Új hozzászólás Aktív témák

  • cocka

    veterán

    Hello!

    Na szóval adott egy kábelmodem, ami bemegy egy wifi routerbe és a wifi router pedig két PC-nek osztja ki dhcpvel az IP-ket. Továbbá adott egy 4G-s modem, ami akkor jön képbe, ha elmegy a net. Na most az egy dolog, hogy a modem közvetlenül is csatlakoztatható a router usb portjába, de úgy a sebesség drasztikusan lecsökken.
    Na most az lenne a lényeg, hogy vmelyik géphez csatlakoztatnám az usbs modemet, ugye az kapja a netet és ezt a netet szeretném átirányítani a routeren keresztül a másik gépre is.

    Na most erre eddig egyetlen módszert találtam, de örülnék neki, ha valaki tudna esetleg egyéb megoldásokat is írni.

    A routerben ki kell kapcsolni a dhcpt, usbs modemet vagy usbs wifi adaptert csatlakoztatni, fellépni a netre, majd a vezeték nélküli kapcsolaton jobb klikk netmegosztás és a másik gépen is van net.

    A módszerrel az a gond, hogy mivel az alapértelmezett átjáró mindkét gépen megváltozik, ugye az egyiken a szolgáltatói gateway címe lesz, a másikon pedig az internet megosztó gateway (asszem defaultban 192.168.0.1) címe, ezért a router egyik gépről sem érhető el. A lanos fájlmegosztás viszont működik.

    A másik nagyobb gond, hogy a megosztás beállítása még csak nem is annyira bonyolult, de a visszaállítás sokkal macerásabb, mert a router dhcpjének kikapcsolásával és a gépek ip kérésen hagyásával gyakorlatilag csak úgy lehet belépni a routerbe, ha valamelyik gépnek olyan fix IP-t állítok be, ami a routerrel azonos alhálózaton van. Így be tudok lépni a routerbe és vissza tudom kapcsolni a dhcpt. Ezután pedig vissza kell állítanom a fix IP-s gépet automatikus IP kérésre. Kész.

    Hát ugye a router dhcpje azért kell, mert ha jól sejtem a mobileszközöknek nem lehet beállítani fix IP-t, azok csak kérni tudnak. Próbáltam azt is, hogy beállítom fix IP-kre a gépeket és a routerben pedig meghagyom a dhcpt, hogy csak azoknak a gépeknek osszon, amelyek nem kaptak IP-t a routertől. De akkor meg az MS netmegosztó dhcpjével akad össze.

    Szóval gyakorlatilag az egyik PC-ből kell routert csinálni, a routerből meg switchet.

Új hozzászólás Aktív témák