Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    Kérdés. Van egy izolált tápegység: ADP1071-2 - érdemi kapcsolási rajz hozzá itt: [link]
    Működik, precízen tartja a feszültségét. 4 darab párhuzamosan kapcsolt POE trafóval 24V-ot állít elő és bírja a 6A-t is.

    A problémám az, hogy a kimeneten a kapcsolási frekvencia (240kHz) le és felfutó élénél is látni egy-egy tüske jellegű zavart, mint a linkelt kapcs. rajz 6. oldalán az output ripple alatti két képen. Az amplitúdó nem túl nagy (140mVpp), kisebb mint az eval board esetében de ezeket a tüskéket nem tudtuk megszüntetni, pedig már kb. mindent megpróbáltunk a kapcsoló feteknél (kondik, gate ellenállás...).

    A kapcsolási rajzot kiegészítettük LC szűréssel (az a táp saját tekercsével és kondijaival így 2. fokú szűrőt alkot), ami része a szabályzási körnek. A tüskéket leszámítva a kimenő fesz. teljesen sima.
    A primer és a szekunder oldalon is van 1-1 RCD snubber (ahogy a linkelt rajzon is), az értékük pedig be van úgy állítva, hogy magán a kapcsoló feteken és a gate jeleken nem látni semmilyen zavart, szép négyszög jellegű jelek vannak, nincs ringing.

    Ugyanakkor a kimeneti feszültségen ott vannak a tüskék, de magán a GND-is mérem őket és a szkóp mérőfeje is össze tudja szedni az áramkörhöz közelítve. Ha az áramkör után kötök egy precíz, RF minősítésű LDO-t egy külön nyákon, akkor az sem csinál semmit ezekkel a tüskékkel, mindegy melyik nyákra van kötve a mérőfej GND-je.

    Most azt feltételezem, hogy a tápegység kimenetét és a kimenő GND-t is keresztül kellene vinnem egy közös módusu fojtón, de annak a méretezésével tanácstalan vagyok. Na meg nem tudom, hogy az lenne-e a megoldás a problémára.
    Szóval 4-5A áramra és a kapcsolási freki fel-le futására kellene valami common mode choke.

    Kinek van ötlete?

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák