- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szaszabond
aktív tag
Sziasztok,
Van 2db ASUS AX82U ethernet backhaul MESHbe kötve. Szeretnék venni és szintén MESHbe kötni egy harmadik de olcsóbb ASUS AX vagy AC routert (kb AX55)...amit viszonylag messze (kivinném 30méterre a háztól egy műhelybe) lenne a masik kettőtől. Megoldható az Ethernet, csak vajon a Node 2-be hová kellene dugnom és milyen beállítások kellenek, hogy mindhárom eszköz egy MESH hálózaton legyen?[ Szerkesztve ]
-
Szaszabond
aktív tag
Nagyon noob kérdés, de ha szétválasztom a a 2,4 és 5GHz csatornákat külön SSD-re attól az azonos routerre (MESH rendszerre) csatlakozhatott eszközök még ugyanabban a hálózatban lesznek ugye? Azaz elérem egyiket a másikkal, tudok másolni, nyomtatni, streamelni, vezérelni stb függetlenül attól, hogy 2,4 vagy 5 GHz en csatlakoznak fel...
[ Szerkesztve ]
-
Szaszabond
aktív tag
válasz Downsampling #88703 üzenetére
Szia, igen nekem válaszolta ezt dkess és végén ellentmondásosan az A lehetőséget javasolta ami a ax92u volt. Utána privát an megbeszéltünk, hogy elnézte és a B opcióra gondolt ami a 2db ax82u. Szóval én azt rendeltem.
Okok:
mindkét sáv wifi 6
Amúgy is kábeles backhault terveztem , ha meg wireless backhaul lett volna akkor a 92u csak wifi 5 router lesz
A 82u bő fél évvel frissebb modell
A 82u jelenleg picit olcsóbb, bár ez éppen nem volt számottevő -
Szaszabond
aktív tag
Hát igen nem egyszerű ez. KB 3 hónapja 92u volt a favorit itt a fórumon, most meg a 82u :).
Igazából június végére kellene a router, de ha most jobb áron van mert akciós akkor meglenne most. Sajnos a 112k ajánlatot lemaradtam, de a 65k sem olyan rossz elvileg az 90k hoz képest.
Szóval első kérdés szerintetek várjak még mert lesznek ezek meg olcsóbbak is?
Második: várják még mert meg fog jelenni nyárig valami új, jobb, szebb...nem ismerem az előző évek trendjeit...
Harmadik: Ha veszek most, akkor melyiket (pénz nem számít, de azert olyan 170k-ig jó lenne beleferni) kábeles backhaul lesz.
A, 2x AX92U (130k)
B, 2x AX82U (116k)
C, 1x AX86U és 1x AX58U (160k)
D, valami más felállás?[ Szerkesztve ]
-
Szaszabond
aktív tag
válasz Alex91 #88630 üzenetére
Szia, köszi a választ. Most teljesen elbizonytalanitottal . Eddig úgy gondoltam 2db 92u jó lesz,de most már elgondolkodtató a 2db 82u-n is, de az tényleg ronda. Mindenképpen kábelen lesz osszekotve a két router, de kell e nekem a WiFi a 2,4 GHz sávon arról fogalmam sincs, egyelőre csak egy tab s7 meg majd egy samsung s21 fog tudni WiFi 6 ot.
Sőt mi több most nézegetem, hogy nem lenne e jobb inkább venni 1 darab ax86u-t? Azt mondják jó a lefedettsége (200nm egyszintesen kellene lefedni) és ha nem lesz elég akkor emellett venni egy másik kisebb ax routert ami aimesh képes és azt csak nodekent használni. Na de melyik legyen ez a másik? A 86u most 105K, a második meg jó lenne ha megállapodás 40-50k körül.
A mesh fontos lenne....
Na most vagyok bajban...[ Szerkesztve ]
-
Szaszabond
aktív tag
Hali még mindig az Asus ax92u az egyik legjobb ár érték arányú Router? Jelenleg Asus húsvéti akció van sok helyen, nekem 2 db kellene, de egyesével olcsóbb. A 65-70K jó ár darabjáért? Ha ez még mindig ajánlott akkor megrendeltem hirtelen felindulásból.
-
Szaszabond
aktív tag
Köszi, a jelenlegi TP-Link TL-WR2543ND -nél csak jobb lehet, és igazából ezzel sincs semmi bajom .
MÁS: Vezetékes backhaul működik switchen keresztül is (router switch - router) vagy csak direktbe (router - router)?
Illetve: Az AX92U és a kapcsolódó kliensek automatikusan dönti(k) el, hogy mely eszközöket szolgál ki 5 illetve 2,4 GHz-n, ahogy a legjobb, legstabilabb, leggyorsabb a kapcsolat, vagy nekem kell manuálisan beállítgatni ezeket majd valahogy?
[ Szerkesztve ]
-
Szaszabond
aktív tag
Köszi a választ. Kicsit ritkán tudok ránézni a fórumra. Hát anyagi megfontolásból szerintem az AX92U lesz a befutó. 2 db esetében már sok a különbség. Kellene egy kis lelki támogatás és nyugtatás, hogy nem járok ezekkel sem rosszul és megfelelőek lesznek arra amit leírtam anno. Mert a kérdésedre fogalmam sincs, hogy megérné e nekem a kicsit több rám és erősebb SoC.
-
Szaszabond
aktív tag
válasz Szaszabond #87256 üzenetére
Igazából ad e az AX86U annyival többet az előző igényeknek megfelelően... az AX92U hoz viszonyítva, hogy azt vegyem, mert azért mégiscsak van vagy 30-50K HUF különbség közöttúk (kettővel megszorozni pedig már azért tetemes)
-
Szaszabond
aktív tag
Szia,
Köszi a választ. Akkor most melyik párost is vegyem? Pénz nem fontos annyira, inkább a megbízhatóság és jövóállóság. Kábeles lesz a backhaul. Jópár eszköz kábelen is fog rájuk csatlakozni, de MESH-ként 20+ eszközt kellene kiszolgálni a WiFi-n. Hatótáv és sebesség is lényeg. Fogalmam sincs hogy melyik eszközöm 5GHz képes és melyik nem. Lesz rajta Lenovo Y580 laptop, Samsung S21, Tab S8 ha megjelenik, Xiaomi mi9T, Más Samsung telefonok, Huawei p10, xiaomi roborock S6 robotporszívó, Xiaomi mi box 4s, daikin klíma, Denon x2700H AV receiver, Samsung, Philips és LG TV-k. -
Szaszabond
aktív tag
AX86U vs AX92U kérdés. Családi ház. Két darabot szeretnék MESHbe kötve. Tudni vélem, hogy a legfőbb különbség az AX hiánya a 2,4 GHz sávban a 92 esetében viszont jóval olcsóbb mint a 86.
Mennyire fontos nekem a AX a 2,4 GHz sávban ha jelenleg max 2 db eszközöm képes wi-fi6 ra? Hogy kell ezt elképzelnem? Eddig úgy gondoltam, hogy az eszközöknek megadom a wi-fi kódot és onnantól úgy kapcsolódnak a netre és a hálózathoz ahogy az éppenséggel a lehető legjobb és nekem nem kell állítanám semmit sem. Azaz ha 5GHz képes egy eszköz akkor majd a router és az eszköz közösen eldöntik hogy mi a legjobb és automatikusan azon csatlakozik, ha meg nem 5GHz képes akkor marad a 2,4-es sáv. Gondolom azért az AC sem olyan gáz. Pláne hogy jelenleg a meglévő két routerem még csak N-es.
Szóval, hogy is van ez? -
Szaszabond
aktív tag
Hali,
ASUS 2db AX92U-nál működhet úgy a dolog, hogy router1 majd 8 pontos switch (ezen lesz még TV, NAS, Mediaplayer, laptop is kábelen) majd ebből kapja a router2 mint node a netet majd ebből még egy 8 pontos switch adna netet további TV, Asztali számítógép, XBOX részére). Természetesen mindemellett fullos MESH lefedettséget biztosítsanak 130 négyzetméteren) -
Szaszabond
aktív tag
Sziasztok,
MESH routert vennék, de nem nagyon tudok dönteni, hogy melyiket. Igények:
1. Kábelen is tudjam őket összekötni.
2. Tudjak rájuk 8 pontos switchet is kötni (asztali gép, Xbox, NAS, TV ilyesmik miatt és 4K tartalom streamelése TV ér miatt)
3. MESH alapvetően tabletek, telefonok teljes lefedettséget érdekében
4. Parental control kellene a gyerekek miatt
5. 130 nm2 a ház, egyszintes.
6. Max: 160K HUIFAsus vagy TPLINK rendszereket nézegettem eddig, de nem tudom pontosan melyiket
[ Szerkesztve ]