-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
maci25
aktív tag
válasz Stukker1987 #192 üzenetére
Hát a torrent része a nasnak szerintem "kokányold magadnak"kategoria. A beépitett klienssel nekem sem sikerült még normálisan seedelni.Arrol meg nem is beszélve ,hogy ha már egyszer kivettél egy torrentet a listábo többet nem tudod seedelni.Pl van egy 40 GB csomag akkor azt csak akkor fogod seedelni ha ismét leszeded az egészet.Hát ez szerintem is shit
Amugy a többi részét a 128 MB ramhoz hasonlitanám..... -
Rosep
senior tag
Látjátok, a Buffalo tökéletesen seedel. Mikor megvettem átpakoltam rá a torrentjeimet, beolvasta és azóta is vígan seedeli őket. Szépen javul az arányom.
-
Stukker1987
senior tag
Hali!
Letöltés normálisan megy kb 1.8Mbittel!
Ennyit tud a net itt.Feltöltés semmi! Beállítás ellenére sem megy....
Egyébként elégedett vagyok a cuccal...
Eredendő bűnünk: vagy mindenben hiszünk, vagy semmiben sem.
-
marcias
őstag
Most azt olvastam a Netgear Stora-ról, hogy automatikusan RAID1-be kapcsol, ha második vinyót teszek be, máshogyan nem is működik, tehát nem növelhető a kapacitás a második meghajtóval. Ez igaz lehet? Mert akkor elég gáz...
-
dani3l
őstag
Sziasztok!
Egyelöre meg csak erdeklödök, mert nem vagyok jartas ebben a temaban. Otthoni felhasznalasra szeretnek egy NAS-t/medialejatszot. Nem tudom, melyik lenne a celszerübb, egy olyan, amelyik NAS es medialejatszo is egyben, vagy pedig külön egy NAS es külön egy medialejatszo? Ha pedig az utobbi, akkor az hogyan müködik pontosan? Azt is radugom ethernettel a routerra, vagy esetleg usb, vagy valami mas? Ez a resze nem tiszta. Ami fontos lenne, hogy fullHD filmeket lejatsza, hdmi/optikai hangkimenet legyen rajta, torrentkliens legyen (nem gond ha nem kezel 20-30 torrentet egyszerre, 8-10nel több ritkan megy..), usb port pendrivenak/winyonak, esetleg tavoli eleres a torrentekhez, bar lehet, hogy ez altalanos, 1 lemezes kivitel szerintem eleg, ha winyoval együtt van, akkor 1TB-os. Egy Netgear wnr2000 router melle kerülne, ha ez szamit valamit. Most igy hirtelen ennyi jutott eszembe, de majd meg biztos lesz kerdes. Jah es meg annyi, hogy arban ne legyen tul draga, ami alatt azt ertem, hogy mondjuk egy olyan külsö blu-ray meghajto ill gepbe iro szintje körül/alatt mozogjon, tehat olyan 200-300 Euro. Eddig neztem egy Popcorn Hour NMT A-200-at illetve egy Synology DS110j-t, nem tudom, melyik milyen lehet..
Köszi elöre is a segitseget!
Üdv.Ui.: Meg annyit hozzatennek, hogy ilyen HTPC/külön gep konfig nem igazan erdekelne.
[ Szerkesztve ]
-
ZCoyote
őstag
Szerintem egy külön hálózati médialejátszó és egy NAS a nyerő. Igen, csak rádugod a hálózatra és menni fog. A NAS csinálja a dolgokat amit szeretnél (ftp, torrent, stb) a lejátszó pedig róla játssza le a filmeket. Szerintem jó az a lejátszó amit néztél. Nekem a régebbi NMT A-110-es van és hibátlan. A Synology-val nincs tapasztalatom.
Romani ite domum.
-
dani3l
őstag
Viszont az emlitett lejatszok NAS-ok is egyben, tehat akkor az megsem külön van.. De ez a popcornos cucc egesz szimpatikusnak tünik nekem. Esetleg a külön-külön megoldasra tudnal/tudnatok valamilyen peldat mondani? Egyebkent azt annyibol tartom jobbnak, vagy inkabb praktikusabbnak, hogy ha mondjuk epp csak a torrent megy, vagy ilyesmi, akkor nem kell a medialejatszonak is mennie. Mondjuk ez nem egy olyan nagy dolog..
-
Alex91
félisten
Synology miota lejatszo
A Popcorn jo lehet, bar a NAS reszetol nem esik hasra az ember. Bar el kellene donteni, hogy tenyleg pontosan mire van szukseged. Mert lehet, hogy neked megteszi egy lejatszo, amibe lehet egy HDD-t tenni...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
ZCoyote
őstag
Az enyém úgy lenne NAS ha tennék bele vinyót és rátolnék egy linux-ot ha jól emlékszem. Gondolom a 200-as is ilyen. Én ezt azért nem szeretem mert akkor a vinyó melegszik, hűteni kell, korlátozott a bővíthetősége.
Nálam úgy van, hogy egy mini-itx pc látja el a NAS szerepet (torrent, ftp, egy projekt miatti számítási feladat), ezen vannak a filmek, zenék, képek, ez megy 24/7-ben. Plusz még egy külső HDD tartó van rákötve amibe mehet még kettő vinyó ha kell. Ez is be van állítva a Popcorn-nak mint lejátszási forrás .A Popcorn pedig ezekről játssza le a nézni kívánt tartalmat.
Romani ite domum.
-
dani3l
őstag
Hat ugy kezdtem, hogy nem ertek hozza, de mindegy.. Közben mar rajöttem, hogy dlna tamogatas van benne, nem medialejatszo. Mi a baj a Popcorn NAS reszevel? Egyebkent pontosan arra van szüksegem, amit feljebb leirtam, hogy tudjak rola fullHD filmeket nezni, zenet hallgatni, es hogy ezeket egy torrentklienssel erre le is tudjam tölteni.
-
dani3l
őstag
Nalam egyebkent sem menne 24/7ben, mikor nem vagyunk itthon ugyis ki van kapcsolva, szoval azert a melegedes nem egy olyan nagy problema szerintem. Bövithetöseg szempontjabol meg egy 1, esetleg 1,5 teras winyo böven eleg lenne, ugysem tarolom rajta a filmeket az örökkevalosagig.
-
Alex91
félisten
Na, a Popcorn alapvetoen medialejatszo, a NAS resz csak "raadas". Alapvetoen nem ez a funkcioja. NAS-nak gyenge, de ha nincs nagy igeny vele szemben, akkor meg elmehet. A torrenttol nem kell sokat varni, es elkepzelheto, hogy torrentezes kozben akad a lejatszas.
A kulon NAS+media lejatszo is jo lehet. Ekkor a medialejatszo csak lejatszik, a tobbit a NAS csinalja. Foleg akkor van ertelme, ha nem csak a medialejatszo hasznalja a NAS-t vagy tobb medialejatszo is van. Valamint, ha nagy tarhelyre van szukseg, amit mindig el kell erni, es konnyen bovithetonek es/vagy biztonsagosnak kell lennie. (Mondjuk egy tobb lemezes NAS nem olcso.)
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
HYUNDAI Mbox R600, ezt is megneznem esetleg...
-
dani3l
őstag
Köszi, ezt az animaciot mar megneztem. Igazabol a NAS-nak azon lenyegi reszei, mint az adattarolas, biztonsag, raid tömbök nem olyan fontosak, mivel nem ceges hasznalatra lesz, vagy ilyesmi, hanem a multimedias felhasznalas a fö szempont. Es azert gondoltam erre, apu Blu-ray lejatszon gondolkodik mar egy ideje, meg ahhoz kene egy iro is gepbe, es nagyjabol az is ennyibe fajna, viszont funkcionalitasban igencsak elmarad ettöl, ezenkivül engem ez az egesz blu-ray mizeria nem tudott meggyözni. Egyebkent egy darab medialejatszo menne csak ra, meg a gepekröl idönkent ezt-azt atmasolni, nem lenne rajta folyamatos adatmasolgatas.
Ez a Hyundai egesz jol nez ki, pofasabb mint a Popcorn, es ahogy nezem funkcionalitasban nagyjabol ugyanazt tudja..
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Akkor nezel egy medialejatszot, ami torrent kepes. IMHO foloslegesnek nezem a NAS-t, ha alapvetoen ugyis a filmnezes a szempont...
-
dani3l
őstag
Köszönöm a segitseget, meg a gyors valaszokat! Meg annyi, hogy van ezekböl valami olyan marka, amitöl erdemes inkabb tartozkodni, illetve amit erdemesebb megvenni?
-
Alex91
félisten
-
Trolluska
tag
Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeségeket kérdezek, de néhány dolog nekem egyenlőre nem világos:
- A NAS-on tárolt fájlokat, illetve magát a NAS-t simán látom hálózati meghajtóként a win intézőben/total commanderben, etc? Vagy csak a webböngészőn keresztül ? A QNAP kezelői felület demojában csak a netes változatot láttam, de annak vannak erős hiányosságai...
- A merevlemez nélküli változatoknál a lemezek száma mellett a max tárolókapacitás is meg van határozva? Több típusnál is az van a leírásban, hogy pl. 4db HDD, max 4TB kapacitás. Ezek szerint max 1 terrás vinyókat rakhatok bele?? (Egyedül a Seagate-nél láttam nagyobb HDD-kel szerelt modellt)
- A gyári NASokon van lehetőség rejtett, titkosított rész kialakítására (Truecrypthez hasonló eszköz), pl bizalmas doksik tárolása, stb? Itt nem arra gondolok, hogy az egész cucc AES titkosított (ami a drágább meghajtókban benne van). A géphez kötött jogosultság nem elég.
Igazából otthonra szeretnék egy bővíthető RAID5-ös tárolóhelyet kialakítani, ami kommunikál a TV-vel is (DLNA kompatibilis), van rajta tikosítható rész, és esetleg távolról elérhető. Webszerver, adatbázis szerver nem kell.
Valami tipp? -
Trolluska
tag
- Ja és esetleg Wake on LAN hasznos lehetne... A kb 10W-os fogyasztás sleep módban sok! Manuálisan meg nem akarom kapcsolgatni, mivel reményeim szerint a pincében lesz
-
Alex91
félisten
válasz Trolluska #229 üzenetére
Na, latod, az arral kellett volna kezdeni !
(Ja, RAID5, meg WakeOnLAN, meg 10 W-os fogyasztas, de azert olcso legyen...! Pffff...)
[ Szerkesztve ]
-
Trolluska
tag
tudom vannak igényeim, de azért még nem kell kigúnyolni
Viszont a kérdésekre még mindig nem tudom a választ (illetve a mérethatárt talán sikerült kiderítenem)
Előre is kösziui: a 10W-ot nem működés közbenre sokallom, hanem amikor tényleg nem csinál semmit (se torrent, se semmi)
[ Szerkesztve ]
-
Stukker1987
senior tag
Nah sikerült frissítenem a Synology honlapról mindent!
Sokkal tetszetősebb a webes felülete! és átláthatóbb is jóval.
Azt nem tudom megmondani hogy funkció bővítést jelentett-e,mert kb 4h-m volt eddig vele foglalkozni összesen!Még meg kell néznem hogy hogyan is meg majd a távoli elérése. Rosszabb esetben TeamViewerrel notin keresztül elérem.
Illetve fontos még,hogy kiderítsem mennyit is fogyaszt használaton kívül!Viszont a torrentklienst továbbra is lófüttynek tartom! Egyrészt mert rohadt lassan indul be a letöltés,másrészt pedig a feltöltéssel továbbra is vannak problémák.
Ha valakinek esetleg van Synology Nas-a szívesen fogadnék tőle pár tanácsot ezzel kapcsolatban!
Eredendő bűnünk: vagy mindenben hiszünk, vagy semmiben sem.
-
maci25
aktív tag
válasz Stukker1987 #233 üzenetére
A gyári torrent klienstöl ne várj többet!! Vagy azok közzé tartozol aki nem akarja bütykölni a torrentezésre alkalmas nast . Vagy még nem akadtál ra az oldalukon Transmission kliensre?
Én a laptopomra raktam egy utorrentet és ezzel 1 nap alatt annyit töltök vissza mint a nas 2 hét alatt sem /ja és arrol nem is beszélve ,hogy azt sedelek amit akarok ,nem csak azt amit most töltötem le/ -
Alex91
félisten
Ahonnan seedel .
(Valoszinuleg egy rejtett konyvtarba dolgozik, es ha leszedte, akkor pakolja at egy masikba, amit te is latsz alapban.)
[ Szerkesztve ]
-
maci25
aktív tag
Ha a nason alapbol nem volna torrent ,én meg szeretnék rá akkor azt mondanám ám legyen.Ez a nas papirforma szerint tud torrentezni->tud seedelni->tud régi torrentet ujra seedelni.Hát ha ezt nézem ez a nas nem tud torrentezni Vagy is tud ha elkezd a paciens a nas lelkivillágában válykálni/winscp vagy putty vagy akármivel
Mert ugyebár az nem csak annyibol áll amit irtál ,hogy pl tc-be beállitom ,hogy látszodjanak a rejtett fájlok. -
Alex91
félisten
Az sajnos nem fog működni. A "download" nevü rejtett mappába kell bemásolni, meg még van egyéb teendő is.
Témába vág, hogy Zsoltnak küldem hétvégén egy leírást, hogy miként lehet csak seedelni. Remélhetőleg hamarosan fent lesz a zárt oldalon.Akkor ezek szerint meg mast is kell csinalni... Rakj ra egy Transmissiont!
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Üdv,
egy NAS-on töröm a fejem én is az olcsóbb fajtából,
99%-ban FTP szerverként szeretném használni.
(pendrive-ot vagy usb-s ssd-t dugnék rá)
Fontos, hogy egy loginnal egyszerre 1 valaki tudjon belépni,
persze másik loginnal tudjon egyszerre több usert kezelni,
lehessen jogosultságot állítani, hogy írni, törölni ne tudjon az illető,
megszakítható majd folytatható legyen a letöltés (!) későbbi időben, és lássam mikor végzett vele, nehogy átadja másnak a logint, és még 5-en letöltsék.
Valami megbízható, mégis olcsó cucc kellene, ami otthagyható munkára,
ha az ember elmegy 1 hétre nyaralni.. Van ilyen?
Ha még print server is lenne, az már csak hab a tortán
Most egy netbook-kal oldom meg e feladatot, de jó lenne valami még kevesebbet fogyasztó, éjszakára otthagyható, szupercsendes cucc.thx ha van ötlet!
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
-
Trolluska
tag
Olyan 80~100 körül. Jelenleg nincs olyan hatalmas mennyiségű cuccom, csak nem tudom, hogyha veszek egy 1-2 lemezes NAS-t, akkor később külső vinyót hozzá lehet-e pakolni RAID-be? Lehet, hogy a RAID5 helyett egyenlőre marad a RAID1. A Sinology amit említettél rendelkezik ilyen megoldással (DX5xx termékek), de csak a bővítőegység maga ~140k!
Egyébként a korábbi kérdéseim továbbra is adottak. -
Trolluska
tag
Kösz a tippeket!
Csak kiváncsiságból: miért olyan nagy szám a Wake-on-LAN a NAS-oknál? A QNAP-nak is csak néhány típusa támogatja, míg PC fonton még a 10e Ft-os alaplapok is tudják. Pedig tényleg nem akarom járatni ha nem csinál semmit, letölteni is csak fél évente egyszer szoktam. (Én így értettem a sleep módot, és így 1~2W fogyasztás a reális)
-
Alex91
félisten
válasz Trolluska #245 üzenetére
Gondolom, hogy a chipset amibol epitik nem tamogatja... (Ezek, az Atom procisok kivetelevel, ugye nem x86-os technologian alapulnak.)
-
AGE-T
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy NAS-t vásárolni. Igényeim kb. abban kimerülnek, hogy legyen benne legalább két hely, 3,5" sata vinyóknak. 4TB-ig lehessen bővíteni (általam), és legyen rajta normális torrent kliens. Egy dvico lejátszónak szeretném közvetíteni az adatokat, főleg full hd tartalmat.
Visszaolvastam néhány hozzászólást, és a buffalo linkstation duo nas áll legközelebb az elvárásaimhoz, de ebből csak olyan van amiben alapból vinyó van, jóég tudja milyen, és őrült árakkal számolnak, ha már 4TB-osat akarok venni. Így igazából az lenne jó, ha olyat kapnék, max 50e-ig amiben nincs semmi.
Még ezt néztem Xtreamer etrayz, de itt meg nem írják, hogy melyik SATA van benne (1-2-3? :S) Ebben milyen a torrent kliens, minősége. találkozott már vele valaki?For SALE: http://bit.ly/1aepGxI
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest