-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #19799 üzenetére
nekem van ilyen tölcsérem! valóban sokkal jobb vele, előtte nem is használtam a szimplát, mert számomra nem volt úgy értékelhető az eredmény.
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #19799 üzenetére
Vsz az egyenletesebb tamperolás miatt, de mióta megjött, azóta mintha stabilabban tudnám hozni az ideális lefojást. Tölcsér nélkül ugye elő kellett tömöríteni, az biztosan hatással volt a végső pogácsa tulajdonságaira. Persz a végszóhoz kell majd egy hét legalább.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
_ak_
addikt
Így pár napnyi próbálkozás után, a következőt tudom mondani.
Elég félreérthető, amikor azt állítjátok, hogy ihatatlan szar lesz a kávé, daráló nélkül, mert hogy az előredarált boltik, az alja mindennek és legalább 4k/kg-tól indul az ami iható.Én azt tapasztalom, hogy ami eddig nem volt rossz french pressel (alsó kategóriás őrölt kávé), az egyből 1-2 kategóriával silányabb lett a presszó gépből. Az egy dolog, hogy távolról sincs köze a papírforma szerinti eszpresszóhoz, az eddigi karakterisztikát elvesztve savanyúbb lett, ráadásul a kellemetlen íz, 2-3 adag után elég erősen meg is maradt a nyelvemen. Azt is meg merném kockáztatni, hogy vékonyabb kávét kapok, mint az áztatott, kézzel nyomott esetében.
A végeredménybe igazatok van, csak először úgy jött le, hogy ezt az extra kifinomult ízlésetek mondatja veletek és mindenki suttyó,a ki nem magának őrli a frissen pörkölt arabica-t.
Na vegye magára senki, csak ez kikívánkozott belőlem.
Magam sem vagyok egy eszpresszós, lehet, mert talán eddig, jó ha 2-szer kaptam olyat, ami különlegesnek hatott, de annyi videót néztem már a youtube-on a jó eszpresszóról, hogy erre határozottam beindul a nyáltermelésem.
Most azon gondolkodom, hogy gyenge géphez is érdemes-e venni darálót, vagy hagyjam az egészet inkább...Let's begin, de gozaimasu!
-
-
-HajTömeg-
őstag
Mindenki így kezdi,én is sokkal okosabb voltam a többieknél és tudtam,hogy nekem aztán nem kell daráló.
Aztán rájöttem,hogy nem beszélnek az itteniek hlyeségeket.
A kávé áráról annyit,hogy ronin korábban nagyon jól megfogalmazta, az a legdrágább,amelyiket nem iszod meg,mert nem ízlik.
Én is végigpróbáltam olcsóbbtól a drágábbig és ma már úgy vagyok vele,hogy inkább picit többet költök rá.
Az ide látogatók többségében azzal kezdik,hogy jaj, micsoda butaság,hogy ennyit kell költeni gépekre,kvra stb.
Vendingo is asszem max 20-30at akart költeni a szettre mielőtt megfertőződött
De tudomásul kell venni,hogy az otthoni presszózás egy hobbi, abból pedig mindenképpen az olcsóbbak közé tartozik.
Haverom múltkor elhűlt,hogy aztabetyár,hát már majdnem egy százast költöttem a kávézásra, mikor rákérdeztem,hogy neki mennyibe van egy svédországi horgász túra (amiből egy évben 3 van), hát izé...[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
_ak_
addikt
A géppel sajnos nem tudok mit kezdeni, ez még egy ideig biztos, hogy marad. A szűrőt szívesen lecserélném, de még nem találtam meg, hogy hol kell mérni, vagy a megadott adatok pontosan melyik átmérőre vonatkoznak. Egyébként volt 1-2 olyan eszpresszós oldal, ahol az első bekezdésben már az szerepelt, hogy a jó otthoni gép 1500 euro...
Tisztában vagyok vele, hogy nem várhatok túl sokat a dologtól, a lényeg, hogy ne legyen rossz. Muszáj leszek kipróbálni frissen őrölt kávéval is, még ha tudom, hogy az még bőven nem elég, de most a megszokott közepeset sem tudom hozni azzal a kávéval ami van. Elméletben csak jobb lehet az eredmény. Ha sikerrel járok, akkor lesz értelme a darálónak, aztán valamikor jöhet egy jobb gép is.
-HajTömeg-:
Igen, olvastam azokat a hszeket is amikor még csak idecsöppentél.
"Tartalmas" 2 napon vagyok túl.Let's begin, de gozaimasu!
-
zolnagy
őstag
Nem semmi amit [itt] csináltak egy Brasilia Club-al.
-
pogácsa80
csendes tag
válasz mester6 #19794 üzenetére
"Egyébként szerintem senkit sem kell leírni, aki duplát szeret húzni !"
már megbocsáss, de ez pont fordítva van. az alap a dupla lefolyás, és aki jófej, az nem szörnyülködik azokon, aki szimplával bohóckodnak.
majd az itt előforduló tanult kollégák kijavítanak, de az nem úgy van, h a 9 bar nyomást anno a dupla lefolyásra kísérletezték ki? ezért nem lesz soha olyan jó a szimpla, még ha 9 gramm, akkor sem. egyszerűen nem az az ideális mennyiség az eszpresszógéphez.
jellemző, h a pörkölők is dupla lefolyásra adnak meg ajánlott mennyiséget. pl: a Madal caféban amit most húznak blend, arra 19 gramm az ajánlás. Ha jól tudom, az illyt 18 grammal kéne csinálniuk, ahol kint van a logo. (találgassunk, hány kávézó tartja be...)
az igényes kvzókban ezért agyalnak azon, hogyan lehetne a második lefolyást eladni, és nem szimplát folyatnak. pl (mint azt már írták) double shot alig drágább mint egy sima espresso. én pl általában tastinget iszom (espresso + cortado), az is baráti árban van.
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
WiZARD
addikt
válasz pogácsa80 #19819 üzenetére
Na de ha a dupla, az alap, akkor miért duplának hívják, és miért nem az a szimpla?
Amúgy wikipedián azt írják, hogy az olasz "szabvány" 7 ± 0.5 g örleményből 25 ± 2.5 mL, 25 ± 5 másodperc alatt, 9 ± 1 bar nyomással.
Gondolom nem az "alap" felét adják meg....Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
pogácsa80
csendes tag
"A végeredménybe igazatok van, csak először úgy jött le, hogy ezt az extra kifinomult ízlésetek mondatja veletek és mindenki suttyó,a ki nem magának őrli a frissen pörkölt arabica-t."
igen, az ide kommentelő törzsgárdának kifinomult (van, akinek "extra kifinomult") az ízlése, egyszerűen azért, mert rengeteg féle kv-t kóstol, kísérletezik. nagyon szépen finomodik az ízlés, hidd el. néhány hónapja még azonnal a cukros kanálhoz nyúltam volna egy igazi, fanyar, gyümölcsös kelet-afrikai kv-nál az első korty után, most meg.....
nem suttyó, csak nem érti a lényeget. kár akkor a kávéval foglalkozni, ha egy nyomorult tizenpárezres kézi őrlőre sem akar vki beruházni. ég és föld a különbség. ha nem kíváncsi erre, nem akarja megtapasztalni, aligha beszélhetünk igazi érdeklődésről (pláne szenvedélyről)
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz WiZARD #19820 üzenetére
azt adják meg, h egy adag espressónak hány gramm kv-ból kell készülnie. ebből még nem derül ki (sztem), h mi az ideális lefolyás, az egyes vagy a kettes.
a szöveg melleti képen dupla lefolyás van, fölötte az amerikai videóban meg szimpla.
mondom, nem vagyok biztos benne, h a nyomás a magyarázat (majd aki okosabb, leírja, h mi az ábra), csak azt tudom, h egy újhullámos kávézóban te aligha fogsz szimpla lefolyást látni.
ebből arra következtetek, h a dupla lefolyás "az igazi".
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
ronin s8
senior tag
Hm... Kb. úgy jártál velünk, mint az egyszeri trabantos, aki mercisek közé keveredett (mindkét helyre tetszőleges autómárka behelyettesíthető Fiat-tól Tesla-ig), és bunkóságnak hitte, amikor azt bizonygatták neki, hogy az övék biza jobban kanyarodik.
Hát öreg, nincs jó hírem. Jobban is gyorsul... ;-)
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
_ak_
addikt
válasz ronin s8 #19823 üzenetére
Nem erről van szó, vagyis igen, bár én eleve nem akartam annyira belebonyolódni. Az egész úgy történt, hogy megkérdeztem otthon, hogy nincs-e esetleg elfekvőben egy kotyogós, mert mostanság elég sokáig kell fent lenni, erre kaptam a presszó gépet.
A legjobb hasonlat talán az lenne, hogy egy doboz cigi helyett, kaptam egy pipát. Nagyjából ugyan akkora hülyeség lenne pipába, tömésre való dohányt rakni. Egyszerűen nem arra való és kész.
Let's begin, de gozaimasu!
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Nem tudjátok, hogy a Mazzer Super Jollyhoz mekkora kondenzátor kell?
Eddig bírta a csoda kecskeméti daráló
1 kondi helyett van benne kettő sorba kötve elég kokány módot.[ Szerkesztve ]
-
digiteye
csendes tag
Különös teendőd nincsen. Két hét múlva egy prime-olással kezdj (víztartályt friss vízzel feltölteni, hidegen gőzcsapot kinyitni, pumpát bekapcsolni, folyamatos vízáramlásig hajtani, majd pumpát és gőzcsapot elzárni). Ezután nyomj ki egy bojlernyi vizet most már a kávékifolyón, ügyelve arra, hogy eközben ne fogyjon ki a víz a tartályból.
[ Szerkesztve ]
-
Eyesis
őstag
Tényleg sok múlik a kávén végre sikerült olyan kávét csinálnom, amilyet jó kávézókban is kapni szoktam. Most a tamp&pull-ban ittam egy ilyet, és hoztam haza babot belőle: nagyon jó lett!
El Salvador Finca Nejapa Red Cattura Washed[ Szerkesztve ]
Eyesis
-
soldier2
őstag
válasz Eyesis #19840 üzenetére
Jó a videó, de a kávé nagyon lassan jön le. A dupla is le kell jöjjön 25-30 sec alatt. Kicsit állíts a darálón, és még jobb lesz a végeredmény.
Blaze: akkor ez hogy is van? Ha szűkül, le kell állítani. De ugyanakkor még nagyon kevés jött le 20 s alatt, ha meg durvábbra állítja a darálót akkor ugyan több jön le, de hamarabb szőkül. Nem? Hol van itt a gond?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bl4ze
veterán
-
soldier2
őstag
Tegyük fel, hogy fórumtárs nem döglött kávét vett a Tamp&Pull-ból. Mi segítene rajta (és néha rajtam ), hogy elkerülje ezt a jelenséget? (én ilyenkor lekapcsolom 20-25s-nál ha szőkül, és ha risztrettó lett akkor azt iszom. Szeretem azt is.) Van valami más ötleted (vagy bárki másnak), hogy ilyenkor mit kéne csinálni?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mester6
tag
Egyértelműen hosszú volt a lefolyási idő , ahogy ez mások is megjegyezték.
A daráláskor látszott, hogy nem egyöntetű darálás minősége, sok porszerű rész is volt a "darálmány"-ban, így kódolva volt, hogy lefolytás lesz, de az inhomogén őrlemény miatt csatornásodás is bejöhet. Bejött! Feltűnt , hogy az őrleményben sok kávéhéj szerű sárgás színű szemcsék is vannak amik szinte repülni látszanak , főleg a szűrő szélére. Ez is jelzés az őrlési minőség irányába, amit már említettem.
Én ezt láttam , persze ez is csak egy vélemény. -
cekkk
veterán
Akkor nem értem, van benne egy régi 10-es és egy új 16-os így elméletileg 26. De ha 10 kell neki akkor minek bele pluszba a 16?
Elment a motor erő és nem tudom mitől, majd hétfőn elviszem egy öreghez aki tekercselni tud, aztán ránéz, mi csak annyit néztünk meg, hogy egy 30-as kondival mit csinál. Mert arra következtettünk a 26ból, hogy kb annyi kellhet neki, de nem hagytuk úgy, nehogy baja legyen.
Így voltak benne.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen autót vegyek?
- Exkluzív funkcióval tenné vonzóbbá az ARM-os PC-ket a Microsoft
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Gaming notebook topik
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...