-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hunspikey
őstag
Nagyon köszönöm mindenkinek a választ - én most lefőztem egyet próbából - 3 adagos szűrőbe nekem 22 gramm kávét darálva van úgy, hogy pont szépen el tudom simítani, minimális megy le belőle - ebből 18.2 gramm főzet lett most. Nekem ez egy imádni való ristrettó élményét adja - a főzés után pici nádcukorral kikeverve is vissza áll az 1/3 - 2/3 kávé/créma arány a kávé javára. A lefolyás 27 másodperc volt, a szőkülés első jelénél csaptam le - alj nélküli karral főztem. Íz: isteni gyümölcsös - Nicaragua SHG Hibrido Lavado-t ittam.
Ahogy írtad ez arányban még el sem éri az 1:1-et, vagy ha azt a picit leszámítom amit simításkor eldobok, akkor max 1:1 - de akkor ez így gondolom maradhat?
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
bl4ze
veterán
Döbbenet a köbön
Sztori : kaptam 3 db Gaggia "Intenso" pod-ot ajándékba, 2011 02 (!!!) havi csomagolás. 3,5 éves !!!
Mondom ez biztosan kuka, de azért betettem a Grimac Nuvola podos ketyerébe : nagyon szép legfolyás, jó illat a csapolás közben, nem volt vészes szőkülés, bíztató kinézet.
Pici fehér cukor : tartja a crema percekig ha hagyom. És ami arcon csapott : nem döglött a kávé, SŐT egy Epres Boci csoki íze volt - nagyon finom !
Azt hittem ez a 3.5 éves ESE POD már atom döglött lesz, erre az utóbbi hónapok legfinomabb podos kávéja..:. bl4ze .:.
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Kaptam egy Daewoo kávéfőzőt, de nem volt mellé manual és akármennyire is szégyellem, de nem jövök rá a jelölésekre.
A fenti a bekapcsoló gomb, az oké.
Gondolom, ha nem iszom egész nap kávét, akkor kikapcs. Kávézás előtt bekapcs és várok amíg felmelegíti a vizet.
A második a lefőzés, mellette a led gondolom a víz a állapotát jelöli, hogy elég meleg-e.De mi lehet a 3-ik? Ha benyomom, akkor a mellette lévő led világít és a felette lévő nem. Illetve egyszer már előhoztam, hogy a felette lévő is világítson, de működésben nem vettem észre semmi változást.
Let's begin, de gozaimasu!
-
norral
aktív tag
Sziasztok!
Gondoltam ide is megírom.
Mazzer Mini E lett a darálóvásárlás vége. Használtan szegedről, az ottaniaktól. Este kipuculom, és "bekalibrálom", mostmár magabiztosan megyek majd neki, miután pár youtube videót megnéztem
-
hunspikey
őstag
Könyörgöm segítsetek tejhab ügyben.
Azt hittem rá jöttem, hogy mi a lényeg - azt gondoltam, hogy a fehérjetartalma számít a tejnek - de valahogy még sem tudom azt a teljes volumenben habot elérni amit néhány videón látok a youtube-on. Nekik csillognak a fények a szinte cukormáz szerű habon - nekem meg lesz egy hígas enyhén habos tejem alul, valamint rajta egy réteg keményebb hab. Nagy bugyborékok nem keletkeznek, igyekszem egy centire tartani a gőzkart a felszín alatt. Némán gőzöl, csak a melegedési pont felé kezd el kicsit sikítani. Minden esetben hűtőből kivett tejet és gőzölőedényt használok. Víz nincs benne, a karból is kifújatom gőzölés előtt közvetlen.
Mondjátok meg plíz, hogy mi a trükk, mert agyfaszt kapok Milyen tejet kell venni és hogy kell pontosan ezt csinálni. Van tejhabosító de presztízsből nem vagyok hajlandó azt használni
Köszönöm!
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
bl4ze
veterán
Naja.
Ez az előnye a jó (!) podnak.
Korábban is hallottam, hogy a Gaggia podok kivételesen jók.
Na most meggyőződtem magam is róla. Azt hittem biztosan crema nélküli fekete lötty lesz, bedöglött.Már akkor meglepett amikor feltéptem a csomagolást és igen jó friss kávé illata volt a PODnak....
.:. bl4ze .:.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz hunspikey #19713 üzenetére
[Én is hasonlóan] csinálom,azaz csak picit dugom a tejbe a gőzcsapot,engedem bele a levegőt.
Ja és persze jó zsíros tejjel csinálom.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
lagoon79
tag
válasz hunspikey #19713 üzenetére
nemtom milyen géppel dolgozol, de a gőzcső végét nem egy magasságban kell tartani végig. az elején levegőbevitelnél a felszínen. ez sercegő, kicsit sziszegő hanggal jár, aztán, ha elég levegő ment bele, akkor kell lejjebb engedni a véget.
egyébként az általad említett visítás általában a "híg", nem elég levegőt kapott tejnél szokott jelentkezni.
-
_ak_
addikt
válasz lagoon79 #19709 üzenetére
Valóban, csak az tévesztett meg, hogy a gőzölő amúgy is ment, ha az nincs bekapcsolva, csak abban az esetben elfogy a gőz, de ha bekapcsolom, akkor újra rákezd. Köszi!
Pár átfőzés után ki is próbáltam. Igazából így hirtelenjébe nem is nagyon tudok mit mondani róla, crema nem nagyon lett, ez nem tudom, hogy mitől függ.
Egy kérdést még engedjetek meg. Az egyszemélyes szűrőbe, raktam egy kupaknyi kávét a hozzá adott kimérővel, majd egy kicsit megtömtem. Viszont főzés után lettem arra figyelmes, hogy így a főző vízadagolója is hagyott egy kis lenyomatot a már átfőzött kávéban. Magyarul beleért a kávéba. Ez normális dolog, vagy kevesebb kávét kéne raknom a szűrőbe?
Esetleg nincs valakinek linkben egy afféle how to? Gondolom sok mindent nem lehet ezzel a géppel csinálni, de eddig itthon csak instant vagy ha az íz hiányzott, akkor a french press-es kávét ittam.
Let's begin, de gozaimasu!
-
hunspikey
őstag
válasz lagoon79 #19718 üzenetére
Rocket Giotto V3 PID dolgozik - 120 fokon van a PID -ami 1.2 bár gőznyomást ad. De valóban nem forog a cucc a tálkában
tudtok esetleg valami rendes youtube videót ahol látszik, hogy hova tartja a gőzkart az hombre?
Illetve mivel levehető a legvége a gőzkarnak és ugye két kicsi nyílás van rajta - az sem mindegy gondolom, hogy amikor visszatekerem, akkor a két kis lyuk hogy helyezkedik el - vagy?
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
ronin s8
senior tag
Klasszik Rádió most...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
BlacKSouL
addikt
Nagyon vázlatosan:
Az alsó gomb átváltó.
Ha be van nyomva, akkor addig fűt a kazán, míg 110-120°C körüli lesz a víz benne(nyomás alatt), tehát kiengedve gőzt ad. A termosztát azelőtt bekapcsolja a fűtőszálat, mielőtt 100°C alá esne, és úgy melegít, hogy mindig legyen gőz a víz 'fölött', amit a csövön kiengedhet a delikvens.
Ha kikapcsolod az alsó gombot, akkor 90-100°C körül kikapcsol a termosztát, nem fűti feljebb. A fölös gőzt ki tudod engedni a gőztekerentyűvel, de mivel nem forralja meg, előbb lekapcsol, 'elfogy' a gőz, nem pótlódik. Legalábbis nem nagy mennyiség nagy nyomáson. Mert azért nyilván a 90°-os víz fölött is van egy közepes nyomású gőz, de ez kevés a tejhabosításhoz.
Magyarul az alsó gombbal választod ki, hogy 100 fok alatt, vagy 100 fok fölött tartsa a kazánban lévő vizet.Az egyszemélyes szűr helyett próbáld meg a kétszemélyest megtömni, a próbálgatás során kiderített, gépnek megfelelő mennyiségű (7-15 g) kávéval, az nem fog beleérni. A 'kicsit megtömtem' helyett, pedig próbáld meg a fentebbi alapján beletett adagot 8-10 kilónyi erővel egyenletes felületűre, homogénre tömni. Ehhez kell a tamper.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
-HajTömeg-
őstag
Ő nem viccel a tej mennyiséggel
Kotyogósból csak a Brikka és a Mukka expressz a vállalható?
Egyetlen másik típus sem?[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #19734 üzenetére
húbzmeg, látszik rajta hogy szereti a fehérjét én se sajnálnám tőle
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
And06
aktív tag
válasz -HajTömeg- #19734 üzenetére
kemény, egy korsónyi latte
-
norbika06
újonc
Üdv! Új vagyok itt a fórumon. A napokban vásároltam egy elég elhanyagolt állapotban lévő 97-es La Pavoni Professionalt. Gyakorlatilag sikerült majdnem teljesen, sérülésmentesen szétszednem és megtisztítanom. Szeretném az összes tömítését kicserélni, azonban a kazánt a talphoz rögzítő gyűrű kifogott rajtam. Van valami bevett módszer a lecsavarására, vagy kell hozzá gyártanom mindenképpen egy amolyan csőtengely szerű célszerszámot? A segítséget előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz -HajTömeg- #19734 üzenetére
Jesszusom!!! Az valami dinoszauruszos adag! Nem csoda, hogy a csajok állandóan fogyóznak!
Kávéfőző: A Batmanos klassz, de a Brikka az jobb.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
soldier2
őstag
Lerobbant a Gaggia Babym. Kávéfőzés közben a fej mellett csordogált kifelé a forró víz. Először valami tömítéscserére gondolva szétszedtem a gépet, de máshol van a baj. A képen piros nyíllal jelölt helyen a tömlő kilyukadt, és ha nyomás alá kerül, spriccel rajta a víz. Úgy nézem, hogy mivel egész a csatlakozás mellett lyukadt ki, ha feláldozok belőle 1 cm-t a maradék még mindíg elég lesz. A bilincset viszont nincs ötletem, hogyan tudom levenni. Nem a csavaros fajta, és azt sem tudom, hogy ha leveszem akkor visszatehető marad-e, vagy cseréljem egy csavaros változatra?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
norbika06
újonc
Ez sajnos több sebből vérzett. Csöpögött a gőzszelep száránál ill. folyatott a fejnel is. Továbbá nem állt meg a nyomás 1 bar körüli értéken.(vizkő eltömítette a rézcsövet ami a termosztáthoz megy) Tehát nem pusztán kedvtelésből szedtem szét. Na jó egy kicsit azért is. 😊 Ez a masina gépészetileg egy remekmű.
-
-
soldier2
őstag
Az nagyon gáz. A hő, meg a nyomás kicsinálná a szilikon csövet pár perc alatt. A bilincs levételéről valami infó? Azért nem utaznék ha nem muszály. Felteszek egy csavaros bilincset és hadd szóljon. Csak előbb le kéne ezt vennem. (úgy tűnik reggel brikkázni fogok )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
Új hellyel bővült az ajánlott kávézók listája: a 7. kerületben a Klauzál tér sarkán (Csányi utcai sarok) nemrég nyílt a Stika. Lucky Cap Honduras és Carraro Tazza d'Oro kávét főznek. A főző egy La Scala, a daráló egyelőre egy Anfim, amit hamarosan cserélnek Tóth Sanyi profi asztalba épített La Marzocco-kat megszorongatni képes egyedi gépére, valamint egy Compak K6-osra.
Ittunk egy-egy espresso-t a Lucky Cap-ből a Scalán és ROK presszóból. Nagyon rendben volt mindkettő!
Ajánlott hely!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jolti
senior tag
válasz soldier2 #19745 üzenetére
Max a nyomás csinálni ki... A hő nem! A szilikon hőálló.
Ez a cső is szilikon, csak benne van ebben a védőfonatban, ami nyomásállóvá teszi.
Simán meghúzod a csövet és lejön. Lehet kicsit erősebben kell húzni. Vagy egy csavarhúzóval aláfeszítesz a bilincsnek és lejön. Letolod a csőcsonkról. -
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #19730 üzenetére
A Barako Kávézó (Török utca) tulaja beszélt néhány perces interjúkban Budapestről, a libreica kávéról (ami csak a Fülöp-szigeteken terem), és a vállalkozásáról...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Air 2s drón 4 portos töltő, 2 portos autós töltő, tűzálló akkumulátor-táska
- Gumi, kormányra szerelhető kerékpár bicikli telefontartó új állapotban
- Yomiracing kerékpár bicikli állítható alumíniun telefontartó kormányra
- Eladó Mapex Tornadó komplett dobfelszerelés!
- Focus JAM 6.7 pedelec ebike L , 170/150mm Bosch Gen4 625Wh 2522km
- Csepel Landrider trekking kerékpár (175-185cm magasséghoz)