Hirdetés
-
IT café
Remélem nem bánjátok, hogy megnyitom a Mass Effect 3 topikját. Már régóta tudjuk, hogy a játék trilógiának készül, de a mai napon ezt a BioWare hivatalosan is bejelentette. Legalábbis az egyik technikai designerük, Christina Norman szólta el magát a Twitter-en. Ugyanis nemrég egy érdekes megjegyzést olvashattunk a blogjában:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9275 üzenetére
nem bírom ki, hogy ne válaszoljak. tényleg az utolsó
"Liara apucija az Asari kormany valami beepitett titkos tagja, csak jofejek voltak vele es engedtek, hogy o kemkedjen a lanyan, szoval a csapossag csak alca "
Hmm, erre hirtelen nem is emlékeztem. MOndjuk mivel nem rajongtam Liaráért soha, apucival se nagyon beszélgettem..bár mintha erről már a Conrad Verneres ME2-s küldiben is lenne valami. Már ott is kiderül, hogy valami beépített ügynök nem? Na mindegy.
Mindenesetre ez inkább azt a verziót erősíti, hogy ez a köznyelv része volt az asariknál. Egy ilyesmi "ügynök" biztos nem volt dilis. Mivel az asari eléggé "ferde" szemmel kísérte Liara pályafutását (nagyon fiatal, plusz a muterja Benezia, plusz Sheparddal bratyizik/kufircol, aki korábban a Cerberusnak is dolgozott, plusz egy információ bróker), így nem bízták volna a megfigyelését akárkire. ÉS egy ilyen "ügynök" biztos nem kotyogna ki csak úgy poénból kormánytitkokat. Valószínű, hogy az anekdotázásaiba semmi olyat nem használna fel, amit ne tudhatna meg Shepard még ezerféle forrásból, szóval én úgy vélem, hogy ez a reléépítési dolog egy közismert tény volt az asarik között.
"Csak probaltam valami esszeru magyarazatot talalni ra, hogy miert engedte le a kinetic barriereket Sovereign, mert nekem az nem elfogadhato, ami a jatekban tortent, hogy amikor atveszi Saren halott teste felett az iranyitast, akkor az akkor energiata igenyelt volna egy Capital Ship-tol."
Hát lehet magyarázni, korábban is születtek itt már teóriák, de egyik sem állt valami biztos lábakon, és ami tényleg fontos: Egyikre se nagyon volt utalás sem a játékban. Szóval ez a dolog tényleg csak úgy lóg a levegőben....egyszerűen szerintem azért, mert Drew-nak sem volt épkézláb ötlete arra, hogy mivel lehetne hihetővé tenni a pajzs hirtelen lelökését. Inkább meg sem magyarázta, összekötötte Sarennal és csókolom. Mindenesetre én úgy érzem már itt visszanyalt fagyi...már itt kicsit magát szúrta tökön ebből a szempontból azzal, hogy Sovereign ilyen erőssé tette.
"Ez egy eleg long shot, es mivan ha jol felrobbantjak a Citadelt es leall a Relay halozat? A galaxis magat rugja tokon, mert mindenki ott ragad ahol van, A Reaperek dolga ismet konnyebb lett."
De a relé nem működött már 100 ezer éve gyakorlatilag, és nélküle is lazán el volt a hálózat többi része. Az mindegy, hogy azért nem működik a relé, mert nincs bekapcsolva, vagy azért, mert nem létezik (mivel elpusztították), úgyhogy szvsz semmi nem történt volna azzal, hogy a Citadelt, benne a relével, porrá zúzzák.
Mellesleg a korábbi adatokból kiindulva, logikus lett volna feltételezni, hogy a Kaszások a Citadelre pályáznak...így akár úgy is gondolkozhattak volna, hogy a "rossz" végkimenetel szempontjából mindegy, hogy magunk zárjuk le a hálózatot véletlenül, vagy a Kaszások teszik meg helyettünk. Magyarul nem volt veszítenivaló, mert arra kellett számolni, hogy a Kaszások le fogják zárni a reléket, ha ők maguk nem robbantják fel a Citadelt.
"Ha ebbol hatrahagynak Relay orzesre 140 Reaper-t, akkor meg mindig kacagva lealazzak a galaxist, max par evtizeddel tovabb tart a harvest. De szerintem joval tobben vannak, mint 1000-en. ~1000-2000 Reaper-t, plusz x ezer Destroyert meg egy egyesitett flotta sem gyozte volna le, nem meg egy olyan, ami szet van szorodva a Relay-ek orzese/lezarasa miatt."
A korábbi háborúk Kaszás veszteségeit nem kalkuláltad. Mindegy, a lényegen nem változtat:
Ha ilyen nagy volt a Kaszás sereg, akkor meg majdnem mindegy volt, hogy működnek-e a relék vagy sem. A győzelem biztos volt, max nem 15 Kaszás pusztult el, hanem 40.Amúgy talán az is közrejátszott a másfajta taktikában, hogy már több 100 éves késésben voltak, a protheanoknak, meg SOvereign bukásának hála. Nem tudni, mennyire fontos volt nekik az időtényező. És ha hagyják működni a reléket, akkor borítékolhatni lehetett, hogy koncentrált flottákkal kel majd felvenni a harcot. Így igaz, hogy nagyobbak a veszteségek, de az ellenséges erők is gyorsabban megsemmisíthetők, mivel egy helyen vannak, nincsenek szétszórva a különböző naprendszerekben. Érdekes, hogy már a játék végén odavonszolták a Citadelt a Földhöz, és elkezdték a Kaszásgyártás folyamatát, elkezdték küldeni az emberi testeket a "gyárba". Nem várták meg, míg teljesen vége a háborúnak.
"A Prothean Cycle tobb, mint egy evszazadig tartott es azt ugy csinaltak vegig, hogy nem hogy hasznaltak, hanem szetromboltak minden tolto allomast, eromuvet, (mindent amibol energiat lehet kinyerni) minden rendszerben. Hogy honnan szerzik az energiat, azt senki nem tudja, de nem hiszem, hogy egy kis urseta kulonosebben megviselte volna oket, ha egy (tobb?) evszazados haborut ugy folytatnak le, hogy kozben kiserletezgetnek"
Persze ez már nagyon elméleti szintű dolog, de azért találgatok:
Szerintem azért a fénysebesség többszörösével (!!!) utazni minden nap, minden percében, cirka 6 hónapon keresztül elég csúnyán leszívhatja az energiaforrásokat. Azért hiába háborúztak 100-200 évig a prothean-nal, ott nem lézereztek minden nap, nem támadták őket minden nap, hogy mondhassuk, a pajzs fenntartása is sokba kerülhetett. Szóval közel sem volt olyan intenzív az energiahasználatuk...igaz az időben sokkal jobban elnyúlt a dolog. Nyilván lövésünk sincs, egy ilyen háború mennyi energiába kerülhet nekik, az viszont szerintem biztos, hogy egy ilyen utazás megterhelő lehet.
Egyébként lehet a prothean elleni háború is azért tartott ilyen sokáig, mert mivel lezárták a reléket, ha neadjisten egyik Kaszának át kellett mennie másik rendszerbe valamiért, azt csak hagyományos úton tehette meg, és talán nem rohant az FTL többszörösével, mivel semmi sem siettette, ráért lassabban is menni. És mivel ez minden Kaszásra igaz volt, így lassú volt az egész csatározási folyamat. Persze ebből az is következik, hogy a Kaszások energiát spóroltak ahhoz képest, ha mondjuk az FTL többszörösével (rohannának), így lazán bírták akár 200 évig is a "műszakot".
Amúgy van még egy ötletem erre: Lehet a Kaszás energiaforrás olyan, hogy folyamatosan adja nekik az energiát. Tehát nem az van, hogy van egy aksijuk, ami fel van töltve, aztán az folyamatosan apad...vagyis nem áll rendelkezésükre a működési ciklus elején olyan elképzelhetetlenül sok energia, hanem a "saját" minierőmű folyamatosan termeli a működéshez szükséges energiát, némi előre képzett tartalékkal, amíg éppen van alapanyag az energiatermeléshez. Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy a 6 hónapos kurvagyors utazásra ment el a megtermelhető energia nagy része, és amikor megérkeztek már, csak a "vésztartalékokból" tudtak dolgozni. Persze egy kis "pihenéssel" feltöltődtek volna ők is, de arra meg nem volt idő, mert háborúzni egyből face to face háborúzni kellett, ha már Shepard sikeresen felrobbantotta az Alpha relét.
"A tanacs egy rakat idiota, ha az nem gyozte meg oket, hogy Sovereign a sajat szemuk lattara atsetalt az egesz Citadel flottan, majd mikor a darabjait vizsgaltak nem jottek ra, hogy ez biza nem Geth technologia, akkor egy par hangfelvetel tuti nem valtoztatott volna semmin. Ha viszont a Geth-ek ilyen hajokat kepesek gyartani, akkor baze tenyleg hatalmas gaz van es akkor ismet itt a szituacio, hogy nagy a gond, keszulni kell egy nem kis haborura."
Kényelmesebb volt azt hinni, hogy az valóban csak egy geth csúcstechnikás prototípus, és a geth azért támadt, mert Sraen megetette őket a Kaszás mesével.
Őszintén szólva, az igaz, hogy a geth fenyegetés ellen én is többet csináltam volna, de azt én sem vettem volna be, amit Shepard állít.Próbáljunk a Tanács fejével gondolkozni. Mennyire volt hihető egy félisten, sosemlátott, sosemhallott gépsereg érkezése a semmiből? Hát nem nagyon. A geth is eltűnt 300 évre a Perseus fátyol mögé, ott meg azt csináltak amit akarta, a kutya se nézett rájuk. Benne volt a pakliban, hogy rohadt sokat fejlődtek technológiailag. Sovereign darabkáit meg hiába vizsgálták a tudósok: Annyit láttak rajta, hogy nagyon fejlett, meg idegen, de a geth technológia is idegen kellett, hogy legyen nekik. Működésben meg nem tudták tesztelni a talált részeket, úgyhogy a fejlettségének teljes mivoltával sem lehettek tökéletesen tisztában. mintha te megtalálnád a legújabb űrtechnika darabkáit, látnád, hogy csúcstechnika, de hogy mégis mennyire, ahhoz működés közben is alaposan kéne tanulmányozni.
Szóval a Citadeles buli után még talán érhető a Tanács reakciója, a látottak ellenére is nagyon meredek volt elhinni azt, amit Shepard állít. Pánikot meg tényleg nem kelthettek azzal az indokkal, hogy egyszer, valamikor jön majd ez a gépsereg, ami talán nincs is...
Valamint Shepard-ot az sem segítette, hogy ember. Biztos vagyok benne, hogy több figyelmet kapott volna az ügy, ha mondjuk egy már régóta ismert turián, vagy asari fantom hozza el nekik az információkat, nem egy frissen beválogatott ember, akikben igazán sosem bíztak.A későbbi bizonyítékok után viszont már tényleg sutba kellett volna vágni a hitetlenkedést, a kényelmeskedést, aztán kurva gyorsan intézkedni.
Egyébként azért lett volna fontos egy omni-tool-os hangfelvétel bemutatása, mert ha Sarent, a kedvenc fantomjukat is simán elfogadták árulónak, egy hangfelvétel alapján (az vicces volt mondjuk, hogy még egy hanganalizáló programnak sem dobták oda a felvétel,t csak "szabad füllel" konstatálták, hogy az a hang Benezia), akkor mondjuk egy Vermire-os Sarennel folytatott beszélgetés felvételét is kénytelenek lettek volna elfogadni, mint bizonyítékot.
Mindenesetre az tény, hogy összességében egy rakás idióták voltak (amit azért is furcsállok, mert Drew a regényeiben meg pont ellenkezőnek mutatja be őket: Nagyon okos, furfangos, tapasztalt vén rókáknak láttatja a Tanácstagokat, akiknek tényleg nagyon gyorsan vág az eszük), de ahogy korábban is mondtam, a Kaszásoknak nem azt kellett feltételezniük, hogy a galaxis vezetője 3 inkompetens barom.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9265 üzenetére
Élvezem ezeket a fejtörős eszmecseréket,de sajna egy darabig nem lesz időm ilyesmire mostantól, úgyhogy ha nem válaszolnák a reakciódra, az időhiány miatt lesz. De még egy utolsót:
" Tobbek kozt valoszinuleg azert sem, mert a codex szerint meg egy organikus faj sem jott ra, hogyan keszulnek, hogyan mukodnek pontosan a Mass Relay-ek. Tudom mar mondtam, de a legokosabb Prothean mernokoknek is igen nagy erofeszitesukbe tellt a Conduit-ot letrehozni es ok fenyevekkel fejlettebbek voltak a mostani barmelyik fajnal."
Egyrészt kódex nagyon sok dologban elavult, a régi írások sokszor nem frissülnek rendesen a játékban elejtett infók alapján. Főleg, ha az-az infó opcionálisan választható, vagyis aki nem beszélget XY-nal, nem jut hozzá. Mondjuk a 3. rész kódexét még nem olvastam (csak az új dolgokat, és azt sem mindet), de eddig így volt. Úgyhogy én ebből nem vonnák le messzemenő következtetéseket.
Másrészt a szuperokos prothean mérnökök kis létszámban voltak. És korlátozottak voltak a forrásaik, amikor felébredtek. Teljesen más szituáció lenne egy élő, virágzó civilizációban építeni egy relét, mint ott, nekik az Iloson, amikor mindenki meghalt körülöttük, az ő túlélésükre még éppen maradt némi energia. És ahogy írod is, nem volt 2 tucat túlélő sem. Úgyhogy én arra teszem a voksom, hogy ideális körülmények között építhettek volna normális, teljes relét.Végül, az hogy Liara apucija említi a dolgot, egy egyszerű csapos, gondolom azt jelenti, hogy ez az információ nem egy szupertitkos tudományos vélekedés, hanem egy egyszerű, általános álláspont az asarik között. A másik lehetőség, hogy Apuci elszállt a realitás talajáról, de erre meg más dolog nem utal.
"Egyebkent Kenson nem egy expert, mert jobban tudhatta volna, hogy a Reaperek az FTL sebesseg tobbszorosevel kozlekednek, nem hiaba tortentek viszonylag gyorsan az esemenyek. Lecsaptak a Batarianokra a Bahak Systemben, majd mentek a Sol-ba. Szerintem nem lehetett tobb par hetnel."
Fogalmunk sincs róla, milyen gyorsak a Kaszások, csak feltételezzük, hogy gyorsabbak, mint a mezei FTL hajtóműves gépek. Kenson azt mondja, hogy minimum hónapokba, de maximum akár egy évbe is kerülhet, mire elérnek a következő reléig. Még ha Kenson alá is becsülte őket, akkor sem biztos, hogy 2 hét alatt ott vannak a következő relénél. Mellesleg valahol olvastam valamit erről, és ott azt hozták ki, hogy már hónapok óta buliztak a 4 szeműeknél, mire hozzánk is elértek. De linket nem tudok adni, szal ezt nem tudom bizonyítani sajnos.Egyébként még mindig ott van az a lehetőség, hogy talán a relék lekapcsolásához kell a Citadel relé funkciója, azt meg tönkrezúzták az organikusok. Jó, nyilván helyre lehet hozni a károkat, de az is idő.
"Sovereign pusztulasarol annyit, hogy meg dokkolt, valoszinuleg a kinetic barrierjeit le kellett engednie, hiszen a Citadellen 1.03G a gravitacio es mint tudjuk, ha egy Reaper belep landol egy bolygon, ahhoz jelentosen le kell csokkentsek a barriereket"
Az űrben? Merthogy Sovi nem a CitadelBEN volt, hanem a Tornyon kívül. Azon kívül meg bizony a jéghideg űr van a nulla G-vel...hiába össze vannak csukva a szárnyak, attól még nem lesz a szárnyak közötti térben automatice gravitáció szerintem.
Amúgy már percek óta ott csücsült a Tornyon, amikor leesett a pajzsa...elég lassan dokkolt...ráadásul pont Saren halála után történt mindez, addig hozzá sem tudtak szagolni a flotta hajóit.És ha netán ezzel is akarták volna magyarázni, utólag a dolgot, akkor is igaz az, hogy a ME1-ből semmi utalás nincs azzal kapcsolatban, hogy miért dobta le szegényke hirtelen a pajzsát, és miért lehetett rommá lőni varázsütésre az addig sebezhetetlen ellenséget Saren halála után. Szerintem ha Drew tudott volna erre egy frappáns magyarázatot, beleírja a sztoriba, nem hagyja csak úgy lógni a levegőben a dolgot...
A Citadel elpusztításáról:
Nyilván kitelepítették volna, mielőtt szétrombolják. Még ha hetekbe is kerül csak a Kaszásoknak eljutni a Citadelig, lett volna idejük rá meglépni a kitelepítést, majd a szétbombázását.Az meg a Tanács inkompetenciája, hogy még Shepard 2. részben gyűjtött bizonyítékai után sem fújtak vészriadót, és nem tájékoztatták a lakosságot, nem rendeltek el masszív háborús készültséget...nem hozták meg azokat a súlyos, fájdalmas döntéseket, amiket ilyenkor meg kell a túlélés érdekében. A Kaszások szerintem nem olyan feltételezésekből indulnak ki, hogy "Mi van ha a jelenlegi ciklus vezetése egy rakás idiótából áll, és gyakorlatilag ölbe tett kézzel várják az érkezésünket?".
(Ja, és halkan hozzáteszem, hogy a Tanács hitetlenkedése és töketlensége annyira bénán, és izzadságszagúan van írva, hogy hihetetlen. Az egy dolog, hogy akár hagyjuk őket, veszni, akár jön egy új brigád, ugyanolyan barmok maradnak, mint korábban, de az már kínos, hogy bár az omni-tool olyan a világban, mint egy mobiltelefon manapság, Shepard bagázsából senkinek nem jutott eszébe, hogy felvegye a beszélgetéseket Sovereign-nel, Saren-nal, bárkivel. És akkor "néccsak hé" itt a bizonyíték. Egy pisszenése sem lehetett volna a Tanácsnak, flegmázhatta volna el a turián Tanácsos, hogy "ah yes reaper...". Úgy ez a Tanács dolog már az első rész óta egy nagyon gyenge része a történetnek szerintem. Ja igen, ez sem saját észrevétel, ezt is olvastam, csak hogy ne más tollával ékeskedjek. )
Szóval szarni kellett volna a 13 millió hitetlenkedő polgárra magasról, kiadni az ultimátumot, hogy vagy felszállnak a kitelepítő hajókra, vagy együtt pusztulnak a Citadel-el. Abban a pillanatban, amikor a Kaszások megérkeztek a batarian rendszerbe, mindenképpen meg kellett volna hozniuk ezt a döntést.
(Egyébként is megválaszolatlan, hogy mi lett a Citadelen élő 13 milliónyi polgárral, amikor elfoglalták a Kaszások. Szerinted mind ott döglött? nekem van egy olyan érzésem, hogy a nagy részük elmenekült.)"1. Tudjuk hogy vegzodik, mikor egy "sima" Mass Relay-t felrobbantanak, szerinted mekkora pusztulast okozott volna, ha a galaxis legnagyobb Mass Relay-et felorbbantjak? Nem biztos, hogy sokan orultek volna neki, ha par system kitorlodik a terkeprol."
A relé inaktív volt, így szerintem nem lett volna semmiféle mega-giga-über szupernova robbanás."2. A Reaperek egyszeruen odaallitottak volna 10 Capital Shipet minden egyes Mass Relay melle, onnantol good luck!"
És vajon mennyien voltak a Kaszások? Hány relé is van? Minden reléhez letenni 10 nagy hajót, nem gyengíti meg komolyabban a bolygókon csatározó egységeket?"Minek tokoltek volna egy kisebb csoporttal? Odamennek full force, es lerendezik. Feleselgesen minek uljenek es varjanak meg 6 honapot, mikor azzal az erovel az egesz fleet oda tud menni es 0 veszteseggel megnyerni a haborut?"
Mert gondolom a nagysebességű utazás az Alpha reléig jó kis energiát leszívott tőlük. Talán ezért sem voltak annyira táposak, mint mondjuk Sovereign. Én úgy csinálnám a helyükben, hogy odaküldöm a kis egységet, csinálja a megbeszélt tervet. Közben aktivizálom a Begyűjtőket, csináljanak helyben egy Kaszást. Ha egyik sem jön be, na akkor meg elindulnák full force.
Mellesleg ha a gondolatmenetedet követjük (amelyben tény, hogy van ráció), akkor meg az jön ki, hogy az egész Begyűjtős próbálkozás egy nagy baromság, fölösleges hajcihő volt. Úgyhogy már nemcsak az hülyeség, hogy a 3. részben miért nem csinálták ezt a taktikát...az is hülyeség, hogy miért szenvedtek egy Ember-kaszás csinálásával a begyűjtőkkel, ami ráadásul csigalassan készülgetett...egyszerűbb lett volna már Sovi bukása után elindulni full force, és adjad neki...
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Vinyard# #9262 üzenetére
Kár, hogy nem lehet sokáig szerkeszteni a hozzászólásokat, így tiszta hülyét csinálok magamból, hogy a sajátjaimra válaszolgatok.
Szóval megnéztem az Arrival erre vonatkozó részeit. Abban ugyebár arról van szó, hogy jönnek a Kaszások, és az Alpha relén át akarják elérni a galaxis minden pontját. Tehát a fentebbi eszmefuttatásom hülyeség részben, a második rész után biztosan elindultak a Kaszások.
Viszont Kenson megválaszolja a tiv83us által felvetett problémát. Azt mondja, hogy a Kaszásoknak hónapokba, akár évekbe kerülhet, míg az Alpha relétől eljutnak a következő reléig. Ezért olyan fontos megakadályozni, hogy azon keresztül ne érjék el a többit, ezért kell azt elpusztítani. Namármost a számláló szerint 2 óra múlva érkeznek a Kaszások a reléhez. A relét viszont elpusztítottuk, így hoppon maradtak. Ergo már kurvára nem tudtak mit csinálni a Kaszások. Elindulhattak volna ők a következő reléig teljes létszámmal, de mire azt elérik, Kenson szerint minimum az minimum hónapokba kerül. Addig meg az organikusok feláldozhatták volna a Citadelt, hisz minden információjuk megvolt ahhoz, hogy összerakják a leglogikusabb Kaszás tervet. SZóval nem az a hülyeség, hogy a Kaszások miért nem azt a taktikát követték, amit tiv83us említ..az a hülyeség, hogy mi a fenének létezik egyáltalán a Citadel, amikor megérkeznek. Azt kellett volna először csinálni az organikusoknak, biztos ami biztos (nehogy a Kaszások lezárhassák a reléket, nehogy hozzáférjenek bármilyen infóhoz stb), hogy a központot, amit ők (mármint a Kaszások) építettek, szanaszét lövik.
Mindenesetre továbbra is érdekes kérdés, hogy miért nem küldtek már Sovi bukása után hagyományos úton egy kisebb Kaszás egységet az Alpha relé felé? Tényleg fölösleges volt a Begyűjtőkkel hókusz-pókuszolni. Az a néhány Kaszás már régen megérkezett volna az Alpha reléhez, mire az Ember-Kaszás elkészül... azon keresztül eljutottak volna a Citadel mellé, és még ha jelentős veszteségek árán is, de beengedték volna a többieket, utána lezárják a hálózatot és csá.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Vinyard# #9261 üzenetére
Na jóvan, ma nem vagyok formában.
Most esett le, hogy nem a Citadel reléjének használatáról beszéltél, hanem csak hogy miért nem húztak egyből a Citadelhez...
Szóval a Citadel reléjének kikapcsolására irányuló kérdésem értelmetlen.Hát igen. Viszont ha ebből indulunk ki, nem is volt életfontosságú a Kaszások számára citadel mint relé aktiválása, mert tényleg ilyen, minimális kerülőúttal be tudták járni ugyanazt az utat. Annyival megterhelőbb így nekik, hogy el kell slattyogni az első, működő Tejútrendszeri reléig. Na bumm, elég hamar leküzdötték ezt a távolságot. (Mondjuk esetleg az kérdés lehet, hogy Sovereign bukása után egyből elindultak, vagy még helyben maradtak és próbálkoztak inkább új Kaszás építésével, majd az Alpha relé megnyitásával...mert gondolom a "saját" reléjük ott van a mélyűrben, ahol tanyázni szoktak. Szerintem még maradtak a seggükön, annak ellenére, hogy a második rész végén a hangulatkeltés érdekében bevágtak egy elinduló Kaszás sereg animációt. A Begyűjtő Tábornoknak arról beszél ugyebár Harbi, hogy találniuk kell egy másik utat...ez lehetett az Alpha relé elérése. Mert a legpuritánabb, "gyalog" odamegyünk megoldást aligha kellett keresniük, mivel az már kezdetektől fogva adott volt. Magyarul ha "más út" kereséséről és találásáról beszél, szerintem az azt jelenti, hogy még nem fordultak az utolsó lábbuszos lehetőséghez)
Mindenesetre ha így nézzük, akkor meg már az is hülyeség, ahogy Vigil előadja a Citadel szerepét, az Őrzők szerepét. Azok ugyebár duplán be voltak biztosítva, hisz a Citadel jelére és a Kaszások jelére is reagáltak kezdetben. Érdekes, hogy mekkora szerepet tulajdonítottak ennke az első részben, holott tényleg nem nagy veszteség, ha kiesnek az Őrzők, vagy ha nem működik a Citadel mint relé. Akkor már Sovereign bukása után érdemes lett volna azonnal elindítani mondjuk 10 Kaszást "gyalog", hogy induljanak el a legközelebbi reléig, amin keresztül oda tudnak utazni a Citadel mellé, és lezárják a hálózatot, a többiek meg jöhettek volna utánuk a reléken keresztül. Kár volt próbálkozni itt a Begyűjtőkkel is.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9258 üzenetére
Jó dolgokat írsz, de...
Az asari is képes lett volna relét építeni már, erről van szó a játékban. Hogy one way vagy nem, azt nem tudni, de ez nem a prothean faj privilégiuma volt. Egyszerűen annyi történt, hogy semmi nem kényszerítette a fejlett fajokat reléépítésre, így nem is építettek reléket.
A logikus Kaszás taktika valóban ez lett volna, de mi van, ha a Kaszások feltételezték, hogy a ME1 és a ME2 történései miatt az organikus fajok kiiktatták a Citadel reléjét? Nem emlékszem már, erről van-e szó a 3. részben (újra kéne pörgetni basszus...), de talán ez lehet egy magyarázat, miért nem ezt a módszert csinálták.
(Amúgy ha itt tartunk, már az is érdekes, hogy az Arrival DLC-ben miért az Alpha relén keresztül akartak beözönleni - szintén nem emlékszem, hogy a DLC-ben azzal konkrétan foglalkoznak-e, miért pont ez a relé volt a célpont-. Szerintem értelmesebb lett volna egy Citadelhez jóval közelebbi relére tervezni az érkezést. Még ha nem is vesszük bele a képbe a reléhálózatos dolgot, akkor is logikus lett volna szerintem a galaxis központjából indítani a támadást, első lépésként kiiktatva a galaktikus kormányt)"Szoval a Catalyst elkepzelese, avagy soulution-je nem azert "won't work anymore", mert ez a cycle olyan kurva jo, hanem azert, mert az irok valamilyen oknal fogva inkonszisztensek lettek az ME1 ota es a nyakunkra hoztak par ezer agyatlan buta seggfej robotot"
Hát erről meg annyit, hogy azt a kérdést is érdemes lenne feltenni, hogy ez valóban a 3. rész írógárdájának hibája-e, vagy inkább az elsőé? Ésszerű lépés volt az első rész íróinak olyan rohadt erőssé csinálni a Kaszásokat, ráadásul olyan taktikát adni a kezükbe, amivel valami csodafegyver nélkül semmi esélye sincs semmilyen egyesült organikus hadseregnek sem?
Már az első részben sem tudtak mit kezdeni Sovereign erejével. Úgy masírozik be a Toronyhoz, hogy a pajzsa minden támadást elhárít, egyszerűen nem lehet sérülést okozni neki. Majd Saren halála után látványosan, érdemi magyarázat nélkül, lelöki a pajzsát, leszédül, aztán hopp, máris darabokra lehet lőni. Már ott sem tudták az írók, hogy egy ilyen erős szörnyeteget a mi csúzlijainkkal hogy kéne kicsinálni...Úgyhogy én azt mondtam eddig is, és azt mondom most is, hogy Drew cseszte el anno, amikor a Kaszásokat ilyen lehetetlenül erőssé tette az első részben, majd közölte, hogy ilyenekből van egy egész hadsereg. Innentől kezdve nyilvánvaló volt, hogy mi csak a Kaszások banális indokkal magyarázott, drasztikus gyengítésével és/vagy valami csodafegyverrel és/vagy logikai hibák segítségével fogunk tudni győzedelmeskedni egy ilyen, gyakorlatilag elpusztíthatatlan gépsereggel szemben.
(persze anno az első részben mekkora királyság volt egy ilyen félelmetes ellenséget szerepeltetni...csakhogy azt mér rohadtul nem dolgozták ki, hogy mégis hogy lehetne legyőzni őket. ez is azt mutatja számomra, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy folytatják majd a játékot, ha sikeres lesz. sikeres lett, jött a folytatás ugyan, de a központi problémával csak nem foglalkoztak semmit. aztán jött a harmadik rész, abban már tényleg nem lehetett elmismásolni a dolgot, úgyhogy ilyen "kényszermegoládsok" születtek)[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Az első kérdésedet több útvonal felől is meg lehet közelíteni. Egyrészt nem tudjuk, hogy mi volt előbb, a Citadel, vagy a Gyerek. Nem tudjuk, hogy most a Gyerek minden porcikáját tudja vezérelni a Citadelnek, vagy csak "ott lakik". (egyszer ezt mondja, egyszer meg azt mondja, hogy a Citadel az ő része...szóval kicsit ellentmondásos amit beszél), így akár az is lehet, hogy nem képes nyitni a reléket.
(A leviatán szavaiból amúgy nekem az jön le, hogy a Gyerek már csak a reléket építette meg a Kaszásokkal, a Citadel már korábban létezett. Persze ez egy sejtés a részemről, nem áll túl erős lábakon)A másik megközelítési mód, hogy nem volt érdekében ilyen előnyt adni a Kaszásoknak. Ez nem saját gondolat, egy másik fórumon olvastam, de végülis logikus. A Gyerek célja nem az volt, hogy feltétlen kinyírja az organikusokat...a gyerek célja az volt, hogy megakadályozza a szintetikus - organikus háborúkat. Mivel erre jobb ötlete nem volt, sok próbálkozás után létrehozta a Kaszásokat. De nem volt ellene a fejlődésnek, nem volt ellene annak, hogy születhessen valami jobb megoldás. A leviatán maga mondja, hogy a ciklusok addig fognak folytatódni, amíg a Gyerek meg nem találja amit keres, ami valószínűleg egy jobb megoldás erre a problémára attól, amit ő, önerőből kínálni tud. Ha akkor is, úgymond "csalással" is ledózerolná az organikus civilizációkat, amikor azok egyre inkább kicsúsznak a "Kaszások" uralma alól (ezt elkezdték a protheanok az Őrzők kiiktatásával, saját relé építésével, mi meg folytattuk Shepard hathatós közbenjárásával), vagyis hiába 50 ezer éves minden ciklus, az organikusok mégis egyre fejlettebbek (erre a gyerek is utal, amikor mondja, hogy a megoldása már nem működik, erre a bizonyíték Shepard, az első organikus aki előtte áll...illetve hogy a korábbi organikusok még "nem voltak készen" a szintézisre sem), akkor magától vágná el a lehetőséget, hogy megtalálja "amit keres".
A második kérdésedre a válasz kötődik a fentebb leírtakhoz. A gyerek már látta, hogy a "megoldása" nem működik többé. Látta, hogy a Kaszások nem tudtak meglepetésszerűen bejönni, látta, hogy még az érkezésük előtt egy csomó dolgot meg tudtak róluk, nem a semmiből bukkantak fel...látta, hogy a galaxis, bár így sem volt esélye hagyományos küzdelemben, soha nem látott összefogást tanúsított a Kaszások ellen, és valszeg soha eddig el nem szenvedett veszteségeket okozott. Szóval nem volt nehéz kisakkoznia, hogy ha el is buknak az organikusok, már semmi nem lesz olyan, mint régen. Nem volt nehéz rájönni, hogy a Kaszásokkal kapcsolatban megszerzett tudást hátra fogják hagyni az "utókornak" (ahogy visszamaradt Vigil, és ahogy tett Liara is) és mivel volt idejük bőven ezt a műveletet megtenni, még arra sem alapozott, hogy minden ilyen kis "infó" csomagot felkutat és elpusztít. Magyarul tényszerű volt, hogy a következő ciklusokból előbb-utóbb valamelyik népe meg fogja találni az infókat, és már előre készülhet a Kaszásokkal szemben. A folyamat meg előbb-utóbb oda vezet, hogy a Kaszásokat le fogják győzni.
Ezt kisakkozva, a jövőbeli vereség majdnem biztos tudatában, semmi értelme nem volt lenyomatni még 2-3-4 ciklus, kiirtani még egy csomó életet, most már bizonyosan értelmetlenül.Egyedül az nem tetszett ezzel kapcsolatban, hogy ugyebár a Kaszások egyben civilizációk is voltak, és az ő pusztulásokkal ezek is eltűntek. Valahogy a Kaszásokban felhalmozott tudást ki kellett volna menteni, és megőrizni...
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9230 üzenetére
A yagh-ból nem, mert ők nem olyan jó alapanyag, mint mi...velük nem lenne értelme próbálkozni.
Amúgy abban igazad van, hogy ha feltételezzük, az Ember-Kaszásnak az lett volna a feladata, hogy Sovereign "munkáját" átvegye, vagyis nyissa a reléket, akkor túl értékes volt ahhoz, hogy ne a jól bevált formulát és módszereket használják a gyártásához.
(Bár azt hozzáteszem, hogy ha 2 év alatt csak ilyen embrió formáig jutott el, és minimálisan is hasonló az egyes fejlődési ciklusokban eltöltött idő a mi fejlődésünkre - Ember-Kaszás lévén-, akkor még most is csinálnák, közben a Kaszások már régen ideértek hagyományos módszerrel, "gyalog", a reléhálózat nélkül.)
Szerintem a valóság sokkal inkább az, hogy nem dolgozták ki rendesen ezt az egész koncepciót, talán pont azért, hogy ne kötelezzék el magukat egy adott irányba nagyon (ha netán közben jönne egy sokkal jobb ötletük a játék lezárására), és mivel ez a "váltás" közben meg is történt, így az egész dolog kifejtetlenül elsüllyedt.
Az sincs értelmesen kidolgozva például, hogy TIM akkor mikortól is van hát indoktrinálva...mert azzal a objektummal már jópár éve találkozott (ami ráadásul elvileg egy husk gyártó izé volt), azóta úgy ragyog a szeme, mint a csillagszemű juhászé (ami legjobb tudomásunk szerint az indoktrináció egyik egyértelmű jele), közben meg a 2. részben nekem végig úgy tűnt, mintha önmaga lenne. Legalábbis nem látok abban rációt, hogy mi vezette volna a Kaszásokat arra, hogy a Begyűjtők elmeszelésével rúgjanak maguknak egy öngólt TIM-en és Shepardon keresztül. Szóval ezt csak azért hoztam fel, hogy ez is olyan része a ME2-nek, ami szerintem eléggé hevenyészett módon lett átgondolva, és nem öltek bele sok energiát, hogy legyen értelem is a háttérben. Lehet csak beraktak TIM-nek egy kék szemet, mert cool, meg ezzel akarták jelezni a játékos felé, hogy a fickóval nem lesz minden rendben a jövőben...ki tudja.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9228 üzenetére
Hát mert kísérleteznek. A kísérletnek meg van egy olyan furcsa szokása, hogy nem követi a millió éves standard eljárásokat. És pont azért tennének velünk kivételt, mert bennünk szerintük van valami, a többi fajban nincs: a genetikai változatosság (Uhh, ez még mindig nagy hülyeség amúgy ) Magyarul ez adná az alapot meg ahhoz, hogy elszakadjanak a jól ismert Kaszás formától.
Levi kijelentéseit meg azért ne vedd isteni kinyilatkoztatásoknak. Ha egy Kaszást el lehet pusztítani, akkor nem lehet tökéletes a tervezés. Az arroganciája nem engedné, hogy mást mondjon.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz zolee0307 #9218 üzenetére
A cikk valóban ezt írja, de szerintem a cikk írója vont le egy rossz konklúziót (vagy legalábbis nem írta oda, miből gondolja azt, amit, mert ahogy kifejettem, pusztán a megtalált szöveges fájlokból nem lehet ilyen konklúzióra jutni), amit te sajnos átvettél a cikktől. Csak erre hívtam fel a figyelmedet.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9222 üzenetére
Jah, hát akkor összesen annyi a hasonlóság, hogy mindkettőben van core. Pontosabban a core hasonlít neked a bébi Kaszás mellkasára... Ilyen valszeg minden Kaszásban van...magyarul ettől még lehet a végleges változat Kaszás formájú, ember formájú, sisakos baziliszkusz formájú...
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9211 üzenetére
Vesszek meg ha látok abban a core-ban Reaper baby-t Szerintem ez sima beleképzelés.
Mellesleg nem azt írtam le, mit csinált ott Harbinger a begyűjtőivel, hanem azt, hogy ez a genetikai témát fel lehet használni dark energy koncepció nélkül is.
Harbinger szavairól meg annyit, hogy elég sok nyilvánvaló hülyeség van benne. Azt mondja, hogy a Kaszások a mi GENETIKAI végzetünk...anyám. Egy organikus-szintetikus lény hogy lehet az emberiség genetikai, azaz biológiai végzete? Sehogy.
Persze minden fajt lefitymál, holott az asarik megennének minket reggelire, h hasonlóan önző és agresszív lenne a természetük. Ja és még nekünk vannak impresszív biotikus képességeink...persze. Nézzük csak menynit szenvedtek a Grissomon biotikusokkal, meg nézzük már meg, hogy minden második asari kőkemény biotikus szinte.
Zoli33:
Maradjunk annyiban, hogy Drew nem volt egy genetika professzor. Ez a teória már ott megdől, amint kilépsz a világűrbe...mert bizony a sokféle bolygón az emberiség megint sokféle külső hatással találkozik, amik megint többféle irányú genetikai fejlődést indít el. Szóval a többi faj, akik már kint vannak az űrben régóta, nem nagyon lehetnének genetikailag jóval "homogénebbek", mint mi (ez csak akkor lenne lehetséges, ha az űrutazó fajok egyedei többsége folyamatosan utazgatna össze-vissza és állandóan össze-vissza szaporodnának - már ami az adott egyed "állandó lakhelyét" illeti-, mert csak így tudnák a szétszórtság, és változatos külső körülmények generálta genetikai diverzifikálódást folyamatosan elsimítani. ebben meg nem sok ráció van szerintem) Az, hogy külsőre nagyon hasonlítanak, még nem feltétlen jelenti azt, hogy annyira homogének is...például a természetük is lehet tök más, és az is jelentős részben genetikailag meghatározott.Aztán ha az asarikban nem lenne ott kismilliárd gén, már régen kihaltak volna. A fáma szerint ugyebár nem kell külső genetikai anyag nekik a szaporodáshoz, vagyis akkor is faszául el vannak, ha csak az asari készletből válogatnak. ilyen módszer esetén viszont az kell, hogy a faj minden egyes egyedének szép nagy génállománya legyen, amit minden egyed továbbad ugyanabban a formában minden utódnak, az egyéni tulajdonságokat meg egyszerűen az dönti el, hogy a sok-sok génből mi aktivizálódik, és mi marad passzív. különben már réges régen kihaltak volna, hisz nem lett volna miből "válogatni" az egyes generációknak, a megváltozott körülményekre válaszként, ami elengedhetetlen a túléléshez ugyebár...nyilván a Thessia sem konstans állapottal bír már évmilliók óta, és az asari egyedek sem egy helyben ücsörögtek a bolygójukon születésüktől a halálukig...szóval eléggé nehéz elhinni, hogy pl. az asari ilyen szempontból rossz anyag lenne. Hisz igen, ha az összes gént nézzük, mindegyiknek megvan mind, de mégis, az összes génállománynak kurva nagynak kell lennie, hogy működhessen a fajuk.
Szóval ha már Drew próbált valami tudományos gógyit belevinni a koncepciójába, akkor hadd hívjam már fel a figyelmet, hogy ez mekkora banánhéj, amin el is csúszott, ha már komolyan elkezdünk ezen gondolkozni.
zolee0307:
Nem az EA-t akarom védeni, de hogy vannak fájlok az eredeti játékban, az nem jelenti azt egyenes ágon, hogy "ezt is kivágták a játékból", mint az egy napos DLC-t.
A sztorit megírhatták előre, sőt, még a szinkront is felvehették, de ez még csak kis része a munkának. Hogy ebből anyag véletlenül, vagy szándékosan maradt benne az alapjátékban, az már más kérdés. De ez a tény önmagában még nem jelent semmit. Azért nézzük már meg mennyi idő alatt hozták össze a 3. részt (ja és a két rész között csináltak még egy rakat DLC-t ugyebár), milyen hosszú a játékideje..és vegyük számításba, hogy újraírtak benne novemberben sok dolgot, nézzük meg, mennyire összecsapott lett időhiány miatt a játék vége. Szerintem ha ezek a DLC-ket a játék megjelenési dátumára teljesen elkészítenék, még most is várnánk a játékot...[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Úgy tervezték? Ezt te komolyan gondolod egy olyan játéknál, ami úgy ér véget, hogy jönnek a Kaszások? Ami úgy ér véget, hogy Shepard kimondja kerek perec, hogy Sovereign csak egy előörs volt, több száz, de akár több ezer ilyen piszok nehezen elpusztítható szörny jön, és ő találni fog egy megoldást a megállításukra?
Hát persze. Úgy tervezték, aha. Már éppen csak annyit felejtettek el kiírni a végére, hogy "Ha jól fogy a játék, jön a folytatás! Itt vannak a Kaszások, állítsuk meg őket!"
Maximum azért nem dolgozták ki a játékok részletes történetét előre, mert nem lehettek biztosak abban, hogy sikeres lesz anyagilag és lesz pénzük a továbbiakra. De hogy terveik voltak a jövővel kapcsolatban, arra mérget vehetsz. És az ilyen apróságok felkutatásával pont a jövőre vonatkozó terveikre lehet esetlegesen következtetni.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Jahh, ezt a forrást láttam már párszor. De később meg azt mondta erre Drew, hogy nem igaz, hogy ez volt a konkrét elképzelésük már a kezdetektől fogva.
[link]
Idézek:
"Yes, we had a plan, but it was very vague. We knew we wanted to focus on some key themes and bring in certain key elements: organics vs synthetics; the Reapers; the Mass Relays. Beyond that, we didn’t go into detail because we knew it would change radically as the game continued to evolve.A good example of this is Cerberus. When we wrote ME1, Cerberus was basically a throw-away group of pro-human radicals: a name we dropped for some side missions to play the role of villain. We didn’t even have a concept of who was running them, and we didn’t think they were that important. Obviously by the time of my Ascension novel and ME2, that had changed radically. The Illusive Man and Cerberus became central to the story and themes – that never would have happened if we had nailed everything down and refused to make changes to the story.
So I don’t like to say “here’s what we originally were thinking” because it gives a false and very distorted impression of the process. Mass Effect was the creation of a huge team, with contributions coming in from many people at many stages of the project. Some things I liked ended up getting cut, some stuff I wasn’t sure of worked its way in."
HOgy ez mennyire az igazság, és mennyire a "mundér" becsületének, a korábbi pajtásak védése, hát mindenki döntse el maga.
Én is úgy gondolom, hogy az első rész idején nem volt határozott elképzelésük sem a Kaszások eredetéről, sem a trilógia végéről. Irritáló, hogy nemcsak Sovereign mondja, hogy úgy sem tudjuk megérteni a létezésük okát...hanem még Vigil is benyögi ezt, hogy talán nem érthetjük meg, mit miért tesznek a Kaszások. Komolyan, mintha még az is benne lett volna a pakliban, hogy sosem derül ki, mi a létezésük oka..azt meghagyják a feledés jótékony homályában. (mondjuk sokak szerint ez jobb lett volna. Maradjunk annyiban, hogy én az ilyet nagy átlátszó és nagyon kényelmes írói húzásnak tartom)
Ezt külön kiemelném, mert ezt szajkózom folyamatosan:
"Igazából a második résszel cseszték el, mert hiába volt baromi jó a játék, nem arról szólt amiről kellett volna. Konkrétan a "Hogyan állítsuk meg a Reapereket?" kérdésre kellett volna választ adnia. Így aztán a harmadik felvonásra hárult ez a feladat, a kivitelezéssel egyetemben."Tényleg így van, hogy szép volt, jó volt a 2. rész, de a játék fő sztorivonalának szekere szinte semennyit nem gördült előrébb. Egy fikarcnyit sem jutottunk közelebb a Kaszásokhoz, a Kaszások legyőzéséhez vezető megoldáshoz. Ráadásul feltűnő, az egész téma-helyszín választása a játéknak....mintha direkt halogatták volna ezekre a kérdésekre a válaszadást, mintha direkt húzták volna az időt. Új csapattagok vannak, új területen mozgunk...még az első részben meghozott döntéseink sem számítanak semmit.
Hiába hagyjuk életben Wrex-et, alig találkozunk vele. Ha meghalt, ott van helyette Wreav, a dialógus más kicsit, és annyi. Hiába hagyjuk életben a Tanácsot, ugyanolyan töketlen degenerált banda marad, mint Sovereign előtt. Ha veszni hagyjuk, az új tagok még hülyébbek, mint korábban. Hiába kapjuk vissza a Fantom státuszt...a Terminus rendszerben vajmi keveset érünk vele. Hiába döntjük el, Kadian vagy Ashley marad életben...összesen 5 percre futunk velük össze, ráadásul Kaiden szövege még ott is karakteridegen, látszik, hogy Ash-re írták azt a párbeszédet. És még sorolhatnám, egyszer összeírtam, mennyire nem sokat számítottak a korábbi döntéseink már a 2. részben sem.Erre persze akkor még mondhattuk, hogy hát más irányt vett a sztori, ezért nincs ennek és annak helye benne...csakhogy utólag végignézve a dolgokon, nekem úgy tűnik, mintha szándékosan lett volna lecserélve a csapat nagy része, a mögöttünk álló szervezet, a ténykedésünk helyszíne, mert egyszerűen nem akartak, vagy nem tudtak ezekkel érdemben foglalkozni. Inkább elodázták a dolgokat, majd a következő részekben felkiáltással...és ahogy mondtuk, még a főproblémával sem foglalkoztunk érdemben. A Begyűjtők egy mellékszál volt gyakorlatilag Kaszás szemszögből nézve...ja igen, kinyírtuk a bébi Kaszást, ami ki tudja mennyi ideig készülgetett volna ott, mikorra lett volna alkalmas arra, hogy Lerohanja a Citadelt és kinyissa a hálózatot a Kaszások előtt. Szerintem az Arrival eseményei akkor is hamarabb megtörténtek volna, ha a bébi Kaszás fejlődése folytatódik.
Imádom a 2. részt, de ezekkel a tényekkel azért jó szembesülni szerintem. Igazából szerintem kellett volna még egy játék a mostani 2. és 3. rész közé.
Ja igen, hogy zárjam a regényemet egy érdekességgel. Erre a linkre érdemes egy pillantást vetni:
[link][ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Biztos vagy te abban, hogy ez volt az eredeti elképzelés?
Csak mert a ME1-ben ebből vajmi kevés van. Ha csak abból indulsz ki, nem is olyan váratlan a vége a trilógiának. Az egész első részben masszívan ott van az organikus vs szintetikus ellentét. Nem kell ecsetelnem a geth-eket, hogy hogyan viszonyult hozzájuk a galaxis, hogy direkt olyan törvényt hozott a Tanács, ami tiltja az MI fejlesztését, mert féltek tőlük, mint a tűztől, nem akartak a quarian sorsra jutni. Ott volt a Holdon EDI elődje, a lázadó VI (asszem ott még csak VI volt, ami így még durvább, hogy bevadult), sőt még a Citadel-en elcsípett, automatába bújt AI is ki akarta nyírni az organikusokat.Tali maga beszél arról azt hiszem, hogy amit a geth-ekkel műveltek, az attól a pillanattól kezdve, hogy a geth öntudatra ébredt, gyakorlatilag rabszolgatartás volt. Aztán azt nem tudom, hogy ezt hozzá teszi-e, vagy csak magam gondoltam hozzá, de kvázi törvényszerű, hogy a rabszolgasorsú nép előbb-utóbb fel fog lázadni az elnyomói ellen, lehetőleg elpusztítva azokat.
Érdemes lehet Sovereign csipogását is meghallgatni. Próbáld meg értelmezni a mondatait a jelenlegi, és a dark energy koncepció alapján is. Szerintem egyértelmű, hogy előbbivel sokkal könnyebb. Konkrétan eléggé hülyén jönne ki a genetikai sokszínűségünk fontossága ilyen mondatok mellett:
" Organic life is nothing but a genetic mutation, an accident. Your lives are measured in years and decades. You wither and die."
Továbbá ugyanerről beszél a Gyerek, meg a Rannochon lelőtt Kaszás is:
"We impose order on the chaos of organic life."A többi mondata talán mindkét koncepcióban értelmezhető, de ez a kettő a jelenlegibe sokkal jobba passzol.
Végül nem árt felfedezni, hogy már a Shadow broker DLC-ben utalnak a Crucible-re is. Liara mondja, hogy a bróker fájljaiban talált még valamit...úgy tűnik a protheanok kezében volt még valami a Kaszások ellen. Hát mi másra gondolt volna, mint a Crucible-re?
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ezt a genetikás miújságot a második részre találták ki az írók. Ott kezdte el ezt nyomatni Drew.
Amúgy a genetikai változatosságot ettől még ugyanúgy a történet részévé lehetett volna tenni, max nem lett volna ilyen szerepe. PL. azért kísérleteztek másfajta Kaszással a 2. részben, mert erre lehetőséget adott a genetikánk...és hogy egy még faszább Kaszást lehetett volna csinálni belőlünk, mint a jelenlegiek, ami a Kaszások jövőbeli formáját is meghatározhatta volna. Vagy ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
-
-
Vinyard#
aktív tag
válasz CPT.Pirk #9197 üzenetére
"kicsit olyan, mint a dark energy téma, ami kimaradt az endingből"
Itt nem igazán értem, mire gondolsz. Kifejtenéd?
EDI: Nocsak, nem tán te is belezúgtál?
Amúgy őt már szerintem korábban átbeszéltük. Én továbbra is tartom, hogy ezek a hajók nem függtek 100%-osan a rajtuk működő VI/MI-tól. Biztosan volt bennük valami biztonsági protokoll arra az esetre, ha ezek kipurcannának. Így az alapvető funkciók megmaradhattak, és túl tudták élni a dolgokat a legénység tagjai. (Ezek meg nem mentek tropára az "energiától", mert a Gyerek mondja, hogy elsősorban a fejlett szintetikus formákra hat. Hát, néhány alapvető program, meg áramkör, amivel irányítani lehet egy konzolról a hajtóműveket, létfenntartó rendszereket szerintem messze nem sorolható a "fejlett" kategóriába)Amúgy asszem pont te vetetted fel, hogy mi van ha EDI-nek csak a fizikai valója pusztult el, de saját maga nem?
A morális szempont persze jogos.A fel nem robbanó hajtóművek meg egyértelműen a logikai hiba miatt kerültek ki szerintem. Mert tropára menő hajtóművekkel aligha navigáltak volna el bármelyik bolygóig épségben, akár van a fentebb vázolt "biztonsági protokoll" akár nincs. Szerintem nem véletlen, hogy egyedül akkor megy tropára a hajó, és egyedül akkor döglik meg mindenki, ha felrobbannak a hajtóművek. Asszem az EC óta így van. (bár megjegyzem, ebben a low EMS végződésben még így is elég béna a dolog, mert a relé mellett közvetlen általában nincs bolygó, szóval a felrobbant hajtóművű hajónak sodródnia kellett volna az űrben, nem lepottyanni egy bolygó felszínére...)
(Ezzel szemben Lucas bácsi olyan dolgokat is kicserél, aminek rohadtul semmi értelme és funkciója, sőt, max még rosszabb lesz tőle a filmje)[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz CPT.Pirk #9194 üzenetére
És akkor a Kaszások a naplemente fényében, lágy zene mellett elandalognának a bolygókról?
Nem vágom, ez miért lenne jobb érdemben, mint a Destroy ending. Így is sokan azt mondják, számukra csak az az elfogadható, mert végig azért harcoltunk, hogy kinyírjuk a Kaszásokat. Max. annyiban lehetne jobb vég, mint a Destroy, hogy nem halna meg Shep, és a geth...cserébe túlélnének a Kaszások, és ki tudja, mikor jönnének vissza. Hát, én ilyet inkább nem látnék szívesen.Amúgyis az a baj ezzel, hogy nincs mivel meggyőzni a gyereket. Az ő céljai, a galaxis problémája szempontjából irreleváns, hogy Shepard mekkora tökös gyerek, hogy kicsinálta Sovit, hogy kicsinálta a Begyűjtőket, hogy felrobbantotta az Alfa relét, hogy megfektette a fél galaxist, hogy egyesítette a flottákat...Ezzel még nem bizonyítanád, hogy akkor ezen túl nem lesz organikus vs szintetikus háború. Ezzel csak azt bizonyítanád be, hogy az organikusok fejlettebbek, mint valaha, és előbb utóbb le fogják győzni a Kaszásokat valamelyik ciklusban (ahogy ez meg is történt, ha a visszautasítós befejezést választjuk. Bár azt nem tudjuk, mennyi ciklussal később beszél a végén a nagypapa imitátor asari szerű lény a gyerekének).
De ezt tudta magától is a gyerek, el is mondja, hogy a "megoldása" már nem működik, és ezért akar feltétlen rávenni minket arra, hogy Kontrolláljunk, vagy Szintetizáljunk.Egyedül egy dolgot tudnál felhozni a tetteid közül, ha elég jól játszol, hogy képes voltál kibékíteni a Quarian - Geth ellentétet. (Mondjuk az kár, hogy ezt nem dörgöli a Gyerek orra alá Shep. Így csak azon akad ki, hogy háborút gyógyít háborúval)
Ez viszont megint olyan, hogy nem garancia semmire. nincs meg írva a Nagy Könyvbe, hogy ez az ellentét nem fog kiújulni a jövőben soha. A gyerek soha nem is mondta, hogy időszakos békék nem voltak, amíg más megoldásokkal próbálkozott. Azt mondta, hogy előbb, vagy utóbb, de mindig beütött a krach. Szóval ennek a lehetősége ugyanúgy fent áll még egy ilyen béke után is. -
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9168 üzenetére
"Mar eleve volt jo par foglya Kirrahae STG csapatabol, plusz a tobbszaz korgan, nem ertem minek tokolt volna drellekkel...stb."
Erre konkrétan már az előbb válaszoltam gyakorlatilag....de azért mégegyszer:
Saren azért tanulmányozta az indoktrinációt, mert félt attól, hogy ő is indoktrinálva van/lesz. Erről maga beszél. Namármost a legkézenfekvőbb az lett volna, hogy turián lévén turiánokon teszteli a dolgot, de ahhoz túl nacionalista volt, hogy a saját fajának egy egyedén kísérletezzen.
Az, hogy ott volt több száz krogan, meg egy halom salarian, nem számít. Elég volt neki belőlük néhány darab. A célja ugyanis az kellett hogy legyen a kísérletekkel, hogy egyrészt hogy működik az indoktrináció, másrészt hogy mindenkin működik-e. A célja tehát az volt, hogy kiderítse, vajon rajta is működik-e. Ehhez pedig csak úgy juthatott volna a legközelebb, ha minél többféle fajon teszteli a dolgot, hogy eljuthasson mondjuk egy olyan következtetéshez, hogy "Basszus, minden fajra hatott eddig, akin teszteltem, akkor valszeg rám is". Vagy "Hahh, szerencse, hogy a drellekre, yagh-okra, tökömtudja kikre nincs hatással, akkor könnyen lehet, hogy a turiánok is immunisak"."Ahogy Vigil is elmondta Ilos-on, Sovereign valoszinuleg mar tobbszaz eve tervezte ezt az egeszet, a Geth-ekkel valo kapcsolatot, Saren beszervezeset...stb. Minek hasznalna rogton a Collectorokat, mikor mar van egy frissen toborzott gep serege is, akik nem csak hogy iranyitva voltak a Reaperek altal, de meg worshippeltek es oket?"
Hahó! Ha a begyűjtőkkel nyomul, nem kellett volna több száz évig tervezgetnie, építeni a kapcsolatot, meg a többi fáradtság! Már több száz éve meg lehetne a Conduit, és a játék cselekményének idejére már régen mehetne az aratás! Hát pont ez a lényeg.
"Igaz a Collectorok teljesen at lettek genmanipulalva a Reaperek altal, de egy 100%-ig gepnel (mint a Geth), mindig tudhatod, hogy racionalis lesz es nem fog vele bebukni."
Hát azon vitatkozni, hogy melyik a jobb, egy általad tervezett, önálló akarat nélküli organikus, vagy egy spéci mesterséges intelligenciával működő szintetikus elég meddő, mert igazából egyiket sem tudjuk elképzelni sem, milyen lehet a valóságban. A játék alapján a begyűjtők egyszerű, agyatlan bábok voltak Harbiner irányítása alatt. A geth-ek is tökéletesen alkalmasak voltak a feladatra, de szerintem a begyűjtők is."Az sem tudhatjuk, hogy Sovereign-nek egyaltalan volt-e hozzaferese a Collector Generalhoz, azaz tudta volna-e iranyitani a sereget, vagy ez csak Harbinger kivaltsaga volt."
Na ez az egyetlen érved, ami szerintem találó. Sajnos ez nem derült ki, de ez simán elképzelhető.[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9161 üzenetére
Természetesen én is tudom, hogy ilyen apró utalások a jövőben bemutatandó fajokra miért nem voltak a játékban. Írtam is valahol, de azért köszönöm, hogy elismételted. És azt sem írtam sehol, hogy ezt kifejezetten írói hiba, vagy valami hasonló meredek ostorozó dolog. Legközelebb "extra" tartalmakat ne ne láss bele a hozzászólásaimba, ha kérhetném.
Az egész témával cs annyit mondtam, hogy van már elég fajunk így is, nincs szükség többre. de ha mégis behoznának több értelmes fajt, akkor azt valamennyire készítsék elő, ne egyik pillanatról a másikra hozzák be őket a játékba. Ennyi, se több, se kevesebb.
Logikailag azért lehetett volna a Vermire-on több faj képviselője, mert az indoktrináció hiteles tanulmányozásához hozzátartozik az is, hogy ne csak 1-2 fajon teszteljék a hatását. És szerintem ezerféle magyarázatot lehetett volna rá találni, hogy Saren honnan fogdosott össze 1-2 drell, yagh-ot, vagy akármit, és hogy kerültek ők is oda a laborba.
A gethek: És ezzel mit magyaráztál meg? Semmin nem változtat az, hogy a heretic-ek miért csapódtak Sovereign mellé. A lényeg az, hogy Sovereign nem lát a jövőbe, nem tudhatta biztosan, hogy a geth szövetség működni fog. Azt viszont biztosan tudhatta, hogy a begyűjtők tökéletesen ki fogják szolgálni a céljait. Ezért volt értelmetlen először a geth-ekkel kezdeni a begyűjtők helyett. De már ezt is írtam....
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz mrhitoshi #9159 üzenetére
Nem voltak benne. Valami olyasmi lények voltak benne, amik semmire sem hasonlítottak sem az első részből, sem a többi részből. Meg egy halom nyomtatott áramkörös lapka, húsba ágyazott kábelek, ilyesmik voltak a látomásban. És érdekes módon, a 2. részben látható látomásba viszont szépen belerakták a begyűjtőket. (Amúgy poén, hogy van egy olyan kép is benne, amikor valami fogas lény kinyitja a száját. Nekem mindig egy Alien jut arról a jelenetről az eszembe, lehet éppen onnan "vették kölcsön")
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9150 üzenetére
Amúgy tényleg nem sok munkával meg lehetett volna oldani, hogy már az első játékba becsempészik a később részletesebben bemutatott fajokat.
Pár példa: Amikor Nassana-val dumcsizunk az első részben, amikor az (elvileg) elrabolt tesója után küld minket, Shep rákérdezhetett volna, hogy miféle zsoldosok ezek. Nassana mondta volna, hogy semmi extra, a szokásos banda: kroganok, batarianok, asarik, vorchak...Hopp. Vorcha kipipálva. Még a karaktermodellt sem kellett volna komolyabban megtervezni, mivel a legtöbb zsoldosnak sisak volt a fején. A Cerberus sem volt megtervezve még az első részben, hiába már szerepeltek benne.
Vagy: A Vermire-on az egyik cellába mondjuk beszúrhattak volna egy jövőben érkező fajt, pl. egy yagh-ot, vagy drell-t. Rajtuk is kísérleteztek az indoktrinációval kapcsolatban.
Vagy: A galaktikus hírmondó bemondta volna egy-egy liftezés közben, hogy a XY helyen a yagh megint botrányt okozott és emlékszünk még ugye arra a csúnya incidensre, amikor ez a barbár faj lemészárolta a Tanács diplomatáit.
Vagy: A begyűjtőkről képet már az első részben rakhattak volna a vízióba. Főleg, hogy a rabszolgafaj ötlet már megvolt, Vigil-el is erről beszélünk.
És akármelyik DLC-be bele lehet csempészni ilyen kis finomságokat. Szóval még az sem lehet érv szerintem, hogy hát a játék készítése alatt nem volt idő ilyenekkel foglalkozni.
Szóval ilyenekre gondoltam, amikor erről beszéltem, nem nagy dolgokra. Ezzel mégis meg lett volna az az érzés, hogy nem egyik-pillanatról a másikra tűnnek fel új fajok.
Na leszállok erről a témáról, csak pár ilyen ötletemet osztottam meg.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9152 üzenetére
Szíved joga-
Bár ha ennyire előrelátóak és mindenre számítóak lettek volna a Kaszások, Sovereign kezében már eleve ott lett volna a Collector sereg, arra számolván ugyebár, hogy mi van ha nem nyílnak ki a relék. És akkor szegény Sovereign-nek nem kellett volna indoktrinálni Sarent, meg a kis kompániáját, nem kellett volna a geth-ekkel szöszölni, hanem amint rájött volna Sovi, hogy baj van, már a Begyűjtő tábornok mehetett volna felkutatni a Jeladókat, és azok után a Conduit-ot.
Kb már az első regények cselekménye előtt megtalálták volna ami kell nekik, ás Sovi úgy jelenhetett volna meg, hogy tényleg nem kerül senki kapcsolatba vele, így ugyanúgy megmaradt volna a meglepetés ereje.Nem tudom, én akárhogy gondolkodom, a Plan A nekem mindig az lenne, ami tuti, amiben 100%-ig bízhatok (ezek a begyűjtők ugye, akiket én készítettem, tudom, hogy úgy ugrálnak ahogy én füttyentek, tudom mire képesek), a Plan B lenne az a megoldás, ami már neccesebb. És nem fordítva. Mert ugye, ahogy írtam, a geth-ekkel szerencséjük volt, egyáltalán nem lehetett tudni előre, hogy éppen sikerül egy halom geth-et megnyerni az ügynek. Az óra közben meg ketyegett, a Kaszásoknak már évek óta meg kellett volna érkeznie, és elkezdeni az aratást.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #9144 üzenetére
A geth-es érvelésed nem állja meg a helyét. A begyűjtők önálló akarat nélküli rabszolga "faj" (vagyis inkább génsebészettel tervezett sereg, mert civilizációt aligha alkotnak), genetikailag a Kaszások kénye-kedve szerint módosítva. Vagyis tökéletesen alkalmasak lettek volna arra, amire a gethek kellettek Sovereign-nek meg Sarennek. Szóval ha már ott van a spájzban egy ilyen eszköz, értelmetlen új után keresni. Ezért értelmetlen, hogy miért nem eleve már a kezdetektől fogva a begyűjtők segítették Sarent, és miért kellet geth-eket keresni (akikkel amúgyis csak szerencséjük volt, hogy a geth egyik része meglátta Sovereign-ben a gépistent...ha ez nem történik meg, nyista geth segítség).
Legalábbis értelmetlen a játék sztorija alapján. Ahogy írtam, nyilván azért van ez a szép ellentmondás a sztoriban, mert az első rész idején a készítők fejében még sehol sem voltak a begyűjtők.
A Terminus-os dolgot felvetettem én is, ez szerintem is jó érv, de nem feltétlen elegendő. Pl. érdekes, hogy ha a vorchák ennyire jó zsoldosalapanyag, egyik zsoldosbázison sem volt belőlük egy sem. Vagy az is érdekes, hogy egyik bolygón sem láttunk hanar mellett drellt (nem csak a Citadel-en), pedig elvileg spanban vannak eléggé. (Annyival bőven meg lehetett volna teremteni az előkészítettség érzését, hogy pl a Noverián a hanar fegyverkereskedő környékére beszúrnak egy drell testőrt, vagy ilyesmi. A játékos persze nézett volna, hogy ez meg kiféle-miféle, aztán tök jó lett volna a második rész, mert a sok találgatás, meg spekulálás után kiderült volna, hogy kik a drellek, és miért volt ott egy azzal a hanarral)
Egyébként ez a dolog csak akkor zavar már engem személy szerint, ha sok van belőle. Szóval nem baj, hogy előhúztak a semmiből pár új fajt, csak ez azért ne váljon tömegessé. Szóval én csak azt mondom, ha akarnak még behozni több értelmes fajt a jövőben, azok azért legyenek némileg előkészítve: Csak annyi, hogy valamilyen úton-módon halljunk róluk, nem pedig egyik pillanatról a másikra toppanjanak be a játék színterére, úgy, hogy előtte nem olvastunk, nem hallottunk róluk, még véletlenül sem találkoztunk velük egyik bolygón sem stb.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Olvasd el mégegyszer mit írtam. Nem az kifogásoltam, hogy MOST MÁR nem tudunk eleget róluk. Hanem azt, hogy a róluk szóló legendák tömege, meg az aktív tevékenykedésük ellenére egy büdös mukk nincs róluk a 2. könyv előtti produktumokban (ami kb 1 regény és egy játék).
(még akkor is furcsa ez, ha az első részben nem a Terminus rendszerben mozgolódtunk)Televan: Ezt a linket sem tudom miért kaptam. Utólag én is el tudom olvasni a MassWiki-t. Csakhogy ez a játékból nemigen derült ki, a kódexben is alig van róluk valami. A ME2 előtt meg szó sem volt még vorcha-ról.
Vagy ott van a drellek esete is. Hanarokkal ugyebár többször találkoztunk az első részben, de a drelleket senki nem említette meg...pedig elég szoros a viszonyuk.
Szóval ezekkel én csak azt akarom mondani, hogy szvsz van elég fajunk. Nem baj az sem, ha hoznak be új fajt, de ne úgy húzzák elő, mint a nyuszit a kalapból. Ahogy tették ezt a drellekkel, begyűjtőkkel, vorchákkal...
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9139 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy ezek az új faj "behozatalok" nem voltak túl szofisztikáltak. A batarian oké, asszem a kódexben benne voltak, de pl. az meglehetősen furcsa volt, hogy a Begyűjtőkről a 2. regényig semmit nem hallottunk, holott már jó ideje tevékenykedtek a galaxisban. Hiába mondták el százszor, hogy olyan ritkán látják őket, hogy szinte csak legendák...érdekes módon mindenki hallott már szinte róluk a 2. játékban, az elsőben meg no info.(Azt már meg sem említem, hogy a Begyűjtők létezése egyből felvet egy kínos kérdést az írók felé...ha a Kaszásoknak volt egy saját magánseregük, miért kellett nekik a geth-el szórakozni, miért nem használták már az első részben is a Begyűjtőket? A válasz persze: Mert az első részben még eszükbe sem jutott az alkotóknak a Begyűjtő faj koncepciója. A vízióba is csak később kerültek bele.)
A vorcha még rosszabb ilyen szempontból: Őket hiába rántották elő a semmiből, érdemben nem tudjuk honnan származnak, hogy jutottak el az Omegára, miért csak ott lehet összefutni velük, ésatöbbi. Lényegében teljesen olyan érzésem van velük kapcsolatban, hogy kellett valami húscafat faj, amit lehet halomra lőni komoly politikai, vagy ilyesmi következmények nélkül. Valószínű, hogy ez volt a cél velük kapcsolatban, csak nem jó, hogy ez ennyire nyilvánvaló.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz mrhitoshi #9132 üzenetére
Persze, de a játék maga eddig csak a Tejútrendszerben játszódott. Minden amit ismerünk, onnan van, oda tartozik. Egyedül a Kaszások titokzatos mélyűrbeli búvóhelye ami kívül esik a "jól ismert" világ határain, de ha belegondolsz, nem véletlen nem azt mondták, hogy XY galaxisban rejtőznek...csak mondtak valami megfoghatatlan helyet, amit nem lehet behelyezni a térképen. Szóval ettől még az is konkrétabb lett volna ha azt mondják " egy messzi-messzi galaxisban"...
A játékos számára így aztán, ezt az egy, szándékosan behatározhatatlan dolgot leszámítva semmi nem létezik a Tejútrendszeren kívül, "minden ott van". Ha viszont a játékos maga átlépne egy másik galaxisba, tucatnyi új bolygók és csillagok világába, akkor kézzelfoghatóan érezné, hogy a ME világ bizony nem csak a Tejútrendszerből áll.
Szóval valahol jogos, amit írsz, de szvsz ha kilépnénk egy másik galaxisba, a fent vázolt kérdések valahogy sokkal erőteljesebbek, "kínzóbbak" lennének. Az én oldalamat legalábbis jobban fúrná, mint így, amikor csak ez az egy ködös "mélyűrös" megállapítás utal arra, hogy az univerzum határai nem a Tejút határainál vannak. Más hallani róla fél füllel, meg más ott járni, szerintem.
-
Vinyard#
aktív tag
Lehet én vagyok kishitű, de ilyen véggel, ha közvetlen folytatást csinálnak, nem számítok túl sok jóra. Vagy önkényesen kiválasztanak egy endinget, vagy valami béna megoldással összemossák őket...vagy elképzelésem sincs, hogy lesz ebből valami.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz mrhitoshi #9129 üzenetére
Hát sajnos azt kell mondjam, hogy szerintem ez az elképzelés megint nem túl jó. Számomra egyből felvetődne, hogy ha a Tejúton kívül van még egy galaxis, és oda is elmehetünk, akkor mi van a többivel? Mi van a szomszéd galaxisokkal? Ha a Tejútban enniy élet van, akkor potenciálisan ott is van élet, vagy legalábbis életre alkalmas bolygók...azokon is ténykednek a Kaszások? Vagy nem, ott miért nem? stb-stb. És szerintem ez minden játékosnak eszébe jutna, a készítők meg nem győznének valami értelmes magyarázatot találni arra, hogy miért csak 2 galaxis van, vagy miért csak 2-be mehetünk el.
Nem, szerintem ez mindent vagy semmit játék. Ha hozzáadnak még egy galaxist a történethez, akkor hozzá kellene adni még többet, legalább annyit, hogy érezd, ez egy valódi univerzum, ami több galaxisból áll. SZóval vagy lenne több 5-8-10, vagy maradunk a Tejútban. Utóbbi ezerszer kényelmesebb megoldás, úgyhogy szerintem maradnak ennél.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz mrhitoshi #9127 üzenetére
Én is röhögtem?
Attól függ milyen kontextusban vetetted fel egyébként. Eleddig úgy tűnt nekem a játékokból, hogy a ME világ a Tejútrendszerből áll. És valahogy nem hiszem, hogy tovább akarnák bővíteni a kört. AZ is kurva nagy, meg ha lenne több galaxis, ilyen "high concept" baromságokat nem lehetne benne kivitelezni, szerintem. Szóval feltehetünk itt ilyen kérdéseket, de nem hiszem, hogy ez a készítők számára is ilyen izgalmas kérdés lenne.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz zolee0307 #9123 üzenetére
Elvileg minden szintetizált, a Normandy lezuhanásakor a levelek is "áramkörösek" (fúúde gáz amúgy ez a koncepció) és bár minden tiszteletem a fáké, szerintem nem a legfejlettebb fajok közé sorolhatjuk őket.
Evolúcióval nem hiszem, hogy szétválna a kettő (bár már az egyesítés is annyira durván sci-FI, hogy innentől kezdve még ez is beleférne), de az biztos, hogy ettől még a világ nem lesz csupa béke, móka meg kacagás. Persze, a Kaszások legyőzése után még egy darabig idill van, de voltak ott még ellentétek a korábbi organikus között is, a szintetikusoktól függetlenül, és azok bizony megmaradtak.
Amúgy az is érdekes kérdés lehet, hogy mi van a galaxison kívül? Mert gondolom a ME univerzumban sem a Tejútrendszer létezik csak, és annyi...a Kaszások is a mélyűrből jönnek, nem tartom valószínűnek, hogy ez a messze lévő, rejtett búvóhelyük pont a galaxisban lenne valahol, állandóan kitéve magukat a lelepleződés kockázatának.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Zoli133 #9115 üzenetére
Szerintem bármilyen überfajról is legyen szó, ha egy galaktikus méretű robotsereggel támadnak rá, a semmiből, teljesen váratlanul, annak azért lehet csúnya vége.
Nem tudjuk milyen társadalmat alkottak, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy egy-egy példány elég sokáig él. És az ilyen fajokra nem feltétlen jellemző a hatalmas egyedszám. A többi fajon való uralkodáshoz sem kellett számbeli, vagy technológiai fölény, elég volt a fajok vezető rétegét indoktrinálni. Szóval nyilván csak találgatok, de szerintem nem volt tele minden bolygó leviatánnal a galaxisban, nem volt hatalmas létszámuk.
Ehhez hozzá jön, hogy a Starchild első gépserege még nem a Kaszás féle organikus-szintetikus, fajt esszencializáló izé volt (Kaszás), hanem egyszerű gépsereg. AZ olyanokat nem lehet indoktrinálni, úgyhogy a levik ilyen előnye eltűnt, maradt velük szemben a fizikai erejük, és a technológiájuk.
Az is hozzájön, hogy arrogáns faj lévén, eszükbe sem jutott, hogy a kis "játékszerük" hoz egy amúgy a célja szempontjából logikus döntést, és a "fejétől bűzlik a hal" elgondolást követve, legelőször őket alakítja Kaszássá. Túl sok segítségre sem számíthattak a többi fajtól ugyebár....szerintem azok örömmel nézték végig, ahogy kimúlnak (nem sejtvén, hogy rájuk is ez a sors vár).
(Persze lehetne mondani, hogy miért nem indoktrináltak teljes seregeket, és állították csatasorba, de az ő képességeik sem végtelenek valószínűleg, más csoportokat indoktrinálni, meg más egy sereget)Szóval überfaj ide, vagy oda, azért az ő kiírtásukat is meg lehet magyarázni. Szvsz.
A Kaszás kiütése meg egyébként is olyan dolog, hogy az még nem feltétlen bizonyít semmit. Mivel a Kaszások tőlük örökölték a képességüket, és az övék láthatóan "tisztább" (hiába indoktrináltak embereket 10 évig, mégsem változtak agyatlan zombikká. A fáma szerint a Kaszás indoktrinációnak hosszú távon van "némi" mellékhatása), simán lehet magyarázni, hogy az "eredeti" képesség még a Kaszásokra is hat. Ráadásul ők 3-an voltak, egy Kaszással szemben, és az animációk azt sugallták nekem, hogy igencsak össze kellett szedni magukat ehhez a művelethez.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz tiv83us #9104 üzenetére
Újra nem írnák, újrajátszásról meg szó sem lenne, mivel azt még sosem volt alkalmunk játszani, csak max hallottunk, olvastunk a legfontosabb adatokról, tényekről. Azért ez rohadtul nem ugyanaz, mintha azt a részét is végigéltük volna az univerzumnak.
Mindenki tudja mikor kezdődött a 2. VH, kik indították, ki volt kivel, mikor lett vége, kik nyertek, aztán mégiscsak özönlenek a második világháborús játékok, fiktív, vagy nem fiktív sztorit követve...Pedig ha a logikádat követjük, azoknak sem lenne létjogosultsága.Amúgy ott vannak még a Leviathánok. Nem tudni pontosan mennyi maradt meg belőlük. Ahogy kivettem annak a szavaiból, akivel dumcsizhattunk, több maradt meg, mint az a 3. Csak szét vannak szórva a galaxisban, bujkálnak. Egyedül a Control endingnél lenne öngyilkos merénylet nekik folytatni a rabszolgatartást, mert Shepard a Kaszás sereggel szétszedné a seggüket. Viszont a Destroy ending esetén tök reális, hogy előbb-utóbb szaporodnak, és a galaxis alacsonyabb rendű népei ellen fordulnak. A szintézis meg hát ebből a szempontból lényegtelen, a levik fő gondja sosem az volt, hogy nem bírták a szintetikusokat/lázadó szintetikusokat hoztak létre. Szerintem a szintézistől nem tűnt el az a fajta arroganciájuk, hogy hát ők a fejlődés csúcsai.
(A szintézis kapcsán egyébként is sokan elfelejtik, hogy csak a galaxis fő gondját oldja meg. Ahogy korábban is voltak organikus vs organikus háborúk,most is lesznek szintetizáltak vs szintetizáltak háborúk. Annyi a különbség, hogy a szintetikusokkal már bratyizik mindenki, de egymással nem feltétlenül)[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Nem hinném. Ha ennyire egyértelmű, akkor teljesen fölösleges volt a végére bevarázsolni a Csillaggyereket, hogy adjon neked hirtelen még 2 extra lehetőséget. Ha ennyire csak ezen a vonalon képzelték volna el a folytatást, akkor szerintem nem kaptunk volna még extra lehetőséget, maradt volna a Crucible az, aminek mindig is hittük. Nem izzadtak volna itt magyarázkodással, hogy mér is jobb irányítani a kaszásokat, vagy szintetizálni a fajokat, mint egyszerűen kiírtani a Kaszásokat, és kalap-kabát.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz CPT.Pirk #9094 üzenetére
Látom te is paragon vonalon mozogsz.
Ha a Ruthless elősztorit választod, akkor ezt a cseppet sem megtisztelő titulust aggatják rád, hogy "Torfan mészárosa"...mivel leszartad, hogy a csapatodból senki nem éli túl, a lényeg csak az volt, hogy teljesítve legyen a küldetés.
Részletesebben:
Throughout your military career, you have held fast to one basic rule: get the job done. You've been called cold, calculating, and brutal. Your reputation for ruthless efficiency makes your fellow soldiers wary of you. But when failure is not an option, the military always goes to you first. The Ruthless character sent 3/4ths of his/her unit to its death and murdered surrendering batarians on Torfan.[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
A legkirályabb az lenne amúgy, ha csinálnának egy alternatív ME univerzumot. Ahol mondjuk már Shepard születése előtt sem úgy történt sok minden, ahogy tudjuk, és Shepard is csak egy lábjegyzet lenne, mert meghal az Akúzon, Torfanon, vagy ilyesmi. Helyette lenne egy másik hős, egy másik sztori, de ugyanúgy Kaszásokkal, akik mondjuk itt más célból gyilkolásznának. Ezzel akár a dark energy felé is elrugdoshatnák a dolgokat. És tök érdekes lenne látni egy "what if" világot, aminek akár a máshogy történő események miatt végül teljesen más sorsa is lehetne, mint ahogy ismerjük.
Tudom elég meredek, de nekem bejönne. Én mindig is bírtam a "what if" dolgokat...nagyon jó eljátszadozni a gondolattal, akár a valós történelemben, akár egy fiktív világban. Aztán ebből is lenne egy trilógia, és el lehetne dönteni, hogy melyik verziót folytassák tovább.
-
Vinyard#
aktív tag
Hasonlóan vélem én is, de félek, a játékosok többsége nem így gondolná. Olyan játékok után, ahol egy galaxis sorsa függött tőlünk nagyon durván visszalépésnek, jelentéktelennel való játszadozásnak vélnék, ha mondjuk csak egy várost, vagy űrállomást, vagy valami ilyesmi sorsáról dönthetnénk.
Pedig tényleg minden csak a megvalósításon múlik. Ha el van cseszve a dolog, nem érzed a súlyát úgysem még egy galaxis szintű döntésnek sem...és ha jól van megcsinálva, még akár egy tucatnyi embernél is izzad a tenyered, hogy akkor mi legyen velük.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Televan74 #9083 üzenetére
Hát ha meg nem befolyásolhattad volna a végét érdemben a sztorinak, akkor meg az lett volna a baj. Igazság szerint a saját csapdájukba kerültek úgymond a készítők: A szerepjátékok, főleg az olyanok amik sok pénzbe kerülnek, mert sztárok a szinkronszínészek, nagyon sok bennük az animáció stb. csak ettől jóval kisebb, mikroverzumokban működnek jól, ahol egy döntés nem eredményez ilyen messzemenő változásokat a világban. Már tényleg olyan nagyívű volt a sztori, hogy nincs az a költségvetés, ami ennek a súlyát elbírta volna, ha úgy lett volna megcsinálva, hogy tényleg számítottak volna a döntéseink.
Én pont ezért szívesen látnék akár egy olyan játékot is, feláldozva a monumentalitást, ami sokkal behatároltabb térben és időben, egy-egy döntésnek kisebb léptékű következményei vannak reálisan ugyan, de vannak következményei. Talán kevesebb szereplővel, jóval szűkebb környezetben készülne, de legalább szerepjátékosabb lenne olyan tekintetben, hogy nem csak a döntések illúziója lenne meg, illetve a válaszainktól függően nem 1-2 félmondatban térnének el a beszélgetések, a karakterek hozzánk fűződő viszonya stb. Pont ezért én hanyagolnám a sztárszinkronosokat is, Martin Sheen, vagy Tricia Helfer gázsijából ötször ennyi szinkron kijött volna, ha ismeretlen, de tehetséges arc adja a hangját a karakterhez. Szóval lehet a "kevesebb több" lehetne.
A fejesekről meg annyit, hogy amikor eladták a céget az EA-nak, számíthattak rá, hogy ez lesz. Ha idáig eljtutottak, nem lehetne buta emberek, szóval nekem ne mondja senki, hogy meglepte őket az EA viselkedése és erőszakossága a profit érdekében. Nem érzem azt, hogy még őket kéne védeni az EA-vel szemben. Nem kellett volna eladni a Bioware-t. Lehet akkor kevesebb játék lenne, meg talán kisebb büdzsé, de hát valamit valamiért. Az alkotói szabadság a legfontosabb mindig, nem a költségvetés.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Zoli133 #9081 üzenetére
Szerintem sem lehetne a 2 rész közé tenni, mert akkor tényleg nem sok mindent csinálhatnánk, hiszen az események fonala már adott, és jól ismert.
És az is biztos, hogy egy előzményjátékkal a monumentalitás csorbulni fog. Még egy ilyen nagyívű sztorit, mint Shepardé volt nem lehet kihozni minden 10 ezer évben, szóval ilyen szempontból csak alá lehet licitálni a dolgoknak, szerintem, kényszerűségből.Igazából ahol több homályos folt van, az az a korszak, amikor az emberiség felfedezte a reléhálózatot, kilépett a galaxisba, Első Kapcsolat háború, batáriai konfliktus. Persze a legfontosabb események, és azok végkimenetelei itt is kőbe vannak vésve, de egy eddig ismeretlen szereplővel, mégiscsak több mozgásterünk lenne, mint a "Shepard korszakban".
Abba az időbe szerintem tuti nem fognak visszamenni, amikor még nem találkoztunk idegen civilizációkkal. Az idegen lények nélkül nem ME univerzum a ME univerzum. Azt meg sajna nem fogják bevállalni a készítők, hogy ne emberi karaktert irányítsunk. Biztos vagyok benne, hogy a Pistikék pampognának, mert nem tudnának "azonosulni" (na nem mintha sok azonosulási képességük lenne a menjé-lőjjé igényeik között).
Viszont én nagyon szívesen vennék egy olyan játékot, ami abban az időszaban játszódik, amikor az asarik már felfedezték a Citadelt, és éppen betoppannak melléjük a salarianok, turiánok...Vagy a rachni háború. Csak itt persze nem lehetne szó emberi központi karakterről. És akkor jönne a kérdés, hogy választható faj legyen? De ha választható a faj, akkor nagyon másnak kéne lennie a történetnek is, akkor azt hogy lehetne megoldani? Szóval nem könnyű feladat lenne ez sem, még akkor sem ha támogatottsága lenne a játékosok körében.[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Zoli133 #9076 üzenetére
Egyetértek. A Control is durva változásokat hozna elvileg a galaxisban, Shepard szemmel láthatólag "némi" személyiségváltozáson ment keresztül azzal, hogy a Kaszások egyesült tudata lett, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen sereg, és a bennük rejlő technológia valóban soha nem látott lehetőségeket biztosítana a galaxisnak. Szóval szvsz ha az elvárható hatásait nézzük, ez is nagyon durván átformálná a galaxis képét, de ezt még EL LEHET pofátlan módon mismásolni azzal, hogy valami mondvacsinált bárgyú indokkal Shepard, miután újjáépítette a galaxist a Kaszás pusztítás után, fogja magát, aztán visszamegy a mélyűrbe.
Nade a szintézist? Az nemigen lehet eltusolni. Ott vannak a Kaszások, akikkel puszipajtások lettünk, ott van a technológiájuk, ott van az alapvetően átreformált lét...EZek olyan változások, amik még 10 ezer év múlva is erősen éreztetnék a hatásukat.
Szóval fel van adva a lecke. Lövésem sincs ezt hogy akarják úgy folytatni, hogy ne legyen baromi erős facepalm a vége. Mert abban biztos vagyok, hogy nem fognak 3 különféle világot megalkotni, a 3 döntési lehetőség függvényében...igyekeznek majd tompítani a különbségeket. Vagy kiválasztanak egy befejezést és azt canonizálják..de az megint egy óriási arculcsapása lenne a játékosnak. Szóval tanácstalan vagyok.
A legegyszerűbb döntés az lenne, hogy előzményjátékot csinálnának.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz escom55 #9068 üzenetére
Mármint mit nem értesz?
Megírta az a Dietz csóka a 4. regényt. Amcsiban kijött, tömve volt kontinuitásbeli, meg ME univerzumbeli baromságokkal. Konkrétan a fickó írt egy sztorit, de úgy, hogy nem volt "elveszve" a játék világában, meg az időrendjében, így belekerült egy pár olyan dolog a regénybe, ami lehetetlenség, a korábbi játékok/regények ismeretében. Mivel egy "iparos", ez annyira mondjuk nem meglepő, inkább az a ciki, hogy ez átment a szerkesztőségen, és senkinek nem tűntek fel a hibák.
Ezt vissza is jelezték a Bioware-nek, amire ők fogták magukat, felülvizsgálták a regényt, és kijavították a hibákat. Talán a játékosok keze is benne volt a dologban olyan tekintetben, hogy szépen összeszedték, a regény objektív hülyeségeit. Vagy valami ilyesmi volt.
Na a lényeg, hogy itthon már ez a javított verzió kerül kiadásra, ez lett lefordítva, nem az eredeti, "rossz" változat.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #9058 üzenetére
Nekem sem jellemző, amit írsz. Nem lehet, hogy videokari függő? Talán egyszer-kétszer volt ilyen, de ebben sem vagyok biztos. Mindenesetre azt a szintet tuti nem érte el, hogy zavaró legyen, és beszélnem kelljen róla, mint negatívum.
Liara rucija sem tűéles sajnos, de az még vállalható.
-
Vinyard#
aktív tag
Viszont anno a ME2 idején nagyon sokan kifogásolták a nagyon hosszú töltési időket. Ezzel szemben a 3. részben pillanatok alatt betöltődnek a pályák. Nyilván a 2. rész óta általában erősebb vassal is bírnak a játékosok, de ettől még érzi a töltési idők rövidülését az, aki ugyanazzal a géppel játszotta/játssza mindkét játékot: Az új gépemen már a 2. rész is elég hamar betölt, már nem zavaró egyáltalán, a 3. rész viszont már tényleg annyi, hogy kettőt pislogsz és már be van töltve. Szóval villámgyors.
Lehetségesnek tartom, hogy a grafikai "változások" egy része ennek köszönhető.
Amúgy engem a ruhák alacsony textúrája zavar nagyon, a többit el tudom nézni. De az tényleg elég kiábrándító, hogy a tűéles és élethű kobakok alatt 2 centivel már pixeles vonalakat meg éleket lehet látni.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #9051 üzenetére
Bele lehet őket kavarni egy szálba is, nem kell ahhoz két szál. Ott van az Omega relé közel, mi meg csak bázist pusztítottunk el. Én őszintén szólva mindig is furcsálltam, hogy "ennyik" lettek volna a Begyűjtők?
Szóval szvsz logikus lenne azt gondolni, hogy egy genetikailag manipulált rabszolga faj lévén, több van belőlük, mert nem egy civilizáció szaporodási rátája alapján nő a létszámuk. Valószínűleg mesterségesen születnek/születtek Kaszás segítséggel.Lehet olyan lesz, hogy volt belőlük pár "tartalék, alvó egység", valahol a relén túl, a galaktikus magban. Aztán amikor beözönlenek a Kaszások, egy elmegy értük, és "felébreszti" a bandát. A Cerberus meg ugyebár a relén túl ténykedik, hát hogy-hogynem, jól összeakasztják a bajszukat. Mi meg éppen arra érkezünk meg, amikor már az Omega űrállomáson járnak és a Cerberust, meg maradék Begyűjtők seggét is ki kell rúgni az állomásról.
VAgy az is lehet, hogy a Cerberus talál rájuk, aztán valahogy feléleszti őket, és mivel TIM Kaszás befolyás alatt áll, az irányításuk alá vonják őket. És amikor vissza akarjuk hódítani a bázist, a Cerberus mellett velük is el kell bánni...
Vagy valami más. Szerintem van pár lehetőség, az íróknak meg volt idejük ezen agyalni.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Wizard of Oz #9036 üzenetére
Ja. És ügyesen az a Flynn csóka kvázi bejelentette hivatalosan, eldugva a megemlékezős írásában, hogy a következő SP DLC az Omega lesz.
Amúgy meglepett, hogy ez a két alapító doktor, valójában orvosdoktor. Nem tudom ezt hogy hozták össze. Kijönnek orvosként az egyetemről, erre alapítanak egy számítógépes játékfejlesztő céget... Gondolom nem értettek orvosként sem a programozáshoz, sem a vállalat-menedzseléshez. Nagyon érdekes, hogy ilyen háttérrel mibe fogtak, és főleg, hogy milyen sikeresek lettek.
-
Vinyard#
aktív tag
Szerintem lesz még valami. Az Arrival is a második rész megjelenése után érkezett egy évvel, ha jól emlékszem. Igaz, most nincs "mit" előkészíteni, mert a 4. rész még a levesben sincs, de talán pont ezért akarnak még némi pénzt lecsapolni a játékból egy fizetős SP DLC-vel, még az Omega után. Persze azért gondolom a Leviathan és az Omega sikerességétől is függ mindez.
Meg ha úgy nézzük, az Omega csak a második SP DLC lesz. A From Ashes kész volt a megjelenésre, semmi pluszmunkájuk nem volt vele, csak pénzlehúzás miatt vették külön, szóval valójában a játék része volt eredetileg is.. Az EC meg ugyan júniusban jött, de egy deka új pályát vagy ilyesmit nem tartalmazott, játszható extra tartalmat nem adott a játékhoz, csak animációkat, meg beszélgetéseket.
Szóval az Omega a második olyan SP DLC, amelyet a játék megjelenése után dobtak össze, és konkrét játékkal egészíti ki az eredetileg megjelent gammát. A ME2 után meg ilyenből ugyebár 3 "nagy" volt: Arrival, Overlord, Shadow broker...
Szerintem inkább ilyen kisebb DLC-re nem lehet majd számítani, mint amilyen a Kasumi, vagy a Zaeed DLC volt. Sajnos helyettük nyomatják a multis DLC-ket orrba-szájba.
-
Vinyard#
aktív tag
Hát, kíváncsi leszek abból az autista csajsziból hogy lesz badass karakter.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ferdzsoo #8912 üzenetére
Mit befolyásol? Multi nélkül is elérhető volt a legmagasabb EMS-t igénylő befejezés, amióta meg levitték a határt, ez duplán igaz. Szóval a multi nem befolyásol semmit, ha akarod játszol, ha nem, akkor nem.
Televan: Értem én, de mi lenne abban a rossz, ha külön topicja lenne? Nem azt mondtam, hogy ne lehessen beszélni a multiról...azt vetettem fel, hogy nem-e lehetne neki külön topicja, ennyi. Ez szerintem mindenkinek jobb lenne...a multisoknak is, nekik sem kéne keresgetni a kérdéseimre a választ a nem multis jellegű hozzászólások között.
-
Vinyard#
aktív tag
Azért a parancsolgatást mellőzzük már! Nem vagy te a felettesem, hogy megmond, mit csináljak...
Különben meg nem követelőztem, csak felvetettem a dolgot, hátha mást is zavar, és akkor nem hal meg a kezdeményezésem....De ha mindenki szívesen olvassa a multis csipogásokat, akkor nyilván ez van, így jártam.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #8884 üzenetére
Miért kellett volna fő szerep neki? Elvezette a Kaszásokat a galaxisba, megkezdődött a fejlett fajok leigázása...a gépezet beindult, és ment volna magától, ha ugyebár mi nem avatkozunk közbe. Szóval nem tudom mit kellett volna látni tőle...hogy parancsokat osztogat a többi Kaszának?
Ettől függetlenül én is nagyon fájlalom, hogy nem akadtunk össze vele egy baráti csevegésre, de szerintem egyáltalán nem kellett volna előtérbe kerülnie, mert éppen hivatalból ő egy amúgy magától is működő gépezet vezére.
A "serve us" dolog meg azért mellélövés, mert minden nyelven ugyanezt mondja. Vagyis a francia szinkronnal is serve us, meg a némettel is. Szerintem ha ennek komoly jelentőséget tulajdonított volna a Bioware, akkor az adott nyelvre átültette volna ezt a kifejezést, nyilván eltorzítva meg minden, de semmiképp nem maradt volna angolul, hogy serve us. Ha már abban a jelenetben érdekességet kell keresni, akkor az inkább ez:
SOha előtte nem adta ki ezt a hangot, addig szó nélkül lézerezett le mindenkit a környéken. Illetve mindenkit egyből, pontszerűen eltalált, akkor Shepard esetében miért 20 méterrel előtte indította el a lézert?Nyilván ezt is mindenki saját felfogása szerint értelmezi. Az is lehet, hogy a Bioware csak ezzel akarta érzékeltetni, hogy őt nem telibe kapta a lézer és ezért élhette túl...és nincsen semmféle misztikus "miért" kérdés a dolog mögött. De az is lehet, hogy azért, mert nem is akarta igazán kinyírni Shepet...hát kitudja,
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
Nem lehetne külön topicja a multinak, ha már megvertek minket vele? Engem speciel zavar, hogy 40 hozzászólást csak görgetem, meg görgetem, mert számomra a totálisan érdektelen multizásról van benne szó. Vélemények? Rosszabbul szerintem senki nem járna, ha lenne külön topicja a multinak.
-
Vinyard#
aktív tag
Nyilván a mákózás borzalmaihoz hozzájárult a járgány pocsék irányításán, a rohadt hegyes-göröngyös tájakon (és persze, hogy a legtöbb tereptárgy a legmagasabb, legmeredekebb hegy egy kis fennsíkján volt komolyan felüdülés volt, amikor sík terepen kellett menni, aztán csak az előrefelé gombot kellet nyomnom, és ereztem hogy haladok...nem úgy, amikor hegyre mész fel, aztán a sebesség a negatívhoz közelít ) túl az, hogy annyi pöcsölés, és caflatás után egy tökugyanolyan érdektelen tereptárgyhoz érkeztél, vagy egy olyan zsoldosbázishoz/ásatási helyszínhez amilyenben már voltál legalább tízszer, és már csukott szemmel is ismerted a tervrajzot. Ez így minden együtt adta ki azt az élményt, hogy a játék felétől már teljesen érdektelenné vált az egész, aztán csak amikor egy-egy főküldire mentem el, akkor éreztem újra, hogy jé, ez egy jó játék. (lenne, ha nem kéne ennyit mákózni egy maxos végigjátszáshoz)
A Citadellel kapcsolatban meg igazatok van, én is csak az elsőben éreztem (bár ott sem teljesen...érdemes olvasni a könyveket, abban szépen felvázolják, mekkora is a Citadel és hány millióan lakják. SZóval azokhoz a leírásokhoz képest a ME Citadele is egy kis microverzum ) a nagyságát, viszont miután vagy 2-szer körbeszaladtam rajta, utána rohadtul unalmas volt percekig csak kocogni A-ból B-be, úgyhogy ha lehetett használtam a tömegközlekedést. Viszont ha elsősorban azzal közlekedsz, már nincs is olyan nagy különbség a ME3-beli Citadel érzéshez képest.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz KubanitoS #8804 üzenetére
Érdekes mennyire különbözőek vagyunk. Én nemrég akartam újrakezdeni a szériát, hogy legyen már végre egy női karakterem is. Aztán az első mákózás után hagytam a francba az egészet, inkább leszedtem egy mentést netről, aztán folytattam a második résszel.
Annyira leírhatatlanul monotonná teszi a játékot a mákózás, hogy elképesztő...Insanity fokozaton nem ártanak a legjobb fegyverek és páncélok. AZért bizony meg mákózni kell, sokat...kaptass fel a hegyre, kaptass le, szállj ki, szállj be...áhh. Hegyre fel, hegyről le, menjél fél percig a kopár bolygókon..... Elképesztően unalmas.
Megmondom őszintén a másik két részt bármikor szívesen újrajátszom, akár rögtön azután, miután végigvittem az előző karakterrel...de az elsőt nem. Egyszerűen a főküldetéseket leszámítva a játék többi része annyira unalmas és egyhangú, hogy el kell telnie több hónapnak, hogy újra rá tudjam venni magam arra, hogy újra elővegyem az első részt.
-
Vinyard#
aktív tag
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Vinyard# #8740 üzenetére
Még az előbbi kiegészítése: Az is érdekes, hogy összesen egy Brute-ot irányított a leviathan, a másikra, meg a többi huskra már nem volt hatással. Ha annyira erős, mint első blikkre tűnik, simán megcsinálhatta volna, hogy tekebábuként eldőlnek ők is, mint a Sovereign-class Kaszás, aztán még esély sem lett volna Shepard kinyírására. -
Vinyard#
aktív tag
Én is úgy vettem le, hogy akkor aktivizálják magukat, ha jönnek értük a Kaszások, de amúgy nem fogják kitolni a seggüket a vízből, aztán felállni a többi "alsóbbrendű" faj mellé a csatatérre. EZ tipikus amolyan a "kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon" megoldás szerintem.Viszont nem értek egyet azzal, hogy helyet lett volna egy Leviathan vs Kaszás harcnak a csatatéren, vagy hogy gáz az, hogy nem mászna ki harcolni a többi faj mellé.Hárman vannak összesen úgy tűnik, és ők elsősorban a túlélésre játszottak, nem a ciklusok megtörésére. Mondják is, hogy a jelenlegi ciklus sem képvisel olyan erőt, amelyben reális esély lenne a Kaszások kicsinálására (a Crucible képességei ugyebár ismeretlenek a számukra). Ilyen körülmények között, akármilyen erősek is, ha kimennének a nyílt hadszíntérre, biztos lehetsz benne, hogy az összes környékbeli Kaszás azonnal rájuk vetné magát, aztán előbb-utóbb lőttek a túlélésüknek. Ekkora kockázatot nem vállalhatnak...ennyi az egész.Mellesleg nem tudjuk azt sem, milyen erősek. Lehet egyszerre csak egy Kaszást tudnak hatástalanítani, és azt is rövid időn belül csak erősen limitált számban...ebben a helyzetben egy londoni harctéren percek alatt ropogósra sülnének, mert hiába szednének le 15 Kaszást pikk-pakk, a maradék 5 szétlézerezné a seggüket.Amúgy szerintem nem éri meg a DLC az árát, bár nekem is tetszett. Némi epikusabb befejezést vártam volna neki, de egyébként korrekt lett volna, mondjuk 500 pontért....
-
Vinyard#
aktív tag
válasz GeneraL_XTX #8737 üzenetére
A leviathanokról hivatalosan rohadtul nem lehetett tudni semmit. Szóval aki nem követi a spoileres dolgokat, az EC DLC szövegfájljából kiszivárogtatott párbeszédeket, annak meglepetés volt ez az egész leviathan faj. Mellesleg ugyebár lázadó Kaszásként volt beharangozva, aztán kiderült, hogy hoppá...
Nekem sem adott sok újdonságot, de ez jó részben az én hibám, mert ami lehetett infót felszívtam, kispekuláltam(tunk) stb. (Bár még így is meglepett ugyebár abban, hogy még sincs semmilyen lázadó Kaszás).
-
Vinyard#
aktív tag
Szerintem a kiszivárgott pár mondaton túl nem sok extra beszélgetésünk lesz vele.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #8590 üzenetére
Te meg egy dolgot felejtettél el. Én sehol nem problémáztam azon, hogy az összes azonos osztályú Kaszás tökugyanolyan.
Engem nem zavart, hogy még annyi különbség sincs köztük, mint ami a 2. rész végén látható volt. Szvsz különben sem lenne jó ötlet, ha egy Kaszás mindig hasonló forma lenne, mint a kiindulási faj. Bizonyos fiziológia egyik-másik Kaszásnak nagy előnyt, vagy nagy hátrányt jelentene a csatatéren.
-
Vinyard#
aktív tag
Hát én erre azt mondom: vagy csinálják meg normálisan, vagy sehogy. 2-3 féle modellel még mindig nem lennénk kisegítve, mert attól még ugyanúgy felmerülne a kérdés, hogy több száz-ezer fajból kreált, azonos osztályú Kaszásnak miért csak 3 féle megjelenési formája van.
Szerintem 2-3 TUCATNYI modell esetén lenne az a pont, amire én már személy szerint azt mondanám: Megfelel annak az elképzelésnek, hogy a Kaszás fizikai formájában is tükröződik a kiindulási faj.
-
Vinyard#
aktív tag
Ja, hát nem mindegy, hogy 100%-ig ugyanolyan, vagy csak 90%-ig?
A lényegen ez nem változtat. Az ember-Kaszás gyökeresen máshogy nézett ki, mint a többi Kaszás, amik jelentősen hasonlítottak egymáshoz már a 2. részben is. És sajnos ennek okára nem kaptunk semmilyen magyarázatot.
-
Vinyard#
aktív tag
Humanoid vázra megy rá a rovarszerű végső kinézet? Elég meredek lenne szerintem...
" a második rész végén sokkal különbözőbbek voltak".
Itt ez a kép. Vagy én vagyok vak, vagy neked van szuperlátásod..de nekem úgy tűnik, a jól kivehető Kaszások is majdnem ugyanúgy néznek ki, mint Harbinger (rovarszerűek), hiába más osztályba tartoznak...aztán a háttérben látható sziluettek is erre a formára utalnak erősen, végül a kis foltok leghátul is teljesen ugyanolyanok, eléggé úgy tűnnek, mintha ennek a rovarszerű formának lennének a miniváltozatai.
Ha nincs szuperlátásod, akkor valamit itt nagyon benéztél...
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Polllen #8577 üzenetére
Egyetértünk...én is csak néztem, hogy akkor ezt most hogyan is gondolták. És előtte zéró utalás volt arra, hogy ott emberszerű lesz a Kaszás, és sajna később sem magyarázták meg. Mintha mindenkinek a világ legtermészetesebb dolga lett volna, hogy az a Kaszás emberszerű...különösen furán jön ki ez úgy, hogy a játék végén ugyebár bevillan a Kaszás sereg, ott meg mindegyik azonos osztály Kaszás teljesen egyforma.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz mrhitoshi #8573 üzenetére
"Meghagyja az önálló gondolkodást, viszont nem hagy annyi teret az adott fajnak, hogy teljesen átvegyék az irányítást.
A most megjelenő DLC azért lesz érdekes, mert lehet van egy kis kapu, ami által mégis öntudatra ébredhet egy Reaper. Egy fajta hiba, és ezért létezhet egy lázadó Reaper."Ja-ja! Pont erről beszélek én is.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #8570 üzenetére
Ennek szerintem a játék világán kívüli oka van: Egyszerűen piszok sok munka lett volna több száz különböző formájú Kaszást kitalálni, lerajzolni, leanimálni. A fajok megjelenítésében amúgy sem voltak eddig sem valami kreatívak, majd pont most táltosodnak meg...
Úgyhogy én inkább onnan közelíteném meg a dolgot, hogy miért lett a ME2 végén emberformájú a Kaszás?
Mondjuk ezt szerintem sosem fogjuk megtudni. Talán nincs is rá érdemi magyarázat, egyszerűen csak cool.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz leviske #8572 üzenetére
De a fejletlenebb fajokat nem kötelező Kaszássá alakítani, egyszerűen el lehet törölni, ha mellettük van 10 fejlett, amiből Kaszás lesz. Nem hiszem, hogy egy vorcha-ból is Kaszást csináltak volna például. Szóval még mindig ott járunk, hogy a fejletlenebbekből miért lenne Kaszás, amikor az a Kaszásoknak sem jó, mivel akárcsak egy Destroyert csinálnak belőle, őket gyengíti. A létszámuk meg már akkora, hogy nincsenek rászorulva még egy vorcha eredetű Destroyerre például. Én továbbra is azt mondom, hogy a Kaszásoknak nem áll érdekükben így differenciálni a fajok között. Vagy elég fejlett egy faj a Kaszásgyártáshoz, vagy nem.
"Nem írtam, hogy egy TELJES fajból történik, azt írtam, hogy EGY fajt képvisel egy reaper."
Az én verziómban is pontosan ez történik. Attól, hogy több Kaszás születik egy fajból, még EGY fajt képviselnek. Én arra reagáltam, hogy szerinted a teóriám szembe megy az írókkal...erre írtam, hogy lehet, de az írók elképzelése szó szerint értelmezve hülyeség. Szóval nem lehet szó szerint értelmezni, aztán máris nem megyek szembe az írókkal, a fentiek alapján."Azt meg nem hiszem, hogy a saját, "önző" gondolatmenetük végett fel tudna lázadni egy belőlük turmixolt kaszás, elvégre a Te szavaiddal élve az esszenciájuk kerül a reaperbe. Ennek fényében pedig mindegyik faj juthatna feldolgozás után arra a következtetésre, hogy ez rossz, nem tartható."
Ahogy írtam, szerintem nem lehet általános ez a lázadozás, mert akkor értelmet veszítené az egész megoldás. És azt is írtam, hogy az ősi fajnál már a Kaszásgyártás előtt volt egy nagyon erős ellenszenv az egész megoldással szemben, ami a lázadó Kaszásnál pont jobban transformálódott, mint mondjuk Harbingernél. A többi fajnál ilyenről eleve nem lehet beszélni, mivel nem tudtak a megoldásról, nem lehetett ellene ellenszenv (csak a Kaszásokkal magukkal szemben lehetett, nem azzal szemben, amiért teszik amit tesznek), nem volt ami "átadódjon" a Kaszásba. Ilyen előzmények után nem tartom valószínűnek, hogy a már Kaszás formában "ébredt volna öntudatra" a többi, "tudatlan" learatott nép.Egyébként tudjuk, hogy a Kaszások sem tökéletesek, nem gyenge nélküliek, a Catalyst közelről sem tökéletes, akkor miért ne lehetett volna egy ilyen anomália a gyártás során, ráadásul pont még az elején, amikor talán még az egész Kaszásgyártás nem volt annyira kiforrott, mint manapság már?
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz leviske #8568 üzenetére
Akkor magyarázd el, hogy szerinted hogyan teljesül az írók azon elképzelése, hogy egy TELJES fajból történik a Kaszásgyártás. Hacsak nincs valami mesebeli szupermasina, ami feltámasztja a háborúban megholtakat, és egy pontba gyűjti a faj összes, a galaxisban szétszóródott egyedét, akkor ez szó szerint értelmezve nyilvánvalóan baromság.
"Nincs értelme az egész feldolgozósdinak, ha még csak közelítőleg sem képes levonni a helyes konklúziót az adott fajból készült reaper."
Szerintem azért nem az az általános, hogy tökmásfelfogású Kaszások születnek ugyanabból a fajból. A lázadó Kaszás esete inkább a kirívó példa, a kakukktojás. Ha jellemző lenne, akkor cseszhetné a "megoldását" a Catalyst, mert egymás ellen fordulnának a Kaszáskái."És eleve, ha ilyen random dobálná a feldolgozott egyedeket, akkor nem lenne garantálható, hogy nem lesz egy-egy kisebb, jelentéktelenebb reaper értelmesebb/bölcsem/megfontoltabb/nagyobb látókörű, mint a nagy, 2km-es társa."
Mér', hol van az leírva, hogy a legnagyobb Kaszások feltétlen a legokosabbak? Pont ez az: Ha feltételezzük, hogy minden faj egy Kaszás, és a Sovereign-class Kaszások minden szempontból a legfejlettebbek, akkor valahogy differenciálniuk kellett a Kaszásoknak a learatott fajok között...hogy kiből legyen Destroyer, kiből legyen Sovereign-class és így tovább. Ezt mi alapján tették meg? Ha egy faj nem volt elég jó Sovereign-class Kaszásnak, akkor miért nem hagyták tovább fejlődni? AZ én meglátásom szerint meg pont ebben nincs így sok logika. Szerintem nem lehet így differenciálni az aratásra megérett fajok között, és nem úgy van, hogy "no, turiánok, ti nem vagytok elég fejlettek, ezért Destroyer lesz belőletek, no igen, asarik, ti már elég fejlettek vagytok, hogy Sovereign-class Kaszás legyen belőletek"."A többi faj sem értett egyet. Ennek legfőbb példája a Crucible. Lazán megeshetett volna akkor más faj esetében is, hogy pont a gondolkodóbb réteg kerül az egyik reaperbe."
A többi faj azt sem tudta, miért vannak a Kaszások, miért csinálják azt amit. Így beszélni sem lehet arról, hogy egyet értettek/nem értettek egyet, mert nem volt mivel egyetérteniük. A Kaszások létezésének okát egyedül a Catalystot gyártó faj tudta, senki más (még a mi ciklusunkban is csak Shepard lett felvilágosítva, ugyebár)
Szóval ki sem alakulhatott ellenvélemény, ellenérzés a "megoldással" szemben. Végülis, ez így egy ok arra, hogy azt mondhatom: Ha létezhet lázadó Kaszás, annak a leviatánok, az ősi faj soraiból gyártott Kaszások közül kell kikerülnie. -
Vinyard#
aktív tag
válasz leviske #8565 üzenetére
A Catalyst a Kaszásgyártáson keresztül bővítheti a tudását. Vagyis ha nem csinál minden fajból új Kaszásokat, nem tud hozzájutni a faj tapasztalataihoz, tudásához, lényegéhez sem. Az információátadás Kaszás--->Catalyst irányú ebben az esetben, és nem fordítva.
A Leviathan esetén meg nem kell semmilyen extra infóra gondolni. A Catalyst maga mondja, hogy az ősfaj nem volt túlzottan boldog, amikor a saját "megoldásuk" irtotta ki őket a még "nem-igazi" Kaszáskák közreműködésével. Magyarul nem értettek egyet az egész "megoldással". Elég annyi, hogy a Leviathan Kaszásban több maradt meg a kiindulási faj kollektív személyiségének azon részéből, amely ellenezte ezt a megoldást (ennek a lehetőségét az teremti meg amit már fentebb ecseteltem...vagyis hogy ha egy fajból több Kaszás is készül, ami sanszos, akkor lehetetlen, hogy ugyanabból a fajból származó összes Kaszás valójában pontosan ugyanazt kapja meg, hisz nem lehet pontosan ugyanaz a kiindulási alapanyag)...és máris ott tartunk, hogy a Leviathan nem ért egyet a Catalyst megoldásával, és valahogy le tudja győzni az akaratát (mint ahogy Saren, vagy Benezia is legyőzte az indoktrinációt végső soron)
"A baktériumos példám meg pont optimális, hiszen 1-1 reaper továbbfejlődésének is csak az információátadás volna az egyetlen lehetősége, ha ez kivitelezhető"
Továbbra sem értem, erre miért van szükség...amikor ott a Catalyst, ami gyűjti a Kaszás egyedek által külön reprezentált tudást, és így megoszthatja az összes Kaszással, ha szükséges.
(A Kaszások szempontjából akkor lenne értelme annak, amit írsz, ha teljesen önállóan létező faj lennének, ami nem igaz, hiszen tudjuk, hogy azért a Catalyst erősen befolyásolja őket. De ez még nem zárja ki azt, hogy saját tudatuk, sőt, személyiségük is legyen. Ahogy az indoktrináltak sem voltak teljesen ugyanolyanok egy bizonyos pontig (addig a pontig, amikor már tényleg csak bábok voltak). Összességében én úgy gondolom, hogy a Catalyst féle Kaszásirányítás hasonlatos a Kaszások általi indoktrinációhoz, úgy általánosságban)Mellesleg ha a Catalyst kollektív tudat lenne, akkor nem arról lehetne beszélni, hogy minden Kaszás egy faj reprezentálója, hanem arról lehetne beszélni, hogy a Kaszás sereg kollektíve reprezentálja a Tejútrendszer fejlett civilizációink összességét. Ez ellentmond Sovereign, de maga a Catalyst szavainak is. Valamint értelmetlenné teszi a Control endinget magát.
A bacikat meg én is ismerem, de azért köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Vinyard#
aktív tag
válasz leviske #8561 üzenetére
De a Catalyst a kollektív INTELLIGENCIA...benne kumulálódik minden Kaszás összes tudása. Nem értem, ezek után milyen megosztás kéne még...
A baktériumos példát nem látom helyénvalónak.. A baktériumok azért adnak át egymásnak bizonyos genetikai kódokat, mert osztódással szaporodnak, és amúgy ilyen lehetőségeket leszámítva nem keveredhetne a genetikai anyaguk...így pedig nem tudnának védekezni, az előnyös mutációkat nem tudnák átadni egymásnak. Nem azért osztják meg a DNS-üket, mert ez valami előírás az élővilágban.
-
Vinyard#
aktív tag
válasz leviske #8545 üzenetére
SZerintem rosszul értelmezed. Ugyanazt az esszenciát lehet duplikálni, és más formába önteni. Jelen esetben ugyanabból a civilizációból lehet csinálni Sovereign-class Kaszást, Destroyert, meg a többi féle-fajta Kaszást is. Szóval nem kell hozzá feldarabolni ezt az "esszenciát". Mintha ugyanazt a szoftvert töltenéd fel több, másféle hardwerre.
Amúgy ez az egy civilizáció-->egy Kaszás csak úgy ferdítve, nagy általánosságban, költői túlzással lehet igaz. Eleve nem lehet a civilizáció összes egyedét legyilkolni, összeturmixolni, majd belepasszírozni azt egy Kaszásba. (A háborúban eleve elvész menthetetlenül sok egyed+ sokan szétszóródtak a galaxisban, nem lehet mindenkit "összefogdosni") Szóval mindenképpen a Kaszást alkotó "esszencia", a civilizációt csak korlátozottan reprezentáló alapanyaghalmazból indulhat ki. Ebből következik szerintem, hogy ha alapvetően ugyanazon faj egyedeiből is indul többféle Kaszásgyártás, a végterméknek nem kell feltétlen teljesen ugyanolyannak lennie, mivel maga az alapanyag sem teljesen azonos.
Ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ugyanabból a fajból születhetett egy Harbinger, meg egy másik, lázadó Kaszás is.
-
Vinyard#
aktív tag
Természetesen. Pont ezért tartom logikusnak, hogy egy fajból ne csak egy Kaszás szülessen. Mert a Sovereign-class Kaszásoknál tiszta sor van, de mondjuk ha szó szerint igaz az 1 faj=1 Kaszás szabály, akkor mi alapján dől el, hogy egy adott fajból mondjuk "csak" egy Destroyer lesz, Sovereign osztályú viszont már nem? (A legfejlettebbek között is differenciálnak, vagy micsoda?)
SZóval én úgy vélem, ha ugyanazon típusból több nem is készül egy fajból, de minden típusból készül legalább egy példány egy adott fajból. -
Vinyard#
aktív tag
válasz leviske #8536 üzenetére
Nem.
Szerintem ez pont, hogy megerősíti az elképzeléseimet. Miszerint a Catalyst nem bábként irányítja a Kaszásokat, ő csak egy kollektív intelligencia (NEM kollektív tudat...az Shepard lesz, ha a Controlt választja). Van a Kaszásoknak saját, önállóan működő tudata és személyisége, amit valószínűleg jelentősen meghatároz a faj, amelyből készülnek. (az alapokat, az alap célokat persze a Catalyst adja hozzájuk).
Namármost ha a Leviathan DLC-ben egy ősi Kaszás lesz, történetesen a ciklusokat indító fajból, a leviatánokból származó (a kikerült EC DLC-s beszélgetésből kiderül, hogy a Catalystet csináló faj neve a leviathan), akkor ha valahol elképzelhető lenne, hogy a Kaszás önálló személyisége fölül tud kerekedni a Catalyst ráhatásán, az pont itt van. (Tudom, hogy Harbinger a kreáló fajból gyártott Kaszás, de szerintem az a reális, hogy egy fajból azért több Kaszás készül. MOndjuk egy Sovereign-class Kaszás, egy Destroyer és így tovább)
-
Vinyard#
aktív tag
Mondjuk elég csúnya dolgok mentek ott, szóval valamilyen szintű "megtorlásra" lehetett számítani. Egyébként szerintem az értelmes rajongók már régen otthagyták a fórumot, és mondjuk a HTL communitybe csatornázódtak(Én legalábbis ezt tettem volna...szal most magamból indultam ki ).
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Eli_Stone #8494 üzenetére
Valószínű, hogy egy renegade Shepard nem dörgölte volna az orruk alá, mert "visszafogottabb annál", mi? Amúgy nem elmélkedem, csak érdekességképpen jegyeztem meg, hátha valakinek még nem tűnt fel. Nekem most jutott eszembe a végigjátszás során...jelentősége nem igazán van nyilván.
Az off-os részt viszont nem tudom mire írtad. Egyébként szerintem tévedésben is vagy, én egyik Robinról sem tudom (mert ugye, minimum van 3 különböző Robin), hogy köze lenne Thaliához, nemhogy közös gyerkőc lenne Batmanussal.
-
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #8490 üzenetére
Egyébként egy érdekes írói figyelmetlenség/baki/szándékos elsumákolás az első részből: Vicces, amikor többször ki kell osztani a Tanácsot, hogy a Kaszások igenis léteznek, és jobb lenne ha hinnének nekünk, mert lesz nagy baj. Persze nem hisznek, óvatosak, fantazmagóriának tartják, mert nincs bizonyítékunk...de basszus, senkinek nem jutott eszébe egyszer sem, hogy az Omni-tool segítségével felvegye a beszélgetésünket Sarennel, Sovereig-nel, Benezia-val, vagy bárkivel, aki az ellenoldalról is igazolja a Kaszások létezését?
-
Vinyard#
aktív tag
válasz Ryder62 #8486 üzenetére
Ilos-on, akarod mondani.
"A 3-ban végre nincs semmi unalmas küldi, nyersanyag scan vagy akármi. De sajna nem is lett helyettük más."
Jah, de ennek kapcsán jutott eszembe, hogy ha az első rész kb. 35 órás játékidejének a fele legalább mékózás, meg unalmas barangolás, és a 3. rész kipörgethető 30 óra alatt, még akkor is tartalmasabb, mint az első mondjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- NBA és kosárlabda topic
- Vicces képek
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- iPhone-t használók OFF topikja
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest