldet, hogy felmarkolják az uniós támogatást.
-
ricsip
addikt
-
vicze
félisten
Ööö, tetszik tudni miről beszél?
Mezőgazdaságban minden ugyanakkor történik, azaz mindenki ugyanakkor akar vetni aratni, mivel drasztikusan időjárás függő és esetileg nagyon kicsik az időablakok, ha nem vetsz/aratsz valamit időben brutális veszteségeid lehetnek.
És igen idénymunka amikor van munka akkor rengeteg van és azonnal el kell végezni a lehető legrövidebb idő alatt (ezért túlóra amit kifizetnek rendesen), amikor meg nincs akkor nem csinálsz kvázi semmit. A felveszünk még egy embert nem így működik tetszik tudni...
De anno jómagam is belefutottam az ügyeleti óráim miatt a 250-es limitbe és elég problémás volt, mert a nem csinálok semmit is X %-os túlóra és ezzel elég gyorsan belefutsz a 250-es limitbe, pedig ugye nem csináltam semmit.
-
Samott
addikt
De ez a fenti nem errol szol, hanem hogy harom evuk van lecsusztatni (es nem kifizetni!) az esetleges tulorat. Amikor nincs rad szukseguk kenyszerszabadsagolnak, amikor kellesz akkor meg kizsigerelhetnek.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
bambano
titán
ha folyamatos a túlóra, az azt jelenti, hogy fel kell venni még embert.
a korábbi mt-ben ez benne volt.
másrészt a mezőgazdaság idénymunka, ezt az mt most is ismeri.ddekany: ha fel lehet hívni valakit, akkor az ügyelet vagy készenlét, nem pihenő idő. papírmunka és fizetés jár vele.
-
KubanitoS
veterán
Ez azért nagyon árnyalt dolog. Vannak olyan munkakörök, ahol túlóra nélkül egyszerűen nem megoldható a feladat elvégzése. Ilyen például a mezőgazdaság. Én dolgoztam állami vetőmagos cégnél és bizony kellett a túlóra, mert amúgy nem tudtak volna elvetni, vagy learatni. Akkor ott áldás volt, hogy a 250-et megemelték 400-ra. A munka el lett végezve, a túlórák ki lettek fizetve, mindenki boldog volt.
Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
ddekany
veterán
Azért vannak munkakörök, ahol nem reális, hogy nem lehet vész esetben felhívni. Persze, itt is csak annyit mondanak, hogy nem marasztalhatnak el, ha nem vettem fel a telefont. A valóságban nyilván tükröződne a következő teljesítmény értékelésben... csak nem írják konkrétan oda, miért érzik, hogy nem tettem bele amit lehetne.
-
Chaser
legenda
Két évig tartó egyeztetés után Belgiumban elfogadták a munkaerőpiacot újraszabályozó reformintézkedések tervezetét, de a törvényhozási folyamat még hónapokig eltart majd.
ha munkaidőn túl küld egy mailt a szolgáltató, akkor +1 heti fizetés, ezt még hozzácsaphatnák ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Szakbarbár
aktív tag
Pedig nincs is jobb dolog annál mint amikor december 26-án este 21-kor jön az email, hogy miért nem megy a VPN. Vagy egy átlagos vasárnap délután fél 5-kor segítsek már, mert nem tudnak aláírni digitálisan egy PDF-et.
Nálunk kötetlen munkarend van. Reggel 6 és este 10 között bármikor bármennyit lehet dolgozni.Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
Narxis
nagyúr
Ehhez képest Magyarországon.
A túlóratörvény, hivatalos nevén 2018. évi CXVI. törvény, a Munka Törvénykönyvének 2019. január 1-től hatályos módosítása, amelyet 2018. december 12-én fogadott el az Országgyűlés. Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Kósa Lajos (Fidesz) 2018. november 20-án egyéni képviselői indítványként nyújtotta be az Országgyűlésnek A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról című törvényjavaslatát.[1]
A törvény többek között 250-ről 400-ra emelte az egy évben kiadható maximális túlórák számát, valamint 12-ről 36 hónapra emelte a munkaidőkeret és elszámolási időszak (kollektív szerződés mellett megengedett) maximális hosszát, ami heves tiltakozást váltott ki az ellenzék és a szakszervezetek részéről. A módosítás az ellenzők elnevezése nyomán a köztudatban rabszolgatörvény néven vált ismertté.[2][3][4] Az osztrák sajtó BMW-Sklavengesetz-nek (BMW-rabszolgatörvény) nevezi.[5]
Az eredetihez képest módosult törvényjavaslatot az Országgyűlés 2018. december 12-i ülésnapján fogadta el. Áder János köztársasági elnök december 20-án írta alá, és már aznap ki is hirdették a Magyar Közlönyben (2018. évi CXVI. törvény) (Wikipedia)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest