- Proxmox VE
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gravity1234
tag
válasz vTamas35 #73545 üzenetére
Szerintem ez is egy orok vitas temakor, de azt gondolom (es beszeltunk mar errol tobbszor, vissza-vissza tero) hogy amit leirtal az a valosag es az esetek 80%-ban ez vagy hasonlo minosegu, kaliberu tortenetek vannak. Viszont az is teny hogy a kaveo emberek 80-90% ezt issza, ezzel szembesul evek ,evtizedek ota, es nekik ez megfelelo. Innentol kezdve az a szuk reteg mint mi is, vagy akik erdeklodnek a kavezas irant es melyebben foglalkoznak vele marad a szornyulkodes, de el kell fogadni hogy ettol meg a masik bo 80-90% ehhez szokott ez neki a standard.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
WiZARD
addikt
válasz Keresztapper #73553 üzenetére
Legközelebb megmondom hogy benne van minden ami kell bele
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
törölt tag
válasz von toth #73549 üzenetére
Én csak mostanában gondolkodtam el azon, hogy gyerekkoromban amikor a restiben meg kocsmákban valaki kért egy kávét és rögtön felszisszentek és bugyborékoltak a kávégépek... Akkor ott tulajdonképpen az előre lefőzött több decinyi kávéból kimért bőrös tetejű döglött adagot gőzölte fel a jómunkásasszony a jövőmenő jómunkásembernek?!?
-
vTamas35
csendes tag
válasz Gravity1234 #73551 üzenetére
Ja persze, azért is engedtem el. Csak magamban szörnyűlködtem. Az emberek 90%-a simán isteni kávénak tartaná... Anno én is egy a csillagok akkori állásának megfelelően jónak gondolt benzikutas kávé után kezdtem belevetni magam a témába, hogy egyszer én is olyan “jó” kávét ihassak otthon. Mostmár azért nem akarok “olyan” kávét inni Amíg nincs meg rá az igény a tömegeknél, addig marad ez, én meg kávézok otthon.
O1G
-
handrash
őstag
Azért fogadjátok el végre, hogy vannak más ízlések is mint a tieitek.
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
Elemental
addikt
El kell fogadni, hogy nem az ízlések különböznek, hanem a hozzáállás, szerintem. Én személy szerint úgy állok a kávézáshoz, hogy kávé = koffein. Nekem nem kell több, nem is várok többet tőle. Éppen ezért én jobban kedvelem a robusztát, több vízzel főzőm a kávét, hogy adott kávémennyiségből több hatóanyag oldódjon ki. Plusz szerintem nem mellékes az ár sem. Szeged néha elmegyek a kék efibe, meg a hét kávézóba, de leginkább az ár miatt nem járok sűrűbben. Nem azért mert csóró vagyok, egyszerűen sajnálom rá a pénzt, főleg úgy, hogy minden reggel 100 forintos segafredo casa-t iszok egy "kávézóban"
Viszont aki szeretne jót inni, és áldozna is rá, az meg azt hiszi, hogy már a minőséggel találkozik az ilyen benzinkutakon.[ Szerkesztve ]
-
handrash
őstag
válasz Elemental #73564 üzenetére
Én meg megálltam a PY Locavore, chokomadness szinten, édesítve, tejjel. Nekem ez ízlik. Nem kedvelem kávéban a savanykásabb ízeket, ennek ellenére két éve érdeklődve olvaslak titeket. De amikor elhangzik az utalás arra, hogy csak az újhullámos út ami egyedül járható, akkor feláll a szőr a hátamon.
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
WiZARD
addikt
válasz handrash #73566 üzenetére
Szerintem szo se volt arrol, hogy egyedul az ujhullamos jo.
Sotetebbre porkolt kavet is lehet professzionalisan elkesziteni, felgozolt tejjel fogyasztani. De a 3 cukor, tejszin, meg "minden" ott se a minoseget, igenyesseget fogja jelenteni.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz handrash #73566 üzenetére
Úgyanígy vagyok én is. Divat mint annó a répanadrág Ha folyamatosan olvasod a fórumot azért kibukik, hogy a nagy ászok sem mindig a sápadtarcú kávékat fogyasztják, sőt.... Az igazán nagyok meg be is vallják, még azt is, hogy robusztából is van jóféle pörkölés, amiből finom presszó készíthető és még azt is, hogy az igazi olasz presszó is iható, mi több kiváló Sőt az igazán nagyok azt is mondják, hogy mi fogyasztók magunk találjuk meg a nekünk valót. Nem lenéznek ha teszel egy kanál cukrot a citromlébe. Csak ugye trendi lenézni inkább a másikat akinek esetleg tényleg más az ízlése/ízlelése. Mert ugye a cukor az bűn a kávéba, de ha keserűsót teszünk a vízbe az trendi (én is teszek és tényleg jobb tőle az ecetes sápadtarcú ).
Mert a magamfajta kávésbunkó magasról lesz.ja a virágos felhangot, nem a mangó/meggy ízét keresi a kávéban, arra ott a mangó/meggy, hanem egy finom, jól kinéző eszpresszót, igazi jó crema-val, jelentsenek ezek bármit is (mert ez is ízlés dolga, vagy lehet ízlelés dolga?). A sápadtarcút hájpoló meg sutyiban rendel mordorból egy közepesen pörkölt blendet és végre iszik stikában egy finom presszót, amit be nem vallana még saját magának sem
Az igazi nagyon nagy ász meg már kikóstolja azt is, hogy a graef702-ben hány alátét van és a daráló ízét keresi a kávékban."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
M3aN
senior tag
válasz GAgyiXyXy #73570 üzenetére
Röviden: A kávé van értem, vagy én a kávéért? :-)
A cukros, tejszínes történetnél picit nálam kitört a röhögés. Cukorral és tejszínnel iszom, ennek prózai oka van: így szeretem (bár néha nélküle is).
Nem akarok olyan világban élni, ahol a másnak való megfelelés miatt választanak adott életvitelt az emberek.
Az a legnagyobb baj, hogy nagyon sok komment alapján az a kép jön le, hogy minden kávéban a hibát találja meg a kedves hozzáértő fogyasztó. Így nehéz elégedett és boldog életet élni, legalábbis szerintem. A fórumot olvasó és gyarapító egyének 99%-a nap mint nap olyan italt fogyaszt, ami minőségi. Innentől nem értem az elégedetlen felhangot, de ez maradjon az én bajom :-)
Von toth: legyél pontos, maximum melléktermék, de nem hulladék 😀
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz WiZARD #73568 üzenetére
En se tennek sose cukrot a kaveba, de azert vegyuk figyelembe, hogy az izleles abszolut szemelyes dolog. Siman lehet, hogy neki ugyanaz a kave elviselhetetlenul savanyu (peldaul), mert masok az erzekszervei. Boroknal erre mar kezd rajonni az ipar.
A tejszint mondjuk en se ertem .
while (!sleep) sheep++;
-
Rush77
aktív tag
Szerintem ez rengeteg embernél amúgy a régi beidegződésre vezethető vissza. Saját tapasztalat, hogy az ismerősi körben rengetegen még azt hiszik, hogy a kávé egy atom keserű valami és ezért "karakteres meg erős ". Amikor meg kapnak egy nem teljesen sötétre pörkölt kávét az gyenge meg miegymás. A legjobb példa az anyósom aki most már ugyan egészségi okok miatt nem kávézik de azelőtt ment a sárga tchibo 3 cukor meg tej mondván, hogy erősen szereti. Aztán egy műtétet követően nálunk lábadozott es en csináltam neki a napi kávét. Csak hüledezett, hogy milyen finom édes holott nem is volt benne semmi cukor csak gőzölt tej.
Ez csak egy példa de sok ilyen van, hogy önszántukból nem is hajlandóak megkóstolni mondjuk cukor nélkül.
Szerintem ha az emberek többsége tényleg csak minimálisan is hajlandó lenne akárcsak kipróbálni a kávét 3 merőkanál cukor nélkül (nem azt mondom, hogy ne cukrozza meg de előbb meg kéne kóstolni) sokkal előrébb lennénk mert akkor lehet, hogy a kávézók is picit igazodnának a minőségibb elvárásokhoz.
És igen a tejszínt el kellene felejteni.[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Ti mivel művelitek a vízkőtlenítést és milyen időközönként? Egy Gaggia Viva Deluxe gépem van, ami most lesz egy hónapos és napi 4-5 kávé készül rajta. Gondoltam itt az ideje egy műveletnek, és átküldtem rajta egy üveg 5%-os foszforsav tartalmú vízkőoldót. Ez olyan cucc, mint az Express vízkőoldó, amit a Philips kávégép szervízben ajánlott a szerelő, csak ez fele olyan erős.
Szerintetek is jó ez a folyadék ilyen célra? Elég fekete folyadék jött a gépből a vége felé. -
senior tag
Íme egy kazán szépen megtisztítva, bár nem igazán volt mitől, mert a barátom szűrt vízzel használta:
Majd ua. a kazán kb. 20 perc használat csapvízzel ( opv beállítása, tesztelés, gőzölés is volt, stb... ) és 1 hét állás után.
Én ezentúl az összes nálam megforduló gépet csak Nordával fogom tesztelni.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
WiZARD
addikt
Nem a cukorral van bajom. Mindenki ugy issza a kavet, ahogy neki izlik.
De amikor kostolas nelkul "3 cukorral kerem", annak valoszinuleg tok8 mit kap. Bezzeg melle reklamal, hogy 1 fele kave van csak, mert sokkal jobb a 35 kulonbozobol valasztani 1et, ami szarul van megcsinalva, es kostolas nelkul beledonteni a cukrot...Nem hiszem el, hogy minden kave egysegesen 3 cukorral a finom, es ne kene egyikbe tobb, masikba kevesebb.
Annyit szoktam mondani neha 1-1 vendegnek, hogy kostolja meg mielott cukrozza. Tobb pozitiv visszajelzes volt, hogy tenyleg nem kell, vagy kevesebb, mint ahany embernek problemaja volt ezzel.Na mind1, biztos van ilyen mindenben, es mindenhol. Pl asszony a steaket atsutve keri, hiaba mondom neki hogy akkor inkabb egyen csirket.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
GAgyiXyXy
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz sz.zs. #73577 üzenetére
Ez alumínium só, ami az alu korróziójára utal. Ez mem a 20 perc teszt alatt lett, hanem korábban, valószínűleg a rossz víz miatt. Nem tudom, hogy mi az a szűrt víz, de ha a Brita, stb. kancsókkal kezelt víz, az garantáltan roncsolja az alut.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
senior tag
válasz fragola.6035 #73583 üzenetére
Valami központi vízszűrőjük van, nem tudom milyen, talán BWT?! Németországban él. Amikor először szétszedtem, közel sem nézett így ki, mondhatni makulátlan volt. Az érdi csapvíz után viszont ilyen lett...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
na, az épp lázadozó csapatnak: hogy mi finom és mi nem, az teljesen egyéni, ezen kár is erősködnie bárkinek. az viszont nem egyéni ízlés kérdése, hogy egy adott kávé mikor van jól és rosszul elkészítve. mindenféle pörkölési szintnél lehet jól elkészíteni egy kávét, kivéve, ha annyira alul van pörkölve, hogy mindenképp savanyú lesz, vagy annyira túl van pörkölve, hogy mindenképp keserű lesz.
igazából kb. ez is adja meg a jó kávék tartományát: nem lehet se savanyú, se keserű. ha ezt már tudja egy kávé, ami friss is, akkor nagy baj nem lehet.
sokan persze a savasságot is összekeverik a savanyúsággal, főleg akkor, ha először találkoznak vele több évtized keserűre pörkölt kávé fogyasztása után. szokni kell.
elég sok vendégemen láttam már a reakciókat, azért a leginkább keserűhöz szokott cukrozók is hamar eljutnak oda, ha egy jó kávét kapnak, hogy nem teszik bele a cukrot. mert egy jó kávénak van egy saját, természetes édessége.
az, hogy ezen belül mennyire savas, mennyire gyümölcsös, mennyire csokis, már egyéni ízlés kérdése. a fentiek nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz sz.zs. #73585 üzenetére
Számomra eléggé rejtély, hogy mi okozhatja ezt a korrodálást.
Általában amit Angliából veszek, azok szinte mindig hibátlanok, korróziónak nyoma sincs még a 10 éves gépeken sem. De az is lehet, hogy mindig szerencsém volt.
Szinte biztos vagyok abban is, hogy a gőzölés miatti közel 200 fokos hőmérséklet is gyorsítja a korróziót.
Amit most használok gaggiát, Angliából vettem, 2004-es és makulátlan volt a bojler és a fej krómozása is.
Egyszer egy kémiához valamelyest értő ember olyasmit mondott, hogy ha olyan fejre teszem az alu bojlert, amiről eltűnt a krómozás, biztosan korrodálni fog az alu, mert feszültség különbség lesz a réz és az alu között.
Szerintem egyes vizekben vannak olyan összetevők, amik feloldják az alumíniumot és mivel a bojlerben nincs oxigén, nem tud újra képződni az oxidréteg és korrodálni kezd.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Nimda
addikt
válasz WiZARD #73578 üzenetére
Én mikor betévedek egy kávézóba, mindig cukor nélkül kóstolok. Általában sosem jó a produktum, csak keresem az ízeket, de nem találom. Jó, persze nyilván nem jó helyen keresem, vagy nekem más a nyelvszerkezetem, csak reménykedem, hogy hátha most végre érzem azt, amitől mások elalélnak. Aztán megy bele egy pici cukor, valóban pici, meg egy kevéske meleg tej. Ez utóbbi csak azért, hogy elnyomja a savasságát, illetve kiemeljen bizonyos ízeket. Egyszer az életben talán eljutok oda, kóstolok olyan kávét, amihez valóban nem kell semmi "adalék", bár az igaz, hogy nem mindenkinek jelenti ugyanazt a kávé íze. Otthon simán megelégszem egy brikkás la piazza-val. Viszont ha beülök valahová, akkor már magasabb a léc. Gondolkoztam is, hogy akkor vajon mi a fenének akarok én presszót inni? Elmondom hogyan is néz ez ki: A magamfajta nyitott ízkeresők, először beülnek egy közeli costaba, gondolván mert ezt mindenki ismeri, nagy baj nem érhet. Majd szomorúan tapasztaljuk, hogy a csinos barista lányok minden igyekezetük ellenére nem főznek jobb kávét a szomszéd néni kilötyögős omniájánál. De legalább szélvész gyorsak. Na jó egyszer úgy véletlenül megcsapta az orromat valami gyümölcsillat féleség, de azóta sem. Körbe is néztem, nem e rágicsál valaki banánt. És itt meg is áll a történet, vagy ha még elég szomjas valaki, átmehet a starbucksba, ahol méginkább csalódni fog. Nem tudom hol rontják el, de mindig valami keserű ristrettót adtak crema nélkül, magas árcédulával. Innentől fogva feladjuk (már aki nem olvassa a topikot ugye). Marad az otthoni leves, és egyeseknek a három cukros történet, biztos ami biztos alapon. Majd örömmel könyvelem, el, hogy otthon jobbat főzök a kotyogósommal. Legalábbis mást biztosan. Szerencsére azt már megtanultam, hogy nem dőlök be a plázás reklámoknak. Maradt még jónéhány kávézó amit még ki fogok próbálni (cukor nélkül).
[ Szerkesztve ]
-
handrash
őstag
"sokan persze a savasságot is összekeverik a savanyúsággal, főleg akkor, ha először találkoznak vele több évtized keserűre pörkölt kávé fogyasztása után. szokni kell."
Basszus, abban a kevés esetben amikor lehetőségem volt Tbone sztéket enni, az érdekes rögtön ízlett, nem kellett szokni. A tökfőzeléket meg szokom már kaporral 53 éve de utálom, hidegen kapor nélkül meg szeretem....
Ízlésekről: eléggé el vagyok ájulva a saját magam álltal készített olaszos eszpresszótól. A családom is szereti, A lányom azóta nem is szívesen issza a munkahelyi automatásat. Ha idegeneket kínálok (pl. Vízszerelő), direkt nem szoktam nekik mondani, hogy figyeljenek oda, hogy mit isznak, de nem is szoktak mondani semmit, illedelmesen megköszönik maximum.
Na ennyit az izlésekről....Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz handrash #73590 üzenetére
jó, akkor másképp mondom: a jobb bp-i kávézókban ki tudsz próbálni minden félét. fölösleges engem győzködnöd, úgy, hogy fogalmam sincs, hogy mit iszol otthon és mire mondod, hogy a vagy b, és fordítva is ugyanez van.
egy kávé jó esetben nem lehet savanyú és nem lehet keserű. pont. és ezen nincs is mit vitatkozni. engedjétek el ezt az ilyen-olyan hullámos dolgot.
ami meg a megszokást illeti, de, mindent szokni kell, ahol egy rakás szart kaptál eddig x néven évtizedeken át, és fogalmad sincs, hogy az milyen lehet. de mondok egy másik példát: ha ettél más friss banánt (ami a fán érett meg), tudod, hogy nem is hasonlít arra, amit megszoktál. ez annyira ijesztő elsőre, hogy... szokni kell.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #73588 üzenetére
az elektrokémiai korrózió tényleg fellép különböző fémek között, ezért sem szabad keverni réz és vas idomokat a fűtésrendszerekben sem. máris megfejtettük, hogy miért volt belülről is krómozva.
-
WiZARD
addikt
Nem tudom merre laksz, de pl Budapesten van kb 100 specialty kavezo, es egyre tobb videki nagyvarosban is van 1-1.
www.specialty.hu
Costaban, meg Starbucksban keresni a jo kavet az olyan, mintha McDonaldstol varnad a legjobb hamburgert...Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
MODERÁTOR
válasz WiZARD #73593 üzenetére
Costa még elmegy ha nincs vmi normálisabb speciality kávézó, de ha csak SB van a környéken akkor inkább nem iszom semmit. Komolyan nem értem mit szeretnek rajta az emberek. Persze aki a sütőtökös fahéjas lattét iszik 5dl tejjel annak aztán tökmindegy, hogy jamaica blue mountaint teszel bele vagy lavazzát.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Nimda
addikt
Pontosan azt. Én még szimpla presszózni nem nagyon láttam ott senkit. Ez afféle dumálós, menő trendi helynek számít, főleg a fiatalok körében. A costának is van egy hangulata, kár, hogy a személyzet is mindig változik (itt nálunk), ahogy a kávé minősége is. Nemrég mikor kifogytam a la piazzából, gondoltam veszek ott szemest, hátha jobbat főzök belőle. Az ára miatt nem mertem kockáztatni, mert csak átmenetileg kellett volna. Inkább maradtam egy lavazzánál, gyorsan elfogy úgyis. Na az ilyenek tej nélkül ritkán ihatók, mondjuk nem is presszózom otthon.
-
CB
senior tag
Tádááám!
Nem biztos, hogy érdekel benneteket, de muszáj dicsekednem vele, hogy elkészült a mester a GC-vel.
Íme:Bevallom, otthon belenéztem a belsejébe, és nagyon tetszett a minőség. A kötelezőkön kívül külön említést érdemel (és egy virtuális kézfogást is) hogy a szivattyú felső része is rögzítve lett, és annak módja és minősége.
Tegnap nem próbálgattam már, mert késő volt hozzá, de a mai második kávémat nem a munkahelyen, hanem otthon fogom meginni az már biztos.
Eddig is szerelmes voltam a gépbe, na de ez!
Mindig is kötődtem a dolgaimhoz, most úgy érzem, hogy ettől a masinától nem fogok megválni- bár ezt már akkor is éreztem, mikor sz.zs-től megvettem.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
Clemi
veterán
A vízkőtlenítés kérdésem mellé (foszforsav használható-e és ha igen milyen töménységben) a PID ről lenne kérdésem.
Bebizonyosodott, hogy a Gaggia gépem túl forró vizet és lehet hogy túl nagy nyomással enged a kávéra, mert egyrészt bárhogy tömörítek, vagy szinte átzúdul a kávén a víz vagy nem akar folyni, másrészt nagyon sötét barna bőrösödő hab lesz a lefolyt kávé tetején és keserű, nagyon keserű.
Csak PID beépítéssel lehet visszább venni a víz hőmérsékletet, vagyszervízben ez állítható? Csak mert 1 hónapos a gép és a garancia miatt nem igazán szeretném átalakítani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI FPV Racer FMC drón - Fly More Combo + Motion controller
- DJI FPV Fly more combo + sok tartozék
- Tripltek 9 Pro masszív táblagép 1300 nit tartós fényerővel! / Drónos / Motoros táblagép /
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +DJI hátizsák +Lumenier antennák
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest