-
IT café
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
MyKeyboard, Candykeys, Keygem azok az európai vendorok, ahol nagyobb mennyiségű kapcsoló érhető el, bár ezt éppen sehol sem látom készleten, így maradt az AliExpress és ott az általad is említett KPrepublic vagy a Durock boltja. Európai még az Eloquent Clicks is, de ők jellemzően nagyon drágák.
Durock Silent Linear és Silent Alpaca néven is fut az a kapcsoló, az utóbbi esetben a szín eltér, de minden más megegyezik.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz HardRic #69082 üzenetére
Amúgy mi ez a silent RED mánia?
Lényegében a thocc-mánia hazai megfelelője, ott is mindenki szivaccsal akarja teletömni a billentyűzetet, meg itt is, csak éppen más miattEgy normális, lube-ozott switch, vastagabb keycapekkel és egy kis szivaccsal vagy barmilyen hangtompító anyaggal a házban elég szép hangú de halk boardokat eredményez.
A felfelé úton semmilyen lube nem állítja meg a stemet attól, hogy a ház felső részébe csapódjon, és annak lesz hangja.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69042 üzenetére
Bár azért a csábításnak jóval könnyebb ellenállni akkor, ha már eleve van egy jó daily driver billentyűzeted, illetve átment a kezeid alatt pár jobb bill
A nagyon hasonló darab alatt konkrétan a QK65-öt és a Zoom65-öt értettem: mindkettő 65%-os, mindkettő gasket mount, mindkettőt egy-egy friss kínai márka (Owlab és Wuque) frissen létrehozott belépő szintre pozícionált almárkája adta ki, ahol a "fő" márkák ezerszámra szállítják a billentyűzeteket, az almárkáknak deklaráltan az a céljuk, hogy minél rövidebb átfutási idővel minél többet tudjanak szállítani. Ilyen körülmények között szerintem teljesen felesleges még azelőtt berendelni a másikat, mielőtt még megjönne az egyik, és fomo sem kellene, hogy legyen.nyunyu: Idén még nem költöttem billentyűzetre.
Én már vettem egyet és pluszban vagyok még mindig. Akkor nyertem?tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #69037 üzenetére
Stabilizátorra a 205g2 jobb, mint a 205g0 a sűrűbb állaga miatt, ahogyan írod. Kapcsolóra jó mindkettő (hiszen ugyanaz az anyag), a 205g2-höz rutinosabb kezek kellenek, hogy konzisztensen tudd felvinni a sűrűbb-darabosabb állaga miatt. XHT-BDZ-vel nincsen tapasztalatom, a legtöbb helyről azt hallani, hogy lehet, hogy jobb stabilizátorra, mint a 205g2, de annyit nem hajlandóak kiadni érte, amennyibe kerül, így marad a 205g2.
micafighter: nemrég rendeltem egy QK65öt is, az ISO vonalat pedig elengedtem, akkor már kéne pár keycap szett, billentyűzetből meg jó lenne egy vezeték nélküli is, így most meg a zoom65-el szemezek
Nehéz, de érdemes megpróbálni már az elején leszámolni a fomo érzéssel, és nem berendelni nagyon hasonló darabokat, mert éppen az a menő abban a hónapban, hanem várni kell, és valami érdekesebbet, a több billentyűzetedhez képest újat nyújtót választani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #69027 üzenetére
Nem nevezném alacsonynak az MDA-t, körülbelül félúton van az MT3 és a Cherry között.
MDA-ból ISO kiosztásra egyetlen készlet érhető el jelenleg, PBT-ből készült SA vagy SA-P profilos készlet pedig az SP-tól nagyon mélyen zsebbe nyúlós (a kínai SA klónoknak nem túl sok köze van az eredeti profilhoz és PBT nem is nagyon rémlik, csak ABS). Szóval maradt az MT3, amiből ISO-t támogató PBT változat csak a Gyűrűk ura változatból érhető el jelenleg.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Speedy007 #69012 üzenetére
Macbookhoz még akad pár lehetőség, de más billentyűzetekhez esélytelen, hogy találj külön kompatibilis ollót. Valószínűleg csak komplett billentyűzetet tudsz venni az adott típushoz.
scissor hinge + keyboard a kulcsszó, ha keresgélnél AliExpress-eBay-Taobao vonalon
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #69008 üzenetére
Én USB hubról vakartam le IPA-val ilyesmit, nem volt egy élvezetes dolog, egy régi külső HDD dokkoló helyett inkább vettem másikat (a régi USB2 volt, mégis ez volt a fő ok).
A WD40 jó ötlet, de érdemes azzal óvatosan bánni, mert a gumiréteg alatt lévő ABS-t enyhén bántja.
3dconnexion space mouse
Öröm olvasni, hogy az ilyen sokszorosan túlárazott cuccokat sem képesek minőségi, tartós anyagokból megcsinálni.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Doblós #69002 üzenetére
A háza ilyen enyhén gumiszerű borítással volt ellátva, mint amilyet egerekre tesznek előszeretettel, és az vált ragacsossá? Ha igen, akkor az elöregedett, a megoldás izopropil alkohol és kitartó vakarás, mert a teljes borítást le kell kaparni, és nem adja magát könnyen.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
ha valaki 100%-os customra vágyna némi extrávaltAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
A CTRL csak addig számított jónak, amíg nem volt alternatívája, azaz olyan 2 éve, azóta egyre kevésbé lett versenyképes a konkurenciával szemben árban, minőségben és szolgáltatásokban, és mostanra már egyáltalán nem számít annak.
Ha ettől eltekintünk, neked akkor sem lenne jó, mert a halk billentyűzet építésének kevés nagyobb ellensége van, mint az integrated plate, ahol a plate és a ház felső része egyben van, így minden gépeléskor keletkező rezgés azonnal a házra is átkerül bármiféle csillapítás nélkül.
Egy téren még versenyképes, ez pedig az absztrakt művészet, ilyet nagyon máshol nem találsz, mert a nyáktervezők adnak annyira magukra, hogy nem autoroute-tal tervezett trace-ekkel adnak gyártásba a nyákot.
micafighter: van high profile változat is a CTRL-ből.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68992 üzenetére
65%-os többet nem ad, csak kevesebbet.
Az a probléma, hogy a kisebb = kevesebb elv mennyiségi elv mentén közelíted meg a dolgot, pedig ez preferencia kérdése.A custom világban a 75%-os formátum sosem volt népszerű (legalább az elmúlt 3-3,5 évben, amióta jobban követem), mostanában lett csak felkapott a belépő kategóriában köszönhetően a GMMK Prónak, ezért is írtam, hogy sosem volt még ilyen népszerű. Ennek az oka sokrétű lehet, íme pár, ami hirtelen beugrott:
1. rengeteg ember egyáltalán nem használja az F-sort, számára ott van az Escape és esetleg a Print Screen, és ennyi (meglepően kevesen használják például a jobb Shiftet is)
2. sokan a hobbiból 60%-on szocializálódtak, hozzászoktak a rétegekhez, és nem igénylik az F-sort, hiszen kisebb kézmozgással megy az F gombok elérése
3. a korábban is említett esztétika, egy 65%-os sokszor a szemnek szebb arányokkal rendelkezik (ez persze erőteljesen szubjektív)Tervezői oldalon szét kell választani azt, ha jön egy cég, és eladni akar, ekkor az alacsonyabb árkategóriában a 75%-os eléggé egyértelmű választás neki. Azonban ha jön egy hobbista, akkor ő olyan billentyűzetet tervez, ami az ő igényeinek megfelel, ekkor jön egy 65%-os, vagy egy FRL TKL vagy 65% XT, vagy 60%-os, és csak elvétve lesz 75%-os, mert más a preferenciája.
