- Linux kezdőknek
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Synology NAS
- Zuckerberg Trumppal együtt szorítja vissza a cenzúrát, válaszolt az EU
- Beköltözhet az eBay a Facebook Marketplace-re
- Facebook és Messenger
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Amazon Prime Video
- Ubiquiti hálózati eszközök
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
steewcv65
őstag
válasz Jocikablack #26298 üzenetére
Ha teszel még egy ventit ami pull ba lesz beállítva,de igazából mindegy ,hogy állítod be(push is lehet) ,akkor hangos lesz ám az a rendszer.Kivéve talán akkor nem ,ha a ház hátsó 140-es ventitől távol helyezkedik el.Mi a célod a felülre beépített ventivel?
#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
Jocikablack
tag
Sziasztok!
Az alábbi ház megvásárlását tervezem meglévő konfighoz: NZXT CA-H710I-BR Midi H710i.(Gigabyte m365 aorus elite, Zotac GTX 1080ti, i7 9700, Samsung m.2 nvme 970 evo, 4*8 gb Gskill aegis 3200MHz) A procin egy Be Qiuet Dark rock slim van 1 ventivel. Tervezek rá egy másodikat is tenni. A házhűtés: elől 3 db venti van(120 mm), hátul 1 db (140 mm). Felüre nem lenne érdemes még 1 db ventit betenni?
-
passatgt
aktív tag
Sziasztok!
Egy nagyon pici házba szeretnék Ryzen 3200g-t rakni, GPU nélkül. Az alaplap és a ház oldala között kb 5-6cm hely van, viszont az oldalfal teljesen zárt, tehát valamilyen más típusú hűtő kellene, mint a gyári:
Találtam egy ilyet, 1U szerverhez való, ami szerintem működhet: https://www.newegg.com/dynatron-a18/p/N82E16835114143
Viszont mivel szerverhez van, meg elég pici is, gondolom nem lenne túl csendes. Van esetleg valakinek ötlete, hogyan lehetne hatékonyan hűteni a rendszert? A ház így néz ki, a hátuljára értelem szerűen egy új lap kerül, ami perforált végig:
A hátlapon kívül nem szeretnék semmit kivágni rajta. Az elején lévő nyíláson szívná be a levegőt és hátul jönne ki, ahogy berajzoltam. Esetleg hátulra még elférni egy pici ventillátor, ami segít az áramoltatásban? Maga a ház 8cm széles.
-
Raggie
őstag
válasz steewcv65 #26294 üzenetére
Az Arctic ventijeivel évekkel ezelőtt volt dolgom, de akkor nekem eléggé csalódások voltak mind hang mind teljesítmény terén.
Azokhoz képest az eLoop ég és föld. Noctuá-im(mint már írtam) még nem voltak.
A jó középmezőny volt számomra a Thermalright fehét színű TY ventijei. Azok ár/értékben elég jók szerintem.Clint Eastwood FTW
-
steewcv65
őstag
válasz Redplee #26293 üzenetére
Szerintem jobban járnál egy tornyos hűtővel,de ez az én véleményem.Min a kettő jó hűtés amúgy,én a vrm hűtését,ha az neked fontos (húzod is a procit,ha nem akkor annyira azért nem fontos?)akkor betennék egy ventit főlé ami arra fúj mondjuk fixen jó légárammal és alacsony zajjal.
#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
steewcv65
őstag
válasz Raggie #26292 üzenetére
Én saját tapasztalatomat adtam hát hiszen mint írtam nekem van ez is, az is.Én cpu bordájának a hűtésére használok most egy arctic f12 pwm hűtőt ami 0,3sone ami kb max 22dba és ezt 53CFM (90.1 m3/h) légtömegárammal tudja.Azért használom ezt jelenleg,mert a noctuam az egy nagyon nagyon picit halkabb ,de ezt is csak akkor veszed észre,ha kikapcsolod a ház ventiket.Viszont ezzel hűvösebb nálam a cpu mint az noctuaval.
Játék tesztet is csináltam és ott is 1-2c-al alacsonyabb a cpu hőmérséklete ezzela hűtővel szerelve.Szóval nem minden az ár,mert drágább.Régebben csak noctuat vettem és elkezdtem nézelődni,hogy a többi mit tud ,hasonló paraméterekkel.Pl ez tudja azt,viszont azt nem mondtam,hogy 1-2 év elteltével már hangosabb lesz mint a noctua.Noctua saját paraméterei :Airflow 94,2 m³/hAirflow with L.N.A. 70,8 m³/hAcoustical noise 23,9 dB(A)
Ezért is kérdezgettem,hogy kinek mi a tapasztalata ,mert a saját méréseim szerint nekem az,hogy kb azonos szinten van a kettő.De ,ha a eloop is kb ezt tudja akkor nem próbálnám ki#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
Redplee
senior tag
válasz steewcv65 #26287 üzenetére
áá, szóval a cpu hűtő is gond lehet?
jobban járnék, ha nem top flow lenne hanem vinné tovább a légáramot a gép hátulja felé? Noctua D15 / be quiet! Shadow rock 3 mondjuk? Ez esetben mi lesz a pl a VRM el, ami most ugye jól meg van keverve elvileg.
Tech YouTube csatornám: Ren-Tech - Technology Unboxed
-
Raggie
őstag
válasz steewcv65 #26289 üzenetére
Ez egy darab teszt, egy féle felhasználásra, ahol kb szinte mindegy milyen ventillátor van beszerelve...
Itt, ebben a felhasználásban valóban kb ugyanazt tudja, de ez egy eléggé specifikus és nem túl valós helyzetet modellez.
De pl házventiként vagy léghűtésen már nagyon nem.
Például nézz meg egy kicsit részletesebb és tudományosabb tesztet is : LINKClint Eastwood FTW
-
steewcv65
őstag
válasz tasiadam #26290 üzenetére
Nem tudom ,hogy mi hozza össze nekik az alap 30dba környékét.Nálam a szobámban 24-28dba van a gépnél és az még megy is persze.Mondjuk klímát eltudok képzelni,hogy az van
-
steewcv65
őstag
válasz Raggie #26288 üzenetére
ryzen 3600 undervoltage cryorig h7 plus heatsinken 15perc stress tesz .
arctic max fordulaton 70c
noctua max fordulaton 71cEgymás után mértem öket.Szoba hőmérséklete nem változott,sőt semmi...Próbálj majd ki egyet,mert én ezt úgy mondom,hogy kb 7éve használok noctua hűtőket.De kerestem most egy tesztet is ez belinkelem neked.
[link]
-
Raggie
őstag
válasz steewcv65 #26287 üzenetére
Az Arctic és a Noctua nem annyira hiszem, hogy ugyanazt tudja... Azért nem véletlenül kerül négyszer annyiba az egyik.
Nekem Noctuáim még nem voltak, mert azokat én is nagyon drágának találtam, de eLoop ventijeim bőven vannak és sokkal jobbak mint bármilyen más márka amit eddig próbáltam. De nem kicsit.
Egyébként érdekelne, hogy mi az amiből arra jutottál, hogy az Arctic tudja azt amit a Noctua.Clint Eastwood FTW
-
steewcv65
őstag
válasz Raggie #26285 üzenetére
Nekem arctic és noctua is van , és érdekes módon az arctic f12 pwm tudja azt amit a noctua.Max fordulaton egy nagyon picit hangosabb ,de tényleg alig hallani.....
Ha azt nézzük akkor már nem is jó vétel eLoop és a noctua se,de kiszeretném próbálni magam is! Nb-eLoop 4-6000ft között mocorog a noctua ennél is drágább ,míg az arctic 2000ftSzóval már csak az érdekelne majd,hogy heatsinkbe melyik tudna többet
#Redplee&Raggie
Jól gondolod te is a dolgokat Raggie,de ügye zt innen sajnos így nem tudjuk megoldani,bár a cpu hűtője alapból fog nagyobb légzajt csinálni,mert megtöri a légáramlás irányát.Szóval igen ,helyzetében be lehet még valahogy trükközni ,de csak mérésekkel.Innen marad a tanács és neki a próbálgatások#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
Raggie
őstag
válasz Redplee #26279 üzenetére
Jól látod. Nincs értelme ennyivel több levegőt benyomni, mint ki.
Úgy érdemes beállítani a ház légcseréjét, hogy kb ugyanannyi levegő áramoljon be mint ki, maximum egy kicsivel több jöjjön be, és akkor pozitív nyomás lesz a házban, nem fog a por annyira bejönni egyéb helyeken.
Én azt csinálnám a helyedben, hogy a két nagyobb légáramlású ventit tenném előre alulra befelé, és a házhoz járó alacsonyabb teljesítményű ventiből beraknék egyet hátulra felülre és egyet felülre hátulra mindkettőt kifelé irányítva.
Ha ez nem elég, akkor max még annyit lehet csinálni, hogy előre rakod mind a három régi ventit befújónak és a két nagy teljesítményűt meg hátra kifújónak.
De alapvetően elég kellene lennie a négy ventinek. Minél kevesebb venti van a házban, az annál halkabb.EDIT:
Most olvasom, hogy csak egy kifelé fújó ventit használsz... hát azzal nem fogsz sokra menni. Mindenképp beraknék még egyet. Ha meg ennyire fontos a csend, akkor el kell viselni, hogy melegebbek az alkatrészek. De egy kifújó venti mellett kettő befújónál többnek nincs értelme.[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
steewcv65
őstag
-
Redplee
senior tag
válasz steewcv65 #26282 üzenetére
Itt a kép. [kép]
Szóval bal fent noctua A14, jobb fent noctua A14, alatta 2 X2 GP14. A procin meg Noctua Redux. Most mind egybe van vezérelve a Fractal pwm hubbal. De sztem nem optimális
Meg néha tényleg turbulencia hangja van, főleg a hátsó venti felől, ilyen búgás szerű. Jó lenne optimalizálni, de nem tudom merre induljak el :-)Tech YouTube csatornám: Ren-Tech - Technology Unboxed
-
steewcv65
őstag
válasz Redplee #26281 üzenetére
Képeket lehet ide beszúrni,kérlek csinálj róla képet
-
Redplee
senior tag
válasz steewcv65 #26280 üzenetére
Szia,
őő, lehet rosszul írtam amúgy.
Elöl 3 van: fent A14, alatta a két X2 GP14.
Hátul pedig 1 van, fent, A14. Illetve egy noctua Redux 14 centis a cpu hűtőn.
Gépház tetején nincs, mert a hang miatt azt zárva tartom. Szóval szerinted az előlapi 3 közül az A14 et inkább alulra tegyem?Turbulenciát én is tapasztalok... Pedig elvileg 24Db ventik, de amikor kicsit felpörög akkor sövít.
-
steewcv65
őstag
válasz Redplee #26279 üzenetére
Szia!
Saját tapasztalataimat fogom neked leírni és nem egy kőbe vésett lexikontÉn azt vettem észre,ha házban úgy helyezel egymáshoz "közel" ventiket,hogy azok között nincs valami eszköz(bármi)Akkor magasabb lesz a légzajod a turbulencia miatt.
Mondok egy példát erre nálam:
Pure Base 500 házban a a hátsó venti fújta ki a levegőt és a procim hűtőjén 2db ventillátor volt.A második venti közel volt nagyon a hátső ház ventihez (max 3-4cm) és ,ha az a venti ment akkor rohadt hangos volt az egész gép.Pedig minden ventillátorom halk!Szerntem,ha úgy építed be,hogy a fenti ventilátor ami befele fújna és nem nagy fordulaton,de jó légáramlásal és nem közvetlen ventilátorra akkor úgy van értelme.Próbáld a heatsinkre terelni alacsonyabb fordulaton és én a helyedbe nem kötném az összes ventit a hubra!
Én úgy csinálnám meg,hogy fent lévő venti külön szabályozható legyen.Illetve a hátsó is külön legye vezérelve.Az első három meg egy vezérlésen.Aztán mehet aida64 cpu stress teszt.És a hőmérsékletek és ventilátor fordulat/zaj tűrésben beállítod a rendszert.
Ha játszol ez a zaj illetve a hőmérséklet amit ebben a tesztben fogsz elérni meg se fogja közelíteni,de kiindulásnak egy nagyon jó pont lesz.Aztán marad a finomítás a játékok alatt mondjuk.
Üdvu.i:Teamviewerrel,ha gondolod segitek !
-
Redplee
senior tag
Tanácsot szeretnék kérni Fractal Define S2 ház átlevegőztetésével kapcsolatban.
Volt ehhez 3db Fractal X2 GP-14 nem PWM es 1000rpm-es ház venti.
Nekem meg volt pluszban 2db Noctua NF-A14 PWM Chromax Black Swap... Ezek ugye 1500rpm esek és PWM. Ill egy noctua léghűtő van a gépben ami top flow és pont a hátsó venti mellett van ugye.
Na most, mi lenne az ideális elrendezés? A következőt csináltam: hátulra beraktam egy noctuat et szívónak, meg elöl fentre 1 noctuat befelé szívónak, alatta meg megmaradt a 2 fractal. Az egészet a ház HUB jára kötöttem a cpu fannal együtt, és a CPU fan ba van dugva a manual alapján, a biosban a fan profillal az egészet egyben lehet kezelni. Ha nő a hőmérséklet, mindegyiket egyformán növeli. Ugye nekem eleve azért fura a 3 be elől és 1 hátul ki elrendezés, mert így gondolom több levegő érkezik a házba mint amennyit a hátsó kinyom, főleg hogy egyforma rpm.
Ez így mennyire jó? Mivel lehetne még ideálisabb megoldás, hogy csendes is legyen meg jól egyen a levegőáramlás?
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Pure wings 140 vagy Arctic p14 v Arctic f14?
Mi a véleményetek melyik halkabb?
Illetve heatsink hűtésnek kinéztem két ventit érdekelne arról is a véleményetek:
1Arctic p12
2NOISEBLOCKER NB-eLoop 120Üdv
-
MaddeNNNN
őstag
válasz Yodafon #26272 üzenetére
Szvsz jobban járnál ha vennél egy normális házat. 15 ezer környékén már lehet kapni egész jó szellozesu házakat.
Zalman S2 11k
Deepcool Tesseract SW(több színben) ~15k
Fractal Design Focus G (több színben, porszuros!) ~20kEzek csak hirtelen példák
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Yodafon
senior tag
válasz tasiadam #26260 üzenetére
Na igen előre egy 12 centist fogok berakni.
Az oldallapra is lehet tenni ventit. Ott melyik jobb? Ha befelé szívja vagy kifelé fújja a levegőt? Azért kérdezem mert ugye ott a cpu venti is ami gépház oldalára fúj (belülre), plusz a hátsó 12 centis venti is kifelé fúj ráadásul a táp venti is belekavar a játékba.I'm gangsta!
-
abdulka1
őstag
Az egy más technika, más lehetőségekkel.
Jelen esetben szükséged lesz egy különálló ARGB hub-ra amit szoftveresen, vagy távirányítóval vezérelhetsz.
(ajánlásba nem mennék bele, mert nincs ilyen irányú tapasztalatom)Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
abdulka1
őstag
A bekeretezett az ARGB csatlakozó, és elvileg adtak hozzá egy átalakítót is, de amennyire tudom, a lapon nincs ennek megfelelő aljzat(bocsi ha tévedek), ezért nem is tud működni a csillámpóni.
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
abdulka1
őstag
A ventin 3 pines aljzat van ezért DC vezérlést kellene beállítani.
Valószínűleg azért pörög maxon, mert PWM-re állítottad a vezérlést, és ez miatt folyamatos 12V-ot kap.Tedd át DC-re, és a Q Fan beállításnál klikkelj az Optimize All feliratra. Utána beállíthatsz ott hűtési görbét, vagy feltelepíted az ASUS AISuite programot a lapod támogatási oldaláról, és abban állítod be.
Az RGB csatlakozót hova kötötted?
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
V60
aktív tag
válasz abdulka1 #26265 üzenetére
Szia. Köszi. Bios-ba bementem és PWM/DC mód közül valamelyiket választottam / az egyiken megy a venti a másikon nem / azt hagytam amin működik. Folyamatosan 1475 rpm-en megy. Ez így normális? Hogy a max fordulat közelében pörög? A led része nem világít a ventinek. Köszi a választ előre is.
A bugyi nem a legjobb dolog a világon de közel áll hozzá!!!
-
abdulka1
őstag
válasz Süti86 #26255 üzenetére
Szia!
Ha esetleg tudnánk, hogy az alaplapodon hány db, és milyen vezérlésre képes ventilátor aljzat van, könnyebb lenne ajánlani.Egyébként szerintem, nem a képen látható cuccra van szükséged, mert ez egy RGB vezérlő.
Csak hogy a márkánál maradjunk.
PWM vezérlés esetén EZ, DC vezérlés esetén pedig EZ lehet jó neked.(#26264)V60
Igen be. Ráadásul kétféle vezérlési mód létezik, és ennek megfelelően kell ventilátort is választani.[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
válasz Yodafon #26259 üzenetére
Belolre kell egy fix foedulatu higg airflow, es meg kell nezni a hazat h van-e proszuro benne vagy sem. Aztan a hatulso + táp kifujasa az nem keves airflowot csinal. Igy pl mehetne oda egy silent, high static venti. Igy lehetne jora megcsinalni.
Még mindig másodrangú állampolgár
-
Yodafon
senior tag
válasz tasiadam #26257 üzenetére
igazából az zavar h eddig működött egy módon, legyen ez "x". Most elméletileg beraktam pár ventit ami jobban kell hogy mozgassa a levegőt, de nem x+y lett az eredmény hanem x-y...
Tehát még jobban romlott a hatásfok mintha nem csináltam volna semmit. És ez már rendesen felb'szI'm gangsta!
-
tasiadam
veterán
-
Yodafon
senior tag
válasz tasiadam #26252 üzenetére
Well... kicsit javítottam a kábel elrendeződésen.
A ház egy MTech M23.
Amúgy még így is tényleg ilyen kevés lenne a légtér?
A nagy ventit beraktam hátra hogy kifelé fújja a levegőt, a proci ventit meg előre hogy befelé? fújja de inkább rosszabb lett az egész. Csak nem tudom miért... Mert elméletileg a vga most friss levegőt kap ugyebár magára.[ Szerkesztve ]
I'm gangsta!
-
Süti86
csendes tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a kérdésem...
Vízhűtéshez vennék ventillátorokat venni,8db-ot. Össze szeretném kötni őket,mert ugye ennyit nem lehet alaplapra kötni
A kérdésem az lenne,hogy a feltöltött képek alapján,egy ilyen Thermaltake-al,ezt meg tudom tenni?...ide csatlakoztatom őket,ezt pedig a laphoz?!
Köszi a segítséget!
Tamás -
V60
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Adott egy lap: Alaplap: ASUS B150 PRO GAMING/AURA
És egy hűtő amit be tettem a ház hátuljára: Zalman ZM-RFD120AKlassz minden csak éppen nem akar működni!? A lapon nyilván a legközelebbi aljzatba dugtam be ami amúgy is az 1 számú ház hűtés lenne. Indításkor felpörög de aztán meg is áll, ugyanezt csinálja a leállításkor. ilyenkor mi van???
Válaszokat előre is köszönöm
Üdv ZolaA bugyi nem a legjobb dolog a világon de közel áll hozzá!!!
-
Raggie
őstag
válasz Mizol29 #26251 üzenetére
Gyanítom, hogy ha a képen lévő budget ventillátorokból szeretné a kolléga megoldani a dolgot akkor nem szeretne sokat költeni az ügyre, így ház csere nem játszik...
(#26250) Yodafon :
Mindenesetre sajnos én is egyet értek abban, hogy jelentős javulást nem lehet majd elérni komolyabb ráfordítás(és másik ház) nélkül.
Egyébként használtan 5ezer körül már vannak ennél azért sokkal jobban szellőztethető régebbi házak is. Szerintem nézz szét aprón.[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
-
Yodafon
senior tag
Na helló
Adott ez a gép aminek a vga-ja már a 90 fokot karcolja. Szeretnék a képen látható plusz ventikkel valami hűvösebb hőmérsékletet beállítani neki. Próbáltam már sokféleképpen de szinte mindig a plusz ventik hatására csak jobban rontott a hűtésen. Hova lenne érdemes elhelyezni ezeket a ventiket? Valamint zárt vagy nyitott gépház a jobb?
A nyilak a képen a meglévő komponensek levegőáramlását mutatja.I'm gangsta!
-
Raggie
őstag
válasz schferenc77 #26243 üzenetére
Szervusz, ezek eléggé laza lamellák. Ha hosszanti irányban fújatod nem kell ide légnyomás csak friss levegő.
A 92 mm-es ventik után szerintem már két "mezei" középkategóriás 14-es ventivel is álom lesz a hanghatás!
Egyébként a Noctuá-k elég jók mindkettőben, de eléggé drágák is. Persze ha nem akadály a büdzsé, akkor jók azok nagyon.Clint Eastwood FTW
-
Raggie
őstag
válasz superecneB #26245 üzenetére
Szervusz, szerintem a ventikkel kapcsolatban inkább itt tudnak majd tanácsot adni: LINK
Clint Eastwood FTW
-
superecneB
őstag
Sziasztok
Tudnátok tanácsot adni, Xigmatek Asgard pro házhoz keresek lentre egy 120mmes ventit illetve a tetejére 2 db 140mmes ventit, illetve egy darab 140mmest vagy 120mmest behekkelnék az optikai meg hajtok helyére a proci hűtő elé.
Az arctic F12/F14 típusai merültek fel praktikusan ár/értek arányuk miatt de nem tudom okoz e gondot a vízszintes üzem illetve a silent verziót érdemes venni vagy a sima 3 pines csatlakozóval alaplapról szabályozva a nem silence verziót is le tudom lassítani / halkítani?
Termeszetesen más is szóba jöhet. A jelenlegi szellőzés is megfelelő nincsenek hőmérséklet gondjaim emiatt kisebb ráfordítással javítanék rajta ha van értelme.
Udv -
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Az mennyire normális, hogy a "Ryzen 2700" processzorom "Wraith Spire" hűtőjén a LED elkezdett kiégni, pislákolni mindössze ~4 hónap használat után?
Ilyen volt (a kép csak illusztráció):
És most az "AMD" felirat messze nem ilyen fényes. Opálos, szürkés, gyengén világít, ráadásul időnként hol kicsit erősebben, hol kicsit gyengébben...
Nagyon kiábrándító, és idegesítő!"Aquila non captat muscas."
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Gigabyte BRIX mini PC-m (i7-7700hq és GeforceGTX-1060), és a gyári házból szeretném kivenni, egy egyedi házba rakni és egy jobb hűtéssel ellátni (egy normális játék közben simán 90 fokra megy a GPU, sőt van, amikor ki is kapcsolja magát a gép).
140-es PWM-es Noctua ventikben gondolkodom, két db, egyik befúj, másik kiszív. A hang is fontos, de ha jól értem, akkor a statikus nyomás fontosabb érték, hogy ki tudja fújni a lamellák közül a meleget a venti.
Itt egy kép, hogy az alaplapon és a VGA-n milyen lamellék vannak, szerintetek itt fontos a statikus nyomás, vagy "elég" ha CFM-ben eleget tudnak a ventik?
Ráadásul most megnéztem, mit tud a gyári 92mm-es venti (Delta AFB0912SH), hát az egyrészt pörög, mint az állat (4800/min), másrészt olyan staikus nyomás értéke van 13,35mm/H2O, hogy annak közelébe sem ér semmi.Szóval a fő kérdés: eredeti házban, és egy új 92-es ventivel, vagy egyedi házban, és két 140-es ventivel jobb? Én azt érzem, hogy két 140-es venti már tud akkora nyomást adni, hogy kiszedi a meleg levegőt a ventik közül....
Itt a link a gyári ventire és ilyen ventikben gondolkodom.
-
pumilecs
kezdő
válasz sony309 #26240 üzenetére
nagyon elbeszélünk egymás mellett
neharagudj. Tehát igen. Ezt mondtam.
1 db 3 pines és 1 db 4 pines alaplapi csatlakozóm van. (én a 4 pineshez hozzávattem a cpu csatiját de az amúgy is foglalt tehát tárgytalan) A háznak 2 db 3 pines ventije van. Akkor ha veszek egy 3 pines Y elosztót azok le vannak tudva.
Majd mondjuk vennék még 2 db ventit azokat meg lehetne oldani az 1 db 4 pines alaplapi csatlakozóról, ugynúgy Y elosztóval. -
pumilecs
kezdő
válasz sony309 #26238 üzenetére
-a kettő darab házba épített ventim 3 pines és 1 db 3 pines alaplapi csatlakozó van.
-ha meg vennék még kettő 4 pinest az azért lenne jó mert akkor az alaplap egyetlen 4 pines csatlakozóját is szétoszthatnám 2-felé (2db 4 pines van csak itt most a procihűtőjét nem számoltam) -
pumilecs
kezdő
-
tasiadam
veterán
-
pumilecs
kezdő
Sziasztok!
Nem tudom melyik topicba való a kérdésem de azt gondolom talán ide a legjobb, javítsatok ki ha hülye vagyok.
nem vagyok tapasztalt gépösszerakó így váratlanul ért hogy az asrock b450 pro4-f alaplapomon 1 db 3 pines ventitápcsatlakozó van.
így a fractal design focus gben lévő 2 db ventiből most csak egy üzemel.
jó lenne a másikat is beüzemelnem, illetve lehet kövi hó elején a procihűtő mellé vennék még 2-3db ventit még bele (nem tudom mennyire van rá szükség)
AMD r5 3600
gigabyte gtx 1650s windforce
BQ system power 9 500wtaláltam elosztókábeleket, esetleg ezek megfelelő megoldást jelentenének? illetve ezekből melyiket érdemes. nem tudom van e lényegi különbség..
ventiből milyet ajánlanátok? Ami nem túl hangos és 10k körül van 2-3 db-al?Előre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
abdulka1
őstag
válasz Raggie #26231 üzenetére
ITT említette a kolléga a 3 pines csatlakozó meglétét.
Bogarásztam egy kicsit, és a gyártói oldal képein felfedezhető, hogy sárga-piros-fekete vezeték van a ventiken.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
MaddeNNNN
őstag
válasz tasiadam #26227 üzenetére
Köszönöm, én is így gondolom. Viszont fél évvel ezelőtt amikor hosszú idő után újra gépet raktam össze még úgy volt hogy karácsonyfa helyett ez fog állni a nappaliban
Azóta kicsit szolidabb lett. Így szerintem igenyesebben néz ki.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
veterán
Van valakinek tapasztalata az Arctic Accelero Twin Turbo II vga hűtővel?
A Gigabyte RX 5500 XT-m 62-63 fok körül nem éppen halk és megfordult a fejemben a hűtőcsere.
A kompatibilitási listában csak az 5600 XT és az 5700 XT szerepel.Jó lehetne az 5500 XT-re is mókolás/fúrás/faragás nélkül?
Valakinek van tapasztalata,vagy infója ezzel kapcsolatban? -
fudi2002
veterán
Villámkérdés Urak
Thermal pad 1mm ugye nem vezeti az áramot? Gpu hátsó felére kéne raknom (arctic vga hűtő backplate-l)Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Raggie
őstag
válasz sony309 #26222 üzenetére
Én neked is fan-hub-ot ajánlanék, mint MaddeNNNN kollégának pár hozzászólással előbb.
Az alaplapod egy CPU hűtőn lévő ventit és egyetlen egy darab házventit tud szabályozni.De elsőre inkább tudni kellene, hogy milyen ventik vannak eleve beépítve a házba.
Feszültésg vagy PWM szbályzósak-e.Clint Eastwood FTW
-
sony309
őstag
Üdvözlet, sziasztok!
Hozzáértők tanácsára lenne szükségem az alábbiakban:
[Deepcool Kendomen] házzal rendelkezek, benne egy [MSI B450M Pro-Vdh Max] alaplap, ami (elviekben) két ventilátort tud szabályozni.
A házba gyárilag 5 db ventilátor van szerelve, 2 db elöl, 2 db felül és egy db hátul.
A két felső gyárilag szabályozható a házon elhelyzett kapcsolóval, LO-HI-OFF állásban.
Marad három ventilátor, amit jó lenne az alaplap által szabályozni.Hozzáértők tanácsát várnám, hogyan lenne jó ezt megoldani?
De egyéb okos ötletet is szívesen fogadok!Előre is köszönöm a választ/válaszokat!
S3x, hifi & rock and roll
-
Márton0000
csendes tag
Félek hogy átszakítom procival együtt az alaplapot
-
veterán
válasz Márton0000 #26215 üzenetére
Emlékszem annó egy ilyen beakasztós AM hűtővel én is megszenvedtem.
Az se akarta az igazságot.Volt a beakasztón kivágva hely lapos csavarhúzónak ha kézzel nem menne,azzal lehetett lenyomni,paráztam is hogy ha kicsúszik a csavarhúzó szétcseszem az alaplapot,de nagy nehezen ráment. -
veterán
válasz Márton0000 #26213 üzenetére
Közben rákerestem a szerelési útmutatójára.
Valóban csak a beakasztós az AMD-s.
Pedig akkor rá kellene mennie. -
veterán
válasz Márton0000 #26211 üzenetére
-
veterán
válasz Márton0000 #26209 üzenetére
Ez is hasonló,nézd meg nem e hasonlóan kellene ezt is: [link]
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Márton0000 #26207 üzenetére
Nem azok a fém szerelvények kellenének hozzá?
A gyári rögzítőket le kell szedni és a oda kell felcsavarozni a konzolokat,majd arra a hűtőt.Legalábbis kinézetre ez a hűtő is ilyen.[ Szerkesztve ]
-
Márton0000
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném!
B450 tomahawkom van r5 1600af el. Vettem egy id-cooling se-214x hűtőt, de egyszerűen nem tudom rá feltenni, azért mert olyan mintha az alaplapon lévő lefogató körmök alacsonyabban lennének a kelleténél kb ~10 mm el! Vagy csak én vagyok bátortalan? Brutálisan kemény ez a lefogató keret.. nem hiányzik még valami hézagoló innen: https://ibb.co/qmGvP1P
Köszi -
veterán
Sziasztok!
Ha már léghűtés topik,akkor tudnátok nekem ajánlani 12cm-es 3 pines házhűtő ventit?
Mivel egy CM Q300L perforált házikóba menne,így valami nagyon halkra lenne szükségem.
Az elejébe raknék kettő darabot,egy szállítana a procihűtőhöz egy kis plusz friss levegőt,a másik meg a videókártyának.Extra hatalmas légszállításra nincs szükségem,egy Ryzen 5 1600AF+Arctic 34 eSport kombinációnak és egy Gigabyte RX 5500XT-nek szeretnék egy kis friss levegőt biztosítani.
Mivel a hátuljában már van egy,így már csak egy 3 pines szabad csati van az alaplapon.Van olyan ami Y kábeles sorolható (Arctic Bionix-om olyan,csak az 4 pines),vagy kell hozzá kiegészítő kábelt vennem?
Darabár maximum 5000ft,de lenne baj ha lenne olcsóbban valami ár/érték arányban ajánlott halk venti.
Valami ötlet? -
MaddeNNNN
őstag
-
Raggie
őstag
Nos sajnos ez a konkrét kártya nem támogatja a zero RPM-et, és 1500 rpm-mel fogatja a ventijeit alap állapotban is. Szóval ha tényleg ennyire fontos a csend, akkor én inkább néznék valami másik változatot.
(sajnos az Nvidia kártyákban nem igazán vagyok otthon így javasolni nem tudok másikat sem)
[ Szerkesztve ]
Clint Eastwood FTW
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Fotók, videók mobillal
- Path of Exile (ARPG)
- Linux kezdőknek
- Politikai mémek
- Posta, csomagküldés
- Home server / házi szerver építése
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest