-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoknee
csendes tag
válasz mester6 #19031 üzenetére
Szia!
Ahogy zolnagy is írta, M4-es a furat, de abba pont belecsúszik 3mm-es Pt100 M4-es hőmérőt láttam anno 6-8e Ft körül/db, annyit meg nagyon nem akartam rászánni, ez is kb 1500Ft volt ebay-ról. Felfúrni meg nem akartam a bojlert, így maradt ez a megoldás és a beragasztás. Már egész jól megkötött az FBS, így reggel minden esély megvan rá hogy ne instant kávé legyen -
zolnagy
őstag
+vendingo, köszi, akkor nem aggódom. Átöblítettem 2 tartály vízzel.
@jolti, köszi neked is. Kicsit sokára készült el, mert nem úgy jöttek össze a dolgok, de most végre megvan.
Viszont a PID kicsit érdekesen működik.
Először is amikor hidegen bekapcsoltam 24 fokról is szakaszosan kezdett csak el felfűteni, ezért elég sokára érte el a beállított 99 fokot. Eddig 2 Gaggiat pideltem, ott ez nem így működött, hanem az elején kb. 70-80 fokig folyamatosan fűtött, majd ezután kapcsolt át a szakaszos működésbe.
Persze a két bojler űrtartalma között van egy 3x-es szorzó, amiból adódhat, hogy a kisbojleres gaggia jóval gyorsabban tud reagálni.De a dolog szerintem ennél össztettebb. Az sem mindegy, hogy a hőérzékelő hol van elhelyezve. Nálam a bojlerbe fentről belehelyezett zsákban van egy 5mm átmérőjü 50mm hosszú hengeres PT100. Gondolom más lenne, ha a fejhez közel helyezném el az érzékelőt.
A ma reggeli dupla készítésénél fél órát melegedett a gép, beállt 99 fokra, majd indítottam a csapolást és ezalatt a hőmérséklet egészen 87 (!) fokig ugrott le.
A kávé viszont nem lett hőhiányos, még tigrincs is volt és finomabb lett, mint a QM-el bármikor.Azon gondolkodtam, hogy a csapolás alatt a PID kijelzőjén látott hőmérséklet esést nem lehet objektív összehasonlítási alapnak venni, hiszen egy ilyen 3dl bojler aljában valószínűleg kevésbé változik a hő, mint a tetején, ahol a hideg vizet tölti utána. Ezért ha a hőmérsékletet itt, vagy ott mérem, akkor ugyanannál a jelenségnél (csapolok 50-60 ml duplát) más hőingadozást fogok látni a kijelzőn.
A gépen amúgy csináltam már 3x autotuningot, legutóbb a ma reggeli lassú felfűtés után. Viszont ezeket mind bemelegedett géppel végeztem el. Érdemes lenne hidegről indított géppel csinálni az AT-t?
Illetve várom az ilyen kaliberű bojleres PIDes topiktársak tapasztalatait, ill. hol helyezték el a hőérzékelőt, mennyi a hőesés csapolás alatt stb. Persze az összehasonlításhoz hozzátartozik, hogy valószínűleg nem sokan használtak [olyan PID controllert], mint amit én a helyspórolás miatt.
Az én jelenlegi P I D értékeim:
P: 4,1
I: 129
D: 32[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #19058 üzenetére
hát nemtom, az audrey-n is úgy működött, hogy folyamatosan küldte egész pár fokkal a beállított értékig, aztán váltott csak szakaszos működésre. a másik, hogy ha ennyit esik egy csapolás alatt a mért hőfok, akkor kb. a szondára lövi be a hideg vizet, nem? abban igazad van, hogy nincs nagy jelentősége, hogy csapolás alatt mit ír ki, de azért kérdés, hogy egy lassabb dupla alatt nem kavar-e már be, hogy a hirtelen eső hőmérsékletre elkezd fűteni, mint az állat.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WiZARD
addikt
-
zolnagy
őstag
Igen ebben lehet valami, amit írsz. A bojler belsejét nem láttam, de megkérdem hanolfe topiktárstól. Még Ő szerkesztette bele azt a zsákot, ezért biztos tudja hova lövi a hideg vizet.
Van itthon egy kisebb pt100 érzékelőm. Érdemes lenne kipróbálni azt a bojler oldalára szerkeszteni, csak most nincs kedvem szétszedni.
Amúgy nem lövi túl a duplánál.@ Wizzard, most csináltam egy hideg ATt, egy kicsit jobb lett, most csak 89 fokig ment le, de hamarabb helyre is áll.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz zolnagy #19058 üzenetére
Ez a PID teljesen más, mint a REX. Szakaszosan megy a felfűtés, de azzal semmi baj nincs.
Amit nem értek, a beállított hőmérséklet hogy lehet 99°C. Szereltem már belső szenzorral pár gépet, azoknál 115-120°C között van a joker állás. Külső, bojler tetején levő szenzornál van 100°C alatti hőmérséklet, mert külső szenzornál a külső hőmérséklet is jelentősen befolyásolja a szenzor hőmérsékletét és az nem jó.
Az autotuningot teljesen bemelegedett géppel csináld, hideg gépnél nem igazán van értelme.
Én a pipacsövet kivenném és a bojler tetejét is megfúrnám a beömlő víznek.
A szenzort szerintem a fűtőbetét magasságába érdemes tenni, vagy picit feljebb. Lent a fej közelében nem túl jó, mert felfűtéskor a bojler alja és teteje között 30-40°C különbség is van, ha túl lent van a szenzor, akkor felfűtéskor a bojler teteje túlmelegszik akár 150°C fölé is mehet, ami késlelteti a stabil hőmérséklet beállását. Szerintem ideális, ha bojler tetejétől 3-4 cm-re van a szenzor.Nálam egy csöpögős szimplánál max. 0-2°C-ot, egy duplánál csak 2-4°C-ot esik a hőmérséklet a bojler felső részében, ilyenkor a fejnél a hőmérséklet változása nem mérhető!!
Nálam a Brasilia a dupla csapolás végére sem lesz soha hőhiányos és Kr.u. 3000-ben sem fog elporladni.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #19064 üzenetére
Akkor a szakaszos működés normális itt.
Emlékeztem, hogy Te is ilyennel csináltad a Rancilio Nancyt, amit nemrég itt hirdettél.A 99 fok csak egy kezdeti beállítás volt (első üzem a piddel), igazából még fogalmam sincs hol a joker, de érdekes módon ízlett a kávé ott is. Most du már 103-nál csináltam, ami érezhetően más volt, de azért elbír ez a kávé magasabb hőt is úgy érzem.
Ennél a gépnél már gyárilag fent van a vízbeömlő. A bojlert nem szedtem szét, de hanolfe ezt korábban már megtette és úgy rémlik, hogy a pipacsövet is kiszedte, de ezt megkérdem tőle. Ha nem, akkor lehet ráveszem magam, hogy újra szétszedjem, de akkor gondolom új kazán tömítés is kell majd, ill. a háromjáratúhoz is kell majd új tömítés.
A szenzor egy viszonylag hosszú 50 mm-es verzió, tehát a bojleren belül elvileg több helyen mér, az 50 mm-es tokozáson belül talán a végén lehet a pt100. Ha így van, akkor ezek szerint ez nem az ideális ehhez a kazánhoz. Van egy 3mm átmérőjű rövidebb pt100-am. Ha azt betenném mondjuk a termosztát helyére a tetejére?
Lehet kipróbálom, ehhez talán elég a hátsó borítást levennem, hogy hozzáférjek.Ezeket majd kikísérletezem, de nekem így is ez a Brasilia az eddigi legjobb kávégépem. (Nagy bojleres gépem nem volt)
-
hunspikey
őstag
-
mester6
tag
válasz zolnagy #19065 üzenetére
A tervező sok szempontot mérlegelt , amikor a termosztát helyét kiválasztotta a "rendszerben". Ezért én is úgy gondolom, ha műszaki akadálya nincs, a hőérzékelőnek a termosztát helyén van az legjobb elhelyezése.
Ha módod van rá, biztos nem fogsz csalódni! ( Én GC-nél és Silviánál is a termosztát helyét választottam.) -
zolnagy
őstag
válasz mester6 #19069 üzenetére
Már szét is szedtem és be is tettem oda a kicsi PT100-t.
Éppen az AT fut. Kicsit várok vele, aztán meglátom víz csapolással is, hogy mennyiben más, mint az előző.@ hunspikey,
sztem tartósabb, mint a Vario. Ha sokan használjátok, akkor meg ez még inkább igaz.[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz hunspikey #19068 üzenetére
A Mazzer Mini és Mahlkönig barátok (használók), két állandó vitára kész csoportot alkotnak. A véleménykülönbség ár/érték arányokat is figyelembe véve, szinte kibékíthetetlen. Ha van a Minire elég pénzed,
akkor vedd meg azt és meg lesz a lelki békéd! Ha a Mazzert veszed , a Variosok, azt mondják, hogy mindenki arra költi a pénzét amire akarja. A Mazzeresek viszont helyeslik majd a döntésedet, hiszen ők ezt javasolnák, valószínű mert ők is elégedettek a korábbi döntésükkel. (Már korábban írtam egy Vario elégedett tulajdonosa vagyok.) -
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #19070 üzenetére
Kipróbáltam most. Jóval kevesebbet esett a hőmérséklet csapolással is, mint a zsákba helyezett szenzornál.
Azonban nem hiszem, hogy a víz kevésbé hűlne itt le, hanem az lehet, amit Parci írt, hogy a beömlő hideg víz telibe kapja a zsákot. De mivel a kilépő víz viszonylag kevés a bojlerben maradóhoz képest, ezért a hideg gyorsan elkeveredik az ott levő forróval, így hamar visszaáll a beállított hőre. Tulajdonképpen ez a kevesebb esés is kb. ugyanannyi idő alatt áll vissza, mint az előző esetben a több, mint 10 fokos esés a kijelzőn.
A fentieket végiggondolva viszont ez nem meglepő szerintem.
A szenzor elhelyezése így ebből a szempontból mindegy lenne (azt ne nézzük, hogy mit látunk a pid kijelzőjén), viszont a szabályozás szempontjából már más a helyzet gondolom.
Mindenesetre holnap kipróbálom ugyanazt a kávét ugyanolyan hőmérsékleten ugyanazon örlőbeállítással csapolva. Kíváncsi leszek ott mit hoz.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #19075 üzenetére
-
Ábi
tag
Mazzer Mininél mindegy, hogy takarítás után hogyan teszem vissza a felső kést,vagy érdemes megjegyezni,hogy a 3 rugostagon hogyan állt. Kések kopásánál számíthat?
-
-HajTömeg-
őstag
Hát gyerekek én még mindig bajban vagyok a kv tárolással.
Az ikeás rózsaszínek kilyukadtak, akkor vettem DM-es zárhatót,de az is szrul záródott.
Most van ikeás zöld tasakom,ez sem az igazi,tuti levegőzik benne a kv.
Vegyek fóliahegesztőt? Vagy mi a tutiság?Alias: Júzer error
-
vendingo
veterán
válasz -HajTömeg- #19082 üzenetére
Én papírboltban szoktam venni snassz simítózáras zacsit.
Soha nem lyukadt ki, soha nem levegőzött, mindig visszazárható, olcsó.
1000Ft/100dbCsak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
WiZARD
addikt
válasz -HajTömeg- #19082 üzenetére
én nem zacsizok, hanem ikeás csatosüveget használok...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
fragola.6035
aktív tag
válasz -HajTömeg- #19082 üzenetére
egy kémiában jártas barátom szerint a nejlon zacskó átengedi az illat molekulákat, aromazárásra alkalmatlan.
Szerinte az aromás anyagokat üvegben vagy fém dobozban, alu zacskóban, vagy aromazáró papír zacskóban célszerű tárolni.
Én nem is értem, hogy miért kell kiszedni a gyári zacskóból és ócska tasakokban tárolni.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz -HajTömeg- #19086 üzenetére
A kávéból szén-dioxid folyamatosan szabadul fel, ami nehezebb a levegőnél, ez megvédi a kávét az üvegben, fémdobozban az oxidációtól. Én egy Illy dobozban tartom a kávét, a többit az eredeti kilós zacskót Expolygonos csipesszel lezárva beteszem a hűtőbe.
Esetleg hosszabb tárolásnál 20-25 dekánként kiürült kilós kávézacskóba teszed, összecsavarod a száját és széles ragasztóval leragasztod.
Nem véletlen csomagolják a kávét, fűszereket, stb, alugőzölt papír zacskóba, ha a nejlonzacskó megtartaná az aromákat, akkor abba csomagolnák, mivel a töredékébe kerül.https://caffe35.webnode.hu/
-
-HajTömeg-
őstag
válasz fragola.6035 #19087 üzenetére
Na,köszi ez hasznos ötlet.
Melyik az az expolygonos csipesz,amire gondolsz?Alias: Júzer error
-
cekkk
veterán
válasz fragola.6035 #19087 üzenetére
Szia!
Ennek a csipesznek mi a neve?
-
cekkk
veterán
válasz fragola.6035 #19090 üzenetére
Köszönöm!
-
gregg71
csendes tag
Kicseréltem a GC-ban a kartömítést (Expolygon 13-017). Lehet, hogy fordítva tettem be, mert egy helyen egy picit mindig csöpög, amikor felépül a nyomás?
Jelenleg az enyhén lecsapott rész az oemmeci felirattal néz lefelé, ezt találkozik a karral.[ Szerkesztve ]
-
landi
csendes tag
válasz fragola.6035 #19064 üzenetére
Van tapasztalatod arról, hogy a Nancy-nál mennyit esik a hő egy duplánál?
Nálam majdnem 10-et... Nem sok ez egy kicsit? -
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #19087 üzenetére
"Esetleg hosszabb tárolásnál 20-25 dekánként kiürült kilós kávézacskóba teszed, összecsavarod a száját és széles ragasztóval leragasztod."
hehe, én épp ezt a módszert fejlesztettem ki spontán magamnak
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mutyi
őstag
Na eldöntöttem, hogy most már megveszem a PID-et a Gaggia Baby Twin-hez, viszont nem tudom melyik lenne a jó választás a géphez.
Két PID között vacillálok, az egyik a Rex C100 a másik pedig a Fragola által is használt n2006p nevű.A kérdésem az lenne, hogy a Rex C100 esetében is megoldható-e,hogy nem kell fúrni?
Mit jelent pontosan hogy K és Pt100?Azt látom hogy a Rex C100 lényegesen nagyobb,de számomra lényeges lenne,hogy furkálás nélkül menettel lehessen megoldani a dolgot.
-
landi
csendes tag
válasz fragola.6035 #19096 üzenetére
Köszönöm, nagyszerű!
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #19087 üzenetére
Én is az eredetiben tartottam eddig, feltekerve, kipréselve a levegőt belőle és széles ragasztóval lezárva. Szerintem jó is volt. Aztán Nomád topiktárs jóvoltából hozzá juttattam ilyen ikeás simítózáras zacsihoz. De amikor kivettem a fagyasztóból és uborkaszagú volt a kávé, akkor meglepődtem és csalódtam egy kicsit én is a zacsiban, de most, hogy ezt elmondtad, már értem. ( Még jó, hogy hamar kiszellőzőzött belőle és nem egy 4 hullámos, zöldséges kávévonal belőle... )
Marad továbbra az eredeti zacsi. Vagy csatos-üveg.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Na a végén kiderül, hogy mindenkinél ilyen sokat esik
Én visszatettem a szondát a zsákba, mert igaz, hogy ennyit esik, de egy percen belül visszaáll a beállított hőre (a termo helyén levő PT100-al sokkal rugalmatlanabb volt a "rendszer"), így nem érdekel, mennyit esik a hő, ha hamar regenerálódik. A fejen valószínű alig lehetne mérni változást, de ehhez nincs eszközöm.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gitáros topic
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós kamerák
- HThomas: Kia Ceed SW JD vs CD tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vivaldi (böngésző)
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- Vodafone mobilszolgáltatások
- További aktív témák...