- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vacsora az elnökkel: kilőtt Trump mémcoinja
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- YouTube
- Videó stream letöltése
- Mesterséges intelligencia topik
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
Új hozzászólás Aktív témák
-
UnA, bambano:
Igen, de szerintem azért nem túl életidegen azt feltételezni, hogy valaki élete során már a gyerekeire is gondol, pláne valami szerzői jogi alkotás esetén, aminek jó eséllyel tényleg évtizedekben mérhető a megtérülése.
(nemis annyira) gondolatkísérlet: valaki befejezi a művet, de rögtön utána meghal (apámmal simán történhetett volna ez): ezek szerint bocs, ingyen dolgoztál életed egy jelentős részében?
Gyakorlatilag a művészvilágban nőttem fel, és azt láttam/látom, hogy az idős alkotók között brutálisan komoly hajtóerő az, hogy a családjukról gondoskodjanak.
De összességében véve az én személyes világképembe egyszerűen nem fér bele az, hogy jogok elenyésszenek, és az utódok nem részesüljenek az őseik javaiból, mint ahogy az sem, hogy az alkotó vagy annak jogutódja ne rendelkezhessen a művével és ne kaphassa meg érte az ellenszolgáltatást. Az alkotómunka nem feltétlenül könnyű kenyér, ráadásul baromi kockázatos befektetés, ami általában nagyon lassan térül meg.
Ha nem becsüljük meg az alkotókat, nem biztosítjuk a érdekeltségüket az alkotásban (pl. annak a tudata, hogy az utódaik is részesülnek az alkotás eredményéből), akkor nem lesznek művek, amikhez a hozzáférést társadalmi érdeknek tekintjük.MaCS
-
Ha nem érdekel, hogy ki örököl utánad, természetesen megteheted, hogy bármidet az államra hagyod, bár a kötelesrészről nem rendelkezhetsz.
De miért gondolod, hogy ha ezzel Te így vagy, akkor másra is kötelezően ez vonatkozzon?
Konkrét példa: Apám élete utolsó 10 évében kb. 8-10ezer órát foglalkozott a regényével (sajnos nem tudta befejezni, úgyhogy nem igazán van anyagi jelentsége). Ennyi időt dolgozott rajta, ennyi időt nem a családjával töltött, ennyi idő alatt nem pihent, vagy nem keresett mással pénzt. Tehát ennyi időt, energiát, máshonnan elvont értéket fektetett bele -- amit szerinted simán al kéne venni a családtól és bedobni a közösbe.
MaCS
-
Simán öröklés.
Ha építek egy házat, és azt örökölhetik a leszármazóim, lakhatnak benne, kiadhatják, tehát szedhetik a gyümölcseit, akkor miért lenne más egy szellemi mű.
Azon szerintem el lehet filozofálni, hogy legyen-e öröklés (szerintem legyen), de azon belül válogatni szerintem már igazságtalan.
Miért legyenek hátrányban azoknak az örökösei, akik szellemi javakat hoznak létre, azokéihoz képest, akik tárgyakat, illetve tárgyként kezelt javakat?MaCS
-
azbest
félisten
Lehet, tévedek, de például a hanglemezkiadók és együttesek megfilmesítésében gyakori motívum, hogy valójában pénzmosásra szolgált elsősorban. Lehet egészen új műfajok is nőttek ki a semmiből, mivel nem kellett valós profitot hozni, csak megforgatni a fekete pénzeket. Manapság is gyakori, hogy adóoptimalizálásnál valamilyen szellemi termékre számláznak át hatalmas összegeket.... a sok évvel gyakorlatilag elévülési időn túlig nem kell szembenézni a valós kereslet realitásával.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az amszterdami bíróság a jogvédő szervezetnek adott igazat, feliratokat készíteni kizárólag a jogtulajdonos engedélyével szabad.
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 PRO
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 Széria
- Samsung Galaxy A12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! XFX Quicksilver Magnetic Air RX 9070 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest