-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
*Ropi* #35491 üzenetére
Teljesen igazad van, az 5D3 gép (kártyára írási) sebességét úgy lehet felturbózni, hogy egyáltalán nem tesznek bele SD kártyát
A CF kártyára sokkal gyorsabban ír, ha csak egyszem CF kártya van benne, viszont ha tesznek bele egy SD kártyát is, akkor mindjárt lassabban ír
Szóval akinek a képek kiírási sebessége a legfontosabb, annak le kell mondania az SD foglalat használatáról.
Az általam lentebb beidézett írási sebességekből is látszik, hogy a CF kártya észrevehetően gyorsabb még az 5D4 esetében is. Tehát ha csak SD kártyát használnak egy 5D4 gépben, akkor 70 - 75 MB/s az írási sebesség, illetve ha csak CF kártyát használnak, akkor 100 - 110 MB/s az írási sebesség. Ha mindkét kártyát párhuzamosan használják, akkor csak 70 MB/s az elérhető sebesség.
Az 5D3 esetében ez kb. 30-35 MB/s sebességre csökken
-
válasz
_seth_ #35487 üzenetére
Nem láttam tesztet a konkrét 5D3 típussal, de van teszt az 5D4, valamint az 5Ds típusokkal.
Az 5D3-at valahová ezek szintjére teszem, tehát kb. 100-110 MB/s sebességgel tud CF és kb. 70-75 MB/s sebességgel tud SD kártyára írni. Szóval CF kártyából érdemes a lehető leggyorsabbat venni bele.
Javasolják a Lexar Professional 1066x CF kártyát, de természetesen igen jó eredményt adnak a gépek a könnyebben beszerezhető Sandisk Extreme Pro 160 MB/s kártyával is.
-
-
-
válasz
anaqer #35474 üzenetére
A kérdésed az M42 -> EF adaptere, vagy az FD -> EF adapterre vonatkozik?
Nagyon más a helyzet az M42, vagy az FD objektívek használata esetén.
FD objektívet csak korrekciós lencsével ellátott adapterrel tudsz EOS géphez csatlakoztatni (különben nem lehet távoli dolgokra élesre állítani az obit), a jó lencsével ellátott adapter pedig se nem olcsó, se nem túl gyakori.
Az M42 menetes objektívek sokkal kevesebb cécóval rakhatók egy adapterrel fel az EOS gépekre.
-
válasz
Oposzumtoszó #35458 üzenetére
Külön kell tárolni a gépet (az aljával lefelé) és külön az obit (a bajonettes végével lefelé). Vannak erre alkalmas táskák, hátizsákok.
Amúgy meg szerintem, ha nem az előírás szerint tárolod, az alig gyorsítja fel egy hetente rendszeresen használt fényképezőgép elhasználódását (ha hetekig-hónapokig tárolod mozdulatlanul, akkor viszont érdemes ezeket az okosságokat betartani).
-
válasz
Pelican #35451 üzenetére
ma is használok egy 28-80/2.8-4.0-et, ami szintén filmes gépekhez lett fejlesztve és ma is teszi a dolgát (azon kívül, hogy fullframe-en vignettál)
Igen, mai fejjel visszanézve meg is lehet lepődni rajta, hogy a régi idők legendás objektívjei (hiszen a 28-80/2.8-4 L USM obi volt azon kor megbecsült, piros csíkos L-es obija
) meglehetősen szerény optikai teljesítményt nyújtottak.
Itt az obi fényvesztéséről egy mérés:
Ezt ma valóban csak crop-os vázon ajánlott használni
-
Ezen a weboldalon láthatod az elterjedtebb bajonettek fényképét, innen tudod beazonosítani.
-
Ezen a részen látok egy határozott vállat, tehát ez bajonettesnek tűnik.
Ez a roszabbik verzió, mert ha menetes lenne, akkor elég lenne egy tolómérővel megmérni az átmérőt és már tudnánk is, hogy mi ez. Így viszont, hogy bajonettes, kevés az átmérő ismerete, mert kellene még hozzá pár infó, hogy meg tudjuk mondani a típusát.
(Amiatt a kiálló fém fül miatt Practica B bajonettnek tippelem, de nem vennék rá mérget.)
