-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
johnjohn #4385 üzenetére
Ha 1.2-es vagy 1.4-es blendén középső AF ponttal állítasz élességet, majd átkomponálod a képet az általad elképzelt kivágásra, nem marad semmi a céltárgy élességéből. Ha a tested bemozdul 1-2 millimétert előre vagy hátra, már akkor sem. 5D II-őn próbáltam 85/1.2L-lel és 35/1.4L-lel.
-
Két mondatból érthetően nem ment át a lényegi része, ami bennem kavarog a két gép között. Természetesen a na jó az 5D... ez nem így egyszerűen értendő, elég nevetséges is lenne így... természetesen ott van a nem kevés árkülönbözet... ámde ott van, hogy régebbi váz, mint a 7D és ennek vannak hátrányai, ellenben nem APS-C...ami sok-sok szempontból óriási különbség. Teszteket már temérdeket megnéztem, elolvastam, legalább 1 hónapja folyamatosan megy a küzdelem bennem, hogy hova tegyem a voksom, ha eljön a várva várt pillanat, hogy jobb vázat vegyek. Szerintem jövő tavasszal már lesz újabb FF váz... van még min agyalni, mielőtt beruházok egy másik vázra.
-
-
k1csi
senior tag
Már leírtam (lehet többször is, pl itt), hogy a 60D (7D/550D) szenzora technológiailag előrébb van mint pl. az 50D szenzora.
- Nagyobb a natív érzékenysége
- kevés fényben kevésbé zajosVannak dolgok amikben rosszab, de ezekben ezért lehet rosszabb mert a gyakorlatban kevésbé számít.
- kisebb dinamikatartomány
- Elég fényben (ISO 100-on) zajosabb
Pl. elég fényben még pixel szinten sem látom zajosnak a képeket (mármint 550D-nél), a dinamikatartományra meg már leírtam a véleményem.Azaz a 60D-hez a techológia fejlődésből adódó dolgokat (érzékelő, videó) hozzáadtak, másokat meg elvettek (50D-hez képest) ill. semmit sem javitottak rajta.
- Mikro fókusz állítás (lehet itt a nem Canon obikat használókat akarták büntetni)
- Nincs külön pöcök, csak gombok a hátsó tárcsában
- lassabb sorozat
- kevesebb testreszabott funkció
- CF helyett SDHC/SDXC
- Nincs magnézium ötvözet ház (a hosszú videó tesztnél amit korábban linkeltem pl. a kommentek között megtalálható, hogy a 7D azért bírta tovább mert a fém ház jobban elvitte a hőt; nem tudom e tényleg igaz-e)
- stb stb (pl. videó alatt marad olyan lassú a fókusz, hogy csak manuálban lehet használni)
Nem akarom ezt újra vesézni, többször ki lett vesézve.Meg pl. megtartották az 550D-ból, hogy Av módból a videó váltáshoz majdnem körbe kell tekerni a tárncsát. Nem igaz, hogy ennél jobbat nem lehetett kitalálni...
És ugye ehhez jön, hogy míg tudásban kb. az 550D és a 7D között van (talán az 550D-hez közelebb) árban meg a 7D-hez közelebb. Különösen nálunk ahol a D7000 olcsóbb mint a 60D, míg máshol meg pont fordítva.
Azaz ez a történet messze nem az érzékelőről szól. Nekem ennek ellenére tetszik a váz (550D-hez képest), de nem ennyiért.
Azt meg már az 550D-nél megjegyeztem, hogy nem bántam volna, ha a pixelszámot nem növelik (azaz csak ez elektronika egyébb részén javítanak). A natív ISO így még magasabb lett volna még kevesbb zajjal kevés fényben. Nincs szükségem arra, hogy méteres méretben nyomtassam a képeim (ez a felbontás már arra is elég, cvben ez is ott van), és crop is bőven belefér már 15 MP-be is.
De ezt a 60D témát már nem ragoznám tovább. A Canon (az 550D ill a 7D-vel) megmutatta, hogy két váz között nem a megapixel szám ma már a meghatározó.
-
Én még így sem tudom eldönteni, hogy 7D vagy 5DmkII.
-
Cancer
senior tag
Hát ez nem volt szép... jól értem, hogy a "pixelháború" ellenzőinek most kifogtad a szelet a vitorláiból??
Szóval a 60D új 18 MP-es szenzora jobb képet ad, mint pl az 50D 15 MP-ese?? Naahát...lehet, hogy a Canon mégsem feleslegesen áldoz évi több tíz millió dollárt a kutatás-fejlesztésre? Lehet, hogy mégis tudják ott, hogy mit csinálnak... -
kisszecso
csendes tag
Makró fotózáshoz melyiket vegyem meg?:
Canon EF-S 60mm / 2.8 USM MACRO
http://webshop.camerakft.hu/ef-s-60mm-28-usm-macro
Canon EF 100mm / 2.8 USM MACRO
http://webshop.camerakft.hu/ef-100mm-28-usm-macro
Sürgős a válasz: Köszönöm -
k1csi
senior tag
tekintve, hogy a Canon APS-C vázaiban a legmagasabb érzékenységű szenzor 1600-at tud natívan (onnantól felfelé minden csak szoftveres varázslás),
A Canon egyik APS-C váza sem tud natívan 1600-at. Ezt csak az újabb 1D ill. 5D vázak tudják.
http://www.clarkvision.com/articles/digital.sensor.performance.summary/index.html
(Figure 6a-ra kell kerseni).Viszont a natív ISO csak a történet egy része. A modern szenzorok már olyan hatékonysággal detektálják a fotonokat, hogy elég fényben a fotonok detektálásának a statisztikai ingadozása határozza meg a zajt.
Kevés fényben viszont nem ez a meghatározó, hanem a kiolvasás zaja (Figure 7-re kell keresni). Itt az 1D mk IV ami piszok jó (ez ugye mutatja mennyire jó minőségü elektronika van benne) és utánna jönnek a FF érzékelős gépek (5D variánsok, Nikon D3), majd ezután az APS-C.
Hiába nagyobb pl. a 40D pixel mérete, ha a natív ISO/kiolvasás zaja alacsonyabb. Azaz kevés fényben a Canon 18 MP-es szenzora (ábrán 7D, de tudjuk, hogy az 550D/60D-ben is az van) egy picit jobban teljesít mint a 40D köszönhető a kiolvasás alacsony zajának.Azaz a 7D szenzora kisebb pixel mérettel is képes jobb jel/zajt produkálni, azaz kevésbé zajos képeket köszönhető a technológia fejlődésének.
És ugye ez eddig mind pixel szinten.
Viszont, ha hozzávesszük, hogy a kisebb pixel azért van, mert több van belőle ugyanazon az érzékelőn az észlelt képminőség valójában még jobb. Magyarán ha a 7D képeit zajszűrjük/leméretezzük majd így hasonlítjuk össze a többi APS-C váz képeivel a 7D még kevésbé fog zajosnak látszani (Figure 13-ra kell keresni).
Azaz az összes APS-C kategóriáju váz közzül a 7D-nek (ill. a töbi Canon 18 MP-es szenzoros váznak) a legjobb a képminősége, ha mindezt figyelembe vesszük.
Ehhez kb. 5 mikronos pixel méret tartozik (technológialag itt lehet a maximumot kihozni; kevés fénynél alacsonyabb zaj: picit nagyobb pixel, maximális felbontás elegendő fénynél pl. tájkép: picit kissebb pixel) és ez alapján már érthető, hogy miért kb 30 MP-es Canon FF vázról megy a találgatás.
A történet persze nem ennyire szép. A kis pixel méret nem tesz jót a dinamika tartománynak (Figure 4). Azaz, ha valahol a 40D itt előnyben van a 7D-hez képest (természetesen csak RAW-ban, hiszen a JPG csak 8 bites szinenként).
Viszont ennek a gyakorlati jelentősége elég kicsi. Ezt a dinamika tartományt ma a monitorok (eltekintva az orbitális árkategóriától) nem tudják hozni és nyomtatásban sem kezelhető a dolog.Ez még többnyire akkor is igaz, ha meg kell emelni az ISO-t (kevés fény) és ekkor esik a dinamika tartománya a szenzornak (viszont ekkor vsz. amit fényképezünk annak is kisebb lesz a fényesség különbsége).
Azaz, gyakorlati szempontból előnyösebb, ha a sötétebb részeket vakuval (és itt komoly rendszer vakura gondolok, nem a beépítettre) derítjük (azaz a fotózandó dolog dinamikatartományát próbáljuk a szenzor átfogásához meg a JPG-hez közelebb hozni.)
Röviden: A technológia fejlődése miatt az újabb szenzorok kevésbé zajosak kevés fényben mint elődeik akár pixel szinten (itt nem jelentős a különbség), akár összeségében nézve. Ami egy régebbi váz mellett szólhat az a robosztusság/kezelhetőség.
Viszont pl. a 7D nemcsak egy új technológiás szenzort kapott, hanem nagyon sokminden mást is amit egy fotós csak kívánhat.
Meg azt is megállapíthatjuk, hogy az 1D mk IV pixel szinten mindent ver, csak a több pixel (5D mk II) összességében többet tud (sok lúd...). -
sanyixXx
senior tag
gyengébb az AF rendszer és kész. ezzel együtt kell élni.
nem kevesen használják a mark 1-et és a mark 2-őt filmre, fotóra, szóval annyira katasztrofális nem lehet...
szerintem aki megveszi, az tudja, hogy mit vesz és milyen körülmények közt fogja használni. én már a mark 1-nek is baromira tudnék örülni -
majkel
tag
Hehe, valóban!
Szerintem még idén megveszem az 5D MkII-t, szerintem egy elő karácsonyi ajándéknak saját magam számára tökéletes lenne!
Filmes kiegészítők alatt értem például az ilyen kütyüket, melyeket erre az 5D-re felaggattak:
http://freshdv.com/wp-content/uploads/2008/10/redrock_dslr_rig.jpg
Nem kezdem el felsorolni, hogy mi micsoda, aki otthon van a filmezés világában az tudja úgyis, aki meg nem... hát sorry, munkahelyen vagyok és nem tudom bővebben kifejteni. A lényeg, hogy a tengerentúlon már a legtöbb fotós webshopban és üzletben megtalálhatók ezek a kellékek, Ebay is tele van velük, de nem tudom, hogy itthon kaphatók-e, kell-e rendelnem. Nem szeretnék ilyen távolságból rendelni, a gari is problémás lehet, mert sok esetben saját költségen kell visszaküldeni ha baj van vele, stb...
Erről az AF panaszról még nem hallottam, ki tudod fejteni, hogy mi is a probléma vele?
-
Flashback
addikt
A legközelebbi ilyen supermarket tőlem 25km-re van. De gondolom ezért van telefonszám! Félreértés ne essék, én sem azt vártam hogy a CMOS érzékelő előnyeiről fogok trécselni, de egy tisztességes leírást ha már nem raktak bele a hirdetős újságba, akkor legalább központilag legyen egy korrekt adatbázis ahonnan fel tudja olvasni a részletes specifikációkat.
-
válasz
Flashback #4377 üzenetére
Ilyen helyeken nem telefonálgatni kell és kérdezgetni, hanem megnézni. A pékárút kipakoló emberke se tudja, miből készült a pékáru. Ugyanennyi közük van az elektronikai eszközökhöz is...központilag egy szakértő tolja a termékeket az áruházakba..., ne várj szakértelmet.
-
Flashback
addikt
Az "Ósönben" éppen van 500D akcióban. Az üvegről és gariról persze semmi infó. Sebaj gondoltam felhívom őket.
Tudtam hogy nem lesz egyszerű így rögtön kértem az ekeltronikai osztályt. Kb 1 perc után sikerült meggyőznöm a vonal másik végén lévőt férfit hogy kapcsolják is őket! 3perc zene...
Egy női hang szól bele a telefonba. Megkérdeztem hogy ez a műszaki osztály? Mondta hogy nem de akkor kapcsolja őket... 1 perc újabb zene...
Szintén egy nő vette fel. Megkérdeztem hogy tudok-e kérdezni egy most hirdetett fényképezőgép tulajdonságairól. Válasz: Persze!
Megkérdeztem hogy (direkt magyarul hogy egyszerűbb legyen) az objektív ami van a géphez KÉPSTABILIZÁTOROS-e vagy sem?
Mondta tartsam, megnézni. Hallhatólag elment.
3 percig háttér hangokat hallgatam hogy valakinek már a töke ki van és hazamegy stb stb.
Majd utánna egy eléggé magas hangú feltehetőleg fiú szólt bele a telefonba. Mondta hogy a nő akivel beszéltem most nézi meg a termék dobozát, de hogy ő rákeresett a neten és hogy az írják hogy ez képstabilizátoros!
Kérdezem: Ez az "Ósön" oldalán van fent?
Válasz: Nem ezt egy fotós oldalon találta. De hogy ez lehet nem is a gép mert náluk EOX van! Meg itt a honlapon valami KITben van benne ez a képstabilizátor!
Innentől gondoltam hogy jó lesz...
2 perc csönd majd beleszól a telefonba: Imázsos! Az van ráírva hogy Imázs stabilizátor! Ez pedig biztos azt jelenti!
Hűha... gondoltam még a garanciára kérdezek. Az gyorsan kiderült hogy egy év. Majd elmondta a fiú hogy ez mindenhol drágább, és hogy náluk a legolcsóbb!
Megköszönöntem szépen és 9p 35mp után leraktam a telefont. -
Flashback
addikt
Ha egy 15mpix-eles vázzal mondjuk 3mpix-eles képeket csinálok, az befolyásolja az ISO-t vagy zajt?
-
Flashback
addikt
-
Jinxx
senior tag
Be és kikapcsoláskor egy rekeszbehúzáshoz hasonló "fémes" hangot hallat, közte nem szabad változnia. A keresőbe nézve mozgasd ide-oda egy kicsit, esetleg közben állítgass élességet és ha nem remeg a kép és nem változik a már bekapcsolt stabi hangja, akkor nincs vele gond. A 28-135-ben elég hangos a stabi szerintem, legalábbis nekem eddig az volt a leghangosabb, 17-85 és 70-300 volt még ezen kívül. Lényegében ha végzi a dolgát, akkor semmi baja.
-
Flashback
addikt
Az 500D-re sok helyen 1év gari van. A "hálózati feszültséges" boltban viszont 2 év van rá.
Na most ez hogy is működik?
üdv! -
DonDennis
senior tag
Sokat kérdezek tudom csak most akarok venni gépet szóval elnézést érte.
Tehát a EOS 60D re rámegy a 550D hez kapható LCD screen viewfinderek? Én úgy gondolom mivel a kijelzők ugyan akkorák (3-inch 3:2 (1040k dots) Clear View LCD) rá kell hogy mennyen csak jó lenne ebbe valami megerősítés
-
k1csi
senior tag
válasz
DonDennis #4366 üzenetére
7D nem D7.
Profi gépekben ne keress effekt (vakítás) funkciókat. Ez a marketingesek találmánya ami kellően hosszú és sose (na jó alig) használt (olcsón gyártható: software) funkciók listáját generálja pl. kompakt gépek esetén (ez nem Canon specialitás, más gépeknél is így van).
Ezeket utólag software-el (jóval több alternatíva stb.) meg lehet oldani akinek kell. Egyébként nem emlékszem mikor használtam utoljára effekteket. -
DonDennis
senior tag
Köszönöm szépen ezt a gyors és elég kimerítő választ!
És talán akkor még is az EOS D7 es lesz a választásom!Egy gyors kérdésem lenne még ha esetleg valaki tudja hogy a D7 be is megtalálható az ami az EOS 60D be is ,hogy még a gépen belül effektelhessem a képeket pl Toycam vagy az a miniature dolog ilyesmikre gondolok.
esetleg egy minta: http://www.vignetted.com/images/200603/20060317.jpg
-
k1csi
senior tag
Az egyik linken szerepelt az, hogy a 7D hajlamos a túlmelegedést jelző ikont hamar kitenni.
Ezt teszt nem igazolta.
http://vimeo.com/groups/canoneos7d/videos/9924959
Az 550D is több mint egy órát bírt a tesztben lényegében folyamatosan (min félóránként, de HD-ban kb. 12 percenként újra kell indítani). -
k1csi
senior tag
válasz
DonDennis #4362 üzenetére
Mindhárom váznak megvan az erőssége ill. a gyengesége.
Az 5D mk II, 7D ill. 550D-re már részletes infók vannak itt:
http://philipbloom.net/2010/08/19/whichdslr/60D-re egy két infó itt:
http://www.dvinfo.net/forum/canon-eos-60d-rebel-t2i-eos-550d-hd/485744-60d-likes-dislikes.htmlAz 5D-nek a legkisebb a zaja kevés fényben (minden más váz rosszabb ebben). Viszont felvétel közben nincs rendes HDMI kimenete. Fotóban az AF rendszere gyengébb mint pl. a 7D-nek ill. lassabb sorozatot tud.
Azaz a magas ár mellett csak a FF érzékelő szól ami a kevés zaj kulcsa.A 7D fotós és videó szempontból is nagyon jól eltalált váz. Csak ennek a váznak van (videó) felvétel alatt is rendes HDMI kimenete (sejtésem szerint a két Digic IV miatt). Fotós szempontból is nagyon jó váz (szuper AF, nagyon gyors sorozat).
Vsz. a zár is jobb (már csak a gyors sorozat okán is) mint az xxxD/xxD vázakban.Bár ennek is crop-os érzékelője van (hasonlóan a 60D, 550D-hez), viszont kétszer annyi csatornán lehet kiolvasni mint pl a 550D érzékelőjét ami a gyors sorozathoz kell (mindnek 18 Mpixeles érzékelője van).
Bár neten mindig vannak akkik azt állítják, hogy valamelyiknek jobb a zaja ebben nem hiszek. Eddig még semmilyen komolyabb teszt sem támaszotta alá. Azaz zaj szempontból a 7D-60D-550D ugyanazt tudja. A fénymérésük is ugyanaz; mind a 60D mind az 550D a 7D-ből örökölte.
A 60D-t a Canon a 7D és az 550D közzé pozicionálta. Videós szempontból (mivel ennek sincs rendes HDMI kimenete) csak egy dologban jobb az 550D-nél: A hangerő állítás nem automatikus, hanem beállítható.
Meg van amit egyik más váz sem tud: Kihajtható LCD. Vsz. gyakorlati videós haszna kevesebb mint első látszatra tűnik, bár ezt kompakt kihajthatós gép alapján mondom.
Viszont, hogy rendesen lehessen látni a kijelzőt amikor pl. sok fény van valamilyen kiegészítő kelleni fog, ha komolyan gondolod a videót (ami lényegében keresővé alakítja a kijelzőt, lényegében LCDVF).Ami miatt még fontos egy LCDVF, hogy videó alatt nincs gyors AF (csak kontrasztos ami rém lassú, így kézzel kell állítani a keresőt nézve).
Ami még rossz a 60D/550D-ben hogy a videót a motívum módok mögé tették a módválasztón. Azaz videó és Av mód között (talán ezt használom a leggyakrabban) végig kell tekerni ami lassú, zajos és nem tudom hosszú távon hogy fogja bírni.
Fotós szempontból a 60D sokat örökölt az 50D-től. Pl a fókuszrendszer úgyanúgy 9 keresztérzékelős. Ahhoz, hogy ezt ki is lehessen használni viszont fényerős (és ennek megfelelően drága) obi kell hozzá. Az okokat most nem részletezném, íme egy link ami leírja a részleteket:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/camera-autofocus.htm
(A végén az Entry to Midrange SLR-t kell nézni).Az egyébként mindegyik vázra igaz, hogy lényegében csak kézi fókusz van videó alatt ill. érdemes fix fényerős obit használni, mert egyébként a zoom közben látszani fog a fényerő változás.
Azaz komoly videós célra a váz árának vsz. a többszörösét rá kell költeni kiegészítőkre ill. jobb obikra.Amiben még jobb a 60D az 550D-tól az a gyorsabb zár (azt nem tudom, hogy fizikailag is gyorsabb, vagy csak a gép szoftware nem engedi).
Pl. X-sync 1/250 1/200s helyett. Ez elvileg ott számít ahol sok fény van (pl. szabadtérben) és nagy rekeszt szeretnél használni (háttér elmosása) vakus derítéssel. Viszont ma már minden modern vakun van olyan mód ami pulzál és kitartja a vakut a teljes zár lefutásig azaz a minimális eltérésnek viszonylag kevés gyakorlati jelentősége van.
Szintén a gyorsabb zár miatt a minimum zár idő 1/8000 1/4000s helyett. Megint akkor számít, ha nagy rekeszt szeretnél használni (ismét drága fényerős obi aminek az ára összemérhető a vázzal) és sok fény van (ND szűrőbe most nem mennék bele).Amiben még jobb a 60D az a valamivel nagyobb váz amit könnyeb tartani/kezelni egy nagyobb obi+vaku kombinációban.
Ill. a pentaprizmás (kicsit nagyobb, kicsit világosabb) kereső. Mivel videónál (a felcsapott tükör miatt) a keresőben semmit sem látni ez csak fotós szempont.Az 550D videónál a hangerőt a gép automatikusan állítja. Bár lehet lesz nem hivatalos megoldás rá (http://magiclantern.wikia.com/wiki/550D) számomra érthetettlen, hogy ilyen funkciót miért hagy ki a Canon (vsz. nekik is jobb lenne).
Csak a középső fókuszpont keresztérzékelős (mondjuk én szinte csak ezt használom).Azaz röviden:
Kevés fényben is kevés zaj: 5D
Felvétel alatt is rendes HDMI kimenet, legjobb fotós ár/érték: 7D
Kihajtható LCD, kézzel is állítható hangerő: 60D
Legolcsóbb váz amivel némi kényelmettlenség árán még egy adott munka elvégezhető: 550DA 60D hátrányai közzé tartozik még, hogy mivel újdonság elég magas ára van (relatíve is azaz bár tudásban kb. az 550D és a 7D között van árban inkább a 7D-hez közelebb) azaz pl. vsz. kevésbé fogja az értékét tartani mint pl. a 7D.
Amit még érdemes végiggondolni az az, hogy a manuális fókusz és a kis DOF miatt a DSLR inkább filmezésre (tervezett, megismételhető felvételre), mintsem spontán videózásra alkalmas. És van néhány kellemetlen jelenség (az összes DSLR-nél) pl. moiré, részletek itt:
http://ninofilm.net/blog/ -
válasz
DonDennis #4362 üzenetére
Én a 60D-re szavaznék, ha a filmezés az elsődleges cél.
Két lényegi dolog van amit át kell gondolni, szerintem, hogy fotózásnál mennyire kellenek Neked a 7D adta előnyök... valamint a magnézium váz.
9 cross-type AF points vs 19 cross-type AF points
Approx. 5.3 fps vs Approx. 8 fps
Kihasználod a fenti előnyöket, és megéri a plusz 80-90k-t, vagy sem (új készülékről beszélve...). -
DonDennis
senior tag
Sziasztok!
Gondolom nem kell mondanom egy EOS topicbahogy az 5d mark II meg az 550D mennyire el van terjedve a filmes részlegen is ,nem csak fotózásra használják tehát de úgy is tudjátok...
A kérdésem itt jönne ,én ugyan is két gépen gondolkodok. Az egyik a EOS 60D a másik a EOS 7D. Természetesen a filmezés lenne a prioritás de mellet hobbybol fotóznék is vele. Az 5D Mark II-t azért nem rakom bele mert az már túl mutat a keretemen (az lenne a legjobb tudom csak hát piszok drága).Szóval ti melyiket ajánlanátok filmezésre? A 60D be a kihajtható kijelző nyújtotta előnyök nagyon tetszenek de mondjuk úgy is vennék a géphez pl egy RedRock vagy cinecity tartozékot szóval az esetek nagy többségébe úgy is valami Finder el nézném a LiveView-t. Tehát ti mit gondoltok 60D vagy 7D filmezéshez? Előre köszi.
-
gko
csendes tag
Hello!
Most vettem egy canon ef 28-135-ős objektivet ebayről. Minta darab volt. Ha bekapcsolom az IS-t akkor egy tompa zaj hallhato. Ez normális szerintetek?
-
sanyixXx
senior tag
á, kikoptak már a jó ajánlatok a polcokról
használt gépet mondjuk megnézem, hogy mikor kapsz féláron, de ha mutatsz egyet bármelyik 5D-ből, akkor meg is veszem
a 40D meg menne, ha jönne jó 5D ajánlat. szerintem várok év végéig, amikor már nincs munkám a géppel, akkor eladom, és keresek valami jó év végi ajánlatot. nem szívesen maradok gép nélkül, de szerintem nem lesz mit tenni...
-
majkel
tag
Én még nem vagyok EOS tulaj, de most tervezem a váltást, lévén kezdem kinőni a Pentax K200D adta lehetőségeket. Dolgozom is egy ideje a felszerelésemmel (strobist vakurendszer, fényterelők, formálók, kis otthoni stúdió, rendezvényfotózás, stb), de már megszületett az igény egy jó ideje, hogy váltsak profibbra. Pentaxon belül nincs nagy jövője a dolognak és azért esett a választásom a Canon-ra mert számomra fontos a filmezés is, amit pedig az EOS 5D MkII tud ilyen téren az meg valami elképesztő! Az internet roskadozik az általa készített, minőségi, kis-, művész és amatőr filmektől.
Az odáig tiszta sor, hogy a következő beruházás egy EOS 5D MkII lesz, de a tengerentúlon kapható ezernyi filmes kiegészítőt mennyire nehéz idehaza is beszerezni? Keresgéltem, de nem sok mindent találtam.
Ötlet?
-
atyuska
tag
Kevesebb mint a fele? Egy ilyet mutass a hírdetések közt.
-
máyköl
veterán
válasz
sanyixXx #4352 üzenetére
Hát 550-ért én sem vennék Mark I-et, az biztos.
De ha tényleg csak 20-30k-el drágább az új, nehogy meg vedd a használtat. Csak mert általában kevesebb mint a fele szokott lenne egy használt gép ára az újhoz...
Szerintem nézd végig az összes boltot, hátha találsz 300k körül újat még, ha meg találsz, szvsz vedd meg, nem sokáig lesznek már újonnan Mark I -ek, mikor már a Mark II-es sem a "legfrissebb" gép.
A 40D-t megtartod, vagy eladod?
-
sanyixXx
senior tag
-
máyköl
veterán
válasz
sanyixXx #4348 üzenetére
Mi bajod a használttal?
Nem hinném, hogy van valahol még új... Ha van is, utolsó darab, de szerintem nem túl reális áron adják ezeket az utolsó darabokat...
Rokonom így vett egy Pentax K20D-t, utolsó darabként. Helyében vettem volna sokkal olcsóbban egy pár ezer expósat használtan, + a különbségért valami jó kis obit.
Persze ez mindenkinek a magándolga, nem szeretnék a pénztárcádban turkálni...De szerintem ha még találsz is újan Mark I-t, kicsit túlzott áron lesz...
De mindenesetre sok szerencsét, hátha...!
-
Flashback
addikt
Sziasztok!
Rendelt már valaki kamera KIT-et mondjuk kínából vagy japánból? Ha igen legyen olyan szives rámírni egy PÜ-et vagy emailt vagy ilyesmi
Üdv! -
sanyixXx
senior tag
kapni még 5Dmk1-et bárhol is újonnan?
a mk2-re nem fussa, de vágyódom már nagy a FF-re
vagy csak úgy járok vele, hogy bent ragadt a raktárban és még mindig a 2 évvel ezelőtti új árát akarják legombolni rólam? -
*Ropi*
félisten
válasz
Flashback #4343 üzenetére
Nekem 40D-nél nem kell jobb jelenleg. Két dolgot hiányolok belőle, a Micro AF Adjustmentet, mert az sok időt és pénzt spórolna meg hosszútávon, meg a 7D AF rendszerét, no de ne legyünk telhetetlenek...
Tekintve, hogy a Canon APS-C vázaiban a legmagasabb érzékenységű szenzor 1600-at tud natívan (onnantól felfelé minden csak szoftveres varázslás), nem érzem hiányát egy csillió ISO-t tudó váznak...A 40D-vel is lehet ISO 6400-at (stb.) csinálni (virtuálisan), utána meg a LR3 megoldja a zajszűrést...
Az objektív meg megint más tészta, olyat veszel rá, amilyet csak akarsz, pl. Canon 17-55/2.8 IS-t.
-
Slowman
aktív tag
Nos azért az igen csak csúnya húzás volt a Pentaxtól, még ha nekem Pentaxom is van és szimpatizálok a márkával, akkor sem látom értelmét, hogy kihagyták. Úgy, lehet megcsinálták volna a legjobb belépőszintű DSLR-t és sokkal többet adtak volna el, mert nem hinném, hogy mérhetetlenül többe került volna beletenni és előállítani a gépet (az is lehet benne van, csak letiltották
).
-
Flashback
addikt
Most állok gép vásárlás előtt, és megkérdezném kinek mi hiányzik a kamerából, újra megvennéd-e? Jót/rosszat szeretnék hallani tömören
-
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #4337 üzenetére
Na én meg az ő hozzászólásán alapulva jól félreértettem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #4338 üzenetére
A Kx-en nincs, múltkor emiatt "vesztem össze" a hardcore Pentax fanokkal.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #4335 üzenetére
Festék spray.
-
*Ropi*
félisten
Csak akkor vegyél ilyesmit az asszonynak, ha már volt a kezében dSLR és tud is bánni vele valamilyen szinten! Ha kompakton szocializálódott, akkor csak a szekrény mélyén fog porosodni és se Panaszkodik kamera, se képfényezőgép...Teljesen más világ, mint a kompaktok. Ezt csak jótanácsként mondom.
Csak pár szempont: nagyobb, nehezebb, sok kiegészítő kell hozzá, stb...
-
bodola
csendes tag
válasz
killerjohn #4329 üzenetére
Aha. De mi van, ha ennyit nem tudok, akarok az asszonyra költeni?
Azonban valahol el kell(ene) kezdeni. 18-135? Ami a videót illeti, ez az ami leginkább vonzó. Megnéztem vagy két tucat felvételt, és párszor leesett az állam. Gondoltam, eladom a Panasonic kamerámat, ez is pótolna az árába. Üdv!
-
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #4329 üzenetére
"ölnék egy fehér 7D-ért..."
Neolux?
-
killerjohn
addikt
Szvsz Canon mellett az obi park, a jobb videó, a nagy kapacitású akksi, a jobb ISO és az összességében (szerintem) jobb képminőség szól.
Pentax mellett a face-detection (nekem nem kellene, de van akinek számít...) meg a színes választék (ölnék egy fehér 7D-ért...) szól.
Biztos kihagytam még pár dolgot, de ahogy elnézem, a többi már kisebbe jelentőségű különbség. Javaslom hogy menj és fogj a kezedbe 1-1 darabot. Ha nincs túl magasan a léc, akkor a képminőségben nem sok különbséget fogsz észrevenni...
Ja és szerintem a 18-55/55-250 "duplakit" helyett vegyél egy vázat és egy használt 17-55/2.8-at vagy 24-105/4-et. Hidd el, a különbséget még a feleségem is érzi, és értékeli.
-
bodola
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Nem bírok dönteni a Pentax K-x és az 550D között. Előbbiben a 18-55/55-300, utóbbiban a 18-135, vagy a 18-55/55-250 dupla kit érdekes (ez is kérdés...). Tudtok valami olyan ütőset mondani, súgni, ami esetleg a Canon fele térítene el? Annak ellenére, hogy a Pentax lényeges olcsóbb. Kösz előre is! -
sanyixXx
senior tag
-
Flashback
addikt
Sziasztok
500D mennyire HD képes? Mármint be lehet állítani -1,+1F expo sorozatot?
Canon utilityvel kompatibilis.
Üdv! -
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #4319 üzenetére
Zárcsere költsége (40D):
Anyag: 31010 HUF
Munkadíj: 31920 HUF
Összesen 62930.-ot fizettem a javításért, fél év garanciát kaptam a cserélt alkatrészekre."Magyarországon hivatalosan háromféle garancia levelet fogad el a márkaszervizünk (Camera Kft.), melyek:
- A Magyarországon vásárolt termékek dobozában elhelyezett, magyar nyelvű jótállási jegy.
- A másik a Europen Warranty System (EWS), melyet akkor kap, ha az Európai Unió más országaiban vásárol.
- Az IWS Internationale Warranty Card-ot amely megfelelöen ki van töltve és le van pecsételve akkor Magyarországon is érvényes.
Amenyiben Ön az e-Bay-en keresztül Amerikából vagy Honkongból szeretne vásárolni, hívja fel az eladók figyelmét, az IWS Card megfelelő kitöltésére.
Az IWS Internationale Warranty Card csak
- Objektívekre
- Vakukra
- Távcsövekre
- és Mobil nyomtatókra vonatkozik.Az IWS Internationale Warranty Card EOS Digitális tükörreflexes fényképezőgépekre nem érvényes.
A jótállási jegy akkor érvényes, ha ki van töltve és a kiskereskedő pecsétjével el van látva. Szerepel rajta:
- a készülék termékszáma
- sorozatszáma
- vásárlás dátuma -
johnjohn
addikt
válasz
killerjohn #4319 üzenetére
Zárcsere, típustól függően 30-40-50 000.- . A megadott exposzám nem jelenti azt, hogy ha elromlik pl. 100 000 expo előtt, akkor cserélik gariban, ez a szám azt jelzi, mennyire tesztelték. Legtöbbször az a vége, te voltál a hunyó, és nem garanciális a drága javítás.
-
PNP
őstag
válasz
killerjohn #4317 üzenetére
Másfél órás mozi kijön belőle bőven
Amúgy szerintem ilyekor valamivel többet kell bírnia, a timelapse-re ellőtt expó nem egyenértékű azzal, mint amikor valaki ugyanennyi képet rendes fotózással tesz bele, közben tízszer leejti a gépet, stb. -
killerjohn
addikt
Ugyebár a 7D "Shutter Durability Rating"-je 150.000 kép...
Szerintetek ha előbb megy tönkre (de gari időn kívül) akkor mi van?
Illetve ha már nem garis és tönkremegy a mechanika, akkor ezt lehet szervizeltetni? Vagy mi a teendő? Attól félek, hogy ezek a timelapse sorozatok nagyon lerövidítik a gép élettartamát... -
PNP
őstag
válasz
killerjohn #4315 üzenetére
Nem. Úgy értettem, hogy én valamivel kevesebb expóval számolnék, mert a végterméket tekintve 24 fps-t preferálom mozgóképnél, függetlenül attól, hogy időben hogyan lett rögzítve.
Gondolom videóból is ki lehet szedni minden n-edik frame-et, de akkor meg a szenzort melegíted, valahogy mindenképp "ártasz" a gépnek, miközben használod, és nyilván tágabbak a lehetőségeid, ha állóképekkel dolgozol (felbontása miatt belezoomolhatsz, könnyebb szerkeszteni, stb). -
PNP
őstag
válasz
killerjohn #4312 üzenetére
Van amelyiknél elírás, és amúgy 1000-et tud, de nem vagy ott a 400 expó alatt egyszer sem, hogy újraindítsd a számlálót (kb 1 mp)?
24 fps-ben videóznék, timelapse-nél pláne. -
*Ropi*
félisten
válasz
killerjohn #4307 üzenetére
Nekem ugyanilyenem van 40D-hez, szintén FutoZ-től.
-
PNP
őstag
válasz
killerjohn #4309 üzenetére
fórumtag, honlapja
-
PNP
őstag
válasz
killerjohn #4307 üzenetére
futoz szerintem árul ilyet.
expószámot ki tudod számolni, értelmes célra nem spórolnék a zárral
-
Bagaba27
csendes tag
Szia!
Én használtam már. Mint ahogy írták előttem, kiegészítőkkel igen komoly kamerakánt használható. Ha az nincs hozzá akkor vagy állványról, vagy maximum nagylátóval ami Is-es kézből használható. A rolling shuttert én nem igazán tapasztaltam a hasznos! felvételeknél, mert nem csináltam soha olyan gyors felvételt aminél ez elő jött volna. A Moire zaj-t annál inkább de az is főleg 720p-ben jött elő zavaróan, de arra van egy szűrő. Nekem nagyon megfelelt. Dokumentumfilmekre, klipekre, kisebb projektekre igazán alkalmas.
-
k1csi
senior tag
Jobb obikkal a videó minőségével nincs nagyobb gond (eltekintve: rolling shutter, moiré stb-től; 550D-s személyes tapasztalat alpján mondom. Az 550D érzékelője a kevesebb csatornától - ami + vsz. az extra Digic 4 hiánya miatt nincs rendes HDMI felvétel alatt- ugyanaz mint a 7D-ben).
A kezelhetőség az ami macerás (és ami miatt helyből rengeteg extra cuccra lehet szükséged). + amatőr célra a videó alatti
AF hiányalassú AF is zavaró lehet.Egyébként minden ott van a két linken amit betettem. Nem kevés oldalt kell elolvasni, de ha komolyan gondolod érdemes. Ne hidd el nekem, nézd meg a blogokat. Úgysem tudnám mindazt itt leírni mint amit ott megtalálsz.
-
hopehu
tag
Hali,
Köszi. Nem, tényleg csak arra lettem volna kíváncsi, hogy a felhasználók is azt mondják-e, hogy valóban olyan jó a videó. Alapvetően nem videózásra kellene, de akkor (ha jó, márpedig úgy tűnik, igen) nem kell mellé kamera. Az azért komoly előny, az is néhány százezer ft spórolás - illetve lehet obit venni rajta. Igen, sajnos az igényes obik nagyon drágák, de a minőséget meg kell fizetni -
hopehu
tag
Köszi, ezzel én is tisztában vagyok, csak gondoltam, kapok megerősítést esetleg olyantól is, aki személyes tapasztalat alapján tud jókat mondani róla. Mert egyébként szinte csak jókat olvasni róla. Gondoltam, az EOS topikba ez is belefér (mint írtam, a 7D topikban még semmi válasz sem jött). Amúgy, ha mindenki leírná, hogy ő nem tud segítani, mert neki nem az van, az elég sok hozzászólás lenne...
-
k1csi
senior tag
Ha DSLR-t szeretnél videóra nézd meg a melyik DSLR-t vidóra blog-ot (angol):
http://philipbloom.net/2010/08/19/whichdslr/A 7D a jobbak között van (sőt a felvétel alatti rendes HDMI kimenet miatt vsz. a legjobbak között van). És nem mellékesen fotóra sem rossz gép...
Ha a problémákról (kiegészítőkről) is szeretnél többet megtudni akkor meg a nino blogját nézd meg (szintén angol).
http://ninofilm.net/blog/Viszont ne hidd azt, hogy a váz meg egy alap obi megvételével véget ér a történet. Legalább a dupláját de inkább többszörösét kell rákölteni (+ obik, kiegészítők), ha komolyan (munkára) szeretnéd használni.
Szóval komoly használatra az 1 milla az a belépő... De ugye a komoly fotó/videó sem volt sosem olcsó...
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- Nyaralás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Energiaital topic
- Külpolitika
- További aktív témák...
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT Rampage SHIVA Zalman 500W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest