Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Oppenheimer #65513 üzenetére

    A fogyasztói cikkek annyira talán nem is fontosak. Fájni fognak azok is a népnek, de ideiglenesen valóban túlélhető és sok minden helyettesíthető kínaival, vagy akár ki is játszhatók bizonyos szankciók (pl. AMD, Intel lehet, hogy kivonult, de attól még nyilván fog bejutni a procijaikból az országba, ha más nem mondjuk Kínában összerakott és onnan értékesített számítógépekben).

    Ami igazán fájdalmas lesz az az ipari termeléshez, üzleti működéshez szükséges technológia, tudás kivonulása. Pl. a hatékony nyersanyag kitermeléshez szükséges specifikus nyugati cuccokat nem fogják bevinni Kínából, főleg nem megfelelő mennyiségben. Ha ezekből nem táraztak be alaposan előre, ez akár rövid távon is beláthatatlan következményekkel járhat. Ezt az interjúban meg se említi az ürge.

    Vagy pl. az azért erősen fogja érinteni a lakosságot, hogy milyen infláció lesz Oroszországban, meg milyen elbocsájtási hullám indulhat. Ez húsbavágóbb lesz, mint hogy nincs szifon, se meki. Ez oda fog verni a vidéki putyinista nyuggereknek is.

    Arról nem is beszélve amiről volt is már szó itt, hogy az EU-nak szállított nagy mennyiségű gázt, olajat - vezetékek hiányában - garantáltan nem tudják elnyomni a kínaiaknak még hosszú évekig (bár az is kérdés, olyan hosszú vezetékek mennyire lennének racionálisak). Ha a nyersanyagcsapok elzáródnának az EU irányában, a medve bőven azelőtt megförmed, hogy Kína valóban a helyünkre léphetne.

    A budapesti pénzügyi centrum fantazmagóriát jobban is kifejthette volna, elég nehéz értelmezni számomra. Marha jól hangzik, hogy mi a nyugat-kelet határán vagyunk, meg biztos sok kormánypárti beállítottságú olvasónak szimpatikus lehet a gondolat, hogy a keleti nyitás végre révbe érhet. Csak sajnos egyelőre úgy néz ki, nyugat-kelet inkább távolodik egymástól, egy nyugatba ágyazott k-európai kompországra nem hiszem olyan sok igény lenne. Ilyesmire ott vannak a már sikeresen kiépült, független ázsiai pénzügyi központok mint pl. Szingapúr.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák