-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Az összefoglalót olvasd el. Automatát itt nem fog ajánlani senki (a Kávékorzón van automatás topic, talán ott). Ha hajlandó vagy kb 5percet dolgozni a kávéval akkor az automata után kb hasonló léptékű ugrásra számíthatsz karos gépekkel, mint az volt a kotyogóshoz képest (igazából még nagyobb a különbség). Kell daráló (Graef 702 minimum), és egy presszóképes gép, lehetőleg pontos hőmérséklet szabályozással (PID). Mivel alapvetően nem bonyolult szerkezetek, simán vehetsz belőlük használtat (nem véletlenül kell keresgélni a Gaggia Classicokat a neten). Végtermékben kicsit a Gaggia Classic tuningolt változata alatt találod újonnan a Lelit Annát, vagy drágábbért a jobb Victoriát. Szintén szóba jöhet Rancilio Silvia (utólag kell bele pid, ami miatt ugrik a garancia), esetleg a Magister legkisebb gépe (200000 ft alatt kicsivel ha jól emlékszem).
Kávé Kálmán: szóval összedobott egy újabb csodabogarat. Kíváncsi vagyok rá
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Az automatánál jobb eredményt ki lehet hozni 100k alatt, ha nem vágysz újhullámos, világos pörkölésű magaslatokra. Egy Gaggia Baby pid-el (vagy anélkül) -használtan persze - és az említett daráló belefér a keretbe. Ezen felül kell egy tömörítő (tamper). A mérleg és egyéb dolgok jól jönnek, de egy klasszikusabb blendhez nem feltétlenül szükségesek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Eléggé kiheréltgépeket kpni ennyiért, és mivel könnyen javítható, és ritkán is romlanak el semmi nem szól egy szép állapotú használt Gaggia Baby, 2015 előtti Classic ellen. Némi pénzért átnézeted, rendberakatod, és jobb lesz a végeredmény mint egy új műanyag csodával. Szintén jók a Rancilio Silvia, Lelit gépek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
Szia.
A kart nem kell sokáig húzni felrakáskor mert semmi nem fog változni attól, hogy tovább tartod. Felteszed, meghúzod röviden és elengeded.
Ez a kar úgy működik, hogy a szürke műanyag korong közepén van egy apró luk amiben egy műanyag tűszelep van.
Gyakorlatilag ezzel állítja elő a nyomást a kar.
A zacc ezért is marad elég nedves. Én úgy csinaltam, hogy csapolás után egy csészét a gőzcső alá tettem es kinyitottam a gőzcsapot, amíg a víz kifolyt. Amúgy érdemes várni kb fél-1 percet leszedés előtt.
Ezért van az, hogy ha folyamatosan húzod a kart csapolás közben, a végén vizes marad a pogácsa mert nem tud lefolyni rendesen a víz.
Tömöríteni a nyomásfokozós karban tényleg nem nagyon kell max nagyon finoman (ehhez tényleg nem kell tamper).
Viszont amennyiben nem félsz egy kis szereléstől, ki lehet venni a nyomásfokozót a karból és úgy normális tömörítéssel egész normális eredményt el lehet érni (ehhez viszont kell normális tamper ami ennél a gépnél 53mm).
A darálót nehez megmondani mert egyrészt nincs sztenderd beállítás mert még márkán belül is van eltérés másrészt a különböző kávék más őrlést kívánnak meg.
A legjobb ha mondjuk pl 10es álláson kipróbálod. Ha nagyon gyorsan lejön akkor finomítasz mondjuk 2-3 fokozatot elsőre (utána egyre kissebb lépésekben) amíg ízre és lefolyásra a neked megfelelőt nem találod meg.[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
Vedd még finomabbra, hátha változik... Saját tampere gondolom valami f.. s műanyag, az sem sokat ér, próbáld azt is erősebben picit...Na és persze a kávé is lényeg, döglöttből olyan finomra kell állítani, hogy lehet nem is tud olyat a daráló...
A karnál szerintem mindegy, hogy középen, vagy picit visszább esetleg jobbra áll addig, amíg mellette nem enged...Legalábbis amit próbáltam, hasonló gépeket, mindegy volt...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
azigazimoris
aktív tag
Ha a "szimpla" podos szűrővel próbáltad, akkor azt inkább add fel.
A dupla kosárral próbáld beállítani az őrleményt, nyilván dupla adaggal.
És igen, a tömörítés sem mindegy.
Nekem Gaggia Gran Style nyomorral - az kb. pont olyan, mint a te géped - elég jó duplák szoktak jönni jó közepes kávékkal, igaz nyomásfokozómentesített karral és normális tamperrel.[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
Rush77
aktív tag
Szerintem a nyomásfokozó miatt sokat nem fogsz tudni lassítani rajta. Ha meg igen valószínűleg az a végeredmény rovására megy (sokkal keserűbb lesz szerintem).
A Tchibo meg amúgy sem lesz jó. Esetleg érdemes lehet rendelni valahonnan friss kávét (Pallyotz Choco madness, Pacificaffe La piazza, Blasius, stb. ) Ezek nem drágák és fényévekkel jobb eredményt fogsz tudni elérni velük. -
azigazimoris
aktív tag
-
soldier2
őstag
Öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert sok a részigazság, és a végén szétszeded a darálót mikor nem is kéne, és az összerakásával eddig a legtöbben szívtak az első alkalommal, szóval inkább hanyagold ezt ha lehet.
A szűrőbe tegyél annyi kávét amennyi színültig tölti mindenféle tömörítés nélkül (első alkalommal túlrakod, majd lehúzod a fölösleget a mosogatóba egy késsel, megméred mennyi ment bele, és utána már csak annyit darálsz).
Tömöríts egy mozdulattal, nem ferdén, ha nyomásfokozó van akkor csak enyhén, ha nincs nyomásfokozó akkor kb 15kg-nak megfelelő erővel (fürdőszoba mérlegen gyakorolhatod az elején).
Egy adag készítésére az egy adagos szűrő (sem) alkalmas, a dupla szűrő félig töltése nem alternatíva.
Olvasd el az összefoglalóban a darálóról szóló részt, Hifis nagyon jól leírta a daráló beállítás miértjét.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
azigazimoris
aktív tag
A 40-45 ml 25 mp alatt már alakul. Ha túl töménynek érzed hagyd 60 ml-ig, az lejön simán 30 mp alatt.
De ne hidd hogy erős egy dupla presszó, simán megszokod az erősebb, finomabb ízeket 😀 Koffeinben messze alatta van egy szarrá forrázott, égetett kotyesznál.
A szimpla szűrőt meg ne vidd sehová, nem jó, max podhoz de ebben a gépben az is szerencsejáték szerintem.
Szombat-vasárnap akciózzák a fél kilós Lidl kávékat, igaz, szerintem szénné vannak pörkölve, de azért az árért bőven jó gyakorolni. 899/ 500 g.
A csibófamilinél pedig sokkal jobb. Szigorúan csak szerintem 😁[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
And06
aktív tag
sokkal profibb gépparkon is vért izzadva lehet csak valamire való szimplát húzni, és akkor is el fog maradni a duplától (van aki szerint nem, ne kezdjük megint, nem ez a lényeg most) hanem, hogy szimplát húzni nehéz. olcsóbb a dupla, ugyanis kevesebb végzi a lefolyóban.
-
qvik27
tag
Nekem a kis Pavonihoz volt nyomfok meg ilyesmi.
A szimpla+POD szűrőhöz volt egy gumiizé-korong, amit bele kellett tenni a karba, és aztán a szűrőt. Ha találasz ilyet, tedd bele a szimplához. Bár sztem is a duplával érdemes próbálkozni.A lefolyási sebességgel lehet baj, ha nincs OPV (Over Pressure Valve) a gépezetben. Ha a a nyomásfokozó kar szelepe kb. 8-8.5 bar-on, és nincs OPV, ami korlátozná a nyomást kb.9 bar-ra, akkor a pumpa áttolja a vizet a pogácsán gyorsan. Ha meg tömörated, akkor meg megnő az őrleményre ható nyomás, és tapasztalatom szerint savasabb lesz a kávé.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Rush77
aktív tag
A szelep a következő képpen működik.
Ha megfigyeled a karban lévő műanyag korong közepén van egy apró luk amiben egy műanyag tű van.
Amikor meghúzod a kart akkor a tűszelep kiemelkedik belőle (alig észrevehetően, újjal ki tudod tapintatni). Csapolás közben ahogy felépül a nyomás úgy nyit a szelep.
Ha meghúzva tartod a kart akkor a rugó folyamatosan próbálja fent tartani a szelepet.
Azzal ha esetleg csapolás közben húzod a kart semmit nem fogsz elérni. A kart meg ahogy meghúztad (érzésre) el kell engedni és hagyni.Az egyes kosarat én a helyedben betenném a helyére a gép tetejében és elfelejteném. Amikor poemiám volt ami gyakorlatilag ugyanez a gép, próbálgattam pod-dal meg simán is de soha nem lett jó. Amúgy a gumi korongot alá kell (minden esetben) tenni az egyes kosárnak és úgy kell feltenni a kart (ha alatta van a korong nem fog teljesen rásimulni a kar peremére de ahogy meghúzod a kart, felfekszik). Ezért szerintem kár menni a szervizbe vagy az üzletbe.
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Nos megint user error volt. Betettem a darált kávéhoz is a POD -os kávéhoz kitalált műanyag betétet az 1sz-es szűrő alá. Bele daráltam frissen a Tchibo family kávéból egy adagot 5-ös finomsággal a Graef darálóból kicsit erősebben lenyomtam és kb 50ml vizet engedtem át rajta. Mióta megvan a gép, ez lett a legjobb kávé amit ittam belőle.
A leírásban csak a nagy szűrőt említi és ott írják, hogy ha 1 adagot akarok főzni akkor 1-1,5 kanál kávét tegyek bele. Na ezen a módon próbálkoztam és lett a trutyis zacc és a keserű savas lötty a végeredmény, majd a jobb, de brutál erős kávé mikor teleraktam a kosarat. A kicsi szűrőt nem is említi csak mint kávépárnához való szűrőt.Most én tudok valamit rosszul és működnie kellene az 1 adagos főzésnek a nagy szűrőben is az aljára tömörített kávéval és lényegtelen, hogy akkor a felső szűrő nem nyomja le a tartóban lévő kávé tetejét, hisz fel sem ér odáig? Vagy valaki "hozzáértő" írta meg a használati utasítást és fórum nélkül ha vesz valaki egy ilyen gépet issza a szar kávékat?
-
senior tag
1.,Nem hinném, hogy itt bárki is szokott Segafredo-t inni.
2., Minden Graef daráló más és más fokozaton adja ugyanazt a finomságot.
3., Próbáld ott, ahol más kávé jó, aztán kiderül, hogy kicsit finomítani, vagy durvítani kell az őrleményen?!
Ezt nem lehet kisérletezés nélkül megúszni, hacsak nem találod el tök véletlenül.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
qvik27
tag
Nézd: kb. ugyanezen az áron kapsz lényegesen komolyabb blendet, pl. a Kapuczinernél. Egyébként meg be kell próbálni az őrlésfinomságot meg a pontos mennyiséget kb. minden kávéhoz. Amíg persze a nyomásfokozós kart használod, nincs akkora jelentősége, az nagyobb játékot enged, de kevésbé jó minőséget ad a tapasztalatok alapján. Szerintem az OPV az, ami egy elengedhetetlen elem, főleg a csillió bar-osnak reklámozott gépeknél. Ha nincs benne, szerintem tetess bele. Itt a fórumon van több komoly úriember, aki ezt meg tudja csinálni.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Értem, és ezért is gondoltam, hogy beszállok a beszélgetésbe. A döntés a Tiéd.
A 15-18bar nyomástra képes pumpákkal OPV nélkül két lehetőséged van:
1. átszalad a víz az őrleményen - ha eltalálod valahogy- kb. megfelelő nyomáson;
2. megfelelő az időbeli lefutás, de a pogácsára ható legnagyobb nyomás túl magas lesz.
Előbbinél nem lesz krémes, jó állagú a kávé, utóbbinál -tapasztalatom szerint- szegényes ízű és leginkább zavaróan savanyú.
Számomra ez akkor körvonalazódott világosan, amikor a kis Pavoniban elromlott a gyárilag beletett OPV, és kiszedtem. Képtelen voltam elfogadható eszpresszót csinálni vele. Az új (FoT) OPV beszerelése után -láss csodát- kifejezetten élvezhető lett a kávé ismét, sőt, jobb, mint új korában. (Egyébként épp hirdetem a kis gépet.)
Szóval a döntésed, hogy az 1. vagy 2. valamelyike mellett megőrzöd a garanciát, vagypedig betetetsz és beméretsz egy OPV-t, és húzol jó kávékat nem garanciális gépen.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
CB
senior tag
Ez egy egész jó leírás, hogy hogy működik az OPV és a 3 járatú szelep.
Valamikor olvastam itt, hogy mikor a kávékészítés végén lekapcsolod a szivattyút, akkor a háromjáratú szelep kinyit, és a fejből, a kávépogácsa fölül elszippantja a vizet a felsőszűrőn keresztül, ahogy elengedi a felesleges nyomást. Ha a pogácsa fölött kevés víz van, akkor nem marad semmi. Ha sok víz marad, mert a kávépogácsa és a felsőszűrő között nagy a "hézag" akkor nem tud minden víz elmenni a csepegő tálca felé. Nem tudom, a te gépedben van-e ilyen 3 járatú szelep. Majd az okosabb szakik megmondják. A pogácsádnak csak a teteje vizes, az alja kemény, vagy az aljáig vizes?[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
soldier2
őstag
Milyen Gaggia? Mert ha garancia még él akkor vsz a "pimpelésre nem ajánlott" kategóriába tartozik. Az átzubogó kávé megoldása nem a tömörítésben és nem is a nyomás állításban keresendő, hanem a daráló állításban. Ha nincs darálód, vagy nyomásfokozós a szűrőd, akkor szerezz be egy Graefet "minimum) és nyomásokozótlanítsd a szűrőt. Tömöríteni a gyári műanyag kacatot használod, vagy van tömörítőd?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
A dupla szűrőt rakd tele darált kávéval, a felesleget húzd le valamivel a kifolyóba. Tömöríts, és készűlhet a kávé. Ha gyors akkor darálj finomabbra. Ha nem elég még finomabbra stb. A szimpla szűrőt felejtsd el az elején, a dupla szűrő aluladagolása meg eszedbe se jusson. Ja, és szerezz be valami friss kávét, mert régiből sokkal nehezebb összehozni egy jó lefolyást. Menni fog
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Ha tudsz készíts egy videót az előkészületekről és a lefolyásról, és oszd meg. Hátha van valami olyan hiba amire így nem gondolunk, de egy videón kiszúrjuk. A munkahelyi gépparkom talán a tied alatt van, de friss kávéból iható a végeredmény. (esetleg ha péntek du el tudod hozni Zuglóba, megpróbálok segíteni). Vagy beviszed a bemutatóba....
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Lehet döglött kávéból is "krémkávét" készíteni (ha már felvetődött, ma hívjuk így az espressot ) de sokkal nehezebb, és kezdőként szinte kódolva van a sikertelenség. A munkahelyen mi a daráló kis edényébe őröljük a kávét, egy villával elkeverve megszabadulunk a statikus feltöltődéstől, majd egy levágott aljú yoghurtos edényt használva szűrő magassítónak szépen áttöltjük a szűrőbe. Óvatosan megrázva etlűnik a piramis, kivesszük a magassítót, tömörítünk, majd élvezzük a végeredményt.
Az omnia crema (szerintem az összes kávé aminek a nevében "crema" van) sok sok robusztát tartalmaz, ettől keserű ha fejre állsz is. Optimális lefolyással ennek ellenére meg kéne kapnod a cremát a kávédra. Sajnos szarból csak szarvárat lehet, jó kávét meg nem kapsz a multiknál. Ha belefér az idődbe egyeztess Paljoccal, az ő kávéit itt mindenki ismeri, tudjuk, hogy melyiktől milyen ízeket várhatsz. Ha megvan a rutin akkor irány a többi hazai pörkölő, és kísérletezgess vidáman. Kezdetnek Locavore, Java mix majd Choco Madness, Spicy Italy kávékat javasolnám.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
Persze az is egy módszer, és felajánlást is kaptál.
Ha szép és jó kávét akarsz, én is a P&Y kávékat javaslom. Próbálkozz azokkal, össze fog jönni. Ne a nagyipari vackokkal próbálkozz, azoknál nem a kávé a lényeg, az csak egy eszköz a profithoz, szóval olcsó anyagokat pörkölnek gyorsan. Ha rendesen kivonatolod, ahogy egy jó kávénál érdemes, bőven lesz benne vacak íz.
Egyébként az új karral szűrőt is kaptál?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Abba valószínűleg kicsivel több kell 18g-nál (duplához).
Amikor leveszed a kart csapolás után, látszik a felső szűrő nyoma a kávépogácsán?
Még egy: ha túl finom az őrlemény, a szemcsék átférnek a szűrő lyukain. Nem lesz jó a kávé. Ittam ilyesmit egy étteremben Szekszárd mellett, és már nem volt igazán jó, noha a kávészemnek kiváló volt az íze.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
Tegyél fel egybképet a szűrőről is. Ha fény felé tartod akkor átlátsz minden lyukon, vagy csak egy lyuk marad középen?
(omniából akkor is keserű lesz ha fejen állva a felkelő nap irányába forgatod. Lássuk a szűrőt, és kell egy rendes kávé is)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Nem egy minőségi darab de nem ettől keserű a kávéd. Egyelőre jó, aztán később ha szeretnél vehetsz egy szebbet/jobbat . Úgy tűnik az eszközeid megvannak, csak a jó alapanyag hiányzik.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- DIGI kábel TV
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Premier előzetesen a Gray Zone Warfare
- Windows 10
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Ukrajnai háború
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- XPEnology
- További aktív témák...