Megvédenék a gyerekeket az agresszív algoritmusoktól

A britek előírják a big tech cégeknek, hogy szelídítsék meg az agresszív algoritmusaikat, és védjék meg a káros tartalmaktól a gyerekeket.

A britek kapcsán rendszeresen előkerülnek olyan tervezetek és törvények, amelyekkel az USA-ra és az EU-ra rálicitálva védenék meg a gyerekeket a közösségi média és az internet káros, mérgező tartalmaitól.

Az Ofcom médiahatóság most például előírta, hogy a big tech cégek és közösségi médiás platformok (mint a Facebook, Instagram, TikTok) kötelesek megszelídíteni az agresszív algoritmusaikat, így azoknak ki kell szűrniük vagy leminősíteniük a káros tartalmakat.

A tervezet ezen része egyike annak a több mint 40 lépésnek, amelyet az Ofcom előír a tech cégek számára az Online Safety Act keretében. Komoly életkor-ellenőrző rendszereket is megkövetelnek, hogy a gyerekek ne lássanak káros tartalmat, öngyilkossághoz, önbántáshoz vagy pornóhoz köthető dolgokat.

Az Ofcom vezetője szerint a gyerekek online tapasztalati a káros tartalmakról szólnak, amelyek sem elkerülni, sem irányítani nem tudnak. Szerinte a gyerekek biztonságosabb élménye a tech cégek felelőssége, az agresszív algoritmusaikat meg kell szelídíteni, mert ezek személyre szabott feedekbe öntik a káros, mérgező tartalmakat. Az életkor-ellenőrzővel pedig életkorra szabott élményt kell kínálni.

Az összetett algoritmusok rangsorolják a tartalmakat, céljuk a felhasználó platformhoz ragasztása, de az egyes témák felnagyítása miatt a gyereket egyre jobban befolyásolják a káros tartalmak, amelyekből ráadásul egyre több van az interneten. Azt remélik, ha az életkor ellenőrzését valóban elvégzik és az algoritmusokkal is kezdenek valamit, akkor a gyerekek online világa megváltozik.

Az Ofcom azt üzeni a tech cégeknek: keressék őket, készüljenek, ne várják meg, míg ők lépnek és büntetnek, helyette vállalják a felelősségeiket és cselekedjenek.

Azóta történt

Előzmények