Ha már nem 75%-os, akkor miért nem TKL kérdésre az is válasz lehet, hogy szinte minden TKL ugyanúgy néz ki felülről, az arányok miatt design terén kevesebb a játéktér, mint kisebb méretben (oldalról persze már más a helyzet).
Amúgy 65%-osból szerintem is túl sok jön ki mostanában, ahogyan gasket mountból is, igazán ásítós az új IC-k jelentős része, (szerencsére) kevés az, ami felkelti a figyelmemet.
Személyes tapasztalatom 75%-kal kevés van: volt egy KBD75 nyákkal épített billentyűzetem, magát a billentyűzetet szerettem, a kiosztást utáltam a legfelső sor és a blockerek hiánya miatt.
-
dqdb
nagyúr
válasz elite.cs11 #68976 üzenetére
Custom vonalon a 75%-os billentyűzetek még sosem voltak annyira divatosak, mint manapság. Nem, nem írtam el a számot, 75%-ot akartam írni és írtam is.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Van még esetleg ajánlott TKL DIY kit vagy simán maradhatok a Q3nál?
Ebben az árkategóriában nem tudok a célnak (=halk) jobban megfelelőt mondani. Az ANSI kitétellel alaposan kibővítetted a lehetőségeket egy ISO-hoz képest, de ami alternatíva lehetne talán, az drágábbra jön ki.Halk billentyűzet építésénél az a megoldandó feladat, hogy a gépelés energiája minél kisebb mértékben alakuljon át hallható hanggá.
A halkított kapcsoló csak egy lépés, az azt oldja meg, hogy minél kisebb hangja legyen annak, amikor tövig nyomod a billentyűt, valamint minél kisebb hangja legyen annak, amikor a billentyűt elengedve a stem hozzácsapódik a kupak házának. A megkent rúgójú és/vagy eleve jó rúgóval rendelkező kapcsoló azért kell, hogy ne pengjen a rúgó, ami eléggé gyakori dolog tud lenni.
A másik fontos lépés, hogy a gépelés közben a plate-en és/vagy nyákon keletkező rezgések minél inkább le legyenek választva a házról. Ebben segíteni tud, ha vagy nincsen plate, és a nyák úgy van rögzítve, hogy tud mozogni (meglepően rugalmas az FR4, a Cherry MX Board 3.0S jó példa erre a megoldásra), vagy a nyák lényegében a levegőben lóg, mert csak a kapcsolók rögzítik a plate-hez, és ez utóbbi tud mozogni és van kapcsolatban a házzal. A plate mozgása vagy "mozgása" lehet a felhasznált anyag miatt (műanyag plate = flexibilis és nem tud fémesen pengeni), lehet flexibilis vágások miatt (a nyákon is kell), lehet a rögzítés miatt (valamilyen isolation mount), vagy ezek kombinációjából. A Q3 esetében nincsenek vágások, rögzítésként tab gasket mountot használtak, ami az isolation mount egyik formája. Boldog-boldogtalan használja a custom vonalon, "divatosnak" számít, de könnyű elrontani, de a GMMK-val ellentétben a Keychron a Q1 és Q2 estében jól alkalmazta és a Q3 esetében is úgy néz ki, hogy igen (a gépelési tesztnél mutatja, mekkora a bounce). A plate anyaga a Q3-ban nagyon nem optimális, az acél extrém módon hajlamos pengeni, a build streamben ezért hagyta bent a szivacsot a nyák és a plate között (nem is peng).
Ezt a streamet meg fogom nézni amint időm engedi.
Készülj fel rá, hogy van egy stílusa, látszólag sikeresen hozza a hülyegyereket, de valójában jobban ért a dolgokhoz, mint közel az összes billentyűzetstreamer beleértve a gyártást is, és a megszokott öt réteg cukormáz helyett egyenesen kimondja dolgokról, hogy szerinte jó vagy nem. Persze neki is vannak preferenciái, mint mindenki másnak, így nem kapsz tőle sem 100%-os objektivitást, de még mindig jobb ezen a téren is, mint a legtöbben. Érdemes hozzátenni, hogy bár a magasabb árkategóriás billentyűzetekhez van szokva, de alapvetően a költséghatékonyság híve.A stabmodolást meg ezeket gondoltam majd megcsinálni. Esetleg valami jobb stabot is érdemes lehet nézni?
Ez kenést jelent a Q3-nál, ha a gyári kenés nem volt jó. Nála nagyon nem volt jó, míg az előtte kapott K8 Próé jó volt, és maguk a stabilizátorok sem voltak rosszak. Szóval én csak akkor vásárolnék be, ha maga a stabilizátor nem az igazi, a kenés eléggé sok mindent meg tud oldani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ha cherry black rugóerőt keres az ember azt melyik érték alapján kell keresni a rugórendelésnél?
~78 grammos rugó kell neked.Illetve ha olyan rugó dinamikát szeretne az ember, hogy az elején keményebb aztán 2.dik harmadra meg végére beáll valami fix erőre, azt melyik pl hosszú alakú tömöttebb rugó/szellősebb rövid rugó, erről van valami ilyen táblázat esetleg mint teljes lenyomás teszteknél?
Ilyet, hogy először keményebb, aztán könnyebb nem fogsz találni, mert fizika. Progresszív rugó néven olyat igen, hogy a rúgóút végén jobban felkeményedik, a Thic Thock MP sorozata ilyen például (készen a Marshmallow kapcsolóban kapod meg, de ez a 68 grammjával könnyebb, mint a megcélzott MX Black).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Kisméretű kefével lejön a nagyja, a ragaszkodóbb szennyeződésekre izopropil alkohol + az említett pálcika. Bár az alap WD40 nem bántja sem a nylont (Cherry kapcsolók ffelső része), sem a festett acélt, inkább használj IPA-t, az biztosabb.
Kupakokat szappanos vízben áztasd 1-2 óráig, majd egyenként tisztítsd meg fogkefével és végül alapos szárítás (alternatív megoldás lehet a műfogsortisztító tabletta vagy az ultrahangos mosó).
-
dqdb
nagyúr
Kupakokból amit kinéztem az az MT3 susuwatari illetve a MT3 /dev/tty. A susuwatari jobban bejön viszont az ugye ABS a /dev pedig PTB és ahogy kutakodtam a dolog után a PTB elvileg jobb? Erről a konkrét típusról van valakinek tapasztalata?
Az MT3 szerintem gépelésre a legjobb profil, de eléggé megosztó a magassága, rücskös felülete és mély felülete miatt, pont azokért, amikért én szeretem.Az, hogy a PBT jobb, mint az ABS, így ebben a formában nem jelenthető ki (feltéve ha ABS alatt a doubleshot ABS-t érted, és nem a köznyelvben ABS néven futó festett-lézerezett világítós kupakokat), ennél sokkal árnyaltabb a téma, sok függ attól, hogy mi a prioritás (hang-kopás-színek-esztétika).
Kopás terén az ABS rosszabbnak nevezhető, gyorsabban/másképpen kopik, mint a PBT. Kopás során a felülete kifényesedik (ez engem például nem zavar) és csúszóssá válik (ez pedig rettenetesen). A kopás sebessége függ a konkrét gyártó által használt ABS keveréktől, a bőrödtől és a profiltól (én pár hónap alatt csúszósra amortizáltam egy GMK készletet, míg MT3 ABS-nél fél év után csak egy apró folt volt az egyik kupakon). Amúgy a PBT is kopik, csak másképpen és lassabban, vagy akár egészen gyorsan, ha a kupakgyártó a kisebb selejtarány miatt nem tisztán PBT-t használ, hanem POM-ot a feliratnak és valamilyen PBT mixet az alapnak (nagyon sok világítós doubleshot PBT kupak ilyen).
Egy kupak felülete újonnan lehet rücskös, lehet relatíve sima és lehet nagyon sima. Ez az anyagtól független, öntőforma kérdése, és adott profil/gyártó sajátossága. Az MT3 a legrücskösebb profilok egyike PBT-ben, ABS-ben kicsit kevésbé rücskös.
A célra a Q3 jó választás lehet némi pimpelés után. Ezen "build" stream alapján a stabilizátorokra ráférhet adott esetben a kenés, a nyák és ház közé kerülő szivacs helyett nem árt egy értelmes darab, és a gyári force break mod kiiktatása is jó hatással lehet. Ha ezután sem vagy teljesen elégedett a halksággal, akkor a gyári (érthetetlen) acél plate helyett POM-ból vagy PP-ből érdemes lehet saját plate-et vágatni (vagy venni, ha elérhető készen).
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68946 üzenetére
em tudom mennyire lehet összehasonlítani. Kíváncsi vagyok egyébként ezt a piacot mennyire lepték el az automatikus rendelést lebonyolítani képes botok
Nagyon, csak it scalper helyett flipper a használt szó. Minden limitált FCFS kör egy rakás refunddal zárul évek óta. Látszólag megoldás lehetne a gyorsaságot megcélzó FCFS helyett a raffle, de ezt utóbbi sokkal nagyobb munkaterhet ró a webshopra.Az utóbbi időben több webshop fejlesztett saját FCFS/raffle/hibrid megoldást a botok elkerülésére (Cannon Keys hibrid megoldása, MKEU saját raffle oldala), és sikeresen növelni az elérhető mennyiségeket, hogy kisebb legyen a nyomás.
főleg ha csak pár száz darab van a meghirdetett termékből
Ez lényegében a limitált group buy-ok 99%-aQK65 esetén a darabszámot nem tudjuk, csak azt, hogy "sok" darabbal készültek
Itt az 1000-2000 darab számíthat soknak és egyszerre kevésnek is. Az mindenesetre biztos, hogy a céljuk az állandó elérhetőség, szóval én nem aggódnék a kimaradók miatt, mert lesz újabb kör (vagy közben ráakadnak egy jobb ajánlatra).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #68932 üzenetére
Nem vagyok profi a témában, de a saját tapasztalatom az, hogy a magyar kiosztás és a 60-65%-os billentyűzet nem igazán jó párosítás, akár ISO, akár ANSI, itt ugyanis az még a nullát is csak fn kombinációval lehet elérni, mivel az 1-es mellett az esc van.
Ezért kell olyan billentyűzetet venni, ahol szabadon módosíthatod a kiosztást, nálam például az Escape kerül rétegre vagy más helyre (van 60%-osom kettéosztott Backspace-szel, ahol a jobb felső sarokban van az Escape). Az sem árt, ha az Fn helyét is tudod ízlés szerint variálni, 60%-os és TKL méretben számomra a Caps Lock és a kettéosztott jobb Shift jobb oldalán van az ideális hely.Ráadásul amíg ki nem próbáltam egy 65%-ost, nem gondoltam volna mennyire nehézkes tud az is lenni, ha az F1-F12 is csak fn segítséggel hívató elő.
Amikor TKL van előttem, akkor is Ctrl+F4 helyett legtöbbször Ctrl+Caps+4 megy, mert kevesebbet kell mozgatni hozzá a kezemet. Persze ez egy tipikusan elhelyezett Fn-nel (Space-től jobbra a négyesben) nagyon nem lenne igazi.A 70-80% keyboardoknál is érdemes megnézni, hogy nem pont az a gomb hiányzik-e véletlen róla, amit a legtöbbet használ az ember.
Inkább azt érdemes, hogy milyen szinten konfigurálható a billentyűzet, a kiosztást a kezedhez lehet-e faragni, hogy a billentyűzet alkalmazkodjon hozzád és ne te a billentyűzethez (a Keychron például a Kx Pro és a Qx modellekben hozza ezt a konfigurálhatóságot, a nem Pro K sorozatban nem).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz elite.cs11 #68943 üzenetére
A 10 perc inkább azt jelzi, hogy milyen sokat lassult a piac növekedése és mennyire nőtt az elérhető termékek száma az elmúlt 1 évben. Másfél évvel ezelőtt például a drága kategóriában ebből 36 másodperc alatt kelt ~400 darab (250 darab volt a cél, csak az egyik Shopify plugin elhasalt és csak akkor sikerült leállítani), 2 évvel ezelőtt még a kapcsolókért is hasonló harc volt.
75%-osban ott van a Q1.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #68910 üzenetére
Keychrontól a Q vagy Pro sorozatot kell venni, ami támogat QMK-t, és akkor a billentyűzeten magán történhet meg a mappelés. Másik lehetőség egy USB-USB konverter, de ennek az ára egyszerűen érthetetlen.
Az AutoHotkey-t nem kell telepíteni, otthon felteszed, összedobod a scriptet, lefordítod exe-re, és már csak az exe-t kell elindítani (ha legalább ez engedélyezett).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz elite.cs11 #68908 üzenetére
Ha ISO lett volna a cél, akkor jól döntöttél, mert ugyan a QK65 támogatja az ISO-t, de a hozzáadott kupakok nem.
-
dqdb
nagyúr
[link] [link] [link]
Felkerültek az IKKI68 Aurora extrái MKEU-ra, ha valaki olcsón szeretne jó 68%-ost építeni.micafighter: halkított JWK/Durock kapcsolóra nem tettem eddig Cherry profilos kupakot (KAT, MT3, SA volt/van anomália nélkül), Gateron gyártmányú Aliazra tettem, ott nem volt semmi probléma vele. Az O-gyűrű hátránya, hogy a puhább visszahozza a gumis érzetet. Ha van rugalmasabb anyagú plate-ed a mostaninál, akkor megnézném azzal is, ha rugalmas anyagú már most a plate, akkor megnézném, hogy nem bottom outol-e a nyák.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68886 üzenetére
Feltételezem ha esetleg a lapka sérülne, a hotswap socketet ha kiszedem akkor a PCB tovább használható marad (nyilván ha a PCB nem sérült) ha a kiszedem a hotswap socketet, és azon a helyen hotswap helyett a kapcsolót forrasztom?
Rosszul feltételezed.Ha eltávolítod a hotswap socketet, akkor nem lesz mihez forrasztani a kapcsoló lábát, mert az a lyuk hotswap nyáknál tényleg csak lyuk, és nem TTH forraszpont, mint egy nem hotswap nyáknál lenne (a fémes színű karikát kell nézni). A sockethez tartozó két forraszpad pár milliméterrel arrébb van, egy-egy vezetékkel persze a kapcsoló lábát rá lehet forrasztani, de hiányozni fog a kapcsolóláb "rendes" beforrasztása/hotswap socket tartó hatása miatti stabilitás, a három műanyag láb a legtöbb kapcsolót nem fogja meg eléggé, hogy a kapcsoló a nyákban maradjon stabilan vagy úgy egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68859 üzenetére
eu-ból én csak akkor rendelnék switchet, ha nagyon speciális, vagy sürgősen kell, esetleg valamiért neked egyáltalán nem fér bele az Ali
Nem egy kapcsoló van, ami hasonló áron vagy adott esetben olcsóbban elérhető EU-n belül, mint AliExpressről. Emellett nemcsak a nagyon speciális kapcsolók nem érhetőek el Kínából, hanem a népszerűbb modellek eléggé nagy része, Tangerine V2-t, Lavendert vagy Gateron X-et sem fogsz onnan venni, hogy az elmúlt 2 év slágereiből párat említsek, Gateron CJ is csak hónapokkal később jelent meg AliExpressen, mint európai boltokban.Persze vannak modellek, amelyeket Európában esélytelen beszerezni, de azt, hogy az AliExpress jobb kapcsolóvásárlásra, általánosan nem lehet kijelenteni.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68862 üzenetére
A hotswap socketeket egyébként lehet cserélni?
Elvileg igen, gyakorlatilag nem egy leányálom.Nem figyeltem hogy vannak ezek fent, simán forrasztva? Mert akkor gondolom ezeket házilag simán lehet cserélni ha meghalna egy hotswap socket.
Két négyzet alakú forraszpontra tipikusan forrasztópasztát kerülnek fel, ittt látható jobb oldalon (ami egy letépett socket helye, de a lényegen nem változtat). Ezt ónszippantóval kiforrasztani nem egyszerű, ha pedig a letépést megelőzendő a nyákhoz ragasztják a socketet, akkor tényleg csak a hőlégfúvó tud segíteni. De igazad van, házilag orvosolható, csak nem lesz egy élmény. A másik, sokkal tipikusabb hibára, azaz a socket letépése a nyákról a forraszponttal együtt is a forrasztás a megoldás, a mátrix átnézése után egy vagy két vezetékkel elhárítható a hiba.Egy socket úgy tud elromlani, hogy a kapcsoló lábait megfogó rugós mechanizmus meggyengül, és kontakthibás lesz. Ezen beszámolók szerint sokszor lehet egy fogóval lehet segíteni az érintkezőket és a rugót megigazítva, aztán ha ez sem megy, akkor a kapcsoló hotswap sockethez forrasztása még mindig megoldás lehet (rövid vezetékkel a kontaktusra).
Ha a PCB egészsége miatt aggódsz, akkor érdemes a két fő group buy szabályból az elsőt követni:
1. ha nem egy bárhol kapható nyákot használ a billentyűzet, akkor vegyél tartalék PCB-t
2. mindig vedd meg a spacebar kitettAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68870 üzenetére
És a Win gombon a logó gyanúsan hasonlít az Infinikey logójára. A módosítók szerintem eléggé ocsmányul néznek ki, eleve nem szeretem az alma stílusú ikonokat, de ez annál is rosszabbul néz ki.
Winmixtől van jó minőségű dyesub készletem, volt olyan doubleshot, aminél visszaküldés nélkül visszakaptam a pénzt, Infinikey-től van QC problémás készletem is és jó is. Szóval a minőség vagy jó lesz, vagy nem, hogy végtelen bölcsességgel zárjam ezt a hozzászólást
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
Állítólag PBT és doubleshot, állítólag a Monokei gyártja, gyakorlatilag ki tudja, hogy milyen keverék és a Monokei legfeljebb gyártatja.ISO támogatás van hozzá, ez legalább biztos.
Hotswap kérdésre majd valamikor este.
-
dqdb
nagyúr
Nem konkrétan a reszelésre, pengésre írtam, hanem, hogy mindenki a halk használatot preferálja.
A pengés egy hangosabb nem clicky billentyűzetnél is jól hallatszik, és szerintem eléggé tönkreteszi a gépelést. A reszelés csak halkabbaknál hallható, de az is lelombozó tud lenni.Az Alpshoz milyen keycap passzol?
Ami rámegy Tipikusan DCS az, amit be lehet szerezni könnyen, mostanában több GB is futott Alps kittel (egy jelenleg is), a Redox kompatibilitás már más kérdés, ahhoz lehet, hogy PMK-ról kell rendelni. A DSA Alps is létező dolog, de olyat nem láttam az elmúlt években.Alps esetében nem is a kupak a nagy kérdés, hanem a kapcsoló, hiszen közel 20 éve nincsen gyártásban.
Vhol volt említve, hogy kb. hány kapcsolócserét bír el általánosságban egy hot swap plate mount, de most nem találom.
50 vagy 100. Kétféle adatlapot találtam a Kailh socketekhez kétféle értékkel.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68854 üzenetére
Alternatív megoldás lehet neked egy döglött 1800 házdonornak és utángyártott PCB, többféle is akad (ez utóbbi már időzítést is igényel, mert jelenleg nem látok sehol sem készleten ilyet, valamelyik open source megoldást JLCPCB-től vagy PCBWay-től megrendelve pedig 5 darab a moq). Az utóbbival kapsz QMK-t és VIA-t, nem vagy 6u alsó sorra kényszerítve (ha a W95 korszak utána darabról van szó), és szabadabban válogathatsz a kapcsolók között (ebben az esetben én Aliazra szavaznék a Gateron Silent Brown helyett).
-
dqdb
nagyúr
A compact 1800 nem gyakori kiosztás, a Leopold FC980-nál olcsóbban nem is tudok mondani egyet sem, de abból nem akad ISO kiosztású sajnos. Ha lemondasz a blockerekről és elengeded ezzel a kiosztás nagy előnyét, akkor 96%-osban ott van a Keychron K4 (lesz nekik compact 1800 billentyűzetük is fémházzal, de drágábban).
TKL-lel és halksággal kapcsolatban olvass kicsit vissza, az utóbbit ecsetelve vannak ajánlások az előbbire (vagy teljes méretű változatra, de amiből van teljes méretű, abból általában van TKL is).
-
dqdb
nagyúr
Más érzés egy szépen hangzó clicky és más a pengés. Az előbbi konzisztens és megfelelő hangú kapcsolót választva kellemes tud lenni a fülnek, az utóbbi inkonzisztens és bántó.
Kell neked egy Alps SKCM White vagy Blue build úgy a hangért, mint az érzésért
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68840 üzenetére
Valamint 3 napon belül javítás helyett kötelesek cserélni.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #68815 üzenetére
A mostani elképzelésben, mivel a úgyis szétkapom a switcheket, egy bag lubing a rugókra még belefér*,
Senki sem tudja, hogy a Gateron milyen kenőanyagot használt, az összes kapcsolót szétszedni, és úgy tárolni a bag lubing végéig nem túl jó ötlet szerintem. Ha rugót szeretnéd megkenni, akkor egyesével szedd szét a kapcsolókat, cseréld ki a stemet és a rugót vagy egyesével kend meg, vagy vegyél rugókat, és arra cseréld le a gyárit, a gyárit pedig használd fel máshol (nálam az utóbbi a terv, csak még nem rendeltem meg a rugókat hozzá).Az is jó kérdés, hogy a Gateron a stemet kente meg és arról került valamennyi kenőanyag a ház alsó részére, vagy a ház alsó részét, és arról került a stemre. Az első esetben a kenés nagyobb részét veszted el, a második esetben a kisebb részét a stem cseréjével, de mindkét esetben valamennyi elveszik. Ha pedig megkenned előtte a silent red stemeket, akkor nem tudni, hogy az a kenőanyag hogyan viszonyul a 205-höz (a gyárilag kent kapcsoló akkor jó dolog, ha az ember nem piszkálja).
Ha bag lubing a cél a rugóknál, akkor 104, 105 vagy a korábban linkelt sebváltóolaj. Ecsettel jó a 205 is.
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #68821 üzenetére
vagy a "kopogós" hang azért nagy mértékben függ a billentyűzet többi részétől is?
A "kopogós" hang azért nagy mértékben függ a billentyűzet többi részétől is.Ha olyan a ház, akkor ezen a szivaccsal kitömés eléggé sokat tud segíteni. Halkított kapcsolótól nem lesz halk egy billentyűzet, legfeljebb halkabb, YT tele van silent redes Corsair K70 tesztekkel, ami mindennek nevezhető, csak halknak nem.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #68810 üzenetére
Annyit módosult a terv, hogy az összes switch hibrid lesz, milky top pro + silent red stem.
Ennek nem sok értelme van, ha a költségeket nézzük, mert 70-75 centnél jársz kapcsolónként, egyszerűbb helyből halk kapcsolót venni.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #68798 üzenetére
Mindegyik csak átmeneti megoldás és roncsolja a műanyagot. Ha nem foltosra sárgult matrica vagy valami hasonló miatt, hanem homogén, akkor a sárgulással megbékélés szerintem a legjobb döntés (van PBT készletem megsárgult ABS space-szel).
micafighternagyon elvetemült gondolat lenne ha az ember mondjuk egy PBT ISO magyar legendes kupakszetthez egy Varmilo-t venne, egy ANSI PBT valódi doubleshot kupakszetthez pedig egy Leopoldot?
Nem elvetemült, csak nulla extra kompatibilitással járnak az így összeszedett kupakkészletek, kiosztás terén korlátozottak a lehetőségeid. És ugyebár az sem egyértelmű, hogy a másik billentyűzet minőségre jobb lesz, mint a kupakdonor.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68791 üzenetére
a kupak-készlet group-buyokat hol érdemes most követni?
KeycapLendarPBT kupakgyártók tekintetében a minőségi sorrend hogy néz ki nagyjából?
Jelenleg úgy néz ki a képlet, hogy PBT group buy-ok terén van a CRP és van a többi gyártó, ahol az elmúlt 1 évben volt hangosabb QC probléma (Keyreative KAT/KAM, Infinikey, EnjoyPBT, Milkyway, Geekark). Ezenkívül van az SP, aminek nem volt az elmúlt időszakban leszállított PBT készlete, és van a MelGeek, aminek az MDA készletei nagyon jó minőségűek, de mindent megtesznek azért, hogy ne tudd/akard megvenni azokat.PBT-ben a szubjektív rangsoromat az MDA vezeti magasan, utána jön leszakadva a KAT/KAM (amelyik készletnél nem kellett support ticketet nyitnom), aztán MT3, nagyobb szünet és EnjoyPBT, hatalmas lemaradásban Infinikey és végezetül ismét KAT (amelyik készletnél kellett support ticketet nyitnom). A hiányzók közül a CRP és Geekark még nem érkezett meg, Milkyway-re pedig most fogok befizetni. Ha ABS készleteket is felvenném a listára, akkor az SP SA kupakkészletei felmosnák a padlót a többiekkel minőségérzetben, ahol a többiekbe a GMK-t is beleértettem.
Szerintem PBT készletet jelenleg akkor érdemes group buy keretében venni, ha az óhajtott profilt nem kapod meg másban (KAT, KAM, MDA), vagy CRP-ről van szó, vagy egyszerűen nagyon tetszik a design (a reverse dyesub ekkor is kerülendő, mint sok QC probléma okozója).
Raktárkészletről olcsón ott van Kínából a XMI/Xiami és a Shenpo, valamint drágábban, de EU-n belül is beszerezhetően ott vannak a Novelkeys and Cannon Keys sajátmárkás készletei.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68783 üzenetére
Lehet én értettem félre valamit, de a PBT double-shot tűnik a legtartósabb kupaknak.
Elméleti szinten igen, gyakorlatilag nagyon nem.A jelenleg kapható PBT doubleshot néven futó kupakkészletek a legritkább esetben nevezhetők ténylegesen PBT doubleshotnak (a kivétel a Leopold saját billentyűzeteire kerülő kupakkészletei). A világítós kupakkészleteknél a felirat nem PBT-ből van, hanem POM-ból az átlátszóság, mint feltétel miatt, és a kupak alapja is sokszor tiszta PBT helyett egy kevésbé tartós keverékből van, mert olcsóbb úgy gyártani.
Tisztán doubleshot PBT-t gyártani drága a PBT tulajdonságai miatt: hűléskor könnyen vetemedik, ha a felirat is PBT-ből van, akkor ez hatványozottan jelentkezik. Ha pedig már az alap sem tiszta PBT, hanem egy vetemedésre kevésbé hajlamos keverék, akkor még olcsóbb.
-
dqdb
nagyúr
válasz elite.cs11 #68758 üzenetére
Az a konkrét kapcsolótól függ. Van, ami csak nyugati vendoroknál akad vagy ott olcsóbb, azt az EU-ból (MyKeyboard, Candykeys, Keygem, Oblotzky), UK-ből (Prototypist) vagy Szingapúrból (ILUMKB), van, ami csak Kínában akad vagy ott olcsóbb, azt onnan AliExpressről (KPrepublic, KBDfans, YMDK és még pár megbízhatóbb helyről), van, ami Kínán belül is csak egy-egy kereskedőnél akad, azt onnan, van, amit sehonnan, mert nem éri meg az árát, mire ideér, van, amit használt billentyűzetből bontva bárhonnan.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Ha valaki IKKI68-ra vágyna, akkor a Devoted extrái felkerültek az MKEU oldalára, maximum pár óráig tart ki a készlet valószínűleg.
Barebone, azaz kapcsoló és kupak kell hozzá, stabilizátor nem, az a csomag része. ISO, hotswap, nincsen csillámpóni. Két fotó akad itt jó sok görgetés után, a ház enyhén áttetsző.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68715 üzenetére
AutoHotkey, és átkonfigurálod, hogy az F-sor mindig F-sor legyen.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68705 üzenetére
Az 1 USD = 1 EUR váltás akkor volt igaz, amikor 20% eltérés volt az euró és dollár árfolyamában és 20% környéki áfájú országban nézted az árat. Jelenleg 11%-os csak az eltérés, így euróban magasabb a szám például a németeknél is, és ahogyan írtad, immáron a magyar áfát fizeted ki rá.
Az ISO hot-swap hiánya eldöntötte végülis nálam
Ha az a célod, hogy kizárd a választék 95%-át, akkor ez egy kiváló szűrőfeltételtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68700 üzenetére
Az árhoz add hozzá a 42 dolláros szállítási költséget és az áfát is, hogy teljes legyen a kép. A QK nem kért a nyugati vendorokból, mert szerintük így ők olcsóbban tudják adni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Acélfarkas #68674 üzenetére
háttér világításos, nem festett kupakos, magyar kiosztású billentyűzet
ilyen nincsen, ebből a háromból legfeljebb kettőt választhatsztAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68671 üzenetére
A 3D nyomtatott plate a gyakorlatban nem szokott a legjobb megoldás lenni.
Ha megvan* az ANSI plate DXF-ben vagy más formátumban, akkor onnan elsőre a neten tutorialokat keresgélve is 30 perces szívás csak Fusion 360-ban lecserélni a layoutot egy itt generáltra (gyakorlati tapasztalat), ha van rutinod, akkor 2 perc sem.
* a legtöbb custom GB után megosztják a fájlokat, ezt így illik (íme egy jó példa), köcsögségnek számít visszatartani ezt az infót (például a Keychron is megosztotta)
flex cut-ok hiánya - ez nem tudom mennyit számít egyáltalán egy már alapból is elég rugalmas plate-nél, de nem akartam ezzel vesződni
Egy PC plate eleve rugalmas, arra nem igazán kell még plusz kivágásPC/CF/POM vagy hasonló rugalmas anyagból
A CF nagyon nem rugalmas, hanem annak az ellenkezője, merevségben a réz környékén van, a pontos érték a szövés mintájától függ. Flex cuttal az tud lenni, de azzal mindegyik anyag az tud lenni (ez itt például alumínium, csak éppen ennyire ki van könnyítve).[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68663 üzenetére
Valami sleeve jellegű megoldás kell neked (olcsón az AliExpress, igényre szabottan Etsy tele van ilyenekkel), mert a jobban védő hordtáskák túl vastagok ahhoz, hogy beleférjenek egy átlagos laptoptáskába.
Alan[HUN]: Amit meg rendeltem bill-t, az már mind tokkal jön
Ez egy nagyon helyes és egyre jobban terjedő irány szerencsére, ami duplán jó a vevőnek: értelmesen tudja tárolni/hordozni a billentyűzetet, és sokszor olcsóbb is, mint a parasztvakító díszcsomagolás. Ha külön is kapható táska a group buy során, akkor érdemes megnézni, hogy jó-e méretben más billentyűzethez, mert sokkal jobb áron lehet ezekhez hozzájutni mind a GB-ben, mind az extrákból, mint egyébként (például az IKKI68 hordtáskája jó a legtöbb 65%-os billentyűzethez).[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz hoffman_ #68649 üzenetére
vagy pre-lubed switch, vagy semmi
Az általad kedvelt taktilis vonalon nincsen olyan, ami ajánlható (inkább példák vannak a miért nem jó a gyári kenés esetre), lineárisoknál NK_ Silk, Gateron CJ és Oil King mind ajánlható és gondozásmentes darab.van ahol alig lett halkabb. a végére gondolom belejöttem
A kenés nem halkítja a kapcsolót, csak abban segít, hogy a stem minél simábban járjon, emellett a 205 kissé a mélyebb tónusok felé tolja el a kapcsoló hangját, de nem halkítja.így 3 év után lube nélkül is jó koszos volt a pcb, hát még a stabik. nyakonöntve superlube-al ez még durvább lesz. ti ezzel mit szoktatok csinálni?
PCB-re kefe és sűrített levegő, stabilizátor belsejét és a drótot pedig letörlöm. A Superlube-ot mintha vinné az IPA.néhány keyboard építő már inkább, de ők sem relevánsak, mert gyakorlatilag félévente váltanak billt, nincs longterm anyaguk általánan nekik sem
A fél évvel túl optimista vagy Olyan becsléseket olvastam, hogy 3-4 évig kitart a kenés, addigra pedig a súrlódó műanyagfelületek koptak annyit, hogy kicsi lesz a jelentősége (nem véletlenül a jól bekoptatott vintage black az egyetlen Cherry kapcsoló, ami épített billentyűzetekben gyakori komponens). A stabilizátor már más kérdés, az tényleg tud koszolódni és akár pár havonta karbantartást igényelhet, ha Superlube-bal keni az ember, mert az jobban vonzza a port (cserébe az könnyen letörölhető a felületről).Nálam a leghosszabb gyakorlati tapasztalat egy adott billentyűzetnél ~1 év, ebből ~6-7 hónapot aktív használatban volt és további ~2-3 hónapot töltött az asztalon porfogóként (a többit szekrényben), nem érzem a koszolódás jelét. Ez a build várhatóan még jó sok időt fog a kezeim alatt tölteni, szóval hozzád képest 1 év előnnyel be tudok majd számolni arról, hogy mi a helyzet.
illetve a switchekbe nem mászik be 1-2 év alatt a por?
Nem, eléggé védett az MX kialakítás ilyen téren és ezt jó pár 20-30 éves billentyűzet is bizonyítja (Alpsnál ellenben gyakori halálok a bejutó por). Ne a plate-ből induljál ki, az fél centivel lejjebb van és oldalról nyitott a te esetedben, míg a stem-ház kapcsolatot nem lenyomott és lenyomott állapotban is eléggé jól védi a kupak (persze egy fűrészüzemben már más lenne a helyzet).egy krytoxal kent kapcsolót hogy takarít az ember?
Ha ismét ugyanazzal a Krytoxszal kened meg újra, akkor szétkapod, és papírtörlővel végigtörölsz minden komponenst. Ha mással, akkor ultrahangos mosó, mert Krytox esetében olyan, hogy valamivel, ami oldja a kenőanyagot, nincsen.plusz nem is erre lettek szerintem kitalálva ezek a kapcsolók, három nyitás után már nem ugyanaz lesz a tolerancia sem
A PC felsőrész rosszul bírja a nyitogatást, ott már egy nyitás után is romlik a tolerancia (a switch film sokszor emiatt szükséges lépés), de az RGB-hez az kell, a klasszikus nylon bírja, de azon nem megy át a fény. Ismét egy példa, amikor a divat miatti elvárás a hang, tartósság és minőség ellen dolgozik. Megoldás amúgy a ház felsőrészének cseréje, de akkor már egyszerűbb a komplett kapcsolót cserélni.hacsak nem húz be előbb utóbb dqdb valamelyik lila csodájával
Vadász, vadász ... holnap reggel megy a link egy lila TKL-ről, mert úgy nézem, hogy ma este lesz build stream[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
Keychron K8 Pro teardowntAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
az elso az 8bit style felirat?
Igen, csak úgy nézem, egyik képen sem jön ki igazánegy 10-essel tobb mint amiket multkor linkeltel. Lehet az uj megjelenesek is mar ezen az aron jonnek.
Elképzelhető, mert már a Cannon Keysnél is drágábban ezek a készletek 10 dollárral úgy, hogy UK ISO helyett már csak fizikai ISO támogatás van.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[NicePBT Retro Mizu] [NicePBT Peaches n Cream Lite]
a magasabb (és szerintem túl magas) árat nem igazán értem a péntek linkeltekhez képest, mert a készletek mérete hasonlótAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz zsirimiri #68636 üzenetére
Az "alumínium ház" egy fémlemezből hajtogatott felcsavarozható keretet jelent csak a K8 esetében, a ház maga műanyag ebben az esetben is.
Keychronnál csak a Q sorozatnak van fém háza, azoknál a fém ház alumíniumból CNC-zett házat jelent.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz archee303 #68625 üzenetére
1,5 mm vastag fehér PBT-n is átlátszik a LED fénye, a világítós PBT kupakok pedig ennél vékonyabbak, szóval nem fogsz találni ilyen kupakkészletet.
Belülről ragassz a kupak négy oldalára valami fekete réteget, ami kiszűri a fény nagy részét (persze ez a megoldás felfelé nem árnyékol, csak oldalra).
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
[Nice PBT Sailor] [NicePBT Sugarplum] [NicePBT Black on Grey] [NicePBT Enchanted Forest] [NicePBT Classic Beige] [CannonCaps City Sunset]
MKEU-hoz megérkezett egy nagyobb szállítmánynyi kupakkészlet. A készletek hátránya az olcsó aliexpresses PBT dyesub készletekhez képest a másfélszeres-kétszeres ár, előnye az, hogy azokkal ellentétben a 6u space kivételével lényegében egy minden kiosztást lefedő készletet kapsz (ISO, 7u, HHKB, 60-65-75%, Alice, 1800, alap 40%-os támogatás), valamint a QC/customer support létező fogalmak.
-
dqdb
nagyúr
[link]
ez kemény ...tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ha fontos vezeték nélkül az alacsony lag, akkor a Keychron rossz választás, mert csak Bluetooth-t támogat.
Csak hát ugyebár az mechanikus, és azokat érdemes karbantartani ha nem tévedek
Egy mechanikust ugyanannyit kell karbantartani, mint a hagyományost, ha nem szeretnél egy jól fejlett baktériumtenyészetet az ujjaid alatt tudni: pár havonta lekapod a kupakokat és elmosod, valamint kitakarítod a kupakok alatti részt.A mechanikus a hagyományos billentyűzettől a javíthatóságban különbözik: ha nem mentél be egyes gyártó zsákutcájába, akkor lehetséges olyan hibákat orvosolni, ami membránosnál elektronikai hulladékot jelentene.
illetve kicsit mókolni rajtuk, hogy ne kongjon a ház
Olyat kell venni, aminél nem kong., ilyen is akad a piacon.Mennyit bír a gyári kenés a K8-on? Mennyi idő után kell újrakenni? Már persze ha egyáltalán újra kell.
Eleve nem kell kenni a kapcsolókat, az csak egy opcionális dolog, amivel elérhető, hogy simábban járjanak a gyári állapothoz képest, és ez igazából lineárisoknál érezhető csak hangsúlyosan. A folyamatos használattól kopnak az egymáson csúszó műanyagok is idővel, és egyre simábban járnak egymáson, szóval a használattól idővel bármiféle kenőanyag nélkül is simábban fog járni a kapcsoló (persze vannak olyan kapcsolók, amelyek gyári állapotban is eleve simán járnak kenőanyag nélkül, vagy gyárilag kenve van, és ezért nem kell hozzányúlni).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ez nem a vevőn múlik csak, hanem a billentyűzetben lévő adórészen és a billentyűzet firmware-jén, vagyis az egész designon. Ha fontos az energiatakarékosság, akkor nagy és inkonzisztens lesz a lag, és a nem gamer billentyűzeteknél a gyártók a minél jobb akkuidőre hajtanak.
Neztem meg olyat is, hogy youtube-on egy tag vezetekes bill-t alakitott at wirelessé. Igaz ennek megvalositasahoz se szaktudasom, se eszkozom.
Ez egyesíti a két világ hátrányát: alacsony lesz az akkuidő és nagy lesz valószínűleg a lag is, mert tipikusan BT alapokon szokták ezt megoldani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68569 üzenetére
Van, és egy évekkel ezelőtt látott mérés alapján nem is kicsi, ahol nem is a gamer billentyűzetek voltak a legjobbak.
Nekem a Krytoxal kent stabilizátort meleg víz + mosogatószer + szájzuhannyal sikerült viszonylag egyszerüen megtakarítani teljesen.
Ha nem is sok, de maradt ott még belőle valamennyitAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Csak páran gyártanak alacsony laggal bíró billentyűzetet (kevesebben, mint egeret), ezek mindegyike mechanikus és abból is a drága kategória.
Logitech Lightspeed, ASUS Claymore II, Razer BlackWidow V3, ami hirtelen beugrott.
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68561 üzenetére
Nem lehet, hogy a Keychron gányol valamit utólagos, kívülről történő spray lubinggal? A kapcsoló belsejéből nem jut ki használat közben a kenőanyag.
Van nemrég vásárolt milky top Gateron Yellow itthon, azon nincsen semmilyen kenés, és tudomásom szerint egyetlen alapszínű Gateron sincsen kenve (a 4 éve vásárolt Gateron Brownt nem hozom fel példaként, az túl régi, hogy releváns legyen). A Pro van, de az nem számít alapszínűnek.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68549 üzenetére
Ha egy gyári kenés rossz, akkor az jellemzően nem a kenés módja miatt van, hanem a kenőanyag miatt. Kézi kenésnél éppen a fordítottja, ott tipikusan a kenés módja és azon belül a túlkenés szokott lenni a probléma.
Ha olyan a kenőanyag, hogy letörölhető, akkor papírtörlő. Ha nem, de van rá oldószer, akkor oldószer. Ha oldószer sincsen rá (az egész Krytox család ilyen), akkor ultrahangos mosó.
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68517 üzenetére
Krytox GPL 104 vagy 105, ez utóbbi a Keygemnél akad feleslegesen nagy kiszerelésben. Mindkettő akad itt, a szállítási díjat nem néztem meg, korábban olcsó volt, aztán drága, most passz. Európában itt van a legjobb választék kenőanyagból, csak annyi lehet vele a szívás, hogy Norvégia ugyebár nem az EU tagja, és ugyan az áfát már kifizeted náluk, de a posta ki tudja, hogy tartja-e a markát még pluszban.
Másik alternatíva itt.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68528 üzenetére
Gateron Oil King + stem cseréje halkítottra, szóval jó drága lesz Ennél a Gateronnál módosítottak a ház felső részének az öntőformáján annyit, hogy északra néző kapcsolóknál se legyen meg ez az akadás Cherry profillal.
Itt látszik középen az eltérő ház.
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68511 üzenetére
Maguk a kapcsolók gyárilag kenve vannak, és szerintem jól. A rugók nem (vagy nem eléggé), azok képesek halk pengésre, szóval azoknak nem árt egy kis olaj. Eddig egy hotswap billentyűzetben teszteltem csak, az a tervem, hogy rendelek rugókat (úgyis akartam), aztán rugócserével oldom meg a rugók kenését, hogy a stem és a kapcsolóház a kenőanyaggal minél kevésebb érintést kapjon. Az innen kiszedett rugók pedig jók lesznek majd másba.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68488 üzenetére
Keychron Q6 group buy
Kár, hogy nem merték bevállalni a klasszikus aszimmetrikus HHKB alsó sort 6u space-szel, pedig arra szerintem olyanok is ráugrottak volna, akik erre nem fognak. A design jónak tűnik, bár az alternatíva nélküli acél plate eléggé érthetetlen döntés már ebben a kategóriában.nyunyu: azokhoz a számokhoz adjál hozzá 15-20%-ot, mert azok a group buy árak voltak.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
még több RGBtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68461 üzenetére
De legalább volt rajta USB port Sose az első batch legrosszabb eseteit nézd, amikor új gyártási megoldással kísérleteznek, hanem a másodikat, amikorra már beállnak a folyamatok, és sose ugorj bele az első batchbe emiatt.
Plusz a Block65 valahogy olcsóbban volt teljesen CNC o-ring,ugyanazokkal a képességekkel.
Igen, de az group buy volt Kínából kiszállítva, míg a másik készletről kapható és Amerikában, valamint az, hogy teljes CNC, sem jelenti automatikusan azt, hogy a végtermék minősége jobb. Ettől persze még a Block65 egy eléggé jónak tűnő billentyűzet volt.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #68447 üzenetére
Az integrated daughterboardon felröhögtem, zseniális marketing bullshit. Szélre igazítva szerencsésebb lenne a fix port, mert ott kevesebbet mozog a nyák és rajta a csatlakozó, de egy ekkora billentyűzetnél belefér még középen is, és ahogyan nézem, a kivágás eléggé nagy ahhoz, hogy a flex/bounce se okozzon problémát, de esztétikailag se legyen ronda.
azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy teljesen CNC-zett valami
Seamless design nagy felső résszel, ahol a vizuálisan hangsúlyos darab CNC-zve van és a kevésbé látható alsó rész öntött, amit tipikusan akkor látsz, ha felemeled vagy az oldalát/hátulját nézed. A felület nyersen nem lesz olyan tökéletes, mint CNC után, ezért nem anodizálás kerül rá, hanem PVD, ami elfedi ezeket a hibákat, ahogyan a Bakeneko esetében is egészen jól működik ez a festett/porfestett megoldás a gyakorlatban, ott ráadásul az egész ház öntve van.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
halkított kapcsoló, műanyag plate, top mount, némi szivacstAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
ez ezért az árért eléggé jónak néz kitAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #68439 üzenetére
Nemcsak a vastagság számít, hanem a szilikon keménysége is. Minél keményebb, annál kevésbé tompítja a csattanást, cserébe annál kevésbé lesz gumis érzete az embernek, szóval nehéz eltalálni az egyensúlyt. Számít még a szilikon "tapadóssága" is, Gateron Silent Rednél hallottam panaszt arra, hogy mind a lenyomás, mind a felengedés megkezdésekor a szilikon hozzátapad a házhoz, és nem azonnal indul meg a stem, hanem amint a lenyomás/rugó ereje ellensúlyozta ezt a tapadást, és ettől érzi valaki nyúlósnak a kapcsolót, míg más halkított Gateron kapcsolónál (Aliaz, Silent Ink) nem volt ilyen érzése az illetőnek.
-
dqdb
nagyúr
válasz gaben88 #68425 üzenetére
A CM kupakkészlete nem kompatibilis a K4-gyel, a numpad 0, jobb Shift/Ctrl/Alt és Fn eltérő méretűek.
F34R: hany billentyuzeted van neked?
Ha jól számolom, akkor 9 és még pár vintage.[Prolixus]: Ez a Polaris fincsinek tűnik, kár hogy csak 65%
60%-os.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68394 üzenetére
Nem szoktam ezeket itt mutogatni, és alapvetően nem is szándékozom, mert ez szerintem nem az a hely, és az itteni válaszok szempontjából általában nem releváns. Aki járt nálam a topikból, látta, ennyi
Az extrém halk egy Polaris Durock Silent Linear kapcsolókkal, nylon plate-tel és a gyári szivacsokkal kitömve. A másik halkított egy dögnehéz gasket tab mount TKL Durock Silent Linear kapcsolókkal és POM plate-tel, ahol annyi eltérés van a manapság divatos felálláshoz képest, hogy a gasket nem a megszokott puha poron csík, hanem keményebb U alakú gumicsík (aka élvédő profil). Ez utóbbit nem is halkítottnak szántam, hanem "muted" hangzás volt a cél, aztán "túl jól" működött az izoláció.
-
dqdb
nagyúr
Szerintem nincs halk mechanikus, az nem erre van.
Szerintem pedig van, csak éppen egy bizonyos elvárt halkság alatt ez nem úgy működik, hogy bemész a boltba és megveszed.Az előttem lévő billentyűzet konkrétan halkabb nulla szivaccsal, mint a két laptopé itthon, és van egy ennél is halkabb billentyűzetem (ez ki van tömve szivaccsal).
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #68385 üzenetére
Ink V1 esetében nem csak a rugóerő tért el a különböző színeknél, így ott volt a fekete és pár ne vedd meg változat. V2-nél nem tudom, hogy ugyanez-e a helyzet, de az a tippem, hogy a V1 miatt egyszerűen ki sem próbálják az emberek a feketén kívül a többi variánst
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
mindenkinek vannak hülye ötletei, csak vannak olyanok, akik meg is valósítják ezekettAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68353 üzenetére
Elképzelhető, hogy a csak a kupak alapja PBT és a felirat alacsonyabb olvadáspontú ABS-ből van, ahogyan a világítós doubleshot PBT néven futó kupakoknál is csak a kupak alapja PBT, míg a felirat alacsonyabb olvadáspontú POM-ból van. A valódi PBT doubleshot nem egyszerű és olcsó, mert hűlés közben a PBT könnyen vetemedik, ami a feliratokra is igaz.
a rajta talalhato font gyengebb minosegu
Az ABS-ről nem jelenthető ki, hogy gyengébb minőségű anyag, mint a PBT, hanem egyszerűen más kémiai tulajdonságokkal bír."Any other products that use G-MKY trademarks and product pictures are fake and inferior products, please be aware"
Ez pedig a nap vicce. Trademarkról és minőségről beszélnek, amikor a 21 színvariációból 18-nál egyszerűen ellopták egy már létező készlet színeit (ami még oké) és nevét (ez már nem).Ha jól tippelem, akkor az Aifei a gyártó.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68343 üzenetére
Durock switcheket ugyebár Gateron gyártja
JWKtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #68334 üzenetére
Kapcsolónál 4×1000 darabos műanyag láda a szokásos csomagolás, amit a vendorok mérnek ki zacskóba vagy flakonba. Néha előfordul dobozos változat is, mint Gateron Caps vagy Halo kapcsolók esetében, de az meglehetősen ritka.
Nekem is zacskóban jöttek a Gateron Yellow Prók.
Sőt, az SP a mai napig zacskóban szállítja a drága kupakkészleteit, amivel szerintem szintén nincsen baj. Az új GMK tálcáknál még az is klasszikusokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #68310 üzenetére
Az SP SA vadonatújan gyárilag is szépen csillog, de ennyire azért nem
F34R: qva jol nez ki vajon mennyire slippery?
A csúszósság és a csillogó felület nem feltétlenül járnak kéz a kézben, az öntőformától függ a felület textúrája. A GMK enyhén textúrázottt felületet hoz ABS-ben, míg az SP az SA profilnál csillogósat-simát, de nem csúszósat. A legextrémebb ilyen téren a KAM profil, amit a Keyreative képes PBT-ből vagy mattra és extrém simára önteni, vagy extrém csillogósra és simára önteni.Persze ha a használattól vált csillogóvá egy ABS kupak felülete, akkor az csúszni is fog.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #68302 üzenetére
az integrated platenel nem vagyok benne biztos, hogy megoldható
Az integrated plate a bounce teljes hiányát jelenti, ha 1,5 mm vastag a plate része, akkor talán a közepén lehetne egy rettenetesen kicsi flex, de a vágás nélküli PCB és a szivacs merevítő hatása segít azt is kioltani.Egy full aluminium ház azért jóval 1kg felett szokott lenni.
A One sorozat mindig is műanyag volt, Duckynál a Shine fémtartalmú.Alumíniumból TKL méretben réz vagy SS súly nélkül illik két kilóhoz közel lenni, súllyal efelett, persze vannak bőven 2 kilónál nehezebb TKL méretű billentyűzetek is csak alumíniumból. És tudok olyan numpadről, ami full alumíniumból hozza a Ducky súlyát
-
dqdb
nagyúr
válasz pixta78 #68301 üzenetére
A LED csak keresztül van fűzve a kapcsolón található lyukon, először azt kell kiforrasztani. Kiforrasztás után simán ki tudod húzni, mert nem tartja semmi. A kapcsoló kiszedéséhez kell eszköz, mert azt a plate tartja (ami jelen esetben megegyezik a ház felső részével), itt vannak az opciók.
Kiforrasztás előtt próbáld meg, hogy a problémás kapcsoló kap hagyományos 60/40-et vagy 63/37-et a mostani ónra, sokszor egy plusz réteg elég az ólommentes forrasztás fölé. Ha ez nem oldja meg, és tényleg a kapcsoló döglött, akkor jöhet az ónszippantó pumpa (az SS-02-t tartják sokan a királynak, de annak az ára is olyan) vagy a kiforrasztó szalag/desoldering wick, és ügyelj arra, hogy ne melegíts túl semmit sem, mert könnyen felkaphatod a forraszszemet a nyákról egy olyan pákával, ahol nem tudod a pákahegy hőmérsékletét szabályozni. Ha nagyon nem akar megolvadni rendesen egy forraszpont, akkor segíthet némi ólomtartalmú ón adagolása az ólommentesre.
-
dqdb
nagyúr
[link]
fotonfüggőknektAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
A sűrített levegőtől nem szűnik meg a kupakokon a baktériumtenyészet, azokat el kell mosni időnként. Ha pedig már leszedted, hogy elmosd, akkor egy kefével sokkal alaposabban ki tudod takarítani 2-3 perc alatt a kupakok alatti részt. A hajszálak egy része be tud akadni úgy, hogy azt levegő ki nem szedi, csak erősebb ráhatásra hajlandó távozni.
Floating design esetében segíthet az oldalról levegővel befújás, de az jellemzően azt takarítja ki, ami nem floating design esetében be sem jutott volna.
-
dqdb
nagyúr
válasz pruzsi #68296 üzenetére
Ha nem ollós billentyűzetről van szó, akkor kupakok le, és irány a szappanos víz, majd 1-2 óra áztatás után fogkefével végigmegyek minden kapcsolón pluszban, és olyan 1 napig hagyom száradni a kupakokat. Szappanos víz helyett alternatíva lehet a műfogsortisztító tabletta, ha pedig extrém mocskos, akkor ajánlott az ultrahangos tisztító. Kisebb kefével kitakarítom a kapcsolók közötti részeket, és ha valahol szükséges, akkor azt izopropil alkohollal áttörlöm.
Ollós billentyűzetnél oldalról sűrített levegő és enyhén nedves ruhás áttörlés csak.
Ez a csodatrutyi éppen oda nem ér el, ahol felhalmozódik a kosz egy billentyűzeten.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #68293 üzenetére
Felesleges, ha hasonló anyagot használsz a két helyre (104/105-öt a rugóra és 205-öt a kapcsolóra), és ha nem, akkor nem tanácsos két alapvetően eltérő összetételű és viszkozitású anyag keverése.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest