Új hozzászólás Aktív témák

• mrszitya

senior tag

válasz blattida #17297 üzenetére

Nem akarok nagyon vitába szállni, pláne úgy, hogy új 6-os Comodo-t még csak screenshot és videó formájában láttam csak, de szerintem sem ez a legkönnyebben kezelhető biztonsági szoftver, messze nem...
    A hatékonysága persze ugyanakkor nem kérdőjelezhető meg, és nem is konkrétan a Comodo, hanem általánosságban a legtöbb szoftverfejlesztő ellen szólnék most röviden.

Lehet hülyének nézni minden végfelhasználót, hogy mér' nem hajlandóak gondolkodni, elbutulás, stb., de szerintem felesleges, nem is igaz, (na jó, részben :) ), és ez nem mentesíti a szoftverfejlesztőket.

Ha csak és kizárólag a felhasználóbarát, könnyű kezelhetőség lenne szempont a védelem megválasztásánál, a Comodo nem (sem) rúghatna labdába jelen formájában, és szinte biztosan az MSE nyerne.

Én azt tartom nevetségesnek és gáznak, hogy a gyártók többsége minden évben nagy ráncfelvarrást csinál, új funkciókat pakol be, állandóan átrajzolják a szoftvert, de magasról tesznek arra, hogy teljes mértékben érthetőek és egyértelműek, (és kellően részletesek) legyenek a riasztások, üzenetek.

Eszükbe sem jutna például, hogy telepítés közben egy interaktív bemutató jelenjen meg mondjuk, amely az alapvető tudnivalókat ismertetné, mik azok az exploitok, miért kell frissen tartani a rendszert, a flasht, és a többi szoftvert, mire figyeljünk a szoftverek telepítésénél, amikor automatikusan nyomunk a továbbra, és jön az Ask toolbar és társai, hogy gyanakodni kell (illetve rögtön törölni), amikor MSN-en Live-on Facebookon egyszer csak teljesen váratlanul magyar anyanyelvű ismerősünktől, angol nyelvű üzenet érkezik képnek látszó exe, scr fájllal, és hogy ilyenkor értesíteni kellene az illetőt.

Ha riasztás/törlés van, jóformán semmit nem tudunk meg, hogy mégis miért veszélyes a cucc, miért jött fel ez a riasztás, hanem egyszerűen az "arcodba nyomják" vagy éppen "elhallgatják," hogy xy fájl törölve/karanténozva, azért mert CSAK. Más esetben, ha a hips vagy viselkedéselemző jelez, kiírja ugyan az okot, melyik alkalmazás, melyik komponense, mit követett el, de a kínai nyelvet hamarabb megtanulja az ember, mint megérti, miért baj ez mégis konkrétan...

Megelégednek azzal többnyire, hogy piros, sárga, meg zöld színekkel operálnak: nesze neked, fogd meg jól, "úgyis hülye vagy," ne akarj többet tudni. A marketing, a design kötelező évenkénti cseréje sokkal fontosabb, mint hogy normális dokumentációt, érthető jelzéseket csináljanak. Hasonló ez, mint az autógyártás, több szempontól.

Arra akarok kilyukadni, nem menthetetlenül (s egyre) butá(bb)nak kellene nézni a felhasználót, hanem egyszerűen segíteni és megkönnyíteni a fejlődését. Az más kérdés, hogy ez érdeke-e a cégeknek... :)

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák