- Aliexpress tapasztalatok
- Windows 11
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Synology NAS
- Mozilla Firefox
- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- Google Photos
- Linux kezdőknek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomasrc
tag
Saeco Poemia gyári karját használom, annyi, hogy ki van szerelve belőle a nyomásfokozó. Este megpróbálom 9 grammal is, aztán egyelőre ennyi a mai napra, mert nem akarom magam felturbózni koffeinnel. Közben kivettem egy alátétet is a darálóból, ami papír szerint 7 fokozatot finomhangol (és visszaállítottam 20-ról 15-re, így elvileg most olyan, mintha 3 alátéttel 20->22-re tekertem volna), meglátom így milyen lesz a lefolyása.
-
szaki1986
tag
Igen, az lehet, hogy a PID szerint már újra beállt a hőfok de közben mégis hőhiányos. Azt mondjuk pont nem néztem, hogy a PID szerint mennyit esett a hőmérséklet a két csapolás során, legközelebb majd ezt is megnézem, és kicsit több időt fogok várni.
Viszont ez befolyásolhatja a lefolyás sebességét?(#77193) Koczó93: ahogy mutyi is írja, a kar felrakását megelőzően engedek ki egy kis vizet. Nem tudom van-e ennek vmi értelme, de sok videón láttam ezt, szóval már megszokásból is csinálom . Az előáztatással most direkt nem akartam játszani, hogy biztos ugyanazok legyenek a körülmények mindkét esetben.
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
Leica m 28
csendes tag
tulajdonképpen ezek a dolgok számítanak nekem:
- relatív csendes legyen,
- relatív kevés pangó kávé rendszerrel, ne kelljen átlakítani, meg porszívózni folyton,
- finomállítási lehetőség,
- lehetőleg autómata - félautómata adagolós,
- karbaörlős.A mezzer biztos szuper és világvége+1 nap, de sok kávéval megy jól, ha pár naponta másfajta 250g-ot teszek bele azt kell állítgatni akkor bonyi.
-
vicces1
aktív tag
Kösz a választ!
Még nincsen ehhez a "víz tisztításhoz" tapasztalatom, csak keresem az ideális variációt. Arra gondoltam, hogy a már tisztított vizet töltögetem a tartályba, meg akkor pár naponta könnyen át is mosható, ha esetleg kicsit dzsuvásodik (nyálka, alga békalencse stb. 🤗)Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
beleriand72
tag
-
beleriand72
tag
2 hétig eláll a sima szelepes zacsiba, ne legyen napos, meleg helyen. Én, ha nagyobb kiszerelést szétöntök 1-2 hétig vagy szelepes zacsi, vagy légmentesen záródó műanyag kávésdoboz (több helyen lehet kapni). Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be. Nem nagyon szoktam egyszerre többfajtát váltogatni, ha megkezdek egy kávét, akkor addig iszom, míg el nem fogy. Ha ízlik, akkor úgyse rakom félre, ha nem, akkor meg örülök, ha mihamarabb elmegy. Kiönteni nem szoktam, inkább beleöntöm az automatába, oda úgyis jó...
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Szabász
csendes tag
Szia!
Én ozmózis rendszert használok visszasózó patronnal, és kétnaponta cserélem a tartályban a vizet! Az ozmózis vízhez szoktak még adagolni Mg sulfáttot így finomítva az ízeket! De már egy kancsós szűrő is tökéletes megoldás lehet Brita, Bwt, Laica kb 5e Ft. Egy TDS mérővel Mg sulfáttal lehet kísérletezni a tökéletes eszpresszóért! Szerintem hosszú távon jobban megéri mint az ásvány víz, Norda stb nem is beszélve!
-
horinori2
csendes újonc
Szia! Én is Oscart használok. A hőmérséklet igen fontos tényező az élettartam terén. Szobahőmérsékleten (+ a kávé gép hője) két hónapot se bír ki. A hűtő (itt olvastam és bejött) a leg ideálisabb hely ahova tehetjük. 5 fok és sötét. Másfél literes befőttes üvegbe tartom az Oscart és innen tőltőm a kv.gépbe. Így papírforma szerint is 5-6
hónapig bírja. Persze ennyi időnél már az se mindegy hány liter vizet készítesz. (Az Oscar dobozán is rajta van a hőmérséklet/élettartam táblázat.) -
Zotmund001
újonc
Most keztem egy tesztet ezzel kapcsolatban. 100-100 g kávét szétdobtam 6 felé. 2 Vákumban, 2 nitrogénöblített légmentesen záró dobozban, 2 fagyasztva. 3 hét múlva nyitom őket, és összehasonlítom. Az egyik 100 g-s adag mindig vissza lesz zárva vákum/nitrogén/fagyasztás állapotában, a másik marad levegőn 2 napig, csak hogy lássam nyitás után van-e amelyik gyorsabban romlik a tárolás módja miatt.
Tehát kb. 1 hónap múlva már használható infókkal tudok szolgálni.
De van olyan vélemény, ami szerint a vákum kiszívja a kávészemekből a CO2-ot és emiatt felgyorsítja a romlást.Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
Kávé Kálmán
tag
A bácsikávé (Belardi) sajnos nem simítózáras. Ráadásul 500g-os. Ez a generáció ezen már nem is fog változtatni. Az, hogy mi jön meg majd kiderül. A lánya újságot ír, az unoka meg elméleti fizikát tanul London-ban. De ugye a remény hal meg utoljára, Benvenuto is egyetemet végzett közgazdász eredendően... Az ő kávéjuk egyik felét bontás után egy cimborának passzolom, a másikat meg becsűröm egy zárható, szelepes tasakba.
Én még (lehet persze, h túl friss kávékkal kínzom magam mindig) a szelepes tasaknál jobbat (értsd racionálisabb megoldást) nem találtam. A levegő kisajtolható belőle faszán, ami fontos (a kávé mondjuk) meg bent marad. Shotonként vákuumozgatni persze szintén óriási elhivatottságra vall, csak a kiérezhető ízkülönbséget kérdőjelezem meg normál kávéfogyasztást és modern csomagolást feltételezve.
-
Kávé Kálmán
tag
:-). Nem teszem (tehetem) közszemlére, milyen zacsikban futkoznak az üzemben/műhelyben/itthon a kávék. Ott "tartós tesztnek" vannak ezek a csomagolások kitéve. Szigorúan a tudomány oltárán áldozva illetve a lelkiismeretfurdalásomat csökkentetendő (még a lebomló csomagolásaink túl sokat bírnak). Ezen tesztek alatt fény derült pl arra, hogy egy széria simítózára nem bírt többet 5 nyitás/zárás ciklusnál. Nyugodtan használható 2-3, akár még több körben is, ha nem olajtól síkos magokat tárolsz benne.
-
jana86
csendes tag
Én használok ilyeneket. A 20 g-osba adagonként eltéve tényleg tovább friss marad a kávé. De elég pepecs munka kiméregetni egyszerre 10-12 adagot. Csak a legféltettebb kávémmal teszem meg. Amúgy meg megy 80 g-osba vagy marad a szelepes zacskóban. A 80 g-os doboz hátránya a zacskóhoz képest, hogy a levegőt nem tudod kipréselni belőle, előnye meg az egyszerűbb használat - nem mintha a zacskó bonyolult lenne.
-
jana86
csendes tag
Ha az ízben nem érzel különbséget, mit számít a lefolyás?!
Egyébként régebben én is agyaltam valami megoldáson, amivel magukat a kávé szemeket lehetne valamilyen egyirányú szelepszerűségen keresztül kiszedni a zacskóból, hogy közben nem kerül bele levegő. De nem találtam ki semmilyen okos megoldást.
-
senior tag
Én még mindig az adagonkénti fagyasztás mellett teszem le a voksom. Mondjuk én akár 5-6 féle kávét is fogyasztok egyszerre, tehát nálam heteket (de akár hónapokat is) ki kell, hogy bírjon. Van, hogy elfeledkezek egy-egy kávéról, most pl. majd fél éves Sweetshop-ot találtam pár üveggel és még most is hibátlan!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
Ragaszd le a szelepet, és próbáld meg. Ha a szelep leragasztás jól sikerült nem lesz baja. 27 fokban gyorsabban ledöglik. Megoldás lenne még a pince, ha van. Nálam most is 20 fok körüli hőmérséklet van lent.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
-
Csabio
újonc
Szerintem annyi kávéból nem tud olyan mennyiségű víz kifolyni ami zárlatot okozzon. Viszont ha puffant , és levágta a biztosítékot, akkor ott komoly áramok folytak...Biztos van nyoma.
Az egy hónap gari miatt izgulnék...
Más
Valakinek nincs ötlete, hogy lehetne egy ilyen tárcsát szerkeszteni/rajzolni, akárhogy megoldani. Fiorenzato F4 nano-ra lenne, de igazából rá lehetne applikálni bármilyen tárcsás állítóra . (Home-baristan megcsinálta egy srác) -
Noroo
tag
én ebből tuti az expobar-t választanám. Márcsak azért is, mert ahogy itt "lakom" azt vettem észre, hogy gc utáni feljebb váltasnak mondták már. Más liga szvsz.
GC
pro: full tunning
gyorsabb bemelegedés(?) a kicsi bojler miatt
kisebb helyen elfér, mint az Expobar
kontra: De a full tunningnál már nincs hova feljebb menni, csak váltani.
Expobar:
pro: Egy alap expobar-nál meg még lehet feljebb építkezni...
E61 ami egy másik szint, mint a GC
talán a sötét pöriket kicsit nehezebb elrontani pid nélkül (de most lehet, hogy hülyeséget mondtam)
kontra: nagy bojler bemelegedési idő hosszabb
nagyobb a helyigénye, mint a GC-nekde ez csak az én véleményem...
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
HX-es gépnél kellegy fejhőmérő, hűtőcsapolással állítod be a megfelelő fejhőmérsékletet,majd kar fel és indítod a csapolást (ha nagyon túlmelegszik álló helyzetben a fej akkor a nyomáskapcsolóval tudod a gőztartály hőmérsékletét csökkenteni, de egy idő után a gőz rovására megy). Elég konzisztens tud lenni némi gyakorlással, de vízpazarló (ha designer vizet használsz akkor pénzben is érezhető) és olyan pontos sosem lesz mint a pid. Lassabban is üzemkész mint egy tuningolt GC. Otthonra HX gépet nem szoktak javasolni, de látványnak pl nem utolsó.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
-
-
Keresztapper
senior tag
Valóban az a mondás, hogy HX esetében nem sok haszonnal jár a PID beépítése, de az én tapasztalatom szerint azért ez sem ennyire fehér, vagy fekete.
Egy öreg Rancilio S24-em van, amiben egy XMT PID szolgál a legnagyobb megelégedésemre. A megfelelő bemelegedési időket követően nagyon szépen változtatható vele a kifolyó víz hőmérséklete, de azt is hozzá kell tenni, hogy a Rancilio nem E61-es fejjel szerelt masina, aminek az az előnye, hogy itt nem jellemző, hogy a fej annyira külön életet élne.
http://palscoffeetech.com/
-
soldier2
őstag
A HX-egépben van egy nagy bojler, ez adja a gőzt, illetve ezen egy spirálcsővel átvezetik akávéhoz való vizet, útközben meg felmelegedik. A kétbojleres megoldásnál külön van gőz és kávébojler, egymástól függetlenül állítható, kapcsolható. A másüdik a jobb és drágább módszer. A csupa króm E61 (ez a fejre utal) gépek lehetnek HX (heat exchanger) vagy DB (dual boiler)rendszerűek is.
#86311 Flash: Paljoc Get Up, de a Pacificcaffe, AVX, Kapucziner pörkölők olcsóbb kávéiból is válogathatsz.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest