-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
válasz hunspikey #19021 üzenetére
Vadi új Mazzer nem igen van meg 200-ból, esetleg még ezt nézheted :
Macap M5D Plus digitális karbaőrlős
(Expolygon)
vagy olcsóbb MACAP : Macap M2M C18 fekete, Macap M2D C83, Macap M2D.
MACAP-ról a kávékorzón találsz is bemutatót. (SiD által)Nekem Vario-m van, a régi széria : nagyon szeretem. Erről megoszlanak a vélemények.
Mazzer Mini 200+ÁFA annyit nem ér. [link]
Használtat itt nézhetsz ha szóba jöhet : [link]
Vagy innen rendelhetsz még, ezek is jók pár nap és itt van futárral : [link]
.:. bl4ze .:.
-
mester6
tag
válasz hunspikey #19068 üzenetére
A Mazzer Mini és Mahlkönig barátok (használók), két állandó vitára kész csoportot alkotnak. A véleménykülönbség ár/érték arányokat is figyelembe véve, szinte kibékíthetetlen. Ha van a Minire elég pénzed,
akkor vedd meg azt és meg lesz a lelki békéd! Ha a Mazzert veszed , a Variosok, azt mondják, hogy mindenki arra költi a pénzét amire akarja. A Mazzeresek viszont helyeslik majd a döntésedet, hiszen ők ezt javasolnák, valószínű mert ők is elégedettek a korábbi döntésükkel. (Már korábban írtam egy Vario elégedett tulajdonosa vagyok.) -
mester6
tag
válasz hunspikey #19255 üzenetére
Eltúlzod a jelentőségét, hogy a Quamar 1, 2, 3 adagot is tud kimérni. ez csak egy látvány "tudás". Az adagolás az időbeállítással történik és az csak azt jelenti , hogy három időt memorizálhatsz. Ezekhez tartozik persze egy a beállított idő alatt megőrölt kávémennyiség.
Ha egyszer megméred, hogy éppen az aktuális kávéból mennyit darál egy másodperc alatt akkor szinte elég ha az első gombra 7-8 gr-os adaghoz elegendő időt programozzál. Aztán a dupla szűrőbél megnyomod a programozott gombot kétszer, a tripla igénynél háromszor.(Már persze, ha nem fáradsz el tőle nagyon .) Ennyi az értéke a három gombnak. Persze lehet más más adagot programozni a három gombra.
Aztán az meg semmit nem érő funkció, hogy számolja , hogy hány adagot őröltél meg. (Ez az egyik hozzászólásodból vettem, ha nem számolja akkor akkor az ide vonatkozó mondat tárgytalan.)Amivel foglalkozni kellene az az őrlés minősége és az őrlési finomság állítása (állíthatósága) erre célszerű ,teszteket ,véleményeket keresni. Sem a villamos teljesítmény, sem a készülék súlya, sem a kések átmérője nem olyan paraméter, amiből egyenesen következik a jobb minőség. Egy készülék megítélésénél persze ezeknek igenis van jelentősége!
Szóval "szenvedj" még egy kicsit![ Szerkesztve ]
-
tariattila
veterán
válasz hunspikey #19255 üzenetére
természetesen a Mazzert farorizálom!'
de igazad van, vedd meg amit jobbnak GONDOLSZ
s ha elégedett vagy vele akkor jól döntöttél, ennyi...nekem a csicsa meg az idétlen programozhatóság teljesen fölösleges ...
úgy is változik a kávé és a klíma is... tehát semmire se lesz jó egy idő után... megunod majd utánállítani... de hajránekem ami fontos, hogy a két kés egymáshoz képest precízen álljon, ne lógjon a felső konzol, ultrafinoman lehessen állítani....
mindenki vásárolgasson mindenfélét, próbálgassa.... én ezen hál'Isten túlvagyok...
result:
csakaMazzer! -
And06
aktív tag
válasz hunspikey #19300 üzenetére
ha nincs megégve, és túl töménynek érzed, akkor a lehetőségek:
1) gyorsabb lefolyás (előbb megállitva), de ez elég proli
2) kevesebb kávé, finomabb őrlés, hogy ugyanaz a mennyiség jöjjön le, hátránya hogy nem tudod szintbe hozni tömörités előtt
3) MÁSIK KÁVÉ!!!!milyen kávéról is van szó?
-
t-bali3
senior tag
válasz hunspikey #19300 üzenetére
Az erős íz, az mit jelent Nálad? Keserű?
Ha igen, előfordulhat, hogy megégett.Egyébként ittál már ebből a kávéból édeskés, számodra finom shotot valahol? Ha igen, akkor lehet még játszadozni (akár más szűrővel, adagokkal, hőfokkal), mert elérhető a célod, ha nem, akkor lehet nem ez a Te kávéd.
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #19325 üzenetére
milyen gépparkod is van?
15k-ba szinte minden belefér. azt kéne előbb tisztázni, milyen izeket szeretnél, ugyanis a bitangjó ezt még nem definiálja
friss kávét rendelj mindenképp, pl casino mocca, paljoc, kapuczinertől. a casmonál újhullámos cuccok vannak csak, lehet nem azzal kéne kezdeni. -
-
ronin s8
senior tag
válasz hunspikey #19349 üzenetére
A rutin:
Minden shot után fejöblítés + fejtörlés (beleértve a kartömítést is) papírtörlővel.
Nap végén vakszűrôzés.
Hetente tersonetes vakszűrőzés. (Esetleg felsőszűrő leszedése)
Kéthavonta vízkőtelenítés citromsavval.
Víztartály kimosása hetente.Ellenkező esetben minden megtörténhet.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
t-bali3
senior tag
válasz hunspikey #19325 üzenetére
Ez nálam is elő szokott fordulni, főleg újhullámos kávékkal. Szerintem kezdjél el játszani a hőfokkal. Én elkezdeném felfelé vinni, mert úgy rémlik ez a savanyúság abból is fakadhat, hogy nem elég meleg a víz, ami átmegy a kávén.
Sajnos az én gépemen nincs PID, így ilyenkor bukta van
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #19629 üzenetére
mindenestől értendő.
van azonban egy új, crema mennyiséget kiküszöbölő módszer is. Külföldi fórumokról indul, a lényege, hogy a felhasznált őrlemény tömegét hasonlitja az elkészült ital tömegéhez. Ennek több előnye is van, egyrészt az adott kávé ahogy öregszik, a crema mennyisége úgy csökken általában, másrészt nyitott karral több crema marad, apróságok. Illetve újhullámos kávéknál a crema:kávé arány nagyon más mint a klasszikus vonalon.
Az arányok:
espresso: 1:2
ristretto: 1:1
lungo 1:3 és felette.Természetesen ezek csak viszonyszámok, nem kell grammra pontosan érteni.
Példa: 18g őrlemény -> 36g ital, eszpresso
18g őrlemény, 20g ital, ristretto.A dolog nagy előnye, hogy a crema mennyiségét kiküszöböli a képletből. Nekem általában 1:1,6 arány jön be, ami már inkább ristretto mint espresso.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz hunspikey #19713 üzenetére
[Én is hasonlóan] csinálom,azaz csak picit dugom a tejbe a gőzcsapot,engedem bele a levegőt.
Ja és persze jó zsíros tejjel csinálom.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
lagoon79
tag
válasz hunspikey #19713 üzenetére
nemtom milyen géppel dolgozol, de a gőzcső végét nem egy magasságban kell tartani végig. az elején levegőbevitelnél a felszínen. ez sercegő, kicsit sziszegő hanggal jár, aztán, ha elég levegő ment bele, akkor kell lejjebb engedni a véget.
egyébként az általad említett visítás általában a "híg", nem elég levegőt kapott tejnél szokott jelentkezni.
-
lagoon79
tag
válasz hunspikey #19752 üzenetére
alapvetően nem számít, de ez függ a technikádtól is. próbáld meg függőlegesre, aztán vízszintesre forgatni és meglátod, h melyik áll jobban kézre.
általában - a videón is - 3 decis kiöntőt használok. szoktam hatost is, de a tej megfelelő szétöntése, keverése két jó öntéshez megint nem egyszerű feladat. egyik túl vékony másik túl vastag stb. persze a profik a kávézókban mindig egyben gőzölnek nagyobb mennyiséget és utána szétöntik, de otthon ráérek pepecselni, adagonként habosítani.
-
ronin s8
senior tag
válasz hunspikey #19872 üzenetére
Egy lapos csavarhúzó is megteszi. Konyharuhába betekered, nehogy megsértsd vele a krómozást (bár ezek igazi olasz/német munkák, nem kínai vackok, és sokat kibírnak), finoman beakasztod a perembe, és körbe-körbe lefeszegeted. Nem is kell nagyon feszegetni. Melegen csináld.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #20057 üzenetére
ilyen nagyon sokféle van, lucaffe szinte összes, moak, sok más olasz(os) cucc. a kérdés inkább az, mennyire tolerálod a robusztát mellé.
ami nem ilyen, az a panama amit a napokban bontottam, szinte 0 csokis komponens, viszont "jó" savas, kb kenya -1 nekem izlik, ma voltak vendégeink, kiváncsi voltak mit "tudok" húzni a sok mese után. húztam egyet a panamából. csodálkoztak, hogy ilyen is lehet a kávé. lehet nem ezzel kellett volna kezdeni az újhullámmal való ismerkedést, de hát ez volt nyitva -
mutyi
őstag
válasz hunspikey #20057 üzenetére
Próbáld ki a Brasil Natural Aguas Frias kávét vagy a Stradivary nevűt.
Mind a kettő az AVX-nél kapható, van belőle friss,én most rendeltem meg 1-1-et belőlük.
Árban kiváló és számomra fontos a frissen pörkölés is.Kérdés a többiekhez: A Kenya kávék is újhullámosnak számítanak? Kinéztem egyet, amire a zöldalma és a málna jegyek jellemzőek,csak félek tőle,mert volt nekem egy Panama Geisha kávém,ami számomra nagyon gyümölcsös volt és annyira nem vált a kedvencemmé.
-
And06
aktív tag
válasz hunspikey #20065 üzenetére
világos pörkölésü, nagyrészt SO (single origin), azaz egy termőterületről származó kávé. Jellemzője, hogy általában gyümölcsös ize van, és eléggé savas. A csokis/mogyorós komponens általában minimális, vagy visszafogott.
aztán az SOt lehet tovább bontani, vannak pl kimondottan egy farmról származó kávék. olyan ez mint a bor.[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz hunspikey #20065 üzenetére
Az én szótáramban ez egy összetett fogalom, hogy újhullámos,de a pörkölés típusa végett részben más karakterek jelennek meg a kávé ízében és tudomásom szerint ez a gyümölcsösebb jegyeket felvonultató kávékat hívjuk újhullámos kávéknak.
Nyugodtan ki lehet javítani, várom a pontos megfogalmazást, tanuljunk belőle.
-
vendingo
veterán
válasz hunspikey #20080 üzenetére
Ezt most komolyan írod?
Most neked vagy az őrlöd szar, vagy ízlésed nincsen, de egy fos késes darálót ne hasonlíts egy presszóképes darálóhoz. Hogy nem sokkal jobb a késestől? Én a műanyag ascaso és a mazzer között is fényév különbségeket érzek ki.
Szerintem ne biztass senkit a késes használatára, mert az csak arra jó, hogy szétégesse a kávét és rossz szemcseméretet kapj. Én csak mákot darálok vele, de sokszor azt is szétégeti.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
BlacKSouL
addikt
válasz hunspikey #20080 üzenetére
"...a szaros kis kávédaráló pont amiatt, hogy képtelen egységes szemcseméretet darálni végül is segít abban, hogy a víz egy homogénebb pogácsával találkozzon..."
A homogén szó jelentése: egységes, azonos elemekből felépülő, stb. Esetünkben: egységes szemcseméret.
A homogén, megfelelően tömörített pogácsával való találkozás lenne az ideális, azonban ha nem egységes a szemcseméret, akkor az nem homogén; lesz a nagy szemcse, amiből kevés anyag oldódik ki, és lesz a por, amit a víz magával visz egy darabig. Vagy beleáll az egészbe, és befullad, vagy viszi a csészébe. Utóbbi esetben a kimosott por helyén - na most kapaszkodjunk - csatorna alakul ki.
Tehát logikai bukfencet vélek felfedezni.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
ronin s8
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Napelem
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xbox tulajok OFF topicja
- Windows 10
- Asztrofotózás
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...