- Microsoft Excel topic
- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- MinDig TV
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- Proxmox VE
- Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
- ArchiCAD és Artlantis topik
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz horinori2 #78019 üzenetére
Nemcsak a szűrő méret a különbség. A Glenda masszívabb, nagyobb tömegű fejegységgel szerelt, ezért nagyobb a hőstabilitása. Ha belefér anyagilag és hoszabb távra tervezel vele, jobb választás. Szerintem.
Glenda kontra tuning Rancilio témában én is a Glenda pártján állok. Az első gépem vásárlása előtt én is ezen morfondíroztam, aztán egy Victoria lett.
-
soldier2
őstag
válasz horinori2 #78169 üzenetére
Jó a 702 is. A 800 a fém házzal, több fokozatával tud többet, de nagyon sokan használjuk a 702-t elégedetten.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz horinori2 #78331 üzenetére
Ha 100-as ppm-re van beállítva az alapvetően belefér a megfelelő tartományba, de az olyan szűrők melyeket így be lehet állítani, azok a hálózati vízet keverik rá a végén a szűrt vízre, azaz a vízkövesedéssel továbbra is számolhatsz, csak ritkábban mintha közvetlenül a csapból töltenéd fel a gépet.
-
Nibiru
tag
válasz horinori2 #78370 üzenetére
Ha a vízlágyítón a tartályba helyezett ioncserélős betétet érted, akkor nem lesz tóle rossz ízű.
A Lelitnek meg úgy emlékszem van is saját vízlágyító betétje is, de bármelyik jó amit a szivattyú csövére tudsz tenni. Hallottam olyat is, hogy valaki regenerálja az ilyen betéteket, vagy zacskós megoldást használ, de ezeket én nem javaslom, mert az eszköz olyan patogének táptalajává válhat idővel ami simán túléli a kazánt.De még mielőtt nekilátsz, javaslom nézz utána, hogy lakóhelyeden milyen összetételű, mennyire kemény a víz,
Csak mert láttam én már békéscsabai kávégépben is vízlágyító betétet, pedig ott pl. teljesen felesleges. -
Nibiru
tag
válasz horinori2 #78416 üzenetére
A 100-as víz összetétele nem ismert. Azt, hogy jó-e a kávé vele, kóstolás alapján meg tudod állítani. Azt meg, hogy mennyi kálciumot kevert vissza a vízszűrő, ki tudod számolni a helyi csapvíz összetételéből a csapvíz TDS-hez arányosítva. De ha ízlik a 100-as vízzel főzött kávé, nagy gond az arányokkal nincs,
Nem azt írtam lejjebb, hogy az a víz nem használható, csak azt, hogy a Lux visszakeveri a csapvizet a tisztítottba, azaz néha szükség lehet majd vízkőtlenítésre.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz horinori2 #78438 üzenetére
Én otthon a Laica kancsóval szűrt vizet szoktam egy üvegbe önteni, amiben egy tasak Oscar vízlágyító van. Ezt a hűtőben tartom és ebből etetem a kávégépet. 3-4 havonta citromsavazom a gépet, de vízkőnek ilyenkor sem látom nyomát. A műhelyben a Bacchihoz ugyanez a szisztéma működik, csak a Laica kihagyásával, mert az alamóniumnak nem jó az enyhén savas víz. A Bacchi réz szelepein jól látható(lenne) a vízkő, de épphogy egy vékony filmréteg alakult ki rajtuk kb. 1 év alatt. Az Oscar egy igen hatékony cucc szerintem.
-
senior tag
válasz horinori2 #78630 üzenetére
Hát ez attól függ, de elvileg nem... mi a probléma, a sav, vagy a koffein? Ha az előbbi, akkor a tej elvileg közömbösíti a csersavat, ha a második, akkor vagy koffeinmentes, vagy valami alacsonyabb koffeintartalmú SO arabika ajánlott. És igen, 1:2 , 1:3 akart lenni!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
-
72lakiluk
tag
válasz horinori2 #78637 üzenetére
Én is friss hús vagyok még itt. Kosár és mennyiség tekintetében kaptam jó tanácsokat a másik hasonló témájú fórumon ( a segítőkész tagok nagy része itt is megtalálható ) Én mindig csak az őrlemény gr és a lefőtt anyag ml -re fókuszáltam, és meglepődtem amikor javasolták, hogy a kész kávét grammozzam. Mivel világos kávéba sikerült belenyúlnom elsőre ( eleinte a savanykás íz taszított de most már szinte tetszik ), javasolták az olaszosnál erősebb arányt pl. 1:2. Nekem a GC gyári duplájába 18gr megy, 25mp -es lefolyáshoz nagyon vissza kellett tekernem a darálót ( 11-en ment egy barnább pörkölés, ez kéri a 9-et ), és a lényeg, hogy 26-27g ill másik pohár 28-30g általában és ez egyébként a kb 2x30ml. Szóval lehet ha ténylegesen 18g-ot akarnék a pohárba, az nem lenne több 20ml-nél ? vagy még finomabbra kellene tennem a darálót és akkor a 25mp alatt valószínűleg kevesebb lenne a kávé ml-ben. A zaccpogácsák gyönyörűek mindig, semmi csatorna stb., ennek ellenére van a két oldal között 3-4-5 gr különbség. Otthon ez belefér
-
senior tag
válasz horinori2 #78637 üzenetére
Világosabb pörkölést ne engedj 1:3 arányig, annak nem tesz jót szerintem. A 12/18 IMS-be kevés a 12 g, nem is értem miért ez a neve?! Kávétól függően 16-18 g kell bele ( de van aki 20 g-mal is tölti), mégpedig a sötétebből kevesebb, a világosabból több. Nemtom Lelitnél hogy van, de Gaggia Classicnál az vezet a legjobb eredményhez, ha kb. 12 mm-re van a tömörített kávépogácsa teteje a szűrő tetejétől. Ekkor fog csapolás közben épphogy hozzáérni a kávé a felsőszűrőhöz.
Úgy tudod jól beállítani a mennyiséget, hogy a tömörített pogácsára ráteszel egy 100 forintost, felhelyezed a kart, leveszed és ha éppen hogy csak meglátszik a 100 Ft-os nyoma a pogácsában, tehát szinte nem nyomja bele a felső szűrő, akkor lesz jó a mennyiség.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
72lakiluk
tag
válasz horinori2 #78640 üzenetére
Nekem így adja a 25mp lefolyás, de ahogy sz.zs. is írja, én is rövidebbre akarom fogni. Faragni kell a ml-ből, visszább tekerem majd a darálót még picit, és közelebb kúszni az 1:2-höz. Íz rendben van, szemre gyönyörű. ( ez a fórum mintha jobban pörögne, mint a másik )
-
senior tag
válasz horinori2 #78773 üzenetére
Minden olyan kávéfőzőt ami rendelkezik 3 járatú ( solenoid ) szeleppel, visszaöblítéssel kell tisztán tartani / tisztítani vakszűrő és bizonyos időközönként kávézsír oldó ( Tersonet, Tersoclean, Puly Caff )használatával.
[link][ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz horinori2 #78859 üzenetére
A szűrőket és a kart elmoshatod, a tersonet 2s társai inkább a gép belsejét tisztítja. A darálótisztító varázsszerek meg nélkülözhetők szerintem. Néha kiporszívózod és kész (üresen járó daráló mellett)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
72lakiluk
tag
válasz horinori2 #79471 üzenetére
Zúdítsd csak én is a válaszokból profitálok nálam ami eddig járt 6-7 féle kávéból a közepes pöri 9-11 fokozaton, világos 3-6 között volt darálva. Csak viszonyítás miatt írom, tudom minden daráló más. Nem akartam elhinni, mennyire lisztre kellett őrölni a világosat. De pl. PY kávéknál a honlapon van némi mankó a pid-et illetően. Hasznos nagyon. Vagyis lesz majd, ha lesz pid
-
72lakiluk
tag
válasz horinori2 #79471 üzenetére
Én a GC gyáriba 18g-ot, ma reggel 28mp alatt 44g-ot adott le. KB. így a tuti az én ízlésemnek. Biztos jobb kávéd lenne +1-2 grammal, ha elfér benne. Gondolom a kosár kimaxolva adja ki a legjobbat magából. Jövő héten megyek is egy fentebb említett ims kosárért az expolygonba
-
72lakiluk
tag
válasz horinori2 #79484 üzenetére
Áá még nagyon az elején vagyok. Először a műteremben vettem kettőt, arra jártam, már nagyon akartam főzni abszolút zöldfülűként vettem két spec világosat. Írtam is itt, hogy mennyire megütött az érdekes, savanykás íz. Aztán megtaláltam benne a jót, csak nagyon más volt, mint előtte. Azóta még csak pár csomag ment el, Miskolcon vettem arra jártomban, meg PY félét. Egyenlőre a nem túl 'bonyolult' fajtákat nézem, pid lassan érkezik de nagyon élvezem a dolgot.
-
72lakiluk
tag
-
handrash
őstag
válasz horinori2 #79753 üzenetére
Én ezt használom Gaggia Babyben. Arra, hogy mennyire jó nincs információm, mert még nem szedtem szét a kazánt. Viszont fél éves használati periódusa alatt, se büdösödést se algásodást se érzékeltem.
[ Szerkesztve ]
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
mdav88
senior tag
válasz horinori2 #79957 üzenetére
Jó eséllyel senki sem fog szólni érte.... Egy kis menetrögzítő van az állító csavaron, de egy kis bruteforce megoldja
@faema téma
Vízterítőt én dobtam, de ugye sokan végigjárták már famema oldalon a lehetőségeket. Aeropress papírral szépeket lehet csapolni a gyárival is. Nekem most ez van fent:
[link]@parci: kompatibilis egymással a kettő, magasságbeni eltérés van a faema gyári vízterítője és eközött. Ezzel kb a kosarak névleges tömegét tudod ténylegesen tölteni, pl renekába 16gr.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz horinori2 #80447 üzenetére
Ha 250-es TDS-t mérsz az ozmózisos vizeden, akkor ott nagy a baj! Ez azt jelenti, hogy az összes betét és a membrán is már rég cserére szorul, de ekkora értéket látva én azt mondanám, hogy eleve rosszul lett összerakva. Olvasd még el amit jana86-nak írtam egyel lejjebb.
Vannak olyan egyébként drága berendezések amik visszakeverik a csapvízet a szűrtbe (merthogy "az milyen jó neked"). Ha ez olyan, akkor vagy szabályozható, vagy nem. Ha nem, akkor a helyedben kukáznám.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz horinori2 #80471 üzenetére
Tegyük fel hogy a mérések jók és minden igaz, akkor ez azt jelenti hogy az összes keménységed kevesebb mint a változó keménységed, ami egy olyan fura helyzet, miszerint az összes kevesebb mint annak egy része, ráadásul sokkal kevesebb...
Konkrétan ez lehet az oka hogy a TDS mérőd szerint eltérőek az érték, de a cseppek mégis ugyan azt mutatják.Egy akvarista srác magyarázza viszonylag hosszan és unalmasan, de a lényeg benne van
[link]Amúgy az RO rendszeredre tényleg rá kellene nézni ha valóban 250 ppm a kijövőd, mert az még visszasózott értéknek is elég magas nem hogy sótalanítottnak.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz horinori2 #80496 üzenetére
Ezt mondjuk sose értettem, hogy pl. az a reklámduma az RO tisztítóhoz, hogy ez aztán mindent kiszűr, még a hormonokat meg a vírusokat is, aztán visszakeverik a csapvizet. Akkor mi a francnak az RO? Azt értem, hogy nem jó inni, de akkor vagy visszasózó patron vagy lehet ásványizet keverni hozzá.
-
Nibiru
tag
válasz horinori2 #80496 üzenetére
Ha szabályozható a visszakeverés az azt jelenti, hogy akár el is zárhatod az az ágat. Nincs szükség a "visszasózásra", főleg nem a csapvízzel, amiben az aktív klorid ionok határértéke jelenleg itthon 100 mg /l. A klór pedig marhára nem tesz jót a kávé ízének. Az is nonszensz, hogy 100-asra állítják az értéket, de nem akarok jobban belemenni. A lényeg, hogy a visszakeverés nélkül lesz egy rendes tiszta RO vized amiből tudsz magadnak jó minőségű, kávéhoz való vizet keverni.
Az, hogy így is és úgy is 8-as kH-t mérsz, igencsak furcsa, tekintve, hogy az a változó keménység értéke (karbonát keménység) aminek az Oscar-tól mindenképp csökkennie kéne az eredeti, "szűrt" vízhez képest. Valamit szerintem elmérsz, vagy nem jól csinálsz, de hogy mit, azt így távolról nem tudom megmondani.
-
SoundON
tag
válasz horinori2 #80533 üzenetére
Nibiru:
Nem vicc. Van hogy a KH magasabb mint a GH. Ha tényleg érdekel akkor pörgesd át a videót.
Látni fogod amikor elkezd fokozódni a nemzetközi helyzethorinori2:
IGEN "ez a keménység dolog elég összetett"
Talán az egyik legnehezebb téma a kávézással kapcsolatban...
Én is csak most merültem bele és nagyon messze vagyok még az értem kategóriától.Például más értékek vannak amikor csinálsz egy vizet, majd megint más amikor már 1 napja a víztartályban áll, ami a GCnél ugye nyitott, így gazdagon átjárja a levegő ami folyamatosan dolgozik rajta.
Majd újabb nehezítésként megint másak az értékek amikor ugyan az a víz tisztán kijön egy patika tisztaságra tisztított gépből ami a legfontosabb adat, hiszen végül ez a víz érintkezik az őrölt kávépogácsával.
Sokszor mást mutat az elektromos hő kompenzált PH és TDS mérő mint a cseppek és megint mást a tesztcsíkok szóval nem egyszerű.De ami a legfontosabb hogy igen is érződik a kávé ízén amikor a receptek vagy ezek az értékek változnak!
Ezzel a témával elleszek egy darabig
A KH magasabb értékéért az okosabbak szerint sokszor a nátrium-hidrogénkarbonát felel,
ami nátrium-karbonáttá, szén-dioxiddá és vízzé bomlik le.Ezt mutatja a 'LEGO' műszerem egy frissen bontott NORDA víznél:
és ezt egy fél napig asztalon hagyott pohárba kitöltött NORDA víznél:
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- DJI Mavic Mini Fly More Combo
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)