- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fleto93
tag
válasz Multibit #22050 üzenetére
Köszi.
Ez a gép volt eddig a lejátszó is, viszont UHD és pláne HDR kifog rajta, a TV lejátszója pedig ugyanolyan képminőséggel viszi a Full HD tartalmakat mint ez a gép, 4k HDR pedig érezhetően jobb, szóval esetemben semmiképp nem volt rossz döntés.Biga123 Ez 3x3TB Toshiba RAID5-ben + 120GB SSD. Ha akarom, akkor PCIE bővítővel még tudok bele lemezeket tenni. A virtualizációhoz pedig nagyon kevés ez a processzor, Docker még OK, de nem minden működik jól vele, vagy indokolatlanul sok szívást eredményez. Volt fent Windows Server virtualizálva de még SSD-ről is elég lassú volt. Szerencsére közben kijött a .NET Core rendesen és ez már fut Linuxon, így már nincs is folyamatosan futó VM a gépemen.
Egyébként most nagyon foglalkoztat az aprón hirdetett integrált i7-es miniITX lap.
-
nagyúr
válasz #56573440 #22052 üzenetére
Igen, pontosan egy ilyen hsz-re válaszoltam.
Meg amúgy akkor is érdemes lehet építeni, ha valaki kombinált eszközt (pl. NAS + MP) szeretne. Meg akkor is, ha szeret vele szórakozni. Van több lehetséges indok is, viszont a hasznos élettartamra vetített 40-50e pénz extra áramfogyasztás el tudja venni az ember kedvét.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
fexhun
csendes tag
válasz soldi3r #22036 üzenetére
Nem, nem okoz gondot a Windows telepítés....
Van pár év IT-s tapasztalat. Linuxtól sem riadok meg, Raspberry Pi-vel is szoktam néha bütykölni, meg a routeremen is openWRT ment egy ideig. Nem ez a gond. Ha építem, az nagyobb helyet foglal, talán több áramot is kér. Igényeimhez mérve minimum 60-70 ezer HUF + HDD! És ahogy valaki írta, persze jó-jó az épített, de ha beüt valami gebasz, akkor lehet vele szívni rendesen. Ezt inkább kerülném, jó lenne egy "out of the box" megoldás. Közben már rájöttem, hogy ezek a NASok, amelyek elvileg tudnak transtzkódolni 4K-t vagy FHD-t, csak a saját app-jukkal, PLEX nem igazán megy még ARM procikkal. Szerencsére a fent említett ASUSTOR Intel procis.
De lehet egy QNAP TS-228 is elég lesz.
Szóval most jön az, hogy van 2 TV-m az egyik nem smart, a másik egy Philips Smart TV, de nem androidos, nincs rá PLEX, sem Synology/QNAP VideoAPP. Szóval marad a DLNA. Tervben van egy Fire TV stick, van egy Rpi0 RasPLEX-xel, PS4, 1-2 tablet/telefon + PC. Kodi szinte bármelyikre mehet (kivéve TV és PS4), szóval Kodi + DLNA megfelelő lehet.
Kodival is bockodtam régebben, még akkor XBMC néven futott a projekt. Ha jól be van konfigolva, tud az is szép lenni és minden infót (IMDB, borítókép, feliratok, stb..) letölt a filmekhez. Használ valaki NAS-t ilyen formában? Ha később tennék mellé 2-3 IP kamerát, bírni fogja a TS-228? Vagy akkor inkább a 2x annyiba kerülő, de erősebb ASUSTOR felé mozogjak?[ Szerkesztve ]
-
-
Patice
nagyúr
válasz fexhun #22054 üzenetére
Jelenleg olyan olcsó kínai lejátszók kaphatóak már, hogy szvsz. felesleges olyan NAS-t venni, ami tud transzkódolni, meg magában filmet lejátszani.
Elég egy alap NAS, ami kiszolgál egy gigás hálózatot, tud Sambát, meg NFS-t, meg ha nagyon kell DLNA-t, oszt csókolom. A többit oldja meg a kliens.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
soldi3r
veterán
válasz fexhun #22054 üzenetére
Nekem kihivas lesz a linux de nem art kicsit jobban megismerni. En a stabilitasaban nem annyira ketelkedem, legalabbis a LinuxCNC alatt futo Debian eleg stabil.
Meg nem dontottem, van egy Lenovo T420 vagy egy egesz apro mini ITX konfig a celra. Fogyasztasa mindkettonek 15W korul alakul, majd meglatom...E30 (oo=[][]=oo)
-
fexhun
csendes tag
válasz Patice #22056 üzenetére
Van igény a NAS-ra. Lesz rajta 2-3 IP kamera is, lehet webszerver funkciót is el fog látni. Ezért inkább ha veszek, legyen egy kicsit jobb, mint egy alap. ASUSTOR AS3202T vagy Synology DS228Play a két kiszemelt. A transzkódolás valóban nem fontos. Inkább DLNA + Kodi.
[ Szerkesztve ]
-
fexhun
csendes tag
válasz soldi3r #22058 üzenetére
Ha építenék, akkor valószínű, hogy Intel alapokon.
Most néztem Q1900-es lappal egész jót lehetne építeni. 2GB RAM-mal, házzal, táppal kb. 40 ezerből ki lehet hozni. Sajnos lehetetlen kompromisszumok nélkül házat találni. Vagy túl kicsi (nincs hely 3,5 hdd-nek), vagy lényegesen nagyobb, mint egy NAS. A táp is kérdéses, vannak külső tápos házak is. Fontos, hogy apró legyen és csendes. Persze , jó lenne össze-legózni a dolgot, de ha mindenből a megfelelőt keresem, akkor egyre drágább a történet. Nyilván, mint mindenben, itt is határ a csillagos ég. -
trol75
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
A synology fórumon próbáltam, de sajnos nem kaptam választ senkitől.Van egy synology DS118-s nason. Ez az első nasom.
Data.hu prémiumos fiókkal szeretnék letölteni.Látom, hogy egy csomó letöltő oldalnak van beépített prémium pluginje. Datához nem találok és nem is tudok beállítani.
Ha valaki esetleg tud segíteni, megköszönném.
Üdv -
julius75
aktív tag
válasz trol75 #22064 üzenetére
Szia,
Írj nekik, segítenek. Legalábbis nekem eddig mindig így tették, ráadásul piszok gyorsan.
(sajnos csak angolul megy...)
Synology helpdesk -
törölt tag
Sziasztok!
Vásárlás előtt állok, a két kiszemeltem a Synology DS-118 és a Qnap TS-251.
Otthoni felhasználásra szánom (szóval nem feltétlenül kell a 2 rekesz, csak a Qnap szinte ugyanannyiért adja ezt - 65kFt), filmek, képek tárolása, elérése a cél.
Filmlejátszás külső médialejátszóval történne, javarészt 4k tv-n, a letöltés nyilván torrentklienssel. Megosztás NFS vagy SMB.Extra kívánság nincs a szerkezettel kapcsolatban, legyen távolról elérhető és tegye a dolgát tárolóként - megbízhatóan.
Megköszönöm, ha véleményt mondtok (és azt is, hogy miért azt választanátok).
Köszönöm!
Zs.[ Szerkesztve ]
-
rocketry23
tag
Sziasztok!
Lehet rossz topicba írok, akkor bocsi.
Egy 5-6 klienst kiszolgáló fileservert kéne összeraknom, mert megkértek rá.
7-8GB adat, leginkább táblázatok, dokumentumok, kis fájlok. Gigabites helyi hálón.A mai legolcsóbb celeronok 4-8GB rammal elegendőek erre a feladatra?
Előre is köszi a válaszokat.
-
Alex91
félisten
válasz rocketry23 #22068 üzenetére
Veszel egy 2 lemezes NAS-t, mondjuk egy Qnap TS-228, Zyxel NAS26, Synology DS21j megteszi erre a feladatra, szerintem...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
válasz rocketry23 #22070 üzenetére
Van. De van kiprobalhato demo a synology es a qnap weboldalan is, erdemes megnezni, hogy miket tudnak.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Biga123
addikt
-
-
törölt tag
válasz Biga123 #22075 üzenetére
Az Intel proci, és a cserélhető memória akkor is előny. Szerintem. De ezért kérdezlek titeket, hisz nekem sosem volt Nasom, nem tudom, hogy ezeken felül mire kell figyelnem.
Nem kell stream 4k-ban, úgyis hálózaton éri el a médialejátszó a filmeket. Ne zörögjön és megbízható legyen. Ez a lényeg. -
Biga123
addikt
válasz #42044160 #22076 üzenetére
A HEVC lehetne még a syno előnye, de ha media playerrel tolod akkor nem profitálsz belőle.
Mindkettő megbízható (a qnap mobilos gyári qvideo appja nem a legacélosabb ebben a syno talán jobb).
Én a qnapot venném, de nekem most is az van .---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
törölt tag
válasz fexhun #22083 üzenetére
Én valószínűleg maradok a Ds118 -nál, mivel nem fogom használni a média részt.
A két lemez a felhő használatával átmenetileg helyettesíthető, amúgy is mentve vannak azok az adatok laptopra.
Találtam két jó cikket az említett Synologykról:
http://nascompares.com/2017/10/19/brand-new-synology-ds118-1-bay-nas-for-2017-and-2018/
http://nascompares.com/2017/11/07/compare-synology-ds118-and-synology-ds218play-and-synology-ds418-nas/ -
stigma
addikt
Sziasztok!
Korábban írtam már a topicba NAS építés miatt, melyre Patice kolláága válaszolt, viszont most jelenleg HDD-et veszek magamnak 2x4TB vagy 1db 4TB-os még nem tudom mennyi pénzem lesz rá.
Fontos kérdés az a mostani HTPC-et amit átalakítok, jelenleg a HDD-k ext3-ra vannak formázva.
Kérdéseim:
- Milyen partíciót használjak az új HDD-el? ext4 vagy brtfs (asszem így kell írni)
- Mi van akkor ha még HDD-et nem veszek és a mostnai ext3-as HDD-et használom, ilyenkor az OMV feltelepülése után a rendszerem látja rendesen a mostnai fájlokat. Nem fognak törlődni, vagy nem kell újra formáznom?Jelenleg úgy néz ki Debian lesz + OMV-t telepítek packageből a rendszer SSD-re majd ha minden felment, akkor utána kötöm rá csak a HDD-ket (WD Rre és Purple, amik most vannak), és remélem ugyanúgy tudom használni addig amíg nem veszek új HDD-et mint a mostani Ubui Serveren.
Remélem nem hülyén írtam le a dolgokat, csak nem szereném azt sem, hogy ha ubui server helyett az SSD-n debian + OMV lesz akkor nem lesz kompatibilis az ext3-ra formázott mostani particióimmal.(adatot nem szeretnék veszteni)
Válaszokat előre is köszönöm.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Patice
nagyúr
válasz stigma #22085 üzenetére
Ha OMV a választásod, akkor gyere majd át a topikjába.
Amúgy az OMV nem fogja formázni, hacsak nem nyomsz rá, és fel fogja ismerni az Ext3-at.
Az új lemezekre mehet Ext4. BTRFS szvsz. felesleges rá. Az kritikusabb szervernél jöhet jól, mondjuk két lemezzel, vagy SSD-vel RAID1-ben.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Imy
veterán
Sziasztok!
NAS vásárlásán töröm a fejemet.
Mit érdemes venni? Újban, illetve használtban? A lényeg, hogy stabil legyen. Ha lehet médiaszervert is tudja. (A routereken egyszer működik, egyszer nem, már a 2. ASUS-al van problémám.
Az USB portjukra lehet 2.5mm-es HDD-t dugni? Persze a végső cél a 3.5-ös HDD lesz.Ha lehet valami olcsóbb megoldás érdekel, használt kb 20e, újban 30e körül.
( Jelenleg routerre kötött HDD-t használok, de problémás. A régi routeremmel jó volt, de az új nem az igazi, de hagyjuk, mert NAS a lényeg )
A ZyXel NSA-310-ről esetleg mi a vélemény?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
310-ről kis talpaló, alatta egész aktív fórum. Less bele, ennyiért azt kapod kb. Alap dolgokra jó lehet, de ott is előfordulhat hogy a terminálhoz kell nyúlni. Ami megint nem a világ vége, ha van affinitásod, egész sok dologra rá lehet venni a cuccot. Viszont vedd figyelembe, hogy egy erősen kifutott termék.
Én viszont ilyen qnap TS-228 fele nézelődnék. Egyszerűen jelentősen jobb a szoftver, vannak mobil appok is már. Ez se lesz egy erőbajnok természetesen, de rohadt sokat számít egy kiforrott, rendes os. Persze kereten fölül van, szerintem bőven megéri az a felárat, de olvasgass az első topikba, ha azzal meg tudsz barátkozni, akkor nem lesz gond
Használtan is inkább syno-qnap-asustor szentháromság fele nézelődnék. Mindegyik nas gyártónak van online demója, pl egy googli keresést megérhet, és akkor látod hogy zyxel vs qnap vagy syno vonatkozásban mekkora a difi.
-
Imy
veterán
válasz #56573440 #22088 üzenetére
Igen, közben olvasgattam a 310-esről, és tényleg kifutott darab.
30e-nél tényleg nem fizetnék többet. Ami még esetleg érdekes lehet az a ZyXel NSA320S 2 lemezes hálózati adattároló ( NAS ). Erről mi a vélemény?
-
nagyúr
Ennyiért szerintem a 320S nem éri meg, nagyon gyenge HW van benne. Ez talán a legolcsóbb kétlemezes, amit meg szabad venni, de inkább érdemes egy kicsit rátenni, és a NAS326-ot venni helyette.
Viszont az S-es modellek (állítólag) már nem rosszak zaj terén, anno a sima 310 volt rettentő.[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Biga123
addikt
Nagyon sokáig egy ilyet hajtottam: WD My Book World Edition (white light) .
Na ez gyenge volt viszont stabilan ment rajta Torrent, DLNA , SMB.
Megint kérdés az igény, és a kompromisszum képesség.Egy kis visszatekintés:
1. NSB3AS - ezel kezdtem (egy kalap ... ) [link]
2. WD My Book World Edition - évekig nyúztam stabil , bár gyenge volt.
3. NSA310 - volt pár hétig, nálam baromi instabil volt
4. Qnap TS-231 - minőségi ugrás volt mindhez képest. (atomstabil)
5. Qnap TS-251+ - ez van most, nem tudok rosszat mondani róla.Ha kihagyom az első három lépést , most nem becsülném meg a Qnapot .
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Al Capone
tag
Hello!
Mi a véleményetek az Asustor AS3102T-ről? Most akciós az Alzán. Otthoni backupra kéne, torrentezni és a tv-re kitolni, amit letöltöttünk. Ez az elsődleges, de persze majd kihasználnék benne több dolgot is. A lényeg, hogy bírja egyszerre, hogy fut a torrent egy csökkentett sebességen, de 0-24, valamint hogy tudjon le is játszani a tv-n eközben.
-
nagyúr
válasz Biga123 #22093 üzenetére
Ja, nekem is volt először routerrel, aztán NSA310 (nem S). Utána "kell a f***omnak NAS" , aztán a DS115J.
(#22095) Imy: NAS326 néven keresd - régebben NSA volt, de pár éve trükkösen váltottak...
-
chosa91
aktív tag
Sziasztok,
Jelenleg egy TP-Link WD4300-as routerrel oldom meg az otthoni média hálózatot, de úgy érzem kimaxoltam
és "lépnék előrébb"/váltanék.Szeretnék tippeket kicsikarni belőletek , hogy mi lenne a leginkább költséghatékony megoldás a céljaimra:
• Transmission (ugyan ez alap, de gondoltam felsorolom a teljesség kedvéért)
• Plex
• 4kCsak otthoni használatra kellene (egyelőre 1 [TV] eszközzel)
Köszönet előre is
[ Szerkesztve ]
"Find something boring, and make it funny!"
-
törölt tag
válasz Biga123 #22079 üzenetére
Gondolom a Ts-251 dupla gigabites lanjával meg tudom azt csinálni, hogy az egyiket a routerbe kötöm, a másikat a médialejátszómba. Így ez utóbbi direkt kapcsolat lesz, adatfolyam veszteség nélkül, a párhuzamos letöltés/visszatöltés és filmnézés már csak memória kérdése - az meg bővíthető.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- Motoros topic
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest