- DIGI internet
- Hálózati / IP kamera
- Ubuntu Linux
- VoIP telefonálás
- Crypto Trade
- A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Aliexpress tapasztalatok
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Urak, ha valakit érdekel, lenne egy gyönyörű polír 2005-ös olasz gyártmányú Classicom eladó! Teljesen szétszedve, kitisztítva, új kazánnal és tömítésekkel, bontott gőzcsappal ( az eredeti csöpögött ). Gyári dupla, szimpla és vakszűrővel adom. Az ára fix 63.000.- Ft, személyes átvétel és próba Érden lehetséges. További képek itt.
Kérlek privát üzenetben érdeklődj![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
Clemi
veterán
Nos megjött a darálóm (Graef CM702) és próbáltam a kávéfőzést a Gaggia-val. Először 10-es, majd 5-ös fokozaton daráltam, a darálékot kocogtatással eloszlattam a szűrőben és csak nagyon finoman lenyomtam a saját tamperével. A kávé erős aromás, tetején vékony hab, viszont vagy 15 mp alatt jött le a 30ml mennyiség mind a 10-es, mind az 5-ös finomságon. Mi lehet a gond, hogy ilyen gyorsan lejön? Ráadásul elég nedves, sőt inkább vizes marad a zacc.
Amit nem érzek, az a nyomásfokozó kar meghúzása. Meddig kell elforgatnom jobbra mikor a helyére teszem? Ha elengedem milyen állásban legyen? Velem pont szemben a jó mikor vissza rugózott? Vagy egy kicsit inkább balra? Lehet hogy túl húzom, vagy épp nem húzom meg rendesen? Mivel rugalmas, nem igazán érzem mikor és meddig.
-
kk831228
addikt
Vedd még finomabbra, hátha változik... Saját tampere gondolom valami f.. s műanyag, az sem sokat ér, próbáld azt is erősebben picit...Na és persze a kávé is lényeg, döglöttből olyan finomra kell állítani, hogy lehet nem is tud olyat a daráló...
A karnál szerintem mindegy, hogy középen, vagy picit visszább esetleg jobbra áll addig, amíg mellette nem enged...Legalábbis amit próbáltam, hasonló gépeket, mindegy volt...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
azigazimoris
aktív tag
Ha a "szimpla" podos szűrővel próbáltad, akkor azt inkább add fel.
A dupla kosárral próbáld beállítani az őrleményt, nyilván dupla adaggal.
És igen, a tömörítés sem mindegy.
Nekem Gaggia Gran Style nyomorral - az kb. pont olyan, mint a te géped - elég jó duplák szoktak jönni jó közepes kávékkal, igaz nyomásfokozómentesített karral és normális tamperrel.[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #72611 üzenetére
Szép hely. Remélem jobb időt kaptatok, mint ami Magyarországon van. A szakadó eső egy esztenán nem valami vidám.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Clemi
veterán
válasz kk831228 #72607 üzenetére
Megpróbálom az 1-es fokozatot hátha... a kávé persze lehet hogy döglött, meg nem is a legdrágább fajta, de az automata gépből jó ízű kávé jött le belőle, bár így a karos géppel meg olyan erős mint állat, még így is, hogy gyorsan lejön. A kávé egyébként Tchibo Family espresso. Amúgy néztem az 5-ös fokozaton ledarált kávét és szerintem olyan finomságú, mint a gyárilag darált ugyanilyen. Az a baj, hogy nem tudom mennyire kell finom porszerűnek lenni az őrleménynek.
(#72608) azigazimoris Eleve a dupla méretű szűrővel főzök, abban 1 kanállal 8g kávé és ezen a mennyiségen engedek át kb 60ml folyadékot.
-
Rush77
aktív tag
Szerintem a nyomásfokozó miatt sokat nem fogsz tudni lassítani rajta. Ha meg igen valószínűleg az a végeredmény rovására megy (sokkal keserűbb lesz szerintem).
A Tchibo meg amúgy sem lesz jó. Esetleg érdemes lehet rendelni valahonnan friss kávét (Pallyotz Choco madness, Pacificaffe La piazza, Blasius, stb. ) Ezek nem drágák és fényévekkel jobb eredményt fogsz tudni elérni velük. -
dr.Astic
újonc
Kedves Hölgyek és Urak!
Nagy nap a mai, Kávékalmár barátommal fejlesztett alkalmazásunk elérhetővé vált az iTunes App Storejában, itt:
https://itunes.apple.com/app/id1391707089
Egyelőre csak iOSre (azon belül is csak iphone-ra) van lefejlesztve.
Az app csak a WOC után kapható nyomásmérővel fog működni, addigis korábban elmentett profilokat lehet vele nézegetni. Teszünk majd ki mintákat, hogy az érzés meglegyen.
És természetesen mindenkit várunk szeretettel Amszterdamban, a WOCn, az F11-es standon.
-
Clemi
veterán
Köszi, ha az alátét kivételre gondolsz, annak megvan a leírása a forgalmazó oldaláról, de valószínű kiveszek egyet.
Jobban érdekel ez a nyomás fokozó kiszerelés, mert zavar, hogy ahányszor felteszem a kart, annyiszor máshogy szorítom meg (máshová rugózik vissza) így sose tudom aktiváltam-e a nyomás fokozást vagy nem. -
hifis50
csendes tag
Döntő momentum a motoros-dugattyús kávégép fejlesztésben, hogy tudtunk motoros próbát csinálni, és sikeresnek bizonyult. Bőven van tartalék a nyomatékban, annyi, hogy a jelenlegi 60V-os tápot lehet, hogy egy kommerszebb, olcsóbb 24V-osra is le tudjuk cserélni.
Ahhoz, hogy idáig eljussunk, a mechanikán kellett egy gyors módosítás, mert a golyósorsót kihajlásra is vezetni kell. Erről mutatok 2 fényképet.
A próbadarab véglegesítése előtt most pár napig tesztelem a gépet, hátha újabb részletek derülnek ki. Az első próbák mindenesetre bíztatóak. -
azigazimoris
aktív tag
-
Clemi
veterán
válasz Koczó93 #72628 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy ilyen fél mm vastag alátétet honnan lehet szerezni....
(#72631) azigazimoris Lehet hogy az a baj, hogy csak egy kanál őrleményt teszek a 2 személyes szűrőbe? Most hogy így leírtam ez erősen user error lesz. Már ha két kanállal, vagyis 15-16g kell a nagyobb szűrőbe.
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Kapucíner üzem ízesített kávéival van tapasztalat? :-)
-
soldier2
őstag
Öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert sok a részigazság, és a végén szétszeded a darálót mikor nem is kéne, és az összerakásával eddig a legtöbben szívtak az első alkalommal, szóval inkább hanyagold ezt ha lehet.
A szűrőbe tegyél annyi kávét amennyi színültig tölti mindenféle tömörítés nélkül (első alkalommal túlrakod, majd lehúzod a fölösleget a mosogatóba egy késsel, megméred mennyi ment bele, és utána már csak annyit darálsz).
Tömöríts egy mozdulattal, nem ferdén, ha nyomásfokozó van akkor csak enyhén, ha nincs nyomásfokozó akkor kb 15kg-nak megfelelő erővel (fürdőszoba mérlegen gyakorolhatod az elején).
Egy adag készítésére az egy adagos szűrő (sem) alkalmas, a dupla szűrő félig töltése nem alternatíva.
Olvasd el az összefoglalóban a darálóról szóló részt, Hifis nagyon jól leírta a daráló beállítás miértjét.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Clemi
veterán
válasz sz.zs. #72633 üzenetére
Valóban megtaláltam... van benne.
A darálót egyébként szétkaptam, összeraktam de hagyom azzal az egy alátéttel és 10-15-ös álláson elkezdem használni és meglátjuk.
Most kipróbáltam egy kicsit lehiggadva Kimértem 2 kanál őrleményt a dupla szűrőbe és 25 mp alatt habbal együtt jött le a kb 40-45 ml bivaly erős kávé. A szimplát sajna nem tudom kipróbálni, mert ha azt teszem bele a fejbe, bárhogy meghúzom orrán száján dől a kávé, úgyhogy azzal holnap megyek vissza a boltba.
Alakul ez, jó lesz ez, csak nekem kicsit lágyítani kell a kávé erősségét mindenképpen, mert így tényleg nagyon erős és szinte "lerugja a motor az ékszíjat" úgy megpörget. Teljesen más ízvilág mint a kotyógó és az automata kávé volt eddig. A nekem jó erősség szerintem a szimpla szűrőben a 10-es finomságon őrölt kávé kb 60-70ml vízzel leengedve. Ezt próbáltam valahogy elérni a dupla szűrőben, de már rájöttem az őrlemény fölött túl sok hely maradt ezért fellazult teljesen mikor leért a forró víz.Ma már nem kísérletezek, holnap a szűrő csere után folytatom
[ Szerkesztve ]
-
azigazimoris
aktív tag
A 40-45 ml 25 mp alatt már alakul. Ha túl töménynek érzed hagyd 60 ml-ig, az lejön simán 30 mp alatt.
De ne hidd hogy erős egy dupla presszó, simán megszokod az erősebb, finomabb ízeket 😀 Koffeinben messze alatta van egy szarrá forrázott, égetett kotyesznál.
A szimpla szűrőt meg ne vidd sehová, nem jó, max podhoz de ebben a gépben az is szerencsejáték szerintem.
Szombat-vasárnap akciózzák a fél kilós Lidl kávékat, igaz, szerintem szénné vannak pörkölve, de azért az árért bőven jó gyakorolni. 899/ 500 g.
A csibófamilinél pedig sokkal jobb. Szigorúan csak szerintem 😁[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
Clemi
veterán
válasz azigazimoris #72639 üzenetére
Az a baj, hogy még a pod-hoz se jó a szimpla szűrő Nem tudom mi a baja, de ha azt teszem bele a fejbe, még a sima víz is orrán száján ömlik, bárhogy teszem fel. Ha épphogy meghúzom akkor a foggantyú felől, ha meghúzom alaposan, akkor meg a túloldalon a víztartály felől.
-
And06
aktív tag
sokkal profibb gépparkon is vért izzadva lehet csak valamire való szimplát húzni, és akkor is el fog maradni a duplától (van aki szerint nem, ne kezdjük megint, nem ez a lényeg most) hanem, hogy szimplát húzni nehéz. olcsóbb a dupla, ugyanis kevesebb végzi a lefolyóban.
-
qvik27
tag
Nekem a kis Pavonihoz volt nyomfok meg ilyesmi.
A szimpla+POD szűrőhöz volt egy gumiizé-korong, amit bele kellett tenni a karba, és aztán a szűrőt. Ha találasz ilyet, tedd bele a szimplához. Bár sztem is a duplával érdemes próbálkozni.A lefolyási sebességgel lehet baj, ha nincs OPV (Over Pressure Valve) a gépezetben. Ha a a nyomásfokozó kar szelepe kb. 8-8.5 bar-on, és nincs OPV, ami korlátozná a nyomást kb.9 bar-ra, akkor a pumpa áttolja a vizet a pogácsán gyorsan. Ha meg tömörated, akkor meg megnő az őrleményre ható nyomás, és tapasztalatom szerint savasabb lesz a kávé.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz dr.Astic #72625 üzenetére
Csak megerősíteni szeretném Miklós legfontosabb üzenetét :-). Jövő héten csütörtöktől szombatig örülni fogunk minden magyar látogatónknak az amszterdami World of Coffee-n.
Mára összeütöttük a Smart Espresso Profiler 10. beharangozóját is. Kikockázva :-) a funkciók legaláb 47%-a felismerhető:
-
kk831228
addikt
válasz Kávé Kálmán #72645 üzenetére
Elég komolyak ezek a videók... YouTube - on fönn vannak...?
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Clemi
veterán
válasz qvik27 #72643 üzenetére
Igen van az a kis gumikorong, de a szimpla szűrő miatt holnap megyek vissza az üzletbe és csak utána tudom egyáltalán kipróbálni, mert még üresen se lehet feltenni a helyére vele a kart, mert mellette folyik ki a víz.
A nyomásfokozó kar szelepe mikor nyit ki? Ha tökig elcsavarom a kart, akkor nyit ki, ha meg csak épphogy a helyére csavarom, akkor meg zárva marad? Ezt a részét nagyon nem vágom.
A kávék amiket eddig főztem vele, egyébként tényleg elég savasak, viszont az is igaz, hogy egy kicsit lenyomtam a kávét. -
Rush77
aktív tag
A szelep a következő képpen működik.
Ha megfigyeled a karban lévő műanyag korong közepén van egy apró luk amiben egy műanyag tű van.
Amikor meghúzod a kart akkor a tűszelep kiemelkedik belőle (alig észrevehetően, újjal ki tudod tapintatni). Csapolás közben ahogy felépül a nyomás úgy nyit a szelep.
Ha meghúzva tartod a kart akkor a rugó folyamatosan próbálja fent tartani a szelepet.
Azzal ha esetleg csapolás közben húzod a kart semmit nem fogsz elérni. A kart meg ahogy meghúztad (érzésre) el kell engedni és hagyni.Az egyes kosarat én a helyedben betenném a helyére a gép tetejében és elfelejteném. Amikor poemiám volt ami gyakorlatilag ugyanez a gép, próbálgattam pod-dal meg simán is de soha nem lett jó. Amúgy a gumi korongot alá kell (minden esetben) tenni az egyes kosárnak és úgy kell feltenni a kart (ha alatta van a korong nem fog teljesen rásimulni a kar peremére de ahogy meghúzod a kart, felfekszik). Ezért szerintem kár menni a szervizbe vagy az üzletbe.
[ Szerkesztve ]