Hirdetés
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ReSeTer
senior tag
válasz Alex91 #29889 üzenetére
Mondjuk fogyasztásban más lenne. Egyébként a lényeg, hogy ne a szobámba szívja be a port mindenhonnan. A nagy gép meg csak akkor menne, ha tényleg kell a teljesítmény valamire.
Én csak az indulási költség meg a adatátviteli sebesség miatt gondoltam, hogy jobban megérné az épített NAS, de ha nem akkor nyitott vagyok a gyári megoldásokra is.
Médiát szeretnék fogyasztani a NAS-ról, de nem streamingelve, hanem közvetlen fájleléréssel, mintha csak egy másik meghajtó lenne. -
ReSeTer
senior tag
Helló!
Megoldást keresek a problémára:
Kiakarom váltani a PC-t torrentezés szempontjából, mert egész nap szívja befele a port az egész lakásból.Én egy NAS-ban látom a megoldást. Ha ti máshogy gondoljátok, nyitott vagyok más megoldásokra is.
Amennyiben NAS a megoldás:
Kérlek állítsatok össze nekem egy gépet a következő követelményekkel:
- Switch-hez csatlakozna
- 3 merevlemez férőhely (2 db. adatnak, 1 db. kamera bővítési lehetőségnek) Ezeket ne mellékeljétek, mert később akarom beszerezni
- Az adatbiztonság nem annyira fontos, no RAID meg hasonló dolgok, csak ha nem jár többlet költséggel
- Torrent kliens frissítési szabadsága, ne legyek egy verzióhoz kötve (lehetőleg qbittorrent)
- Távoli bekapcsolás és kikapcsolás lehetősége, android rendszerről ha lehet, ha nem, akkor windows PC
- Fogyasztás természetesen számít
- 150K, lehet szűkös, de nézzük mi fér bele -
ReSeTer
senior tag
válasz AiRLAC #27470 üzenetére
Nincs baj, csak azt hittem, hogy meglehet oldani azt, hogy a NAS végzi a munkát, a TV csak a képet kapja. (DLNA tudás nélkül, valami átalakítóval, ami tudja a DLNA-t).
Ha meg veszek egy médialejátszót, akkor meg felesleges a NAS-nak végeznie a grafikai munkát, egyszerűen csak el kell érnie a fájlokat a NAS-ról, és majd a médialejátszó saját maga végzi a munkát.
-
ReSeTer
senior tag
Kicsit változott az épített nas-sal állított igény.
Először megkérdezném: Ha én egy NEM smart TV-n (nincs rajta hálozati csatlakozó, csak HDMI, meg USB) szeretnék filmet nézni NAS segítségével, akkor milyen lehetőségeim vannak? Olvasgattam, de pl a DLNA az hálózati csatlakozót követel meg, a közvetlen fájlelérés szintén. Valahogy meglehet oldani ezt a dolgot enélkül, hogy média lejátszó box-ot kelljen venni?
Feltételezem, hogy intel i5-4440 vga magja bírná.
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Szeretnék érdeklődni, hogy melyik irányba induljak el.
A követelmények a NAS-sal szemben:
- 2 db. kamera kezelése, felvétel HDD-re. IP kamerák, vezetékkel a NAS-hoz kötve
- Torrent 200 körüli kapcsolattal
- TV vagy médialejátszó lássa a fájlokat a nas-on
- 3 db. HDD
- Egyidejű 2 felhasználó OLVASÁSÁT bírjaTermészetesen fogyasztás számít.
Felszabadult nekem most egy I5 4440 processzor, alaplap hozzá (ATX, majd még eldöntöm, hogy akarok-e ekkora helyet foglalni, vagy szerzek valahonnan egy mini ITX-et), 8 GB DDR3 RAM.
Van értelme ezek köré építeni a fenti igényekhez? Elég lenne egy gyengébb processzor? Próbáljak cserélni egy gyengébbre?Vegyek inkább egy gyári épített NAS-t erre a célra? Költségileg melyik érné meg jobban? Hajlandó vagyok telepítgetni, configurálni, természetesen segítséget majd kérnék, de elvileg megvan az alapvető tudásom ezekhez.
Köszönöm!
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Ha veszek egy hdd-t amit először PC-n akarok használni adattárolásra, de később bele akarom rakni egy NAS-ba adattörlés nélkül, akkor mire formázzam, hogy mindkettő olvasni tudja? Bocs, nem találtam külön NAS általános topicot.
[ Szerkesztve ]
-
ReSeTer
senior tag
Azt én tudom, de amúgy is akarnék majd egy NAS-t.
-
ReSeTer
senior tag
Sziasztok!
Megoldaná egy nas nyomtatószerverrel a problémámat?
Probléma: Samsung SCX-3400 nyomtató usb-vel asus ac57u routerre rákötve, Asus EZ nyomtatómegosztással telepítve.
Ha kikapcsolom a nyomtatót, onnantól kezdve offline marad, hiába kapcsolom utána vissza. Egy router újraindítás kell minimum a web-es felületen hogy megint online legyen.
Úgy gondoltam, hogy van a NAS, arra rákötve USB-vel a nyomtató, a NAS rákötve egy switch-re, Switchbe csatlakoznának a PC-k, meg a router, routerbe meg a net.
Működne?
-
ReSeTer
senior tag
Fentebb lévő hszekkel kapcsolatban kérdezném, hogy mégis mit értetek nagyüzemi torretnezés alatt?
Konkrétan 2 letöltési szál és 100 seedelt torrent futtatásához nem elég egy 50 ezres nas?
pl:
Synology DiskStation DS215j -
ReSeTer
senior tag
Melyik fájlrendszert ajánljátok nas-ban található merevlemezhez? A hálózaton csakis windows gépek vannak.
Szempont lenne a megbízhatóság és az olvashatóság windowson.[ Szerkesztve ]
-
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Teljesen érdeklődés szintjén szeretnék tőletek kérdezni valamit:
Kiemelt hozzászólásból kiindulva gondolom azt, hogy akkor lehetséges az, hogy építsek egy NAS-t amit lehet használni médialejátszóként is?
Na most a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy miben kell különböznie egy ilyen nas+médialejátszó alkatrészeinek egy sima nas-hoz képest?Ha jól értelmezem, egy nas építés annyiból áll, hogy:
mini itx ház
mini itx alaplap
mondjuk egy haswell celeron proci
4gb ram
egy táp
mondjuk 2 merevlemez
valamilyen os ami erre jóHa médialejátszásra is akarom használni, akkor miben fog különbözni ettől?
Igények:
NAS funkciók (adatmegosztás helyi hálózaton routeren keresztül) fájlok másolása átlag sebességen (semmi extra igény)
torrent kliens
médialejátszás (legfőképp videó)
Kisebb fogyasztás egy átlagos pc-hez képestNem akarok játszani rajta.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPad Air 6 ( M2) , Space Gray , 13'' Retina, 256Gb, Wifi, Makulátlan, 2027.06-ig garanciális
- Bomba ár! Dell Latitude 3500 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Iphone 12 Pro max 256Gb (sok tartozék!)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E570 - i5-7GEN I 8GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest