Hirdetés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- RAM topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED monitor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Monitor hiba topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
Linux VM-ek esetében gyorsabb mint a Vmware / Virtualbox, tapasztalatom szerint. Macos-nél elég lassú volt, de még akkor teszteltem monterey-el mikor 4.gen 8gb -ram-os gépem volt. Most 32GB-os van, 12. gen, lehet Macos gyorsabb lenne most qemu-val.
Én a quickemu által felajánlott előre konfigurált VM-eket futtattam, Windows Macos és Linux esetén. Linuxos VM-eket most is rendszeresen használok a quickemu/qemu kombóval. -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #38063 üzenetére
kipróbálgattam a qemu-t a virt-manager-rel, hát az első benyomásom nagyon rossz róla
macerás a telepítése, beállítása, minden kis aprósággal szívokbénák a hozzáadható eszközök, a win10 guest os már sokadjára fagy csontra
dupla egérkurzorom volt, ez fixáltam
valószínűleg az alapból beállított, vram is kevés volt a magasabb felbontáshoz, növeltem
hang egyelőre még nincs
itt sincs gpu-s gyorsítás win-hezehhez képes a virtualbox, vmware, klik-klikk és működik minden
még próbálgatom...
-
attilav2
őstag
De a qemu-nak nem kell külön kernel modul, meg külön rendszer kofiguráció(régen telepítettem vmware-t linuxon de akkor ezek kellettek). Aur-ból telepíthető a quickemu minden szükséges függőséggel együtt, és oob működik. Nem proprietary megoldás mint a vmware, ez sokaknak számít. Azóta is rendszeresen használom a quickemu-t, de nem macos-re, hanem külön linux vm-eket(debian, ubuntu) tartok openwrt és padavan forgatásra hogy ne kelljen a natív rendszert teleszemetelni.
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #38060 üzenetére
ahogy így bele olvastam a linkelt leírásba, úgy nézem ott sincs hardveres gyorsítás
gpu passthrough-t sem említ seholvmware-nek az az előnye, hogy lényegében gyári macos-t tudod telepíteni alá, nem kell hozzá sem clover, sem opencore, semmi extra
(usb eszköz itt is átadható neki)így a vmware-től csak akkor éri meg eltérni és vállalni egy sokkal nagyobb hack-et, ha a gpu-s gyorsítás is megoldható
(egyébként vannak erre is projektek, amik egyszerűsítik a feladatot) -
attilav2
őstag
Én Quickemu-t használtam anno macOS emulálásra linuxon, ez egy qemu kezelését megkönnyítő előtét program, egy shell script. Macos is telepíthető vele, előre konfigurált opencore-ral. Usb átadható fizikai portra, így macos telepítő média elkészíthető, így készült az első natív macos telepítő pendrive-om, amelynek efi partíciójára csak rá kell másolni a fizikai géphez készített oc-efit és mehet is a telepítés.
-
tlac
Topikgazda
kicsit játszottam a vmware workstation-nel, így hogy ingyenes most már
broadcom-tól tölthető, de fiók kell hozzá
[link]ez az unlocker még mindig működik, amivel meg lehet patchelni, hogy támogatott legyen a macos
[link]sequoia recovery image letöltése [link]
python3 ./macrecovery.py -b Mac-937A206F2EE63C01 -m 00000000000000000 download
aztán qemu-val átkonvertálható vmware image-dzsé
qemu-img convert -O vmdk -o compat6 BaseSystem.dmg recovery.vmdk
persze nincs grafikus gyorsítás, szóval dög lassú, minden extra effektet, animációt amit csak lehet, le kell kapcsolni (vmware tools telepítése némileg segít rajta, hogy legalább bármilyen felbontás menjen, meg legyen hidpi)
(macos-es ssh szerverre lehet a leghasznosabb, ha engedélyezzük a távoli logint)
-
sad_Vamp
őstag
ettől függetlenül szerintem nézz után, melyik szériák mely batch-ével volt probléma, mert rohadt nagy meglepetés tud lenni, ha egyiknapról másikra minden adatod eltűnik. sajnos én is jártam már így, nálam még csak előjele sem volt, csak behalt. Amikor utána olvastam, akkor derült ki, hogy bizony gagyi szériát sikerült venni.
-
naja
aktív tag
válasz
sad_Vamp #38055 üzenetére
Ehh, A maces Samu Varázsoló nem támogatottnak írja mindegyik SSD-t (850Evo, 860Evo, 970EvoPlus(NVMe). Felső sávban kiírja mindet szépen, a nevük mellett zöld karika. Alatt a status/drive healt résznél csak pörög az illusztráció, mintha épp töltene, benne N/A. SMART-ra kattintva, minden kék karikás (good). Gondolom Mac-en is működnie kellene rendben mindennek még Sodoma alatt is...
Windows alatt már minden része működik a Magiciannek, ebben már írja a státuszt. Illetve a 850/860Evo-kra firmwaret is tudtam firssíteni (1->2). Bár változás nem történt.
HD sentinelben minden rendben a gyorsteszt szerint, bár 80%-os gondolom a korára való tekintettel.#38056 tlac: scdlsc kolléga javasolta (#38053) a terminalos megoldás működik és kitart.
A random fagyások oka viszont úgy néz ki meglett: volt egy régi Quicklook modul, amit valóban nem rég raktam fel. Console / Crash reports mutatta meg. Azóta nem volt fagyás (lekopogom). Érdekes a dual bootos kapcsolata, de ezt most elengedem. Biztos én figyeltem meg rosszul a dolgot.
-
naja
aktív tag
válasz
scdlsc #38053 üzenetére
Köszi szépen! Jó, hogy szóltál mert nem volt.
Viszont úgy nézem, nem változtatott a dolgon.
#38052 tlac Köszi a tippet, megnézem majd HD Sentinellel, hátha kiderül valami. Nem minden 850 Evo SATA-s? Akkor bocsi, azt nem írtam oda.
Van ugyan NVMe is a gépben, de azon a Windows van (meg HDD-k is). Azért is írtam, hogy próbáltam minden mást unmountolva is. A rend kedvéért majd megpróbálom, hogy fizikailag is lehúzom a többit (bár ebben nem hiszek). -
naja
aktív tag
Sziasztok!
Lenne két problémám, amikhez kérdezném, hogy van-e ötletetek, hogy mitől lehetnek.1. Finderben file-ok megnyitása több mp-es késéssel történik. Tehát duplaklikk, cmd+O, cmd+lenyíl után eltelik pár mp, amíg látszólag semmi nem történik, és utána kezd csak el megnyitni. Ha Unmountolok minden egyéb partíciót, hálózatot, akkor is ez történik. Ha már egyszer megnyitottam, akkor már nem tűnik lassúnak újra megnyitni. Kilépek app-ból újra nyitom, akkor megint delay van megnyitás előtt. Mi lehet ez, mit tehetek ellene?
2. Dual boot rendszernél, ha Windowsról váltok vissza (előtte az ment), akkor előfordul, hogy Desktop betöltődése után nem sokkal reset/kifagyás/hard reset történik. Van, hogy pár mp, de volt már pár perccel systemup után. Általában viszont rendesen bootolgatok oda-vissza. Ezt egy ideje csinálja csak, régebben nem volt ilyen. Console-hoz vagy valami crash report böngészéshez nem értek, nem tudom hol vagy mit kellene néznem. Dual boot kapcsán win regstry-ben az UTC-re állítás megtörtént, mást nem csináltam.
Köszi előre is!
Sonoma 14.5 • OC 1.01 • Win10 • GA-Z590I Vision-D • i5-10600K • 32GB RAM • Samu Evo 850
-
zoltanz
nagyúr
Driverek mennyire kompatibilisek os-ek között.
Pl Mac Os X 10 -re készűlt működik MacOs 12-n?
Köszi! -
batabe
senior tag
igen, meg tudják osztani egymással az "erőforrásokat", a facetime egy példa volt, de valahol akartam még hasonlót, és ugyanúgy ne mműködött, de már nem emlékszem, mi volt ott a usecase. csak ez a facetime ugrott be elsőre.
ez folytonosság/handoff funkció, ahogy pl a vágólap is megosztható. na az pl működik.
[link] Itt a leírás a funkcióról.
-
batabe
senior tag
sziasztok, Sonomát használok egy T480s-en.
Nálatok működik jól, hogy átveszi a facetime a mobil kameráját? nálam semmi nem történik rá... nem tudom, hogy ez a hackintosh hibája, vagy valami EFI téma. Van rá ötletek esetleg? -
scdlsc
senior tag
-
-
tlac
Topikgazda
válasz
st3v3np3t3r #38038 üzenetére
örülünk, hogy megoldottad, de a megoldást is leírhattad volna
másrészt ide kellett volna írnod ha eredeti géped van: [link] -
válasz
st3v3np3t3r #38037 üzenetére
megoldottam :)
-
üdv,tecnikai kérdésem lenne...macos 15 alatt hogy lehet letiltani külső fizetős program nélkül a turbo boost használatát egy macbook pro-n... kicsit sütögeti a processzort, 95fokig felmegy a hőmérséklete, és sajnos közös hűtésen van a dedikált amd gpuval...
-
Smiley
addikt
Az 5k az iMac model miatt az. Amúgy egy mezei 4k monitor lóg rajta.
Itt irnak az RTC checksum-ról. Majd jobban utána akarok járni, hogy mi ez pontosan.Úgy voltam vele, hogy akkor ezt maxoljuk ki, a kövi 3 évben ez szerintem bőven elég lesz mindenre. Kap rendes házat meg vizet majd, csak még nem találtam ki milyen legyen.
-
Smiley
addikt
@talc: Akkor itt az utolso hackli.
Asus Z590-A & i9-10850k
Az elejen kicsit megviccelt, nem olvastam utana rendesen ennek az RTC checksum dolognak... ezt leszamitva next-next finish. December kornyeken megy fel majd a sequoia es szerintem ennyi volt. Ram megy meg bele, csak jelenleg nem fer el a hutotol. -
amstro555
tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani notebook-ot mac os-hez? Esetleg többet is, különböző áron? (200e, 300e, 400e) Szempont, hogy kevés szívással és nagy kompatibilitással rendelkezzen.
Köszönöm! -
-
mexel
veterán
Oki B431D a nyomtató de csak DN drivert találunk
-
mexel
veterán
Sziasztok! Kérdezni szeretnék. Annak ellenére hogy én sík nulla vagyok Mac os-hez ( ezért is kérdezek) A probléma nem nálam van, hanem egy ismerősöm elvitt egy OKI nyomtatót a MAc os pc-jéhez mert van driver hozzá.
Feltelepítette és "Filter Failed" hibát dob a Catalina(?) Jó pár megoldást próbál a google-ból de nem boldogul vele, állítólag annyira nem ért hozzá ( kérdés miért használja akkor, ez már más téma)
Elég sok ilyen hibaüzenetet feldob a google, de én hiába olvasom így nem tudom mit kellene törölni állítani. Van erre esetleg ötlet mit kellene csinálni? -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
xenonboy13 #38021 üzenetére
Milyen kext-ek vannak betöltve?
-
xenonboy13
tag
Sziasztok.
Sikerült felraknom a Lenovo T470S laptopomra a Ventura-t.
Olyan problémám lenne vele hogy a HD520 integrált videókártyánál nincs grafikus gyorsitás. Felbontás oké, meg olyan mintha lenne, de alul a barnak nincs effektje sem.Csatolok képet a OC PCIlistről.
Hackintool-ba meg azt mutatja hogy Kaby Lake Frame buffer van.
Valaki tudna helpelni, hogy hogyan lehetne életre kelteni a grafikus gyorsitást? -
joci2000
senior tag
válasz
xenonboy13 #38019 üzenetére
Akkor keresned kellene egy offline installert. Ha a telepítő dmg package-ben van, akkor a recovery-ben tudod mountolni és a mountról el tudod indítani parancssorból a telepítőt. Internet kapcsolat nélkül felmegy.
-
xenonboy13
tag
válasz
scdlsc #38018 üzenetére
Sonomàt le szedtem, felmàsoltam pendrive-ra. T470S EFI-t felmásoltam az EFI partícióra. Bootolásnàl az OC bejön, meg is jelenik a mac disk, elkezdené tölteni, és újraindul a vas.
OC konfigurátorral smbios-al játszottam, hogy hátha az lenne a gond, de sehogy se akar bootolni.
Szerk: Mac Disk Recovery-t csináltam elsőnek, ami itt van fórumon leírásban, az rendesen bootolt is, viszont nincs kábeles netem, csak wifi, így az online installer nem jött be.
-
scdlsc
senior tag
válasz
xenonboy13 #38017 üzenetére
Venturát biztosan.
https://github.com/Lochneska/t470s-hackintosh -
xenonboy13
tag
Sziasztok.
Van egy Lenovo Thinkpad T470S notim, I7-6600U procival. Fel lehet rá rakni a macOS-t? -
szuszinho
őstag
Köszi, meg is találtam! Számomra ez is új volt
Esetleg, hogy később is meglegyen: RestrictEvents#OTA #update # RestrictEvents
-
Smiley
addikt
Jah ez a bajom nekem is, gondoltam hogy ha vegre osszeraknam a 10th gen cuccot, akkor kene menni az utolso sonoma-ra, de airdrop meg clipboard nelkul en tuti megorulok... viszont nem tetszik, hogy nyomok egy gombot es taknyol valamit. Lehet a regi macbook pro-n kene kiprobalni elobb...
-
hkari
őstag
i7-8850H
UHD Graphics 630
NVIDIA Quadro® P1000 4GB (Ezt tudom hogy elvileg nem fog működni)
Samsung PM981
Intel® Wireless-AC 92602. nekifutásra a PM981-et lecseréltem egy 980-ra, és akkor felment a gépre, viszont semmi sem működött sajnos. A 630-at egy 6MB memóriával szerelt VGA nak érezte, és pokoli lassú volt. Utána valamit állítgattam, és többet be sem bootolt. Újra neki kell fussak valamikor
-
szuszinho
őstag
Annak lehet tudni az okát, hogy miért nem ajánlja fel a 15.1 frissítést 15.0.1-ről?
Tudom, hogy letölthető a Store-ból. -
tlac
Topikgazda
-
Gabady
aktív tag
Cseréltem a támogatott BCM94360NG-re. Integrált GPU-val lehetnek akkor ezekszerint gondok. Sonomáig akkor talán megéri frissíteni... más egyéb ?
Frissítéshez a szokásos OC és egyéb kextek frissítése elegendő ?
@Naja
Nem akarok flamelni, de rajtad kívül más értette mit kérdeztem. Ha indulatkezelési gondokkal küzdesz kérlek ne itt, máson töltsd ki. Elhiszem, hogy mindenki küzd a problémákkal és idegesíti a sok hülye, de ha nem tudsz építő jelleggel válaszolni, akkor inkább maradj csöndbe.Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Google Pixel topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Energiaital topic
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- Gombászkönyvek egyben
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest