-
IT café
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andralin
aktív tag
válasz wwenigma #55643 üzenetére
Téves. Ez nem a JEDEC szabvány. A cikkben tévesen írják.
Ez az információ a JEDEC szabvány Alvin Cox Seagate mérnök, a JEDEC akkori (2010) elnöke által készített magyarázó prezentációjából származik.
"JEDEC SSD Specifications Explained" Alvin Cox, Seagate - Chairman
Itt megtekintheted az ominózus prezentációt is a JEDEC hivatalos oldaláról: [link]A 2015-ös PC World cikkben maga Alvin Cox jelenti ki, hogy nagyon sokan értették félre ezt a prezentációját és megerősíti, hogy ezek az adatok csak az SDD élettartamának lejárta után érvényesek.
Ahogy már fentebb is idéztem:
"but only after it had reached the end of its useful life span and was then stored at abnormal temperatures. It’s not intended to be applied to an SSD in the prime of its life in either an enterprise or a consumer setting."Szóval az ATP-s cikk is csak egy a sokszáz olyan leírásból, ahol a félreértelmezett információkat tálalják kész tényként, iparági szabványként.
Elég durva mondjuk ez az egész történet, hogy ennyire nehéz tisztán látni ebben a kérdésben és ennyi félrevezető információ található a neten.
-
Andralin
aktív tag
válasz wwenigma #55632 üzenetére
Az első, ATP-s link alatti cikkben ugyanabból a tévesen értelmezett táblázatból szedték az adatokat - hasonlóan temérdek másik oldalhoz - amelynek a készítője (Alvin Cox) kijelentette, hogy alaposan félreértették a leírtakat és az a táblázat csak az SSD élettartama vége után aktuális. Lásd az általam fentebb linkelt cikket.
Íme: 40 fokon működés, 30 fokon tárolás és a zölddel megjelölt 52 hét = 1 év, ami tökéletesen egybevág az ATP-s cikkben leírtakkal.A Delkines cikk már nem tartalmaz ilyen hibát. Ott azt írják, hogy a gyártók többségének közlése alapján 10 év körüli adatmegtartásra lehet számítani az SSD-knél, amit két tényező tud befolyásolni:
- ha a eszköz az élettartama végét elérte már
- vagy az extrém magas/alacsony tárolási hőmérsékletSzámomra ez a második cikk inkább tűnik korrektnek a témában általam eddig olvasott információk alapján.
[ Szerkesztve ]
-
Andralin
aktív tag
válasz Frawly #55630 üzenetére
Szerintem az azért elég érdekes, hogy a gyártók (már?) nem tüntetnek fel ilyen korlátozásra vonatkozó adatokat a gyári adatlapokon, hogy mennyi ideig állhat tápellátás nélkül az SSD.
Mindenesetre abban teljesen egyetértek veled, hogy mindegyik adathordozónál felléphet ez a jelenség, csak az adathordozó anyagától függ, hogy mennyi idő múlva nő meg ennek az esélye. És az is biztos, hogy ha hosszú távra, évekre, évtizedekre akarok archiválni, akkor én is a HDD-t választom az SSD-vel szemben.
-
Andralin
aktív tag
válasz Frawly #55625 üzenetére
Ezt nem tudtam, hogy a gyártók ilyen pontosan specifikálják, hogy mennyi ideig garantált az SSD adatmegőrzése tápellátás nélkül. Ezek fényében akkor tényleg érdemes odafigyelni erre a dologra.
Kíváncsiságból meg akartam nézni, hogy az általam rendelt Samsung 860 EVO típusra mennyi ez a garantált időtartam. Letöltöttem a gyártói datasheet-et, de nem találtam benne ezt az adatot. Segítenél, hogy hol lelhető fel ez az adat a fenti típusra? Vagy benne van, csak én nem találtam meg? -
Andralin
aktív tag
válasz ironbed #55609 üzenetére
Noha én teljesen laikus vagyok az SSD-k terén, én is megdöbbentem olvastam fentebb az arról szóló hozzászólást, mely szerint a fiókban tárolt SSD-kről elveszhez az adat egy idő után.
A témában és a topikban zöldfülűként először nem akartam bolygatni a dolgot, de így, hogy te rákérdeztél leírom, hogy kicsit keresgéltem is a témában, és találtam egy 2015-ös PC World-ös tényfeltáró cikket, ami leírja, hogy ez a legenda egy durva félreértésen alapszik.
Tény, hogy Google-al keresgélve nagyon sok oldalon írják le tényként a lehetséges adatvesztést, ha hosszabb ideig nincs bekapcsolva egy SSD. De ezek a leírások általában közös forrásból táplálkoznak, egy a témáról szóló prezentáción, melyet Alvix Cox, a Seagate mérnöke publikált még 2010-ben.
A cikkben a PC World újságírója utánajárt a kérdésnek, beszélt Alvin Cox-al is és kiderült, hogy egy nagy félreértésről van szó. Az általa készített adatvesztési statisztikák, táblázatok kifejezetten, csakis azokra az SSD-kre vonatkozik, melyeknek már véget ért a garantált életciklusuk! Tehát arról szól a dolog, hogy az életciklus lejárta után milyen valószínűséggel fog adatot veszíteni az SSD. A még le nem járt életciklusú eszközökre nem vonatkozik ez az adatvesztéses dolog.
A légyeg a cikkből angolul:
"but only after it had reached the end of its useful life span and was then stored at abnormal temperatures. It’s not intended to be applied to an SSD in the prime of its life in either an enterprise or a consumer setting."Íme a cikk maga:
Debunked: Your SSD won't lose data if left unplugged after all -
Andralin
aktív tag
válasz poci76 #55594 üzenetére
Zwiebi, dugo_, poci76, Frawly hálásan köszönöm mindenkinek a részletes tanácsokat és magyarázatot!
Meggyőztetek, már meg is rendeltem a 860 EVO-t. Annyira extrém használatban tényleg nem lesz, hogy PRO-t vegyek. És akkor ugyanerre teszem a lapozófájlt is, nem veszek neki külön SSD-t.
Viszont csak 256 GB méretűt vettem, az bőven elég lesz, csak rendszerpartícióra kell, Win7-re. Adattárolásra van egy bőven nagy HDD-m.[ Szerkesztve ]
-
Andralin
aktív tag
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni!
1. Erre nem tudok válaszolni. Kíváncsi lennék, milyen opciók vannak, milyen áron és utána választanék.
2. 256 GB
3. Asztali gép és SATA2 csatlakozó. Szóval SATA3-as SSD kellene.
4. Abit IX38 QuadGT [link] *
5. Nem igazán fontos. Lényeg, hogy tapasztalatok alapján megbízható legyen.
6. Átlagos felhasználásra kell, de hajlandó lennék megfizetni a professzionális minőséget, a megbízhatóságot. A felsőbb kategóriás típusok érdekelnének inkább.* - Az alaplapom típusát megadtam, mert kérdezted, de kérlek hagyjátok figyelmen kívül. Nem ehhez méretezve keresek valami gyengébb SSD-t, ami ehhez még épp megfelel. Egy gyors, megbízható SSD-t keresek, amit esetleg majd átrakva egy új, gyors gépbe is megállja a helyét.
-
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
Az asztali gépembe szeretnék venni Win7 alá SATA3 felületű 256 GB-os SSD-t. Ehhez kérnék segítséget tőletek.
Nem sajnálnám a pénzt a minőségibb, megbízhatóbb SSD-re. A topiknyitóban ajánlott típusok mennyire naprakészek? Az ott listázott prémium típusokból ma már csak a Samsung 850 Pro kapható, azt is már csak két üzlet árulja az egész országban az Árukereső szerint. És nem is olcsó, 36e Ft az olcsóbb helyen.Meg tudjátok erősíteni, hogy jelenleg ez az egyetlen elérhető SATA felületű prémium kategóriás SSD, ami még kapható Mo-n? Mert akkor megrendelem, remélem tényleg lesz még raktáron, ahol írják.
A másik kérdésem az, hogy érdemes lenne-e egy kisebb SSD-t is venni mellé, amire csak a lapozófájlt és a hibernálás fájlt tenném, semmi mást? Ezzel lehetne számottevően kímélni a rendszer SSD-t? Vagy nem lenne semmi értelme? A gépemben 8GB RAM van.
Mielőtt a topikra találtam, a Silicon Power Velox típusokkal szemezgettem. Ezek miért nincsenek a ajánlottak között? Annyira rosszak lennének, vagy még annyira újak, hogy nincs róluk semmi tapasztalat?
Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Gumi és felni topik
- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Asszociációs játék. :)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MIUI / HyperOS topik
- Filmvilág
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xiaomi 12 - az izmos 12