Vidd be a Wesselényi utca 10 szám alatt (a Zsinagógánál) található Soós Fotó üzletbe, ott kézbevéve ránézésre megmondják, hogy milyen bajonett.
-
-
-
válasz
copass #35403 üzenetére
pláne nem töredezettségmentesít.
Furcsa, te vagy a második ember, aki leírja nekem, hogy a fényképezőgépek nem töredezettségmentesítenek
Hol írtam én korábban olyat, hogy töredezettségmentesítés történik? Azt írtam, hogy a low level format megszünteti a töredezettséget, ami teljesen más, mint a töredezettségmentesítés. Amit nem állítottam, azt felesleges cáfolni.
A töredezettségmentesítés egyébként egy elég hosszadalmas folyamat, a low level formatnál is lényegesen tovább tart, ráadásul teljesen értelmetlen is lenne egy fényképezőgép esetében, amelynél nem kell azzal számolni, hogy az adathordozón huzamosabb ideig fent maradnak az állományok.
-
-
válasz
Pelican #35399 üzenetére
Ha nem a low-level format opciót hajtod végre, akkor minden adat ottmarad a kártyán, csak az állományokhoz vezető elérési út törlődik.
Képzeld el, hogy írtál egy bonyolult 500 oldalas leírást a fényképezőgéped működéséről, amit úgy használsz, hogy van hozzá egy 10 oldalas részletes tartalomjegyzék, amely tartalomjegyzékben minden egyes funkció fel van sorolva és oda van hozzá írva, hogy az adott funkció az 500 oldalból pontosan melyik oldalon található meg.
Aztán egyszercsak jön valaki és kiradírozza ezt a 10 oldalas tartalomjegyzéket a leírásból. Továbbra is minden szöveg ott van a maradék 500 oldalon, csak éppen minden egyes keresett szövegrészt csakis úgy találsz meg, hogy szépen sorban végigolvasod az 500 oldalt, mert a tartalomjegyzék hijján nem tudod, hogy hol keresd
A low level format pedig nemcsak a 10 oldalas tartalomjegyzéket radírozza ki, hanem mellette még az 500 oldalas leírást is. Vagyis lesz 500 tiszta oldalad, amire írhatsz kertészettel kapcsolatos tudnivalókat is, plusz a 10 oldal tartalomjegyzékre folyamatosan írod azt is, hogy mit hol találsz.
(Ezen felül pluszban a low-level format minden egyes írható részt meg is vizsgál, hogy rendben van-e a működése, ha bármi gondot talál, akkor előre kizárja az írásból azt a részt. Így tehát gyorsabb lesz a majdani használat közbeni írás, mert nem fut hibás szegmensre és nem menet közben kell áthelyezni az írandó adatokat.)
-
válasz
AttyVin #35397 üzenetére
Külső formatáló programmal teljesen felesleges leformázni a kártyát.
A fényképezőgépben le lehet formázni, de szerintem nem szükséges.
Ha nem low-level módon formázod a kártyát a fényképetőgépben, vagy pl. Windows alatt gyorsformázást kérsz, az csak a FAT-ot (file allocation table) törli, a kártyán az információ rajta marad, csak nem lesz hozzá "elérési út", így az infó nem elérhető.
Ha viszont egy erre a célra fejlesztett programot ráeresztenek a kártyára, akkor az szépen megtalálja az állományokat a kártyán és visszaépíti az "elérési utat" az állományokhoz (azt persze nem fogja tudni, hogy amit talált az egy fénykép, vagy egy excel állomány, azt már neked kell kitalálni).
Mivel a nem low-level format (gyorsformázás) csak az elérési utakat törli, de magát az adathordozót nem törli, ezért a töredezettséget nem szünteti meg, de nem is lesz annyira gond a kártyára írás, mert szépen sorba felülírja a kártyán maradt állományokat.
A low-level format viszont minden bitet átforgat a kártyán, teljesen törli a FAT mellett a teljes tartalmat is. (Ezért túl gyakran nem is szabad alkalmazni, mert a kártya csak meghatározott mennyiségű írási-olvasási műveletet visel el, egy low-level format csökkenti az hátralevő írási-olvasási lehetőségek számát, ezért nem javaslom azt, hogy egy új kártyát rögtön low-level formatáljanak.)
-
válasz
Surfym@n #35394 üzenetére
Nem kell google kereső, elég a Prohardver témával foglalkozó szaktopikjának az összefoglalóját kinyitni. Itt ezt írják a hozzáértők:
"Class 6-os szintig előírás, hogy a memóriakártyának töredezett adattár esetén is teljesítenie kell az adott osztályhoz tartozó minimális írási tempót, de Class 10-es szinten már csak folyamatos írási feladatnál, nem-töredezett tárhelyen kell meglennie a 10 MB/s-os minimális tempónak.
Ebből fakadóan sűrűn előfordulhat, hogy egyes Class 10-es kártyák egy idő után nagyon lassúvá válnak, vagy a 4K-s véletlenszerű írási teljesítményük elég gyatra."
Másik cikk a Prohardverről. Itt ezt írják:
Ahogyan a legtöbb adattárolónál, az SD kártyáknál is fellép a töredezettség, amikor a sok ismételt felülírás miatt az adatok nem szépen sorban, hanem a tárolón szétszórva kerülnek rögzítésre, egyszerűbben mondva a fényképünk egyik része a kártya elején van, aztán jön egy csomó más adat, aztán a fotó közepe, majd megint ez-az, végül a kép többi része. Ilyenkor ezeket a részeket elő kell keresni, ami több időbe telik, mint ha csak szépen sorban ki kellene olvasni.
Tehát tény az, hogy
- létezik az SD kártyák esetében a töredezettség jelensége,
- ez a jelenség lassítja a kártyára történő írást.Ebből következik, hogy a töredezettség megszüntetése javítja a kártyára írás sebességét, amit a fényképezőgépek esetében a low-level formattal lehet a legegyszerűbben elérni.
(Természetesen a fentiek ellenére lehetséges, hogy a Prohardveren mindenki láma és csakis te vagy a helikopter, de az általam idézettek után jobb lesz, ha tudományos érveket hozol fel az igazad védelmében, mert az eddigi sanda sejtetéseid mostmár kevesek lesznek
)
-
válasz
Surfym@n #35390 üzenetére
Ez nem tévhit (és nem nettó baromság)
A kártyának tök mindegy, hogy milyen fényképezőgépbe, telefonba, videókamerába, stb. rakod be. A gyári kártyák előre formázott állapotban kerülnek eladásra, teljesen felesleges újraformázni őket.
Gyors kérdés: amikor a telefonba berakod a gyári új memóriakártyát, akkor használat előtt formázod
Na ugye, hogy nem
A fényképezőgépeken lévő low-level format egészen más célt szolgál: amikor egy kártyát már régóta használsz a gépben, akkor meglehetősen töredezett lesz a fájlstruktúra, ezért lelassulhat a képek kiírása. Ebben az esetben egy low-level format tisztára gyalulja a kártyát, megszünteti a tördezettséget és megint gyors lesz a képek kiírása.
-
-
-
-
-
válasz
mzalai00 #35336 üzenetére
Az, hogy egy kártya UHS-I, vagy UHS-II szabványú (római számmal jelölve az UHS minősítést), az a hátulján lévő csatlakozósortól függ. Az UHS-II az ilyen:
A Canon 750D nem tud mit kezdeni a második csatlakozósorral, tehát teljesen felesleges belerakni UHS-II szabványú kártyát.
Itt van egy teszt, ahol kimondottan a 750D sebességét tesztelték különböző memóriakártyákkal. Ebből is szépen látszik, hogy semmivel sem gyorsabb benne egy UHS-II kártya.
Az ajánlott kártya ebbe a géptípusba a Sandisk Extreme Pro SD kártya.
-
-
válasz
GeriCool #35300 üzenetére
Érdeklődnék, hogy nemrég vett canon gépemhez van egy alap 18-55 f/3.5-5.6 IS USM objektív. Láttam használtan 17-85 f/4-5.6 IS USM objektívet.
A kérdés, hogy ez az objektív szebben rajzolhat mint az említett alapobjektív?A kérdés az, hogy létezik-e egyáltalán 18-55 f/3.5-5.6 IS USM jelű Canon objektív
-
válasz
role_of_72 #35270 üzenetére
Fél éve vettem egy 1500 mAh-s LP-E5 akkut az aliexpressen, nekem jót küldtek.
(Sajna azóta eltünt az eladó aliról, nem tudom linkelni
)
De pl. itt 3 db-ot adnak 4200 Ft-ért, nagyot nem kockáztatsz, ha veszel
-
-
-
válasz
WonderCSabo #35181 üzenetére
Ha nem RAW-ba fotózol, akkor túlzásnak tartom a 16 GB-os kártyát egy 10 megapixeles géphez.
Sima JPG felvételek esetében 2 db 4 GB-os kártya egy kéthetes nyaralás teljes dokumentálására elég, mert nagy átlagban 1000 + 1000 JPG képet tudsz a 2 db 4 GB-os kártyára rögzíteni a gépeddel (és ha 2 külön kártyát használsz, akkor a képeid is sokkal nagyobb biztonságban vannak).
Természetesen ha nyomod a sorozatokat RAW-ba, akkor kell a 16 GB-os kártya.
-
-
-
-
válasz
_seth_ #35065 üzenetére
Ebben igazad van, csak éppen nem értem, hogy ez miért van így.
Egy kihajtható kijelzőt behajtva is lehet használni, tehát a profi urak nem kötelesen kihajtani.
Egy profinak nem jönne az jól, hogy be lehet fordítani a kijelzőt és akkor teljesen védve van
(Egyébként a profik régen is használtak szögkeresőt, jó persze nyilván nem esküvőn.)
-
válasz
copass #35062 üzenetére
Nézd meg a linkelt képeket.
Látszik, hogy akkor az igaziak az ilyen képek, ha majdnem pont felülről készülnek, tehát akkor lesznek jók, ha a fotós kinyújtja a kezét, és amennyire tudja, kitartja a gépet távolabbra a lépcsőkorláttól.
Tehát fotós áll a korlátnál, tőle kb. 50-80 cm-re van a gép és a gép pedig majdnem függőlegesen lefelé néz. Ilyenkor pedig pont jól jön az elforgatható display.
-
-
válasz
Mirman #34991 üzenetére
Tegnap betévedtem a 220Volt üzletébe és meglepően sokféle táskát árulnak, egészen nagy méretben is. Kiindulásként nézd át a honlapjukon a táskák választékát. Vannak fényképek a belsejükről is.
Aztán ha találsz megfelelőt, akkor Vaterán, Jófogáson (esetleg aliexpressen) is keresgélhetsz eladó darabot.
-
-
Kicsit OFF a kérdésem, de ha megnyúlik a gumiborítás az objektíven, akkor mivel lehet szépen rögzíteni
-
-
-
-
-
válasz
Donki Hóte #34846 üzenetére
Jó, olyan apróságot persze nem árt figyelembe venni, a 750D-n nincs USB csatlakozó
Na mindegy
Az miért van, hogy a DSLR Controller -1 -et mutat expószámnak?
-
750D géphez kellene olyan progi, amivel külső androidos eszközről (tableről, mobilról) vezérelhetőek a gép funkciói (fényképkészítés, videókészítés, time lapse, illetve ezek visszanézése és a képek, videók lementése).
Korábban a DSLR Controller nevű progit használtam az 500D gépemmel, de ez a progi nem akar a 750D-vel kábelen keresztül kommunikálni, csak WiFin lépnek kapcsolatba.
A DSLR Controller tényleg nem tudja USB kábelen keresztül vezérelni a 750D-t, vagy csak én baltázok el valamit
Milyen egyéb progik jöhetnek számításba, ha szeretném kábelen keresztül használni az összekötési lehetőséget?
-
-
-
-
-
-
-
válasz
_seth_ #34753 üzenetére
Köszi a választ!
A Tamron tényleg brutálisan megfogja a képet, ha bekapcsolt stabival video üzemmódban oldalra svenkelek, akkor nem folyamatosan mozog a kép oldalra, hanem másodpercenként ugrál oldalirányba (nem 70-300, hanem 18-270, de tele oldalon nagyon erős a stabilizátora).
Megpróbálom a 18-135-öst kikapcsolt stabilizátorral is, hátha akkor meglátom a különbséget....
-
Félig offos kérdésem lenne, azért tenném föl itt, mert nem jártam még objektíves topikban és ott biztosan kiröhögnének a kérdésemmel.
Szóval van egy Tamrom objektívem, amiben van stabilizátor. Az úgy működik, hogy amikor félig lenyomom az exponálógombot, mintha egy pillanatra megfagyna a kép, tényleg látom, hogy stabilizál.
Ezzel szemben egy Canon 18-135 IS STM obinál ilyet nem látok, félig lenyomott exponálógomb mellett, ugyanúgy remeg-mozog a kép mint komponáláskor amikor még nincs benyomva a gomb.
Arra gondolok, hogy a 18-135 IS STM csak teljesen lenyomott exponálógombnál stabilizál, de akkor nem láthatom, mert ugye éppen dolgozik a tükör. Jól gondolom, hogy így működik?
-
-
Van egy OFF-os kérdésem.
Venni akartam cirkuláris polár szűrőt, aztán ahogy nézegettem a kínálatot, megláttam egy ajánlatot, amely szerint jó áron kapható egy készlet, amiben van CPL szűrő, meg MC UV szűrő, meg egy FLD szűrő.
Meg is vettem. Ma kipróbáltam, az UV szűrő jó, a CPL szűrő is jó, de az FLD szűrőtől minden tök lila lett a képen
Mire lenne jó ez az FLD szűrő és hogyan kell használni
-
-
-
-
válasz
Mirman #34678 üzenetére
Attól tartok, hogy az objektív ilyen mosott.
Az élesség finomhangolás csak akkor segít, ha a gép az adott objektívvel front vagy backfókuszos.
Ha a képen az élességet a hölgy szemére állítottad, akkor nem megfelelő fókuszálás esetén az arc közelebbi, vagy távolabbi részeinek élesnek kellene lennie.
Persze lehet, hogy annyira front vagy backfókuszos, hogy az arc nem elég nagy (mélységében, előre-hátra
), hogy legyen rajta éles rész.
Ezt ki kell próbálni egy élesség ellenőrző sablonnal, azzal kiderül, hogy mosott az obi képe, vagy nem jól fókuszál.
-
válasz
vicces #34676 üzenetére
Nos igen, az Av módban a blendét korlátoztad be (mert gondolom, hogy nyíltabb blendét állítottál be, hogy kicsi legyen a DOF), a vaku kinyitásával meg a záridőt
Nem szívesen mondom ezt, de Portré módban is szépen mossa a gép a hátteret. Egyszer-egyszer ki lehet próbálni ezeket az ördögtől való automatikus beállítási módokat is
-
-
-
Melyik 70-300?
Ha a sima USM jelölésűek (I vagy II), akkor azok egy kalap szamócát sem érnek
Rosszabb a képük a tele rész közepétő felfelé, mintha a 18-55 STM obival készült képből photoshoppal kivágod a közepét.
A Tamron 18-270 obiban van stabilizátor és képminősége nem rosszabb, mint a 70-300 USM képminősége, úgyhogy a Tamront javaslom.
Nekem van mindkettő, 100 Tamronos képre jut 1 db 70-300 USM II obival készített kép.
Ha mégis egy 70-300 mellett döntenél, akkor olcsón megszámítom neked (de ajánlani nem fogom!!!)
-
válasz
buci30 #34568 üzenetére
Nyaralási képek meg családi képek kültéri beltéri ilyesmi.
Ha nyaralni megyek, akkor felcsavarok a gépre egy Tamron 18-270-es IS objektívet
Ez az átfogás mindenre jó, a stabi miatt a tele oldalon is jók a képek. A nyaralásos képeket nem a jó minőségükért nézegetjük, oda tökéletes ez az objektív.
Családi képekre ha beltéri az esemény, akkor felmegy a 18-55 IS STM kit obi.
Ha kültéri az esemény, akkor meg a 18 - 135 IS STM obit használom. Ha esti a buli (szalonnasütés, grillezés), akkor meg a fix 50-es obi 1:1,8 fényerővel, azzal lehet a sötétben is művészkedni
-
-
Ez elég gyors a te gépedhez és az ára is rendben van.
-
-
-
-
A gép leírása és a valós tapasztalatok alapján a Class10 (min 40 - 60 MB/s sebességű) kártyák megfelelőek hozzá.
Én egy ilyet használok a 750D-ben, minden feladatra megfelel:
Az a fontos, hogy ne micro SD, hanem normál SD kártyát vegyél, mert a micro SD kártyák sokkal jobban melegszenek, mint a normál SD kártyák.
Hogy általában milyen gyorsan működik ez a gép a különböző memóriakártyákkal azt ezen az oldalon tesztelték.
-
Milyen gépen van és melyik kitobi?
Attól félek, hogy ha egy nem túl acélos gépen (pl. 1300D) van egy jó (18-55 IS STM) kitobi, akkor nem sok előrelépést fog jelenteni az új Tamron obi.
Fényerősebb és élesebb ugyan a Tamron, de az IS STM kitobi elég jól sikerült optikailag és a benne lévő stabilizátor elég hasznos dolog...
-
11 dollár egy akku adapter a gépedhez, amit egy sosem kifogyó USB-s mobiltöltőbe tudsz bedugni
Illetve az USB kábellel egy powerbankhoz is tudod csatlakoztatni, amiből van DIY verzió 6,6 dolláért. Ehhez vehetsz 8 db akkut 10 ezer Ft-ért
Így 3,5 ezer Ft-ért lesz egy USB töltős adaptered, amivel hálózatról annyi képet csinálsz, amennyit akarsz, illetve plusz 14 eFt ráfizetéssel lesz egy olyan akkupakkod, amivel 2 - 3 ezer képet tudsz csinálni egy feltöltéssel, ha hálózattól távol akarsz sokat fényképezni
-
-
A héten megjött a kínából rendelt utángyártott akku és az utángyártott akkuhoz való USB-s akkutöltő. A töltő és az akku együtt sem került egy gyári akku árának az egyharmadába
Az utángyártott akkut sajna nem tölti a Canon gyári töltője, ezért kell hozzá külön töltő. Öröm az ürömben, hogy az utángyártott töltő kiválóan tölti a gyári akkukat
Mivel USB-s, ezért akár az autóban is lehet tölteni vele az akkukat.
A fényképezőgépbe betéve a szokásos hisztivel fogadja a gép a "márkaidegen" akkut, jelzi, hogy nem biztonságos a nem gyári akku használata. Ha elindul, akkor se mutatja a töltöttségét, de működik vele rendesen.
Majd beszámolok róla, hogy mennyi ideig bírja az utángyártott akku egy töltéssel.
-
-
-
válasz
*Ropi* #34296 üzenetére
Itt azt írják, hogy a 77D szenzora megegyezik a 80D szenzorával...
-
válasz
*Ropi* #34274 üzenetére
Ettől most nem leszel boldog, de a számítógéped winchesteréről újratelepítés előtt gond nélkül le lehetett volna menteni mindent: csak át kellett volna hozzá tenni egy másik gépbe, vagy pl. külső HDD ház segítségével a laptopodhoz csatlakoztatni. Most viszont már esélytelen...
Miért is esélytelen az oprendszer újratelepítése után megtalálni a HDD-re felírt dolgokat
-
válasz
Warton #34188 üzenetére
Igaz, hogy már 12 és fél éves, de szmogriadó esetén sincs kitiltva a városból
Van valahol "Mennyit ér a fényképezőgépem" topik? Mennyiért lehet eladni egy 350D-t kitobival, dobozzal, töltővel, új pótakkuval? (Kitobi alig használt, mert nem azzal használtam a gépet.)
Igazából van hozzá egy vele kompatibilis Sigma EF-500DGS vakum is, akkor járok jobban, ha csomagban adom a géppel, vagy jobb külön árulni a vakut?
-
350D-ből milyen progival lehet kiolvasni az exposzámot?
Előbb-utóbb el kéne adnom, mert túltengenek itthon a gépek. Azt meg nem ildomos mondani, hogy valahol 30 és 60 ezer expo között van benne, mert a DSLR gépeknél az exposzám az, ami az autóknál a megtett km, mindenki arra kíváncsi, nem az állapotra...
-
-
válasz
Pelican #34099 üzenetére
bár a Canon egy fw frissítéssel is el tudja néha intézni, hogy a régi jól bevált utángyártott akksit egyszer csak ne akarja használni a gép....
Ilyet még nem láttam (bár lehetséges), olyat viszont láttam, hogy egy utángyártott akku esetében a gép nem mutatja az akku töltöttségét.
Ilyen akkuhoz olyan töltőt érdemes venni (mert ezeket az utángyártott akkukat általában a gyári töltők nem töltik, tehát kell hozzá külön töltő) amelyek mutatják az akku töltöttségét. Kicsit macerás időnként egy tesztre átrakni a gépből az akkut a töltőbe, de megéri, mert egy gyári akku 40-45 eurós árából kapsz 3 utángyártott akkut, plusz egy USB-s töltőt
-
Használok egy Sigma 18-200 objektívet (ráadásul nem is az új stabisat, hanem a korábbi stabi nélkülit), nekem teljesen megfelel a képe.
Persze az én véleményem nem mérvadó, mert nyaralásokon szemrebbenés nélkül felcsavarom a gépre a Tamron 18-270 objektívemet (ez már stabis) és boldogan használom az élmények megörökítésére
A Tamronnak semmivel sem rosszabb a képe, mint egy Canon 75-300 1:4-5,6 II obinak, illetve alig-alig rosszabb a képe, mint egy 55-250 IS II obinak; nyaraláskor pedig se idő, se kedv nincs az obik állandó cserélgetéséhez.
Gondolkodom egy 18-135 STM obi megvételén, de nem hiszem, hogy kitúrná a Tamron 18-270-est a nyaralási fotózásokról, inkább a Sigma 18-200 utódjának szánom
-
Vettem egy ilyen hendgrippet
Ráraktam egy régebbi gépre, még csak állítgatom, de úgy érzem benne a kezemet, mint egy kutya a fejét a szájkosárban
A teljes nyakpántot ki kell fűzni a gépből a használatához, ráadásul ha felcsatoltad a kezedre, akkor elég macerás lehámozni később a kezedről. Na mindegy, egyelőre ismerkedünk egymással, majd kiderül, hogy mire megyünk
-
A Tamron 16-300-as obinak van Canon verziója is (beépített fókuszmotorral), ami kívülről teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Nikon verzió. Ebből arra gondolok, hogy 99 %, hogy a Nikon verzióban is van fókuszmotor (meg ugye, mint itt írták, a kisebb Nikon vázakban már nincs is fókuszmotor).
Szóval ez az obi szinte biztosan tartalmaz fókuszmotort.
DE!
A két rendszer eléggé különbözik, elérhető árban nincs átalakító.
Véleményem szerint olcsóbban jössz ki, ha eladod a Nikon verziójú obit és veszel egy Canon verziót.
(Vagy eladod az 550D-t és veszel helyette egy D3200-at
)
-
Most látom, hogy kicsit tévesen írtam, hogy általában nincs fókuszmotor a Nikon obikban, mert úgy akartam írni, hogy általában nincs fókuszmotor az olcsó Nikon obikban...
Szóval elvileg lehetne csinálni olyan adaptert, ami egy Canon vázon is tekeri a fókuszmotor nélküli Nikon objektívek AF-ét, de akkor már nem lenne olcsó a dolog
-
Elvileg is kizárt a jó és olcsó átalakító
Nikon objektívekben általában nincs fókuszmotor, a vázban lévő motor tekeri az objektívben lévő mechanikát.
Mivel a Canon vázakban sincs fókuszmotor, ami tekerné az obiban a mechanikát (mert a Canon EF rendszer úgy épül fel, hogy az objektívekben van motor), ezért marad a kézzel való élességállítás.
-
válasz
*Ropi* #33943 üzenetére
Ez nagyon kemény
A rendszer választásról meg annyit, hogy az analóg korszakban volt egy Canon EOS30 gépem, amit imádtam. Aztán sajnos a gépet ellopták, de megmaradt két objektívem (egy SIGMA 24-135 és egy Canon 75-300), így eléggé észszerű megoldás volt egy Canon 300D megvásárlása.
Azóta a Canon táborban ragadtam, összegyűlt egy csomó Canon rendszerre való cuccom (objektívek, vakuk, stb.), Nikonra legfeljebb egy lottónyeremény után válthatnék.
-
válasz
gergo5991 #33917 üzenetére
Mikor dslr-t választottam amiatt választottam a nikont, mert paramétereket, tudásukat összehasonlítva a nikon másfélszer többet tudott kínálni ugyanabban az árkategóriában mint egy canon. Konkrétumokat nem akarok írni,
Szívesen vennénk a konkrét összehasonlítást, ha tényleg 50 %-al többet tud a Nikon azonos árkategóriában, mint egy Canon, akkor természetesen elgondolkodunk a váltáson.
(A "többet tud" állítás persze nyilván ne a menü vízszintes, vagy függőleges elhelyezkedésére vonatkozzon, mert az szubjektív, hanem objektív, összevethető paraméterek értékelését kérjük.)
-
válasz
Pelican #33914 üzenetére
Akkor azt a használt Dell laptop akkut felterjesztheted Nobel díjra, olyan mértékben haladja meg a mai ismereteket a Li akkumulátorokról, hogy az tényleg tudományos csoda.
A mai ismeretek szerint ugyanis a lítium akkumulátoroknak nem kicsi az önkisülése, kb. havi 5-10%-ot tesz ki. Ezzel szemben annak az akkunak az önkisülése nem haladta meg a havi 0,1-0,2 %-ot
Írás a Prohardveren a lítium akkukról.
Részemről befejeztem az offolást az akkukról, mindenki úgy pihenteti az akkukat, ahogy akarja
-
-
válasz
*Ropi* #33905 üzenetére
A linken is az van írva, hogy 20 és 80 % között kell az akkukat tartani, nem tesz nekik jót a túlmerülés.
Ha viszont egy akku 2-3 évig áll, akkor mi akadályozza meg, hogy túlmerüljön és tönkremenjen? Ha a lítium cellák feszültsége 2,7 V alá csökken, akkor nem lehet őket többet feléleszteni.
-
-
-
-
Jogos, kevertem a WB bracketinggel.
Az AEB-nél bizony gyors egymás utánban háromszor le kell nyomni a gombot egymás után, vagy sorozatfelvételre kell állítani a gépet.
A 350D-nél nem is lehet a sorozatfelvételt beállítani, ha az AEB be van állítva, háromszor le kell nyomni a gombot. Az 500D-nél és a 750D-nél be lehet állítani a sorozatfelvételt, megfelelő ideig nyomni kell az exponálógombot és úgy lövi el a 3 felvételes AEB-t.
(Ez a három gép van itthon, az egy, két és négy számjegyű Canonokról nem tudok beszámolni.)
SZERK: Ismét tévedtem, most a 350D-t illetően
Ha előre beállítod a sorozatfelvételt és utána az AEB-t, akkor lő sorozatot. De ha először AEB-t állítasz, akkor nem lehet sorozatfelvételre átállítani az egyes felvételi módról.
A másik két gépnél mindegy a sorrend, ha először beállítod az AEB-t, akkor is tudsz váltani a sorozatfelvétel / egyes felvétel között.
-
-
Szerintem egy ilyen fényképezőgépet csakis a 18-55 IS STM obival érdemes megvenni. Nekem van STM, meg DC obim is, az IS STM obi fényévekkel jobb.
Egyértelműen jobb az IS STM abban, hogy van benne stabilizátor, jobb a képminősége és nem utolsósorban az STM-nek nem forog a frontlencséje, tehát lehet rá tenni normális árnyékoló napellenzőt.
A DC obival csak akkor venném meg, ha legalább 25 eFt-al olcsóbb lenne a kit, mint az STM-es verzió.
Új hozzászólás Aktív témák
- Diablo IV
- Windows 10
- Négy P-maggal jön a Panther Lake generáció
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hardcore café
- Okos Otthon / Smart Home
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest