Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz .: JuSzT :. #551 üzenetére
nem tudom, az mi? én is kezdő lr-os vagyok, azt sem tudom, hogyan kell preset-eket vagy mit csinálni, meg egyszerre több fotón színeket stb javítani...
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
G3kko
tag
Úgy tudom, hogy a 4-es verzióban ez már nincs benne, helyette a "tone curve/ region" csúszkáit vedd szemre.
jjeahh: "egyszerre több fotón színeket stb javítani": develope alatt, egy képen beállítod azokat az értékeket, amiket globálisan szeretnél alkalmazni; majd másolod ezeket (ctrl+shift+c), aztán átváltod "Grid" (g) nézetre, majd ott a katalógusban/ahol dolgozol kijelölöd a cél képeket, pl csoportosan: kezdő kép kijelölve, majd (ctrl+shift+jobb klikk), végül ezekre a másolt tulajdonságok alkalmazása: (ctrl+shift+v)
ha van jobb módja, majd a többiek javítanak -
.: JuSzT :.
addikt
3.5 alatt én úgy tudtam, hogy a recovery a kiégett részeket veszi vissza amennyire tudja, a fill light pedig a sötét részeket tölti meg fénnyel.
j gomb megnyomása után jelezte kékkel és pirossal ezeket, és így tudtál játszani vele hogy mindkettő a lehető legkevésbé szerepeljen a képen
-
jjeahh
nagyúr
erről tudtam, de köszi. valami olyasmire gondoltam, hogy vannak csúszkák, amelyeket sokszor ugyanúgy feltolod +- valahány szintre már rutinból, szóval ezeket a beállításokat nem lehet valahogy elmenteni? aztán, ha importálom a fotókat, ezt rátolom, és ezután jöhet a bónusz retus...ha szükséges
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
G3kko
tag
válasz .: JuSzT :. #554 üzenetére
recoveryvel kapcsolatban igazad van, közben találtam egy ilyet, amiben, a shadows-ot taglalják, mint helyettesítőt...
jjeahh: Erre jók a presetek, ahogy fentebb írtad (szerk: és ahogy JuSzT is írja); a recept hasonló, mint az előző több képesnél: develop fül alatt beállítod az értékeket egy képen, majd ezeket kimented egy presetbe: develop/ new preset (crtl+shift+n), vagy a bal oldali sávban perseteknél van egy (+) jel.
Majd ha az importra kerül a sor, annak "felugró" ablakában beállítod, hogy ezt használja: (jobb oldali sávban) "apply during import/ develop settings/ user presets..."[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz .: JuSzT :. #556 üzenetére
köszi, (#557) G3kko, köszi
-
*Ropi*
félisten
A 3.6-os verzió után új feldolgozó algoritmusokkal egészült ki a program, ennek megfelelően megváltozott a kezelőfelület is. Jobboldalon a "Camera Calibration" fülön a "process"-sel lehet választani a régi és az újabb algoritmus között. Értelemszerűen a 2012-es a legújabb, ha visszaváltasz a korábbira visszakapod a régi kezelőfelületet is. Arra ügyelni kell, hogy a régiből az újba konvertálásnál elmászik minden beállítás, mert nem pontos megfelelői egymásnak! Tehát jobb a régi algoritmussal kidolgozott képeket nem frissíteni.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
Persze. De ha már van egy kész anyagod, nem kell upgrade-elni 2012-re, mert dolgozhatod ki újra...
-
balpis
őstag
Sziasztok!
Gondolom nagyon amatőr kérdés: Ha csinálok pár módosítást a NEF file-okon, van ara lehetőség, hogy ezeket a módosításokat a file-okban - vagy melettük egy másik file-ban (egy-egy értelmű hozzárendeléssel) jelölje a LR és később ugyanígy visszaállítható legyen? Akkor is, ha pl. archiválom a file-okat és később, másik gépen akarom elővenni újra?Ugyanis a LR-be és csak addig importálom a NEF-eket, míg picit módosítom és jpg-be mentem. De nem biztos, hogy ezt véglegesnek szánnám - nagyon nem értek még hozzá, mit is érdemes állítgatni -, ezért jó lenne, ha később elővehetném újra, ha egyszer más ötletem lenne.
köszi!
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
jjeahh
nagyúr
ha win7-ed van, számítógép (my computer), könyvtárak, képek...és asszem egy dátum kell legyen a mappa neve...vagy 2013. ebben találod a raw fájlokat, amivel azt csinálsz amit akarsz
[ Szerkesztve ]
-
Fandango
veterán
LR-ben Edit menu/Catalog settings/General itt lathatod hova menti a catalog fajlt, mert ez tartalmazza a modositasokat amiket egy kepen allitottal. Ha ezt lemented akkor masik gepen ebbol vissza tudod allitani.
Mivel az LR nem az eredeti kepen vegez modositast (az erintetlen marad) hanem ilyen catalog fajlbol tudja mit allitottal egy kepen es azt mutatja neked.
Remelem erre gondoltal azzal amit kerdeztel.[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz Fandango #567 üzenetére
de akkor ez azt jelenti hogy egy catalog file van? Jól látom? Abban felteszem, az elérési út, stb. minden benne lehet. Ez így elég használhatatlannak tűnik. Főleg ki tudja, mi történik vele, ha a gépről (SSD-ről) letörlöm a NEF-eket - mert hát oda csak az aktuális 50-100 képet tenném fel, míg piszkálom.
Az NXcapture mintha minden NEF mellé tett volna le egy file-tnotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
*Ropi*
félisten
A 3. képen az "automatically written changes into xmp" a lényeg. Ekkor minden nef mellé létrehoz egy azonos nevű xmp fájlt, ami a változtatásokat tárolja. Ez + a katalógus csak együtt működik. Mármint az xmp önmagában is, de a katalógus csak vele.
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
Kukucs!
Van valami jó kis oldal,ahol össze van foglalva az LR Lens Corrections része?
Pontosan arra gondolok,hogy hogyan,mivel lehet saját korrekciós fájlt készíteni.
Csak azt tudom hogyan lehet letölteni őketIlletve fontos!!!
Miért van,hogy néha sehogysem tudom előcsalni a megfelelő obikat,csak cirka 10et "lát"
Igaz tiffeknél jelentkezik,de az exif ugyanúgy benne van. régen is futottam ilyen hibába. nem értem mit kéne átállítanom. köszi.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Real_Necro
veterán
-
törölt tag
válasz Real_Necro #575 üzenetére
Nem az, mert a Nikon 18-55-el is ez van, a sima VR nelkuli valtozattal. De amint beallitom, hogy Nikon a gyarto, mart tolti is be a lencseprofilt. Annyi a bibi, hogy a 18-55 VR-t tolti be, valoszinuleg azert lehet mert az elso verzios 18-55 volt nekem ami annyira bazi regi, hogy az Adobe sajat kulon profilt nem volt mar hajlando irni ra...
-
*Ropi*
félisten
-
Fandango
veterán
Adobe(R) Photoshop(R) Lightroom(R) 4
------------------------------------------------------------------SHOOT. SAVE. SHARE. LIGHTROOM 4: ONLY US$99.*
Beautiful images for a beautiful price.
Adobe Photoshop Lightroom 4 software makes everything about
digital photography faster and easier. And, for a limited time,
you can get the full version for only US$99.Hurry, offer ends June 8, 2013. Use promo code: LIGHTROOM99
-
*Ropi*
félisten
-
-
Balinov
titán
ennyi volt az upgrade LR3.x-rol, mikor kijott a v4? mar nem emlekszem...nem lenne rossz, ha launch kampanyban megolcsobb lenne az upgrade.
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Kleroo
veterán
Nem ez a baj sajnos. Szoktam is használni ezt, pár obihoz már szedtem le,és benne van a "nagy" adatbázisban. A baj,hogy ez az össz ami megjelenik. Miközben az alap standard adatbázis is sokkal de sokkal nagyobb.
Lövésem nincs mitől van ez. A fura,hogy szerintem már LR2-ben is találkoztam ezzel.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Kleroo
veterán
Hát azért írtam mert eléggé feltűnt,hogy valami nagyon nem kóser.
Régen,meg egyáltalán nem használtam csak néha-néha,és csak az tűnt fel,hogy bizonyos alkalmakkor csak néhány adott obi közül lehet választani.
Nem értem. Most vagy legyen ez egy szemét "árukapcsolás",tehát LR-ban csak a saját konverter használatával kapod az összes funkciót,míg ha más fájlt tallózol be,akkor pár dolog nem működik; vagy legyen mindig elérhető/használható normálisan. De ez így,hogy működik,és csak néhány obi(fixen ugyanazok) közül lehet választani,ez vicc. Nekifekszem túrni a netet. Biztosan ki lehet valahogy játszani a dolgot.Cayman: Jogos a felvetés,de fontosak 1:1-ben a Nikonos színek,illetve ugyanazokat a képeket használnám fel több progiban is. És a progik raw konvertereit ki kéne hagyni,mert ugyebár minden programnak más algoritmusokkal megy a konvertere...illetve az alap Nikon sémát csak a saját szoftverével lehet elérni.(A LR mondjuk elég közel jár). Tehát: Legjobb minőségű RAWban fotózok,ezt 16bites TIFFbe kiexportálom NxViewval,utána uccu hadd szóljon az összes programnak a TIFF. Megcsinálom amiket akarok,és utána összehasonlítom. Utána jó sokat hadoválok róla,ráírom,hogy szakdoga,és Vincent örül.
DE! Ha nem ilyen egyáltalán nem általános jellegű felhasználás lenne,ez akkoris gáz. Mi van ha a user tényleg pontosan olyan színeket akar,amilyet a váz/gyártó "beállított"(+a vázon beállított módosításokat is akarja látni a raw képeken is). Akkor ez a metódus a legjobb ha a maximális minőség is cél. Saját szoftverrel kiexportálni -mondjuk- TIFF-be,és utána dolgozni rajta. De megbukik a dolog,ráadásul ilyen idióta módon.
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
törölt tag
Ezt ertem, habar szerintem ekkora jelentosege nincsen a nikonos vagy ilyen-olyan fajta szineknek, hogy ekkora plusz tarhely es eroforras kapacitast megerjen ez az egesz, plusz egy beiktatott programmal. Az eredeti szinek a lenyegi utomunka soran ugysem maradnak mar meg, a nyers fotok pedig egyebkent is mind fako, kontraszttalan, lapos kepek, tehat dolgozni kell rajtuk mindenkeppen, rendkivul ritka az az eset amikor valaki egy erintetlen raw-ot oszt meg. Raadasul egy adott eszkozon is szinte lehetetlen pontosan felismerni mely szinek a nikonosak, melyek a canonosak, mert ahany megjelenito, mindegyiken mashogy neznek ki a szinek.
Erre mi sem jobb pelda, jomagam kivancsi voltam ra hogyan nez ez ki a gyakorlatban, es elmentem egy nagy muszaki aruhazba, ahol ki van allitva a letezo elerheto majdnem osszes elektronikus eszkoz, iMac-tol kezdve mindenfele PC-kig monitorral, Lenovo, Acer, Asus, HP, Dell, tabletek: iPad2/mini, Nexus, Samsung, Xperia, meg egy rakas noname fos, telefon hegyek, aztan az osszesfele markaju laptop es ultrabook, Samsung, Asus, Acer, Lenovo, Dell, MSI, minden. Persze mind kivetel nelkul kiprobalhato es kapcsolodik az internetre, ezert elkezdtem vegigmenni rajtuk, es mindegyiken betoltottem a sajat weboldalaimat ahova a fotoimat toltogetem, es tenyleg szinte mindegyik teljesen eltero minosegben es szinekkel jeleniti meg a kepeimet, magam is meglepodtem, hogy egy-egy eszkozon hogyan neznek ki a fotoim, es hogy mekkorak a kulonbsegek. Sot volt olyan is, hogy ugyanaz a fotom egyik eszkozon tulexposnak tunt, a masikon pedig bebukott Ez a proba nekem egy hihetelenul fontos es jo informacioval szolgalt, es szolgal a mai napig is azzal kapcsolatban, hogy masok milyennek lathatjak a fotoim a sajat eszkozeiken. Nem hiszem, hogy ezeken az eszkozokon mind vegigjarva, es osszehasonlitast vegezve egy LR-al majd egy ViewNX-el exportalt RAW-ot nezve meg lehetne mondani, hogy melyik szinek a "nikonosak", persze ugy hogy nem tudjuk, hogy a megtekintett kepek kozul melyiket melyik program kovette el. A lenyegi utomunka utan pedig tenyleg annyi a szineknek, ugy ahogyan kiestek a gepbol. Ezert nem ertem, miert er meg ez az egesz ennyi plusz munkat, ugyis a vegeredmeny a lenyeg, legalabbis szamomra. Szerintem nem szukseges hogy latszodjon egy jo foton, hogy melyik gyarto modelljen keszult. Sot valojaban egy szepen megcsinalt foton ez az egyik leg lenyegtelenebb informacio. Ettol fuggetlen megertem, ha neked ez fontos, elvegre is ahanyan vagyunk, annyifelekeppen latjuk a dolgokat.
En is kiprobaltam mar a ViewNX-et de nem adott kulonoskeppen jobb eredmenyt, vagy mast mint a LR. Talan a CaptureNX 2 jobb lenne, de az meg egyszeruen nem eri meg azt a penzt amibe kerul jelenleg, ingyen meg nem adjak meg gepvazhoz sem... -
jjeahh
nagyúr
válasz #31757056 #597 üzenetére
szerintem is változnak a színek valamennyire korrekcióval, de gondolom a többség vagy felismerhetetlenségig agyonszaturálja, vagy a valóságot próbálja visszaadni...és az utóbbiaknál kb felismerhető, hogy milyen obival, vázzal készült, az esetek 60-70%-ában...igaz, tapasztalt szemet igényel...sőt, aki pl nikonnal nyomja, kitobival, szinte mindíg "eltalálom" mivel lőtte...az olympusomnak is nagyon jellegzetes képe van, a heliosom-ról nem is beszélve. Az áruházas monitorokról annyit, hogy nincsenek kalibrálva, és a nagyja amúgy sem ilyen célra készült...
"Szerintem nem szukseges hogy latszodjon egy jo foton, hogy melyik gyarto modelljen keszult. Sot valojaban egy szepen megcsinalt foton ez az egyik leg lenyegtelenebb informacio."
ezzel viszont egyetértek...ha vázról van szó...ha obiról, az más..mindegyiknek más a rajzolata stb.[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
az miért van hogy egy raw(NEF)képet megdolgozok lightroomban elégedett vagyok vele,lementem jpeg-be,aztán mikor nyitom a jpegét más programmal(pl windows saját képnézőjével)akkor zajos a kép?még lightroomban nem az?
(pedig 240dpi-8megapixel el mentek minden képet maximális minőséggel)
meg
-
törölt tag
Vegulis olyan ertelemben van ennek inkabb jelentosege, mikor eljon az ido hogy vazat/obit vasarolj, olyankor persze az ember nezi a kepminoseget/rajzolatot, ekkor tenyleg fontos, hogy mi mivel es hogyan keszult, de amikor mar megvan a cucc es el kell kezdeni hasznalni, onnantol mar szerintem lenyegtelen, hogy milyen gyarto, csak a vegeredmeny a fontos. A nezok csak egy kis szazaleka fogja ertekelni azt, ha egy adott foto Nikon-al vagy Canon-al keszult, mondjuk ki, a markafanok tobbek kozt. De ettol fuggetlenul hangsulyozom, hogy masnak meg lehet fontos, hogy gyari programmal dolgozzon csak, szive joga vegulis.
Persze, hogy nincsenek az aruhazas cuccok beallitva, es pont ezert is olyan fontos ez a kerdes, mert a nagyreszuk soha nem is lesz ezutan sem, viszont akik a kepeidet nezik, azok a "tartalomfogyasztok", eleg csunya szo, de a legtobbjuk tenyleg csak fogyaszto viszont egyuttal ok is vannak a legtobben. Hiaba latod te szepnek a sajat fotodat otthon a kalibralt meregdraga vason es dolsz hatra elegedetten a fotelben, hogy na igen ma is szepet alkottam, attol meg a kozonseg aruhazi szarokon fogja nezni a fotoidat, persze ha a neten teszed oket kozze... Mondjuk ez a resz mar kezd elegge nem a temahoz tartozni
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest