Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
e-newsee
addikt
válasz Gubek-Einste #56396 üzenetére
Az oké, de ezt aprón hirdetik 15k-ért bontatlanul, és érdekelt, hogy ki lehet-e deríteni esetleg vásárlás előtt.
Köszi!"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/
-
őstag
válasz El Gringo #56395 üzenetére
Úgy tudom, hogy a C7-nek sávonként dedikált antennnái vannak. (2,4 Ghz belsők és 5Ghz 3 db. külső)
C7 van nekem is otthon...
De az AC58 szerintem is jobban bírja a terhelést. Ez egy elméleti potenciál,és ez egy lakásban ritkán szempont, pláne... ha csak az alapszolgáltatásaid használod.
Az Asus-oknak legendásan felhasználbarát a kezelőfelültük és a saját osztályukon belül, a többi termékhez képest általában több szolgáltatást ill. beállítást nyújtanak. Bár ha csak az alapokra használod, akkor ez is mindegy.De, hogy ne legyen egyszerű a C7-nek sokkal gyorsabb az AC-s wifi-je. || 867 vs 1300 ||
Ez évek múlva már perdöntő lesz, ahogy az AC eszközök elterjednek!Remélem segítettem, de legalább jól össze tudtalak zavarni...
Meliora sunt bono inimica
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
El Gringo
senior tag
Sziasztok!
Cserélném az ősrégi Tp-Link 841ND v7.1-et, mivel már instabil, és az egyik portja is megadta magát. Mivel legalább 5 évre venném, így AC-est néztem ki.
A feltétel, hogy nagyjából tudja ezt a hatótávot, amit a mostani, ne kelljen tökölni a beállításokkal, tehát az Xboxon legyen open a NAT, a torrent is menjen a PC-n. Ehhez eddig semmit nem kellett csinálnom. Nem nagyon mókolgatnám a szoftverét.
A kérdés:
Archer C7 vagy Asus Ac58u, ha figyelembe vesszük, hogy legalább évekre lenne véve?ł----ł Myprotein regisztrációs kód belépésnél: 7UAY-R1 ł----ł Crypto.com meghívó (50$) ł-ł Revolut-meghívó (VISA ingyen posta) ł-ł CURVE meghívó (5 angol font ajándékba + MasterCard ingyen posta) PRIVÁTBAN ł----ł 5% iHerb kupon: LQV119
-
e-newsee
addikt
Srácok, a dobozról kiderül egy Archer C5-ről, hogy v1, vagy v2?
"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/
-
őstag
válasz tpeter77 #56386 üzenetére
Ez alapján úgy tűnik, hogy alapba már POE injektort szerű valamit adnak hozzá. Azaz mindenképpen UTP-n keresztül kapja majd a tápot is. Itt egy unboxing videó róla.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz adorjant #56389 üzenetére
Használattól függ, hogy mire elég az a 128 MB RAM.
Sajnos komolyabb hardverű router csak az AC68U vagy felette van ami már nem 30k-s kategória.
30k alatt az AC58U van mint lehetőség.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
alex devil
senior tag
-
adorjant
őstag
Üdv!
Asus N18U-t cserélnék erősebb hardverűre,nas funkciók miatt. AC nem fontos, kertes övezetben használom, nincs nagy tolongás a csatornákon Viszont ha lenne rá rendes support, annak örülnék,6 az N18U jónak mondható ebben,a Tomatoval nagyon elégedett vagyok.
Létezik ésszerű áron megfelelő típus (harmincezer körül azért jó lenne,ha megállna),a fentiek figyelembe vételével?
Xiaomi hdd-s routerével szemeztem,de valahogy nem érzem a késztetést,hogy az biztosan jó lenne,az AC Asus modellek pedig soványnak tűnnek 128mb rammal... Vagy tévedek? -
anonymus89
addikt
válasz Gubek-Einste #56384 üzenetére
Akkor tegyük fel, hogy ott megosztottam a tapasztalatom de a kérdést kifelejtettem.
Így pótoltam ott és akkor a 46857#-es off kéne legyen.[ Szerkesztve ]
Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//
-
Topikgazda
-
tpeter77
addikt
válasz Gubek-Einste #56381 üzenetére
Gubek-Einste
Unifi AP-AC-LR eszközhöz a gyári dobozban mellékelnek külső tápot, vagy azt külön kell hozzá megvenni?
Számomra ez lenne a legszimpatikusabb megoldás.
Szolgáltatói router szintén Wifis lesz, és ebből az Unifi AP-ból vennék kettőt, így lesz elégséges jelszint mindenhol az épületben. -
Topikgazda
válasz tom2085 #56380 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz anonymus89 #56379 üzenetére
Ide való kérdés.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz alex devil #56376 üzenetére
20k alatt Asus N18U/N56U, TP-Link 1043NDv2/v3/v4 van mint ajánlott eszköz.
A Digi-nél 100/50 a legkisebb net jelenleg.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz SPeti1984 #56373 üzenetére
Mennyire igaz, hogy a D-link-DIR842-nek a 4 antenna ellenére elég gyenge a hatótávja?
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is.Ez használható wifi kiterjesztőként?
Nincsen benne repater mód így nem használható rá, max úgy ha AP módba kábellel kötöd az elsődleges eszközre.Gondolom ha több antenna van akkor mindegyiket más irányba lehet fordítani és úgy nagyobb területet képes lefedni. Vagy rosszul gondolom?
Körsugárzó antennák vannak a router-en így lényegébe gömb formában dolgozik vagyis az antenna állítgatása nem befolyásolja a lefedett terület nagyságát jelentősen.Még ezt néztem, vagy jobb a Dlink842?
Ternda AC9 AC1200
A Tenda nem ajánlott gyártó.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
tom2085
csendes tag
Sziasztok! Milyen routert ajánlanátok a következő irodai környezethez.
Egy TP-LINK TL-WR841N Router lenne rákötve ami az épület másik felében biztosítja a WIFI-t + erre még egy TL-WA850RE jelerősítőként. Ezen kívül még 2 hálózatos nyomtató, 2 asztali gép, és kb. 7 laptop lenne rácsatlakozva, + a mobilok.
Olyan routert keresek, ami ezt a kb 20 eszközt ki tudja stabilan szolgálni. -
anonymus89
addikt
Sziasztok!
Nekem az a tapasztalatom a TP-LINK Archer C5 Routerrel, hogy ugyanoda helyezve ugyan azokkal a beállításokkal kisebb területet tud lefedni mint a 941ND és a 1043ND. Sok beállítási lehetőséget végig próbáltam de sajnos szerintem "gyengébb" mint az elődök. Upc 120-as net 2.4ghz-en
Milyen beállításokat nézzek meg esetleg?
Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//
-
SPeti1984
senior tag
Még ezt néztem, vagy jobb a Dlink842?
-
alex devil
senior tag
válasz Gubek-Einste #56372 üzenetére
Akkor milyet tudnál ajánlani? (Nem tudom mennyi a legkisebb csomag a Diginél de biztos nem használnák ki azt sem.) Elsősorban a hatótáv és a stabil működés a szempont.
S23
-
Lajabá
újonc
válasz Gubek-Einste #56368 üzenetére
Kedves Gubek-Einste , először is köszönöm válaszod, ahova bevezetettem az optikát, az gyakorlatilag egy családiház pincéje, ott van nekem egy 19es kis rack szekrényem, és abban vannak a kütyüjeim. Ezért is mondtam, hogy a Wifi nem fontos, mert a ház wifijét úgy se tudja ellátni, az másik cuccról megy. Ami a router mögött menne/megy azok ipkamerák, nas, 1-2 pc a házban, ami pluszba bejönne, hogy jelenleg egy szerverem van kint szerverparkban, azt hoznám be-majd még egy fix ip-t kell szereznem-, gyakorlatilag a pincébe, néhány kis sávszélesség igényű weboldal fut rajta, mail server.Most a huawei optikai eszköz mögött van egy 24 portos tplink switch ami egész jól engedi a forgalmat - számomra is meglepő módon -, azon 800-900k tudtam mérni letöltésben, 200-250k-t feltöltésben, és így akkor a huawei és a 24portos switch közé menne be egy normálisabb router. Árban tudok följebb menni ha van értelme, amit szeretnék, hogy egyrészről normálisan lehessen konfigolni tűzfal szabályokat, port forwarding, esetleg dmz a szerver miatt, illetve , hogy mondjuk egy iphoneról betudjak vpnezni, (régebben még ment a pptp most már nem új iOS miatt, most l2tp-t használok, de azt is úgy hogy az l2tp szerver a nason van, és az eddigi routeren volt egy port forward erre vonatkozóan, kicsit sufni, de ezt tudtam, ha ezt a funkciót tudná kezelni a router az mondjuk szerencsés lenne Nagyon köszönöm előre is a segítséget !
-
SPeti1984
senior tag
Mennyire igaz, hogy a D-link-DIR842-nek a 4 antenna ellenére elég gyenge a hatótávja? Ez használható wifi kiterjesztőként?
-
Topikgazda
válasz alex devil #56371 üzenetére
Ha lesz Digi akkor gigabites portokkal rendelkező típusra lesz szüksége, az pedig nincsen 10k alatt.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
alex devil
senior tag
Sziasztok! Szüleimnél 2 szintes családi házban 1 laptop, 1 táblagép és néhány telefon használná a wifit. Egyelőre 10megás de a későbbiekben a diginek hála valami izmosabb net is lesz. A nagy hatótáv és a stabil kapcsolat/működés lenne a két szempont. Olyan 10k körül már lehet kapni olyat ami megfelelne a célnak?
S23
-
Garsza
veterán
válasz Gubek-Einste #56365 üzenetére
Elnézést valamiért átsiklottam rajta.
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz Lajabá #56358 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz body007 #56353 üzenetére
SIM kártya foglalat és a CFW kizárja egymást, valamint a kliens/WISP mód sincsen ilyen eszközökben.
Ha a 3600 nagyjából megfelelő volt akkor egy TP-Link Archer C7 lenne az ajánlott.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
TeeJay
félisten
válasz gemini #56362 üzenetére
szerintem tegyél mellé még 7-8 ezret és TP-Link WR1043ND V2-V3-V4 alá már ne add
hidd el később emelik a digi sebességet is
ma már 100-as WAN és LAN portos routert venni hülyeség
wifiben is erősebb ez mint a 841ND és társai meg ráadásul 3darab 5dBi antenna van rajta tehát erősebb a jelMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
gemini
aktív tag
Sziasztok!
Anyukámnak kellene vennem egy olcsó routert. Szeretnék kérni néhány típust, amit érdemes az 5000 Ft-os kategóriában megvenni, vagy amit nagy ívben kerüljek el. Nekem egy TP-LINK TL-WR840N van, semmi bajom nincs vele, de ilyet már nem lehet kapni. 100/50-es Digi nettel fogja használni, leginkább a routertől kb. 3 méterre, de nem árt ha a szomszéd szobában még a telefonja is le tud szinkronizálni. Nagy igények nincsenek, leginkább a FB-ot használja.Eddig ezeket néztem ki:
ASUS RT-N12 Plus
TP-LINK TL-WR841N
Tenda F300 -
TeeJay
félisten
válasz alPi86 #56360 üzenetére
talán ne AUTO módban nyomasd a wifit hanem ahogy írtam
titkosítás meg kötelezően WPA2-PSK és AES mód!!!
a másik router AC-s így 866-os link mellett persze hogy át tud vinni 200megabitet
ez a router 450-es de az ellenoldalad ha telefon az csak 1antennás N-es tehát 20MHz-en 72mbit linksebességed lesz amiből bőven tökéletes ha 40-50marad
lehet a másik cucc is csak 1antennás szóval ne csodálkozz
2antennás cucc 20MHz-en tud 150-es linket abból kijön 80-100megabit is ha jó a vétel
2antennás 40MHz-en meg 300-as link abból 120-130is kijöhet szintén jó vétel esetén hiszen itt már 2x20-at használ tehát 2x annyi zaj lehet ami bekavar450-es módban meg csak speedboost esetén kerül de mutasd meg kérlek az ellenoldal mikor 3x3:3 MIMO-s kérlek mert én még csak PC-s kártyát láttam olyat azt se ritkán
laptopba telefonba sosem raknak
még AC-ből is 1antennás jut ami 80MHz-en tud 433mbit-es linket jó vétel eseténállítsd be így, fogj egy okostelefont tedd rá az inSSIDer appot és keresd végig a környező 1-13csatorna közül melyiken van a legtöbb "erős" jel és azokat kerüld el
tippre 13-as csatorna neked is jobb lesz mint a gyári AUTO módMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
alPi86
csendes tag
válasz bluemirage #56359 üzenetére
Akkor nincs más hátra, mint tudomásul venni. Köszönöm a válaszokat.
-
őstag
válasz alPi86 #56357 üzenetére
2,4 Ghz-es N-es router az életbe nem fog neked 200 Megabitet hozni. Ha zsúfolt környezetben (társasház lakások, panel...) használod, ahol nincs szabad csatorna, akkor örülhetsz az eddig elért sebességnek.
N56U dualband, 5Ghz-es routertől kezdődik a sebesség... és szomszédoktól való függetlenség együttesen.De néhány speciális igényt leszámítva ma már hosszabb időre és nagyobb tempóra csak a min. 1200-es minősítésű AC-s routerek jöhetnek szóba.
Kövesd a korábban leírtakat. Kézzel is be tudsz állítani egy szabad csatornát a teszt idejére stb... stb...
-
Lajabá
újonc
Sziasztok, egy kis segítséget hagy kérjek a hozzáértőktől: Diginet 1000 bekötésre került, adtak hozzá egy pompás HG8121H huawei cuccot, nagy nehezen rájöttem, hogy a mögé rakott TP-LINK TL-R600VPN routerem a gyenge láncszem, ezt szeretném cserélni, hogy az 800-1000 Mbps WANon keresztüli letöltési sebességgem ne csorbuljon ha nem muszáj . A huawei cucc is jó lenne, csak semmit nem lehet normálisan beállítani rajta, ezért az tbridge módba rakatnám, és mögé kéne egy ár érték arányban jó router, wifi nem is kellene, persze ha van az se baj, a lényeg az lenne , hogy a leöltési, feltöltési sebességem jó maradjon, és viszonylag jól konfigurálható tűzfala,port forwarding oldala legyen, esetleg egy frankó VPN kiszolgáló rész (L2TP), mit ajánlanátok ? amit eddig néztem, és nem tűnt teljesen rossznak az a ASUS RT-N18U Router a NATolási sebesség miatt...
Nagyon köszönöm előre is ! -
alPi86
csendes tag
válasz TeeJay #56356 üzenetére
Most úgy van beállítva, hogy minden automatikus (gondolom, ennek a csatornáknál azt kellene jelentenie, hogy megnézi, hogy melyik csatorna a "legtisztább") vagy úgy van, ahogy leírtad. Telefonon elég kellene, hogy legyen a 40-50 mbps, csak egyszerűen fel nem foghatom, hogy egy 240-es nettel és egy 450-es routerrel, hogy a fenébe tudok maximum 40-et kisajtolni a rendszerből. Úgy, hogy a szüleim lakásában a wifi tud simán 200-at. Az mondjuk ac-s router. De normális ekkora különbség?
Firmwaret nem frissítettem, mert sütöttem meg egy routert egyszer így és akkor elhatároztam, hogy csak akkor frissítek fw-t, ha arra tényleg nagyon szükség van.
alPi
-
TeeJay
félisten
válasz alPi86 #56354 üzenetére
első körben megnézed hogy a legutolsó FW van-e rajta
wifit pedig úgy állítsd be hogy
20MHz-en legyen
1-13 között végig kell nézned melyik csatorna nálad a "legtisztább"
nálam pl csak a 13-as ami jóbgn mixed mód
titkosítás pedig WPA2-AES kötelező
ezután az antennákat középsőt egyenesen felfelé a két szélsőt kicsit kifelé hajtod és teszteld
nálam telefon felé 45-50megabitet tud de az bőven jó mert 20MHz módban ettől jobbat csak wifizaj mentes helyen tudna itt meg van kb. 100 wifi a paneltelep miattMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
kano
nagyúr
válasz alPi86 #56354 üzenetére
3rd party FW-t próbáltál? Milyen verziós a routered V3 vagy V4?
[ Szerkesztve ]
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
alPi86
csendes tag
Sziasztok!
Az itteni ajánlás alapján vettem egy TP-Link 1043nd routert. Háromféleképpen használom:
1. Közvetlen ethernet-összeköttetéssel az asztali számítógéppel, ez faszán működik, többé-kevésbé hozza azt, amit a UPC-s 240 Mbps-os netnek és a router gigabites ethernet portjainak tudnia kell.
2. Szintén ethernet kábellel van összekötve egy androidos TV box-szal, de itt már közbe van iktatva egy powerline adapter, aminek bár szintén gigabites ethernet csatlakozója van, de a valóságban amit a box mér, az 20-25 mbps. Ez baromi kényelmetlen, mert egy 1080p-s filmet már csak akadva tudok lejátszani hálózaton keresztül, de tudomásul vettem, hogy sajnos elképzelhető, hogy a technológiába benne van ennyi sávszélesség-vesztés.
3. Wifi, itt zavar a legjobban, hogy bárhol mérem a lakásban (akár 10 centire a routertől) egyszerűen nem tud 40 mbps-nél többet a vezeték nélküli hálózat. Több telefonnal is megmértem, más hálózaton is kipróbáltam, hogy nem a telefon-e a rossz, de minden jel arra mutat, hogy a routerrel lesz a baj Elvileg simán kellene tudnia 200 mbps-t (papíron többet is), de ezt még csak meg sem közelíti. Ennyit számíthat az, hogy "csak" 2,4 ghz-et tud? Vagy a többi klasszikus társasházi wifi betegség (interferenciák stb.)?Egyszerűen nem tudok már mit kitalálni, új routert nem szeretnék venni, mert egyrészt nem régi, másrészt nehéz volt olyat találni, aminek tényleg tudják az ethernet portjai azt, ami a dobozra van írva.
Esetleg van valakinek valami ötlete, tapasztalata stb?
Előre is köszi a választ.
Üdv,
alPi -
addikt
Sziasztok!
Sajnos elhalálozott a tp-link wrd3600 routerem - asszony meglocsolta - keresem hasonló tudású utódját.
Ami lényeges, h a szomszédból kapom a netet 2,4 Ghz-n és azt osztottam tovább 5 Ghz-n és kábelen (olyan jobb lenne ami tudja 2,4-et is osztani a régebbi készülékekhez). A másik fontos kitétel, h sim kártyás legyen - ehhez jelenleg külön használok egy Huawei B593-t, de jobb szeretném ha egyben lenne a kettő. Nem hátrány ha openwrt is feltehető ráKöszönöm
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
wmarci
senior tag
Duabandnek van ertelme tobbszintes hazban? 3 szintes
-
wmarci
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani Digi 1000-es nethez routert ami olcsobb kategoria, de megfelel a celnak?
Koszonom
-
tpeter77
addikt
válasz bluemirage #56344 üzenetére
bluemirage
Ha igaz, amit a jelerősséggel és AP tudással kapcsolatban írtál, akkor az Asus N56U vs. UAP-AC-Lite közül kell választani.
De meg kell beszélem a "pénzügyminiszterrel" a cégnél, aki mellesleg a (női) főnököm, hogy az oldalfalon el lehet-e helyezni három routert, vagy ha az esztétikum számára csúnya lenne, akkor viszont marad a három ufós UniFi.
Nem egyszerű ez, kérem -
tpeter77
addikt
válasz Gubek-Einste #56343 üzenetére
köszi.
Tehát ha adott egy pl. Telekomos modem, annak a Lan1 portjába dedikáltan megy a PC, a Lan2-4 portjaiba pedig az AP.
Az volna a kérdésem, melyik a jobb változat jelerősség és megbízhatóság terén:
három Tp-link EAP110 vagy kettő UniFi AP AC Lite ?
illetőleg kettő UniFi elég lesz a megfelelő jelszinthez?
Köszönöm a sok segítséget. -
őstag
válasz tpeter77 #56341 üzenetére
1., C7-ből is 3 kellene... a mondat második részében anno már 3 eszközről írtam. Bocsánat, ha félreérthető volt
2., Teljesen mindegy, hogy miben gondolkozól, de a 20 cm-es beton és a hosszúkás elrendezés miatt 3 eszköz kell.
3., Ha fejmagasságban 3 C7-et vagy 3 N56U-t raksz, azok az 5dbi-s antenna miatt elvileg erősebben fognak szórni. Az N56U gyárilag tudja az Acces Point módot, a C7-nél neked kell az eszközt ehhez lebutítani... pl. fix ip, semmi dhcp funkció stb... stb... Ez a routerekből épített AP-s infrastruktúra elég magyaros kivitelezés. A C7 sajnos elég furi amiatt, hogy a vegyesen tartalmaz külső és belső antennákat. Ezért oldalfali szereléshez nem a legideálisabb.
4., Elviekben az UniFi kis ufók megbízhatóbbak, de azokbó tényleg szintén min. 3 kell mert csak 3dbi-s antennákkal vannak szerelve. Profi megoldás de jelerősségben egy kicsit gyengébb lesz, mint a 3., pontban leírt nagyobb eszközök AP-ként történő bevetése.
5., A TP-Link ufói közül csak az EAP120 és EAP220 eszközök tudják hatótávban a 3., pontban írtakkal felvenni a versenyt. A 3dbi-s EAP 110 helyett, akkor már inkább UniFi...
6., Az ufók' azonos térben lévő eszközök diszkrét, de mégis stabil és profi megoldása. De egy falat azért még átvisznek... átlóban nálad már 2 fal is lehet! Ráadásul a halálos' betonból.Sajnálom, hogy a POE-t elveted... pedig az ufóknál ez meghálálja magát. Ez esetben készül tartalék táppal és azok jól hozzáférhető, jól szellőző helyen legyenek. Ezt nem egyszerű megoldani, mert a tápegység szekunder oldala nem nyújtható büntetlenül.
-----
Ha fontos az esztétikus elhelyezés és a hatótáv: EAP 120 vagy 220, min 3 db.
Ha fontos az hatótáv és nem számít, hogy routerek vannak az oldalfalakon a folyosón, akkor inkább 3 x N56U
Ha fontos az esztétikus elhelyezés és a profi megoldás: akkor 3 db. UniFi ufó... és szükség esetén kellhet egy negyedik is. De ez mi itt előre nem látjuk, hogy a 3dbi-i antennák a helyszínen mire lesznek képesek... ha olyan' beton, akkor van benne vas is rendesen.Nálam a mennyezeti AP "Ufó", az antennás AP pedig a "csiga". Így mindig tudják, hogy mire gondolok a cégnél. Hosszúra sikeredett, de látszik a gondolatmenetem... remélem tudtam segíteni. Multibit?
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz hanhp455 #56340 üzenetére
A dual band router-ek általában rosszabb hatótávval rendelkeznek mint a csak 2,4 GHz képesek.
30k-s határral ajánlott AC router-ek: Asus AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
tpeter77
addikt
válasz bluemirage #56333 üzenetére
szia!
Itt írtam az anyagi keretről, ami kb 50ezer.
Mindenképpen PoE nélkül kell megoldanom a történetet, arra egyértelműen nincs anyagilag lehetőségem.
Két megoldást javasoltok.
1. Ha nem ragaszkodok feltétlenül a plafonhoz, akkor a folyosóra kb fejmagasságba kell szerelni kettő Tp-link C7 vagy három Asus RT-N56U routert, amiből egy WiFi routerként, a másik kettő pedig AP-ként szolgálna. Jól értem?2. Veszek három ufó Tp-link EAP110 AP-t, netán kettő UniFi AP AC Lite készüléket, amit az álmennyezetre rögzítek.
Anyagilag kb egyformán jövök ki, de melyik a jobb megoldás, ami stabilabban szórja a jelet, és lesz tartósabb hosszútávon?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
SPeti1984
senior tag
Mitől lehet az hogy 120-as telekom netnél a modem össze van kötve cat6-os 1 méteres kábellal a szomszéd szobába egy Tp-link 1043nd v1-es routerrel ami szintén gigás és 300mbps-es és telón ha mellette állok csak 40-50 mbps netet mér, míg a modemnél meg kb 72-t ami 1 fallal arrébb van. 5g-re állítva a telót meg 126mbps. A környéken más wifi jel nincs is mivel nincs a szomszédnak. Ja és nem lakok még ott tehát mikró semmi nincs áram alatt. Ennyivel rosszabb lenne a 2.4 mint az 5g? Meg ez a tplink ennyivel gyengébb hogy nem adja a 120-as netet???
-
hanhp455
csendes tag
Sziasztok! Létezik-e ilyen router?
- Gigabites
- Dual band
- AC
- Nem dobál le, nem indul újra
- Nincs baj a NASsal
- Nem rosszabb a hatótávja egy TL-WR1043ND-énél.
- 30.000 alatt van
- Falra szerelhető
Vagy lehetetlent akarok? -
őstag
válasz tpeter77 #56330 üzenetére
Nem írtál pénzügyi keretet...
Ha nagyon ragaszkodsz a plafonhoz, akkor nincs más megoldás, mint 3 db. ufó' a folyosóra... ezek 2,4 Ghz-en át fogják vinni 2 irányba a betonfala és átlóban is talán még kettőt. Én POE-ban gondolkodnék:
- plusz POE Switch kell
- vagy POE injektorokkal, amiből mindig kell egy plusz darab raktáronHa nem POE, akkor persze lehet bűvészkedni az árammal, de fontos, hogy az áramellátásuk jól szellőző és jól cserélhető helyen legyen. Ez esetben az egész AP-s infrastruktúrát egy nem plafonra szerelt WiFi AC-s routerrel meg lehetne hajtani. Ez lehet bármi az összefoglalóban ajánlottak közül... C5 vagy C7 vagy egy Asus AC58 stb...
A 3 db. AP-ból a minőségi megoldás amit Multibit ajánlott, aztán a Draytek vagy az egyszerűbb TP-Link.
Hajrá...Meliora sunt bono inimica
-
MrSealRD
veterán
-
Cirbolya_
csendes újonc
válasz tpeter77 #56330 üzenetére
Szia
WIFI AP-k nélkül nem lesz megbízható a kapcsolat, ár és teljesítményben most ez a legjobb. Szerintem 2db AP-vel le tudnád fedni a területet, ha nem, akkor még később bővíteni is lehet a hálózatot.
http://www.wireless-bolt.hu/-ubiquiti-unifi/647310-uap-ac-lite-unifi-access-point-ac-lite
[ Szerkesztve ]
Cirbolya_sentinel
-
tpeter77
addikt
válasz bluemirage #56328 üzenetére
szia neked is!
Ez a vészinternet vonal lesz, amire főleg mobilokkal és 1-2 laptoppal csatlakoznánk fel, de nem állandó jelleggel. Ez főleg azért lesz kiépítve, hogy ha vmiért kiesik a fő internet, akkor a tartalékkal is tudjunk dolgozni.
Ezért jelenleg a 2.4GHz vonal legyen erős, az 5GHz jelenleg pillanatban csak egy laptopban van működik, az ritkábban lesz használva, de ugye ha vásárolhatok, akkor jó lenne olyat venni, ami 5GHz-en is jól működik.Kábelezés. Van egy dobnyi UTP-m, magam legyártom a kábelt, az nem jelent gondot, csak oldjuk meg költséghatékonyan és megbízhatóan, ha lehetséges.
-
tpeter77
addikt
válasz Multibit #56327 üzenetére
szia!
Durván 50k a keret az egész projektre, de a minél olcsóbb irány a fő cél sajnos...
Az internet szolgáltatótól kaptunk egy 4 portos routert, abba kell beledugni fixen 1 PC-t és 2 vagy 3 routert csatlakoztatnék rá, attól függően, hogy mennyivel lehet jól besugározni az irodákat.
Nyilván akkor 3 kell, nem kettő.
Az álmennyezet lapjaira gondoltuk rátenni a routert, de ha alá kell szerelni a jobb surágrzás érdekében, akkor egy tartókeretet kitalálunk a routerekhez.
Van egy HP 2530-24G switchünk, de ez nem PoE-s (remélem PoE nélküli switch is megfelel a célra), viszont még nem léptem bele a beállításaiba hogy kell-e valamit konfigurálni rajta, vagy csak bele kell dugni az eszközöket, és minden rendben fog működni.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz tpeter77 #56326 üzenetére
Ha az állmennyezetbe akarod beépíteni, akkor szerintem nem szerencsések a kiválasztott eszközök. Az N56 beépített antennás a C7-nek meg 2,4 Ghz-en szintén beépített antennái vannak. Így ezek az eszközök leginkább fejmagasságban normál helyzetükben szórnak a legmesszebre és ezen az említett okok miatt nehéz is változtatni.
Mindkét eszköz kiválló, de az irodai környezet miatt én 2 db. C7-el próbálkoznék, hogy egy-egy modernebb... AC-s kliens is tudjon valamit profitálni... és nem vagyok belsőépítész, meg a viszonyokat sem ismerem de én 3 eszközben gondolkodnék. Egy WIFI routerben és 2 Acces Pointban.... ezt a 3-mat a helyi adottságok szerint jól elhelyezve.Nálunk... a cégnél 19 db. ilyen van elehelyezve a plafonra... de irodaházakban... reptereken és más normális közösségi helyeken is feltűnnek az ilyen ufók'.
Az említett Draytek-es megoldásnál olcsóbb lehet a TP-Link EAP110-es eszköze, de ez csak mobiltelefonos kliensre jó, tehát nem tartós és gyors terhelésre.Összefoglalva... C7 és N56U csak akkor ha nem rakod az állmenyezetbe és akkor is 3 eszközben kell gondolkodnod a rajzot nézegetve... és akkor ezen még nem is lehet majd szakadásmentesen barangolni.
Ha továbbra is el kell dugnod ezeket, akkor viszont plafonra szerelt kis ufók kellenek.Szerk: miközben gépeltem... látod, hogy Mikrobit is már komoly ufós AP-kat ajánlott a plafonra... és teljesen igaza van abban abban, hogy ennyi irodát nem szabad home (SOHO) cucokkal ellátni. Nálunk sem az van.... szerintem min. 3 helyen kell majd szórni... és ezek az eszközök már eleve POE-val hajtottak, ami plusz előny a kábelezésnél, elhelyezésnél.
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz tpeter77 #56326 üzenetére
Mekkora a projektre szánt keret? Mi van, ha a két HOME router nem váltja be a reményeket?
Másik (drágább) alternatíva: Ubiquiti EdgeRouter (+ switch, ha szükséges) + Ubiquiti Unifi AP -
tpeter77
addikt
válasz Gubek-Einste #56322 üzenetére
szia,
A jövőhéten meg kell rendelnem a routert, mivel a költözés lezajlott a héten (végre).
27 x 13 méter a hasznos alapterület, ahol van 3 darab 20 centis betonfal, és 3 darab 6 centis gipszkartonfal.
A folyosókra nyíló irodák falai 20 centis betonból készültek.
Terv alapján kettő darab routerrel szórnám szét a WiFi jelet az álmennyezetbe helyezve a készülékeket.
Melyik eszköz szórná a legjobban a jelet? A routereket az 1/3 - 2/3 pontokba tenném. Amiket kinéztem:
TP-LINK Archer C7 AC1750
ASUS RT-N56U B1
D-LINK DIR-860LMelyiket válasszam? De ha tudtok jobb routert ebben az árban, szívesen venném a tippeket.
Köszönöm!
ui.
Alaprajz csatolva: -
longhair
csendes tag
válasz Gubek-Einste #56324 üzenetére
Köszi a segítséget. 14-15k a különbség a netgear javára. Valószínüleg a kettő közül lesz valamelyik, de még kicsit rágom
-
Topikgazda
-
longhair
csendes tag
válasz Gubek-Einste #56322 üzenetére
Tényleg nem írtam, elnézést. Igazából fogalmam sincs, Digis net van. TP-Link TL-WR841N router van most, a letöltésnél max 720p filmeket keresek, amiket elég gyorsan letölt a szerver.
Netgear R6400 erről mi a vélemény? elég csábító a magyar kezelő felület[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz longhair #56321 üzenetére
Net sebességet nem írtál.
Ajánlott típusok 30k-s határral:
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7
30k felett: Asus AC68U, TP-Link Archer C8/C9Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
longhair
csendes tag
válasz Gubek-Einste #56320 üzenetére
Köszönöm.
Panelben lakom, szóval jó erős vasbeton, 10 emeletes, rengeteg szomszédos wifivel , tervben van költözés kertes házba, de ez még csak terv
30-40e szánok rá, de ha van valami nagyon jó, akkor esetleg 50-ig is elmegyek. Nézegettem a Netgear R6400-at, erről láttam egy helyen, hogy megemlítették a szülői felügyelet részét, de igazából ezen a téren nem túl bő az irodalom... -
Topikgazda
-
MODERÁTOR
válasz Gubek-Einste #56316 üzenetére
Szerintem a D-LINK-en se, sőt OpenWrt alatt semmivel se. Más kérdés persze, hogy a D-LINK majdnem áttolja a Gbit-et nyers erőből is.
-
longhair
csendes tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Milyen routert vegyek
Panelban lakom, 2 gyerek, feleség .
9-10 eszköz csatlakozna hozzá wifin, 2 vezetéken. Mac address szürést használok, és olyan megoldás kellene, amivel időzíteni lehessen, hogy melyik cucc mikor érheti el a netet, természetesen van olyan ami folyamatosan, és van olyan ami időkorlátosan mehet ki a netre, de a belső hálózaton a többit láthatja ( a NAS-on a filmeket nézhessék a srácok, de a netet ne érjék el).Köszi
Zsolt -
Multibit
nagyúr
válasz Gubek-Einste #56316 üzenetére
Tudom. De miért lényeges ez? A kolléga csak ezt írta: legalább 1Gb hálózati sebességet tud. Ezt én gigabites LAN sebességnek értelmeztem. Ha mégsem az, akkor pontosabban kell fogalmazni!
-
Topikgazda
-
Multibit
nagyúr
válasz Garsza #56313 üzenetére
A szűkös anyagi keret szűkös választékot eredményez. A D-Link DIR-860L B1 OpenWRT kompatibilis. A flash memória mérete 16 MB (nem tudom, ez mire elég). Egy másik alternatíva a TP-Link Archer C7, de ez kívül esik az általad megadott összeghatáron. Vannak nagyobb flash-sel rendelkező típusok - drágábban.
-
Pala
veterán
válasz allein #56312 üzenetére
Köszi a választ, éppen ezzel szemezek a fórumtárs és a te javaslatodra is most már. Igaz, kicsit fájdalmas ennyit kiadni "csak" egy routerért, de azzal a tudattal, hogy sok-sok hosszú évig jól kiszolgálhat, már nem olyan vészes. 2010 óta nyüstölök egy TP-Link WR1043ND-t és ennek a Wifije élvezhetetlen.
-
Garsza
veterán
Helló! Egy WDR3500 Routert szeretnék lecserélni. Kéne valami helyette ami legalább 1Gb hálózati sebességet tud mert a WDR3500 csak 100Mb tud. És ha már másikat veszek olyan kéne aminél OpenWRT nél van elég hely a programok telepítéséhez. Nem volna hátrány ha volna rajta USB3 is. Keret az 20000 - 25000HuF
-
MrSealRD
veterán
Próbálom felmérni a piacot AC-s (867Mbps elég bőven) routerek tekintetében. 2 magos proci és 2x2 MIMO a cél ami még kell. Melyik a legolcsóbb olyan router ami ezt kiszolgálja LEDE kompatibilitással?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Topikgazda
válasz SPeti1984 #56306 üzenetére
Az LB-Link teljesen ismeretlen, abszolút kockázatos vétel.
A Netis-sel kevés a tapasztalat.
A D-Link még a legjobb ebből a hármasból.
20k-s határral szóba jöhet még az Asus N56U mint dual band eszköz.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
SPeti1984
senior tag
Egy teszt erejéig azért kipróbálom hogy rádugok egy TP-LINK TL-WR1043ND v1-es igaz régebbi de 3 antennás routert hogy azzal változna-e a hatótáv.
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Milyen routert tudnátok ajánlani egy telekomos 120-as nethez? Max 15 ezerig szánnék rá. Most 120-as net van, de hosszútávra vennénk tehát nyáron már 300-as lesz és később ha emelhetjük akkor szeretnénk ha bírná a router is. A Telekom egy sagemcom f@st 3686ac eszközt hozott amiből átjön a kábel a másik szobába (a két eszköz egymástól kb fél méterre lenne egymástól az elválasztó fal túlolfdalán és ott szeretném rádugni az új routert. 2.4 és az 5ghz is működjön. Szeretném ha az udvaron jobb lenne a jel, mert ott lemegy olyan 6-15mbps-re.
Én ezeket néztem, de szivesen vennék más ajánlásokat is.
-
Topikgazda
Ajánlott típusok 30k-s határral:
-
Pala
veterán
Sziasztok!
Jelenleg van egy TP-Link TL-WR1043ND v1.8-as routerem és ezt szeretném lecserélni a (sajnos) borzalmasan megbízhatatlan Wifije miatt valami olyanra, ami tudásban kb. ugyanezt nyújtja, viszont normálisan lehet használni egy 4 szobás panelban (akár 2 falon át) vezetéknélküli eszközökkel is. A keret 25k lenne, esetleg picit fölé tudok menni, ha van valami bomba vétel. Digi 200-as netem van, 1 asztali gép menne róla kábellel, wifivel pedig 1 laptop és 3 telefon.
Előre is köszönök bármilyen segítséget, javaslatot!
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
Powerline megoldás megfelelő lehet erre a helyzetre.
A használhatóságát nagyban befolyásolja a kábelek minősége, ugyan úgy mint a wifi esetében itt is csak a helyszíni teszt során fog eldőlni, hogy milyen lesz a helyzet.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
krealon
veterán
válasz lugosi #56301 üzenetére
"Netgear AC785S és Zyxel WAH7706 közül melyiket ajánlanátok?"
En a Zyxel-t valasztanam, mert:
+ tamogatja a B20 frekvenciat (ami videken "egyet jelent" a 4G-vel)
+ kicsi (igy kis fogyasztasu) a kijelzoje
+ nagyobb az aksija (2800 vs 2000 mAh)
+ AC szabvanyu wifi-t tud.
Negativ:
- nincs kulso-antenna csatlakozo"Van valamelyikkel tapasztalat?"
Nincs.
-
MODERÁTOR
Netgear AC785S és Zyxel WAH7706 közül melyiket ajánlanátok? Van valamelyikkel tapasztalat?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest