Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
CWorm
aktív tag
válasz xabolcs #7798 üzenetére
Okosítható alatt mit értesz? WRT54GL v1.1-em van.
Azt a peacock thread-et én is megtaláltam már, de még nem volt időm/kedvem végigolvasni (most tanulnom kéne). De majd elolvasom, és akkor talán fény derül arra is, hogy mi az az EKO meg NEWD firmware, amit belinkeltél nekem.
A router reset pedig az az ún. 30-30-30 másodperces reset? Ez miben különbözik pl az nvram törlésétől?
Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Srácok, ugye azt jól tudom, hogy ha már nem a gyári firmware van a routeremen (most egy tomato), akkor nem kell a mini firmware-t feltennem és utána rendeset? DD-WRT-re szeretnék váltani és annyi mindent összeolvastam már, hogy elbizonytalanodtam, pedig már kétszer is cseréltem firmware-t a routeren. Ráadásul ennek a DD-WRT annyi letölthető verziója van... (szerintem nekem ez fog kelleni: http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/v24-sp1/Consumer/Linksys/WRT54GL_1.1/dd-wrt.v24_std_generic.bin ha jól értelmezem...)
Javítsatok ki ha tévednék, vagy ha DD-WRT-t máshogy kellene felrakni, mint a többi firmware-t. De csak annyi a dolgom, hogy fimware upgrade oldalon kiválasztom ezt a bin fájlt, oké, várok 2-3 percet amíg végez, aztán router reset és kész is, nem? (A router reset meg csak áramtalanítást jelent ugye?)
Jó bénának érzem magam, pedig én nyitottam a topikot...Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Üdvözletem!
WRT54GL-em van, most éppen a legfrissebb Tomato van rajta. Az a gondom, hogy valamiért wifi-n keresztül nagyon használhatatlan a net, gondolok itt arra, hogy pl. nem lehet nagyobb fájlokat letölteni, mert néhány mega töltés után mindig abbahagyja a töltést és soha nem folytatja. Sokszor videóknál is ez van. Kipróbáltam most wifivel és anélkül, hogy a legfrissebb ubuntu iso-t hogy szedi. Wifivel néhánytíz kilobájt és néhányszáz kilobájt / másodperc sebességgel jött a képfájl, de megállt egy idő után. Kábellel pedig jött a maximális másfél megával. Valami tehát rosszul lehet beállítva a Tomato-ban a wifi részben? Most minden defaulton van, de valamiért nem jó. Egy online póker kliens is állandóan disconnectál.
Az MTU-t már visszavettem 1450-re, de nem sokat segített, épp csak egy leheletnyit. Valószínűleg más lesz a gond...
Remélem van valami ötletetek.Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
válasz mhorvat #6022 üzenetére
Ha esetleg valami olcsó gagyi usb-s wifi adaptert használsz, az is baj lehet. Én legalábbis nemrég vettem egy Edimax-os adaptert, majdnem ez volt a legolcsóbb, amit láttam, de szar is volt, mert gyengén fogta a jelet (és még a foglalatból is ki tudott esni egy apró kis fuvallattól is). Aztán vettem egy PCI-os Linksys izét és az remekül megvan a WRT54GL-emmel.
-
CWorm
aktív tag
Mi is pontosan ez a nas? Még nem hallottam róla. Csak rádugom az egyik portra és ott mehet a torrentezés?
ngabor: sajnos a hozzáforrsztgatáshoz sajnos nem értek, meg nem tudom hogyan lehetne felvarázsolni rtorrent-et, de ha tudnél ezekről valami szakirodalmat linkelni, megköszönném.
[ Szerkesztve ]
-
CWorm
aktív tag
Üdv
Nem tudom volt-e már róla szó, de a GL verzióhoz nem lehet esetleg hozzáforrsztani valami USB-s csatlakozó-t, meg egy olyan fimware-t rátenni, amiben van torrentkezelés? Hogy a router tudjon torrenteket letölteni és webui-n keresztül elérhető lenne és ne kelljen a gépnek bekapcsolva lennie... Vagy álmodozom?Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Azt hiszem, hogy talán alapállapotban be van kapcsolva a wireless, legalábbis hétvégén mi egy új GL routert bütyköltünk, azt nem tudom, hogy a tulaj a megvétel óta ő maga kapcsolta-e be a wifit, mert már 2 hete megvette, csak most állítottuk be, de egy párszor kellett rajta hard resetelni (ez ugye mindent alapbeállításra tesz) és akkor utána be volt kapcsolva alapből a wireless rész.
-
CWorm
aktív tag
Akkor lesz a legjobb a pinged, ha egyáltalán nem töltesz fel, ezt priorizálással úgy tudom nem lehet megoldani. Ha torrentezel és dc-zel is, ráadásul egyszerre fut a kettő, akkor soha nem lesz jó pinged a feltöltések miatt, még ha minimálisra is korlátozod azokat szvsz...
-
CWorm
aktív tag
Üdv!
Találtam egy érdekes topikot sebesség-elosztás témában: [link]
A topik nyitója írt egy programot, ami scriptet tud generálni a routerünkhoz, és beállíthatjuk, hogy hány számítógép kapcsolódik hozzá, melyik ip-nek mekkora forgalmat engedélyezünk, stb., most fogom próbálgatni. Azt írja a program írója, hogy Tomato firmware-rel jobb a traffic shaping, valakinek van ebben esetleg valamilyen tapasztalata, akinek több gépe van a routeren és Tomato-t használ?Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Igazából az ADSL technológia miatt van az, hogy ha max sebességgel töltesz fel, akkor leesik a letöltés sebessége sajnos. Nálunk 4 gép van a routeren, ezért napközben gépenként 12kbyte feltöltésre korlátozom az utorrentet (illetve próbálom betartatni a többiekkel, hogy ennél gyorsabban ne töltsenek fel), ez pont a negyede a 48kbyte-os feltöltésemnek. Éjjelre persze ütemezővel feltolom a maxra. Én Thibor féle firmware-t használok, abban a QoS részben be lehet állítani az upstream bandwitht-et, bár én még sosem probáltam, de szerintem ha beállítod mondjuk a feltöltésed 90%-ára akkor már nem fogja lelassítani a letöltést... Ennyit tudok javasolni, vagy azt, hogy kézileg korlátozd a gép(ek)en a feltöltést.
szerk.: én úgy vettem észre, hogy a letöltést magától szükségszerűen elosztja a router, azzal sosem foglalkoztam, szerintem nem is kell, csak a feltöltéseket kell kicsit visszavenni, és jó lesz...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Ha egynél több gépen lesz használva torrent, akkor nagyon ajánlatos lekorlátozni a kliensek feltöltését, főleg lassabb nettel, mert a feltöltés baromira le tudja lassítani a letöltést. Szerintem arányosan érdemes lekorlátozni, szal ha 3 gép lesz összesen a routeren, akkor mind a két torrentes gépen le kell venni a feltöltést az elméleti maximum harmadára, és akkor így még netezni is lehet majd mellette.
Az utorrent és a Linksys routerek kapcsolatáról itt lehet olvasni: [link]Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Szerintem le van írva több helyen is, a honlapon, meg biztos readme-ben is, de szerintem a legfontosabb, hogy ne wireless-en, hanem kábelen keresztül frissítsd, és lehetőleg ne szakítsd meg a folyamatot (ne legyen áramszünet meg windows lefagyás meg ilyenek )
-
CWorm
aktív tag
Próbáld meg azt, hogy a routerben kikapcsolod a DHCP-t, fix ip-t állítasz be a gépeknek, átjárónak megadod a router ip-jét, DNS-nek meg a szolgáltatód DNS szerverét/szervereit. Nekem eleinte az volt a baj, hogy a routert adtam meg DNS kiszolgálónak, és így csak pár napig működött jól.
-
CWorm
aktív tag
Hali!
Kipróbáltam a scriptet, de nekem nem igazán vált be. Miután aktiváltam a scriptet, eléggé megugrott a router terheltsége, gondolom a sok számolgatás miatt, és gondolom emiatt lehetett az is, hogy baromi lassan jöttek be az oldalak. A feltöltési sávszélességet azt sikerült faszán lekorlátoznia, nem is tudtam többel feltölteni, viszont a letöltés elég gáz volt, nem is érte el a határt, csak kb feleannyit, pedig simán tudta volna szedni a cuccot max sávszélességgel. Viszont próbálgattam azért a letöltést, és meglepő módon többször sikerült a határ fölé mennem, szóval azt valahogy nem korlátozta le, szóval inkább kiszedtem az egész scriptet...Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Még egy kérdés... van nekem ez az oldal: [link]
Itt ha jól sejtem, a startup script-be kell ezt bemásolnom, ugye? Legalábbis ha azt akarom, hogy mindig érvényben legyen a módosítás. Vagy esetleg firewall script?
szerk.: mi van, ha van 1-2 gép, amelyiknek nem mindig ugyanazt az ip-t állítják be a kedves userek? Arra esetleg nincs megoldás, hogy 192.168.1.0-tól 255-ig minden ip-re érvényes legyen a szabály?
-
CWorm
aktív tag
Hm, szal ha jól értem, ez a script igazságosan elosztja 3 felé a 3 megabites netet? És tényleg jól működik? Tapasztalat? Nekem 3008/384-es netem van, viszont 4 gépre, szóval erősen gondolkodom azon, hogy esetleg eme script átalakításával próbáljam-e meg elosztani a netet... Viszont nekem úgy van most beállítva, hogy éjjel az én gépem max sávszélességgel töltsön le, mert akkor a másik 3 nincs bekapcsolva. Ezzel a scripttel megoldható, hogy mondjuk... hmmm, jó, majdnem hülyeséget kérdeztem. Szal lekorlátozom a másik 3 gépet, magamnál meg az utorrentet nappalra, éjjelre meg leveszem róla a korlátot, jólvan... Szóval, kérdés: ha átírom ebben a scriptben az értékeket, mint pl 1000kbit meg ilyesmiket és kibővítem 4 db gépre (egyáltalán mikhez nem szabad hozzányúlni, és mikhez igen?), akkor jó lesz?
-
CWorm
aktív tag
Azok az értékek bizony az adatforgalmat jelölik a router bekapcsolása óta (példánkban a 9 nap alatt lebonyolítot teljes adatforgalom látható).
A traceroute az olyan, hogy a megadott címhez végigköveti az utat, kiírja, hogy milyen állomásokon, szervereken keresztül jutsz el a célpontig... nem tudom értelmesen megfogalmazni, de valahogy így mondanám.Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Megcsináltam azt a projektet, amit még régebben ígértem, azazhogy a Thibor-os firmware-rel rendelkező routerem beállítási felületének minden oldaláról egy screenshotot, hogy lehessen látni, miket is tud pontosan ez a firmware. Akkor lássuk is:
Setup oldal:
Basic Setup: [link]
DDNS: [link]
MAC Address Clone: [link]
Advanced Routing: [link]
Static DHCP: [link]
WOL: [link]
Wireless oldal:
Basic Wireless Settings: [link]
Wireless Security: [link]
Wireless MAC Filter: [link]
Advanced Wireless Settings: [link]
Security oldal:
Firewall: [link]
VPN: [link]
Accec Restrictions oldal:
Internet Acces: [link]
Applications & Gaming oldal:
Port Range Forward: [link]
Port Redirection: [link]
Port Triggering: [link]
UPnP: [link]
DMZ: [link]
QoS: [link]
Administration oldal:
Management: [link]
Log: [link]
Diagnostics: [link]
Factory Defaults: [link]
Firmware Upgrade: [link]
Config Management: [link]
Status oldal:
Router: [link]
Local Network: [link]
Wireless: [link]
Device List: [link]
Site Survey: [link]Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
motaba (#209): ezek a dolgok ilyenek, néha resetelni kell a routert.
Seth (#210): ilyenről nem tudok, talán valamelyik hekkelt firmware-ben lehet, de egyelőre én max olyat láttam, hogy High, Medium, Low prioritások közül lehet választani, vagy valamelyik firmware-ben esetleg 1-2-3 MBps-t beállítani (nincs külön le/feltöltés)
kezu (#211): én is próbáltam beállítani ilyen pass-t meg minden, de nem nagyon értek a hozzá, a kapcsolódó gép pedig egy macbook, ahhoz még kevésbé értek és nem sikerül úgy beállítanom, hogy titkosítva is legyen és működjön is, úgyhogy én lemondtam arról, hogy lejelszavazzam a wirelesst, helyette csak azt az egy mac-address engedem kapcsolódni wireless-en keresztül és kész (asszem ezt alapból nem tudja a gyári firmware). Ja és az SSID megjelenítését kikapcsoltam, hogy ne lássák a routert.Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
válasz DeepDish #161 üzenetére
Talán valamelyik firmware-ben van ilyen lehetőség, de abban pl nincs, amit én használok most (Thibor), hanem csak olyasmit lehet beállítani asszem, hogy portonként hány megabites legyen a kapcsolat, de ezt még nem próbáltam ki (asszem nem is lehet túl alacsonyra állítani, talán fél megabitnél kezdődik a választási lehetőség).
-
-
CWorm
aktív tag
Hi
Keress hozzá régebbi firmware-t, biztos megvan neten valahol az alap gyári firmware is, szerintem próbáld meg azt visszarakni, ha engedi, és onnantól talán engedi a hekkelt firmware-eket is, de más tippem nincs. De asszem az is lehet, hogy ha túl új routered, akkor már nem linux fut rajta, azt meg nem lehet lecserélni. Asszem 4es verziótól már nem linux van a sima G-n, de nem tudom pontosan.Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Igen, tud ilyet, táblázattal ahogy írod, sőt az ip-címek mellé még domain-t is lehet rendelni, ami természetesen csak a belső hálón működik. Hogy mennyivel tud többet, mint a dd-wrt azt nem tudom, mert olyanom még nem volt, szerintem vesd össze a kettőt:
DD-WRT oldala: [link]
Thibor tulajdonságai: [link]
Egyébként ha részletesen érdekel, hogy miket lehet beállítani a routerben, akkor csinálhatok egy olyat, hogy minden oldalról lopok egy screenshotot és felteszem valahova, szerintem a képek sokkal több mindent elárulnak... Én is kerestem különböző firmware-ekről screenshotot, de nem mindegyikről találtam, úgyhogy itt most lenne a Thiborról...Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Sikerült feltennem egy Thibor-féle firmware-t, tök jó, most ezt próbálgatom.
(Firmware Version: v4.71.1, Hyperwrt 2.1b1 + Thibor15c)Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Mégvalami: ebben az átok routerben hogyan lehet normális dhcp-t csinálni? Mert olyat nem lehet, hogy megadok neki 4 mac addresst meg hogy azokhoz milyen ip-t rendeljen. Szal nem értem... meg azt sem, hogy ha rá van kötve 3 gép, akkor abból miért csak egyet ír ki a dhcp clients table-ben a router? A másik kettő is ugyanúgy lett beállítva mint az enyém, az enyémet látja, másik kettőt nem, de osztja nekik a netet, csak kurva szarul. Nem értem....
-
CWorm
aktív tag
Hali!
Nos, olyan kérdésem lenne, hogy miért butább egyes funkcióiban ez a router, mint egy nála egyszerűbb, olcsóbb? Például nem tud forever leasing-et, a max megadható neki az 9999 perc, meg pl csak 4 url-t lehet vele blokkoltatni, más routerben meg láttam, hogy akkora blokklistát csinálhatunk, amekkorát akarunk. Van esetleg olyan firmware vagy tudomisénmicsoda, amivel le lehet dönteni pár korlátozást?Félig ember, félig medve, félig disznó
-
CWorm
aktív tag
Nem szeretek új topikot nyitni, de még nincs külön ezzel a routerrel foglalkozó, így veszem a bátorságot, hátha sikeres lesz.
A topik célja az ehhez a routerhez elérhető firmware-ek ismertetése, segítségnyújtás a telepítésben, tapasztalatok megosztása lenne, szóval ilyesmi. Én például azt olvastam, hogy a gyári firmware-nél 50%-kal jobb teljesítményt is ki lehet még hozni, meg hogy a 60 dolláros routerből pár perc alatt 600 dollárost lehet varázsolni upgrade-del, de nem tudom ezek mennyire igazak, mennyire legyek bátor elkezdeni meghekkelni a routert.. Érdekelne az is, hogy melyik firmware mit tud a gyárihoz képest, mennyivel többet, mennyivel másabb, stb.
Kezdetnek itt van pár link, melyeket esetleg érdemes lehet végignézni:
DD-WRT: [link]
HyperWRT Thibor: [link]
a Thibor oldalai: [link]
HyperWRT: [link]
Sveasoft (itt is van valami firmware, de én láma vagyok ehhez...): [link]
Egy cikk a cuccról: [link]
Szóval ha valaki szeretne nekilátni, hogy tovább bővítse routere tudását, annak ki mit ajánl?
[link] a címbeli routerek összefoglalása a wikipédián.
SD/MMC support beépítése a GL-be:
[link]
[link]
a hozzászólás szerkesztve 2007. 07. 30-án.Félig ember, félig medve, félig disznó
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
- GAINWARD GHOST RTX 4060 Ti eladó! RGB-s! Garanciával, számlával!
- Új Lenovo L0Q Gamer Tervező Laptop 15,6 -30% AMD Ryzen 7 8845HS 16/512 RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
- NEXTLEVELRACING RACER Szimulátor állvány + Shifter mount
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest