- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- DIGI kábel TV
- Hálózati / IP kamera
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Vírusirtó topic
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
válasz szabifotos #60408 üzenetére
Hello,
a one sided azt jelenti, hogy csak 1 oldalán van rajta réz. Double sided pedig azt,hogy mind a 2 oldalon. A nyákterv fogja meghatározni,hogy melyiket kell használni.
Én nem szórakozom vele, Kínából is meg kehet rendelni készen, ha eagleben megterveztem.
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz Teasüti #61226 üzenetére
Hello,
Ez még lehet akár hibás /nem stabil táp is.
Guru Meditation Erro
r pedig dobál mindenre. ESP-IDF is pl ha scale nullára állítod akkor oszt is vele és elszáll.Mivel megy az animáció így a tápra gondolok. Raktál-e a Vcc GND közé szép nagy kondenzátort a LED szalagra?
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Nem vagyok szakértő.
Erre egy step down convertert használnék, mivel a LDO a nagy feszültség különbség esetén mint itt a hatásfokuk finoman szólva is nem túl jó. Pont ezért is forró az a hűtőborda.Ez sokkal nagyobb hatékonysággal fogja tenni a dolgát, max még egy kondenzátort tennék végére....
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
Sziasztok
segítségeteket kérném,
Van 1 irányfény a gyerekeknek, azt vettem észre, hogy alig pislákol.
Szétszedtem egy "capacitive droppert" 4 diódából álló hidat 100u F kondit és egy talán zenert találtam a LED mellett.Kék LEDen 3.0V mérek. A zéner párhuzamosan van kötve a LEDel. Ha jól tudom ennek inkább 3.4V környékén kelne lennie.
A két ellenállást a kisebbik kondit ellenőriztem értéknek megfelelő.
Ötletet szeretnék, hogy mit nézzek meg.
Danke
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz tordaitibi #63758 üzenetére
Hello
Azt értettem "capacitív dropper" alatt 1 nylon kondi meg vele párhuzamosan 1M ellenállás.
a 100uF kondi a puffer. Szerintem a kondik jók. A Ledet megnézem még, csak nincs itthon másik kék....
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz tordaitibi #63758 üzenetére
Köszönöm a tippet,
Kiszedtem és 5V stabil mellett is a fényereje szinte semmi.
Kezdhetem a vadászatot egy másik után.@(#63762) Lompos48 : Neked is köszönöm szépen!!!
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Az irányfény már több mint 7 éve megvan....
Cseréltem benne LED-et de csak RGB common katódos volt. A másik két színhez tartozó lábát levágtam.
Mivel ez nagyobb mint 5mm common a fényereje is jóval nagyobb
A cél most csak a régi állapot visszaállítása volt. A gyerkőcök megszokták h az ajtó melletti konnektorba van állandóan.
Én csak a LED re nem gondoltam. Az 50.000 [h] szerintem megvolt. [~ 5év 8 hónap és 12 nap] ennél többet elment....
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz tordaitibi #63802 üzenetére
Release the Beast....
-
-
Tankblock
aktív tag
Sziasztok,
lenne egy olyan kérdésem, hogy egy ajándéktárgyhoz szeretnék világitást. A kollégák belelültették a bogarat a fülembe, hogy legyen AA méretű cellákról üzemeltetve, mert úgy mobilisabb. Érdeklődni szeretnék, hol találok hosszú élettartalma tervezett kapcsolást.
2-4 db AA cellára gondoltam. LEdek számossága 5 db fehér/sárga. A cél hogy hosszú ideig tudjon működni.
Köszönöm.
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz robohw #65941 üzenetére
Hello,
esetleg tudnál ajánlani tipust a ledekre?
2db Duracell AA val kezdenék sorban. Láttam egy csomó joule thief áramkört is, meg 7555 timerrel megoldottat is. esetleg egy charge pump 3V3 ra van itthon.... Túl sok opció, és túl kevés tapasztalat....
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz zsolti_20 #67277 üzenetére
Hello,
Léptető motor a te barátod.
Szervonak van olyan fajtája ami folyamatosan is tud körbeforogni, de ott a bemeneti jel függvényében fog forogni, szöget meghatározni magában nem fog ez a típus.Léptetőmotor is képes steppet kihagyni ha nagy a terhelés. Erre is van pl MKS nek megoldása, szenzorral pozíciót mérnek és ha kihagyna akkor vagy próbálkozik az elektronika vagy hibajelet generál. Kérdés mennyire fontos az hogy 100% ig pontos legyen.
Megfelelő méretű stepperrel és egy normális driverrel normális áron lehet kihozni.
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz tordaitibi #71702 üzenetére
lehetséges amit szeretnél, pl a linkelt sensorral és a leírással: [link]
Naplózni nem fog, max ha találsz/írsz olyan progit ami megoldja ezt. Keress egy villamosmérnök hallgatót és megoldja :-)Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz Dr.Szilícium #75754 üzenetére
Azt mondjuk nem néztem, csak láttam már karón varjút....
Release the Beast....
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz Gézengúz #87002 üzenetére
Szia, nem fog menni csak 18650, mert a Wifi Modul 3V3 as ami 3V-3.6V közötti feszültségtartományra van specifikálva: [link].
Nem látok a boardon semmilyen DCDC vagy lineár regulátort, így szeritnem nem fog menni, csak tönkremenni.
"Battery 18650 Shield Power Supply Module for Arduino ESP8266 Raspberry" keresőszavakra ad a google olyan powersupply-t ami megoldhatja a problémádat [link], de a dióda olcsóbb.
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
Sziasztok,
Szeretnék egy 3V3 PWM jellel arányos 1A un current sink et csinálni, ami 12V led szeretnék dimmelni egyenlőre.
Össze is raktam breadboardon, de nem úgy működik ahogy szeretném. FB_out oldalon szeretném is visszamérni az árammal arányos feszüétséget 0-3V3 rangeben ami 0-1A közötti áram illene lennie.
Na a valóságban ha a 33k ellenállást 17.9k ra cserélem (trimmer poti) akkor a bemeni és a kimeneti fesz megegyezik, viszont nem 330 mA.
A kérdésem az hogy mit v inkább mit nem böktem el?
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz ekkold #87670 üzenetére
Köszönöm szépen, a választ, pontosan mit kellene mérjek?
C2 vel való játék esetén gondolom ha növelem akkor idő konstansom változik, megpróbálom...And : ha jól sejtem OPAMP típus cserét javasolsz, per pilll körbenéztem és ez vagy LM358 találtam hirtelen kéznél.... Még keresek esetleg valami ajánlás, merre menjek?
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz ekkold #87677 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ, C2 1nF cseréltem, már saccra1 órája megy, nem driftel semerre.
A másik felét még átgondolom, hogy elmenjek-e az 1 ohm shunt irányába vagy sem.Az biztos hogy a breadboard nem egy életbiztosítás, szeritem átültetem próba nyákra aztán meglátom, hogy mit fogok még cserélni.
A 70 mA az nekem sok, így ha nem találok itthon mást kénytelen leszek keresni és rendelni más OPAMP et....
Szeretnék belőle 2 v több csatornát különböző fényforrásokkal. Esetleg valami ajánlás amit venni is lehet?
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz aujjobba #87682 üzenetére
Szia
Nincs rossz kérdés.
Shunt ellenálláson van a visszacsatolás visszamérve, és ennek a veszteségét szeretném minimalizálni. A 33x szorzóra meg azért gondoltam mivel a ESP 3.3V PWM tud előállítani így az OPAMP + ill - bemenetére egyenlő mértékű feszültségtartomány jutna, amit vissza is lehet mérni az ESP32 ADC keresztül. Csak ötletkén akár biztonsági funkció is lehet nézni kivezérelnél pl 300mA de a visszacsatoláson csak 0V közeli értéket kapsz vissza, vagy pl szeretnél 500mA vezérelni, de a Load csak 300mA vesz fel, mert a fizika nem enged többet.Ha ezt megoldom akkor a visszacsatolásban gondolkodtam digitális potméterrel változtatni az erősítés mértékén így SW beállítható adott terhelés arányos erősítés.
Nem biztos h csak LED lesz rajta, annak indult, az első lépésnél utáni hiba / útkeresésben vagyok. Kellenek a tapasztalatok :-)
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz ViZion #87684 üzenetére
Szia
alapvetően semmi.
Nálam már mondott a terhelés olyant, hogy akkor köszöni szépen rövidzár leszek és FET megemelte a kapalját majd füstel kommunikált mindezt egy 3D nyomtatóban.2x is megcsinálta :-) az elsőnél a kínai lapban ATMEGA 1280P egy teljes IO elfüstölt a FETel együtt. A másodiknál volt védelem, és csak FET kellett cserélni, azért nem mindegy....
Per pill 3W LM02 LEDet hajtok vele, majd meglátjuk hova jutok vele. 12V akkumulátorról szeretném majd hajtani a végén, de attól még messze vagyok.
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz aujjobba #87682 üzenetére
Átraktam az egészet protoboardra, még van 1 kontakt hiba de sokkal jobb.
ahogy nézem 0,5A körültől full lineáris .... Simán átküldtem a 3W LED en 12V mellett 0,6 A természetesen kapott egy szép nagy bordát, és fűt mint a fene....
még tesztelem, ez mehetne simán fölé is de mivel a uC a végén csak 3V3 tud így nem fog.
eély az van rá ha az első buffer fokozatot kicserélném egy 3x Gainre akkor többet is tudna....
pl DC motort meghajtani gond nélkül....Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz aujjobba #87692 üzenetére
Szia
eddig nem tapasztaltam nagy melegedést szobahőmérsékleten 300mA hajtva 3W LEDet simán megfogható, szükség esetén van hozzá bordám is, és abban biztos vagyok, hogy nem csak LED lesz hajtva.
Élettanilag szerintem jobb a ha nem vibrál, és ez egy hobby project tanulási céllal, szóval jó lesz így....Release the Beast....
Új hozzászólás Aktív témák
- Novemberi hardverkavalkád
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- World of Tanks - MMO
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Építő/felújító topik
- Metal topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest