Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Geller72 #14898 üzenetére

    Az ASIC-okkal nem az a probléma, hogy mennyibe kerülnek, vagy mennyire hatékonyak. Ugye nem saját fejjel kell ez esetben gondolkozni, hanem nagy tőkés befektető fejével. Ha 1-2-3 VGA-s farmot akarsz összerakni, akkor azt megcsinálod kézzel. Ha valaki érez affinitást rá, ezt meg tudja tenni 10-20 VGA-val is, bár ennek már komoly hely-, karbantartás-, időráfordítás-igénye van. De 10-20 VGA esetén is még "csak" milliós befektetésről beszélünk. Mi van ha valaki be akar tolni 10-20 milliót? Az lényegében VGA-val lehetetlen, több száz VGA-t kéne venni, üzemelni, ezeknek a "kiszolgáló hardver" költsége is drasztikusan nagy, mivel az nagyjából lineárisan nő a VGA-k számával (táp miatt, 1 alaplap csak pár VGA-t tud kiszolgálni, stb.). Illetve ehhez már karbantartó személyzet kell, ami (főleg külföldön) ugyancsak nagy költség.

    Ezzel szemben mi a helyzet az ASIC-al? Ha valaki bele akar fektetni 10-20 millát, felveszi a kapcsolatot egy ASIC gyártóval, az egy nyákra felszór neki hatalmas mennyiségű chipet (vagy megveszi a chipet közvetlenül és megcsináltatja maga), az alacsony fogyasztás miatt az áram igényét könnyű kiszolgálni, drasztikusan egyszerűbb hűteni. Hely igénye kicsi, üzemeltetés problémamentes VGA-hoz képest. Szóval a "kiszolgáló hardver" költsége nem lineárisan, hanem logaritmikusan nő. Illetve egyáltalán lehetséges nagy mennyiségben is bele fektetni.
    Szóval ha 1 VGA - 1 ASIC összehasonlítást végzel, akkor semmi értelme az ASIC-nak, de ha 100 VGA - 100 ASIC összehasonlítást végzel és beleszámítás minden költséget, akkor már messze nem olyan egyértelmű az eredmény.

    Szóval ez a probléma az ASIC-al, hogy lehetőséget biztosít a nagytőkéseknek a piacra való belépésre. És emiatt ugrik meg annyira drasztikusan a bányászkapacitás az elterjedésükkel. És senki ne ringassa illúzióba magát. 10-20 millió forint aprópénz a megfelelő körökben.

Új hozzászólás Aktív témák