A Google helyét akarja az OpenAI, hétfőn jöhet az AI-alapú kereső

Jól értesült források szerint hétfőn mutatja be a Google keresőjének riválisát az OpenAI, AI-alapon.

Jól értesült források szerint az OpenAI elérkezettnek látja az időt, hogy fokozza a versenyt a Google keresőjével: ezért már hétfőn elindíthatja a Google kereső riválisát, AI-alapon.

A Bloomberg és a The Information is arról beszélt, hogy az OpenAI olyan terméken dolgozik, ami a Google-lel versenyezne – de a dátum, indulás még változhat. Egyes felvetések szerint egy nappal a Google éves I/O rendezvénye előttre is időzíthetik, amely nem mellesleg pont AI-alapú termékekről szól majd a várakozások szerint.

Az OpenAI keresője a ChatGPT kiterjesztése, és lehetővé teszi a chatbot számára, hogy közvetlen információkat gyűjtsön be a webről, hivatkozásokkal, idézetekkel – mondja a Bloomberg.

Bár a ChatGPT és társai továbbra is gyakran pontatlan információkkal szolgálnak, sokan alternatívaként tekintenek ezekre az online információszerzésben. Érdekesség, hogy az OpenAI korábban már integrálta is a chatbotot a Microsoft Bingbe a fizetős ügyfelek számára. És hozott AI-funkciókat a Google is a keresőjéhez.

Ezzel egyébként a korábbi OpenAI-kutató által elindított Perplexity startup is bajba kerül, utóbbi ugyanis azzal szerzett nevet magának, hogy AI-alapú keresőt indított, hivatkozásokkal, képekkel és szöveges elemekkel együtt.

Könnyű dolga persze nem lesz az OpenAI-nak, ugyanis hiába produkált szédületes növekedést (a leggyorsabban elérve a havi 100 millió aktív felhasználót), a ChatGPT globális forgalma azóta ingadozó, és csak most tér vissza a 2023. májusi csúcshoz. A Similarweb elemzőcég szerint az OpenAI nagy nyomás alá került, hogy tudja-e növelni a felhasználói táborát.

A ChatGPT-vel egyébként már korábban is próbáltak pontosabb információkat bevonni a ChatGPT pluginokon keresztül, de azokat a fejlesztő szerint áprilisban megszüntették.

Előzmények