- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az USA nem akarja visszafogni Kína növekedését
- Synology NAS
- Mesterséges intelligencia topik
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz szaki1986 #68268 üzenetére
szerintem a kávé és vagy az őrlő lesz a ludas. Próbálj ki valami frissen pörköltet: az összefoglalóban van pár ajánlott, de így első blikkre a pacificaffe la piazzat javaslom, nem háklis, egyszerű olaszosabb
amúgy sztem a delonghi őrlő nem volt jó választás. kérdezhettél volna előtte, egy graef jobb lett volna..
mennyire állítottad finom irányba? nem lehet már finomítani?[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz szaki1986 #68274 üzenetére
ha van visszavásárlás akkor mindenképpen használd ki, és vegyél egy graef cm702-est, az ki fogja szolgálni azt a gépet, a dolce gustotól pedig valamivel jobb lesz, ha friss kvt veszel, mint amit ajánlottam
Balázs írt erről, van valami normálisabb kosár is hozzá:[link]
[ Szerkesztve ]
-
KVfun
csendes tag
válasz szaki1986 #68268 üzenetére
Nekem is ilyen gépem van. Vettem bele normális, nem nyomásfokozós szűrőt. Friss kávéval, Graef darálóval kapszulásnál nagyságrendekkel jobb kávét csinál. A fórumot olvasva sokszor elgondolkodtam vmi jobb gép vásárlásán, de az utóbbi időben olyan jó kávékat iszom, hogy lemondtam róla. Nekem kb fél év után alakult ki, a mostani ízvilág, ami annyira bejön. Addig nekem is elég felejthető volt. Nekem ez volt az áttörés: nyomásfokozótlanított Pavoni szűrő, frissen pörkölt kávé, finomra darálás, lassú lefolyás, rövid kávé. 14g -> 30-35g
-
KVfun
csendes tag
válasz szaki1986 #68281 üzenetére
Expolygon.hu
701850 egycsészés szűrõ Pav.Eup. új típus 52 mm
701851 kétcsészés szűrõ Pav.Eup. Új típus 52mmAz egycsészés pont jó bele, de nem használom, mert nekem kevés volt. A két csészés alapból nem megy bele mert a karban lévő műanyag terelő miatt magasságban nem fér el. Itt vagy ki kell venni a műanyagot vagy le kell vágni pár mm-t a műanyag terelő tetejéből. Én utóbbit csináltam.
-
manio
újonc
válasz szaki1986 #68622 üzenetére
Szombathelyen nézz be a Simple Day's-be, ott Casino Mokka kávék vannak.
https://m.facebook.com/simpledayscoffee/
Szerintem nem csak helyben fogyasztásra.A másik hely, amit javasolhatok, a Deck Bistro.
https://m.facebook.com/Deck-Bistro-412185298983046/
Nem tudom, hogy elvitelre árulnak-e a saját kávéjukból, de el tudom képzelni. -
handrash
őstag
válasz szaki1986 #69640 üzenetére
Egyszerűen még nem állt át az ízlésed az un. "gyümölcsős" ízvilágra, ezért érezted a kávézóit savanyúnak. Ne izgulj, vagy megváltozik, vagy maradsz -ezen a fórumon- kisebbségnek számító tagok táborában, akik a klasszikus olasz ízvilágot kedvelik.
Ez most kikívánkozott belőlem, bár tudom nem leszek népszerű....Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
2007ath
aktív tag
válasz szaki1986 #69643 üzenetére
Az alábbi linken tömören összefoglalják a különböző pörkölési módokat.
[link]Az igazi (dél) olasz pörkölést a sötétbarna (szinte fekete) olajos felületű megjelenés jellemzi. Általában (nagyobb részben) arabica és (kisebb részben) robosta keveréke szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz szaki1986 #69756 üzenetére
A lényeges különbség a zacskók között nem a szelep, hanem az, hogy a szelepes zacsiban van egy fémgőzölt rész, ami az aromákat és gázokat teljesen zárja ellentétben a vékony műanyag rétegű papírzacskóval.
Celf: nem is a HG-t ajánlottam, bár a nehezen tekerhetősége inkább csak megszokást igényel . Ár/érték arányban nem versenyezhet egy Jollyval (szerintem egyik daráló sem). A Lido viszont jó lehet ha valaki kézit akar.
Bazsee: mentem volna de annyira rövid határidővel hirdették a srácok, már volt más program. Na majd legközelebb.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Lefty
addikt
válasz szaki1986 #69756 üzenetére
Ahogy soldier is irta, nem a szelepen van a hangsuly igazabol, hanem azon, hogy a felaras zacsko rendesen zarhato. Amiben alapbol adjak az majdnem ugyanaz, mintha egy talba kiontened az egeszet azt jovan. Mindenkeppen tedd majd at egy vakuumzarhato zacsiba. A szelep egyebkent egy egyiranyu szelep, az oxigent nem engedi be, csak a szendioxidot ki.
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
válasz szaki1986 #69777 üzenetére
Árát tekintve a GC szokott a legolcsóbb variáns lenni. Pid 15-20e forint magasságában mozog, kis ügyeskedéssel magadnak is megcsinálhatod. Ajánlott még a Rancilio Silvia, vagy régebbi variánsok, ha nem félsz a műanyagtól, Brasilia Lady, Lelit gépek*(ezek meg nem nagyon vannak használtan).
*nem mindenkinek
-
senior tag
válasz szaki1986 #69777 üzenetére
Gaggia Baby is jó lehet, ha nem zavar a műa. ház.
Belsejét tekintve szinte ua. mint a Classic. A pidelés tudtommal kb. 20e Ft, ebben ha jól tudom van egy átvizsgálás is, de majd a szakik kijavítanak, ha nem így van.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz szaki1986 #70078 üzenetére
Én az olcsóbbat venném. Pidel(tét)ni nem kerül annyiba, mint a különbség a 2 gép közt, a nyomásmérő tök felesleges, ha nincs nyomásszabályzó a gépben. Nekem volt Goldom és tudom, hogy a tartály/csepptálca alatt elkezdenek rozsdásodni. Nem mellesleg semmit nem kapsz hozzá ( pl.: aranyszínű kar, aranyszínű lefújócső) , ettől függetlenül nagyon elegáns.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
soldier2
őstag
válasz szaki1986 #70179 üzenetére
Ha kívülről rendben van és működik, nem folyik sehol akkor korrekt áron szerintem elhozhatod. Ha plusz pénzt kér az új felújítás miatt akkor kérnék valami bizonyítékot én is, különben úgy is Fragolához vagy Simihez megy tuningra
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz szaki1986 #70555 üzenetére
Én kezdésnek teletöltöm a kosarat (a fölösleget simán lehúzom a mosogatóba, és megmérem mennyi megy bele az adott kávéból, után már csak annyit darálok), tömörítem közepes erővel, és minden korrekciót ezt követően a darálóval végzek. Eccerű
(#70554) M3aN pár hónapja még nem értettem volna veled egyet, de időközben a munkahelyen is sikerült elfogadható szettet összehozni, ami akár a hozzád hasonlóknak is jó lehet (nem hobbit akarok, csak egy jobb kávét mint a szarvasiból, lehetőleg minimális befektetett idővel és energiával). Kell egy alap gép, nyomásfokozó nélküli szűrővel (nekem thermoblokkos van, de bojleres még jobb, igaz drágább) egy graef daráló, tamper, és némi olaszos elegancia. Nem újhullám, de közepesen sötét pörkölésű kávéknál gyakran egész jó az eredmény. Nyomásfokozós karral sajnos ugrik az elfogadható eredmény.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #70555 üzenetére
ha fragola palmtampod van, akkor úgy állítsd be a magasságát, hogy ne kelljen izomból megnyomnod, hogy felüljön a szűrő peremére. ha épp csak kicsi határozottság mellett ül fel, az jó lesz, mert a lényeg úgy is az őrlemény finomsága, meg a nem hibás pogácsa, de ez utóbbit jórészt garantálja a palmtamp.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #70559 üzenetére
fene tudja, hogy mit jelent pontosan -- azért nem is fontos, mert igazából a vízterítő blokk magasságán (illetve azon, hogy az mennyire nyúlik be a kosárba) múlik, hogy mennyi fér bele. a dalla corte mini gépemet eleve két különböző magasságú vízterítővel szállítják.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz szaki1986 #70667 üzenetére
Nekem RS-hez 7,5g szűrőm van, abba nem szorul a palmtamp.
Ma vettem pacific pin up és decaf kávékat. Azért ezeket, mert ezek voltak 250g-s és aránylag frissek a kecskeméti kávégépboltban, ahova egy kazántömítésért tértem be. A pin up februári pörkölés (az ilyen öreg kávék mordorban már nagyon akciósak), a decaf április 4-i. Decafot már régóta akartam próbálni. Holnap meg is teszem
(#70673) Parci: mitől buborékos a kávé a csésze szélénél? nálam szimpla-naked kombóval szokott néha, ha túleresztem és már szőkül. de a széle?
[ Szerkesztve ]
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #70721 üzenetére
én mindenkinek ajánlom. lehet vele rendesen előáztatni, ami csomó kávénál aranyat ér. ne arra gondolj, hogy mindenféle spéci nyomásgörbéket kell vele azonnal csinálni, inkább arra, hogy tudsz 2-3 baron előáztatni, tudsz fokozatosan emelkedő nyomással elérni a végsőt stb. bőven megéri ez a lehetőség a felárát, egyes világos pörköléseket kifejezetten nehéz jól megcsinálni nélküle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz szaki1986 #70721 üzenetére
Mindenkinek ajánlom akivki tudja fizetni főleg a világos pörkölésű kávéknál jól jön az előáztatás, a klasszikusabb pörkölések meg egy alacsonyabb nyomáson tudnak néha (nem mindig} szépen domborítani egy "V" profillal (bár a világosak közül is jól áll némelyiknek ez.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #70724 üzenetére
sima potit tekersz, közben az aktuális nyomást látod a manométeren. egyszerű és nagyszerű, engem személy szerint megütne a guta, ha telefonon kéne görbéket rajzolgatni. ráadásul itt a lefolyás függvényében azonnal tudsz reagálni, míg egy előre megadott görbe fix.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
válasz szaki1986 #71406 üzenetére
első bekezdést érdemes alkalmazni szerintem is
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #72250 üzenetére
igen és igen
persze, ha kellően fekete a pörkölés vagy egyszerűen csak keserű lesz a végeredmény, nem kell sokáig építgetni a nyomást, inkább mondjuk 3 mp alatt épüljön fel. ha meg így csatornásodik, mégis lassabban. szóval ezt is kávénként fogod belőni.
gaggiára elég jó az omron pid autotune, amit fragola ráeresztett, szóval csak a nyilakat használd a hőfokhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)