Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
syberia
veterán
45 évvel ezelőtt sokkal élethűbb humanoidok voltak az űrben, mit bénáznak ezek?!
https://howbad.info/
-
VIC20
őstag
válasz Hieronymus #10 üzenetére
,,Az írógéphez sem Metál Lujza bádog titkárnőt ültettük. Elkészítettük a mátrix nyomtatót, ami az írógépet másolja, és távvezérelhető módon működik."
Valamikor komolyan így gondolták: [link]
Milyen mókás ma már, amikor a novellában olyanokkal találkozik az ember, mint a korrerktorrobot, ami kefelevonatokkal szaladgál... -
Thrawnad
senior tag
Megnéztem az Apptronik oldalát. Azon kívül hogy elég szegényes, egy két dolog meg ütötte a szemem.
Az Apollo bár önállóan mozog, de nem úgy tűnik mint ami valóban önálló lenne. Ugyan onnan vesz el dobozt amit ugyan oda letesz. A másik meg egy kupacból.
Nincs igazi helyzetfelismerés. Szerintem ha a célt ahol elengedi eltolom leejti ahol eredetileg volt. Ez eddig mozdulat program. Tuti ez is haladás, de még messze van az igazi humanoid robottól.
Szerintem nem attól humanoid, hogy úgy néz ki, hanem a helyzet kezeléstől.
Az önvezető autó is akkor önvezető ha "mindent" tud, nem csak a dugóban gyök kettővel araszolni. (Azt máshogy hívják)
Van ott még egy Astra nevű korábbi "robot" is. Na ott ha figyelmes az ember a háttérben látszik a csóka a VR szemüveggel, illetve amikor az egyik kezére figyel a másik is megmozdul. Egy robot ilyet szerintem nem csinál, nincs kényszer mozgása.
Szóval van még hova fejlődni.
Pedig én nagyon drukkolok, hogy minél hamarabb legyen "robotzsaru" mert emberekkel dolgozok, és rettenet mennyiség a hiba ebből kifolyólag.
ThrawnadHardver hibára ritkán van jó szoftver...
-
veterán
válasz Hieronymus #29 üzenetére
Szerintem itt inkább másról volt szó, a kommentem után egy kicsit beleolvastam. Befolyásos amerikai politikusok is a cég vezetőségében voltak.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
-
veterán
Pénzkalapolásról jut eszembe. Ha rémlik a Theranos-botrány... egy tudományos szempontból lehetetlen projektre röpködtek a dollármilliárdok a befektetők részéről, aztán 5 év múlva rájött mindenki, hogy hoppá... ha az első kórházi nővért megkérdezik, már akkor rájönnek, hogy nem lehetséges az ötletük.
Ennyi eszük van a befektetőknek.[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
opr
nagyúr
válasz Gargouille #24 üzenetére
Nekem is a marketing a tippem leginkább. Pénzt kell kalapolni, azt még soha nem úgy kellett, hogy mérnökileg/tudományos szempontból valami nagy durranást rakunk le az asztalra, hanem úgy, hogy valami látványosat.
Van egy ismerősöm, aki elég sikeres lett saját IT céggel. Még anno ő fogalmazott valahogy így:
Van egy jó ötleted. Enterprise ügyfeleknek akarod a cuccot ajánlani, az egész egy sima API lesz, kizárólag backend, zéró frontend. Kell pénzt (befektetőt) szerezni, hogy rendesen meg tudd csinálni. Van pénzed 2 emberre, 3 hónapig, utána menni kell pénzt kalapolni. Kiket veszel fel?
Egy designert meg egy frontendest."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
válasz Gargouille #24 üzenetére
Még egyszer.
Jelenleg a robotika szent Grálja az emberszabású robot. Az eszközök okosítása, hogy jobban tudják elvégezni a feladatukat olcsóbb és hatékonyabb. Mi értelme van egy drága eszközzel iránytani egy buta eszközt, ha drágább és kevéssé hatékony a végeredmény.
Szükség van "okos" robotokra. Önállóan képesek felmérni a problémát, meghatározni a javítás módját és végrehajtani a javítást. Ehhez viszont a javításhoz kell optimalizálni a robot alakját és nem az emberhez.
A robotoknak nincs szükségük humán interface-re. Nem kellenek tekerők, kapcsolók. Rácsatlakozik az adott rendszerre a saját interface segítségével közvetlenül és szükség szerint változtat a beállításokon.Például az önvezetéshez két út vezet.
Okosítjuk a járművet.
Beültetünk egy emberszabású robotot és hagyjuk, hogy a jármű kezelőszerveit használja.
Az utóbbi mínusz egy ülés, de legalább egy nagyon drága eszközt használunk.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
senior tag
válasz Gargouille #22 üzenetére
El tudom képzelni azt is hogy nettó parasztvakítás. A pénznek nincs olyan tulajdonsága, hogy mágnesezi az intelligencia, így a részvényesek közt is bőven vannak gyöngébben teljesítő egyedek. Készülhet ez nekik is, hogy higgyenek a Nasa eljövetelében és támogassák tőkéjükkel az egyházat és a Nasapápát. Egyébként is jellemző hogy nem abból lesz nagybefektető, aki keni vágja ezeknek a mechanikus karoknak, lábaknak a csínját bínját.
Egyébiránt meg mint részletei, legyenek azok a karok mechanikái, energiafogyasztása, koordináció a térben, stb.-nek a technológiai kísérletei, és a marketingosztály szép summáját gazdagítani áttolja a mérnökökön hogy rakják már egybe kicsit, legyen minthogy ember, mert ez egy örökzöld. Általánosságban az látszik hogy olyan messze vannak a humanoid robottól, mint Makó Jeruzsálemtől, és masszívan tartják a távolságot. Amiben közelítenek azok általában részletek, és a gyakorlati alkalmazásban is a robotoknak meg kell mindent adni, és még úgyis teli vannak meglepetésekkel, tehát először a gyakorlatban egyszerű dolgokon jelentkezne, ha születtek volna eredmények.[ Szerkesztve ]
Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
Gargouille
őstag
Oké, bocs az iróniáért.
Lehet, hogy azért ebben a formában gondolkodnak mert - és ez csak találgatás részemről - azzal számolnak, hogy mire ez működőképes lesz, addigra már a Mars lesz célkeresztben és a Holdon meg javában épülnek a bázisok, így főleg a bolygók felszínén lesz ezeknek sok szerepük, ott kell majd segíteniük az embereket. De persze az is lehet, hogy valaki marketing oldalról erőltette nagyon ezt a vonalat.
Amúgy ha nekem kellene robotot tervezni (közöm nincs hozzá), akkor én biztos valami polipszerű cuccot képzelnék el.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
opr
nagyúr
válasz Gargouille #22 üzenetére
Ha jobban megnézed, nem azt írtam, hogy a NASA mérnökei hülyék, hanem azt, hogy nem értem, miért kell humanoid forma, aztán leírtam a gondolatmenetet. Sehol nem írtam, hogy akár csak a legkisebb esély is lenne rá, hogy én vagyok a jobbantudom.
Továbbra is úgy gondolom, hogy az űrbe nagyon hülye forma az ember, szóval továbbra se értem, miért van erőltetve.
A Föld az más, itt már annyira az ember formára meg méretekre van optimalizálva a minden IS, hogy teljesen egyértelmű a dolog. Plusz itt nem elég egy lepkefing energia hozzá, hogy egyenes vonalban elmozogj bármelyik pontból bármelyik másikba, ráadásul nem csak síkban.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Gargouille
őstag
Akkor itt csak az a lehetőség adódik, hogy a NASA-nál az a sok mérnök és szakember ezt nem gondolta át ennyire alaposan mint te, hiába agyalnak rajta már évek óta, hiába küldtek embert a holdra, sajnos ezek a szempontok nem jutottak eszükbe, ezért mennek be ebbe a zsákutcába.
Viccet félretéve el tudom képzelni, hogy az általad felsorolt dolgok (mint 3D nyomtatás, kocka forma stb.) olyan egyéb kérdéseket vetnek fel vagy olyan egyéb korlátokkal rendelkeznek a nyilvánvaló előnyeik mellett, hogy mindent egybevetve mégis a humanoid robotot találják egyelőre a legpraktikusabbnak.
Amúgy azt gondolom, hogy ha sikerül tényleg jól működő emberszabású és méretű robotokat kifejleszteni (már ha tényleg sikerül), akkor azok fogják letarolni végül a piacot. Kicsit hasonlónak látom ezt is mint a célszámítógépek vs. általános célú számítógépek kérdést.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
opr
nagyúr
Ilyen felhasznalasra plane nem ertem, miert kell a humanoid forma. Felesleges bonyolitas, kb zero hozzaadott praktikum mellett. Az, hogy tudja hasznalni ugyan azokat a szerszamokat, mint az ember, az egy eleg idiota erv, arra ott a 3D nyomtato, evek ota mukodik az urallomason is, ha valami nem kompatibilis lenne, siman csiholnak hozza egy atalakitot es kesz...
Amugy -plane urbe- letezo legidiotabb forma az ember. Kocka, gomb, ilyesmi a praktikus ott. Szarabb a sajtoja, meg nem nez ki annyira vaganyul, de minden mas szempontbol koroket ver a humanoid formara.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
senior tag
válasz Gargouille #19 üzenetére
Az emberszabású az érdekes. Nevezzük annak, de a vadászgépekbe is alacsony embereket szeretnek inkább. Fej sem hiszem hogy kell rá. Lábak is karok, illetve nem biztos hogy egyforma hosszúnak kell lenni, meg a test ami összeköti, stb. Ha emberszabásnak vehetjük a da Vinci aranymetszést, akkor egy olyan ami helyettesíteni tudja az embert már annyira eltérhet tőle, hogy nem az ember ami eszünkbe jutna. Ezért is nagyon amatőr, amikor ennyire emberszabású ez a robot, mivel a tervezésnél elsősorban a funkcionalitás, és utána fog következni a kompromisszum, hogy még beférjen, ki tudjon váltani minket. Az meg hogy a szallag mellett dolgozó embereket kiváltják egy robottal, hogy hazamehessenek, az a világon a legutolsó szempont. Többek közt meg fogja előzni az igény támasztása a belső szerveikre.
-
Gargouille
őstag
válasz Hieronymus #16 üzenetére
Nehéz eldöntenem, hogy tényleg nem érted, vagy direkt csinálod. CNC eszterga meg harci robot...
"Ha egy feladat elvégzéshez legalább három kar szükséges, akkor inkább küldjünk oda két emberszabásút, mint egy darab 4 karú robotot?"
Valószínűleg pont az a lényeg, hogy nem egy feladatot kell elvégezni, hanem random bármilyet, ami adódik, beleértve az olyan feladatokat is, amiket előre nem is gondoltak. Szóval igen, lehet jobb 2 emberszabású mint 1 négykarú, mert ketten együtt több szabadságfokkal rendelkeznek ha kell külön munkát is tudnak egyszerre végezni és pótolni is tudják egymást meghibásodás esetén.
-
hypno skate
senior tag
Azért 136 kg elég dagi ahhoz, hogy az űrbe juttassák.
Kellene neki vagy 50 kg-nyi diéta.A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban
-
Petykemano
veterán
válasz Hieronymus #16 üzenetére
Szerintem még mindig félre akarod érteni.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
válasz Gargouille #13 üzenetére
"Egy ember alakú robot bármilyen munkára alkalmas lehet, akárcsak egy ember, pont ez a lényege. Nem kell fizikai kiterjesztéseket külön készíteni hozzá, mert ugyanazokat az eszközöket, szerszámokat képes használni, mint az ember. Ezek pedig már adottak."
Ez volt az első megközelítés. Még mindig ez a kiinduló pontja a gondolkodásnak. Csak ez nem hatékony.
Ha egy ember helyett állítasz egy emberszabású robotot egy esztergagép mellé, pont olyan lassú lesz, mint az ember. Egy CNC vezérlésű gépnek nem kell "okosnak" lennie és mégis hatékonyabb az embernél.Ha egy feladat elvégzéshez legalább három kar szükséges, akkor inkább küldjünk oda két emberszabásút, mint egy darab 4 karú robotot?
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Gargouille
őstag
Igen, ebben tök egyetértek, hogy jelenlegi fejlettségi szintjükön még rettentően bénák és esetlenek ezek a humanoid robotok. De ha megfelelő energiákat raknak a fejlesztésükbe, akkor azért könnyen előfordulhat, hogy mondjuk 5-8 év múlva már elérik azt a szintet, amikor hasznos munkavégzésre is alkalmasak lehetnek. Az még egészen biztosan távol van, hogy egy igazi ember ügyességével, gyorsaságával rendelkezzenek, de ez talán nem is kell ahhoz, hogy már be lehessen fogni őket érdemi munkára az űrkutatásban.
-
senior tag
válasz Gargouille #13 üzenetére
A 4 végtag az mondjuk logikus ha 4kézláb szalad, és felegyenesedik ha szükséges, vagy egyszerűen felnyúl hogy elérjen gombokat, illetve 2 vel kapaszkodik 2-t használ, de ez a sztrípió forma rettenetesen korai, kábé a nádból kötözött F16-os. Először egy viszonylag működő robot kéne, ami helyettesíti az embert az embernek kialakított környezetben, részben, tehát nem mindenben csak valami kis részben de teszemazt megfelelő gyorsasággal, pl. akár egy robot ami a futártól felviszi a csomagot nagyjából bárhová. De akár ennél egyszerűbb is, ami mondjuk kimászik az űrhajóra és ott közlekedik, amiről 100%ban feltérképezett terep áll rendelkezésre. De ez elég durva amikor ilyen Nerf játékpisztoly babával etetik a jónépet hogy ez képes lesz az elkövetkező 100 évben bármire is. Egy kínai munkás azért csavaroz, hogy ők erre égessék el a pénzt, és ez tartja mozgásban a piacgazdaságot, ez már annyira hihetetlen, hogy kifejezetten valószínű.
-
Gargouille
őstag
válasz Hieronymus #12 üzenetére
Szerintem ebben tévedsz. Egy ember alakú robot bármilyen munkára alkalmas lehet, akárcsak egy ember, pont ez a lényege. Nem kell fizikai kiterjesztéseket külön készíteni hozzá, mert ugyanazokat az eszközöket, szerszámokat képes használni, mint az ember. Ezek pedig már adottak. Ugyanolyan űrhajóval tud utazni, ugyanazokat a járműveket képes használni és így tovább. Arról nem is szólva, ha több ilyen robot van, akkor egyik meghibásodása esetén bármelyik képes átvenni a munkáját. Ezek a tulajdonságok pedig felbecsülhetetlen előnnyel járnának egy űrexpedícióban a céleszközökhöz képest, még úgy is, hogy kevésbé hatékonyak. Nyilván ez lehet az oka, hogy ebbe az irányba gondolkodnak.
-
válasz Gargouille #11 üzenetére
Építő - javító - karbantartó robot. Erre a célra tervezve?
Egy harci robotnak más tulajdonságokkal rendelkeznie.
Egy tudományos kutató robotnak szintén más képességek szükségesek.Ha egy általános robothoz elkészíted az összes fizikai kiterjesztést még mindig nem éred el a speciális robotok szintjét. Az emberi alakhoz ragaszkodva, főleg nem.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Gargouille
őstag
válasz Hieronymus #10 üzenetére
Szerintem itt az a megfontolás húzódik a háttérben, hogy valamiféle univerzális robotot tudjanak küldeni, ami adott esetben bármilyen - előre nem látható és nem tervezett - feladatra is alkalmas lehet. Az eddigi űrutazások tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig jönnek ilyen nehézségek, feladatok, meghibásodások, amiknél egyszerűen rögtönözni kell és olyan műveletet kell elvégezni, amire előre nem készültek fel.
Ha egy célszerszámot küldenek, ami csak az adott feladatra alkalmas, akkor ilyen helyzetben hasznavehetetlen. Míg egy univerzális robottal viszont elvégeztethető szinte bármi.
Arról nem beszélve, hogy ha minden feladatra külön célrobotot kell felküldeni az több teher, több térfogat, több üzemanyag stb. helyette okosabb néhány univerzális gépben gondolkodni.
-
válasz Petykemano #9 üzenetére
Én értem az amit leírtál. Elméleti síkon korrekt elgondolás is lehetne.
A valóságban nem egy emberszerű akármivel akarunk egy másik eszközt irányítani, hanem a munkavégző eszközt okosítjuk fel. Ipari robotkarok, önvezető járművek, ...Több mint egy évszáddal keletkezhetett az a gondolat, hogy az emberek helyett a robotok fogják használni a gépeket. Ez valamikor a gépesítés időszakának elején lehetett. A fejlődés következő fázisa az automatizálás lett. Az eszközök felokosítása az önálló munkavégzésre. CNC vezérelt eszközök terjedése. A gép megkapja a gyártási programot és lépésről - lépésre végrehajtja. Nem kell hozzá komoly intelligencia, csak szenzorok az ellenőrzéshez.
Az írógéphez sem Metál Lujza bádog titkárnőt ültettük. Elkészítettük a mátrix nyomtatót, ami az írógépet másolja, és távvezérelhető módon működik.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Petykemano
veterán
válasz Hieronymus #8 üzenetére
Azért szoktak humanoid formájú és képességű robotban gondolkodni, hogy a már meglevő emberek számára kialakított terekkel, helyváltoztatási módokkal, és legfőképp eszközökkel (periféria, adatbevitel, szerszám, fegyver) kompatibilis legyen. Ez a valóba szuboptimális megközelítés csak egy átmeneti ideig szükséges/hasznos, amíg újra nem tervezik az egészet - akkor már ember nélkül.
-
-
Petykemano
veterán
Figyelembe véve, hogy milyen ütemben törekszik a földi világgazdaság az ember - mint legfőbb költségtényező - gépekkel, robotokkal, MI-vel való helyettesítésének irányába, már a kezdetektől lehetett tudni, hogy az ilyen Musk félék elképzelése a a Mars élő emberek által való kolonizációjáról, vagy bármilyen élő ember űrbéli foglalkoztatásáról csak porhintés az istenemberekben elvakultan hívők szemeibe, hogy könnyezzenek a meghatottságtól.
-
Maulgar
tag
Valahol el kell kezdeni
Ha írok legalább tisztelj meg azzal, hogy válaszolsz
-
Gargouille
őstag
"de a 100km/h-s marsi szélben az nem fog segíteni."
Azért nem kell ott olyan szélviharra gondolni, tekintve, hogy a Mars légkörének a sűrűsége a földinek csupán a 0,75%-a, vagyis több mint 100-szor ritkább.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
senior tag
10-20 év amíg a kesztyűbe bújtatott virsi ujjaival megépít legalább egy sörsátrat, és nemmondom hogy rossz ötlet óraforgatót tenni az arca helyére, de a 100km/h-s marsi szélben az nem fog segíteni.
-
ripla
addikt
Mióta mondom már szűk családi és baráti körben is, hogy első körben robotokat kellene küldeni mindenhová, ha már Musk tényleg Mars bázist akar építeni, akkor a gépekkel kellene kezdeni akik megépítenék a bázis alapját, hogy amikor az emberek odaérnek, már legalább tető legyen a fejük felett.
Új hozzászólás Aktív témák
- Keychron K4 v2 - Magyarosított Világító RGB Billentyűzet
- Fujitsu-Siemens Lifebook S 935 (13,3" IPS érintőkijelző, i5-5300U, 6GB RAM, 240GB Samsung SSD)
- Adus 27" TUF Gaming VG279Q1A
- Corsair SF600 600W 80 PLUS Gold,moduláris,SFX tápegység,dobozában,hibátlan állapotban!
- Hibás iPad 2 WiFi + Cellular 16 GB + kábel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest