Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
elég egyszerű: jelenleg nem látok "mellette" infót a pi4 mellett, így az nem lesz. egyébként beszerezni se triviális.
intel nucot még nem néztem, az jó ötlet.
egyébként meg van itthon olyan konnektor, ami képes mérni és logolni a fogyasztást, beledugom, és kiderül, hogy melyik a jobb.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
az eddigi válaszokat kösz mindenkinek, ha még van vélemény, jöhet, követem egy darabig a topicot.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
Üdv!
rpi 4b 8 giga rammal vagy rpi 400 alkalmas lehet desktopnak?
film, tecső, fórumozás, xterminál, ennyi kell.
köszEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
üdv!
kodi alá melyik pi a jobb: a 3b+ vagy a 4-esek? ha jól tudom, a 3b+-hoz még lehet venni média licenszet. a 4-esek hogy dekódolják a régebbi filmeket?
tia
-
bambano
titán
válasz vargalex #21541 üzenetére
egyre rosszabb
eszerint a lényeges rész:
now = datetime.datetime.now()
ebből ilyen ifeket kell írni:if now.hour < 14: GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)
if now.hour > 21: GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)
if now.hour>14 && now.hour<21: GPIO.output(pin, GPIO.LOW)a körítés egyszerű, az olvasóra bízzuk
szerk:
"Illetve az egész else az teljesen felesleges, hiszen még az if előtt úgyis magasra húzod azt a GPIO lábat.": szép kis tüskéket rakni egy vezérlés lábára különdíjas ötlet
ha már nem akarod babrálni, akkor:
state=GPIO.LOW
if now.hour < 14: state=GPIO.HIGH;
if now.hour < 21: state=GPIO.HIGH;
GPIO.output(pin,state)[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Klusi86 #21538 üzenetére
az időből általában le lehet kérdezni csak az órát is. a perc úgyse kell neked.
és akkor azt a három feltételt írod, hogyha kisebb, mint 14, akkor kikapcs, ha nagyobb, mint 21, szintén. a kettő között meg bekapcs.
és bármikor fut a program, ezt kell csak.
a while true szerintem felesleges, az csinálja a végtelen ciklust, mert a gpio lábak úgy maradnak, ahogy állítottad.szerk: és ha már írtál olyat, hogy pin=11 (ami egyébként jó szokás), akkor
nem GPIO.output(11, GPIO.LOW) hanem GPIO.output(pin, GPIO.LOW)[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Klusi86 #21528 üzenetére
szerintem ez így nem eléggé elegáns. én nem pazarolnám a lóerőt percenkénti ellenőrizgetésre.
szerintem kell két job, ami szükséges időpontban be és kikapcsolja a cuccokat, plusz kell egy harmadik, ami azt nézi meg, hogy volt-e áramszünet.azt, hogy volt-e áramszünet, igen egyszerűen veszed észre: rebootolt a pi. erre van külön időbélyeg a cronban:
@reboottehát csinálsz három bejegyzést:
0 14 * * * valami_ami_bekapcsolja
0 21 * * * valami_ami_kikapcsolja
@reboot valami_ami_megnezi_hogy_be_kell_e_kapcsolnia három job nyilván lehet egy program, paraméterezve.
-
bambano
titán
válasz RoundRobin #15125 üzenetére
"Maga az usb 2.0 elvi adatáteresztő képessége 40 Mbit/sec.": 480 lesz az.
-
bambano
titán
válasz gyurkikrisz #14849 üzenetére
ha a telepített csomagokat is visszaraknád, fejbevernéd a jessie csomagjait. rossz ötlet.
simán upgradeld helyben, ne rakj fel másik image-t.
azért debian, hogy ilyen apróságokat egyszerűen el lehessen intézni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz totya79 #14826 üzenetére
van ehhez a szerencsétlenhez olyan raspbian image, ami nem pakol fel ennyi felesleges cuccot?
nekem nem kell X, meg grafikus felület meg semmi, alap debian kell, ssh meg apt.komolyan sírok, most láttam meg, hogy a jessie telepítő grafikusan indul. nem arról volt szó, hogy ez egy elektronikai kísérletező panel, nem desktop?
-
bambano
titán
válasz takacsbotond #14605 üzenetére
ezeken soha nem futott és nem is fog futni teljes w10.
-
bambano
titán
így kell fordítva ülni a lóra
nem a matricát kell a csavarbehajtóra tenni, hanem az olvasót és nem olvasókat tenni a csavarok mellé, hanem a matricákat.
"RFID kilőve, mivel olyan közel vannak egymáshoz a csavarhelyek, hogy egymást zavarnák az rfid olvasók": az rfid az nfc valódi részhalmaza, tehát ha az rfid kilőve, akkor az nfc is.jó ötlet még tvamos kollégától a reed relé is. de elgondolkodnék azon, hogy nem rfid-vel foglalkoznék, hanem fényhidakat tennék a csavarok köré.
-
bambano
titán
válasz s3toraph #14447 üzenetére
a pi-n az usb az usb hoszt, mint a pc-n, nem fog működni, ha szembekötöd a kettőt.
ráadásul a pi-n nem úgy van az usb, hogy van mögötte egy usb-rs232 átalakító, ftdi vagy ilyesmi, és akkor soros port, hanem usb hoszt.akkor tudnád usb-n keresztül használni, ha rádugnál a pi-re egy usb-soros konvertert, azt soros porton összekötnéd a pc-vel (esetleg pc-n is usb soros konverterrel) és akkor elvileg lenne kapcsolatod, csak bejelentkezési lehetőséged nem, mert a soros portra nem indít login promptot.
a pi-n van egyébként a gpio portok közé eldugva soros port, azon elvileg fut getty meg login, azon keresztül be tudnál menni. ha találnál a pc-dre olyan usb-rs232 illesztőt, ami nem a szabvány rs232-es jelszintekkel dolgozik, hanem ttl jelszintekkel, annak a soros részét rádugva a pi-ra, az usb részét meg a pc-be, úgy működne.
-
bambano
titán
válasz huliganboy #12686 üzenetére
felesleges rákeresni, biztosan nem elég. az rs232-ben a 0 bit az +3 -- +15 volt, ezt talán elbírná egy ttl áramkör, de az 1 bit az -3 -- -15 V, a mínusztól biztosan elpukkan a ttl áramkör.
-
bambano
titán
válasz huliganboy #12682 üzenetére
a pc-n szabványos feszültségű rs232-es port van, a pi-n meg nem. az a max3232-es ic ezt a szintillesztést oldja meg.
tehát össze lehet kötni a pi-t közvetlenül a pc-vel, csak füstölni fog. a másik megoldás, hogy veszel usb-serial konvertert, és azzal kötöd össze.#12681: az usb árama programozható a pi-n.
-
-
bambano
titán
válasz tvamos #11077 üzenetére
a telefonról kihalt a flash. a telefonokon (elvileg) jó sokáig csiszolják a hardverhez a drivereket. a telefonra nem kell gigás ethernet. stb.
ezért gondolom azt, hogy egy rendes (esetleg bikásabb) desktopról ugyanolyan elvárásokkal ugyanolyan desktop oprendszer elé leülni ilyen vicces kis komputerekre csalódást vetít előre.
-
bambano
titán
válasz azbest #11073 üzenetére
nekem többféle is van, és az a véleményem, hogy tetszőleges desktop jellegű feladatra mind alkalmatlan.
banánom konkrétan nincs, rpi-m, odroid xu-m meg olinuxino-m van.csak annyira unalmas már, hogy ezt mindig újra és újra megkérdezi a writeonly fórumozó.
-
bambano
titán
"Ugye mindenki azt javasolja, hogy ne SD-ről használjuk a rendszert, hanem pl. USB stickről, merthát úgy tartósabb meg gyorsabb...": én pl. máig nem tudom, minek javasolja ezt sok ember és miért terjedt el. szerintem téves.
-
bambano
titán
válasz Mezga Aladár #10936 üzenetére
a pi2 ezen részéhez nem nyúltak. ha fogadnom kellene, azt mondanám, hogy nem javult meg.
-
bambano
titán
válasz DrojDtroll #9789 üzenetére
ha legalább 5 volt kijön belőle.
-
bambano
titán
válasz Kicsirics77 #9785 üzenetére
grep MHz /proc/cpuinfo
cpu MHz : 1596.000
cpu MHz : 1596.000
cpu MHz : 1596.000ez az asztali pc-m. hiába tuningolnám az égbe, ha nincs terhelés, akkor visszaveszi az órajelet. gondolom, a málna is. (most kipróbálni nem tudom, éppen szétborítottam a saját málnámat és új dobozt fúrok-faragok neki).
ilyenkor azt, hogy mennyi lenne a proci csúcssebessége, úgy lehet megnézni, hogy megterheled, ettől felviszi az órajelét, és akkor látod, hogy mire jutottál a config.txt tuninggal. egy ilyen terhelési lehetőség, amit a másik világban superpi-nek hívnak, ha számológéppel megzavarod a procit. a bc, binary calculator egy alap linuxos program, tetszőleges pontossággal számol. feltelepíted, beírod neki, hogy:
echo 'scale=4000; e(1)' | bc -l
ettől garantáltan fel fogja húzni az órajelet, és akkor másik terminálon megnézed.
ha a málna procija az órajeltekergetés kérdésében más, mint a desktopom, akkor bocs.
-
bambano
titán
válasz Kicsirics77 #9777 üzenetére
terheld meg a procot, mielőtt ki akarod olvasni.
mondjuk rakj fel egy bc-t, és számoltasd ki vele az e-t 5000 jegyre.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz DrojDtroll #9643 üzenetére
tegnap próbáltam sima letöltést, kevesebb, mint 1MBps-t bírt.
(#9645) urbi107: banán még nem volt a kezemben. szerintem valami egybepc-t próbálj inkább.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
a málnához való kamera, a raspinoir jó banánhoz is?
-
bambano
titán
válasz killerjohn #9544 üzenetére
netezni lehet a málnával, de erős türelem szükséges hozzá. a gyári böngészője akár 3-4 perc alatt is elindul, egy egyszerűbb oldalt, mint a villám, két perc alatt eléd rak.
szerintem is pc.
-
bambano
titán
válasz csimpas #9538 üzenetére
miután a dosos programok zöme nem használ egeret, ezért valószínűleg nem.
pontosabban nem a touch screen nem működik, hanem a róla érkező jeleket nem fogja értelmezni a dosos program. kb. a vaknak hiába raksz villanyrendőrt probléma.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz Lin3Lord #9428 üzenetére
van kész dimmer rpi boltban.
persze megint itt a kérdés: azért akarsz fényforrást vezérelni, mert hobbid a forrasztás, akkor a kész cucc nem jó vagy azért, mert kell, de nem érdekel a páka, akkor érdemes dimmert venni.
"a FET után tenni az integrátort (RC tagok).": ezt nem értem, minek tennél integrátort az integrátor elé? majd az izzószál szépen kiintegrálja neked a digitálisan kapcsolt pwm jelet.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz orbitalion #9382 üzenetére
pont, amire kitalálták, arra nem lehet használni a tervezési hibái miatt... de médialejátszónak jó.
-
bambano
titán
válasz orbitalion #9376 üzenetére
ha nem itt, akkor a kártyapc topicban.
-
bambano
titán
válasz wassermann #9255 üzenetére
mert a lámpa kapcsolójára párhuzamosan rákötni a pi relépaneljét nyilván megoldhatatlan feladat
lol, akinek a párhuzamos kapcsolás se megy, az ne babráljon ilyet és ne adjon tanácsot.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
bambano
titán
válasz Honkydoo #9243 üzenetére
ez jó ötlet, csak pi nélkül még jobban meg tudod oldani. kapcsolóórát árulnak készen boltban, ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldást nem találsz.
a szebb megoldás az, ha a hangfalat akkor kapcsolod be, amikor zene jön a dróton.
-
bambano
titán
válasz norbalia87 #9229 üzenetére
a pi usb-re dugott ethernet kártyája nem alkalmas arra, hogy nagy terhelésen folyamatosan járasd.
én azt javaslom, felejtsd el szerverként a pi-t. ez barkácsolós gép.
-
bambano
titán
válasz lolka1980 #9211 üzenetére
egyrészt gyakran van, hogy az egy terás diszk csak 10^3-nal számoval 1 tera, 2^10-nel számolva közel sincs annyi.
másrészt a unixok rendszerint lefoglalnak 5% területet a diszkből arra az esetre, hogyha az userek teleírnák, a root még be tudjon jelentkezni rendet rakni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz Benoe77 #9207 üzenetére
szóval az volt a baja, hogy egy korábbi frissítésbe belefagyott, és akkor összekócolta a fájlrendszert.
most próbáltam komplett frissítést, ettől annyira lefeküdt, hogy readonlyba tette a /-t és elment rákászni az egész.legyaktam az sd kártyát, netinstallal raktam nulláról xbmc-t, és azóta minden megy rendesen. a tecső kliens is.
kösz mindenkinek.
-
bambano
titán
valaki tudna súgni, hogy hogyan lehet tecsőt nézni xbmc-n? amit eddig gugliztam, az nem vezetett eredményre, a türelmem meg elfogyott
köszEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz moli.hu #9017 üzenetére
ez pont nem a jobbfajta légkondi, ez pont a legrosszabb, amit erre a feladatra venni lehetett.
áramszünet után nem indul újra, csak ha megnyomják a távirányítón az on gombot, de ezt nem tudom szimulálni se, mert a gomb nyomása nem csak 2-3 bájtot, meg valami ellenőrző összeget sugároz ki, hanem a pontos időtől kezdve az automata ki-be kapcsolgatós időpontokon át a háború és békéig mindent.ezért minden áramszünetkor valaki kocsiba ül és megnyomja a gombot.
-
bambano
titán
válasz Lin3Lord #9015 üzenetére
nekem a médiacenteres verzióban vásárolt tv tuner kártyámhoz adtak olyan infra cuccot, amiben adó is volt.
lirc-cel működött.más cuccok távirányításával baj lehet, ha a távirányító túl hosszú parancsokat küldözget az eszköznek, azt a lirc nem kezeli alapértelmezésben. egy klímával jártam rosszul, a távirányító gombnyomásra a teljes klímaprogramot átküldte és ettől a lirc fejreállt.
-
bambano
titán
elvileg programot a crontab-ba rakott @reboot időbélyeggel lehet induláskor automatikusan indítani, de hogy a grafikus felület pontosan hogy jön ide, ahhoz több infó kellene.
ha X-et akarsz, azt el lehet indítani egy virtuális terminálon, de nem rootként kicsit bonyolultabb.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz #79563158 #8920 üzenetére
egy darab usb portja van, minden azon lóg. a fórumok szerint még azzal is lehet gond, hogy szétválogassa a különböző sebességű perifériákat (usb1.1-usb 2.0).
ha egy gagyi kanócocskán megy bele az anyag (ethernet usb-n), és ugyanazon az egy gagyi kanócocskán csurog kifelé (usb-n diszk), akkor az nem lehet jó.
ez persze nem jelenti azt, hogy nálam kompromisszum-képesebb usereknek ne felelhetne meg, de én a magam részéről olyan tanácsot adok csak, amiben hiszek is. mint láthattuk, tökéletes torrent szervernek, majd később kiderül, hogy egy seeddel, stb. stb. a végén úgy lesz tökéletes torrent szervernek, hogy lesz egy három oldalas lista, hogy mit ne csinálj vele, és akkor jó. én nem szeretem az ilyen kókány melót, valamit vagy rendesen megcsinálok, vagy sehogy.
-
bambano
titán
nem javasolt mobiltöltő használata málnához, mivel azt a telefonok 3.7V körüli akksijához optimalizálják, így gyakran nem ad le ennél több feszültséget.
az eredeti málna táp 5.5-5.65 V közötti feszültséget ad le.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz vargalex #8891 üzenetére
általában unixon a crontabot tudja mezei júzer módosítani, az rc.local-t meg nem.
erre való a crontabban a @reboot időbélyeg.a tcp-s kapcsolatra: egy ip-vel, egy porttal is megoldható sokmillió tcp kapcsolat, tipikusan szervereken.
de kimenő kapcsolatod is lehet több, ha több ip cím van a gépre regisztrálva.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz vjozsef #8799 üzenetére
ha a nason van a filmje, és az tud nfs-t, akkor a nasra nfs szerver kell, a málnára nfs kliens.
windows nem focizik a kérdésben.escape: ha van fent nfs kliens csomag, akkor mount ip_cim:/konyvtar /lokalkonyvtar és kész.
-
bambano
titán
válasz Neil Watts #8778 üzenetére
plex szerverhez csak a rendes hálózat meg a rendes háttértár kezelés hiányzik a málnából.
-
bambano
titán
válasz vjozsef #8728 üzenetére
most csináltunk másik topicot nekik (lásd aláírásom)
beszerzési ára szállítással, áfával több, mint a málnáé, de nem egetverő mértékben, a havi költsége szerintem vehető ugyanannyinak. b+ 14 rugó + szállítás, ez 30 euró+fa+szállítás.
most megyek visszarekvirálni az ilyen cuccomat, utána teszt lesz ezerrel
-
bambano
titán
ez meg b+ és nem találtam róla rendes kapcsolási rajzot a neten. mert az is egy kényelmes megoldás lenne, hogy egy rossz egérről levágom a drótot, kibontom, a tápot rádugom a gpio-ra, és bedugom az usb-be.
csak előtte látni szeretném, hogy ezzel benevezek a 20-i tüzijátékra vagy sem.a műszerem szerint a futó, de periféria nélküli málnán 5.56V a gpio-n a táp. én sokallom.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2K GAMER PC-ASUS TUF B450/ AMD RYZEN 5 2600X/ RTX 3070/ 16GB/ 240GB SSD + 1TB HDD/ 700W GOLD
- Lenovo ThinkCentre M710q tiny gyári állapotú, Windows 11 Pro 27 % áfás 6 hó garancia (2025.06.30)
- I3 13100f, 16 gb ram, 1 tb nv2 igény esetén 6650xt
- GAMER PC! i7-7700 / RTX 2060 Super / 16GB / 240GB SSD / 2TB HDD / 600w! BeszámítOK!
- APPLE Mac Pro 1.1 , 2.1 és 3.1-eshez HDD fiók
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest