- XPEnology
- Videó stream letöltése
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Sweet.tv - internetes TV
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen switch-et vegyek?
- Linux kezdőknek
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Megmondom őszintén, hogy folyamatos értetlenséggel küzdök. Legalábbis én ezeket nem véltem felfedezni djboris írásaiban, legfeljebb annyit, hogy más ligában játszik, és tartja magát az ottani szabályokhoz. De a kényszerítés, ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatás nekem nem jött át. Azt meg végképp nem értem, hogy őt miért kellene összemosni a Flow kávézóval, annak hitvallásával. Annak ellenére, hogy jó pár dologgal én sem értek egyet (ennek hangot is adtam múltkor a Daráló podcastben), örülök neki, hogy van egy elit réteg, mert mindig lesz tőlük mit ellesni, az esetleges tévutakat sem nekünk kell elszenvedni (akad bőven). A hype, illetve a gyorsan halványuló nagy találmányok és bukások mindig részei voltak és lesznek ennek a jelenségnek (pl. Tesla, és a teljesen automatizált termelés).
Nekem 100x jobban fáj, ha egy kávétesztben még mindig azt kell olvasnom, hogy tartja-e a cukrot...
A kávépörkölésre csak annyit, hogy szerintem mindig van legjobb. Elég szubjektív dolog, és magamnak én is csak egy tartományt határoznék meg, de ha előtted van egy cupping sor, amit páran végigkóstoltok, abból mindig lesz egy többség által elfogadott legjobb.
-
soldier2
őstag
Eddig tartott a pünkösdi királyság, maga alá ereszt a munkahelyre vásárolt kínai csoda. Szétkapva, egy műanyag elosztó adta meg magát, az alábbi képen a fekete. Gőzöm nincs mi ennek a neve, beszerezhető-e, ragasztható-e stb. Minden ötletet szívesen veszek. Kösz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
Deadzone41
őstag
Tóth Sándor beszélt arról, amivel én teljesen egyet tudok érteni, hogy van a kávé, és a kávé alapú italok, és a kettőt érdemes külön választani. Az is kérdés, hogy mit jelent a vendéglátás. Vendéglátás-e az, hogy te itt bizony nem teszel tejet a kávéba, se cukrot. Szerintem a jó út az, hogy tereled a vendéget, hogy igya tisztán a kávét, ha vegán szemléletet vallasz felajánlod neki a zabtejet, és ha minden kötél szakad, ott a bocitej.
Szerintem létezik ideális pörkölési fok, és kívül belül egyformán átpörkölt bab, persze csak elméletben. Mint ahogy létezik tökéletes extrakció izé kivonatolás is.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72555 üzenetére
én úgy tekintek a pörkölési folyamatra, mint ami folyamatosan változtatja a kávé ízét (a kávéból kinyerhető ízeket). sokáig alulpörkölt, ha nyerek is némi speciális ízeket ebben a tartományban, annyira agyonnyomja majd a savanyúság és zöldesség, hogy nem éri meg. ugyanígy, ha sokáig húzom, hiába nyerek ilyen-olyan ízeket, a keserűség elviszi a kávét. a kettő közötti tartomány egy részében viszont - szerintem - ízlés kérdése is, hogy mi az optimális, még talán akkor is, ha a cél a kíméletesség és a kávé bemutatása. a pörkölőket kéne megkérdezni, akik rengeteget profiloztak már, hogy mindig egy adott "ízkészlet" van-e egy kávénál és azon csak rontani lehet, avagy mondjuk a citrusos gyümölcsök háttérbe húzódásával elő lehet-e csalni piros bogyós gyümölcsöket -- ha ez utóbbi, akkor véleményes, hogy mi az optimális, nem?
én személy szerint a piros bogyósokat szeretem a legjobban a kávéban, illetve se a keserű, se a savanyú ízeket nem tolerálom (ami elég alap dolog feltehetően, egy kávé legyen saját ízéből édes).
viszont a piros bogyósokhoz eléggé passzol a csokoládé, és bevallom töredelmesen, hogy nem egy olyan kávét ittam már, ami abszolút gyümölcshangsúlyos volt, mondjuk cseresznye, édes cseresznye... és némi feketecsoki. még azt is bevallom, hogy ezt - számomra - nagyon nehéz überelni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
Szerintem ezeket a tapasztalásokat presszóból vezeted le. Ha lehet ilyet mondani a presszó egy nagyon tömény ital, és nagyon nehéz jól kioldani a kávét ezzel a technológiával. Szerintem ezért is pörkölnek külön presszóra sötétebbre. Ha a cuppingot veszed alapul, vagy valamilyen fiter technológiát, tisztulna a kép, ott a pörkölt ízjegyek inkább rovására mennnek az italnak, és határozattabban ki lehet jelenteni, hogy egy adott pörkölési fok jobb-e a másiknál, nincs olyan, hogy másképp jó. De ez csak az én anekdotám.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72557 üzenetére
valóban nem írtam, hogy én végig csak eszpresszóról beszéltem!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mentic18
tag
Sziasztok!
Ma láttam a lidl újságban: [link]
Mi a véleményetek róla?Samsung Galaxy A53 5G
-
von toth
tag
Egyébként a kávétejszín miért nem jó?
-
gogh
csendes tag
válasz fragola.6035 #72566 üzenetére
És mi célt szolgál? Miért nem követlenül a T elosztóra kötöd?
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Csápájev #72398 üzenetére
"Továbbra is fentartásaim vannak az újhullámos kávék eszpresszó kompatibilitásával.
Arany áron, profi baristáktól, milliós gépekből nagy ritkán iszom olyat, amire azt mondom,hogy finom."Ezzel én is így vagyok.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #72557 üzenetére
ez most nem kötözködés, komolyan kérdezem, a cuppingos kávét van aki az élvezeti értékéért fogyasztja?
-
senior tag
Ha Mazzer Mini E-be szeretnék SJ kést, akkor a 33M kell nekem, ugye?!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
And06
aktív tag
válasz djboris #72574 üzenetére
heh, mik vannak
mondjuk kinek mi a "widespread use". a világnak ezen a csücskén annyira nem érezni, még egy kávézóban sem láttam, pedig jártam pár helyenrosszmájúak gondolják most, hogy még nem ittam
jókávétu.i. ez a márkanév, a "rattleware" haláli. magyar megfelelője lehetne a "bazári" filteres kávéfőző
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
nem rossz ez a paljoc ruanda, de egyelőre nem is lesz a kedvencem. a black lxr viszont teljesen korrektül muzsikált a 250 gramm alatt, a végére ledöglött kicsit, de melyik yirga nem döglene le?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #72580 üzenetére
PY Rwanda: Most bontottam, így egyelőre nincs saját tapasztalat. Remélem sikerül valami jót kihozni belőle. Nagyon rossz nem lesz az már 2 adag után is látszik.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mzso
veterán
Helló!
Momert kávéfőzőhöz be lehet szerezni valahonnan értelmes áron hozzávaló (vagy legalább kompatibilis) szűrőt?
Hivatalosan hozzávalót, online csak egy helyen látok de az szállítással együtt kb a kávéfőző eredeti árának 20%-át kitenné...
-
djboris
csendes tag
Rattleware az az Espresso Supply egyik termékvonala, nevezhetjük brand-nek is.
Így definiálják magukat:
"Rattleware is the commercial arm of Espresso Supply and offers a comprehensive line of behind the bar basics for coffee shops and roasteries world wide."
Elég sok presszós cuccuk is van.
[link][ Szerkesztve ]
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Lenne valakinek csőhajlítója Budapesten? Egy 6x0.5mm-es rozsdamentes acél cső végét kellene 180°-ban meghajlítani, sajnos nem megfelelő méretű az L fitting amit rendeltem hozzá, ezért a gyári egyenest kell használnom. Cserébe fel tudok ajánlani egy kis PY kávét.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz von toth #72591 üzenetére
Borzalmasan műízű. Bár számomra a tejhab is vállalhatatlan, de azért néha néha lecsúszik egy kis tejhabos ital is. Bár a kávétejszínt és a krémporokat is szerettem egy időben, a bolti téglát magam mögött hagyva már meg nem innám az egyes tejpótlókat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Belekóstolok én is az espresso főzés világába, mondhatni szűz kézzel. Első lépésként beszereztem egy Gaggia Viva Prestige gépet. A kávé daráló még folyamatban van, de addig elhasználom legalább a meglévő darált kávémat, amit a kotyogóba használtam eddig. Tudom, hogy szentségtörés, de valahol csak el kell kezdeni
A kérdéseim (bocsi ha túl láma kérdések): Milyen erővel kell tamperolni? Akartam venni hozzá külön tamperolót, de a szaküzletben azt mondták, hogy ehhez nem kell, mert a sajátjával bőven elég lenyomni és csak gyengén, különben ha nagyon lenyomom nem megy át rajta a folyadék. Ennek nyomás fokozó karja van, azt mikor és meddig kell jobbra húzva tartani? Milyennek kell lenni főzés után a zaccnak? Elsőre nekem nedves, de kemény maradt, második próbára pedig, mikor a főzés alatt végig jobbra tartottam a nyomás fokozó kart, folyadék maradt a zacc tetején és az egész egy vizes trutyi lett. Ez miért volt vajon?
Ha megjön a darálóm, (Graef CM702) azon milyen finomságú darálást állítsak be ehhez a géphez? A szemes kávéból hogy derül ki, hogy azt milyen finomságúra daráljam?Köszi előre is és tényleg bocsi ha túl láma kérdéseket teszek fel, de ezen a téren nagyon kezdő vagyok.
-
Koczó93
őstag
Az miért van hogy a neten sok képen pl egy Slayer mellett mazzer minit látni? Semmi bajom a minivel csak mindenki nagy hangsúlyt fektet az örlőre, miközben neten gyakran találkozok ilyennel külföldi oldalakon.
-
Rush77
aktív tag
Szia.
A kart nem kell sokáig húzni felrakáskor mert semmi nem fog változni attól, hogy tovább tartod. Felteszed, meghúzod röviden és elengeded.
Ez a kar úgy működik, hogy a szürke műanyag korong közepén van egy apró luk amiben egy műanyag tűszelep van.
Gyakorlatilag ezzel állítja elő a nyomást a kar.
A zacc ezért is marad elég nedves. Én úgy csinaltam, hogy csapolás után egy csészét a gőzcső alá tettem es kinyitottam a gőzcsapot, amíg a víz kifolyt. Amúgy érdemes várni kb fél-1 percet leszedés előtt.
Ezért van az, hogy ha folyamatosan húzod a kart csapolás közben, a végén vizes marad a pogácsa mert nem tud lefolyni rendesen a víz.
Tömöríteni a nyomásfokozós karban tényleg nem nagyon kell max nagyon finoman (ehhez tényleg nem kell tamper).
Viszont amennyiben nem félsz egy kis szereléstől, ki lehet venni a nyomásfokozót a karból és úgy normális tömörítéssel egész normális eredményt el lehet érni (ehhez viszont kell normális tamper ami ennél a gépnél 53mm).
A darálót nehez megmondani mert egyrészt nincs sztenderd beállítás mert még márkán belül is van eltérés másrészt a különböző kávék más őrlést kívánnak meg.
A legjobb ha mondjuk pl 10es álláson kipróbálod. Ha nagyon gyorsan lejön akkor finomítasz mondjuk 2-3 fokozatot elsőre (utána egyre kissebb lépésekben) amíg ízre és lefolyásra a neked megfelelőt nem találod meg.[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
na ma megkóstoltam a flow-ba a geisát, tényleg elég jó, mondjuk sztem ittam már jobb kofit pl a casmotol is, baromi komplex volt az tuti de nekem túl "csokis" volt az utóíze, amin pl csodálkoztam
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Merida összteleszkópos kerékpár
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)