- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #36489 üzenetére
1070 melyik játékhoz kevés 1080p/high-hoz?
-
GeryFlash
veterán
De egyebkent ez a 160 CU-s Navi 31 most mennyit fog fogyasztani, 500 wattot? Nem ertem, mitol lehet gazdasagos 80 helyett 160at felrakni, ez csak a 7rol 5nm-re valo valtasbol nem jon ki. Es ha ehhez meg IPC novekedes is jon...
Ettol fuggetlenul ez a 3szor nagyobb teljesitmenyt abszolut nem hiszem el, ahogy irta a kollega, a 2080Ti es a 3090 kozott is 3szor akkora TFLOPS difi van, csak ugye tudjuk hogy mekkora kamu az a 36TFLOPS, es valojaban inkabb valahol +40% korul van a valos teljesitmeny tobblet.
Arrol nem beszelve, ha b. forrasai szerint is le lesz lepve az Nvidia... Hat az nagyon durva. Mivel a mostani, nevezzuk kb egal helyzetnek abbol (is) fakad hogy az AMD a 3. nekifutasbol ment neki a TSMC 7nm-nek (=oriasi tapasztalat), mikozben Huang egy oriasit szarragoskodott a Samsung 8nm-rel (tegyuk hozza, jo huzas volt, latva hogy a TSMC 7nm-re mennire van leterhelve es hogy mennivel kevesebbet tud gyartani az RDNA2-bol az AMD).
Ha az Ampere a TSMC 7nm-en jott volna az A100 utan (=tapasztalat) akkor nagyon nem lenne egal, tehat jelen pillanatban meg mindig elorebb van az Nvidia. Ehhez kepest most meg ugy tunik hogy azonos gyartastechnoligan jocskan le lesz maradva az` RDNA3-tol? Azert ez nekem eleg hihetetlenul hangzik.Egyebkent ha a 3szoros gyrosulas igaz lenne akkor az nativ 8k gamingre is jo lehetne. De FSR-rel quality modban fixen 60 FPS.
-
GeryFlash
veterán
Legalso 2019-es. Az hogy a keynek a forrasa legalis vagy sem arrol nem tudsz meggyozodni, az hogy nem tiltjak le nem azt jelenti, egy VGA-bol kilopott keyt soha nem fognak tiltani.
Busterftw: A kulonbseg az hogy az emlitett oldalakon jellemzoen nem buncslekmenybol szarmazo aruk forognak, mig a G2A-n igen. Mennyire eletszeru hogy xy seller kulcsokat olyanoktol akiknek van elado 1 vagy 2? Semennyire. Ezek szinte kizarolag lopott aruk.
Es errol a G2A tud. -
GeryFlash
veterán
Nem (csak) ezt csinalja. Ott a 3 cikk, elovashatod a fejlesztok tapasztalatait, a lenyeg hogy rengeteg lopott bankkartyaval vett jatekkulcs van ott. Ez ugy nez ki hogy egy cracker megszerzi valakinek a bankartya adatat, vesz egy halom jatekkulcsot amit azonnal tovabb ad ezeknek a shopoknak. Utana mire eszmel a kartyatulaj, jelzi a banknak. A bank par het atfutassal jelzi a Steamnek, a Steam meg felveszi a kapcsolatot az adott fejleszto cegcel. Itt diskuralnak egy hosszat, ezzel elobb idot majd utana penzt vesz el a jatekfejlesztotol.
A masik jellemzo cd key forras a kis/nagykerek altal hardverekhez (CPU/VGA) adott kulcsok kilopasa es tovabb erteksitese. Gondolom ez is belefer.
Az hogy neked van egy kollegad aki ott vesz es o megvan elegede a szolgatassal semmit nem valtoztat a tenyen hogy a G2A es tarsai mennyire karosak a jatekiparnak. Ezt osszkeverni meg szembeallitani a hasznaltpiaccal nem csak abszolut fals de verlazito hasonlat.
-
GeryFlash
veterán
Persze, nem negativan mondtam, csak sokan csodat vartak meg volt ez hogy innentol AMD VGA-hoz nem erdemes Intelt venni es forditva (AMD CPU + Nvidia). Azert errol boven nincs szo. Talan ha lejjebb mennek a memoria arak a kesobbiekben es tobb cachet kap akkor meg jobb lehet.
-
GeryFlash
veterán
Ennel meg az is jobb ha letorrentezi azzal is kevesbe b*szik ki mint ezekkel a szutyok keyshop oldalakkal.
Egy fejlesztő szerint még a kalózkodás is jobb, mint a G2A
SZÉTSZEDTÉK A G2A KÉPVISELŐJÉT A FEJLESZTŐK
KALÓZKODÁST JAVASOL A G2A HELYETT TÖBB FEJLESZTŐ IS! -
GeryFlash
veterán
Rohadt sok ertelme van DRM-es benchmarkokat linkelgetni es puffogni rajta
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #35101 üzenetére
Nagyjabol akkor egyetertunk, annyit tennek hozza hogy latva a mostani keresletet (aprilisig 15 millio leszallitott gepnel fognak jarni) nagysagrendileg 30 millio PS5 lesz 2021 vegeig, es ennek a fele, kb 12-15 millio XSX. Azert egy 45 millios piac + PC-sek mar abszolut egy olyan targetolhato piac a multiplatform jatekkeszitoknek amire azt mondhatjak hogy megeri csak next genre kesziteni, arrol nem beszelve hogy alacsonyabb a fejlesztesi koltseg mivel nem hulladek HDD-re meg 1,3-1,8 TFLOPS GPUK-kra kell optimalizalni.
Ami a vasarlasodat valoban igazolhatja az tenyleg az hogy amiatt a szutyok XSX S-re is kell innentol optimalizalni, koszonjuk meg a Microsoftnak hogy ezzel a ocska huzasaval (hogy az olcsobb gep nem csak optikai lejatszott nem tartalmaz de egy herelt f*s) ezt a generaciot is azonnal korlatok koze lokte, meg mieltot leindult volna. Remelem nem lesznek szivbajosak a mutliplatform jatekkeszitok 1080p 30fps-re meg akar meg annal lejjebb is dowgradelni az adott jatekokat a XSX S tulajoknak.
Viszont ez tenyleg talan tenyleg megfoghatja/lassithatja azt a folyamatot hogy a VRAM igeny nagyon elszalljon, bar tovabbra is ugy hiszem 2021 utan 10GB csak 1440p-re lesz eleg. -
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #35098 üzenetére
Nem, ezt csak te mantrazod hogy nem lehet Ampere refresh TSMC 7nm nelkul mert a Samsung 8nm-en elsore kihzotak a maximumot.
Persze -kozben latom hogy 3080 tulaj vagy, ezek utan nem foglak gyozkodni hogy lesz refresh es hogy nem volt jo vetel 2020 vegen 10GB-os VGA-ba beruhazni, illetve azt se cafolom hogy:
,, akik meg hosszabb időre terveznek vele (legalább 2 generáció ami ~4 év" ami amugy nyilvan nem 4 ev hanem inakbb 2021 vegetol-2022 elejtol amikor is jonnek a truly next gen jatekok amik kerni fogjak a VRAM-ot. -
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #35094 üzenetére
Nem fognak átmenni mert ezt nem csak Abu szerint lehetetlenség 6-8 hónapon belül gecsinálni miközben a kvöetkező generációtól veszik el az értékes fejlesztési időt, arról nem beszélve hogy nem ismerik azt a node-ot se.
Simán előreléphetnek ugyanazon a nodeon is, mivel megvolt a pipe-cleaner ezzel a szerencsétlen Ampere launch-csal. Nézd meg a perf/wattját a Radeon VII-nek az 5700XT-nek (ami ráaádsul egy állati kis chip túlhúzva ezért annak kifejezetten rossz perf/watt-ja kellett volna lennie) és mondjuk egy 6800XT perf/wattot. Ugyanazon a nodeon készült mindhárom, ennyit számít az adott node kiismerése.
Persze architektúrális előrelépés is volt, de nem csak az, elég megnézni az órajeleket.,,Ilyen alapon 2021 Q2-ben iszonyat nagy baromság Ampere refresht venni, mert jön a Hopper..."
Rendben, akkor te vegyed a 8-10GB-os kártyákat 500-700 MSRP-n miközben a középmezőny laja, a 3060 is 12GB-tal lesz szerelve, de nyilván csak marketingből raknák rá majd ennyit.
-
GeryFlash
veterán
Refresh biztos hogy lesy, de syinte biztos maradnak Samsung 8nm-n esetleg annak valami half node-jan. Igazából még ha maradnak is, második nekifutásra találhatnak egy +15-20% perf/wattot, és 2021 Q2-től jönnek a a 2GB-os GDRR6X lapkák is. Iszonyat nagy baromság addig Amperét venni.
-
GeryFlash
veterán
válasz
KRoy19 #34592 üzenetére
Hagyjad, az ilyenekre nem lehet hatni. És ezt nem is dehonesztálóan módon, én is tudom milyen az amikor az ember be van zsongva. Ha arra képteken volt hogy kivárja a Navik és a 3070 magyar piacra való bejövetelét (ami még az eredeti Cyberpunk határidővel is meglehetett volna), ezáltal esetleg megkockáztatva azt hogy olcsóbban vegye a 2080S-t, akkor hidd el pont leszarja mit fog tudni a 3070 vagy a Navi. Ő is leírta hogy tudja nem épeszűen dönt. Mondjuk azt nem értem miért nem vette meg a kártyát 1-2-4-6 hónappal ezelőtt ugyanennyiért. Mi denesetre abszolút nem fogja bánni a döntését, és ez jól is van így.
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #34462 üzenetére
Nem vagytok mar egy kicsit oregek bohocnak? 🤡 🤡
-
GeryFlash
veterán
Superekre gondoltam, szerintem ott is szereztek tapasztalatot. De egyebkent a Pascal ugye 16nm aminek kb a half nodeja a 12. Ha csak az Intelbol indulok ki hogy azert mit tud egy 6700k es 10700k szerintem sok evig lehet kisajtolni nehany plusz %/okat adott nodebol, biztos hogy ha neki ugrottak volna megint 12nm/nek hoztak volna jobb perf/wattot mint korabban.
-
GeryFlash
veterán
Bizony ennyi minden és mégis ott vagyunk hogy ha 3.szorra is neki futnak a TSMC 12nm-nek és felhúzzák a fogyasztást olyanra mint most akkor hasonló perf/watt lett volna. Tényleg megérte c*gánykodni a node költségen :W
Ennyi erővel maradhattak volna TSMC 12-n, annál talán a szarszung se lett volna olcsóbb. -
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #34229 üzenetére
Biztos nem lesz a 2080 super szintje. Ha konszenzuson elfogadjuk hogy 3070 = 2080 Ti (ez a kettotok velemenyenek atlaga, es jo esellyel ez a valos) akkor a 3060Ti 10%-ra lenne a 3070tol akkor, ha valoban 2080S lenne. Azert azt nem hiszem hogy ennyire raeresztenek a 3070re a 3060TI-t. Maximum akkor ha kivezetik a 8GB-os 3070et es lesz egy 12-16os, es a 3060Ti meg lenne 8GB. De nem hiszem hogy igy lenne, biztos hogy el fog maradni a 2080S-tol.
-
GeryFlash
veterán
válasz
gejala #34198 üzenetére
Most már nagyjából egyetértek veled, igazából sarkítva lehet azt állítani hogy az Nvidia volt olyan kedves és tuningolta a Turingot és eladta újra. Nyilván ez nem igaz, de nagyon sarkítva így is lehet nézni. Olyan viszont nincs hogy fentről számolsz
A kisebb a base 100%, tehát ha 2080S 70 Fps akkor a 100 FPS az 143%, tehát 43%-kal gyorsabb.
-
GeryFlash
veterán
Igen mondjuk ebbol a szemszogbol valoban nem vizsgaltam a dolgot (hogy Turing + tuning mennyire van az Amperetol). Igy valoban nagyon mas a leanyzo fekvese
Varnam cifu es b. kollegat hogy erre mit szoktak mondani. Mert ez igy tenyleg annyi hogy kiadtak szettunigolva DXR1.1 tamogatassal (ami persze nem kis dolog) egy 2080Ti-t meg 2080-at valamivel jobb arcedualval mint a korabbiak. Nem tudom esetleg a szettuningolt Turingok nem sokkal-sokkal melegebbek?
Ami egybekent felhaborito az tenyleg hogy mondjuk egy techpwoerup-on is megnezed az FP32-t es ilyen 30 meg 35,5 fel TFLOPS-ok vannak... Es ez semennyire nem kontextusba helyezheto adat. Nem lehet egyertelmuen lefelezni se, de hogy valos korulmenyek kozott atlagosan ettol rohadt messze vannak... Irtam (volna) egy logout cikket amiben az Nvidia 6000es szeriatol napjainkig attekinhetto lett volna a VGA szeriak kozti teljesitmeny ugralas, illetve arvaltozas, lett volna egy TFLOPS oszlopom is, na ezt az adatot emiatt dobhatom ki mert itt abszolut nem mutat semmit. Persze korabban a Radeonok tudta nagy TFLOPS-szal szar jatek perfomancet adni, de azert azok nem voltak ennyire irrealisak. -
GeryFlash
veterán
válasz
gejala #34168 üzenetére
Te pontosan honnan tajekozodsz? Olyan mintha egy alternativ vilagban elnel. 2080Ti vs 3080? 25-30% a difi koztuk (RT nelkul!). 3070 velhetoen pont a 2080Ti kornyekere fog erkezni (sot early benchmarkokban szinten RT nelkul sokszor 2080Ti elott is volt par jatekban, majd megnezzuk mennyi igaz ebbol), semmi koze nem lesz a 2070S-hez
-
GeryFlash
veterán
Annyiert tenyleg nem rossz, bar en kivartam volna, altalnos teljesitmenyben kb 10%-kal jobb csak de kesobbi DXR 1.1 tamogatas miatt RT-ben teljesen masik liga lesz. Kerdes az 500 dollaros Nvidia arbol mennyi lesz vegul a valos MSRP es mennyi mire ideer. Szerintem 250 alatt megall.
gejala: Milyen 2070S-hez lesz keves?Egyebkent ott nagy csuszasra nem szamitok, GDDR6-os es abbol nicns hiany, csak azert toltak el szerintem hogy az emberek ne at vegyek 3080 helyett kenyszerbol + Navira lehesenn reagalni.
-
GeryFlash
veterán
válasz
gejala #34149 üzenetére
A DXR 1.1 Abu allitasa szerint 3-4szer gyorsabb mint az 1.0. Itt a no hit sugarak nem jonnek vissza a shaderbe, sokkal-sokkal optimalizaltabb a mukodes, nem ilyen +30-50%kal. Ha minden igaz innentol olyan 10-15%ot vehet majd el az ossz teljesitmenybol a mostani 40-50%-hoz kepest.
huskydog17: Jogos
-
GeryFlash
veterán
Nem, DXR 1.0at akart irni, es nem, nem ez lesz a jovo, ez a Watch Dogs az egyike az utolso szakadek jatekoknak ami meg 1.0as DXR-t fog hasznalni es egy optimalizatlan fos lesz, a 2021-es jatekok kozott nem hiszem hogy sok DXR 1.0-as lesz, az 1.1-gyel meg az Ampere es az uj Navik is velhetoen lazan el fognak banni.
Szoval ebbol abszyolut semmit nem erdemes kovetkeztetni (mondjuk annyit hogy a Ubisoft Torontoban meg mindig allati szar optimalizaciot tudnak osszehozni a kanadai mesteremebrek mikozben a grafika soha nem volt extra). -
GeryFlash
veterán
válasz
huskydog17 #34133 üzenetére
Egyébként a Ubisoftnak mi az istenért éri meg 5(öt!!!) motort fenntartaniuk?
1.) Assasins Creed, Rainbow, Ghost Recon - AnvilNext
2.) Division, Settlers, South Park - Snowdrop engine
3.) Watch Dogs - Disrupt Engine
4.) Far Cry - Dunia
5.) Beyond Good and Evil - Voyager EngineÉn értem hogy különböző célokra különböző engine alkalmas, meg legalább nem EA aki minden szarját a Frosbitera építve akaeja eladni hiába nem alkalmas pl.: sandboxra vagy szimulátoros játékokra... De a Ubisoft meg a másik véglet
-
GeryFlash
veterán
válasz
Raymond #29992 üzenetére
Hát csak a 3080-as teljesítményből indultam ki, gondoltam akkor a 2070hez képest a 3070 is annyit lépett előre mint a 2080->3080 ahol ugye 60-80% közötti difik is kijönnek. De amúgy furcsa, a 3080 nagyon elhúzhat a 3070től, miközben a 3080-tól a 3090 erőben nem sokkal marad el, csak a VRAM miatt éri meg a 3090. Továbbra se értem hogy lesz elég a 8-10GB VRAM a next gen játékoknál 4k-ra amikor már most is meg tud enni egy Dividion 2 13GB-ot. Persze a textúrák felbontásával lehet játszani miközben az ember azt hiszi ultrán játszik.
Rohadt frusztráló hogy nem kapott a 3080 16-20GB VRAM-ot
Akár 100 dodóval drágábban is
De szerintem tisztán látszik, hogy oda fog érkezmi egy 3080S vagy TI mondjuk 30-33TFLOPS-szal és 16-20 GB VRAM-mal valahol 800-1000 dollár környékére. Valamikor
Az árra: Szerintem nem Big Naviról kiderült leakekre reagáltak, ahogy azt sokan írták, én inkább a konzolokat érzem valós indoknak.
-
GeryFlash
veterán
Amúgy ami durva, hogy még ki se jöttek az új konzolok de máris az a 10-12 TFLOPS amit tudnak SSD streaming ide vagy oda de rögtön kevésnek tűnik. Igaz ami továbbra is bosszantó az az új VGA-kon (valszeg nem csak az Nvidia de a későbbi radeon kártyákon) lévő VRAM mennyiség. Az a furcsa hogy a két koncepció (végtelen videómemória vs brutál számítási teljesítmény) eléggé eltérő irányultságú.
Szerk: mely teszteken? Rohantam egész nap, csak be-be lestem, a DF tesztje DXR és DLSS nélkül 60-80%?
-
GeryFlash
veterán
Jó, várjuk meg a valós teszteket, hogy azok a 30-36 TFLOPS-ok valójában mennyik nyers erőben, és nem dxr 1.1 meg dlss alatt.
A perf/watt jogos ha a 220TDP-s 3070et hasonlítjuk össze a 250es 2080Ti-hoz. Mondjuk ezt már akkor se értettem hogy lehetne rosszabb arány újabb nodeon még ha nem is tapasztaltak rajta.29982: szintén
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #29905 üzenetére
Jogos, benéztem, valahol 800 és 1400at olvastam
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #29887 üzenetére
Miért penne több mint kétszer annyi a 3090 mint a 3080 ha az msrp pont hogy kevesebb?
-
GeryFlash
veterán
válasz
Raymond #29137 üzenetére
Dehogy vennék. 2 éve jelent meg az a kártya, azóta tartja az árát, nyilván hogy a generáció váltáskor (ha már sikerült kitolniuk a régi 12-18 hónapos ciklusról 24-re) nem +20%-ot várok el, de nem is probléma mert nem ez lesz a helyzet. Mondjuk abban se vagyok biztos hogy a 3080 700 dollár lesz és nem 800 neadjisten....
Amúgy egészen elképesztő, hogy magyar fórumokon megy csak ez a totál kishitűség és maxi pesszimizmus, meg ez a hajbókolás hogy ,,jajj a nagyságos Huang úr, jajj a tiszteletreméltó gazdánk megszán minket +20%-kal ingyen mi már azért is olyan hálásak leszünk mennyire jó már hogy amiért tegnap 700 dollárt fizetek azért most ma többet kapok, igaz aranyemberek".
-
GeryFlash
veterán
válasz
Raymond #29128 üzenetére
35% nem valószínű, de egy 20 vagy 20+ simán. Ami közelebb van a 35höz mint az hogy 3080 = 2080 TI. Szerintem se lesz meg a 35, de érdekes ezen akadtok ki és nem azon hogy ekvivalens lenne a 2080TI-jal
Ha annyi lenne a franc se venné meg, így is necces hogy ki az akinek ez kell a 3070 helyett ha már a 4k-ról ígyis úgyis le kell mondania a next gen játékoknál.
-
GeryFlash
veterán
Tehat lesz egy GDDR6X-es es egy HBM2-es csucskartya is az AMD-tol? HBM2-es az 22TFLOPS folott lesz? Vagy az nem gamer szegmensbe jon? Tenyleg erthetetlen szamomra hogy miert GDDR6X-szel szenvedtek, amikor joval kevesebb memoria lapka kellett volna HBM9nel ugyanakkora VRAM-hoz. Se arban se fogyasztasban nem hiszem hogy nagy difi lenne, cserebe joval nagyobb bandwith ami az RT-hez jol jon barmikor.
-
GeryFlash
veterán
válasz
keIdor #29006 üzenetére
De nem értem, ha nem 4K-ban játszanál mi indokolja nálad a 3070-nel szemben a 3080-at?
sittes79: 850 wattot javasolnak, de ezek mindig rohadtul túllőtt értékek, ha nem vmi szutyok tápod van akkor elég lesz simán a r5 3600-asod mellé. VGA nélkül az egész rendszered megáll kb 200 wattnál.
-
GeryFlash
veterán
válasz
torma1981 #28987 üzenetére
[Division 2-nek mondjuk 14GB-ig elment] , a Shadow of mordor 1080p-n kért 6GB-ot, sajnos arról nem találtam 4k-s vram igényt, de gyanítom az is 12 körül állhatott meg. 2020-2022 között 10B VRAM-mal nem lesz 4k kompatibilis kártya a 3080. 1440p-re meg durva fordulatnak kéne bekövetkeznie hogy a 3070 kevés legyen. nagyon magas FPS-nél meg szerintem már a procin fog múlni, szóval az megint nem érv. Nem tudom kinek lesz gyártva így a 3080.
-
GeryFlash
veterán
válasz
warcat #28985 üzenetére
Szerintem is az van, hogy idén nem de jövőre, x idő letelte után jöhetnek a 20GB-osok. Tisztán látszik hogy az embereket akik 3080at vettek volna 4k-ra g*ci modon a 3090 terelnek. Azoknak akik csak 1440p-n kepzelik el az eletet azoknak esetleg jó lehet, de akkor oda lehet elég egy 3070 is... Nem tudom ki a racionalis celcsoport.
Remelem rabaszik az Nvidia, es az emberek inkabb vesznek konzolt vagy big Navit.
Abu, RDNA2-es 5500XT/5600/5700/5700XT utod nem varhato iden? Es ha nem jovore mikorra?
-
GeryFlash
veterán
válasz
Devid_81 #28841 üzenetére
Ha annyi is lenne, mint az új 2080 ára akkro is ingyen kaptál + RT teljesítményt kevesebb fogyasztással. De nem lesz annyi, szerintem simán a 2080 használt árán/alatt lesz kicsivel. Ergo nem lesz olyan forgatókönyv hogy valaki nagyon bebukja azt ha most eladja a Turingját.
-
GeryFlash
veterán
-
GeryFlash
veterán
Imádom ezeket a kamu leakereket, akik már korábban is lejáratták magukat hogy a Turin majd 11xx lesz, most ugyanazok a b*lfaszok előadják hogy a számozás 21xx lesz mert hát 10 után ugye 11 jött volna most meg oké nem jött be múltkor de most 21 lesz mert hát 21. anniversary
És emlékszem mennyit kellett hadakozni fórumokon is hogy nem nem 11xx lesz hanem 2xxx. Nincs az az szar marketinges aki erre rábólintana, hogy majd az előző gentől ne az első számjegyben legyen difi hanem a 2.-ban.
Egyébként igen, az hogy a AIB és FE együtt jön máshol is írták már korábban ha jól emlékszem. -
GeryFlash
veterán
Szerintem ez az állandó ,,elvesztették a munkahelyüket" érvekkel jönni az ár kapcsán állati nagy tévút. Aki elvesztette az nem x dollárért nem fog venni VGA-t hanem semennyiért. Abszolút nem kell tekintettel lenniük rájuk, mert kisebb gondjuk is nagyobb mint az új VGA-k nyitóára. A konzolok nyitóára és az arra való fizetőképes és eddig lojális PC-sek reakciója már más kérdés.
Egyébként meg el kedztem egy logout cikkhez anyagot gyűjteni, a témája a videókártyák árának alakulása az elmúlt 15 évben. Annyi már most teljesen nyilvánvaló, hogy nem csak az az árnövekedés van amit itt felhoztok nyitóárakkal kapcsolatban. A kulcs a termékek piacon elérhetőségén van, meg kell nézni most meddig tart egy generáció és korábban. Ez az a burkolt áremelés amivel nem számoltok, Abu sem. Nem fognak elszállni a végtelen picsába az árak ahogy haladunk a gyártástechnológiával, simán az lesz hogy egy adott generációváltás nem 1-1,5 évenként van/lesz hanem mondjuk 3 év így bőven behozza a fejlesztési költségek megnövekedését.
-
GeryFlash
veterán
válasz
manning75 #28092 üzenetére
Anyagi helyezttel magyarázni azt hogy nem tudsz 2 hónapot várni amikor ugyanazt a teljesítmény olcsóbban is megkapod elég komoly. De ahogy Dyingsoulis pedzegette mindenkinek jogában áll hülyének lenni.
Ha nekünk nem hiszel legalább nekik:
Right Now Is a Terrible Time to Buy a Graphics Card -
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #27935 üzenetére
Ja persze az is. Csak arra utaltam hogy a nagyok nem fogják engedni hogy egyetlen, még hozzá chip gyártó cég kezében legyen az ARM. Eléggé szétsz*pathatná őket. A vegyesvállalat valóban egy kézenfekvő megoldás lenne.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #27931 üzenetére
Csodálkoznék ha a nagykutyák (Apple Microsoft Intel) nem szállnának be a licitelésbe.
-
GeryFlash
veterán
,,Szerintem jobb, ha nem úgy gondoltok a konzolokra, hogy tudnak egy csomó újdonságot, hanem tekintsetek rá külön ligaként."
Egyrészt hasonlót jósoltál PS4/X1 bejövetelekor, mivel az APU felépítés miatt (ami PC-n olyan teljesítménnyel akkor nem létezett helyette CPU+dVGA) olyan játékok lesznek konzolra amire PC-re évekig nem, például említetted a FIFA-t hogy annak az AI-ja meg a közönség reakciók stb. nagyon sokáig nem lesz konzolon és PC-n egy szint. Aztán de, semmi különbség nem volt, és nem sok nyereség származott a gyors memória elérésből stb, és pár évvel a konzol kijövetele után a PC-s grafika toporgott egy helyben a gyenge konzolok miatt.
Ekkor (2013) vizionáltad azt is hogy éveken belül csak APU lesz és a dVGA-k kidöglenek.,,. És attól, hogy a konzolok, hogy a konzolokban hardver végez egy csomó dolgot, a PC-n meg lehet csinálni ugyanazt szoftveresen. A különbség annyi lesz, hogy kell pluszban egy rakás mag, illetve egy rakás memória, de a működésben nem érzel majd különbséget."
Másrészt a RAM és VRAM árak évek óta nem csökkenek jelentősen, nem tartom valószínűnek hogy egy csapásra megfizethető lesz majd 64-256GB RAM-okat pakolgatni a gépbe, vagy hogy a VGA-k VRAM-ja több ugrásnyit fejlődnének.
Meglátjuk mi lesz, abban egyetértek hogy rengeteg kókler van a neten (lásd Adored TV) akik nézettség miatt flesselgetnek kitalált szcenáriókat, én sem hiszem hogy az idei VGA-k tudnának ilyet, de szerintem nem kizárt hogy az utána következő már igen, mert addigra lesz szoftvertámogatás is az MS részéről.
-
GeryFlash
veterán
NVCache on Ampere GeForce GPUs makes your PC more like a PlayStation 5
Erről Abu véleményét meghallgatnám, ha jól emlékszem pár hónapja ez is a lehetetlen kategória volt.
-
GeryFlash
veterán
Mi volt ebben a trollkodás? 30TOPS-ot tudott Drive Xavier, ők meg fogták magukat és csináltak különösebb hozzáértés nélkül egy 5ször gyorsabbat.
,,úgy hogy az nvidiával kapaszkodott fel oda ahol most tart.. " Ezt most hogy érted? Hogy azért tart ott a Tesla mert az Nvidia? Vagy úgy hogy az Nvidia is részese volt a tesla evoluciónak? Holnap ha egy légkondi beszállítót kezd el szidni Musk akkor a kva anyját, mert a légkondigyártóval kapaszkodott fel oda ahol most tart?
,,Amúgy azóta Nvidia szintet lépett és a Teslában lévő SOC semmivel nem tart előrébb minta z Nvidia univerzális ORIN architektúrája."
Szóval elismered hogy azóta szintet léptek, köszi, akkor megbeszéltük hogy vajon igaz az az állítás hogy eddig visszatartották a dolgot, és végül is kdierült hogy Musk ugatása jó irányba terelte az Nvidiát -
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #27117 üzenetére
,,A PCI 3.0 viszont más tészta és ezzel még a jelenleg nem is kapható Comet Lake tulajok is sz*pni fognak majd
"
Tanulság: Ha High-end gaming PC-t akarsz akkor nem Comet Laket veszel hanem Ryzen 4xxx-et. Meglátjuk hogy kevés lesz, röhögnék ha még egy Ryzen 3xxx is jelentős FPS többletet tudna 4.0-ás lappal 3080TI esetében.
-
GeryFlash
veterán
-
GeryFlash
veterán
válasz
GeryFlash #27048 üzenetére
Meg ha egy 3070 ami nem tud jobb grafikát mint a konzol (még TFLOPS-ban is közel egál lesz az XSX-szel nemhogy valós teljesítményben) 600 dollárért el lehetne adni?
Ezekután tényleg annyira elvakultan kell PC-snek lenni hogy hihetetlen.
Az XSX és a PS5 az első időkben (2020-2022, főleg azoknál a címeknél amik jönnek régi konzolokra is) hozni fogja a 4k/60FPS RT-vel. Erre a 3070 nem lesz képes, még kikapcsolt RT-vel se lenne meg szerintem a 60FPS 4K-ban. Ki venne ezután 600 dolláros 3070-et?Szerintem biztos hogy megáll 500 dollárnál a 3070 ára.
Én mindenképpen legalább árstagnálásra számítok, mert szerintem már a mostani számok is ingerküszöb felett vannak. -
GeryFlash
veterán
Szerinted reális hogy a 3070 és a 3080 között kevesebb mint 20% legyen de ezért a difiért valaki kifizessen 300 dollárt? Meg hogy az AMD ugyanoylan áron 15%-kal jobb kártyát adjon? Meg hogy a 400 dollár felára legyen azért a pár %-ért a 3080TI-nál? Hát nem tudom. 700-on nyitott a 2080 és 1k-n a 3080TI, erre most a 900 és 1300 miközben jönnek az új konzolok és valahogy megkéne indkolni az embereknek hogy ne váltsanak PC-ről?
-
GeryFlash
veterán
Mentem
Egyébként ne aggódjatok, a saját dolgaimat is mentem és majd a nagyfelkérdezőkor a sjaát hülyeségeimet is ugyanúgy be fogom másolni hogy objektív legyen
Lehet kéne egy tippversenyt csinálni, pl késítek egy google doksit amit aki aakr az kitölt névvel, hogy akkor a Big Navi/3070/3080/3080TI hol lesz mondjuk a 2080TI-tol 4K-ban RTX offal.
Az én tippem:
3070 = 2080TI alatt 5-10%-kal
3080 = 2080 TI +15-20%
Nagy Navi = 2080TI + 25%
3080 TI = 2080TI +40%3080 ára pedig maximum 800 dollár de sezrintem jóeséllyel kevesebb is lesz, inkább 700-750. De az árcsökkentést (700 alá) se zárnám ki a konzolok miatt. Nagy Navi is 800 dollár vagy az alá fog jönni.
RT-ben meg az összes elveri majd a 2080TI-t.
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #27021 üzenetére
Szerintem kizárt. Nem tudom mennyi wafferje van/lesz 5nm-en a TSMC-nek de biztos nem elég hogy kielégítse 2021-23 között:
- Apple új mobil chipeit
- Qualcomm új chipjeit
- AMD server processzor vonalát
- AMD Ryzen vonalát
- Apple ARM ultramobil vonalát ami macbookoat is érinthetEnnyit még ki tud, de hogy ehhez hozzájöjjön a Geforce RTX... Hát nem tudom :)
Abu tudunk vmit arról mennyi waffer lesz csúcsin TSMC-nek 5nanón? És hogy ez hogy aránylik a 7nmhez?
-
GeryFlash
veterán
válasz
FLATRONW #26964 üzenetére
,, Ettől függetlenül annak a kevés embernek is aki használja a HBCC-t, arányaiban kb. nagyobb az esélye hogy gondja legyen vele, mint az Intel sebezhetőségekkel. "
Ez egy fura arányosítás. Hasonlítasz egy csoprotnak egy nagyon szűk szegmensét hogy esetleg nagyobb az esély (még ez se biztos). Miközben a becsült számok valahol úgy alakulhatnak hogy ‹100 embernek okozhatot problémát az HBCC és mondjuk több tízezres/százezres nagyságrend az Intel sebezhetőségei. Ugye mennyire nem ugyanaz a kategória?
Ettől függetlenül abban egyetértek, hogy Abu kolléga nyugodtan írhatott volna erről cikket. Előtte valami olyan duma ment hogy hát úgyse használják a felhasználók, inexkluzívat talán a Far Cryon kívül senki nem támogatta, és talán azért nincs már a NAVI-nál hogy megvegyék az akkor topnak számító Radeon VII-et (ezt nem Abu mondta, csak itteni találgatások voltak amit Abu nem cáfolt azzal hogy nem srácok, arra van szó hogy az AMD letiltotta mert van egy kisesély hogy gallyra vágja az OS-t). -
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #26916 üzenetére
100%-ban egyetértek amit mondtál. Csak vannak akik ugye kételkedtek az RDNA1 --› RDNA2 50%os perf/watt ugársban (többek között sokáig én is
). Meg hogy majd az új Nagy Navi a 2080Ti szintjén lesz, khm
Viszont ha 50% lesz a javulás meg lesz egy hatalmas NAVI akkor is úgy tűnik hogy az a 3080TI alatt lesz, szóval a mind share marad náluk. De legalább már nem olyan világtalan az AMD mind korábban, és a 3080Ti-t leszámítva mindenre elsz válaszuk és ezáltal vmi kis árverseny is (na nem sok, mert 7nm-en gyártani drágább mint a Samsung nodeon amit szerintem már TSMC 12-16 áron ad a Samu csak vigye már valaki mert annyi pénzük áll benne, hát igen, sajnos ez a chipgyártás nem olyan mint a TV gyártás ahol marketinggel a sok idióta állatot át lehet kúrni áruházi kiállításokban meg tv reklámok tömkelegével, hogy a QLED ugyanolyan jó mint az OLED, itt sajnos csak a teljesítmény játszik a marketing maszlag nem igen, ezért ment mindenki elősdlegesen TSMC 7nm-re, persze az Nvidiának elég lesz ez az olcsó gyengébb node is az AMD ellen).
-
GeryFlash
veterán
Hopp erre nem is gondoltam
Mármint hogy NV-nek kell pipe-cleaner és akkor az a Tesla lesz. Bár nem tudom, ha mostantól 2 évente lesznek a generáció váltások, és most ősszel jön a TSMC 5nm, 2022-ben meg 3nm... Hát nem tudom mennyi értelme van pipe-cleanernelni, legalábbis elég gáz lenne 2022-ben 3XXX szériát kiadni 7nm-en. Bár ha ott egy addigra kiforrott 7nm++ lesz esetleg EUV-val megküldve akkor lehet keresni valója az AMD akkori 5nm-e ellen (nem hiszem hogy 2022-ben jönne 3nm AMD VGA, talán 2023-ban, bár akkor is valszeg még a Qulcomm-Apple lefoglalja a wafferek nagyrészét szóval 2022-23ban inkább AMD 5nm VGA-k lesznek).
-
GeryFlash
veterán
Ja igen nem is 8 hanem 10
AMD meg elvileg TSMC 7nm+on hozza ev vége felé az RDNA2t, innentől kezdve tényleg reális hogy felzárkózik az AMD és ja hát +40% is maximum lehet innentől az Nvidiának. 3080TI így is erősebb lesz 10-15%kal mint a nagy navi, de a 3080nál lesz erősebb/ekvivalens kártyája az AMD-nek.
Nem hittem volna hogy megint szétspórolják a zöldek, de úgy látszik inkább piacot veszítenek cserébe az 1 eladott kártyán nagyobb haszon.
Kíváncsi lennék mennyiért adja a waffert a TSMC és mennyiért a Samsung, utóbbira ugye a lőtéri kutya se volt kíváncsi és óriás bukó lehetett eddig.Persze igazuk van, egész más nyerességgel adnak el így egy kártyát mint az AMD-ék, és ha azt nézzük előnyük még mindig lesz, hisz ha muszáj max ők is azon a nodeon gyártanak mint az AMD.
-
GeryFlash
veterán
válasz
adamssss #26910 üzenetére
Nem. Vagyis hát én külföldi sajtóban hónapok óta csak TSMC 7nmt látok, ugye az AMD és az Nvidia lefoglalta a TSMC 7nm node wafferjainak a tobbseget, de Abu állítja hogy csak Samu 8nm dizájnok voltak eddig, illetve 1db 7nm chipdizájn ami meg elvileg vmi professzionális vga lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Óra topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Eladó - Gigabyte RTX 4080 16GB WINDFORCE videókártya
- Palit GeForce RTX 3060 Ti Dual
- MSI RX 570 ARMOR 4G OC GDDR5 256bit,új MX-4 paszta,frissen takarítva,HDMI,3xDP,DVI
- SAPPHIRE Radeon RX 570 NITRO OC 4GB GDDR5 256bit,új MX-4 paszta,frissen takarítva,2xHDMI,2xDP,DVI
- Gigabyte GTX1060 6GB DDR5 GV-N1060IXOC-6GD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest