Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rtom
senior tag
PDF-olvasót kapsz magával az oprendszerrel, ha Mozilla alatt a Firefox-ot érted, az is települ.
Telepítés: kiírni, cd bebootul, kérdésekre válaszol, Ubi helyetted formatál is (+ olvasnivaló)
Bálint133: itt azt mondják, hogy 2.6.22 kerneltől alapból menni kellene annak a wifi-nek. A kernel verziót terminálba az
uname -r
paranccsal csalogathatod elő. Továbbiakban pedig a megfelelő topic itt.
[ Szerkesztve ]
-
Kicker
őstag
excel-word formátumra godnoltam, openoffice remélem jó lesz...
pdf olvasónak foxit reader-t használtam eddig is, remélem az ubuntu is szeretni fogja.
Mozillat érdemes párosítani erre a rendszere vagy mást?A héten elkezdem az ügyködést.
Még egy kérdés:
ugyanúgy telepít mint a windows? Kiírni cd, bebootul, az elején formatálni, majd telepíteni?Arról ismerik futball körökben, hogy egyik meccsén kettőt bólintott, egy gólt és egy nézőt.... muhaha
-
róland
veterán
Elszomorítalak.
A Word és az Ecel a Microsoft terméke. Nem free és még csak nem is nyílt forráskódú. Amennyiben ezt akarod használni, úgy valamelyik Windows változatot célszerű választanod.
Amennyiben ezen programok fájlformátumait szeretnéd használni, úgy egész jó alternítívát nyújt az OpenOffice.org. Sőt, egy kifejezetten jó irodai programcsomag az OOo. (Mind az MS Office-t, mind az OOo-t használom.)
PDF: létezik pdf olvasó, pl. Evince is tudja, vagy akár telepíthető az Acrobat Reader (legkönnyebben a medibuntu.org tárolóiból)
Flash player:
pl. flashplugin-nonfree csomag használata, de van más alternatíva is (pl.: gnash)
Javaslom az Ubuntu-val kezdeni, nagyon jó támogatása van itt a PH!-n is.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
zodo
nagyúr
Ha neked annyi hely van beállítva akkor gondolom máshol tárolod a zenéket,videokat,stb?
Úgy gondoltam,hogy a vackaimat a home alatt tárolnám.Csínáljak inkább 1 db 80 gb-os partíciót linux cakli-pakk, telepítés a legnagyobb helyre lehetőséggel ?
Maradék 70 gb vista ,ezen símán elférnék, szerintem."Meg azt is vedd figyelembe, hogy maximum 4 elsődleges partíciód lehet." ezt egy vinyón vagy az egész rendszerben?
"4. ntfs-config csak egy grafikus program" tudom,hogy te ügyes vagy ,de én jobb szeretem a grafikus felületet. Még mindig nem vágom a parancssoros írógatást.
Asszem azt olvastam róla,hogy segítségével adható meg,hogy mely ntfs partíciókra lehessen írni-olvasni.Grub-os témát,hogy érted? Qgrubeditor-al meg tudom oldani a szerkesztés.
Valamelyik rendszer csak elíndul? -
Balint133
aktív tag
Sziasztok, lehet nem ez a legjobb topik, de hatha egy profi tudja a valaszt. Letoltottem majd sikeresen telepitettem egy Debian 5.0 Lenny linuxot, a gondom ott lenne, h a laptopom (Dell XPS M1530) wifi kartyaja (Az intell pro nemtommienszamu valtozat) sehogyan sem tud kapcsolodni a routeremre...
Valakinek egy otlet esetleg h tudnam beallitani? Neten nezelodtem mindenfele, talaltam egy leirasokat, de a 'make' es a 'make install' parancsoknak kifullad a terminal mert nemismeri :S
Help me plz
Két küklopsz négy szem közt!!
-
Vladi
nagyúr
Jónak jó a kiosztás. Mondjuk nekem a / 6 a /home meg 3 gigát használ. Talán a méretét gondold át még.
Meg azt is vedd figyelembe, hogy maximum 4 elsődleges partíciód lehet. Azon felül már kiterjesztettet kell csinálnod.1. Igen.
2. Igen, itt is az eleje.3. Érdemes a vistára bízni.
4. ntfs-config csak egy grafikus program, ami segít csatolni a partíciót. Úgy tudom.
Ez megoldható parancssorból is.Azt azért vedd figyelembe, hogy egyik rendszer sem kérdez meg a mbr felülírása előtt. Ezért neked kell gondoskodnod rendszerbetöltőről. Vagy az ubuntus grub, vagy vista alól passz, hogy mi.
il sole non sorge più ad Est!
-
zodo
nagyúr
Holnap veszek egy új vincsit,mert nem sikerült még arhíválnom a mostaniról,de mindenképp arra szeretném rakni az új op.rendszereket. Ez egy 160 gb-os amit ,ha jó megy felosztok: 50 gb Ubi ill. 100 gb vista részére.
Az 50 gb ubit ,pedig 20 gb rendszer ill. 30 gb home-nak ,ha jól tudom swap nem fontos,ha van 2 gb memóriám és nem akarok híbernálni és játszani.
Lehet,hogy megfelelne a 10 / 40-es felosztás is ?"MI ezzel a gond?" hogy a kézi telepítést még nem próbáltam soha alakalmazni.
Pl.: így jó lenne ? Tehát van az üres 160-as vinyó.
1. Rendszernek - partíció létrehozása - típusa: elsődleges - mérete: 10-20gb - helye: eleje - használata: Ext3 naplózó fájlrendszer - csatolási pont: " / "
2. Home-nak - partíció létrehozása - típusa: elsődleges - mérete: 30-40gb - helye: ? (itt is elejét kell választani) - használata: Ext3 naplózó fájlrendszer - csatolási pont: /home
3. fennmaradó kb.100 gb-ot a vista telepítésekor hozom létre ill. formázom ,gondolom úgy is hisztizne,ha nem ő végezheti ?
Vagy, partíció létrehozása - típusa: elsődleges - mérete: 100gb - használata: ntfs - helye: /vista ?4.Továbbá ,hátra lenne az új 640gb vinyó ,amit ha formázok ntfs-re akkor arra tudnék írni-olvasni mindkét rendszer alól ?
Vagy ehhez már linux alól fel kellene raknom a "ntfs-config"-ot ?Remélem érthető.
-
papirhajo
csendes tag
Üdv mindenkinek!
dpkg -vel miként lehet úgy eltávolítani egy csomagot, hogy a csomagtól függő csomagokat is leszedje?
dpkg --purge ????? csomagnév
-
Kicker
őstag
Sziasztok
XP telepítésben már elég rutinos vagyok, sok notebookot és asztali gépet telepítettem, de most szeretnék egy olyan notebookot amin csak free programok vannak.
A tesztgép: ASUS M6 notebook (1700 Pentium M, 1 giga ram 80gb HDD) aminek a honlapján driver támogatás nem igazán van.
Amit szeretnék a géptől
word, excel, pdf, java és flashplayer használata. Valamint egy Visual fox pro ra épülő program használata.
kb ennyi.
Arról ismerik futball körökben, hogy egyik meccsén kettőt bólintott, egy gólt és egy nézőt.... muhaha
-
rtom
senior tag
Én múlt héten telepítettem Vista mellé Ubi-t, sztem így megspórolsz egy GRUB telepítést, tehát először Vista telepítés, majd Ubi (partícionálás résznél kézi-ben megadhatod neki, mit hova csatoljon), így a GRUB is fenn lesz ill. Ubi az alapértelmezett (az Ubi utáni első Vista indításnál lefutott egy scandisk-szerűség és ennyi).
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Ismét ,kérném a segítségeteket.
Telepítenék Ubuntu 8.10-et ill. Vistát egy db 160gb-os sata II-es vinyóra.Jó gondolom,ha nem is értek hozzá ,így jónak kell lennie?
1. Felszabadalom a hdd-t.
2. Felteszem a 8.10-et az első partícióra (asszem ,ilyet lehet választani telepítéskor ,mert a kézi telepítéstnél nem vágom a csatólási pontok kiválasztását )
3. Aztán vista telepítőjével, telepítem a második particíóra.
4. Ha valami gebasz lenne a Grub menüvel (mert azt szeretném ,hogy az Ubi legyen az alapértelmezett op.rendszer) ,azt elíntézném linux alól pl. QGRUBeditor-al ? -
zodo
nagyúr
válasz Neil Watts #4227 üzenetére
Most látom ,mit műveltél anno.
Hogyan érdemes telepíteni,ha ubuntu 8.10-et szeretném mindennapokra, és vistát mellé játszani ill. pár progi kedvéért ?
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz elektromech #7280 üzenetére
mi a bootmanager? sda1-ről kellene bootolni gondolom. ha grub, akkor mikor bejön a boot képernyő, nyomj e-t a linux során, és javítsd a szükséges sorokat:
root (hd0,0)
kernel .... root=/dev/sda1 ...
aztán ha bebootol, akkor a /boot/grub/menu.lst-ben is írd át. -
elektromech
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Adott egy Linux partíció, eddig nem erről az alaplapról ment a holmi,de szeretném átvinni egy szinte teljesen hasonlóra.
A problémám az, hogy eddig secondary slave volt a háttértáram, ami CF-kártya, most pedig
az új alaplapomon primary master. Sajna hiába állítom be a bootolás jól a Linux azt írja ki,h nem találja megfelelő boot partíciót.
Van vkinek ötlete, h mit kellene csinálni?
Új telepítés kivételével minden egyéb ötleteket várok!
Előre is köszi! -
OtheriS
csendes tag
Sziasztok.
Lehet ez most egy buta kérdés(szval bocsi), de meglehet vlahogy oldani egy mssql szervert valamely linux disztribución? Vagy jobban megéri átenni az adatbázist mysql-be? -
blaselinux
csendes tag
válasz laszi84 #7276 üzenetére
Az Ubuntu a Gnome ablak kezelőt használja alapból, ha a KDE-s környezetet szeretnéd, akkor a Kubuntu-t válaszd. Mind a kettő stabil, nincs gond egyikkel sem, de a Gnome-nak kevesebb erőforrás igénye van, mint a KDE-nek.
http://linuxegyszeruen.hu | http://blaselinux.hogyan.org
-
laszi84
tag
-
róland
veterán
-
laszi84
tag
Sziasztok!
Pár évvel régebben már használtam linuxot, a Mandrake 10.1-et azt hiszem. Az egyszer behalt, azóta pedig nem igazán foglakoztam a témával, talán egy live CD-t próbáltam ki, azt hiszem UHU volt. Mostanában kezdtem újra felfedezni magamnak a linuxot. Előszőr a Mandriva-t néztem ki, mert elvileg az a Mandrake utódja. Le is töltöttem egy DVD-t iso-ban, de v.miért nem sikerült telepíteni, a pontos hiba üzit már nem tudom, valamit nem tudott mount-olni. Most egy UHU linux van fent, de igazából nem ezt szerettem volna. Csak ez volt épp. Valaki telepített már 2009-es Mandrivát, mi lehet a baja? Azóta leszedtem egy cd-s változatot, de ott sem stimmel valami, mert a cd-író progi szerint megsérültek v.mi fájlok, mikor leellenőriztetem vele a cd-t
Ja, tényleg! Úgy kezdődött, hogy mikor ki akartam írni, a Mandriva DVD-t a Nero valami blokkméret miatt rinyált, azzal nem tudtam mit kell csinálnom. Valami ötlet? Milyen linuxot érdemes egyáltalán telepíteni?
-
VaZso
senior tag
válasz NovaBlue #7270 üzenetére
Otthon próbáld meg pingelni a dyndns címedet.
Ha hasonlóképpen válaszol mint localhost pingelésénél, akkor rendben az IP.Szintén próbálj kapcsolódni, ha megoldható, másik géppel a sajátodhoz, működik-e a VNC ill. ssh kapcsolat a megfelelő porton.
Ha jól gondolom, az ssh portját átállítottad az 5xxx-es tartományba.
T-online elvileg nem tilt ilyet, de a suliban korlátozhatják.
Kérdés pl., hogy be kell-e suliban normál használathoz állítani valamit, pl. proxy-n keresztüli kapcsolat és egyebek.[ Szerkesztve ]
-
NovaBlue
aktív tag
Egy kicsit off topic lesz de Linuxal is kapcsolatos (VNC/ssh)
Adott egy T-online-os adsl csomag
1 otthoni router( Edimax BR-6204WG ) mögötte 2 géppel ( win/ubi )
Az lenne e lényeg hogy a suliból tudjak vnc-zni ill ssh-zni az itthoni gépekreregisztráltam a dyndns.com-on, beállitottam a routeremben a portforwardot(így ), a ddns menüpontban beirtam a nevem meg amit kell,( így ) fut a tightvncserver de nem tudok csatizni hozzá!
Elvileg frissiti magát a dydns cimem a router ip-jére nem?
T-online-nál valyon tiltva van a távoli asztal elérése lehetőség?
Mi lehet a bajBOCSÁNAT AZ OFFÉRT
[ Szerkesztve ]
-
!wannabe
tag
pidgin-t használok. A problémám az, hogy nem látom ha fájlt küldenenk nekem. Amit én küldök azt látják a partnerek. Talákozott vki ilyesmivel?
-
törölt tag
és az ő véleménye alapján dönt a főnök? mert akkor kevés sikered lesz.
látványos alatt mit értesz? az miért kell egy titkárnőnek? vagy ez a főnök szemébe kerülő csillámpor?ki fogja karbantartani? beállítani, ha nem megy elsőre valami? akár a gépben (vga kártya, hálózat - külső. belső), akár a függelékek (nyomtató, szkenner, bármi) közül.
de Vladi már leírta: Ubuntu. Vagy a Fedora, az sem túl ellenséges. Ubuntunak nagy előnye, hogy igen nagy létszámú és pörgős a weboldalon a fórum.
-
gyga
senior tag
Nekem is hasoló gondom lenne, olyan linux kellene ami könnyen kezelhető, látványos, userbarát, mert céges gépre lenne és ráadásul titkárnő keze alá kell. Aki a winen kívül mást nem ismer.
A kisebbség is számíít, teszkó.
-
Vladi
nagyúr
Szia!
Elvileg bármelyik megteszi. Ubuntu most a nagy sláger. Az elég egyszerű. Telepítheted külön partícióra, vagy win mellé. Utóbbi esetben a wubi a kulcsszó.
Az ubuntu.hu-n találsz sok ismertetőt. Vagy itt találsz segítséget a választáshoz. A legtöbb dolgot elsajátíthatod netes leírásokból is. Itt egy gyűjtemény.Jah ha meg egy debiant fel tudsz tenni, beállítani és használni, akkor bátran kihúzhatod magad az állásinterjún.
-
flash-
veterán
Üdvözletem minden linuxosnak!
Teljesen kezdő vagyok linuxban,még sosem láttam linuxot,de windows xp-s pc-mre szeretnék xp mellé egy linuxot is telepíteni,hogy megismerjem ezt az operácíós rendszert.
Szeretném megismerni,mert sok állásajánlatnál látom hogy linux felhasználói szintű ismerete,stb...Itt jön az első kérdés,hogy ilyenkor melyik linuxra gondolnak?van sok fajta...Uhu,ubuntu,meg még mittudom én milyen
szóval ha ilyen álláshirdetést látok,melyik linux elsajátítása ajánlott?és a másik kérdés pedig az hogy hogy tegyem fel az xp mellé?
szeretném ha segítenétek,elöre is köszi
-
!wannabe
tag
-
!wannabe
tag
Hi!
Hova logol a pidgin? Sehol sem talalom a logokat.
MOD: meg azt se, hogy a beallitasokban hol lehetne ezt szerkeszteni.
[ Szerkesztve ]
-
Picco
addikt
-
rtom
senior tag
A puppy linuxnak éppen az a lényege, hogy kicsi, miután betöltődik, csak a memóriából megy, ezért gyors. Így szerintem felesleges HDD-re telepíteni, mivel LiveCD-ként is ugyanolyan sebességgel fut, de még jobb lehet USB-ről, mert a beállításaidat is el tudja menteni. Így megúsznád a GRUB installt.
-
Picco
addikt
van egy kis problemam, remelem itt tud valaki segiteni.
letoltottem a puppy linux egy skin-elt verziojat, nagyon tetszik, baromi gyors meg minden.
2 vinyom van a masodikra akarom tenni, csinaltam neki ext2 es ext3 particiot is(egyikkel sem ment a grub) es 4gb swap-ot.
namarmost feltelepul meg minden, de amikor jon a grub beallitasa akarmire kattintok nem megy tovabbtalalkozott mar ezzel valaki?
nagyon szeretnem feltenni, de nem sikerul :/
jah es audigy 2 drivert is fel kene tolnom valahogy, de azzal majd megszenvedek enmod: lehet h a windows 7 ill. vista bootloaderje miatt van?
[ Szerkesztve ]
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
Noddy
senior tag
Ez olyan mint a windows-nál a page fájl csak itt egy külön partíció van neki, tehát ide irogatja azokat az adatokat amik nem férnek a memóriába. Általában a memória kétszeresét kell megadni vagy maximumn 1GB-ot, annál nagyobbat felesleges.
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
netboy
senior tag
A swap particiót mi célból hozza létre a linux és mire használja?
-
ragazzo
őstag
Aki még nem találkozott vele annak írom: elindítottam két linuxszal foglalkozó blogomat az ubuntus mellett. Ezekben sem én írom a cikkeket csak fordításokat végzek. Természetesen kezdőknek szólnak a blogok. Elérheted [link] és [link]. Akinek van egy kis írói vénája, az nyugodtan küldhet el nekem saját leírásokat vagy hogyanokat a blog témájához kapcsolódóan.
Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com
-
Nkboy
senior tag
válasz leviske #7233 üzenetére
Ha konzolos bejelentkezésre váltasz, akkor a felhasználóneved és a jelszavad megadása után be tudod írni.
Rossz kód = jelszavadIgen le tudod menteni. Esetedben a létrehozott ext4 partícióra, vagy akár pendrive-ra vagy CD/DVD-re is akár.
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
leviske
veterán
Ezt, ha konzolos bejelentkezésre váltok, akkor be tudom írni? Csak meg próbálkoztam ott is bejelentkezni, de tájékoztatott róla, hogy rossz kódot ütok be és utána felajánlotta, hogy beírjak valami parancsot. Vagy az más?
Na mind1, közbe reményeim szerint elkezdem a másik winyóra telepíteni a 9.04-et. Azzal szükség esetén le tudom menteni a fájljaimat? (És ha igen, akkor abban az esetben is, ha ext4-ben telepítem?)
Előre is kösz!
-
Nkboy
senior tag
válasz leviske #7231 üzenetére
Próbáld meg futtatni a: sudo apt-get install -f parancsot. Nézd meg rendbe tudja-e tenni?
A 9.04 még csak alpha, vannak vele még gondok, de szerintem ebben a fázisban ez nem meglepő. Ezek az alphák már csak ilyenek
Bár Én azt használom, nem sok gondom van vele.A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
-
leviske
veterán
Helló mindenki. Mivel úgy tűnik, hogy az Ubuntu topic-ba ez nem való, ezért megkérdezem itt...
Vasárnap a Ubuntu 8.10-ről Kubuntu-ra frissítettem a KDE4(.1.3) miatt. Őszintén szólva igencsak lefagyott az arcomról a mosoly, mikor megláttam, hogy az eddig megszokott asztalkörnyezetet alapjaiban rendezte át.
Ezzel még nincs is gond, de van pár alap szolgáltatás (PL: frissítés kereső), amit nem találok. Ez amiatt van, mert a Canonical nem nyújt frissítést a Kubuntu-hoz, vagy nyújt(ana) csak a KDE bekavar?
Ja? És hogyan tudok telepíteni ablaktémákat? Az asztal tetszik,de az ablakok témái szerintem elég bugosnak mondhatók.
Előre is köszönöm a segítséget!
MOD: Ja? És hogy tudok 9.04-re frissíteni? Vagy abból inkább várjam meg legalább az RC-t?
[ Szerkesztve ]
-
Zoleee89
aktív tag
Sziasztok
Egy asus p5q alaplapom,E8400 processzorom,2x1gb corsair ramom,atihd4850 512 videokártyám és egy Samsung 750gb-os winchester van a gépemben.Az a gondom h az alaplapi elméletileg gigabyte(Atheros ar8121/ar8113/ar8114-ez van benne) lan kártyát nem ismeri fel a Linux SUSE.Most készülök felrakni az Ubuntu-t és nem tudom h lehet-e találni rá drivert vagy még várjak.Esetleg hol találhatok rá driver-t?Van egy másik hálókártyám ez wifis. Jóbban szeretném inkább ezt használni.Ezt már látta(ralinknek) a SUSE csak nem lehetett használni..Ez egy Dana nw2154pci kártya lenne Ralink RT2561ST QC61400B0 0545ST chippel.Ehhez enne valami ötletetek?Hogy mit használjak hozzá h jól fusson Ubuntun?
És ez a gép egy gigabyte wifis routerhez csatlakozik.Wifi megoldáshoz Mit kellen át állítanom?Elégé kezdő vagyok még ilyen téren de viszont szívesen tanulok.
Előre is köszönöm válaszotokat
Zoleee[ Szerkesztve ]
-
Atti1112
aktív tag
Sziasztok ! Egy gyors kérdés : (remélem a válasz is gyors lesz ) Feltelepítettem a Slax linux-ot egy USB-re.(Onnan is bootol ,hiba nélkül) El is indul szépen, minden ok.DE.Nem tudtam beállítani a netet rajta.Utánanéztem a dolognak és találtam a Slax oldalán egy olyan modult, ami segít beállítani a netemet. A netem DSL alapú (pppoe) HDSNet (LAN-net), felhasználónévvel és jelszóval.Letöltöttem a modult és sikerült elnidítani a netet.(a tálcán szépen "dolgozik" a két kék monitor ) Letöltöttem a Skype modult is és az is megy, beszéltem is Skypon keresztül haverral.DE ! A fő problémám : semmilyen böngésző progi nem tud megjeleníteni weboldalt.Sem a beépített Konqueror sem a modulként telepített Firefox. Ilyenkor mi a teendő ?
Segítsetek, ha tudtok ! Köszi !
-
blaces
tag
Hello!
Sajnos keresnem kell egy új linux disztrót az Ubuntu alapú linuxok kizárva.
Két követelménynek kell megfelelnie:
- Asus alaplapok(notebook) esetén, ha a leállításra megyek ne azt csinálja, hogy újraindítja a gépet, hanem tényleg állítja le (gazdasági válság miatt nem lehet új laptopot beszerezni )
- Ha újabb kiadás jön ki a disztróból, akkor a hardware támogatás ne csökkenjen, vagy legalább ne legyen nehezebb felrakni hozzá a drivert. Sajnos az Ubi 8.10-nél már nem bírom a wifit feltelepíteni, nem működőképes(fórumokon sem tudtak segíteni...), Ubi 7.10-nél simán mentelsősorban az OpenSuset és Fedorat néztem ki, megéri felrakni?
-
Vladi
nagyúr
frontend: előtét, vagy felület. Tehát a példában te az apt-getet használod ha telepíteni akarsz. De az meg nem maga telepít, hanem a dpkg-nek adja tovább a feladatot, csak részletezve.
Te az apt-getel kommunikálsz, az meg a dpkg-vel.De a synapticnál is ugyan ez történik. Az előtét programok mindig megkönnyítik a dolgodat.
[ Szerkesztve ]
-
válasz bambano #7215 üzenetére
Most már kezdem kapizsgálni. Viszont ezt a front-end fogalmat nem tudom hová tenni. Nem vagyok full láma angolból, de nem tudom lefordítani illetve értelmezni. Sejtéseim vannak, de azok csak sejtések. Ki tudnád fejteni?
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
pc-user
senior tag
A legjobb hangzás érdekében melyik hangrendszert, melyik lejátszót válasszam?
Vagy nincs jelentősége?(Win alatt - ugye - lehet rangsorolni a zenelejátszókat...)
Előre is köszi.
-
bambano
titán
A fő különbség az, hogy az apt egy magasabb logikai szinten levő frontend, ami képes a csomagok közötti függőségeket is értelmezni, a dpkg meg egy alacsonyabb szinten levő parancssori segédprogram, ami egy csomagot képes telepíteni. Például a dpkg nem csinálja meg, amit szeretnél, ha a függőségekkel probléma van, ezt az apt kifejti. Például az apt egy olyan frontend, ami rpm-mel is képes működni, nem csak deb-bel, de ha deb-bel használod, akkor a melót a dpkg-vel végezteti el.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Egy fél láma kérdés:
mi a különbség az apt-get és a dpkg között?
Elvileg mind a kettő csomagokat telepít.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
harry3
őstag
válasz Halfely #7205 üzenetére
Wine : Ingyenes és lehet vele programokat és játékokat is futtatni.
Cedega : Játékokat futtathatsz és fizetős.
Virtual Box : Virtuális PC. Feltelepíthetsz rá egy Windows-t és ott tudsz programokat futtatni és játszani.
Remélem sikerül választani.[ Szerkesztve ]
-
Halfely
csendes tag
Hali!
Most akarom feltelepíteni az Ubuntu 8.10-est. A kérdésem az lenne, hogy van valami okosság arra, hogy futassak rajta windows-os programokat is? vagy pl. egy két játékot? ez megoldható valahogy?
-
-
Jester01
veterán
Nem. Az && csak akkor futtatja a job oldalán lévőket, ha a bal oldali sikerült. A || pedig fordítva, csak akkor ha nem sikerült (visszatérési érték 0 vagy nem). Tehát mindig a bal oldalon van a feltétel.
Az && gyakorlatilag ezzel egyenértékű:
if bal_oldal
then
jobb_oldal
fiJester
-
Sziasztok,
Két shell scriptes kérdésem lenne:
1. && - ez ha jól értelmezem akkor az igy elválaszott két parancs addig fut amig az egyik hibára fut
2. || - addig fut amig mind a ket parancs hibára futJól értelmeztem?
Ha nem akkor légyszi segitsetek.üdv
sonarA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Amazon Fire TV stick/box
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Le Mans Ultimate
- Házimozi haladó szinten
- Filmvilág
- De mennyi az annyi?
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- COD MW2, COD 2019, COD COLD WAR eladó.
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest