-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
citkar
addikt
válasz M1lkaa #23420 üzenetére
Nekem egy Asus routerem van (azaz volt több is a történet alatt, de mind) Tomato firmware-rel és egy Samsung TV-m. Régen évekig arról néztem filmeket gond nélkül. Néha frissítettem őket, gyakorlatilag mikor router váltás volt.
Sokáig gond nélkül néztem róla filmeket, főleg HD-kat, de fullHD 3D filmeket is. Majd egyszer (egy router és új firmware után) teljesen random mintha leállt volna a DLNA server. Volt amikor egy filmet meg tudtam nézni gond nélkül, de volt maikor 10-15 perc után meghalt újra és újra. Újra kellett indítanom a DLNA servert majd ment tovább. Ez a router is le lett cserélve, szintét Asus-ra, Tomato-val, de ugyanezt csinálta tovább. Teszteltem, kábel cserét is csináltam, de semmiféle hibát, okot nem észleltem semmin.
Találtam egy külföldi topikot, ahol leírták, hogy egyes Samsung TV-kel a Tomato DLNA kliense okoz ilyen problémát. Elvileg lecserélhető a Tomato DLNA kliense valahogy, de nem vágtam ebbe bele. Nekem a Samsung TV-m nem okos, csak van egy beépített DLNA lejátszója, de nem cserélhetem le. A Tomato firmware szintén túl jó, hogy lecseréljem, így átmenetileg beszereztem egy kb 5-6 ezer forintos droidos TV boxot, az tökéletes volt erre a célra (csak egy többlet távirányítót jelentett), probléma nélkül játszotta le a filmeket, bármiféle szakadás nélkül. Aztán bekerült képbe pár NAS, azokkal sincs gond, így a TV boxot nem használom.Nem biztos, hogy nálad is ez a probléma, de lehet érdemes lenne (lehetőség esetén) lecserélni a TV DLNA lejátszóját, vagy ahogy írták egy olcsó NAS-t beszerezni. Erre célra egy egylemezes (bár nem nagyon olcsóbb a kétlemezesnél) régebbi darab is megfelelő lenne.
-
citkar
addikt
Üdv!
Egy NAS vásárlásán gondolkodom, aminek meg kéne feleljen, hogy gyári transmission legyen rajta, sebesség szempontjából a kb 120 Mbites net mellett ne roskadjon meg (persze ez ritkán megy teljes sávszélességgel), emellett lehessen fHD filmet nézni és ha lehet halk legyen. Ez utóbbi kérdés, vannak-e halkabb vagy hangosabb szériák.
Elég egy fiókos, de ha kettő van, végül is mindegy.
Ha lehet 40 ezer alatt vagy ne nagyon drágábban.
Nézelődtem, a Zyxel NSA326 nem tudom elegendő lenne-e vagy az 520, vagy jobb lenne egy Synology DS115j, esetleg egy QNAP TS-112P, QNAP TS-212P vagy QNAP TS-128?
Ha jól tájékozódtam ezekhez a gyári firmware-rel telepíthető a transmission, de javítsatok ki, ha mégsem.
Illetve igazából bármilyen egyéb típus, gyártó is jöhet, ha megfelel és megbízható, illetve a halkabb típusokból szemezgetnék. -
citkar
addikt
válasz fogtunder #15554 üzenetére
Aha, nem hangzik rosszul. Tudsz ajánlani ilyen Syno NAS-t?
A félreértés kedvéért: a bele tett HDD-t ext4 file rendszerrel kezeli, de az USB-n rádugottat tud NTFS-ben is tudja kezelni (mármint közvetlen a NAS-ra rádugotatt, mert, ha nem akkor nem kell a NAS-on USB számomra, de ez a változások alkalmával a különbséget lementő funkció tetszik, gondolom ehhez közvetlen a NAS-ra kell rádugni). -
citkar
addikt
válasz fogtunder #15548 üzenetére
Gondoltam két külön kezelendő HDD-re is, mindig USB-n másolni mindkettőre, de macerás (mert asztali vagy hordozható gépen nem tárolnám az adatokat). Ha nem drágán találok NAS-t (20 ezer beleférne) egyszerűbb lenne, ha egyszerre másolhatnám mindkét HDD-re a dolgokat. Hosszú távon egyszerűbbnek tűnik egy két fiókos NAS és a HDD-k is biztos helyen lesznek, nem az asztalfiókban vagy polcon, mint két USB rack esetében.
Vagy a backup alatt nem is tudom mit értettél, ha az adatokat nem tárolom (csak a rendezés erejéig) számítógépen, lehet van valami, amire nem gondoltam. Egy 1 lemezes NAS és egy USB rack?
[ Szerkesztve ]
-
citkar
addikt
válasz fogtunder #15545 üzenetére
és (#15546) Cyberslider:
Nem is feltétlen az elérhetőség a legfontosabb, hanem a HDD meghibásodás elleni védelem, ugyanakkor ezeket a személyes adatokat nem akarom a laptopomon tartani, asztali PC-m jelenleg nincs, így gondoltam marad a két lemezes NAS.
Szóval ext4-t használ. Win7-em van, gondolom létezik program ami beolvassa windows alatt is, még ha macerás, lassú is, de erre csak akkor lenne szükség, ha a NAS romlik el...Ha a NAS romlik el, másik NAS-ba (akár más gyártó, de ext4-t kezelő) áttéve az egyik HDD-t az látná rendesen gond nélkül?[ Szerkesztve ]
-
citkar
addikt
Üdv!
Egy NAS vásárlása előtt állok és szeretnék tisztázni egy dolgot, illetve talán tanácsot is tudtok adni milyeneket is keresgéljek.
Ami fontos számomra, hogy a személyes dolgaim tárolnám rajta, amit nyilván utólag nem pótolhatóak, ezért RAID1-be tervezek kötni két HDD-t (2x2TB elég lenne).
A kérdésem az, hogy ha így tükrözve felmásolom a dolgaim a 2 HDD-re a NAS-ban és elromlik az egyik HDD vagy a NAS akkor az egyik (jó) HDD-t kivéve és PC-re rátéve gond nélkül le tudom menteni a dolgokat? Nem tudom milyen file rendszert használnak ezek, nincs semmiféle komplikáció?Alapvetően a tároláson kívül másra nem is használnám, a könnyen kezelhetőség szempont, mert nem vagyok szakértője ezeknek, ennek tükrében tudtok ajánlani költséghatékony típusokat?
[ Szerkesztve ]
-
citkar
addikt
üdv
én csak szemezgetek hogy vegyek vmi olcsó NAS-t, de nem értek még hozzá így vannak kérdéseim:
1. ha veszek egyet s rajta vannak a dolgaim az asztali gépről megoldható-e (hozzá nem értő embernek, azaz nekem) hogy rendes meghajtóként lássam s közvetlen lejátszhassak filmeket (vagy akár TV-n ha van rajta ethernet csatlakozó)
2. ha itthon a router mögé teszem a NAS-t távolból laptopról könnyedén elérem (total commanderrel, böngészőn vagy saját programmal)? akár, beállítható-e a NAS tartalma egy meghajtónak?(egyelőre ennyi, aztán lehet, hogy lesz még)
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A Holdra vinnék az adatközpontokat
- Milyen egeret válasszak?
- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Nők, nőügyek (18+)
- Xbox tulajok OFF topicja
- ASUS notebook topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Lenovo IdeaPad 1 15AMN7 - 15,6"FHD - Ryzen 5 7520U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - 1+ év garancia
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th gen., I7-8650U, 16GB RAM, 256GB, FHD IPS, 2 év garancia, számla!
- Creality Ender 3 V2 3D nyomtató, fejlesztett, zárt nyomtatótérrel
- Zenbook Pro 17 27% 17.3" FHD IPS Ryzen 7 6800H 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Edifier R2750DB BT 136W RMS, akár 2.1 rendszerben
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest