Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
FattyDove
őstag
-
FattyDove
őstag
Tévedsz, az autó használatához nem kell vizsga. Ahhoz kell vizsga, hogy forgalomba menj vele. Te akármilyen autót, motort, kamiont, bármit használhatsz zárt pályán, minden papír nélkül. Akármelyik szalon elad neked autót jogsi nélkül. A vásárlástól pedig már a saját felelősséged, hogy mit csinálsz.
A jogsi sem az autóról szól, hanem a közlekedésről. Konkrétan nincs köze a jogsinak az autóhoz. Melyik magyar európa vagy világ bajnok motoros csávó is volt, aki már akkor európa vagy világ bajnok volt, amikor még jogsija sem volt motorra (nem követek ilyeneket, talán talmácsi)?
Mikor ismered be, hogy buborékban élsz?
[ Szerkesztve ]
-
-
Gargouille
őstag
Ha virtuális gépre rakod akkor free licenc van benne alapból, amiben egyetlen korlátozás, hogy 1Mbit/s-re van korlátozva minden interface sebessége, de semmilyen más kötöttség nincs, tehát az összes funkcióját ki tudod próbálni. Ingyen ez nem rossz üzlet.
Ha meg veszel egy Mikrotik routert az meg alapból tartalmazza a szükséges licenc-et, tehát nem kell külön vásárolnod hozzá.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
"újabb OS-eket fel lehet tenni a rágebbi hardverre akkor is, ha nem támogatja hivatalosan."
Én nem tudok ilyenről, Mikrotik-nél nincs "nem támogatott régi hardver". A legújabb OS is felmegy a legrégebbi hardverre is, csak egyezzen az architektúra. Sőt, akár még nem Mikrotik hardverre is felrakhatod (akár egy virtuális gépre például vagy PC-re), amennyiben megfelel a követelményeknek:
"Hardware Support
RouterOS is fully compatible with MikroTik hardware it comes preinstalled on. It can also be run on 3rd party devices if they meet the following requirements:* i386 compatible architecture
* SMP - multi-core and multi-CPU compatible
* Minimum 32MB of RAM, since RouterOS v7 there is no more maximum RAM.
* IDE, SATA, USB, and flash storage medium with a minimum of 64MB of space
* Network cards supported by Linux kernel (PCI, PCI-X)
* Switch chip configuration support"
Btw simán letöltöd az x86 architektúrára valót (innen) és feldobod akár egy Hyper-V-s virtuális gépre és meg tudod nézni, hogy mit tud. Ingyen és bérmentve, nem kell beregisztrálnod sem hozzá. Ha van egy erre célra használható mini géped mondjuk, akkor abból ingyen tudsz Mikrotik routert csinálni így.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
Ez új nekem, pedig már jó ideje foglalkozom Mikrotik üzemeltetéssel, több mint 100 ügyfélnél. De lehet valamibe még én sem futottam bele. Mire gondolsz pontosan? Mi nem ment fel mire?
Mindegyik Mikrotik hardvernek megvan, hogy milyen arhitektúra (mips, arm, tile stb.) és a letöltési oldalon ott van mindegyikhez az arra lefordított verzió:
Ha esetleg arra gondolsz, hogy például egy tile routerre nem megy fel az arm-ra fordított OS, akkor igazad van. Vagy mire gondoltál?
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
Ha emiatt izgultál akkor megnyugtatlak, nem az. Ha veszel egy Mikrotik-et ahhoz örök életre jár a frissítés, az már tartalmazza a "licencet", az OS-ben pedig minden benne van gyárilag. Ugyanaz az OS fut mindegyik Mikrotiken, csak max a funkcióban van annyi eltérés, hogy mondjuk amelyikben nincs hardveresen wifi interface vagy LTE stb., ott azt a részt nem fogod tudni konfigurálni. Nekem van itthon vagy 8-10 db Mikrotik és köztük olyanok is, amik már bőven túl vannak a 10 éven és még mindig felmegy rá a legújabb OS/Firmware.
Szóval bátran próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni benne. Pláne egy ilyen szakinak, mint te vagy, szerintem maga lesz a mennyország, hogy mindent össze tudsz benne legózni.
-
Pikari
addikt
Igen, ez így van, csak a félreértést akartam elkerülni (a mosoly jelek alapján nem ugyanarra gondoltunk).
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
Firmware alatt a tényleges firmwaret értettem, nem az annak csúfolt linux bundlit.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Narxis
nagyúr
2 éves a firmware a TP-Link-en, a Digiét nem tudom.
De jó, akkor veszek egy TP-Link Archer AX55-öt a mostanira meg felpakolom az OpenWRT-t. A kettő együtt pedig szépen lefedi a területet.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
Hallottam már ezekről a külsős fw-kről de szerintem ágyúval verébre esete. Adni fog rengeteg plusz beállítást amire nincs szükségem, amúgy se router hanem AP üzemmódba van kapcsolva a cucc úgyhogy nem hiszem, hogy ezen fognak meghekkelni miközben ki tudja, hogy a Digi frissíti-e a legalább 5 éve itt lévő ZTE modemét ami WPA3-mat se tud. Persze, állítsam át Digi ügyfélkapun bridge módba és tegyem a saját cuccom router üzemmódba miután flasheltem az OpenWRT-t. Az a baj, hogy így viszont nem lesz meg a lefedettség tehát nem úszom meg valami új cucc vásárlását ha ezt meglépem.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Pikari
addikt
Mivel switch módban használva általában az oprendszert merkerülve, firmware szinten működik a routered, ez akkor is megy, ha a processzor nagyrészt halott.
-
Pikari
addikt
Dehogynem. Az első wifi routerem, WR542G. Egy-másfél másodperc alatt áll fel a link, 2 mp-n belül kész a DHCP handshake, és van IP címed.
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Elite: Dangerous
- Mikrotik routerek
- Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gyúrósok ide!
- 2024 - Már fut a Steam téli vására (PC)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AliExpress tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest