- Milyen program, ami...?
- Aliexpress tapasztalatok
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Mesterséges Intelligencia topik
- Microsoft Excel topic
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- VPN topic
- Facebook és Messenger
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoknee
csendes tag
-
-
zoknee
csendes tag
válasz mézespálinka #6147 üzenetére
Milyen hőelemet/Pt100-at szereztél be a PID mellé? Én jelenleg állítom össze magamnak a vásárolandó cuccokat PIDeléshez, de ezt érzem a kulcsnak. Nem akarom felfúrni a gyári termosztát helyét.
[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
válasz mézespálinka #6163 üzenetére
Igen, azokat ismerem. Én kinéztem magamnak egy Auber pid-et, de a Rex-hez képest vagy 2x-olyan drága, viszont sokkal kisebb. Ahogy láttam, sokan ezzel PIDelik a Silviat az USA-ban. A Majd ha beépíted, kérnék 1-2 tapasztalatot a K hőelem beépítéséről, hogy megy bele az M4-es furatba, esetleg fotót (akár privátba).
[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
Hétvégén valószínűleg kinézünk Bécsbe, egy kis vásárnézésre. Két puncs között viszont innánk jó kávét is. Tud valaki ajánlott helyet a belvárosban? Nem sok tippet találtam a fórumon. Illetve szemes kávét is vennék, ha érdemes valahova bemenni érte.
-
zoknee
csendes tag
Szombaton kint voltunk Bécsben, és a puncsozgatás közben elmentünk kávézni is. Itt a fórumon találtam pár ötletet, abból a választás a Naschmarkt melletti Alt Wien Kaffee-ra esett, amit nem bántunk meg. A hely inkább egy kávé pörkölő bolt, ahol van egy kis kávézó is a sarokban. 6 féle kávéból lehet kérni espressot (pl Hawaii Kona, Guadeloupe), némelyikük saját blend. Összesen több mint 14 féle kávét lehet kapni. Kóstoltunk egy házi blendet (Vivaldi) és a Guadeloupe Bonifieur Chaulet Estate, mindkettő nagyon jól volt elkészítve. Mire eszünkbe jutott hogy csináljunk fotót is a kávéról, már meg is ittuk.
Kóstolónak hoztunk is két zacskóval, karácsonyra majd fel lesznek bontva, nagyon gusztusos a csomagolásuk is.
[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
A múlt szombati bécsi élménybeszámolóm után én is kaptam tőlük egy levelet, hogy így meg úgy a Vivaldi blend, de a lényeg hogy náluk is kapni ilyesmit, vegyek. Még nem írtam nekik, hogy nem járultam hozzá a direktmarketing jellegű megkereséshez, de ami késik nem múlik.
[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
Én rajzoltam meg, de NC esztergán lett megcsinálva, ajándékba
Hogy jó-e hogy konvex, arról nem tudok nyilatkozni, előtte nem volt semmilyen tamperem. Nekem az nagyon tetszik, hogy passzentos a szűrőkosárba, de hogy nem sík, hanem a közepét kissé jobban tömöríti, azt nem tudom. Volt egy lehetőségem custom tamperre, és akkor ilyet gondoltam, síkat könnyebb akár utólag is szerezni.
De ugye a felsőszűrő sem sík a GC-n, ha jól gondolom.
Egyszer Rocketeer kolléga is kipróbálta, bár egy-két espressot tamperelt csak vele de tetszett neki, ha jól emlékszek -
zoknee
csendes tag
-
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek esetleg eladó Brikkája?
-
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Szlovéniába, Bled környékére megyünk nyaralni. Tud valaki valamit mondani a környéken ajánlott kávézóról/étteremről? Bled-Bohinj és a Júliai-Alpok környéke, illetve Ljubljana, mert kirándulós-túrázós-városnézős tervek vannak, és a napi kávét meg kell oldani -
zoknee
csendes tag
válasz paljoc #15008 üzenetére
Szia Paljoc!
Jövő héten Szlovéniában leszünk, és van tervben a Skocjani barlang meglátogatása is. Onnan meg Trieszt max fél óra, szóval lehet hogy átnézünk fél napra. Mit érdemes bejárni mindenképp? És persze az olasz kávét sem hagynánk akkor ki Egy jó kis feketére bárhova betérhetünk úgy általánosságban? -
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis Szlovéni beszámoló kávés szemmel. Nekem az az alapvető benyomásom, hogy jó eséllyel kaphatunk kint is rendes espressot olaszos vonalon, mint itthon (igaz szándékosan kerültem a turistacsapda jellegű helyeket). Cappuccinoval többször nem voltam megelégedve,túl meleg volt és nagybubis, de abból is kapott párom finomat, a legmeglepőbb helyen, Bled központjában. Tetszett, hogy a helyiek is szívesen kiülnek reggelizni egy kávézóba, pl Mariborban is találtunk egy ilyen nagyon jó kis helyet, a Caffe Aroma, két sarokra a központtól. De például turistalátványosság melletti egyetlen darab étterem/kávézó kombóban is jó kávét kaptunk, még tampere is volt a hölgynek, konkrétan a Predjamai barlangvár mellett (lásd kép). Sikerült kapni azért egy hosszúra engedett Hausbrandt-ot is a Bledi vasútállomáson, de Ljubljanában is a csapolt Julius Meinl kicsit hosszabb volt a kelleténél,de még pont jó volt, aznap azért kettőt is ittam belőle, egyet reggel, és egyet indulás előtt, hogy kitartson Pestig . Iletve Bled központjában ittuk az egyik legjobb kávét, sajnos a nevére nem emlékszem a helynek, a kaszinóval szemben a lépcsősoron volt. Nagyon jópofa csészébe csapolták a helyi kávét, amiből el is kunyiztam egyet. A legtöbb helyen Bar 2000 kávét adtak, gondolom helyi márka, illetve még Julius Meinl, és Illy, de olyat sehol nem akartam inni.
Összességében pozitív meglepetés volt kávé téren, még úgy is hogy végül Triesztbe nem jutottunk át időhiány miatt, de a barlang azért megvolt.
És pár kép:[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
Akkor azért azóta fejlődött. Ugyan még nem volt szuper a végeredmény, kicsit több őrlemény/jobb tömörítés is lehetett volna(mert kicsit gyengébbek voltak az ízek). Igazából mikor megláttam a tampert, megnyugodtam kissé, mert a hely elsőre nem győzött meg. (De a képen látszik hogy alapvetően rendben volt a kv
Hát Ljubljanában megérkezés után az volt az első szimpatikus hely, és mivel szorított minket a ..., szóval gyorsan kellett egy hely ahova be lehet ülni szóval az lett. Kicsit hosszúra engedte a csajszi, de egy fél kávéskanál cukorral olyan íze volt amit szeretek, és finom volt a lekváros croissant is hozzá (nem beszélve arról, hogy a kv + croissant 1,80Eur volt). Csak valami erősebbre vágytam. És mivel pár percre parkoltunk, visszafele is oda ugrottunk be A városnézés során azért láttunk több helyet, ami megért volna 1-1 próbát.
A csésze nekem is attól a gyártótól származik[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
Most jelent meg az Indexen egy teszt a Nespresso-ba rakható alternatív kapszulákról. (hozzászólni érdemben nem tudok, 2x ittam eddig Nespressot, de ha másnak nem, piaci körképnek jó lehet)
[link] -
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Siófokon milyen kávézót tudtok ajánlani? -
zoknee
csendes tag
válasz radi8tor #17536 üzenetére
Hello!
Nekünk a cégnél van Saeco Incanto Rondo, és egy Gaggia Titanium is. A Saeco azt tudom, hogy naponta legalább 20 kávét csinál. (A Gaggia másik csapatnál van, arról keveset tudok, de ott is vannak rá 1x-en).
Most hogy fejlődtem kávézás tekintetében, az elmúlt 1-2 évben, már csökkent az élvezeti értéke a benti kávénak (kb mindien fajta kvnak szinte ugyanolyan íze van a Saecon).
De az biztos hogy bírja, 3 év alatt 1x volt szervízben, és sok törődést nem kap egyébként, csak gyantapatron van rajta. De egy ismerősnél Jura f50 van bent az irodában, ott is lemegy biztos 30 adag egy nap. -
zoknee
csendes tag
Ha valaki most tervez Gaggia Classicot újonnan venni, a német Amazonon még van pár darab, 230Eur körüli áron.
[Amazon.de] -
zoknee
csendes tag
Ma végre rászántam magam hogy a GC-ben az NTC hőmérőt kicseréljem 3mm-es Pt100-ra. Már bekalibráltam a Pt100-at, kijavítottam a műveleti erősítőknél elkövetett összes bakit, megírtam a program ide vonatkozó részét, így nem lehetett már tovább húzni
Holnap reggelre remélhetőleg megköt annyira az FBS hogy össze tudjam építeni.
Minőségi javulást várok a hőmérséklet érzékelés terén ezek után, próbálgatva a Pt100-at elég jó reakcióideje volt. -
zoknee
csendes tag
válasz mester6 #19031 üzenetére
Szia!
Ahogy zolnagy is írta, M4-es a furat, de abba pont belecsúszik 3mm-es Pt100 M4-es hőmérőt láttam anno 6-8e Ft körül/db, annyit meg nagyon nem akartam rászánni, ez is kb 1500Ft volt ebay-ról. Felfúrni meg nem akartam a bojlert, így maradt ez a megoldás és a beragasztás. Már egész jól megkötött az FBS, így reggel minden esély megvan rá hogy ne instant kávé legyen -
zoknee
csendes tag
válasz zoknee #19026 üzenetére
Sziasztok!
Akinek van nem használt PIDje az tudna nekem kölcsönözni egy hétvégére egy olyan PID-et, amire lehet Pt100-at kötni, és SSR kimenete van? (Én Pesti, azon belül Cinkotai vagyok) Szeretném kipróbálni, mit lehet kihozni autotune-al, hogy tudjam mennyire kell a saját PID-et feljavítanom. (Autotune funkciót még nem implementáltam bele)
Arra vagyok kíváncsi, mennyire pontosan tartja a beállított hőmérsékletet, csapolás alatt mennyire esik be, illetve ha bekapcsolom a gőzölést akkor meddig tolja fel a hőmérsékletet a gyári termosztát. (Nekem jelenleg kicsi a méréshatárom, 120°C-ig mér egyenlőre a cucc, de ezt növelni akarom legalább 14°C-ig a végleges verzióban) -
-
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Ajándékba szeretnék kotyogóst venni, de nem Brikkát (nem szimpatikus nekik, hogy "robban"). Bialettiéktől mely kotyogósokról van még tapasztalat? 3-4 személyes főző kellene, ami időtálló, nem olyan gagyi mint amit általában lehet kapni vékony acélból. Az alábbiakat néztem: Bialetti Break, Venus, Musa, Mokka Express -
zoknee
csendes tag
Csütörtökön volt nálunk a céges ebéd és utána a karácsonyi ünneplés. Bevittem a Classicot a saját PIDemmel, péntek délig 45-50 adag espressot csináltam a kollégáknak. Páran már mondták hogy a tavaly karácsony óta azt várták, mikor viszem be megint (sikerült megfertőznöm pár lelket...) Az automata gépek két napig pihentek Elfogyott majdnem fél kg kávé, mindenkinek nagyon ízlett. Pont olyan kávét sikerült bevinnem, ami vastag cremával jött le, így a látvány is elsőrangú volt az üvegpoharakban, meg lett pár egyszerű latte-artos cappuccino is.
Ez egy kis jóleső elismerés volt nekem, ezért is osztom itt meg veletek. -
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
A Gaggia Classicommal a következő a helyzet, amiben tapasztalatokat kérnék.
Pár hete vakszűrőzésnél a nyomás felépülte után mintha befulladt volna a pumpa, szinte elhallgatott. Ezután nekiálltam, és alaposan kicitromsavaztam. Utána rendbejött, és tudtam rendesen kávét készíteni. Most viszont vakszűrőzésnél megint befullad, de kávét tudok vele csinálni. Gyanakodtam az OPV-re hogy levízkövesedett, de egyenlőre nem szedtem szét. Az a fura hogy ha kávét csinálok, akkor működik. (most jutott eszembe, hogy meg kéne néznem, hogy az OPV visszavezető csövön jön-e víz vakszűrőzésnél). Aki már találkozott ilyennel, mi a tapasztalata? Használok gyantapatront is a géphez expolygonos gyantával.
Lehet szétkapom a pumpát és megnézem, nincs.e abban egy kis lerakódás. -
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Hétvégén sikerült az eddigi legjobb kávézót megtalálnom Ulsanban. Eléggé el voltam keseredve mikor még szombaton délután beugrottam egy újonnan megnyílt kávézóba, és kértem egy espressot. Némi idő elteltével hoztak egy 3 decis papírpoharat, aljában egy duplányi kávéval. Én meg csak néztem...
De akkor inkább a jó hír, itt is tudnak tényleg jó kávét is csinálni. Ez a kávézó a Talk in Café a Hyundai Depratment Store-ban. Bár nem hiszem hogy sokan fognak idejönni egy kávéra
Van saját pörkölőgépük, sokféle szemes kávét is lehet náluk venni. Single origin kávét használnak, ha jól emlékszem Hondurasból talán. Ittam is egyet gyorsan és olyan jól esett hogy kértem egy cappuccino-t is. Bíztam benne hogy kapok végre egy kis latte-artot, és végre itt ahhoz is értetek. Egy baj van ezzel a kávézóval, hogy tőlem 30-40 percre van a belvárosban... A filteres kávékhoz is van felszerelésük, az sokkal népszerűbb errefele. Csak sajnos én nem nagyon ismerem fel melyik melyik . Már csak egy jó kis olaszos blend kellene, egy kis robusztával DE hamarosan hazatérek, és úgy vetttem észre nyíltak is új helyek Pesten, lesz hol bepótolni a hiányt.
Az árakkal kapcsolatban, itt észrevehetően drágábbak a kávék, a legolcsóbb espresso is amit ittam kb 500Ft volt.
A koreai emberek egyébként általában az americano jellegű kávékat szeretik, meg a Starbucks féle 2-4 decis, jéggel vagy jég nélküli italokat amiket sokáig lehet szürcsölni.
És jöjjön pár kép:
-
zoknee
csendes tag
válasz zoknee #26402 üzenetére
Ma ismételten meglátogattam a helyet Ulsanban, és kaptam egy jó kis duplát.
A gép egy régi fajta La Marzocco volt, 3 különböző őrlővel megtámogatva.
A képekhez hozzátartozik a két barista hölgy is munka közben
Telefonnal csak ennyire telik ilyen fényviszonyok mellett, a nagy gépet nem volt arcom elővenni. Még azt hiszik kém vagyok[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag