Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Értem én, hogy mit szeretnél az összefoglalóval kapcsolatban, de ahhoz szerintem te vagy a hozzád hasonló linux értők kellenének.
Nálam nagyon gyorsan zajlottak az események ezért némelyikről nem is tudnék mit írni, pedig lehet sőt bíztos, hogy jó rendszerek amiket kipróbáltam,de ha pl. nem volt jó a képernyőfelbontás az első próbálkozás útán sem akkor jött a következő rendszer.
lásd: Zenwalk
Tehát jelen esetben csak annyit tudnék mondani bármelyikről is amit bárki megtudhat ha valamelyik verzíóra vagy annak valamelyik kiadására rákeres.Örülök, hogy tetszik a Wolvix.
Lehet, hogy slax alapú ,de anno első ránézzésre mégis másnak tűnt.Nincs ötleted a home mappás bajomra ?
Az miért van ,hogy létrehozok a saját mappám alatt további mappákat ( mert most alapból üres ) akkor ugyanezeket kiteszi az asztalra is ?
Mindez fordítva is igaz amit az asztalra teszek az bekerül a home mappába.
Mit kell beállítanom,hogy ezt ne tegye és csak a home mappában látszodjanak a mappáim ?Annyit találtam a neten, hogy nautilus -nak van valami conf fájlja ahol ki lehet kapcsolni ezt a home/desktop jelenséget. Csak nálam nem nautilus a fájlbőngésző.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz jahatpersze #7997 üzenetére
serverre mondjuk Debian vagy Slackware, de ha nem csak Linuxban gondolkodsz akkor Free/NetBSD
a tobbinel igazabol mindegy, a szukseges programokat barmelyik disztrora fel lehet rakni, nezz vegig parat aztan amelyik szimpatikusabb...
ha nem vagy ismeros a Linux-vilagban, akkor erdemes olyat aminek jo a tamogatottsaga (pl. Ubuntu, Fedora, stb) hogy ne kelljen forrasbol forditani a cuccokat -
jahatpersze
aktív tag
Milyen Linuxot használjak ha a digitalizálás hang film kép szerkesztés CAD-es tervezés adat analizálás érdekel? Milyet használjak ha a szerver funkciója érdekel?
-
zodo
nagyúr
válasz Major Major #7986 üzenetére
Tudom mit javasolsz, de az a jobb klickes menüm eltünt az lxpanel érkezésekkor.
Gnome téma:
Már késő a figyelmeztetés ,mert feltettem. Szerintem nem lassította a gépemet a gnome-os környezet. Az előzőekben kipróbált mini live cd-s rendszerek és a mostani között nem érzek akkora különbséget.
Magyar nyelvhez kelett még néhány cucc azért nem sikerült eddig beállítani ,de a language-selector elíntézte nekem.
Szokásos opera bőngésző is felkerült. Egy-két automatikussan induló deamon-t már letiltottam.
Szóval szerintem kezd alakulni a kis rendszerem.Az miért van ,hogy létrehozok a saját mappám alatt további mappákat ( mert most alapból üres ) akkor ugyanezeket kiteszi az asztalra is ?
Mindez fordítva is igaz amit az asztalra teszek az bekerül a home mappába.
Mit kell beállítanom,hogy ezt ne tegye és csak a home mappában látszodjanak a mappáim ? -
doc
nagyúr
válasz jahatpersze #7987 üzenetére
az attol fugg melyik profit kerdezed
a Debiannak eros kultusza van a "profik" koreben, en a Slackware-re eskuszom
de alapvetoen nem (csak) az a kerdes, hogy milyen Linuxot, hanem hogy milyen celra, az ember nem nagyon hasznal pl. Suset tuzfalnak vagy servernek (attol fuggetlenul termeszetesen megoldhato) -
jahatpersze
aktív tag
A profik milyen Linuxot használnak?
-
zodo
nagyúr
válasz Major Major #7984 üzenetére
Amit írtál az nkem most eltűnt valahová.
Az openbox configuration manager-ben pedig nem láttam ilyen lehetőséget.
Most megpróbálom feltenni a gnome panelt ,legalább már lesz egy ismerős dolog a rendszerben. -
-
doc
nagyúr
ez a wolvix amugy eleg pofas, bar igazabol nem mas mint egy modositott Slax, de tetszik
-
zodo
nagyúr
válasz Major Major #7981 üzenetére
Én olyan "start"-os panelra gondoltam. Jobb klick panel valóban van ,de abban szinte csak editorok lévén szerkeszthető minden beállítás amihez én nem értek. Amúgy van valami panel féleség 2 db virtuális ablak választóval ill. hangerő , network connection , óra és dátum.
Most ,hogy felkerült a lxpanel már kicsit kényelmesebb, de a régi panel féleség is ott maradt a PcmanFm valóban elükerült ,de még mindig nem magyar semmi. -
zodo
nagyúr
válasz Major Major #7956 üzenetére
" pedig az lenne a legjobb neked, Lite verzió kevés programmal, könnyű, és ott van a már ismert Ubi kényelme "
Feltettem a light-ot, de hogy az ubi kényelmét hol találom azt nem tudom.
Panelom sincs ,magyar sem lett ,pedig azt kértem a telepítéskor.(#7977) leviske Sejtettem én,hogy az is kelleni fog.
[ Szerkesztve ]
-
atesz117
aktív tag
Ezt az írást mindenkinek ajánlom, aki át szeretne térni Windowsról Linuxra[link].
Samsung Galaxy A34 5G
-
leviske
veterán
válasz Major Major #7965 üzenetére
Kösz! Egyszerűbb volt, mint gondoltam. XP és Vista is látja.
(#7964) zodo: Bár nem ez kellett, de attól még kösz, mert ez is jól jött.
-
jahatpersze
aktív tag
válasz Major Major #7975 üzenetére
köszi szépen a rengeteg infót,
-
Major Major
senior tag
válasz jahatpersze #7974 üzenetére
a rendszerpartíciót akkor sem engedte NTFS-re formázni, talán egy másik partíciót néztél
szerintem a seeder létszámból ne volnj le messzemenő következtetéseket
Ubuntuhoz a programok célszerűen a csomagkezelőből telepítendők
(Ubuntu egyébként Debian alapú) -
jahatpersze
aktív tag
válasz Major Major #7973 üzenetére
Csak azért kérdeztem az NTFS-t mert amikor Ubuntut telpítettem akkor volt olyan lehetőseég is hogy NTFS-el formázom. Amúgy itt megnézheted, hogy mennyien szedik inkább seedelik a gentoot. Ubuntuhoz honnan szedhetők le az ilyen programcsomagok? Hallottál már a debian Linux szerverről?
[ Szerkesztve ]
-
Major Major
senior tag
válasz jahatpersze #7972 üzenetére
NTFS-re nem lehet Linuxot installálni. de az újak gond nélkül írják-olvassák
ext3 az alap filerendszer, kezdőként ezt ajánlom (van amiben nem a legjobb, de majd ha speciális igényeid lesznek, akkor már ismerni fogod a többit is)
a legtöbb linuxból gond nélkül tudsz szervert csinálni, szóval bármelyikre vonatkozhatott a megállapítás -
jahatpersze
aktív tag
válasz Major Major #7971 üzenetére
Csak egy informatikus barátomtól hallottam hogy egy Windows szerver 200ezer Ft míg egy Linux szerver ami ugyanolyan jó nem kerül semmibe. Itt most akkor milyen OP rendszerekről lehetett szó? Szeretnék hálózat üzemeltetési dolgokat tanulni gyakorolni. Ja és milyen fájlrendszert ajánlsz Linux alá? Tudja már biztonsággal írni az NTFS-t mert az UHU 1.2 még nem tudta.
-
Major Major
senior tag
válasz jahatpersze #7970 üzenetére
ajánlom, de nem mindenképp kezdőként jó választás
az ubuntu súgót nézd át mindenképp mielőtt nekilátsz
milyen szervert akarsz? mert a szerver programokat ugyanúgy tudod telepíteni erre is[ Szerkesztve ]
-
jahatpersze
aktív tag
válasz Major Major #7969 üzenetére
Akkor mindenképpen ezt ajánlod? Linux csomagokat honnan leshet leszedni? Linux szervernek mit használhatok? Milyen Windows szerver létezi?
-
Major Major
senior tag
válasz jahatpersze #7966 üzenetére
amit belinkeltem az előbb, a Haladó menüpont, a telepítés végénél, ott be tudod állítani a floppyt is a grub helyének
Ubuntu az egyik legszélesebb programkínálattal rendelkező disztró -
doc
nagyúr
válasz jahatpersze #7966 üzenetére
Szerintem ez az Ubuntu Linux elég szegényes a programokban, a Gentoo Linux nem jobb nála?
lol
szerintem az Ubuntunal jobb csomagellatottsaga egyik disztronak sincs, arrol nem beszelve hogy a programokat nem Ubuntura meg Gentoora irjak, hanem mondjuk Linuxra, tehat ami az egyikre megvan, az a masikon is menni fogzodo:
nem segitokesz vagyok, csak kivancsi, kiprobaltam
ez a Wolvix amugy tenyleg jol nez ki, le is szedtem majd kiprobalom valamelyik nap (ez is Slackware alapu, rossz nem lehet )[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Igaz már olvasni sem tudok csak a " fájl "-t láttam .
Akkor valóban nem jó a tippem. Az ntfs fájlok mozgatása,másolása ugrott be.Amúgy ,mert említetted most mégegyszer megnézem a Crunchbang lite verzíót.
[ Szerkesztve ]
-
jahatpersze
aktív tag
UHU-Linuxal régen lehetett csinálni olyat hogy egy Floppy segítségével bootol be a Linux ha nem rakom be a Floppyt akkor meg bejön az XP. Ubuntunál nincs ilyen ugye? Szerintem ez az Ubuntu Linux elég szegényes a programokban, a Gentoo Linux nem jobb nála? (egyébként a gentoo-t töltik a legtöbben torrentről) és köszi a segítséget
-
Major Major
senior tag
válasz leviske #7963 üzenetére
a felinstallált nyomtatókat minden cécó nélkül megosztja a Samba, nem kell IP-vel szórakozni.[link]
zodo: az semmiképp
(#7961) jahatpersze
ha nincs Grub, nem fog indulni a linux. Ubuntunál a telepítő közben van egy haladó gomb a végén, ott be lehet állítani, hogy hová tegye. (vagy ne tegye sehová)
de ha lehúzod a wines vinyót telepítéshez, akkor valszeg nem lesz gond (feltéve, hogy azon wan a win bootloader)[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
válasz leviske #7963 üzenetére
Azt hiszem az ntfs-config nevű alkalmazás kellhet hozzá.
(#7961) jahatpersze
Azzal a master és slave-el nem tudod megoldani.
A legjobb megoldás ha az xp-s vinyódat lehúzod az alaplapról mielőtt nekiállnál linux-ot telepíteni. Ebben az esetben sajnos mindig le és fell kell csatlakoztatnod az adott vinnyót éppen melyik rendszert szeretnéd használni. Grub használatával viszont meg tudnád oldani rendszer indításkor melyik operácíos rendszer índuljon.Itt találsz egy írás amit ha követsz nem lesz baja a gépedben lévő rendszerednek és ha nem tetszik az ubuntu akár le is törölheted a programok / telepítése menüpont alatt.
[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
Tudna nekem segíteni valaki, vagy legalább linkelni egy nem túl bonyolult megoldást arra, hogy miként tudnék Ubuntu - XP és Ubuntu - Vista közt fájlokat és nyomtatót megosztani?
Néztem egy Samba-s megoldást, de ha jól vettem ki, ott az ip-vel is vacakolni kell, azt pedig nem szeretnék. (Nem is nagyon hiszem, hogy tudok.)
Előre is köszönöm a segítséget.
-
jahatpersze
aktív tag
Hi,
Van két vinyóm a gépembe, egyiken XP másikon semmi, szeretnék a másikra Linuxot rakni,de nem szeretném hogy felrakja a GRUB-ot, hogy lehet ezt megoldani? Ezzel a master meg slave dologgal meg lehet csinálni? -
zodo
nagyúr
válasz pc-user #7958 üzenetére
Igen ,keresem az igazit ehhez a géphez.
Jól elvagyok.Zenwalk -ot is megpróbáltam,de jól emlékszel a képernyő felbontással gyűltek meg a bajaim és mintha kicsit lassú is lett volna.
-
zodo
nagyúr
válasz Major Major #7956 üzenetére
Xfce változatott próbáltam. Gyorsnak véltem cd-ről, de az installnál ismét sikerült valamit félre nyomnom. Valószínű, hogy a Cruncbang-nál is valami hasonló próblémám volt.
Ma mint ígértem ,feltettem a Vektor linux light verzíót ,hát a telepítés nem volt egyszerű, de legalább felment. Sok kiegészítőt feltettem ,mert itt nem írta a "space" gomb használatát az egyénileg választható összetevők kiválasztásánál így felkerült minden, talán nem is baj. Sajnos a nyelvterület beállítást még nem találtam meg ( tényleg csak 20 perce él a rendszer ) ,de legalább a monitor felbontás kafa amit még a telepítéskor állítottam be. Opera bőngésző alapból ami a kedvncem ,már testreszabva.
Billentyűzet is magyar úgyhogy jónak tűnik, a honosítást meg majd csak megtalálom.
Jó volna ha lenne egy synaptic-om.doc
Köszönöm a fáradozásod, hihetetlen segítő kész vagy.
Megnézzem mire jutok a mostani rendszerrel, de az az érzésem,hogy nem ő lesz az utolsó amelyiket kipróbálom, bár jó volna már megtaláni a tuti.
Még rengteget kell próbálkozak ahhoz ,hogy pikk pakk bármelyik rendszer üzemképessé tegyek, de próbálkozom. ( Ma ismét cfdisk-et kelett használjak ( a tegnapi bénázások miatt ) és az már szerintem jól megy ,csak azért,hogy legyen egy kis sikerélményem ) -
Major Major
senior tag
-
doc
nagyúr
no, volt egy kis idom es felraktam egy virtualis gep vinyojara egy Slax 6.1.1-et
par perc alatt megoldhato az egesz, ha van egy kis idod es kedved, vegigfuthatunk rajtaa lepesek egyebkent a kovetkezok (igy fejbol, remelem nem hagyok ki semmit):
1) particio/filerendszer letrehozasa a rendszernek/swapnek
2) uj particio felmountolasa, az en esetemben: mount /dev/hda2 /mnt/hda2
3) root fs masolasa: cp -xvRP / /mnt/hda2
3) /dev atmasolasa a particiora: cp -ar /dev/* /mnt/hda2/dev/
4) /boot atmasolasa: cp -ar /boot/* /mnt/hda2/boot
5) /proc felmountolasa: mount --bind /proc /mnt/hda2/proc
6) chroot az uj rendszerbe: chroot /mnt/hda2 /bin/bash
7) /etc/lilo.conf letrehozasa a kovetkezo tartalommal:boot=/dev/hda
prompt
timeout=50
lba32
compact
root=/dev/hda2
read-only
menu-title=" Slax"
image=/boot/vmlinuz
append="autoexec=startx"
label=slax8) lilo parancs futtatasa
9) /etc/fstab modositasa: aufs-sel kezdodo sor torlese, /mnt/hda2 atirasa / -raha raersz ezeket kiprobalhatod szepen sorban, aztan ha valahol elakadsz, megoldjuk miutan felkeltem
nekem a rendszer teljesen mukodik, beallitasok (pl. KDE talca helyzete, hatterkep, stb) megmaradnak, halozat es internet automatikusan mukodik barmifele beallitas nelkul (dhcp)
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
a Slackware eleg "hardcore" disztrib, bar a mai kiadasok igazabol mindent tartalmaznak ami kellhet egy desktop gepre (pl. KDE van alapbol, annal userfriendlybb meg nem kell)
a telepitesnel barmilyen csomagot kivehetsz ami neked nem kell, viszont nem "kezenfogos", tehat ha olyan csomagot is letiltasz, ami nelkul nem indul, akkor ennek megfeleloen nem fog indulni
viszont Slackware telepitesi utmutatot irtam mar, szoval azt tudok keszen is adni (amugy nem egy nagy cucc, ha tudsz minimalis szinten angolul, majdhogynem folyamatos enternyomogatassal felrakhato) -
zodo
nagyúr
válasz pc-user #7944 üzenetére
Igen amiatt, de mint láthatod nem sikerült 100%-ra megoldanom még segítségel sem a telepítést ill. konfigurálást.
Mint a szerző is említi nem ajánlja merevlemezre telepíteni , de ad némi segítséget,ha mégis meg akarod próbálni 2 db slax-os modul kelhett hozzá.
Sajna nekem most elment a kedvem tőle, de holnap még egyszer megpóbálom.
Más:
Amúgy az elmúlt órákban a Wolvix-el ismerkedtem.
Hihetetlen mennyire sokrétű lehet egy egy mini live disztro. Ebben pl. alapból ott van egy hd install ill. formatáló progi , + a slax-hoz ajánlott gparted melyek igen hasznossak lehetnek. Egy kattintásra akár a grub-ot is telepíti.
( természetessen ezt sem sikerült elsőre hiba nélkül telepítenem, mert a grubot nem raktam fel telepítéskor és így hibával indul a betöltési folyamat )
Holnapra még tervbe vettem a Vektor linux light edition megtekintését.
Aztán majd kiderül melyik kiadást sikerülhet felraknom ,mükődőképes formában.Szerk:
(#7950) Vladi : " Úgy saccolom, még egy hónap és minden menni fog."
Köszi.
Látod , próbálkozom.(#7952) pc-user: Bíztos,hogy rögösebb.
Slackware telepítőjét túl nagynak ítéltem meg ezért úgy gondoltam, hogy sok extra miatt nem lesz jó nekem. De lehet ,hogy ő is sorra kerül.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Na nem ám elkeseredni! ugyan már!
Most valójában nem is rendszert telepítesz, hanem intenzív tanulásban vagy. ha bele gondolsz 2 hónapja még terminált se mertél nyitni, most meg terminálból formázol??
Úgy saccolom, még egy hónap és minden menni fog.Velem is így volt anno. Szép emlékű fedora core 5-öt 2 hónapig nyúztam.
Aztán egyik reggel arra ébredtem, hogy minden működik. Mindent be tudtam állítani. Fordul a moto4lin stb.
Aztán csak bambán bámultam a monitorra, hogy akkor használjuk mostmár. De mit? Jó hát küldök egy e-mailt. meg hallgatok zenét.... tök uncsi...Úgyhogy hajrá, hajrá!
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
doc
nagyúr
válasz pc-user #7948 üzenetére
ez meg a regi (3-as) KDE, az nagyon gyors a 4-hez kepest
meg a Slackware amugy igy nagyon gyors disztro, csak a legminimalisabb daemonok futnak alapbol, ha valami kell pluszban, akkor bekapcsolod
ez pont ellentete pl. az Ubuntunak, ahol alapbol minden szar fut ami csak lehet, es neked kell kikapcsolgatni amirol ugy gondolod hogy nem kell -
doc
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Oké ,de akkor mit paráztat.
Írja azt hogy nincs használatban, de ne azt ,hogy nem érhető el.Mentés gomb nincs a K menüben sem az asztal jobb klick menüjében.
Megtaláltam az org.0.ogfá,de EE -s sorokat viszont nem láttam benne.
Sőt a monitorom minden paraméterét elolvashattam kezdve a nevétől ,összes felbontástól amik közt szerepel a 1440x900 is. -
doc
nagyúr
swapet azert nem hasznal, mert nem mondtad meg neki
tegyel be egy ilyet a /etc/fstab fileba, igy mar indulasnal felmountolja a swap-et
/dev/hda2 swap swap defaults 0 0
amugy a swapet bekapcsolni a kovetkezo parancssal tudod:
swapon /dev/hda2
a fatal errort meg kene nezni hogy mi is volt, a /var/log/Xorg.0.log (illetve mas szama is lehet vagy akar szam nelkul) file-ba belenezve az (EE) kezdetu sorokat keresd, ott megmondja hogy mi nem tetszik neki
duhongeni nem kell, itt legalabb tudni fogod hogy mi a baj, es konnyu kijavitani
windows alatt ha valami nem megy, eselyed sincs megtudni hogy mi a gond, max. tippelgetni lehetaz hogy a beallitasaidat miert nem menti, passz... nincs valahol egy "save settings" vagy ilyesmi gomb?
Bezzeg Bill bácsi rendszere felmegy a gépre, de az nem jó nekem.
a Linux is felmegy, de te nem telepitesre szant verziot akarsz felrakni, hanem live-ot, ami nagyon mas
a korrekt osszehasonlitas mondjuk egy BartPE-vel lenne, azt probald meg telepiteni ;)[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Sejtettem csak rákérdeztem.
Beírtam mindenhova ,elmentettem újraindítottam az x-et , közben valami fatal error mittudom én !
Pedig láttam,hogy elkészült a biztonsági másolat az xorg.conf-ról.
Restartoltam az egész rendszert , normálissan leállítva a gépet és még azt is elfelejtette,hogy mennyi virtuális asztalt állítottam be.
A legjobb ,hogy a rendszerinformácíó / memória alatt azt látom,hogy nincs is swap használat,mert nem érhető el.http://prohardver.hu/dl/upc/2009-07/24/160523_cveuz7tlc5egtrpt_pillanatfelvetel1.jpg
itt meg a gombok nem mükődnek, na és ilyenkor unja meg a user.
Kell ez nekem , lassan egy hete szenvedek ,hogy felkerüljön valami rendszer a csőves gépemre és ezt kapom. ( Bocs a kitörésért! ezt off-ba akarnám ,de nem mükődik és hol vagyok még a végétől )Szerk:
Bezzeg Bill bácsi rendszere felmegy a gépre, de az nem jó nekem.[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
a "Display" reszekett modositsd ugy hogy benne legyen a felbontas:
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
Modes "1440x900"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1440x900"
EndSubSectionaztan miutan mindent elmentettel es bezartal, CTRL-ALT-BACKSPACE
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Kword-el megnyitottam és ezt kaptam az install progira.
[Desktop Entry]
Comment=
Comment[en_US]=
Encoding=UTF-8
Exec=kmdr-executor /usr/share/slax/slax-install.kmdr
GenericName=
GenericName[en_US]=
Icon=/usr/share/pixmaps/slax.png
MimeType=
Name=
Name[en_US]=
Path=
StartupNotify=true
Terminal=false
TerminalOptions=
Type=Application
X-DCOP-ServiceType=
X-KDE-SubstituteUID=false
X-KDE-Username= -
zodo
nagyúr
Így nézz ki az xorg.conf-om, de én nem látok benne felbontásra utaló bejegyzést.
( bocs nem müködnek a hsz.író ablakban lévő gombok )Mit és hogy írjak és főként hova a saját beállításaimhoz ?
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSectionSection "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSectionSection "Module"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "record"
Load "xtrap"
Load "freetype"
Load "type1"
EndSectionSection "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSectionSection "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Buttons" "3"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSectionSection "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "GSM"
ModelName ""
HorizSync 28.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Card0"
Driver "i810"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "82810E DC-133 CGC [Chipset Graphics Controller]"
BusID "PCI:0:1:0"
EndSectionSection "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection -
doc
nagyúr
ha intel akkor targytalan, ahhoz nem jo az nvidia driver
a felbontast az emlitett file-ban tudod beallitani, ha belenezel jo esellyel lesz benne mar vmilyen felbontas, azt ird at arra amit szeretnel vagy csak add hozza a listahoz
ha nem ismerte fel rendesen a monitorodat, elkepzelheto hogy a frekiket sem irta be jol, a HorizSync es VertRefresh ertekeknek passzolniuk kell a monitorhoz, ezeket elvileg kiolvassa a monitorbol, de a tipusa + HorizSync + VertRefresh szavakra raguglizva ott is megtalalod (ha nincs a monitor hatuljan)elvileg a jol beallitott frekikkel mar eleve a "megfelelo" felbontasba valt
az install scriptnel meg arra gondoltam, hogy azt a scriptet, amit elinditasz a telepiteshez, nyisd meg egy szovegszerkesztoben, es masold be ide a tartalmat vagy toltsd fel valahova magat a scriptet
persze ha binaris proggi akkor valoszinuleg nem fog menni az uj slax-szel, szoval bukta
-
doc
nagyúr
orulok hogy megy
monitorfelbontast alapvetoen a /etc/X11/xorg.conf file-ban lehet allitani, de ha pl. nVidia kartyad van es felrakod a drivert, azzal graf. feluleten tudod nagyon egyszeruen allitgatni, es elmenteni a configot
szoval elso kerdes: milyen videokartyad van?ja, azt az install scriptet fel tudod akkor rakni valahova? kivancsi vagyok ra
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
doc & Vladi
Mivel nem vagyok a téma szakértője ( indító menü megtekintése ill. szerkesztése ) inkább elkezdtem előlről az egész eddig vett folyamatsort.
Mindezek előtt még live cd-ről futtatva a rendszert megnéztem cfdisk parancsal ( tegnapi bootolási hiba végett ) a particíós táblát. Így kiderült ,hogy jól tippeltetek ,mert a hda1 volt a Swap amiről bootolni szeretett volna.
Új nap, új remények:
Tehát , cfdisk => töröltem minden particíót => létrehoztam újra őket ahogy doc írta csak fodítva előbb a linux és később a swap particíót => beállítottam a boot flagot hda1 -re => write => quit.
Asztal => Saját könyvtár => Slax install => Real telepítés a program álltal felajánlott beállításokkal => Finish
K menü => Parancs végrehajtása => shotdown -h 0Az ismételt gép indításkor már kivettem a cd-t és fohászkodtam.
Rendszerbetöltés és bejelentkezés => startxEgyszóval isten királyok vagytok ! Köszönöm szépen !
Még csak most jön a neheze ne nagyon örüljetek.
1. monitor felbontását hogyan tudom 1440x900 -ra állítani ?
( 1600x1200 -ig támogatja az intel chip a felbontást ) -
doc
nagyúr
> The real true difference between init and telinit is that init always
> carries a PID of 1 whereas telinit will acquire a separate PID as any
> other process in the system. Although I have no idea why this would
> actually matter in the grand scheme of things.nem arrol volt szo hogy te aludni mesz?
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
no init csak hab a tortán. Mennyire régi a merevlemez?
tényleg, a rendszerbetöltőt azért átnézhetnéd.
Ha nem tudod leállítani, akkor init 0 paranccsal még próbálkozhatsz. az 0-ás futási szintre vált, ami hagyományosan a leállítás.[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
ez vmi filerendszer hiba, lehet hogy a normalis leallitas nem artott volna neki
bar inkabb valami mas hibara tippelek, az nem okozna ilyet szerintem, biztos hogy nem hibas a vinyo? a particio rendesen letre lett hozva? (bar ha masolni engedett ra, akkor valoszinuleg igen)hm, varj csak
csinaltal egy particiot a lemez elejere swapnek, meg egy root-ot, ugye?
ez a hda1-rol akar bootolni, ami gyanusan a swap lesz...
akkor csak annyi a dolgod, hogy a lilo vagy grub (ami van) configjaban atirod a hda1-et hda2-re (meg lilo eseteben lefuttatni a lilo parancsot)
Siriusb: jajj
[ Szerkesztve ]
-
zodo
nagyúr
Sose tudtam normálisan leállítani ezt a rendszert, mert csak a kijelentkezést találtam meg így álltalában kinyomom a gépet.
Most lehet nem tett jót neki ,mert bekapcsolás útán feljött a lóherés képernyő ,elkezdődött a betöltés, de egyszercsak itt megáll: Kernel panic - not syncing: no init foundÁtadom elemzésre ezt a rossz képet, de én mára már feladom.
Szerk: (#7916) doc : Tudom,hogy jót akartál az újabb kiadással, de sajna nem megy a rendszerem.
Ha egy índító ikon alatt van az a scriptfile amire gondolsz akkor igen ott volt a home mappában.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
nem elleneztem, csak sokkal esszerubbnek latom az uj verziot megtanulni mint a regit
mindenesetre ha mukodik a rendszer, akkor orulunk es grat
ez az installer egyetlen scriptfile ami a home konyvtaradban volt? ha igen, masold be ide legyszi ha nem tul nagy, illetve ha igen, akkor valahova felrakhatnad, elvileg az ujal is mukodnie kell, esetleg nemi kis atalakitas utan
-
zodo
nagyúr
Bízony, valahol már láttam ilyet egy weboldalon csak nem találtam idáig.
Szóval a progi kikereste magának:
Slax cd helyét
Felcsatolta a telepítésre kiszemelt particíót
Ill. hogy hova helyezi az MBR-t (talán)Két "pipálható" lehetőség Live vagy Real telepítés. Usb-s eszkőz vagy Desktop pc. Második lehetőséget választottam / lefutott / telepítette a grub-ot (ha jól láttam a folyamatsáv ,haladás visszajelző csíkon ) és " All done! click Close button.
Eredménye: 16 szokásos elnevezésű mappa a vinyón.
( user, boot , dev , sys , tmp , bin , stb )(#7914) Vladi
Lehet, hogy leírták könyvben ,de ha még itt olvasnám se érteném.
( tudod, fejben gyenge vagyok )Nincs leírásom. Magamtól ugrottam a vízbe, de doc segített.
Kicsit visszaolvasol akkor láthatod,hogy mostanság az ilyesfajta mini linux kiadásokat próbálgattam kisebb nagyobb sikerrel. Ez a Slax megtetszett ,de nem tudtam telepíteni. Talán most sikerült.
Ez mondjuk nem a 6-os kiadás, hanem egy 5-ös ami magyar ,de ezt doc még nem tudja,mert ő ellenezte a régi verzíót. Nem baj nekem csak tanulgatni kell ,hogy mgismerjek végre egy pár varázsfogást a linux világából. :-)Na mindjárt kiderül,hogy mi történt az előbb valójában.
-
Vladi
nagyúr
Le van írva sok helyen. Könyvekben.
Melyik leírást használod? Egy általános tanács leírásokkal kapcsoltban: amikor olvasod, próbáld meg végiggondolni, hogy mi is csináltat veled éppen. Ha csak úgy követed, akkor nem fogod érteni, hogy mi a hiba. De ha tudod, hogy most particionál, most felmásolja a fájlokat stb. akkor nem akadsz el.
"ssz-vissz egy mappát látok:
" lost+found " néven. Itt is control + H a rejtett fájlok megtekintése ?"Az tök jó. az egy ext3-ra formázott üres partíció, arra van szükséged. A lost+found az egy fájlrendszer rész, ne foglalkozz vele. Lényegében arra jó, ami a neve.
"Ez mellé kelenne felmásoljam a cd-n lévő " root " mappa tartalmát ?"
Szerintem nem. A futó rendszer gyökeréből kell másolnod. Kivéve a viruális könyvtárakat, de ezt le is írja a doksi. melyik is?Grubot majd később rakunk. Van egy leírásom, majd megkeresem. Nem lilo van slaxon?
Vagy már nem is azt telepítjük, csak megint lemaradtam?
-
doc
nagyúr
válasz Siriusb #7910 üzenetére
probald ki, nem tudom azon mennyire lassu
mindenesetre netbookra inkabb az Ubuntu netbook remix valo
en az eee-n Slax-et szoktam hasznalni mobilnetre, gyors mint az olajozott villam mondjuk az eleve rajta levo Xandros nagyon ugyesen ossze van rakva, kicsit megturkaltam itt-ott de alapjaban veve ugyanaz mint gyarilag voltegy slax-et kiprobalni nem tart semeddig, letoltod a 200 mb-s ISO-t es kiirod CD-re, vagy a pendrive-hoz valo .tar-t, kicsomagolod ra, lefuttatsz egy scriptet es mar bootolhatod is rola a windet
ha megtetszik, itt lesz remelhetoleg nemsokara a slax telepitesi utmutato
lehet megerne egy logout cikket, ha raerek es a kollega urral sikeresen felraktuk, meg is irom
-
doc
nagyúr
valahol biztos le van irva
akkor eddig minden jo, mas file nincs, csak a lost+found mappa (ide elvileg a filerendszer hibak utani felig doglott, de megmentett maradvanyok kerulnek, eletemben egyszer kellett, mikor hetekig rossz IDE-kabelt hasznaltam, de akkor is rendbejott minden szepen )
naszoval van egy szepen formazott ext3 particiod, erre nem a cd-rol kell felmasolni (azt is lehet, de akkor nem vagy elorebb mintha a live-ot futtatnad valahova mentett valtoztatasokkal) hanem a futo rendszer rootjat
ilyet nem nagyon szokas/illik/jo csinalni, de a cel szentesiti az eszkoztszoval ha fut a slax (vagy barmi mas) akkor van ugye egy root filerendszered, ami fel van mountolva. ez tobbnyire siman egy adott particio, de mivel live-rol van szo, elotte kicsomagol ezt-azt, es a memoriaban tartja a filerendszert, neked ezt kell attenni a vinyora
elso lepesben fel kell mountolni a frissen letrehozott particiot
erre altalaban a /mnt konyvtarat szokas hasznalni, csinalj benne mondjuk egy root nevu konyvtarat, aztan mountold be a particiot:mount /dev/hda2 /mnt/root
a /dev/hda2 ertelemszeruen az a particio lesz, amit csinaltal cfdisk-kel
bar most jovok ra, ha latod rajta a lost+found-ot, akkor jo esellyel mar bemountoltad. a mount parancs parameterek nelkul kilistazza a felmountolt meghajtokat, nezd meg koztuk, ha ott van, akkor /mnt/root helyett ertelemszeruen azt kell hasznalnina ha megvan a "celpont", akkor csak siman at kell ra masolni a jelenleg RAMban levo root filerendszert
na ezt itt most hirtelenjeben kiprobalni nem tudom
de valami ilyesminek mukodnie kell:cp -vxR / /mnt/root
ez a / vagyis root FS-bol mindent atmasol a /mnt/root-ra ugy, hogy filerendszeren belul marad, tehat nem kerul vegtelen ciklusba (remelhetoleg)
kozben irja is hogy mit csinal, ha nincs symlinkes loop benne (az X-es konyvtarakban Debianon pl. szokott) akkor egy ido utan vegez, akkor mar szinte gyozelemlehet hogy a -P kapcsolo is kell, hogy ne kovesse a symlinkeket akkor nem lesz loop, probald ki azzal, szoval cp -vxPR lesz a parameterezes
ha ez sikerul, akkor mar csak a bootloader van hatra, meg a keresztbetett ujjak, aztan miutan nem indul, a hibakereses
-
zodo
nagyúr
Figyelek ám!
A jóisten álldjon meg ,de ez miért nincs valahol leírva így ahogy te tetted ?
Szóval ott tartok,hogy találkoztam a userfriendly felülettel és nagyjából lekövettem a leírtakat. Töröltem minden particíót és létrehoztam az újjakat.
Most van egy primary 512mb swap ill. egy 9,4gb linux particíóm amire beállítottam a boot flagot. Ha a belenézek a vinyó tartalmába össz-vissz egy mappát látok:
" lost+found " néven. Itt is control + H a rejtett fájlok megtekintése ?
Kipróbáltam ,de semmi.Maradt az egy db mappa.Ez mellé kelenne felmásoljam a cd-n lévő " root " mappa tartalmát ?
És ha igen, hogy teszek elé grubot ?Szerk: Nincs is a cd-n "root" mappa csak üres " rootcopy" vagy a " boot " mappát kell másoljam. Azt is hogyan ,ha csak olvasásra engedi megnyitni a cd-t ?
Bocs a bénaságomért.
(#7905) Siriusb
Igen, köszönöm az ötletet, szeretem is az ubuntut , de sajna ez a Compaq Ipaq nem igazán ahhoz való.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz Siriusb #7905 üzenetére
az Ubuntu irtozatosan lassu es nagy, neki pont egy pici es gyors kell, ezert esett a valasztas a Slax-re, ami tenyleg nagyon jo, de nem arra talaltak ki hogy az ember telepitse
amugy azt is meg lehet csinalni hogy siman felmasolod a vinyora az USB-s .tar tartalmat es futtatod a boot konyvtarban a megfelelo scriptet, onnantol ugyanugy hasznalhatod mintha pendrive lenne, de a virtualis FS miatt nem lesz olyan hatekony mint egy rendesen felrakott rendszer
-
doc
nagyúr
dehogy vagy hulye, az hogy ilyen kitarto vagy mar 80% siker
akkor a formazas:
eloszor is azt kell tudni hogy milyen vinyo(k) van(nak) a gepben, illetve milyen particiok, amiket hasznalni akarsz
a vinyok felderitesehez a legegyszerubb az fdisk hasznalata:
fdisk -l /dev/[sh]d*
ez kilistazza az elerheto osszes hdd-t es particiot
a h-val kezdodoek az IDE-s, az s-sel kezdodoek a SCSI vagy SATA vinyok (vagy usb-sek)
ebbol mar latni fogod hogy melyik is kell neked
particionalni a legegyszerubb a cfdisk, az jo kis userfriendly felulet, inditani a kivalasztott vinyoval kell mint parameterrel, tehat ha pl. a secondary master IDE-s vinyot akarod particionalni akkor cdfisk /dev/hdb
itt tudsz particiot torolni/letrehozni, stb. ha nem kell semmi mas a vinyon, az egesz a Linuxe lesz ,akkor torolj le minden mar letezo particiot, hozz letre a lemez elejen egyet swap-nek (a merete az sokmindentol fugg, legyen mondjuk 512MB, azzal sokkal nem csokken a felhasznalhato hely, de jol johet adott esetben), utana a maradek helyre meg egyet a root fs-nek. mindketto lehet primary particio, a Linux nem olyan kenyes mint a windowsa particiok tipusat (Type) is be kell allitani, ez 0x82 es 0x83 ha jol emlekszem, attol fuggoen hogy swap vagy normal FS lesz rajta, de ezt ugyis latni fogod mert felsorolja a lehetosegeket
hogy csinos legyen, illik beallitani a Boot flaget a nagy particiora
ezutan WRITE (yes-t kell begepelni neki a folytatashoz) es QUITmost mar megvannak a particioid, ujbol kilistazhatod oket a fenti fdisk -l /dev/[sh]d* paranccsal
formazni csak a filerendszernek szantat kell, a swap-et nem, a parameter a particio:
pl: mkfs.ext3 /dev/hda2 hogyha a /dev/hda2 a Linux particiodha ez megvan, jon a masolas
-
zodo
nagyúr
Szörnyű milyen béna vagyok ,nem lesz Slax-om se én ezt nem tudom telepíteni, másolni.
A pics@ért kell így lennie ennek, kezdem nem szeretni -
pc-user
senior tag
A Frugalware-t tesztelte már valamelyikőtök? Mennyivel másabb, mint a slackware (amire épül)?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Fifa 20 PC játék (lemezes)
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest