- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Asztrofotózás
- Monitor hiba topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65788 üzenetére
A VGA általában kap zsugorfóliát, de az se mindig. Matrica az minden vga-mon volt eddig. A használtaknál max a nyoma, vagy elvágva volt még.
-
tlac
nagyúr
válasz
PR0JECTNR56 #65785 üzenetére
nekem is pont az jött ilyen puritán módon
-
rxmiss
tag
válasz
HUN_Sector #65773 üzenetére
azoknak mindegy.
a forrasztasi homerseklet nem mindegy. es a sebesseg sem. mi bergyartatunk eleg komoly NYAK-okat es volt h a pre-alfa megerkezett, megkocogtattuk az asztalon es potyogtak az alkatreszek.
(mondjuk az is elofordult h forditva fuztek be az alkatreszeket a gepbe, egy bizonyos alkatreszebol az osszes forditva volt beforrasztva) mondjuk epp akkor nem volt vicces.
-
tlac
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #65783 üzenetére
-
mpierre
veterán
Minden külön-külön volt csomagolva. (Pl.: B650m pro rs)
Szerk.: A papíranyag az persze nem. Kívülről nincs zsugorfóliázva a doboz. Ilyet még egyik gyártónál se láttam.
Szerk.2: A doboz nem, de a deszkáé igen.. Az X299 Taichi Xe az más tészta. Ott a doboz is le volt ragasztva.
-
-
tlac
nagyúr
asrock alaplapok hogyan vannak csomagolva?
vettem elvileg egy újat, de se lefóliázva, se leragasztva, se semmi (simán bárki bármit kivehetett volna belőle szállítás közben)a tartozékok nincsenek kibontva, meg az alaplapon is rajta vannak a lehúzható fóliák még
így beépítve valószínűleg nem volt -
HookR
addikt
Metalfish Y2 - [link]
A név kötelez. -
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #65773 üzenetére
Valami oka biztosan van ettől függetlenül, csak még én sem gondoltam bele mélyebben. 🤷
-
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #65765 üzenetére
Nálam mindig simán lyukra megy az összes. Ezek szerint végig szerencsés voltam?
-
HUN_Sector
őstag
Na, visszavadásztam a nyákra a műanyag keretet. Folyékony gumival (mivel nem vezető) most jól oda is ragasztottam
-
Hanok
senior tag
válasz
Crabface #65762 üzenetére
persze ha nem szempont a méret akkor sima liba..
Én már ekkorába biztos nem tudnék lakni..A velka 3 meg annyira kompromisszumos ha pl. játékra is kell a gép hogy azért az nagyon a másik véglet..persze ha elég a 4060 és elviseled hogy minden venti süvít akkor remek kis kocka..
-
Crabface
senior tag
Velka 3 rol valtottam vissza az SG13-ra. Valtoztak az igenyek. Volt vizezett 3080-am is, de most megis 4060-at hasznalok... Industrial dizajn a gyengem kicsit. Errol a Chieftec hazrol a regebbi HP workstationok jutnak eszembe, es azokat nagyon szerettem. Aztan lehet valami teljesen mas iranyt vesz a dolog, mire odaerunk...
-
TurboK0
tag
A 80+ besorolás igazából azt írja csak elő, hogy optimális teljesítmény felvételnél érjen el egy bizonyos hatásfokot, de a 20-30W körüli teljesítmény ettől nagyon messze van, arra nincs előírás. Meg rengeteg más dolog is közrejátszhat, pl. a táp kora. Van olyan táp ami egyszerűen hanyagolja az alacsony teljesítmény felvételt.
Egyébként előtte hetekig bújtam a teszteket mire sikerült kiválasztani a Seasonic SGX-et és a Corsair SF Platinumot. Tehát ezek messze a legjobb kategóriás tápok alacsony teljesítménynél, a BQ PP11 meg csak egy "átlagos" táp (egy 2006-os HX520-t váltott le, annál jelentősen jobb volt).Anno Corsair RM650W-t használtam, asszem 2015-ben vettem, ~42W volt az asztali gépem terhelése üresjáratban (5600g + x550-t2 kártya, VGA nélkül), de a Seasonic sgx650 táppal csak 36W volt. Ott vagy a táp kora okozhatta a gondot, vagy az hogy mivel régebbi/olcsóbb gyártmány, ezért nem volt annyira optimalizálva. Utólag bántam hogy ezt választottam az előre kiszemelt Platimax 600W helyett (még az eredeti szériás).
Majd 7-8 év múlva egyébként kiderül, hogy mennyire rontja a hatásfokot a tápegység kora, következő gépcserénél figyelni fogom.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65726 üzenetére
Durva ez a mini dizájn.
A tápcsati meg a kiírt minimum táp nem sokat mond, mindenre ráütik ha kell a nagyobbat. Majd kiderül a pontos specikből. Az viszont biztos, hogy ilyen kis méretben, 100W felett minden 10-20W lefaragása jótékony lehet, akár gyárilag, akár kézileg.
A PCIe-vel talán nem lesz gond, ahogy írod. Nálam most az S790S7-en 5.0-ás már a csati, ilyen szempontból sem rossz. Bár erősen gondolkodom továbbra is a megtartásán (még csak tesztelgetve van), annyi jó cucc jön ki, hogy mindig ott motoszkál fejben az ápgréditisz.
Mondjuk a várható árak eléggé elrontják a kedvet a számomra szimpatikusabb APU-k környékéről.
A HDMI jogos de azt is meg lehet oldani.
@TurboK0
Felesleges belemennünk, de szerintem irreális az arány. a BQ is Gold, elég jó tápok, ráadásul még speciben is leírják a hatásfokot azzal szemben, hogy a Gold nem határoz meg 10%-os elvárást. Van/volt amúgy ilyesmi BQ tápom, Seasonicok is akadnak, nem volt hasonló eltérésem. De leginkább az elvre, a szimpla fizikára gondoltam: 1. kisebb terhelés: rosszabb hatásfok, 2. nemlineáris a romlás, 3. ekkora eltérés nem nagyon szokott lenni hasonló sávban. Ilyen szempontból tartottam furának. -
HUN_Sector
őstag
Fractal design era új verzió bemutató
[link] -
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #65754 üzenetére
AMD-nél az extrább az, hogy a gyári rögzítés a 754 óta nem változott (tudtommal). Bár ritka az olyan 3rd party hűtő, ami ezt használja, de azért akad ilyen is.
-
Pista0001
addikt
válasz
flashpointer #65748 üzenetére
A 68 mm ventivel vagy anélkül értendő? A Thermalright pl a top flow hűtőknél a specifikációban külön a hűtő, külön a venti méreteit adja meg. Ha az csak a hűtő, akkor az AXP200 még alacsonyabb is, szintén 13 mm vastag 140-es ventivel.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #65747 üzenetére
Hát, egy amúgy is venticserés hűtőnek nem nagyon lehet baja, de te tudod. El nem ítéllek, én is újonnan veszek (majdnem) mindent. Nyilván a retro kivétel, azt viszont csak nagyon olcsón. Legutóbb 5€-ért vettem pl egy komplett 1155 usdt gépet, 300 Ft-ért külső merevlemezt meg - ez nálam minden idők legdrágább használt vásárlása - 40€-ért GTX970-t. Sajnos vannak dolgok, amiket már csak így lehet beszerezni, és hát a régi időkben volt pár klassz cucc, ami a maiakkal is kompatibilis. Ehhez pl van 115x rögzítés, ami tudtommal kompatibilis az 1200-zal. Mondjuk annó ezt külön kellett megvegyem, akkoriban jött ki az 1156, szóval a korábbi cuccokhoz ez még nem járt. Eredetileg 478, 775 és AMx rögzítés volt csak. Azóta viszont láttam használtan 115x kompatibiliset is.
-
Hanok
senior tag
válasz
-
BalageK
tag
válasz
Ezt tudom ajánlani (IS-55) de pl. Gigabyte B550 / 570 AM4 alaplapokhoz totál nem jó, valamiért Gb úgy gondolta jó ötlet a foglalatot kicsit máshová helyezni, így nem fért be pl. a Q58-ba.
-
flashpointer
őstag
Raijintek Pallast nem probalta meg senki? Ajanlani sem lattam soha, pedig ha megint leghutesem lenne tuti ezt vennem, valaki probalta mar? Tok lapos es 140 es-es
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Pista0001 #65746 üzenetére
Nem foglalkozom használt IT cuccokkal, ez elvi kérdés
A 110-es mérettel már megszívtam 1200-es socketű itx alaplap alatt, így a 95x95 alsó méretről akarok maradni mindenképp. Így esett ki a 12x11 cm-es, fent említett 120-as thermalright peerless assassin is.
AIO-t meg most nem akartam, holott az lett volna a legkönnyebb választás.
Meglátjuk. Ha nem válik be, akkor így jártam. -
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #65745 üzenetére
Használtan egy jó Ninja mini esetleg? 110×110×115 mm, plussz a venti. Vagy 2 venti.
Gyarilag egy 80-as venti járt hozzá, de az újonnan is sz.r volt, viszont járt hozzá 80-as és 92-es ventihez is rögzítődrót szett.
-
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #65742 üzenetére
Nem, itthon nem forgalmazták, ahogy az SI-100-at sem. Nekem Amazon-ról jött mindkét példányom.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #65740 üzenetére
Az SI-100 nem merült fel, ha már eredetileg top flow hűtőt választottál?
-
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #65740 üzenetére
Az unokatestvére hasonló méretekkel bír: Thermalright Silver Soul 110. Ebben nem gondolkodsz?
-
HUN_Sector
őstag
Na kíváncsi leszek, mert lecserélem az axp x47 full hűtőt.
Találtam egy duplatornyos mini hűtőt.
Thermalright - Peerless Assassin 90 SEA nagytesó tesztjei szuperek, remélem egy 5-6 fokot tudok hozni a mostani hűtőhöz képest
-
Pista0001
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #65732 üzenetére
Még mindig látogatod a Házi barkács, gányolás topikot?
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
Környezettudatos, könnyen újrahasznosítható, színben is illeszkedik a buildhez, lehetővé teszi a hosszabb GPU-kat és még költséghatékony is - teljesen korrekt
-
BalageK
tag
válasz
-
tippm86
tag
válasz
TurboK0 #65730 üzenetére
Wraith Stealth hűtővel csendes beállításon netezés közben 33-35 fokos, Diablo IV alatt 70-75 fokos a proci.
Volt nekem régen egy ID-Cooling IS-40X, hát gyorsan megszabadultam tőle.... nekem egy hatalmas csalódás volt. (3200G-n volt)
Utána volt egy Jonsbo Hp400-as, az sokkal jobb volt. -
Hanok
senior tag
válasz
ezt biztos jó drágán mérik a lian-li-nál...
-
viperabácsi
addikt
válasz
Legalább itt ki tud jönni aminek ki kell jönnie
-
BalageK
tag
válasz
TurboK0 #65730 üzenetére
A legtöbb lp hűtő csodákra képes, ha a többnyire 90mm ventit lecseréled 120mm-re. Na persze, ahol ehhez van elegendő hely - mert adapter kell majd, az meg +x mm, széltében, hosszában és magasságban egyaránt. És ahol a blokk jellemzői (termikus) egyébként jók az adott felhasználásra.
-
TurboK0
tag
válasz
tippm86 #65721 üzenetére
A 8600G-vel sajnos böszmék voltak (értsd: elqrták, nem kicsit, nagyon), a hőelvezető nem forrasztva van hanem pasztázva. Ha lefejted és kicseréled karbon szálas lapkára (Kryosheet) vagy mimetikus polialoidra (conductonaut extreme), akkor elég látványosan lejjebb megy a proci hőmérséklet, akár 20 fokkal is. Úgy már elég kell hogy legyen annak a hűtőnek, főleg ha lekapcsolod a PBO-t (a turbo órajelet).
Persze ha leszeded a hőelvezetőt akkor azzal tuti ugrik a garancia is, de ha nem bénázod el akkor nem lehet nagy gond, nálam egy 3570k tíz évet ment leszerelt hőelvezetővel és folyékonyfémmel.Egyébként sff hűtőknél a Noctua nem annyira jó, emlékeim szerint az ID Cooling volt a legjobb amikor legutóbb utánanéztem. De azt nem tudom hogy ilyen ~40mm magasságban is van-e jó hűtőjük.
szerk: ID Cooling IS-30 kapható itthon, 4 heatpipe van rajta, a noctuánál csak 2. Kicseréled a ventijét egy Noctuára és zajban is ugyanott vagy, bőven 20e alatt.
-
TurboK0
tag
Nem annyira érdekes, egyszerűen annyi van hogy a be quiet egy középkategóriás táp a Seasonic meg egy csúcskategóriás (árban is kb. 3x annyi). Persze a be quiet-nek is vannak csúcskategóriás tápjai, de ez pont nem az, hanem kb a második legolcsóbbik. Egy straight power 11 pl. tesztek alapján sokkal jobb hatásfokú emlékeim szerint, és lehet elérni a Seasonic hatásfokát - csak annyi a bibi hogy árban is ugyanott van. A Pure Power amit használok az meg harmada.
Egyébként a Seasonic SGX-650 Gold és a Corsair SF450 Platinum közötti különbség is érdekes. Üresjáratban ugyanott volt mindkettő, terhelés alatt a Seasonic 140W ott ahol a Corsair csak 133W. A Corsair előbb eléri a teljesítmény görbéjének a csúcsát, de alacsony terhelésnél mindkettő ugyanolyan jó. A Corsair viszont fele akkora és fonalazott kábelekkel jön ami SFF gépnél hatalmas előny. Kár hogy már nem gyártják, csak a méregdrága 2024-es típusokat ami 750 Wattnál kezdődik.
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #65726 üzenetére
Ahogy flashpointer írja. Ez kívánja az fc blokkot.
Picit magasabb vízhőfokkal teljesen vállalható lenne custom vizes itx rendszerbe. Egyedül a plasztikok miatt kell figyelni a vízhőt, hogy ne menjen 60°C fölé. Kb 280W nyélen terhelve mindent. Mondjuk nem futtatnék rajta occt táptesztet.
-
8pin-es tápcsati kell majd hozzá, szóval nem hinném, hogy sokkal lejjebb tekerték volna, bár az előző évadban csak 115W TDP-vel kellett megküzdenie ennek a hűtésnek, szóval ki tudja...
Less than 10 cm: Gigabyte GeForce RTX 5060 Ti cards come with ultra-short PCB design
Komoly.Engem még zavar, hogy már csak 1db HDMI csatival szerelik, így HTPC-nek talán nem olyan jó.
Illetve az új kártyáknál a 8db PCIe lane ad okot aggodalomra, PCIe 5.0 sín kell a teljes sávszélhez, bár 16GB-os kártyák esetében nincs nagy gond.
-
hoffman_
nagyúr
-
mpierre
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65707 üzenetére
Flex?
dugo_: Na pill. Homályos a monitorom az "én ........., ezért...." között. Biztos csak a időleges zavar az erőben.
Még le is pucoltam a moncsit, de nem lett olvashatóbb.
Pista0001: A kor előrehaladtával nem feltétlen változik bármi is.
-
Pista0001
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #65707 üzenetére
Te se lettél a korral "normálisabb"...
-
sb
veterán
válasz
flashpointer #65713 üzenetére
Nem, itt ugyanazt adják csak kevesebb rammal.
De amúgy az a bénább még mindig sokkal gyorsabb mint bármilyen más IGP. És főleg alig kisebb mint a nagy, 40 CU-s... gondolom a sávszélesség itt is bejátszik, alig lesz lassabb mint a nagy.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65677 üzenetére
Ez elég fura, a Be Quiet is elég jó táp, Gold is, a kisebb teljesítmény is elvileg előny kis fogyasztásnál. Elvileg 10%-ra 79.4% van megadva. Az kb. a 46W, ez alapján ott 36.5W körül lehetne a valós fogyasztás.
Vagy fordítva, ha extrém jó a Seasonic, mondjuk 90% 33W-ra, akkor 30W... abból meg a BQ 60-65% körülre jön ki. És hát 600W-os táptól is fura lenne 5% loadnál 90%.
Furcsán nagy a gap a kettő között. Főleg ha a méretet is nézem. De csak érdekességképp írom.
@flashpointer
Ryzen AI Max: Erster Strix-Halo-Mini-PC 1900 eur
64GB-os már van 1400-1500 körül. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #65687 üzenetére
Még nincs adat a Gigabyte lp mennyivel jön, lehet, hogy lentebb tekerik. De a lehetőség amúgy is megvan rá, lefelé mindig lehet szabályozni és általában jobb is a hatékonyságnak... csak a pénztárcának nem, a feleslegesen megvett, majd eldobott teljesítmény miatt.
Az szerinte jó, hogy jön, mindenki belövi majd az igényeihez... nekem anno valahol a tápcsati nélküli 45-75W között volt kényelmes mITX-ben és azzal, hogy nem kellett a teljesítmény sem. Erre meg valóban ott van már az integrált ami helyügyileg is sokkal jobb. Ha kraft kell akkor meg maradnék (nem lp) 120-150W között. De jó tudni, hogy lp is van ha kellene valami a 790S7-be.
-
HUN_Sector
őstag
Én is pörgök rajta hogy lecseréljem a galliumos axp thermalright hűtőt, de mivel szét kéne kapni hozzá a fépet, győz a józan ész és ellapozok a procihűtők oldaláról
-
mpierre
veterán
Több, mint jó. [link] A520+3200g+16GB ram szerelt gépet kapott a nagymama. w11 és open office, meg vírusgyalázó paranoidra állítva, azóta nyugi van. (A Thuban 1055t-t megköpködte, hogy lassú.
. Linuxot meg nem akart. Mintha értene a mísql-hez, vagy bármihez is a böngészőn kívül... )
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
consono #65702 üzenetére
Nem csúcskártya, de pont az utolsó mondatodban van a lényeg ("(...) jól muzsikál ma is"): ennek a kis kártyának a teljesítmény már / még elég. (Hát még ilyen kis kiszerelésben.)
Egyébként ott az oldalon 2%-kal a 4060 (gondolom stock) fölé helyezi.Nyilván nem ez fogja vinni 4k 120fps mellett a Hogwarts Legacy-t.
#65703 BalageK: Nem tudtam. Mondjuk azt tudtam hogy az A2000 is le van fojtva teljesítményben a fogyasztás miatt - tehát innen nézve logikus hogy ha van hely akkor picit többet bírjon.
Viszont ha jól láttam új Blackwell szériából nincs is már ilyen SFF változat, gondolom majd a következő értelmes architektúra vagy csíkszélesség módosításkor, esetleg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Yettel topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos cigaretta 🔞
- Mobil flották
- Politika
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- MSI MAG B650 Tomahawk WIFI Alaplap
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest