-
IT café
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz galervin93 #52589 üzenetére
szia galervin93,
új vagyok a fórumban, és a dunánál is.
A dunakanyarban fogtunk már 1-2 méretes márnát, de most ép az általad emlitett szakaszt tervezzük vallatni.Látom fenekeztél. Mekkora súllyal? és milyen távolságra?
Kosarat vagy ólmot használtál? -
aladarazurbe
csendes tag
Zsinórjelölés kérdése.
Azt látom, hogy 3K környékén van a pecaboltokban már filc,
de hülyének érezném magamat, ha ennyiért vennék egy nyilvánvalóan filléres eszközt,
bár megengedhetném magamnak anyagilag.A hobbybolt lakkfilc néven futó, nem vízbázisú terméke vajon ugyanaz?
Valami tapasztalat?Lakkfilc például:
https://www.panton.hu/hu/termekeink/lakkfilcek/olajbazisu-lakkfilc-vastag-feher/1086 -
aladarazurbe
csendes tag
válasz Spoon16 #52885 üzenetére
Szóval menthető a mederkép, klassz.
Parti pecánál, mondjuk egy lassan áramló vízben gondolom sodrásnak feldodsz a kívánt távolságra és csorgatod lefele.
Kíváncsi lennék, hogy egy jófajta márnás terepen, ahol rohan a víz tud e segíteni törések, akadók felderítésében az eszköz.
Arra lennék kiváncsi milyen gyors vízben működik.
-
aladarazurbe
csendes tag
Szevasztok, orsót vennék.
paraméterek:
van pótdob v. rendelhető
kerek klipszes
elsőfékes
bírja a dunai nehéz fenekezést 100-300gr dobálása közelre, akadós terep
Keret: 10-15000HUF
lehet kínai is, de akkor tényleges tapasztalatra lennék kiváncsi, nemcsak tippreopcionálisan gyorsfék
van valami javaslatotok?
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz diablo1984 #53251 üzenetére
"Mivel lehetne lefesteni a feeder spiccet hosszabban, ami rajta is marad, nem pattogzik le és látványos?"
nappal akarod jobban latni vagy ejjel?
Nemreg olvastam egy cikket ahol az ejszakai pecara a gyuruk also fele lett fluoreszkalo festekkel befestve, majd adtak neki egy kis fenyt az orso felol es szuperul vilagitottak a gyuruk.
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz Spoon16 #53277 üzenetére
koszonom a valaszokat skacok!
map es Walter Evo orsok finomszerelekes pecakra valo klassz szerkentyuk!
Mindketto szimpi, amde a CB-60 szerintem alkalmasabb egy akadobol kirangatni a marnakat.
Versenyben van meg ez a caperlan is, de nem valaszolt egyelore az ugyfelszolgalat van e hozza potdob:
https://www.decathlon.hu/orso-advant-power-5000-id_8495478.html
(2 ev gari!)
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz bilon73 #54014 üzenetére
Tripod téma
Régen sokat használtam leszúrókat tavakon nagy megelégedéssel. Egykét éve a Dunám újrakezdtem a mókát, itt a kövezéseken zavarba lennék tripod nélkül.
Csak úgy működik nálam, hogy a közepébe akasztok egy nagyobb súlyt (5+ kg),
így semmi gond a stabilitással. Középen a kampó fontos. Olyan erős kell legyen, hogy a súllyal együtt bírja a tempót.
Folyón aszimmetrikus bottartó fejjel és a bot tövéhez nagyobb követ támasztva a bot lerántás esélye csökken.Nálam ez bevált, de biztos van sok más jó is:
https://www.walterland.net/7_egyebek_267/bottarto_113/tripod_241/serie_walter_tripod_karokkal_15480 -
aladarazurbe
csendes tag
válasz galervin93 #54647 üzenetére
Gyerekekkel voltam kinnt a Dunakanyarban feederezni a Visegrádi öböl környékén tegnap.
Próbálgattunk langós visszaforgós, majdnem álló és teljesen álló vizet meghorgászni
teljesen koca módon összevissza dobálva, élő csalikkal.Szgzuri tanácsát megfogadva kisebb horgot (12) tettem fel, melyhez egy erőgumit is társítottam, mivel a botjaink
Javarészt elég durvák ezekhez a kampókhoz. Egy szem csonti volt a nyerő, arra jöttek kapások. Sikerült elcsípni
2 gyönyörű bodorkát és egy küszt a majdnem álló részből. Trágyagiliszta nem kellett nekik.A visszaforgóban a sodorvonaltól néhány méterre viszont lerántotta a villáról a botot valami, de sajnos ennek ellenére
sem sikerült megakasztani. Talán a kicsi horog miatt, talán.galervin93 , szerintem nem vad ötlet, én ha tehetném rárepülnék rá a közelgő áradás pezsdülésére:
http://www.hydroinfo.hu/tables/dunelot.html -
aladarazurbe
csendes tag
Bepróbáltuk a Videgrádi öblöt szombaton feederrel. Egy gyönyörű bodorka mellé egy meglepetéshal [link] is tiszteletét tette.
Nehezen sikerült ugyanoda visszadolbálni a cejgot minden egyes dobásnál. A távolság megtalálása úgyahogy összajött a kiakasztott zsinórnak köszönhetően, de oldalirányban nehéz jól célozni változó erejű szélben.[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz csababarca #54967 üzenetére
Allo vagy folyoviz?
Milyen tavolsagra dobnal es mekkora sulyt? Mi a celhal? -
aladarazurbe
csendes tag
válasz vendingo #54893 üzenetére
@vendingo A parti harcsázó felszerelésról írtál néhány szót.
Gyakorlatilag nekem is aktuális a kérdés. A bot orsó témakörén túl vagyok, hasonló alapjaim vannak mint amit ajánlottál.
Dunán partról (emelt -)fenekezővel próbálkoznék.
Milyen vastag fonott zsinórt javasolsz, illetve mekkora horgot?
1/0 egyágúra gondoltam puhatestű csalival, így más hal fogására is van esélyem, vagy tegyek fel nagyobbat?
Előtétzsinórnak használjak valami vastagabb monofilt? ha igen mekkorát?
-
aladarazurbe
csendes tag
A gyerekekkel lementünk a dunára szombaton napközben feederezni (óbudai kiság).
Szerencsésen alakultak dolgaink: egyrészt spontán fórumtársi támogatást kaptunk szgzuri személyében. Köszönet mégegyszer a tanácsokért.Másrészt alapos kapástalanságot követően egyet gondoltam és hungarocellgolyót tettem az egyszem csonti mellé, a kábé 12-14es horogra (0,16mm fluo előke).
Megváltozott a helyzet és egy leánykoncért sikerült szákba terelni. A másik készségen maradt a csak csonti, de semmi nem mutatkozott.
Itt a horog is nagyobb volt kissé.Mihelyt a nyerő kombinációra szereltem szintén érdeklődést tapasztaltam.
Összesen 3db ~30 dekás leánykoncért fogtunk, mely mellé jópár rontott kapás is társult, majd alábbhagyott az érdeklődés.Kiváncsiságkép az egyik cejgot alább dobtam etető nélkül, mely egy ép méretes márnát eredményezett.
Ez volt életem első méretes torpedója! (egyben a nap első elvihető hala)
Volt ugyanott mégegy hasonló, de az lefordult mielőtt megmutatta volna magát.
Ez a 200gros kosarakkal fenekezés számomra nem egy élménypeca, sajnos alig érezni a halat, de pillanatnyilag nem tudok jobbat erre a pályára.Betettünk egy emelt fenekezőt a kövezés lábához néhány szál gilisztával és csontival harcsát remélve, de nem mutatkozott érdeklődés rá.
Késő délutánra piszokul lehűlt a levegő, igy hazafele vettük az irányt. -
aladarazurbe
csendes tag
@KunEmber én még kezdőnek érzem magam a Duna partján, de valami mindig jön. Szerintem klassz víz.
@vendingo mi egy pirókegér -rel kötöttünk barátságot tavaly a dunakanyarban.
Szombaton feedereztünk egyet a római parton. Úsztatott mellettünk partközelben 2 sporttárs érkezésünkkor spiccbottal, mellesben úgy 120cmes vízben, nem tudom mit foghattak, mert nem volt érkezésem később beszélni velük.
Az előző tény és hogy egy kormorán vadászott odébb néhány bukás erejéig a partszélben (6-8m) felbátorított arra, hogy egy horgot a közelre vessek be, de sajnos nem volt eredmény.Illetve hamarosan akkora szél lett, hogy ha pedzegették volna se látjuk.
A másik horog beljebb volt, úgy kábé 20-30 méterre, nehéz megítélni pontosan, mert nem mértem.Na itt egykét kisebb kapás volt a szél előtt, de nem akadtak meg.
Kitartottunk sötétedés után is, mert szép kis este lett, elállt a szél, dumáltunk a tábortűznél.
Felpattintottam egy wafterset, életemben másodszor, halat még nem fogtam vele.Ezt bedobtam a nagy sötét Dunába lesz ami lesz alapon ameddig bírtam.
Egy szép márnát eredményezett jó későn a manőver úgy fél 10 kőrül, de több kapásunk nem is volt. -
aladarazurbe
csendes tag
A Dunát vallattuk tegnap délután/este.
A helyválasztásra nem lehet elég nagy gondot fordítani.Vezérelveink voltak:
- a gyerekek tudjanak passzolgatni
- legyen a közelben tűzifa az esti sütögetéshez
- ne legyen túl felkapott, ne lgyen tömeg
- ne érjen térdig a sár
- a barinők és barik ki tudják feszíteni a függőágyaikat , gyerekek a slacklinejukat
- lehessen napozni, de árnyékos hely is legyen
- a bari tudjon távirányítósautózni a gyerekekkel
- tudjunk horgászniMiután eme csekély kritériumrendszernek megfelelő helyet találtunk bevetettük a horgokat.
A horgászszakmai megfontolásoknak meg is lett az eredménye: a gyerekekkel zsákmányul ejtettük életünk első (ép) méretes harcsáját!szgzuri : írtam neked privátot
[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
Tegnap megvolt életem első (dunai) úsztatása!
Etetésnek egy drótszákot használtam. Sajnos csak ~2 órám volt peccantani, ami alatt sok, tapasztalatlanságomból adódó kezdeti nehézséggel szembesültem..., hú nem is sorolom.
Egyegy bagolykeszeg, leánykoncér és géb tette emlékezetessé pecát. [link]Emellett sokkal több örömöt adott mint egy feederezés. A könnyű úszós bot után egyszerűen nem sok kedvem van a nehézfenekezéshez.
-
aladarazurbe
csendes tag
Mi hétvégén voltunk egyszer úsztatni az Árpád és a Margit hid között.
Jött egy szép paduc és egy mégszebb leánykoncér. Jó lenne dévérkeszeget elcsipni, remélem az is összejön.Bocsi, de nincs valakinél esetleg eladó matchbot, vagy telematch bot esetleg könnyebb bolo? Úgy rákaptak a fiaim nem tudok mivel pecázni :-)
@hermanyi gratulálok az utánpótlás csapatoknak. Nálam is van oktatás, ill. én velük együtt tanulok. Hasonló korúak, nekik sem megy a fenekező cucc bedobása, igy úszózásra váltottunk.
@hermanyi es @jjohn gratula a fogásokhoz, egyébként szerintem a küldött fotókon leánykoncérok vannak.
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz szgzuri #56846 üzenetére
szgzuri oszinten orulok a fogasodnak.
Mi eddig kabe 4 szer usztattunk a gyerekekkel. Ram elemi erovel hatott az usztatott halfogas. Egyszeruen ereztem a halat. A nehezfenekezessel amit elotte muveltunk semmit nem lehet erezni a halbol. A durung cucc a lelket veszi el mindennek, plane ha meg gumi is van a horog elott.
Fogtunk a gyerekekkel egy 60cm koruli marnat meg tilalom elott, azt gyakorlatilag kitekertuk a fenekezovel. A partnal futott meg egyket kort es kesz.
Na most finom uszos cuccal egy ugyanilyet horogra keritettunk a hosszu hetvegen, hat ez egy teljesen mas kavehaz.
Itt a farasztas szo ertelmet nyert. Minden percet elveztuk.
Talan ahhoz hasonlitanam, mintha bakancsban, vagy mezitlab setalnal.Azon agyaltam meg, hogy ha valaki etetoanyaggal folyovizen fenekezik akkor egyaltalan nem biztos, hogy ott van a horga, ahova a halakat csalta. Hisz lehet, hogy az aramlo viz masfel meterrel odebb teszi le a szemcseket, mint a gondosan kiklipszelt/ugyanoda dobott cejgja fekszik.Persze a horognal is lessz hal, de feltehetoen kevesebb mint ahol az etetoanyag donto tobbsege. Itt most elsosorban az erosen aramlo vizekre gondolok.
Viszont ez esetben ha usztatod a horgot (uszoval vagy gorgetve) feltehetoen egy savot tudsz vegighorgaszni, s nagyobb esellyel akadsz bele a halrajba, hisz nagyobb teruletet jarsz be minden dobasnal.u.i: bocs de most nem megy az ekezet.
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz hermanyi #56592 üzenetére
Klassz lehetett, ugy latom van meg mit tanulnunk, bar mi a rakozasba nem akarunk belekostolni, es itt most a mutatoujjamat a huvejkujjamhoz dorzsolom.
Olyan nagy misztikumnak tunt nekem ez az usztatas mikor meg nem probaltuk ki aztan kiderult hamar, hogy azert mar az elejen is lehet keresnivalonk es van benne bugi. -
aladarazurbe
csendes tag
válasz galervin93 #56863 üzenetére
Mivel a deverkeszegre nincs tilalom, igy en egy lassan aramlo visszaforgos reszt kerestem, hogy elkeruljem a huzosabb vizek halait. Az mas kerdes, hogy a sodrasbol belallt az etetesre a jasz, a paduc es egy marna.
De a vegen szerencsere fogtunk egy hazaviheto lapatdevert (ez volt az elso dunai lapatdeverunk).
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz galervin93 #56867 üzenetére
galervin93 tipp: joggyakorlati kérdésben nekem is volt már egyéb bizonytalan horgászszakmai esetem. A FŐHÉSZ oldalán felhívtam a halőri bejelentőt és útba igazítottak.
-
aladarazurbe
csendes tag
match-picker-bolognai felhasználáshoz keresek egy jó orsót. Legfeljebb 40es méretű.
Legyen pótdobos. Ha valami jófajta klipsze van sem hátrány. Illetve a 12000Ft körüli ár az úgy mondjuk megfelel.Ezzel szemezek: [Daiwa megaforce match]
A fenntiről valami tapasztalás?
Van még tippetek?
Használttól sem riadok meg
[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz galervin93 #57113 üzenetére
Üdv a 2020ban először úsztatók klubjában!
Árasztó utca?
[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz Sungoo #57402 üzenetére
Nekem is van egy friss történetem a csali témára. Szombaton délután úsztattunk a Dunán és nem akarta adni a halat. Egy jászt engedtünk csak vissza, csontkukac volt a csali.
Ekkor kenyérrózsával próbáltam volna szerencsét, de a kenyerünk ehhez túl száraznak bizonyult.
Némi nedvesítéssel egy kenyérgombócot gyúrtam a horogra. Utoljára gyerekkoromban csináltam ilyet.
Már a második úsztatás halat adott: néhány jászt és több paducot is visszaengedtünk, végül egy szép [dévért] vittünk haza a konyhára. -
aladarazurbe
csendes tag
Itt egy jó kis videó egy profi kenyérzsákos gangről. Nem piskóta ahogy bejuttatják, úgy kábé a 8. perctől.
https://www.youtube.com/watch?v=oz4PMofmYcw
-
aladarazurbe
csendes tag
Alis előkerögzítő gyorskapocs:
[link] -
aladarazurbe
csendes tag
Sungoo: Itt valaki javasolta a lenntit, nekem bejön egykét peca után.
SERIE WALTER NOVA 4000
[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
Z! , vending : ezt mennyire kényelmes a fejen viselni? Stabilan tart a pántja?
-
aladarazurbe
csendes tag
Eljött az idő, hogy törőszitával gazdagítsam a horgász csetreszeim.
Jelenti ez azt, hogy szeretett sárga diszperzites vedremnek búcsút kell intsek?
Tudtok diszperzites kompatibilis 4milis törőszitáról?
-
aladarazurbe
csendes tag
Meg kell gyónjam, hogy a koncér húsát nem ajánlhatom. Viszont penitenciaként a könyvespolcra került Dr Harka - Sallai műve, mely azóta minden bizonytalanságból kihúzott.
-
aladarazurbe
csendes tag
szgzuri Múltkor elmulasztottam válaszolni, de ha jól figyelem hamarosan megint aktuális lesz a kérdésed.
Kabe 180cmes vizben ugy 12 meterre a parttol úsztattunk még az ár előtt a rómain, annak is egy rendkívül frekventált részen, a fellini közvetlen közelében. Alattam-felettem kutyák ...
Azonnal beállt a paduc az etetést követően. Azt figyeltem meg, hogy valószínűleg a csobbanás zaja vonzotta őket, mert piszok gyorsan ott termettek.
Tobbet is fogtunk, bár más halfajt nem.
Jo peca volt.Rápillantva a partvonalra, szerintem bárhol a környéken hasonló a terep.
Egyébként ez volt az első vizben állva pecázásunk, nagyon buli.Szerintem egy 5-6 méteres spicc is elég lett volna.[ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
Űztük a paducot tegnap a rómain. Ez a vízben állós úsztatás szórakoztató, tuti móka. A szakadó esőben is kitartottunk.
Milyen horgot ajánlatok ehhez a pecához? Mekkorát? Elsősorban karikás érdekelne, de mindent meghallgatok.
Valami vékonyhúsú karikás van fennt most 10es méretben, de nem vagyok vele megelégedve. Egyrészt maradt le egy komolyabb hal is egy uszkve 20 méteres kirohanás után kiakadt. Másrészt sokszor kipattant a horog a szájukból közvetlen bevágás után. (whisper matchbot és egy méglágyabb boloval nyomjuk) A hegye ragad egyébként, egyszer rá is fentem, de nem nagyon kellett.
Fotó:
[link][ Szerkesztve ]
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz Koncipappa #59888 üzenetére
Nyugati-övcsatorna avagy népies nevén Mária csatorna.
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz galervin93 #59982 üzenetére
(bocs az ekezetek miatt)
Eddigi 3 probalkozasom tanulsagai ill. en igy csinaltam:kenyer beaztat, kicsavar, atmorzsor, drotszakba betesz, opcionalisan mehet melle barmilyen kajamaradek, etetoanyag, minden legyen sullyedo
en kotok melle egy kovet is, ugyanakkor minel vekonyabb madzaggal spanold, mert abba kevesbe kap bele a viz
madzag vegen egy 2l flakon, a madzag szabadon csuszik a szakba akasztott karabinerbenha van mododban stegrol leengedni akkor probald meg, lehet erdemes, beljebb kerul
alaposan vegigusztatom a palyat, nehogy valami akados helyre tegyem be a mannat
nekem eddig dobas utan mindig lejjebb es kiljebb kerult sullyedes kozben, mint terveztem, de valahogy kiadta,
vegul parton kikot
A csontit/kenyergyurmat akaszd a nyakadba. 3-4 orara legalabb 1,5 kilo kenyer kell, de en folyamat dobaltam ra mindig valami mast is. En az etetot inkabb radobaltam, de siman mehet a zsakba is. Azert nem tettem bele, mert feltem igy tul nehez lesz a cejg a bedobashoz. A vizparti rutinos usztatos ember azt mondta nekem, hogy a krumpliszsak tul suru szovesu ehhez. O a vakondhalora eskudott.
Nekem 3 grammos duciuszo bejott, a cralusso furmanyos tipusaihoz rutin kell, nekem nem trivialis. En meg nem jutottam el a megallitott szerelekig, de ami kesik .....
Sok sikert!
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- Horizon: Zero Dawn
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Google Drive
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- iPhone topik
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.